RECENZE: Lenovo ThinkPad SL500 - není ThinkPad jako ThinkPad

14. 5. 2009 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Do small-business segmentu patří notebooky, které slouží k práci a zároveň po pracovní době i na zábavu. Lenovo se snaží rozšířit řadu ThinkPad i do tohoto segmentu a vytvořilo k tomuto účelu řadu SL. Kdo zná řady X, R a T, může být překvapen - několik 'vychytávek' pro ostatní ThinkPady tipických zde není, na druhou stranu zde najdeme řadu multimediálních prvků a také nižší cenu (od 15.000,- Kč bez DPH).

Lenovo ThinkPad SL500 - není ThinkPad jako ThinkPad

Základní popis

Je to už mnoho let, kdy se mezi ThinkPady objevila nějaká nová řada notebooků. V minulém roce se k takovému kroku Lenovo odhodlalo a zkusilo tak zaútočit na segment small-business notebooků. V tomto segmentu bývá snaha nabídnout vyvážený kompromis mezi odolností a servisem business modelů a multimediálními schopnostmi domácích modelů. Tyto notebooky si nachází majitele mezi živnostníky, nižšími řadovými zaměstnanci menších a středních firem a v neposlední řadě také studenty díky nižší ceně.

V minulé generaci patřily k nejlevnějším ThinkPadům modely R61e a R61i, které se v mnoha případech vyznačovaly velmi slabou konfigurací, minimem rozhraní a absencí touchpadu (zůstal jen trackpoint). Na druhou stranu měly všechny výhody, které plnohodnotné ThinkPady nabízí, a celkově šlo notebooky, které „něco vydrží“. Tyto modely už se žádné náhrady nedočkaly a aktuálně řada R začíná až na vyšší ceně s lepšími modely. Vzniklou mezeru si bere na starost nová řada ThinkPad SL.

Tato řada nekráčí ve stejných stopách jako ostatní ThinkPady a v některých aspektech jsou rozdíly veliké. Aby se snížila cena, "vyhodily" se některé speciální prvky charakteristické právě pro ThinkPady a návrh i výroba základní desky byly svěřeny subdodavateli. Pozitivním efektem těchto rozhodnutí je možnost nabídnout vybavenější a výkonnější notebook (po stránce HW) při ceně podobné jako u řady ThinkPad R.

Asi největší rozdíl je poznat hned na první pohled a tkví v černém, zrcadlově lesklém povrchu vnější strany víka. V souvislosti s víkem je potřeba zmínit ještě odlišnost v podobě svítící červené tečky v logu – dle ní lze poznat, zda je notebook zapnutý (v režimu spánku dioda pulzuje). Víko není vybaveno žádnou zpevňující kostrou, což se snaží Lenovo vyvážit jeho nezvykle tlustým profilem, aby se výrazně nezhoršila jeho odolnost.

Po vzoru různých multimediálních notebooků je víko v zavřeném stavu drženo magneticky. K otevření jsou potřeba obě ruce, protože jsou klouby velmi tuhé. Maximální úhel otevření je přibližně 170°.

Základna notebooku je relativně tlustá a opět za tím bude stát snaha nesnížit příliš mechanickou odolnost proti vyšším řadám, které obsahují zpevňující slitinové rámy. Přesto ve mně mechanické zpracování příliš pozitivní dojem nevzbudilo. Vlevo od touchpadu se plasty prohýbají a vrchní plastový díl opěrek rukou je možné mírně odchlípnout při zatlačení na vhodná místa čelní hrany (testovaný notebook byl předprodejní vzorek). Kdo hledá opravdu odolný notebook, měl by vzít za vděk alespoň řadou ThinkPad R.

Poněkud zvláštně na mě působí zvolený vzhled. Napadají mě k němu slova ani ryba, ani rak. Na jednu stranu byl použit lesklý povrch víka (který chytá otisky a snadno se poškrábe) a na druhou zůstal černý „krabicový“ vzhled. Ačkoli u jiných ThinkPadů se mi ten klasický vzhled líbí, zde mi moc nesedl (jedná se o subjektivní dojem).

Panel indikačních diod je uprostřed čelní strany notebooku. Jsou zde zeleně podsvícené ikony bezdrátových zařízení (Wifi, Bluetooth, WWAN), ikona baterie a ikona měsíce. Z předposlední ikony lze poznat, zda je stav baterie pod 20% (začne svítit žlutě). Lze z ní rozpoznat i nabíjení podle občasného bliknutí – tuto indikaci bych si ovšem dokázal představit lépe řešenou. Poslední ikona (měsíce) se rozsvítí v případě, kdy je notebook uspán.

Další diody se nachází vpravo od klávesnice. Jde o indikaci zámků klávesnice (Num, Caps) a aktivity paměťových zařízení (disk/CD, SD/MMC karta). Intenzita svícení všech diod je optimální i pro provoz v temnějším prostředí. Vůbec hodnotím pozitivně, že na notebooku nejsou žádné rušivé svítící prvky, jak je poslední dobou zvykem i v business segmentu.

Na levém boku jsou postupně Firewire 400, čtečka karet SD/MMC, výdech chlazení, HDMI a 2 USB hned nad sebou. Pravý bok má taky slušnou výbavu v podobě slotu ExpressCard 54, 2 konektory zvukové karty, 2 USB a za optickou mechanikou ještě modem a LAN. Vzadu většinu prostoru vyplňuje baterie. Po jejím pravém boku je klasický žlutý konektor napájení a po levém boku ještě výstup na externí monitor realizovaný VGA konektorem.

Velmi pozitivně hodnotím přítomnost HDMI, které dnes považuji pomalu za základní výbavu (škoda, že stejného názoru nejsou i výrobci). Kdo ještě pracuje s kamerami na DV pásky, případně s profesionálními zvukovými kartami, ten zcela jistě zajásá nad přítomností FireWire, které už z notebooků pomalu ale jistě mizí. K dokonalosti mi zde chybí pouze možnost připojení disku na plné rychlosti pomocí eSATA.

Rozmístění USB ve mně tolik nadšení nevyvolalo. Jsou zde sice čtyři porty, což je na ThinkPad relativně hodně, ale ty vpravo jsou akorát tak, aby připojené kabely překážely při manipulaci s myší. Ty vlevo jsou zas tak blízko sebe, že větší zařízení zabere oba najednou. Kupodivu se ukázalo jako bezproblémové zkosení hran, a to i v případě větších flashdisků.

Rozměry 358 x 260 x 40 mm a hmotnost 2,9 kg nijak nevybočují z průměru pro 15,4“ notebooky. Snad jen tloušťka je na můj vkus relativně velká. Není to však tak, že by tento notebook byl o tolik tlustší, jen jeho tvar to moc nezakryje. K notebooku je přibalen standardní napájecí adaptér pro ThinkPady s výkonem 90 W (hmotnost 478 g včetně kabeláže). Zkoušel jsem připojit i menší 65W adaptér a fungoval s notebookem naprosto bez problému.

Klávesnice a ovládací prvky

Klasická klávesnice ThinkPadů je hojně chválená recenzenty snad po celém světě včetně redaktorů NOTEBOOK.cz. Na rozdíl od ostatních řad má SL klávesnici jen 6řadou s rozložením podle řady Lenovo 3000. V horní řadě jsou proto některé méně používané klávesy řešené přes Fn a PageDown/PageUp se přesunuly ke kurzorovým šipkám. Prostoru na velkou klávesnici je víc než dost, takže předpokládám, že za použitím menší klávesnice stojí spíše marketingové či cenové důvody.

Ve všech ostatních parametrech jde o klasickou klávesnici známou z jiných ThinkPadů. Psaní na ní je velmi pohodlné a rychlé. Pokud si člověk odmyslí některé zpřeházené klávesy okolo, při psaní žádný rozdíl nepozná.

Jestli někde nedošlo k žádné změně, tak je to rozložení funkcí Fn klávesy. Přepínání monitoru, výběr napájecích profilů a všechny další zkratky jsou přesně na tom místě, kde mají být. Uživatelé přecházející ze starších modelů se tedy nemusí nic přeučovat.

Modře svítící tlačítko vlevo od klávesnice se nazývá Lenovo Care a má absolutně identickou funkci s tlačítkem ThinkVantage z ostatních řad. Za přejmenováním stál opět pravděpodobně marketing a snaha odlišit balík programů ořezaný o některé funkce.

ThinkPad bez trackpointu by se rozhodně ThinkPadem nazývat nemohl. Všechny modely SL nabízí kombinaci touchpadu a trackpointu s ovladačem UltraNav. Chování je naprosto identické s ostatními ThinkPady. Především trackpoint považuji za rychlý a přesný způsob polohování kurzoru a díky prostřednímu tlačítku pro emulaci kolečka myši je i při prohlížení webových stránek pohodlnější než touchpady.

Hlavní HW parametry

Po stránce hardwaru není notebook nijak výjimečný. Základní deska je postavena na jediném aktuální mobilním čipsetu pro Intel procesory – Intel PM45. Procesor byl vybrán z mainstream segmentu a jde o Intel Core 2 Duo P8400 s frekvencí 2,26 GHz (3MB L2 cache, 1066MHz FSB). Procesory s P v názvu se vyznačují mezní spotřebou sníženou na 25 W. Přesto je u nich zachován vysoký výkon postačující bez problému na všechny běžné činnosti.

Konkrétně na našem trhu je nabídka procesorů pro SL500 omezená a testovaný procesor se v ní nenachází. Maximem je procesor s modelovým značením P7370 s frekvencí 2,0 GHz.

Operační paměť je tvořena dvěma 1GB moduly typu DDR2 s frekvencí 667 MHz. Řada SL je z aktuálních ThinkPadů jediná, která ještě používá starší paměti DDR2. Nelze však říct, že by použití DDR2 fakticky bylo nějakou brzdou.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 29155
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 18590

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 55698
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 35510

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 412
  • Rendering (Multiple CPU): 752
  • Multiprocessor Speedup: 1,82

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 5,0
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 2907 MB/s

Pevný disk má na dnešní dobu jen úplně základní velikost 160 GB. Jeho plotny se otáčí rychlostí 5400 rpm a nejde o žádnou novinku na trhu. Tyto disky už Lenovo montovalo do starších modelů ThinkPad R61.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 100 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 40,3 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,50 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,0

Použitou mechaniku typu DVD SuperMulti DL nelze příliš hodnotit. V testovaném kusu sice byla tichá, ale zároveň četla tak 2-3x pomaleji, než je běžné. Viděl bych to zcela jistě na chybu testovacího kusu, který byl i mechanicky poškozen na podavači.

Co do konektivity má notebook všechno, co si lze v dnešní době přát. Mimo gigabitového ethernetu je ve výbavě zahrnuta Draft-N Wifi karta, Bluetooth 2.0 modul WIDCOMM a HSDPA/GPRS/EDGE WWAN modem Ericsson.

Modely prodávané na našem trhu sice WWAN modul nemají, ale je ho možné dokoupit a cena je výrazně lepší než v případě nákupu samostatného modemu do USB, nebo ExpressCard slotu (to platí i pro dotované nabídky operátorů).

Na čelní zkosené hraně je ukryt posuvný vypínač bezdrátového vysílače. Samostatně lze jednotlivá zařízení rychle vypínat a zapínat klávesovou zkratkou Fn+F5. Na jejich správu slouží velmi propracovaný program Access Connection, který umí řešit i takové drobnosti jako vypnutí Wifi modulu po připojení síťového kabelu a podobně. Takto propracovanou správu připojení mají jen notebooky Lenovo ThinkPad.

Displej a grafika

Širokoúhlý displej s úhlopříčkou 15,4“ má pro ThinkPady nezvyklou lesklou povrchovou úpravu. Lenovo se tím snaží přiblížit své počítače i pro multimediální použití. Displej nemá odlesky nijak tlumené, takže se v něm uživatel může v některých případech vidět (při tmavších barvách na obrazovce).

Pozorovací úhly nejsou ohromující a odpovídají ostatním panelům s rozlišením WXGA (1280x800). Tyto panely se montují hlavně do levných notebooků a mají typicky slabší především vertikální pozorovací úhel.

Dobře jsou na tom naopak barvy, podání černé a i maximální intenzita podsvícení je na tom dobře. Z části má na tom podíl právě lesklá úprava. Displej je tedy vhodný na běžné multimediální činnosti, jako je například sledování filmů.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 200 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 90° horizontálně, 65° vertikálně
  • Kontrast: 300:1
  • Odezva: 16 ms
  • Podsvícení: 1x CCFL

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je Samsung LTN154AT07-J01. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.

Přímo na základní desce je připájen dedikovaný grafický čip NVIDIA GeForce 9300M GS. Ten sice není výkonově žádným "trhačem asfaltu", ale proti integrovaným grafikám Intel, nabízí dvojnásobek výkonu, což postačuje na mnoho méně náročných her.

GPU-Z
specifikace čipu

Možnosti připojení externího monitoru jsou dvě – pomocí analogového VGA a digitálního HDMI. Oba výstupy lze použít (v případě vypnutého interního LCD) současně a použít je v režimu rozšířené plochy. Pro správu profilů zobrazení slouží výborný program Presentation Director dostupný pod klávesovou zkratkou Fn+F7.

Kvalita VGA výstupu je dostatečná pro pohodlné dlouhodobé používání větších externích LCD. Při rozlišení 1680x1050 jsem v obraze nepozoroval žádné duchy.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 15245
  • 3DMark 03: 6495
  • 3DMark 05: 3892
  • 3DMark 06: 2194

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,3
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,1

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 485
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1463
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 2526
  • OpenGL Speedup: 5,20

Výkon grafické karty ve 3D je přibližně na středu mobilního low-end segmentu. Dále se použitý čip hodí na akceleraci HD videa, kdy může značně ulehčit procesoru. Je jej možné použít i na enkódování, ale vzhledem k nižšímu výkonu čipu to nepřinese proti procesoru žádný užitek.

Multimedia

Vestavěné reproduktory si našly své místo v prostoru nad klávesnicí, kde jsou ukryty pod děrovaným kusem plastu. Jejich zvuk je překvapivě dobrý a až na mírně přehnané výšky je zvuk vyvážený. Neztrácí se v něm dokonce ani nižší středy, a reproduktory jsou tak postačující na reprodukci hlasu a občasné sledování filmů. Ač není subwoofer přítomen, pokud je notebook na vhodném podkladu, jakoby přes spodek základny vycházely i bassy. Není to žádné domácí kino, ale na poměry notebooků je celkový zvukový projev na velmi dobré úrovni.

Zvukový kodek společnosti Conexant nepatří po technologické stránce k těm nejvyspělejším, takže se schopnosti připojení externích zařízení smrskly jen na vstup pro mikrofon a stereofonní výstup na sluchátka. Situaci zachraňuje přítomnost HDMI výstupu s podporou prostorového SPDIF zvuku.

Pro regulaci hlasitosti jsou vyhrazena samostatná tlačítka vlevo od klávesnice. Proti konkurenčním notebookům jde o opravdová tlačítka a ne jen o dotykové senzory, za což jednoznačně chválím (kéž by to nebylo tak ojedinělé). Na klávesnici nechybí ani tlačítka pro ovládání multimediálního přehrávače. Ty však nejsou samostatná a funkce se ukrývají pod kombinací Fn klávesy a kurzorových šipek.

Ve víku nad displejem sice není integrovaná lampička na podsvícení klávesnice, ale je zde 0,3Mpix webkamera a duální mikrofon.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

BIOS nabízí pouze základní zabezpečení na úrovni hesel. Proti ThinkPadům vyšších řad chybí možnost uložit supervisor password do EEPROM čipu na základní desce, pro lepší zabezpečení. Zároveň není dostupná možnost autorizace uživatele pomocí otisku prstu přímo v BIOSu a chybí bezpečnostní TPM čip. Čtečku otisků lze tedy použít pouze pro přihlášení v systému a případně pro úschovu hesel v některých programech (z prohlížečů je podporovaný i Firefox).

Celkově jsou možnosti zabezpečení pouze základní, ale vzhledem k zaměření na SMB segment by to nemělo příliš vadit.

Chlazení a provozní hluk

Pro účely nasávání vzduchu nejsou otvory pouze na spodku základny, ale také na zkosené přední hraně. Díky tomu není přívod vzduchu tolik omezen v případě, kdy se pracuje s notebookem na nerovném povrchu. Výdech je na levém boku, ale ani leváci nemusí zoufat, neboť moc nefouká a vzduch z něj vycházející není horký.

"Cizí" návrh desky se nezapřel a notebook nedisponuje takovým chlazením, jaké najdeme u thinkPadů T/R/X. Na rozdíl od ostatních ThinkPadů se ventilátor nespouští pouze, když je potřeba, ale běží neustále už od spuštění a drží si konstantní otáčky většinu času s výjimkou delší intenzivní zátěže. V takovém případě se otáčky mírně zvýší. V zátěži jde o jeden z těch tišších notebooků. V případě kancelářské činnosti jsem ovšem zažil mnoho tišších notebooků (i s vyšším výkonem), takže zde cítím určité zklamání. V běžném ruchu místnosti s více lidmi se to skryje, ale v tiché místnosti může být produkovaný hluk obtěžující.

Vzhledem k tomu, že fakticky po hardwarové stránce nejde o klasický ThinkPad, nelze použít na regulaci otáček program TPFanControl a nelze otáčky regulovat ani jakýmkoli jiným způsobem. Dokonce ani Power Manager od Lenova nepodporuje na řadě SL volbu ze dvou režimů chlazení při tvorbě napájecích profilů.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 28,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,5°C
  • klávesnice vlevo = 30,1°C
  • klávesnice vpravo = 28,7°C
  • spodek maximum = 35,6°C (u výdechu chlazení)
  • výdech chlazení = 37,1°C
  • napájecí adaptér = 41,8°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 32,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,8°C
  • klávesnice vlevo = 35,0°C
  • klávesnice vpravo = 32,0°C
  • spodek maximum = 39,3°C (u výdechu chlazení)
  • výdech chlazení = 47,6°C
  • napájecí adaptér = 48,4°C

teplota okolí při měření: 24°C

Neustálý chod ventilátoru zajišťuje nižší teploty spodní i vrchní části základny. Na uživatele se tak přenáší minimum tepla. Klávesnice není po celodenní práci ani vlažná a v případě nenáročné kancelářské činnosti není problém ani dlouhodobě pracovat s notebookem na klíně.

Baterie

Základní 6článková baterie s kapacitou 52 Wh je shodná s tou, kterou je možné najít v modelech R500 a T500. Notebook s ní v našem standardním redakčním testu* vydržel pracovat přesně 3 hodiny a 24 minut. Při vyšším podsvícení a aktivním 3G modemu je výdrž přibližně 2 hodiny a 40 minut. Tyto hodnoty odpovídají průměru notebooků této kategorie (15,4“ displej a dedikovaná grafika).

Komu by výdrž této baterie nestačila, může koupit větší 9článkovou, která by měla nabídnout až 5 hodin provozu. Tato větší baterie samozřejmě vzadu o několik centimetrů přesahuje.

Hojně chválená funkce ThinkPadů umožňující ruční nastavení rozsahů nabíjení baterie u řady SL chybí.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 17 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 46 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 42 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 71 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 38 W

Při vypnutém notebooku je baterii možné nabít za hodinu přibližně na 80%. Pokud je notebook zapnutý, snižuje se rychlost nabíjení přibližně o čtvrtinu.

BIOS

Za omezeními v kapitole zabezpečení vychází z odlišností návrhu základní desky a s tím spojeným BIOSem AMI místo speciálně vytvořeného BIOSu v případě libovolné jiné řady. Například ovladač pro přístup k ACPI není od Lenova. Pro běžného uživatele to nic zajímavého neznamená. Pouze je potřeba počítat s tím, že utility ovlivňující jakýmkoli způsobem řízení jiných ThinkPadů na úrovni funkcí BIOSu zde fungovat nebudou. To je také varování pro Linuxové uživatele, že ovladač pro Lenovo ACPI je nekompatibilní.

Nastavení BIOSu je přizpůsobeno tomu, co uživatelé ThinkPadů již znají, a struktura je velmi podobná (jen ochuzená o některé volby). Jiný BIOS přináší malou výhodu pro uživatele často zapisující čísla. Jak je obecně známo, na ThinkPadech není možné žádným způsobem psát čísla na zástupném numerickém bloku pouhým stiskem Fn klávesy. Na SL řadě toho lze dosáhnout v případě, kdy se v BIOSu vypne volba nezávislého NumLocku. Pak je možné použít stejný postup jako na jiných noteboocích, které to standardně nepodporují – program SoftPadLock.

Příslušenství

Vzhledem k tomu, že testovací kus byl jen předprodukční kus, nebylo k němu žádné příslušenství přibaleno. Běžně však Lenovo nedodává navíc žádné další příslušenství. Záloha operačního systému (Windows Vista Business) bývá u produkčních kusů umístěna na skryté části disku s možností vypálení na vlastní disky DVD. K tomu ještě bývají v krabici přiložena downgrade média na Windows XP Professional.

Ceny a záruka

Na ČR trhu jsou dostupné následující konfigurace:

  • NRJP3MC (2746P3G): Intel Core 2 Duo T5870 (2.0GHz), Windows Vista Home Basic, 15.4" WXGA LED 1280x800+kamera, 3GB RAM, 250GB disk, GMA 4500 až 256MB, DVD Multiburner, Modem, Gigabit Ethernet, Intel 5100AGN, 1 rok customer Carry-In - DKC 15 990 Kč bez DPH (19 028 Kč s DPH)
  • NRJAKMC (2746AKG): Intel Core 2 Duo T5870 (2.0GHz), Windows Vista Business, 15.4" WXGA TFT 1280x800+kamera, 2GB RAM, 250GB disk, GMA 4500 až 256MB, DVD Multiburner, Modem, Gigabit Ethernet, Intel 5100AGN, 1 rok customer Carry-In - 17 490 Kč bez DPH (20 813 Kč s DPH)
  • NRJAHCF (2746AHG): Intel Core 2 Duo T5870 (2.0GHz), Windows Vista Business licence (předinstalováno s XP Professional), 15.4" WSXGA+ TFT 1680x1050+kamera, 2GB RAM, 250GB disk, GMA 4500 až 256MB, DVD Multiburner, Modem, Gigabit Ethernet, Intel 5100AGN, 1 rok customer Carry-In - 17 490 Kč bez DPH (20 813 Kč s DPH)
  • NRJARMC (2746ARG): Intel Core 2 Duo P7370 (2.0GHz), Windows Vista Home Premium, 15.4" WSXGA+ TFT 1680x1050+kamera, 2GB RAM, 320GB disk, nVidia GeForce 9300M 256MB, DVD Multiburner, Modem, Gigabit Ethernet, Intel 5100AGN, 1 rok customer Carry-In - 21 490 Kč bez DPH (25 573 Kč s DPH)

Na všechny konfigurace je v základu záruka jen 12 měsíců při nákupu na firmu (na IČ) a 24 měsíců pro fyzické osoby. Záruku je možné prodloužit až na 4 roky a rozšířit o on-site NBD servis (oprava další pracovní den u zákazníka), nebo ADP (ochrana proti náhodnému poškození).

Závěr

Lenovo ThinkPad SL500 je určen především pro drobné živnostníky a menší firmy, kde nejsou kladeny velké požadavky na hromadnou správu a zabezpečení. Z business třídy má ThinkPad SL500 přednosti v podobě výborné klávesnice (a trackpointu) a také kvalitního servisního zázemí s velkými možnostmi rozšíření záruky. Zejména rozšíření záruky jsou u stroje, na kterém závisí něčí práce, tím nejdůležitějším.

Pro domácí použití považuji za klíčové vlastnosti přítomnost HDMI a Firewire rozhraní. V multimediální výbavě prakticky nic nechybí a lesklý displej je na nějaké to sledování filmů a prohlížení fotek z dovolené přece jen vhodnější (zejména pokud jde o kategorii WXGA displejů).

Pokud nebudu brát v potaz, že je na víku nápis ThinkPad, tak bych řekl, že jde o notebook plně odpovídající své ceně a nasazení, který sice konkurenci nijak výrazně nepřevyšuje, ale netrpí ani žádným hlubším nedostatkem. Vadí mi pouze neustále běžící a na můj vkus zbytečně hlučný ventilátor, který se nebude líbit asi nikomu, kdo je na hlučnost notebooku citlivější. Lesklé víko je otázkou vkusu. Osobně tomuto neholduji, ale čísla prodejů ukazují, že mnoha lidem se lesklé notebooky líbí.

Pokud se však budu dívat na SL500 jako na ThinkPad, tedy stále jakousi ikonu mezi notebooky, tak se nemohu ubránit určitému zklamání. Chybí zde totiž drtivá většina těch drobností, na které je Lenovo tak pyšné a které mají uživatelé rádi. Pokud někdo uvažuje mezi řadou SL a R, tak by možná bylo dobré shrnout, co všechno u R naleznete a u SL ne (a co není vidět při výpisech konfigurace v obchodech):

  • inteligentní řízení chlazení pomocí mnoha senzorů po celém notebooku
  • speciálně tvarované lopatky ventilátoru pro snížení hlučnosti
  • možnost chlazení softwarově regulovat pomocí TPFanControl
  • speciální „airbag“ gumové nožičky snižující otřesy při manipulaci
  • „gumový“ povrch víka odolnější proti poškrábání (R500 také nemá)
  • slitinový rám rollcage chránící displej (R500 také nemá)
  • masivní kostru zpevňující základnu notebooku
  • možnost nastavit rozsahy nabíjení a šetřit tak baterii
  • speciální BIOS s důrazem na zabezpečení
  • klasickou 7řadou klávesnici
  • UltraBay šachtu s možností vložit druhý disk, nebo baterii místo optické mechaniky
  • dokovací konektor
  • osvětlení klávesnice lampičkou ThinkLight

Když to všechno sečtu a vezmu v potaz i fakt, že minimálně návrh základní desky nepochází od inženýrů z Lenova, netěší mě použití názvu ThinkPad, který pro mě doteď znamenal vždy stroje v mnoha ohledech před konkurencí. Je jasné, že použití tohoto názvu zcela jistě pomůže v této řadě v prodejích, ale je otázkou, zda to pro ThinkPady jako celek nebude mít časem spíše negativní důsledky. SL500 není vůbec špatný notebook, ale od notebooků honosících se nápisem ThinkPad jsem vždy očekával ještě něco víc. Kdyby Lenovo použilo jiný název, bylo by to dle mého názoru vhodnější.

Klady a zápory

+ pohodlná klávesnice a výborný trackpoint
+ programová výbava Lenovo Care (osekané ThinkVantage)
+ dobrá výbava (HDMI a Firewire)

- neustále běžící ventilátor
- plastové tělo testovacího notebooku se v některých místech prohýbá a v zavřeném stavu vrže

Pod čarou

Testovací kus byl jakožto předprodukční vzorek dodán s nějakým nedodělaným BIOSem, velmi starými nestabilními ovladači/aplikacemi a neschopností pracovat s Bluetooth a WWAN moduly. V původním stavu se vyznačoval notebook pískáním a nefunkční klávesou ESC. Všechny problémy vyřešilo stažení nejnovějšího BIOSu, ovladačů a aplikací ze stránek Lenovo. Problém neustále běžícího ventilátoru se netýká pouze tohoto předprodukčního kusu. Dle reakcí na fórech běží ventilátor neustále i na prodejních kusech.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Lenovo ThinkPad SL500
  • Instalovaný procesor: Intel Core2 Duo P8400 (2.26 GHz, 3 MB L2, 1066MHz FSB)
  • RAM (MB): 2048 DDR2-667
  • HDD (GB): 160 (Hitachi HTS542516K9SA00, SATA, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD Super-Multi DL (HL-DT-ST DVDRAM GSA-T30N)
  • LCD: 15.4" TFT (glare)
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: NVIDIA GeForce 9300M GS (256MB, DDR3, 64bit)
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek RTL8168C/8111C)
  • WiFi: Intel Wireless WiFi Link 5100 (A/B/G/Draft-N)
  • Zvuková karta: Conexant HD Audio (Cx20561)
  • Polohovací zařízení: touchpad + trakpoint (Synaptics/UltraNav)
  • Software: Windows Vista Business (32bit, EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 4800 mAh 10.8V / 3h 24min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC, D-Sub, HDMI, 4x USB, ExpressCard 54, FireWire
  • Rozměry: 358 x 260 x 40 mm
  • Hmotnost (kg): 2.90
Recenze

Diskuse