RECENZE: HP ProBook 4310s - práce i multimédia v cestovním balení

29. 10. 2009 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Dnes testovaný model je v současnosti tím nejmenším, co řada ProBook nabízí. Jde o 13'' notebook s plnohodnotnou výbavou v podobě Core 2 Duo procesoru, rychlého disku, optické mechaniky nebo také HDMI výstupu. Testovaná konfigurace s Windows Vista Home Premium má doporučenou koncovou cenu okolo 15 000,- Kč bez DPH.

HP ProBook 4310s - práce i multimédia v cestovním balení

Základní popis

Řada ProBook se už v naší redakci objevila, šlo o 15,6“ variantu ProBook 4510s (případně červená verze). Tento model je zmenšenou 13“ variantou, která však v mnoha ohledech nabízí podobné parametry. Šasi se drží jednotného designu, pro který je charakteristická černá barva a hranatější tvary. Notebook je na pohled pěkný a konzervativní, což bude pravděpodobně vyhovovat těm, kteří nechtějí žádné extravagantní výstřelky módy.

Odolnost notebooku definuje použití plastového šasi. Někde se sem tam něco prohne, ale ve výsledku jde stále o dostatečně pevný notebook, který by měl přežít každodenní nošení. Klouby víka se zdají být odolné a vlastní víko chrání displej i proti většímu tlaku z vnější strany.

Co se týká povrchové úpravy, jsem spíše zklamaný. Až na mřížku nad klávesnicí je celý notebook extrémně náchylný k chytání otisků a nečistot. Víko je lesklé z vnější i vnitřní strany a na jeho povrchu prakticky není možné zamezit typické upatlanosti, která vzniká už pouhým přenášením notebooku. Na černém lesklém materiálu je také nepřehlédnutelný jakýkoli prach.

Dále je lesklý ještě prostor kolem klávesnice (i mezi klávesami), na který se chytají otisky při psaní na klávesnici. Tomu se bohužel nedá příliš zabránit a ke vší smůle se tento prostor špatně čistí. Povrch opěrek rukou pod klávesnicí s touchpadem je matný, ale otisky a mastnota jsou na něm vidět úplně stejně jako na lesklých částech. Navíc trpí rychlým „vyšoupáváním“. Na recenzovaném kusu už byla znatelná lesklá místa vzniklá opotřebením tohoto povrchu.

Přesunu se k techničtějším záležitostem, a to konkrétně k výbavě rozhraní. Na čelní straně jsou mimo čtečky paměťových karet (SD, MMC) pouze dva konektory zvukové karty. Zbylé konektory jsou rozmístěny na levém a pravém boku. Pravý bok nabízí postupně od uživatele dvě USB, konektor analogového modemu a za optickou mechanikou ještě zdířku napájení. Levý bok není o moc bohatší – postupně od uživatele je vybaven třetím (posledním) USB, digitálním výstupem HDMI, analogovým výstupem VGA a za výdechem ventilace LAN konektorem pro připojení do počítačové sítě.

Z hlediska výbavy nemám žádné větší výhrady. eSATA v této ceně (a velikosti) asi stále ještě čekat nemůžu a FireWire už levné notebooky úplně opustilo. Naopak potěší HDMI výstup a tři USB jsou v podstatě standardem pro tuto úhlopříčku. Výtku bych mohl směřovat k rozmístění. Všechna USB jsou co nejblíže k uživateli, což je nepraktické při používání myši. Jako nepraktické se mi jeví také umístění výstupů grafické karty.

Rozměry 325 x 230 x 35-40 mm bez několika milimetrů sedí na 14“ notebooky s poměrem stran 16:10. Hmotnost 2,03 kg naštěstí odpovídá 13“ modelům, a tak je mobilita stále na dobré úrovni. Přibalený 65W adaptér (411 g) patří k těm menším.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je realizována chicklet stylem, klávesy jsou tedy oddělené mezerami. Klávesy mají jemný stisk a v případě potřeby vydávají jen minimální hluk. Zdvih je na můj vkus možná až příliš nízký, takže jsem měl z klávesnice občas nejistý pocit při rychlejším psaní.

HP zvolilo poměrně běžné rozložení kláves s klávesami pro pohyb v dokumentech po pravém kraji klávesnice. Tyto klávesy jsou navíc odděleny mezerou stejně jako jednotlivé čtveřice funkčních kláves v nejvyšší řadě. Potěšily mě velký enter, mezerník a backspace, a výtku tak mám pouze ke kurzorovým šipkám, které jsou na výšku téměř poloviční proti běžným klávesám. Celkově hodnotím klávesnici velmi pozitivně.

Lesklá plocha okolo klávesnice má jednu nevýhodu. Pokud sedíte v místnosti s mnoha protáhlými zářivkami, prakticky vždy se vám nějaká bude odrážet přes mezery v klávesnici do očí. Jde o klasickou ukázku, kdy praktičnost ustoupila líbivému vzhledu.

K polohování kurzoru slouží (Synaptics) touchpad vybavený dvěma tlačítky a širokoúhlou dotykovou ploškou. Dotyková část není příliš velká, ale reakce na prst jsou rychlé a přesné, takže nemohu mít žádné výhrady.

Hlavní HW parametry

V testované konfiguraci byl notebook vybaven procesorem Intel Core2 Duo T6670 2,2 GHz s TDP 35 W a podporou virtualizace. Procesor spolupracuje s velmi rozšířenou čipovou sadou Intel GM45. Výpočetní výkon na úrovni klasických větších notebooků by měl postačovat na všechny běžné činnosti.

CPU-Z
specifikace čipu

3 GB paměti RAM složené ze dvou modulů DDR3-1066 (1+2 GB) jsou optimem pro použitou 32bit verzi operačního systému a běžný uživatel na nedostatek paměti zcela jistě nenarazí.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 27 697
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 17 898

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 53 704
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 17 898

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 400
  • Rendering (Multiple CPU): 725
  • Multiprocessor Speedup: 1,81

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 5,1
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 4,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 2797 MB/s

320GB pevnému disku se proti mému očekávání otáčí plotny rychlostí 7200rpm, a jde tedy o jeden z těch rychlejších. To ostatně ukazují i jeho výsledky výkonnostních testů.

Protože jde o plnohodnotný notebook, nechybí ani optická mechanika, která je typu DVD SuperMulti (DL) a podporuje potisk disků pomocí technologie LightScribe.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 126 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 65,9 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,01 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,7

Gigabitový ethernet je doplněn bezdrátovými funkcemi v podobě Wi-Fi a/g/n adaptéru a Bluetooth 2.0 modulu. Bezdrátové funkce se vypínají jednoduše dotykovým spínačem nad klávesnicí. Samostatně je lze zapínat a vypínat pomocí aplikace HP Wireless Assistant.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

13,3“ panel s filmovým poměrem stran (16:9) je vybaven maticí s HD ready rozlišením (1366x768). Displej lze řadit k průměru v kategorii levných multimediálů. Jeho hlavní předností je zcela jistě vyšší svítivost. Naopak pozorovací úhly jsou tradičně špatné (přesně tak, jak jsme všichni zvyklí z jiných TN panelů v noteboocích). Nejde o displej pro grafiky, ale potěší relativně dobrý kontrast a bílá bez silného nádechu do jiné barvy.

Parametry displeje

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 220 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 90° horizontálně, 60° vertikálně
  • Kontrast: 500:1
  • Odezva: 8 ms
  • Podsvícení: LED
  • Saturace barev: 45% (NTSC)

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je AUO B133XW02. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.

Grafická karta Intel GMA X4500MHD je integrovaná v čipsetu a využívá sdílenou paměť. Nabízí výkon pro kancelářské a základní multimediální aplikace při nízké spotřebě.

Na těle notebooku se nachází analogový VGA a digitální HDMI výstup. HDMI nabízí maximálně rozlišení Full HD (1920x1200). Kvalita VGA výstupu je výborná a s testovacím LCD (1680x1050) si notebook poradil bez problému (obraz ostrý a bez jakýchkoli defektů).

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 4662
  • 3DMark 03: 2063
  • 3DMark 05: 1430
  • 3DMark 06: 957

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,4
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,6

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 460
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1175
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 1495
  • OpenGL Speedup: 3,25

Výkon odpovídá jiným základním integrovaným řešením. Na náročné 3D hry to není, ale na běžnou práci je výkon více než dostatečný.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Řada HP ProBook patří do segmentu SMB (small-business), což v dnešní době znamená jakousi kombinaci pracovního a domácího notebooku, takže lze očekávat i některé multimediální funkce. Zvuková karta má pouze stereofonní výstup, a prostorový 5.1 se tak řeší jen v digitální formě pomocí HDMI výstupu.

Vestavěné reproduktory nad klávesnicí neposkytnou příliš velký poslechový zážitek. Jejich zvuk je mírně zkreslený a bez hloubek. Výšky jsou naopak velmi výrazné a uchu příliš nelahodí. Přesto jde v kategorii 13“ notebooků o průměr.

Multimediální výbavu zakončuje duální mikrofon a 2,0Mpix webkamera schopná fotit v rozlišení 1600x1200. Obě tato zařízení mají své místo ve víku nad displejem.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

Možnosti zabezpečení jsou překvapivě vyšší, než je v této kategorii zvykem. K zabezpečení lze použít čtečku otisku prstů, která je provázaná i s BIOSem. Lze tedy zadávat otisk ihned po spuštění notebooku a na základě tohoto otisku systém přihlásí odpovídajícího uživatele.

Mezi další možnosti zabezpečení patří blokování integrovaných zařízení a rozhraní na základě oprávnění konkrétního uživatele a v neposlední řadě také předinstalovaný program umožňující šifrování disku a bezpečný výmaz souborů, případně „volného místa“ disku.

K dokonalosti už ze základních zařízení chybí snad jen TPM čip a čtečka SmartCard.

Chlazení a provozní hluk

Přiznám se, že chlazení bylo to první, co mě po zapnutí ProBooku zajímalo. V souvislosti s většími 15“ a 17“ ProBooky se hodně mluvilo o vyšší hlučnosti ventilátoru. Model 4310s sice není dokonale tichý, ale jeho hlučnost se pohybuje v běžných mezích. V prostředí s běžným ruchem o něm (při kancelářské práci) ani nebudete vědět.

Po startu se ventilátor roztáčí na maximální otáčky, ale po načtení operačního systému se zastaví. V tomto stavu setrvá ještě několik minut, než se notebook zahřeje. Následně se ventilátor znovu roztočí, ale tentokrát zůstane jen na minimálních otáčkách, které jsou hlučností přibližně na úrovni použitého 7200rpm disku.

Několikrát se mi během recenzování stalo, že se ventilátor roztočil na maximální otáčky a přestal se jakkoli regulovat. V takovém stavu je notebook tak hlučný, že si toho všimnou i lidé kolem vás. Řešením je uspání a následné probuzení. Nejspíš se jedná o vadu daného kusu.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 33,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 33,7°C
  • klávesnice vlevo = 29,3°C
  • klávesnice vpravo = 31,0°C
  • spodek maximum = 38,4°C (uprostřed, u pamětí RAM)
  • výdech chlazení = 35,8°C
  • napájecí adaptér = 33,4°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 27,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,4°C
  • klávesnice vlevo = 27,3°C
  • klávesnice vpravo = 29,9°C
  • spodek maximum = 39,0°C (pod výdechem ventilace)
  • výdech chlazení = 40,6°C
  • napájecí adaptér = 39,6°C

teplota okolí při měření: 25°C

Ventilátor umístěný na pravém boku nemá přímo pod sebou žádné otvory pro přísun vzduchu, takže z větší části je nutné nasávat i vyhánět vzduch skrz žebrování na boku (nasávání probíhá také skrz klávesnici). Přesto se chlazení ukázalo být dostatečně efektivní, protože ani v zátěži nejsou teploty příliš velké a ventilátor zůstává relativně tichý.

Baterie

Základní baterie je až překvapivě malá – má jen 4 články o celkové kapacitě 37 Wh. Notebook se však ukázal v dobrém světle, pokud jde o šetření energie – v našem standardním redakčním testu* totiž vydržel celé 4 hodiny a 46 minut. V případě běžného používání s polovičním jasem a aktivním Bluetooth (připojení k internetu přes mobil) je výdrž stále ještě skoro 3 a půl hodiny. HP evidentně umí dělat energeticky úsporné notebooky.

Komu by tato výdrž nestačila, není problém dokoupit větší primární baterii s 8 články.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 11 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 46 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 28 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 62 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 32 W

Nabíjení je rychlé a baterie je z nuly nabyta na 80% přibližně za hodinu. Předpokládám, že větší baterie bude mít nabíjení jen o málo pomalejší.

BIOS/EFI

Stejně jako mnoho dalších notebooku od HP, i ProBook je vybaven systémem EFI s grafickým nastavením a možností fungování v režimu kompatibility se systémem BIOS.

Mezi zařízeními, která lze použít ke startu, nechybí ani síť nebo SD karty. SATA řadič je samozřejmě možné přepnout z nativního režimu AHCI do kompatibility s IDE. Dále jsou přítomny volby umožňující zablokovat jednotlivá integrovaná zařízení a rozhraní.

V nabídce konfiguračních voleb určitě stojí za zmínku vypnutí neustálého běhu ventilátoru při napájení ze sítě. Po deaktivaci se ventilátor chová stejně při napájení bateriemi.

Ze segmentu business notebooků řada ProBook přebrala možnost konfigurace BIOSu přímo z prostředí Windows a přítomnost kompletní diagnostiky hardware v nastavení BIOSu.

Příslušenství

Notebook je dodáván jen s napájecím adaptérem a tištěnou dokumentací. Na disku je předinstalovaný operační systém Windows Vista Home Premium. Obraz tovární instalace je taktéž jen na pevném disku a není možné ho nijak vypálit na vlastní DVD.

V tovární instalaci jsou pouze základní programy a ovladače. Za bloatware bych prohlásil snad jen antivirus, který po několika odmítnutích zakoupení nabídne odinstalaci.

Z užitečných programů bych určitě měl vyjmenovat HP ProtectTools, což je integrovaná sada nástrojů správy notebooku včetně konfigurace BIOSu, nastavení některých bezpečnostních pravidel a definice hesel a otisků zabezpečujících notebook proti použití neoprávněnou osobou.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace má výrobcem stanovenu doporučenou koncovou cenu 15 860,- Kč bez DPH (18 873,- Kč s DPH). Na našem trhu se vyskytuje ještě jedna konfigurace, která se liší použitím matného displeje, matným rámečkem okolo něj a předinstalovanými Windows Vista Business. Vzhledem k minimálnímu rozdílu ceny se mi jeví dražší konfigurace jako výhodnější. V podobných cenových relacích jsou i nové konfigurace s Windows 7 (včetně červené konfigurace s Windows 7 Home Premium).

HP poskytuje na obě konfigurace záruku typu carry-in po dobu 1 roku při nákupu na IČ. V případě nákupu řízeného občanským zákoníkem (fyzická osoba) platí zákonem stanovená doba 2 roky.

Závěr

ProBook 4310s si určitě najde své místo mezi studenty a domácími uživateli, kteří zcela jistě ocení dobrou výbavu i výkon při nízké ceně na to, že jde o 13“ notebook. Chválím výrobce také za nízkou spotřebu, která je bohužel také vyvážena malou baterií (takže je ve výsledku výdrž jen standardní). Displej s vyšší svítivostí také potěší – je pěkné vidět, že se už začaly displeje s LED podsvícením běžně montovat do cenově dostupných notebooků.

Za menší nevýhodu považuji roztáčení ventilátoru na maximální otáčky po dobu startu operačního systému. Vyšší modely nic takového nedělají, takže zcela jistě nejde o nic užitečného a jen to obtěžuje. Nejde ovšem o nedostatek, na který by si nešlo časem zvyknout. Mnohem větší problém vidím v použité povrchové úpravě (i ve srovnání s nabídkou multimediálních modelů na trhu). Notebook je přímo magnet na otisky a nečistoty prakticky po celém svém povrchu včetně prostoru okolo klávesnice, touchpadu a opěrek rukou. Matné části navíc mají tendenci se odírat a „vyšoupávat“. Jste-li schopni tolerovat tento nedostatek, je ProBook 4310s výbornou kombinaci multimediálních a pracovních (šifrování, zabezpečení) vlastností s vysokou úrovní mobility.

Klady a zápory

+ vyšší svítivost displeje
+ rychlý pevný disk (7200 rpm)
+ nízká spotřeba energie

- nepraktická povrchová úprava po celém šasi
- hlučný ventilátor během startu OS

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie HP ProBook 4310s

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP ProBook4310s
  • Instalovaný procesor: Intel Core2 Duo T6670 (2.20 GHz, 2 MB L2, 800MHz FSB)
  • RAM (MB): 3072 DDR3-1066 (1024+2048)
  • HDD (GB): 320 (Hitachi HTS723232L9A360, 7200rpm, SATA-II)
  • DVD: DVD SuperMulti DL (HL-DT-ST DVD+-RW GT20L)
  • LCD: 13,3" TFT
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel GMA X4500MHD (IGP)
  • Modem: 56kB
  • LAN: 10/100/1000 (Marvell Yukon 88E8072 PCI-E Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Intel(R) WiFi Link 5100 AGN (a/b/g/draft-n)
  • Zvuková karta: Analog Devices AD1984A HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows Vista Home Premium (32bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 2600 mAh 14,4 V / 4h 46min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC, 3x USB, VGA, HDMI
  • Rozměry: 325 x 230 x 35-40 mm
  • Hmotnost (kg): 2,03
Recenze

Diskuse