RECENZE: Lenovo IdeaPad U350 - na cesty jako stvořený

30. 7. 2009 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Lenovo postupně rozšiřuje nabídku notebooků na českém trhu o řadu IdeaPad, která by měla být určena pro domácí uživatele. 13'' model U350 míří na uživatele požadující mobilitu, tedy nízkou hmotnost, malé rozměry a velkou výdrž na baterie. Uvnitř notebooku se nachází úsporný procesor Pentium a ve výbavě nechybí například HDMI. V ČR je tento model dostupný za doporučenou koncovou cenu pod 15 000,- Kč bez DPH.

Lenovo IdeaPad U350 - na cesty jako stvořený

Redakce NOTEBOOK.cz opět jako první v ČR přináší recenzi zcela nového modelu notebooku.

Základní popis

Lenovo se přidává k dalším výrobcům, kteří se snaží nabídnout nějaký model v novém segmentu notebooků. Ten vyplňuje mezeru mezi mini-notebooky a běžnými notebooky. Tyto notebooky se snaží nabídnout dobrou výdrž na baterie a nízkou hmotnost při ergonomii charakteristické pro běžné notebooky. Nový počin Lenova je velmi odlišný od toho, co si zde uživatelé běžně v souvislosti s tímto výrobcem vybaví – od ThinkPadů.

V zavřeném stavu je celý notebook černý. Povrch vnější části víka má na dotek velmi příjemný vzorek, na kterém nejsou vidět otisky, ani nečistoty. Po otevření se naskytne pohled na jedinou část, která není černá. Jde o svrchní stranu základny se stříbrným plastovým povrchem s imitací broušeného hliníku. Jedinou částí, která není imunní vůči chytání otisků, je rám kolem displeje. Ten je „dokonale“ lesklý a navíc ještě tvarovaný, takže je podstatně těžší ubránit se v místnosti odleskům od zářivek.

Celkově vzhled nijak nevybočuje od toho, co je zaběhnuté v segmentu „domácích“ notebooků.

Základna je co do pevnosti na velmi dobré úrovni a nikde se pod vahou rukou neprohýbá. Výtku bych mohl mít jen k víku, které je velmi pružné a při silnějším zatlačení na jeho vnější stranu se na displeji výrazně vlní barvy.

Výbava notebooku je chudší a podobá se spíše mini-notebookům. Na levém boku jsou postupně od uživatele USB, LAN, obrazové výstupy (HDMI, VGA) a výdech chlazení. Vpravo je pro změnu čtečka karet SD/MMC, dva konektory zvukové karty, zbylá dvě USB a konektor pro připojení napájecího adaptéru. Optickou mechaniku byste na tomto notebooku hledali marně.

Použití úsporných součástí a minimální výbavy umožnilo snížit hmotnost na příjemných 1,64 kg při rozměrech 325 x 225 x 25 mm. Napájecí adaptér váží 431 g a je někde na pomezí mezi průměrem pro běžně dodávané 65W a 90W adaptéry u jiných notebooků.

Klávesnice a ovládací prvky

V porovnání s jinými notebooky na našem trhu má IdeaPad mírně neobvyklé rozložení kláves. Jako mínus bych si skoro dovolil označit Fn klávesu v levém dolním rohu, kde bych raději viděl CTRL. Další odlišnost se týká kláves pro pohyb v dokumentu. Ty jsou sice umístěny po pravém kraji, ale místo klasického řazení PgUp-Home-End-PgDn mají Home-End-PgUp-PgDn. Takové seřazení těchto kláves jsem zatím na žádném jiném notebooku neviděl.

Jestli se mi na rozložení něco líbí, tak je to vyhození některých dnes již málo používaných kláves jako Pause, Break, ScrLk a Insert, které jsou na tomto notebooku dostupné jen pomocí funkce Fn klávesy (snad jen ten Insert by si vlastní klávesu zasloužil). Tato významná redukce umožnila dát mezi klávesy mezery, které zjednodušují orientaci v horní řadě po hmatu.

Klávesnice je při psaní velmi pohodlná a pod prsty se v žádném místě neprohýbá. Klávesy mají příjemný stisk a vydávají zvuk tlumeného klapání. Přes počáteční nedůvěru tak u mě klávesnice obstála. Neodpustím si ovšem větší výhradu k popiskám funkcí Fn klávesy. Ty jsou tmavě oranžovou barvou, která se dokáže za některých světelných podmínek stát prakticky neviditelnou. Mimo NumPadu a kurzorových šipek jsou navíc tyto popisky umístěny až na zkosenou hranu kláves, takže je ve tmě nepřečtete ani se sklopeným displejem.

Pomocí Fn klávesy lze vypínat webkameru, uspat notebook, vypnout displej, přepínat výstup grafické karty, otevřít nabídku rychlého výběru rozlišení (praktická funkce, kterou vidím na notebooku prvně), přepínat jednotlivé bezdrátové technologie a zakázat funkci touchpadu. Klávesnice Fn v kombinaci s kurzorovými šipkami reguluje intenzitu podsvícení displeje a hlasitost zvuku.

Nad klávesnicí jsou umístěna 3 tlačítka sloužící k zapnutí notebooku, spuštění programu OneKey recovery a ztlumení výstupu zvukové karty. Vedle tlačítek je mezi světelným senzorem sloužícím k automatickému nastavení podsvícení LCD a mikrofonem ještě sada dvou indikačních diod. Ty mají za úkol informovat o práci disku a stavu Scroll Locku.

Pod klávesnicí potěší prostorný touchpad s velkou dotykovou plochou. Tato plocha má na povrchu hustou mřížku vystouplých bodů, které jsou orientované tak, aby šlo bezpečně poznat, kde už začíná oblast pro emulaci kolečka myši. Elektronika touchpadu je od firmy Synaptics a odezva kurzoru na pohyb prstu je jen s minimálním zpožděním. Jedinou nevýhodou je trhanější pohyb kurzoru. Touchpad podporuje dotyk a gesta za použití více prstů (multitouch).

Hlavní HW parametry

Srdcem základní desky je čipová sada Intel GS45, což je úspornější verze od hojně využívané Intel GM45. Do testovací konfigurace byl použit procesor Intel Pentium U2700 s frekvencí 1,2 GHz (Penryn-2M, 800MHz FSB, 2MB L2 cache). Jde o jednojádrový ULV (ultra-low voltage) procesor, který je určen do levných úsporných notebooků. Intel jej přejmenoval na Pentium z původního Core 2 Solo. Od něj se však v podstatě nijak neliší.

Dobrá zpráva je, že v ČR prodávaná konfigurace bude disponovat procesorem Core 2 Solo SU3500 (jedno jádro 1,4GHz, 3MB L2), se kterým by měl být notebook o cca 20% živější než testovaná konfigurace.

Testovaný procesor nabízí přibližně o 60% lepší výkon než úsporný procesor Intel Atom používaný v mini-noteboocích. Pokud je však program dobře napsaný (na více vláken), Atom může využít HyperThreading, který částečně rozdíl stáhne. U takových programů je pak výkon tohoto Pentia vyšší jen asi o 15%. Při porovnávání výkonu s Core 2 Duo procesory velkých notebooků lze vycházet z taktovací frekvence. Procesor Core 2 Duo P8600 s frekvencí 2,4 GHz je při výpočtech na jednom jádře přibližně dvakrát rychlejší. Dále je také nutné brát v potaz, že takový procesor má navíc ještě druhé jádro, takže v optimalizovaných programech nabízí téměř čtyřnásobný výkon.

CPU-Z
specifikace čipu

V praxi byl výkon notebooku postačující pro běžnou kancelářskou práci. Při některých činnostech sem tam dojde k malému záseku, kdy procesor něco nestíhá, ale nestává se to příliš často. Nejvíce jsem cítil nedostatek výkonu v nepříliš optimalizovaných programech, jako je například Internet Explorer 8. Ten je schopen zaseknout se na několik sekund při načítání webů s větším množstvím flashových reklam (tento problém lze obejít instalací libovolného jiného prohlížeče – všechny ostatní jsou znatelně rychlejší).

Přehrávání videa z youtube je bezproblémové, dokud nedojde na celoobrazovkový režim. U některých videí procesor běží na 100% a zahazuje některé snímky při větších změnách v obraze. Plynulé přehrávání videa na youtube v HD kvalitě je nemožné.

Operační paměť má celkovou kapacitu 3 GB a je složena ze dvou modulů typu DDR3-1066. Tato kapacita je plně postačující pro veškerou práci, zejména přihlédnu-li k výkonu procesoru.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 15 934
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 10 163

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 223

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 3,3
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 4,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 2574 MB/s

V těle notebooku se nachází klasický 2,5“ disk od Western Digital s kapacitou 320 GB a rychlostí otáčení ploten 5400 rpm. Svou rychlostí čtení zapadá tento disk mírně pod průměr disků stejné kapacity, což bude dáno pravděpodobně tím, že jde o starší model. Disk je chráněn pomocí Active Protection systému (2D akcelerometr, který parkuje hlavy disku při větším otřesu), který by měl pomoci jeho životnosti v praktickém provozu. Tuto funkci známe z ThinkPadů a v consumer notebooku je její použití sympatické.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 125 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 52,8 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,98 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,3

Síťová karta od společnosti Broadcom podporuje gigabitové sítě. Ačkoli notebook nesplňuje parametry pro označení Centrino, jeho Wi-Fi adaptér je z dílny Intelu a podporuje standardy a, b, g a draft-n. Výbava je završena přítomnosti Bluetooth modulu a přípravou na osazení 3G modemem (čtečka SIM karet a antény).

Všechna bezdrátová zařízení je možné vypnout najednou pomocí posuvného přepínače na levém boku notebooku. Jednotlivé technologie lze zapínat a vypínat pomocí ulitity schované pod klávesovou zkratkou Fn+F5.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

13“ displej s filmovým poměrem stran (16:9) má lesklý povrch a matici s rozlišením HD (1366x768). Díky LED podsvícení s vyšší svítivosti není problém při používání notebooku ve venkovních prostorech a v ostatních parametrech displej také nezaostává. Sytost barev i pozorovací úhly odpovídají dnešnímu průměru displejů v noteboocích.

Jediná moje výtka se netýká přímo displeje. Vadí mi velké okraje kolem něj, které přímo vybízí k osazení displejem větší úhlopříčky. Celý problém je daný malou výškou displeje. Ta je menší než prostor potřebný na základně (do hloubky) pro klávesnici a touchpad, takže pokud by byl notebook v tomto rozměru kratší, musel by se zmenšit touchpad. Původní displeje s poměrem stran 16:10 již z notebooků mizí, takže nezbývá, než se s tím smířit (podobný problém teď budou muset řešit nejspíš všechny notebooky s úhlopříčkou 13“ a menší).

V čipové sadě Intel GS45 se nachází grafické jádro Intel GMA X4500MHD, které je proti plnohodnotné verzi (GM45) mírně přiškrceno v rámci snahy o co nejnižší spotřebu. Mimo interního displeje nabízí grafická karta výstup pomocí analogového VGA a digitálního HDMI. Obě tato rozhraní lze použít současně a při vypnutém interním displeji mohou běžet oba externí monitory v režimu rozšířené plochy.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 4035
  • 3DMark 05: 1192
  • 3DMark 06: 597

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,3
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,4

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 267
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 689
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 899
  • OpenGL Speedup: 3,37

Výkon grafické karty stačí jen na méně náročné 3D hry. Cokoli náročnějšího nemá příliš velký smysl zkoušet. Na ostatní činnosti je výkon grafické karty dostatečný a rozhraní Aero běží bez problému. Akceleraci HD videa sice grafika podporuje, ale je k tomu potřeba speciální kodek, který například při přehrávání ripů v mkv prakticky nejde použít.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Vestavěné reproduktory nabízí překvapivě kvalitní a hlasitý poslech na malý a tenký notebook. V kombinaci s funkcí Dolby Sound Room nabízí také dojem prostorového zvuku. Nižší frekvence už jsou samozřejmě mírně potlačené, ale mezi notebooky si tento ohledně kvality zvuku nevede vůbec špatně.

Zvuková karta samotná nenabízí víc než analogový vstup a výstup. Digitální zvuk je možné z notebooku dostat prostřednictvím HDMI, které obsluhuje součást grafické karty – Intel HDMI Audio.

Interní mikrofon je umístěn nad klávesnicí vedle indikačních diod. Ve víku nad displejem je pak dále ještě 1,3Mpix webkamera.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Vinou malého chladiče se ventilátor spouští přibližně 5 minut po zapnutí notebooku a do hodiny kancelářské práce je jeho chod téměř trvalý. Ventilátor není příliš hlučný, ale má nepříjemný vtíravý zvuk (jakýsi „šelest“). Dojmu z hlučnosti celého přístroje nepřidal ani fakt, že testovací kus nepříjemně pískal a toto pískání nedokázal přehlušit ani běžný ruch místnosti s více lidmi. Pískání je velkým problémem napříč notebooky a je o to zákeřnější, že mohou být dva notebooky stejné konfigurace, a přesto pouze jeden z nich bude pískat (platí však, že některé modely a řady jsou k pískání náchylnější).

V zátěži se ventilátor točí rychleji, ale úroveň hluku se zvýší jen mírně.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 31,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,5°C
  • klávesnice vlevo = 30,5°C
  • klávesnice vpravo = 28,9°C
  • spodek maximum = 36,0°C (levý kraj)
  • výdech chlazení = 34,7°C
  • napájecí adaptér = 33,9°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 33,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,3°C
  • klávesnice vlevo = 33,6°C
  • klávesnice vpravo = 29,8°C
  • spodek maximum = 40,6°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 40,8°C
  • napájecí adaptér = 37,5°C

teplota okolí při měření: 24°C

Přes klávesnici se k uživateli přenáší jen minimum tepla (i v zátěži). Zahřívání spodku základny je při kancelářské práci v únosných mezích, a není tak problém pracovat s notebookem na klíně bez rizika popálení.

Baterie

Úsporné součásti v kombinaci s 6článkovou baterií (40 Wh) předurčují k dlouhé výdrži. Na jedno nabití vydržel notebook pracovat v našem standardním redakčním testu* přesně 4 hodiny a 42 minut. Zapnutý Wi-Fi modul a maximální intenzita podsvícení dokáží snížit výdrž téměř o polovinu.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 16 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 40 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 25 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 46 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 25 W

Baterie notebooku se za hodinu dokáže z nuly nabít přibližně na 50%. Úplné dobití je tak otázkou přibližně dvou a půl hodiny. Pokud je notebook vypnutý, je nabíjení mírně rychlejší.

BIOS a zabezpečení

V nastavení InsydeBIOSu jsou pouze ty úplně základní volby týkající se nastavení data/času a priorit bootování. „Navíc“ je zde pouze možnost ztlumit úvodní znělku po zapnutí.

Také možnosti zabezpečení jsou pouze na základní úrovni stavějící na možnosti nastavit v BIOSu heslo. Proti standardu je navíc na disku předinstalován program VeriFace, který umí přihlásit uživatele pomocí rozpoznání jeho obličeje webkamerou. O tom, jak málo je taková funkce bezpečná, asi vůbec nemá cenu hovořit (ačkoli několik zabezpečovacích mechanismů je implementováno), notebook konec konců není určen pro firemní sféru. Funkčnost byla při testování ale v některých případech problematická. Mnohokrát jsem se setkal se situací, kdy jsem notebook musel různě natáčet, než jsem dosáhl optimálních podmínek nasvícení pro úspěšnou detekci.

Příslušenství

K notebooku jsme do redakce dostali pouze napájecí adaptér a jde o předváděcí model, který není přímo určen pro náš trh (anglická klávesnice a OS).

Obnovení systému zajišťuje program OneKey Recovery. Vlastní obnova systému do továrního nastavení se mi s ním bohužel nepovedla a program stále vyžadoval vypálení tovární instalace na DVD.

Ceny a záruka

Na našem trhu bude dostupná následující konfigurace:

  • Intel ULV Processor 3500 (1,4 GHz, 800 MHz, 3 MB), Vista Home Premium, 13.3”,1366x768 HD LED WXGA, 320 GB, 4 GB, Intel GMA X4500M, Ethernet, Intel 5100 agn, Bluetooth

Tato konfigurace má stanovenou doporučenou koncovou cenu 14 490,- Kč bez DPH (17 243,- Kč s DPH). Záruka platí po dobu 2 let pro fyzické osoby i při nákupu na IČ.

Závěr

Nový IdeaPad nabízí kvalitní zpracování a příjemné ovládání díky prostornému touchpadu. Svou hmotností se příliš neliší od některých přerostlejších mini-notebooků, ale proti procesoru Intel Atom nabízí v některých případech až o polovinu vyšší výkon. Příznivá je také nízká cena vzhledem k relativně silné konfiguraci, která je dostupná na našem trhu.

Některé uživatele by mohl odradit pouze hlučnější ventilátor a nízký výkon procesoru v porovnání s běžnými notebooky. Nízký výkon je charakteristický pro všechny tyto levné, lehké notebooky.

Klady a zápory

+ kvalitní dílenské zpracování
+ velký touchpad

- hluk ventilátoru
- nízký výkon procesoru

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Lenovo IdeaPad U350

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Lenovo IdeaPad U350
  • Instalovaný procesor: Intel Pentium (1.20 GHz, 2 MB L2, 800MHz FSB)
  • RAM (MB): 3072 DDR3-1066 (1024+2048)
  • SSD (GB): 300 (WDC WD3200BEVT, 5400 rpm, 8MB cache, SATA)
  • LCD: 13.3" TFT (glare, LED)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel GMA X4500MHD
  • LAN: 10/100/1000 (Broadcom NetLink Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Intel(R) WiFi Link 5100 AGN (a/b/g/draft-n)
  • Zvuková karta: Conexant HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows Vista Home Premium (EN, 32bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 2700 mAh 14.8V / 4h 42min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS-Pro, D-Sub, 3x USB
  • Rozměry: 325 x 225 x 25 mm
  • Hmotnost (kg): 1.64
Recenze

Diskuse