RECENZE: DELL Vostro 1220 - s dlouhou výdrží

15. 9. 2009 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

V dnešní módě odlehčených notebooků s CULV procesory je problém najít něco malého a zároveň výkonného. Vostro 1220 je jedním z notebooků, které tyto podmínky splňují. Nabízí plnohodnotný procesor Core 2 Duo, rychlý pevný disk a dlouhou výdrž na baterie. Nejslabší konfigurace tohoto modelu začínají na ceně těsně nad 20 000,- Kč bez DPH.

DELL Vostro 1220 - s dlouhou výdrží

Základní popis

DELLu se s příchodem modelové řady Latitude E podařilo šikovně skloubit klasický konzervativní vzhled (ostré hrany, černá barva) s elegancí. Notebooky této řady výborně zapadnou do pracovního prostředí a navíc dobře vypadají. Levnější řada Vostro přebírá některé prvky designu Latitude a míří do podniků tam, kde nejsou potřeba rozšířené možnosti v podobě dokování, výkonných grafických karet a mnoha konektorů.

Jak jsem již nastínil, vzhled notebooku je decentní a celé tělo je černé a hranaté. Proti řadě Latitude je viditelná snaha oslovit i běžné masy lesklými materiály. Ty mají své místo na vnější straně víka a po stranách kolem konektorů. Z pozice uživatele lesklá místa naštěstí nejsou vidět s výjimkou tenkého proužku s indikačními diodami nad klávesnicí, který ovšem není nijak rušivý.

Hranaté tvary mám obecně radši než přílišné zaoblování. Jestli mi někde ovšem nesedly, tak to je v předních rozích. Do těchto míst si totiž pokládám zápěstí při psaní a rohy jsou ostré i na dotek prstem.

Kvalita zpracování je dobrá, ale několik nedostatků se na ní dá také najít. Základna se nekroutí ani při přenášení za roh v otevřeném stavu, ale pokud se zatlačí v místech kolem touchpadu, je vidět znatelné prohnutí (nejen vrchního plastu).

Klouby víka jsou zapuštěné v základně, jak je zvykem spíše u multimediálních modelů. Uchycení je ovšem realizované tak, aby bylo možné displej vyklopit do úhlu téměř 180°, čehož si velmi cením. Dobrý pocit kazí jen plastové krytky kloubů, které při otevírání občas zavržou.

Na čelní straně se nachází dva konektory zvukové karty, posuvný vypínač bezdrátového vysílače a dvě indikační diody (zapnutí a nabíjení baterie). Další konektory jsou rozmístěné pouze na bocích. Na levém se nachází čtečka paměťových karet, slot ExpressCard 34, USB, LAN, VGA výstup a za výdechem chlazení ještě konektor modemu se zdířkou pro připojení napájecího adaptéru. Na pravém boku jsou dále dvě USB a optická mechanika.

Malé množství konektorů se dá označit za jeden z hlavních nedostatků tohoto notebooku. Pokud si totiž odmyslím optickou mechaniku, tak podobnou výbavu nabídne kdejaký 9-10“ mini-notebook. Absenci eSATA a FireWire bych ještě dokázal omluvit, ale digitální výstup už by měl být u notebooků v této cenové kategorii samozřejmost i při 12“ úhlopříčce.

Druhá výtka se týká rozmístění USB portů. Většina jich totiž je na pravém boku přesně v prostoru pro manipulaci s připojenou myší. Kdo by nechtěl být obtěžován kabely kolem myši, tak tomu zbude k použití jen jeden port vlevo.

Rozměry notebooku jsou v zavřeném stavu 295 x 230 x 30-45 mm. Tloušťkou jde o klasický notebook. Větší (6článková) baterie v zadní části vystupuje z těla směrem dolů, což vytváří určitý náklon. Hmotnost 1,91 kg nijak nevybočuje z průměru v kategorii 12“ plnohodnotných notebooků a potěší malý a tenký 65W adaptér vážící i s kabeláží pouhých 347 g.

Klávesnice a ovládací prvky

DELL se pokusil do 12“ Vostra vtěsnat klasickou notebookovou klávesnici. U notebooku této velikosti proto překvapí samostatné klávesy pro pohyb v dokumentech umístěné na pravém kraji klávesnice. Omezený prostor se na nich podepsal jejich zúžením. Zúžené jsou také kurzorové šipky, jejichž blok je zapuštěný mezi ostatní klávesy a zejména za tmy je někdy problém se na ně trefit.

Psaní na klávesnici je příjemné a klávesy vydávají při stisku jemné klapání. Jsem rád, že se stále ještě objevují notebooky, které nemají chicklet klávesnice (oddělená tlačítka, velké mezery mezi nimi), protože se mi na nich subjektivně nepíše tak dobře. Zde jsem s klávesnicí velmi spokojen.

Opravdu hodně si u DELLu cením možnosti psaní čísel na zástupném numerickém bloku pouhým podržením klávesy Fn bez nutnosti neustále cokoli přepínat. V poslední době totiž notebooků s touto funkcí ubývá (i HP už tuto možnost u svých notebooků zrušilo).

Touchpad patří velikostí dotykové plochy spíš k těm menším, což zamrzí, protože je okolo něj zbytečně nevyužitý prostor. Elektronika je od společnosti Apls a ovladače si DELL značně přizpůsobil. Až na velikost nemám k touchpadu žádné výhrady. Tlačítka mě příjemně překvapila svých tichým chodem.

Hlavní HW parametry

Po dlouhé době se v redakci ukázal notebook pod 13“, který je vybavený plnohodnotným procesorem. V tomto případě je základní deska osazena kombinací klasické čipové sady Intel GM45 a procesoru Intel Core2 Duo T6670 s frekvencí 2,2 GHz.

CPU-Z
specifikace čipu

Oba paměťové sloty jsou zaplněny pamětí o celkové kapacitě 3 GB. Konkrétně jde o kombinaci 1GB a 2GB modulu typu DDR2-800.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 28 122
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 17 942

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 54 101
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 34 477

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 404
  • Rendering (Multiple CPU): 738
  • Multiprocessor Speedup: 1,83

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 5,1
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 4,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 2886 MB/s

Jako úložný prostor posloužil výkonný pevný disk WD Scorpio Black s kapacitou 250 GB a rychlostí otáčení ploten 7200 rpm. K výkonu disku nemohu mít žádné výhrady, ale překvapila mě hlučnost, která je mírně vyšší než u běžných disků. Seek („cvakání“ při vyhledávání dat) je téměř neslyšitelný, ale disk produkuje hlasitější šumění už samotným otáčením. Intenzita šumu se v závislosti na používání disku mění.

K plnohodnotnému notebooku patří také optická mechanika. Na pravém boku proto nechybí vysouvací dvířka mechaniky typu DVD SuperMulti s podporou zápisu na dvouvrstvá média.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 122 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 57,3 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 14,06 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,4

Gigabitový ethernet je podpořen bezdrátovými technologiemi v podobě Wi-Fi b/g a Bluetooth 2.0. Na čelní straně je posuvný přepínač, který standardně vypíná najednou obě technologie. V BIOSu je však možné nastavit, že bude ovládat pouze jednu z nich. Samostatně lze Wi-Fi i Bluetooth vypínat pomocí jejich ikon v pravém dolním rohu obrazovky u hodin).

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

12“ displej má kolem sebe možná až zbytečně velké okraje (skoro bych řekl, že by se do Vostra vešel displej o palec větší). Pracující uživatele potěší matná povrchová úprava jak rámu, tak i samotného displeje, který disponuje rozlišením WXGA (1280x800).

Kvalitativně jde o průměr mezi notebooky. Nejde o displej vhodný na profesionální úpravu fotografií, ale na druhou stranu není zašedlý a nabízí rozumný kontrast barev. Potěší také podsvícení pomocí LED. Maximální jas je vhodný při používání ve venkovních prostorech. Rozpětí nastavení jasu je velké a při běžné práci není ani přes den nutné nastavovat jas na víc jak 50%.

Grafické operace řeší integrované grafické jádro Intel GMA X4500MHD se sdílenou pamětí. Dle potřeby se paměť automaticky přiděluje v rozmezí 32 až 1293 MB. Jde tedy o řešení čistě pro kancelářské potřeby a ve 3D je výkon velmi slabý.

Externí monitor lze k notebooku připojit jedině pomocí analogového VGA výstupu. Ten je dostatečně kvalitní, aby s ním bylo možné provozovat stolní LCD panel s full-HD rozlišením (1920x1080).

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 4661
  • 3DMark 03: 2052
  • 3DMark 05: 1406
  • 3DMark 06: 883

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,1
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,5

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 462
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1100
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 1412
  • OpenGL Speedup: 3,06

Výkon ve 3D je přibližně o 15-20% nižší než u větších notebooků se stejným grafickým čipem. Málokdo si však tento notebook koupí na hry, takže by to nemělo ničemu vadit. Odměnou za nižší výkon je totiž nižší spotřeba a tím pádem delší výdrž na baterie.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

I přes lesklé víko jde stále o notebook do business sféry, což dokazuje i pouze jediný reproduktor umístěný na čelní straně vlevo. Kvalita reprodukce i hlasitost odpovídá průměru. Na poslech hudby to není, ale na občasné přehrání videa z youtube je kvalita postačující.

Ve víku nad displejem trůní 1,3Mpix webkamera s jedním mikrofonem.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

K nasávání vzduchu slouží několik otvorů na spodku základy a jeden z nich je přímo pod ventilátorem. Ventilátor následně vyhání ohřátý vzduch masivním průduchem na levém boku.

Ventilátor se zapíná nárazově až v případě, kdy je překročena určitá teplota a do minuty se při kancelářské práci opět vypíná. V chladnějším prostředí je doba od zapnutí do prvního rozběhu ventilátoru okolo 20 minut. Pokud už ventilátor běží, má vyšší otáčky, a tedy i mírně vyšší hlučnost, aby svou práci splnil co nejrychleji a mohl být zase vypnut.

Za vyloženě tichý notebook Vostro 1220 označit nemohu, ale svůj podíl má na tom také disk, který bych svou hlučností přirovnal k některým tišším ventilátorům. Zmiňuji to především pro (v tomto ohledu) náročnější uživatele, kteří pracují ve velmi tichém prostředí. V běžném kancelářském hluku tento notebook zcela jistě ani neuslyšíte.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 36,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 34,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 33,0°C
  • klávesnice vlevo = 33,1°C
  • klávesnice vpravo = 31,0°C
  • spodek maximum = 37,5°C (pod touchpadem)
  • výdech chlazení = 34,5°C
  • napájecí adaptér = 37,1°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 40,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 39,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 35,5°C
  • klávesnice vlevo = 38,6°C
  • klávesnice vpravo = 36,1°C
  • spodek maximum = 45,0°C (vlevo uprostřed)
  • výdech chlazení = 51,7°C
  • napájecí adaptér = 49,8°C

teplota okolí při měření: 28°C

Větší baterie zvedající zadní část notebooku by měla zajišťovat lepší průchod vzduchu otvory na spodku. V parných letních dnech se teplota spodku i při kancelářské práci dostávala až ke 38°C, což už může některým citlivějším jedincům vadit.

Baterie

V testované konfiguraci je notebook vybaven větší, 6článkovou baterií s kapacitou 60 Wh. S touto baterií Vostro dosáhlo v našem standardním redakčním testu* pěkného výsledku 7 hodin a 16 minut.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 13 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 50 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 24 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 61 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 39 W

Baterie se dokáže nabít z nuly na 90% přibližně za dvě hodiny a rychlost nabíjení není závislá na tom, zda je notebook zapnutý, nebo ne.

Pokud je notebook často přenášen mezi zásuvkami a je zbytečné, aby se pokaždé snažil dobít baterii na 100%, lze zkratkou Fn+F2 dočasně deaktivovat nabíjení (do restartu, nebo opětovného použití zkratky).

BIOS a zabezpečení

Řada Vostro používá stejně jako vyšší řady BIOS silně upravený s grafickým nastavením. V nastavení nechybí možnosti vypnout některá vestavěná zařízení, přepnout režim SATA řadiče a zvolit, zda se má notebook spustit na některé události (včetně startu v určitý čas). Pro zástupný numerický blok lze zvolit, zda se má aktivovat pouhým stiskem Fn, nebo se musí pokaždé přepnout NumLock. Při používání externí klávesnice potěší možnost emulovat klávesu Fn pomocí klávesy ScrollLock.

V možnostech zabezpečení lze pouze nastavit hesla BIOSu. Proti úplnému základu má notebook navíc jen zabezpečení proti krádeži pomocí Computrace.

Příslušenství

Notebook je dodáván s napájecím adaptérem, tištěnou dokumentací a sadou DVD, která slouží pro obnovení systému do stavu po vybalení. Přímo na disku není žádný skrytý oddíl s obnovou a v případě obnovy z DVD jde v podstatě o standardní instalaci Windows a až v druhém kroku o instalaci dalších ovladačů a programů (uživatel si může zvolit, co chce nainstalovat).

Notebook je v této konfiguraci dodáván s předinstalovaným systémem Windows Vista Home Premium a na disku je dále jen několik užitečných utilit (vypalování, webkamera). Po vybalení tak odpadá nutnost odstraňovat spoustu zbytečných programů (bloatware).

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je v prodeji za cenu 20 742,- Kč bez DPH (24 683,- Kč s DPH). Dále je v nabídce mnoho dalších konfigurací s cenami začínajícími na 14 740 Kč bez DPH (17 614 Kč s DPH za verzi bez OS, s C2D T6670 a 160GB 5k4 diskem. Na výběr jsou červená a nebo černá provedení.

Všechny konfigurace jsou dodávány s 3letou zárukou typu on-site NBD, u které oprava probíhá u zákazníka druhý den od nahlášení závady.

Závěr

Vostro 1220 se DELLu povedlo. Nabízí totiž vyvážený kompromis výkonu a mobility. S hmotností pod 2 kg je tento notebook přímo předurčen k dennímu nošení, přitom výpočetní výkon odpovídá běžným velkým notebookům. Obrovskou výhodou při práci v terénu je jednoznačně dlouhá výdrž na baterie a proti konkurenci v této třídě lze vytknout snad jen velmi omezenou výbavu rozhraní (žádné HDMI, FireWire nebo eSATA).

Klady a zápory

+ dlouhá výdrž na baterie
+ klasické rozložení klávesnice
+ 3letá NBD záruka v ceně

- slabá výbava rozhraní
- hlučnější pevný disk

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie DELL Vostro 1220

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: DELL Vostro 1220
  • Instalovaný procesor: Intel Core2 Duo T6670 (2.2 GHz, 2MB L2, 800MHz)
  • RAM (MB): 3072 DDR2-800 (1024+2048)
  • HDD (GB): 250 (WDC WD2500BJKT, SATA-II, 7200 rpm, 16 MB cache)
  • DVD: DVD SuperMulti DL (PLDS DVD+-RW DS-8A3S)
  • LCD: 12,1" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: Intel GMA X4500MHD (IGP)
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek RTL8168D/8111D Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Dell Wireless 1397 (b/g)
  • Zvuková karta: Conexant HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Alps)
  • Software: Windows Vista Home Premium(32, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 5400 mAh 11.1V / 7h 16min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS, VGA, 3x USB, 1x ExpressCard 34
  • Rozměry: 295 x 230 x 30-45 mm
  • Hmotnost (kg): 1,91
Recenze

Diskuse