RECENZE: HP Compaq 2230s - levných 12'' do firmy

2. 4. 2009 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Společnost HP rozšířila svou nabídku levných firemních notebooků o 12'' model, který se však proti větším modelům liší větší výbavou zahrnující například HDMI výstup a čtečku otisků prstů. Testovaná varianta s Core 2 Duo procesorem, integrovanou grafickou kartou, velkým diskem a Windows Vista Business je nabízena za doporučenou koncovou cenu nepříliš přesahující 15 000,- Kč bez DPH.

HP Compaq 2230s - levných 12'' do firmy

Základní popis

Ne každý ke své práci potřebuje velký, neskladný notebook, a pokud se má pracovat na cestách, každý kilogram je při přenášení znát. Na našem trhu HP doposud nenabízelo žádné levnější modely s úhlopříčkou pod 14“. To se nyní mění s 12“ modelem Compaq 2230s, který je určen do SMB (small-business) segmentu.

Vzhled zůstal identický s dalšími modely řady Compaq S a na celém těle jsou použity jen černé plasty. Mimo rámu kolem LCD je povrch všude matný a bez vzorku. Rám kolem LCD má lesklou povrchovou úpravu, která velmi snadno chytá otisky a nečistoty. Nad klávesnicí je jediná část s hrubým vzorkem a pod ní jsou umístěny dva reproduktory (starší modely této řady mají jen jeden).

Design notebooku je poněkud strohý a je zaměřen spíše na funkčnost, mne osobně příliš neoslovil. Jedná se však o pracovní notebook, kde se designové výstřelky nečekají.

Po mechanické stránce nemám žádné výhrady. Základna přístroje se při přenášení za roh nijak nekroutí a ani uchopení za roh víka nezpůsobuje na LCD vlnění barev. Klouby jsou zapuštěné do základny, čímž je omezen maximální úhel otevření (135°), ale klouby by se nemusely tak rychle opotřebovat. Jejich chod je plynulý, bez většího odporu. V zavřeném stavu je víko drženo magneticky, což je u malých notebooků nejčastější způsob řešení.

Strohý předek nabízí 2 audiokonektory (vstup, výstup) a bílou diodu indikující práci pevného disku (starší notebooky Compaq S jsou bez této diody). Optická mechanika je přístupná netradičně na levém boku a za ní je prostor vyhrazen jednomu USB, analogovému modemu, LAN a konektoru pro připojení napájení. Druhá polovina konektorů je na pravém boku, kde jde postupně od uživatele čtečka SD/MMC karet se slotem ExpressCard 34, multimediální výstup HDMI, dvě USB a analogový obrazový výstup VGA. Na tomto boku je dále ještě výdech chlazení.

HP obecně na levných noteboocích šetří na výbavě. Proto mě překvapila přítomnost HDMI, které ocení každý, kdo k notebooku hodlá připojit velké LCD. Mnohem menší nadšení vyvolává rozmístění jednotlivých konektorů. Oba obrazové výstupy jsou na nevhodném místě a připojená zařízení svými kabely překáží v prostoru pro manipulaci s myší.

K nižší hmotnosti (1,81 kg) si v HP dopomohli menší 4článkovou baterií. Díky tomu jde mezi (plnohodnotnými) levnými 12“ notebooky o jeden z těch lehčích. Rozměry přístroje v zavřeném stavu činí 295 x 225 x 35 mm. Přibalený 65W napájecí adaptér (464 g) je také příjemně malý.

Klávesnice a ovládací prvky

Na menší prostor se vtěsnala plnohodnotná pohodlná klávesnice, která si jednoznačně zaslouží pochvalu. Mezi levnými notebooky této úhlopříčky jde možná o tu nejlepší. Klávesy mají příjemný a jistý stisk. Jejich hlučnost je průměrná, ale s trochou snahy lze psát relativně tiše. Psaní je na této klávesnici velmi komfortní.

K rozložení nemám žádné výhrady. Potěšil velký mezerník a do bloků rozdělené klávesy v horní řadě. Klávesy pro pohyb v dokumentech jsou řešeny dvěma způsoby. Klasická šestice ze stolních klávesnic je rozložena do jedné řady v pravém horním rohu. PgUp, PgDn, Home a End je dále možné vyvolat kombinací Fn a kurzorových šipek.

Zástupný numerický blok je možné nastavit tak, aby na něm bylo možné psát číslice při pouhém stisku klávesy Fn. Tento režim se vyvolává speciální trikem, kdy se nejdřív zapne NumLock a následně dvakrát přepne ScrollLock.

U HP je poměrně překvapivá možnost ovládat multimediální přehrávač kombinací Fn s klávesami F9-F12. Multimediální klávesy tohoto typu u HP nebývají ani na drahých modelech.

Nad klávesnicí nelze přehlédnout svítící ikony s dotykovými senzory. Přehlédnout je nelze především díky jejich velmi intenzivnímu svícení, které zcela jistě neoceníte při práci potmě se ztlumeným displejem.

Dvě bíle podsvícené ikony slouží k vyvolání nabídky HP Info Center (rozcestník pro rychlý přístup k některým nastavením notebooku) a aktivaci režimu prezentace (týká se nastavení obrazovky). Senzor s ikonou vysílače vypíná bezdrátové funkce a má dva stavy – při oranžové barvě je vysílač vypnut a při modré zapnut.

Další ikona signalizuje ztlumení zvuku, a pokud není zvuk vypnutý, je zhasnutá. Zbylý prostor slouží pro regulaci hlasitosti prováděnou tahem prstu požadovaným směrem (doleva – ztlumení, doprava – zhlasitění). Regulace hlasitosti se mění skokově po 10% od maxima.

Dotyková plocha Synaptics touchpadu je mírně zapuštěna do těla notebooku, aby nedocházelo k náhodnému dotyku. Snímání je přesné a bez zpoždění, takže je práce s touchpadem pohodlná. Tlačítka mají příjemný stisk a nevydávají při něm žádný zvuk. U dotykové plochy by se slušelo použít jiný povrch než na zbytku těla notebooku. Už na zapůjčeném kusu totiž byly značné známky vyšoupání od prstu.

Hlavní HW parametry

Srdce notebooku tvoří procesor Intel Core 2 Duo P7370 2,0 GHz (3 MB L2 cache, 1066MHz FSB) v kombinaci s čipovou sadou Intel GM45 s integrovanou grafickou kartou. Procesor se pyšní sníženým TDP na 25 W, což se projevuje na celkově nižší spotřebě notebooku. Výkon procesoru by měl postačovat na veškeré běžné operace a pro potřeby malého notebooku je více než dobrý.

Paměťové sloty jsou obsazeny 1GB a 2GB modulem typu DDR2-800. Tyto moduly běží v asymetrickém módu dual-channel.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 24 802
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 110

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 48 558
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 31 185

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 369
  • Rendering (Multiple CPU): 661
  • Multiprocessor Speedup: 1,79

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 4,9
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,3
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 2691 MB/s

Skladovací prostor zajišťuje pevný disk Western Digital s kapacitou 320 GB. Plotny disku se otáčí standardní rychlostí 5400 rpm a rychlost sekvenčního čtení je mírně nad dnešním průměrem.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 129 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 54,6 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,60 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,3

HP často vybavuje své notebooky optickými mechanikami s technologií LightScribe. Nejinak je tomu i tentokrát a s mechanikou Optiarc lze vytvářet potisky na (k tomu určená) média vybavená speciální vrstvou. V ostatních parametrech jde o standardní mechaniku typu DVD Super Multi s podporou zápisu na dvouvrstvá DVD média.

Spojení s okolním světem lze realizovat gigabitovou síťovou kartou, bezdrátovou síťovou kartou Wi-Fi s podporou draft-n a Bluetooth modulem. Funkci bezdrátového vysílače lze zakázat pomocí dotykového senzoru nad klávesnicí. Zařízení lze jednotlivě zapínat a vypínat programem HP Wireless Konsole.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Širokoúhlý displej s úhlopříčkou 12,1“ využívá klasického podsvícení CCFL trubicí a na rozdíl od rámu okolo je matný. Displej je průměrný prakticky ve všech parametrech od pozorovacích úhlů až po podání černé (nenadchne, ale neurazí). Jas je možné regulovat na velkém rozpětí a maximální hodnota je dostatečná pro pohodlné čtení například při jízdě vlakem během poledních hodin.

Grafická karta je součástí čipové sady a jde o základní řešení v podobě Intel GMA X4500MHD se sdílenou pamětí vyznačující se především nízkou spotřebou energie.

K notebooku lze připojit dva externí monitory díky přítomnosti kombinace analogového VGA a digitálního HDMI. Analogový výstup nabízí dostatečnou kvalitu pro displeje s rozlišením 1680x1050. Vyšší rozlišení už bych nedoporučoval, neboť se pak objevují v obraze mírné duchy. Digitální HDMI výstup umí zpracovat maximálně rozlišení 1920x1200.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 5036
  • 3DMark 03: 2242
  • 3DMark 05: 1285
  • 3DMark 06: 909

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,1
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,7

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 435
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 919
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 1236
  • OpenGL Speedup: 2,84

Výkon notebooku je dostatečný i na přehrávání HD filmů, a postačuje tedy na veškerou základní multimediální činnost. Nepředpokládám, že by si někdo takový notebook koupil na hraní her, neboť grafický výkon postačuje jen na hraní těch starších, případě nenáročných.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Zvuková karta jako taková nabízí pouze úplně základní možnosti v podobě stereofonního výstupu na sluchátka a vstupu s předzesilovačem pro mikrofon. Reproduktory v mřížce nad klávesnicí nenabízí nijak oslnivou kvalitu zvuku a jde spíše o mírný podprůměr. Integrovaný duální mikrofon je umístěn stejně jako 0,3Mpix webkamera v rámu víka nad displejem. Webkamera v tomto notebooku bude pravděpodobně sloužit jen jako úplně nouzové řešení, neboť kvalitou obrazu už zaostává za tím, co je dnes běžným standardem.

Grafický čip Intel GMA X4500MHD díky HDMI výstupu umožňuje digitálně vyvést 5.1 zvuk ve filmech. Tento výstup se samozřejmě hlásí jako samostatné zvukové zařízení.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Ventilátor umístěný v pravém zadním rohu notebooku vyfukuje ohřátý vzduch přes chladič směrem doprava. Vzduch naštěstí není nijak horký a ventilátor jej nevyfukuje příliš daleko, takže to nevadí při případném použití myši.

Ventilátor patří jednoznačně k těm hlučnějším, což je u notebooku tohoto typu překvapující. Mimo standardních zvuků navíc vydává i určité vrčení. Jeho běh je velmi častý a lze ho omezit pouze nastavením úsporného režimu v kombinaci s provozem na baterie.

Při náročnější práci se ventilátor po krátké době přepne na vyšší rychlost. Dalo by se říct, že lidé s citlivějším sluchem z tohoto notebooku nebudou příliš nadšeni. Nutnost intenzivního větrání je daní za malé rozměry notebooku.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 31,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,1°C
  • klávesnice vlevo = 31,3°C
  • klávesnice vpravo = 31,2°C
  • spodek maximum = 37,3°C (pravá polovina)
  • výdech chlazení = 34,0°C
  • napájecí adaptér = 38,5°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 34,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 36,6°C
  • klávesnice vlevo = 31,4°C
  • klávesnice vpravo = 34,1°C
  • spodek maximum = 40,6°C (pravá polovina)
  • výdech chlazení = 45,6°C
  • napájecí adaptér = 41,6°C

teplota okolí při měření: 21°C

Přes klávesnici se nepřenáší prakticky žádné teplo, které by uživatele při práci obtěžovalo. Teplejší je pouze pravá opěrka ruky pod klávesnicí. Spodek notebooku je při kancelářské práci vlažný. Při zatížení procesoru se ovšem dokáže pěkně zahřát.

Baterie

V rámci úspor je notebook v základu vybaven jen 4článkovou baterií (37 Wh), se kterou v našem standardním redakčním testu* vydržel 3 hodiny a 43 minut. To je však úplné maximum, co lze z notebooku dostat. Pokud si zapnete Wi-Fi a zesílíte podsvícení, rázem při běžné práci klesne výdrž na pouhé 2 hodiny a 20 minut, což není na malý notebook moc.

Výdrž lze zvýšit přidáním 8článkové baterie, se kterou by nemělo být velkým problémem dosáhnout reálné výdrže kolem 6 hodin. Tato baterie si však vybírá daň v podobě přesahu z těla notebooku. Kvůli uchycení displeje je přesah i směrem dolů.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 12 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 44 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 35 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 67 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 35 W

Při kancelářské práci se baterie z nuly nabije na 80% maximální kapacity přibližně za hodinu.

BIOS a zabezpečení

Všechny nové notebooky HP jsou vybaveny EFI systémem standardně běžícím v režimu kompatibility se systémy BIOS. Do nastavení se vstupuje stiskem klávesy F10 po zapnutí notebooku. Nastavení má grafickou podobu a lze se v jeho prostředí pohybovat i myší.

Mimo standardních zařízení je možné nastavit i bootování z SD karty. Dále lze nastavit některé rozšířené vlastnosti procesoru a vypnout neustálý chod ventilátoru při zapojeném napájecím adaptéru. Nechybí ani administrátory oblíbená možnost zablokovat jednotlivé integrované součásti. Veškerá nastavení lze provádět i z Windows pomocí předinstalované utility HP ProtectTools Security Manager.

Možnosti zabezpečení jsou shodné s ostatními notebooky řady Compaq S. Jde tedy o heslo startu počítače, pevného disku a nastavení BIOSu. Přidanou čtečkou otisků prstů lze použít místo zadávání hesel v operačním systému. Bezpečnostní čip TPM však není přítomen.

Příslušenství

K notebooku je přibalen napájecí adaptér a disky k downgrade na operační systém Windows XP Professional. Předinstalovaný systém Windows Vista Business lze obnovit jen ze skrytého oddílu přímo na disku a HP nenabízí způsob, jak by šlo tuto obnovu vypálit na vlastní DVD.

V systému jsou nainstalovány programy InterVideo WinDVD, PDF Complete a balík Roxio na pálení CD/DVD. Dále samozřejmě nechybí ani nějaký ten bloatware v čele s otravnou demoverzí antiviru, která neustále upozorňuje, že by bylo dobré si zakoupit plnou verzi.

Ceny a záruka

V nabídce jsou následující konfigurace s uvedenými doporučenými koncovými cenami:

  • NA877ES: Core 2 Duo T3400, 12.1 WXGA BV Display, Camera,3072MB RAM,320GB HDD, DVD+/- RW,56K Modem,802.11b/g, Bluetooth, 4C Batt, FreeDOS, 1 year warranty, BackPack in box za 16 950,00 Kč bez DPH (20 170 Kč s DPH)
  • NA874ES: Core 2 Duo T3400, 12.1 WXGA BV Display, 2048MB RAM, 250GB HDD, Windows Vista Home Basic, BackPack za 17 430,00 Kč bez DPH (20 742 Kč s DPH)
  • NA875ES: Core 2 Duo T3400, 12.1 WXGA BV Display, 3072MB RAM, 320GB HDD, DVD+/-RW, 56K Modem, 802.11b/g, BT, 4C LiIon Batt, Windows Vista Home Basic, OFC07 Ready, 1 year warranty, BackPack in box za 18 240,00 Kč bez DPH (21 705 Kč s DPH)
  • FU326EA: Core 2 Duo T6570, 12.1 WXGA BV Display, Webcam, 3072MB RAM, 320GB HDD, DVD+/-RW, 56K Modem, 802.11a/b/g/n, BT, 4C LiIon Batt, Windows Vista Home Basic, OFC07 Ready, 1 year warranty za 19 370,00 Kč bez DPH (23 050 Kč s DPH)

Standardně je notebook dodáván se standardní roční zárukou při nákupu na IČ, případně dvouletou zárukou při nákupu jakožto fyzická osoba. Záruku lze dále prodloužit a rozšířit o další služby pomocí balíčků CarePack.

Závěr

HP přichází do segmentu menších levných notebooků a jeho výtvor vyniká zejména výbornou klávesnicí, se kterou je práce na něm velmi pohodlná. Ačkoli nejde o multimediální notebook, díky HDMI výstupu skvěle poslouží na přehrávání filmů v kombinaci s moderními HD televizory. Částečně se šetřilo na baterii, která je vybavena jen 4 články. Daní za melé rozměry notebooku je ventilátor, který zejména po připojení napájecího adaptéru svým zvukem častuje uživatele téměř neustále.

Klady a zápory

+ velmi pohodlná klávesnice
+ kvalitní zpracování
+ HDMI

- hlučné chlazení
- malá baterie

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie HP Compaq 2230s

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP Compaq 2230s
  • Instalovaný procesor: Intel Core2 Duo P7370 (2.00 GHz, 3 MB L2, 1066MHz FSB)
  • RAM (MB): 3072 DDR2-800 (1024+2048)
  • HDD (GB): 320 (WDC WD3200BEVT-60ZCT0, SATA, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD SuperMulti DL (Optiarc DVD RW AD-7561S, LightScribe)
  • LCD: 12,1" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: Intel GMA X4500MHD (IGP)
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000 (Marvell Yukon 88E8072 Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Intel Wireless WiFi Link 5100 (a/b/g/draft-n)
  • Zvuková karta: SoundMAX HD Audio (Analog Devices AD1984A)
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows Vista Business (32bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 2600 mAh 14.4V / 3h 43min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC, 3x USB, VGA, HDMI, ExpressCard 34
  • Rozměry: 295 x 225 x 35 mm
  • Hmotnost (kg): 1,81
Recenze

Diskuse