RECENZE: HP Mini 5101 - miniaturní pracant

15. 10. 2009 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

HP aktualizovalo svou řadu mininotebooků a uvedlo nový 10'' model v designu známém z řady firemních notebooků ProBook. Konfigurace na rozdíl od vzhledu již tolika změnami neprošla, proto je mininotebook vybaven procesorem Intel Atom a klasickým 2,5'' diskem, doporučená koncová cena se pohybuje pod 9000 Kč bez DPH.

HP Mini 5101 - miniaturní pracant

Základní popis

Vzhled HP Mini 5101 vychází z designu, který se poprvé objevil u současné řady firemních notebooků s označením ProBook. Opět se tak setkáváme s hranatým až technicistním vzhledem v elegantním černém provedení. V některých detailech se ovšem mininotebook od velkých sourozenců liší. Jeden z největších rozdílů je patrný u provedení víka, kterému tentokrát nevévodí lesklý plast, ale ušlechtilá černá kovová slitina. Lesklé materiály se tentokrát dočkaly použití pouze u rámečku lemujícího displej, v prostoru klávesnice a nezvykle také na touchpadu. Zbývající části notebooku jsou pokryty hladkým matným plastem.

Víko už klasicky umožňuje vyklopení pouze do úhlu okolo 140°, tuhost kloubů uchycení je naprosto dostatečná. Netypický prvek je na spodní straně mininotebooku, dvířka umožňující přístup ke slotu pro operační paměť nejsou jako obvykle přichycena šroubkem, ale po vytažení akumulátoru je lze uvolnit opětovným posunutím pojistky, která slouží k uchycení baterie. Celková kvalita zpracování je na velmi dobré úrovní, malé tělo mininotebooku je dostatečně pevné a neprohýbá se ani víko displeje.

Výbava porty je prakticky shodná s většinou konkurenčních mininotebooků, na levém boku najdete čtečku SD/MMC karet, dvojici audiokonektorů, jeden USB port a konektor Ethernetu. Na opačné straně se nachází další 2 USB porty, výdech chlazení, analogový D-Sub videovýstup a konektor pro připojení napájecího zdroje. Na přední straně najdete pouze posuvný přepínač bezdrátových sítí. Nabídka je opravdu omezena na to nejnutnější a nic navíc zde nenajdete.

Rozměry mininotebooku 262 \xD7 180 \xD7 23 mm jsou lehce menší, než je u 10" modelů obvyklé, především díky malé tloušťce tak notebook vypadá atraktivně. Příjemná je i poměrně nízká hmotnost 1,2 kg. O to více ovšem zamrzí rozměry dodávaného zdroje, jedná se o běžný 65 W model, který HP dodává i k plnohodnotným notebookům a jeho velikost není pro použití s mininotebooky zrovna ideální.

Klávesnice a ovládací prvky

Stejně jako celkový vzhled i klávesnice vychází z designu ProBooků, vypadá proto docela stylově, ale má výrazné mezery mezi jednotlivými klávesami. Protože u mininotebooků není místa nazbyt, jsou na úkor designu zmenšeny i jednotlivé klávesy, ve srovnání s předchozím modelem HP Mini tak nabízí výrazně horší komfort a psaní je pomalejší. Rozložení kláves je standardní se zkráceným Shiftem a dvouřádkovým Enterem, klávesy pro práci s textem jsou přesunuty na Fn zkratky v kombinaci s kurzorovými šipkami. Výtku mám i k popiskám, u běžných kláves jsou bílé, u Fn zkratek je však šedé označení v kombinaci s černou klávesnicí velmi špatně čitelné.

Zvláštní vyhrazené klávesy má notebook pouze dvě, pro spuštění prohlížeče a emailového klienta, dále také posuvník pro aktivaci bezdrátových adaptérů. Ostatní funkce (ovládání hlasitosti, jasu displeje) jsou dostupné pouze přes Fn zkratky.

Touchpad pod klávesnicí má standardní mininotebookové rozměry, zásadní problémem je ovšem jeho povrch. Lesklé provedení opravdu není dobrý nápad, prsty po takovém povrchu nekloužou zrovna nejlépe, zejména když má uživatel trochu zpocené ruce a umaštěný vzhled touchpadu po každém použití rovněž nepotěší. Dvojice tlačítek pod touchpadem má spíše tužší stisk, jejich velikost je při ovládání dostatečná.

Hlavní HW parametry

HP Mini 5101 je dalším z mnoha mininotebooků založených na procesoru Intel Atom N280 pracujícím na frekvenci 1,66 GHz (667 MHz FSB) a čipsetu 945 GSE, tato platforma je ideální z hlediska nízké spotřeby.

Výkon procesoru je dostatečný pro nenáročnou práci, surfování po internetu, případně přehrávání filmů v SD rozlišení. U náročnějších úloh ale často narazíte na limity, většinou už není plynulé ani přehrávání flashového videa z youtube ve vyšší kvalitě.

Počítač je osazen jedním paměťovým modulem typu DDR2-667 o kapacitě 1 GB, tato kapacita je standardem pro většinu mininotebooků.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 11 182
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 6099

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 16 076
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 11 241

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 94
  • Rendering (Multiple CPU): 140
  • Multiprocessor Speedup: 1,49
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 1816 MB/s

Osazený disk je 2,5", pochází od Hitachi, kapacita je pro mininotebooky standardních 160 GB, překvapivě se ale jedná o model s vyšší rychlostí otáčení 7200 ot./min a větší vyrovnávací pamětí s kapacitou 16 MB. Tyto vlastnosti se pozitivně projevily u nadprůměrně vysoké rychlosti čtení.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 93,84 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 66,1 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,62 ms

Možnosti konektivity jsou lehce širší, než je u mininotebooků zvykem, Ethernet je k dispozici dokonce v gigabitové verzi a bezdrátový Wi-Fi adaptér od Broadcomu podporuje všechny současné standardy (a/b/g/n). Ve dražší konfiguraci je k dispozici také 3G modem.

Displej a grafika

Mininotebook je osazen displejem s úhlopříčkou 10,1", led podsvícením a překvapivě matným povrchem. Panel disponuje rozlišením WSVGA (1024x600), které je příjemnější než varianta s 576 pixely na výšku, která se u mnoha mininotebooků používá. Příjemný je také poměrně vysoký maximální jas displeje.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 3132
  • 3DMark 03: 786
  • 3DMark 05: 263

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 140
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 379
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 529
  • OpenGL Speedup: 3.78

Grafické jádro je integrováno v čipsetu, jedná se o několik let starý model Intel GMA 950, který nikdy vysokým výkonem neoplýval. Stačí tedy pro běžnou kancelářskou práci, na hraní her ovšem můžete v klidu zapomenout.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory mininotebooku podávají na své rozměry velmi dobrý zvuk a mají i vysokou maximální hlasitost. S velkými multimediálními notebooky nebo externí soustavou to samozřejmě nelze srovnávat, ale jde o významný pokrok oproti chrastítkům, které se objevují u konkurence. Zvukové konektory jsou k dispozici pouze ty dva nejběžnější, výstup na sluchátka a vstup pro mikrofon.

Z další multimediální výbavy lze zmínit pouze webkameru ve víku displeje a integrovaný mikrofon.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Chlazení zajišťuje malý větráček nasávající vzduch průduchy na přední straně a vespod notebooku, výdech je pak umístěn na levém boku. Otáčí se prakticky neustále, hlučnost je ale nízká a v praxi ho nejde odlišit od ploten pevného disku. Po zatížení se začne ozývat znatelné šumění, které jde ale slyšet jen v tiché místnosti.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 32,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,6°C
  • klávesnice vlevo = 32,1°C
  • klávesnice vpravo = 29,6°C
  • spodek maximum = 37,1°C (krytka RAM)
  • výdech chlazení = 35,3°C
  • napájecí adaptér = 34,0°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 32,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,0°C
  • klávesnice vlevo = 32,3°C
  • klávesnice vpravo = 30,2°C
  • spodek maximum = 39,3°C (krytka RAM)
  • výdech chlazení = 39,5°C
  • napájecí adaptér = 35,5°C

teplota okolí při měření: 24°C

Počítač je poměrně chladný a to i při vysoké zátěži. Jediný znatelnější zahřívání je patrné na levé polovině spodní strany, nevadí to ale ani při práci s mininotebookem v klíně.

Baterie

Tenký design si vyžádal ústupky na velikosti baterie, výrobce proto použil jen čtyřčlánkový typ s kapacitou 29 Wh. Na tuto baterii vydržel mininotebook v našem standardním redakčním testu* běžet 3 hodiny a 50 minut. Výsledek odpovídá slabší baterii, uživatelé, kteří chtějí delší výdrž, si mohou dokoupit větší šestičlánkovou baterii s kapacitou 55 Wh (větší baterie pak přesahuje z notebooku směrem dolů). Na baterii jsou také umístěny diody, které po stisknutí miniaturního tlačítka ukáží orientačně zbývající kapacitu.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 12 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 38 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 18 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 43 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 26 W

Výkon 65W zdroje je dostatečný pro rychlé nabíjení i při zapnutém počítači, na 90% své kapacity se baterie nabíjí lehce přes hodinu.

BIOS

Možnosti nastavení BIOSu jsou širší, podobně jako je zvykem u firemních notebooků. Lze si tak prohodit pozici CTRL a Fn klávesy, přepnout SATA řadič do kompatibilního módu nebo vypnout některé technologie procesoru. Dále je možné zablokovat použití síťových adaptérů a USB portů, případně spustit jednoduchý diagnostický test pevného disku nebo paměti RAM, nechybí samozřejmě ani nastavení bootování. Zabezpečení je k dispozici základní v podobě standardních hesel po spuštění a DriveLocku.

Příslušenství

Na mininotebooku jsou předinstalovány Windows XP Home Edition společně s utilitami pro správu systému a zkušebními verzemi vybraného software.
Žádné další zvláštní příslušenství se s počítačem nedodává.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace má doporučenou koncovou cenu 8 403 Kč bez DPH (9 999 Kč s DPH). K dispozici jsou i další konfigurace, mohou být vybaveny jiným operačním systémem, displejem s HD ready rozlišením (1366 x 768), případně 3G modulem.

  • VJ908AA (Atom N280,1 GB RAM, 160 GB HDD, WSVGA, Linux): 7975 Kč bez DPH (9490 Kč s DPH)
  • FU355EA (Atom N280,1 GB RAM, 160 GB HDD, HD Ready, XP Home): 8815 Kč bez DPH (10 490 Kč s DPH)
  • FU355EA (Atom N280,1 GB RAM, 160 GB HDD, HD Ready, XP Home, 3G): 10 496 Kč bez DPH (12 490 Kč s DPH)

Standardní záruka je 1 rok (pro fyzické osoby dvouletá), volitelně ji lze prodloužit až na 4 roky a rozšířit o službu NBD nebo ochranu proti náhodnému poškození.

Závěr

HP Mini 5101 se od konkurenčních modelů odlišuje originálním designem, nadprůměrně rychlým diskem a na malý počítač disponuje solidními reproduktory. Podstatnou výhodou je i dostupnost konfigurace s integrovaným 3G modemem. Na druhou stranu má v základu menší baterii a klávesnice je ve srovnání s předchozím modelem méně pohodlná. Nejslabší stránkou mininotebooku je ovšem lesklý touchpad, který se neovládá zrovna ideálně a je stále zamaštěný.

Klady a zápory

+ solidní reproduktory
+ rychlejší disk
+ konfigurace s 3G modemem

- lesklý touchpad
- velký zdroj

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP Mini 5101 - NN368EA#AKB
  • Instalovaný procesor: Intel Atom N280 (1,66 GHz, 512 kB L2, 667 Mhz FSB)
  • RAM (MB): 1024 DDR2-667 (1x 1024)
  • HDD (GB): 160 (Hitachi HTS723216L9A360, SATA-II, 7200 rpm, 16 MB cache)
  • DVD: -
  • LCD: 10,1" TFT
  • LCD rozlišení: WSVGA (1024 x 600)
  • Video: Intel GMA 950
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Marvell Yukon 88E8072)
  • WiFi: Broadcom 43224AG (a/b/g/Draft-N)
  • Zvuková karta: Analog Devices AD1984A
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows XP Home ULCPC (32bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 29Wh / 3h 50min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x SD/MMC, D-Sub, 3xUSB
  • Rozměry: 262 x 180 x 23 mm
  • Hmotnost (kg): 1,20
Recenze

Diskuse