RECENZE: Lenovo ThinkPad X200 - bez touchpadu

9. 4. 2009 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Velkým problémem malých notebooků není pro většinu lidí menší úhlopříčka displeje, ale spíš stísněná a nepohodlná klávesnice. Tento problém řeší 12'' model X200, který vtěsnal do svého těla plnohodnotnou klávesnici velkých notebooků. Při hmotnosti půl druhého kilogramu nabízí i další lákadlo v podobě velké výdrže na baterie, přestože v něm dřímá výkonný Core 2 Duo procesor a klasický pevný disk. Doporučená koncová cena testované konfigurace činí necelých 40 000,- Kč bez DPH.

Lenovo ThinkPad X200 - bez touchpadu

Základní popis

Řadu ThinkPad asi nemá cenu sáhodlouze představovat. Tyto notebooky dříve vyráběné pod hlavičkou IBM si získaly mezi uživateli velmi dobrou pověst kvalitních a odolných pomocníků do náročného pracovního prostředí. Na první pohled je pro ně typický jejich černý, jednoduchý (funkční) vzhled s červenou čepičkou TrackPointu uprostřed klávesnice.

Na někoho tento vzhled může působit odpudivě, ale většina uživatelů mu po delším používání přijde na chuť. S touto konzervativností je spojena jedna příjemná výhoda. Uživatel se při výměně notebooku za novější model nemusí přeučovat ve svých návycích – klávesnice má stále stejné rozložení, funkce Fn klávesy jsou na stejném místě a stejně tak i logika různých dalších komponent (včetně panelu s indikačními ikonami pod displejem).

K mechanickému provedení těla X200 nemám žádné výhrady. Vše na sebe přesně dosedá a nikde nejsou sebemenší náznaky prohýbání ani při větším zatlačení. To nejvíce potěší u klávesnice, která je evidentně podložena něčím tvrdším a při psaní se neprohýbá ani o milimetr. Malou vadou na kráse může být pouze mírně se viklající baterie, kterou bych však jako velký problém neviděl (sám jsem si toho všiml až po několika dnech používaní). Celkově ovšem považuji provedení za lepší než u řady R a T.

Klouby víka jsou měkčí a v případě silnějšího otřesu s notebookem se displej pohne. Při běžných pracovních podmínkách to většinou nevadí a ke sklápění displeje nedocházelo ani při cestách vlakem nebo autobusem. Měkčí klouby jsou použity i na modelu X300. Menší odpor by jim měl zajistit delší životnost a měl by předcházet efektu houpačky, kterým jiné ThinkPady bohužel po čase trpí (stejně jako spousta dalších notebooků od ostatních výrobců).

Víko je možné stejně jako u ostatních ThinkPadů vyklopit až do úhlu 180°. V zavřeném stavu je jištěno dvěma zámky, které se odemykají posuvným přepínačem na čelní straně vpravo. Pokud se přepínačem jednou pohne, víko lze otevřít, ačkoli se přepínač vrátí do původní polohy. Díky tomu není problém s otevíráním jednou rukou.

Vedle zmíněného posuvného prvku na odemknutí displeje je na čelní straně ještě tenká štěrbina čtečky paměťových karet SD/MMC. Všechna ostatní rozhraní jsou rozmístěna po bocích. Na levém boku je slot ExpressCard 54 s výklopnými dvířky a samostatným tlačítkem pro vysunutí karty, 2 USB, LAN, obrazový výstup VGA a za výdechem chlazení ještě napájecí konektor. Pravý bok je podstatně chudší. Hned u uživatele jsou 2 konektory zvukové karty, USB a modem. Zbylý prostor je obsazen plastem, pod kterým se skrývá pevný disk (přístupný po odstranění jednoho šroubku).

K počtu rozhraní nemám velké výhrady. 3 USB jsou v této kategorii stále ještě lepší průměrem. Přímo na notebooku mi však chybí rozhraní eSATA, které konkurenční výrobci začali hojně montovat a Lenovo jej stále nějak přehlíží i u větších modelů. Absenci digitálního výstupu lze omluvit díky přítomnosti rozšiřovací stanice UltraBase v balení s notebookem.

Mobilita tohoto přístroje je na špičkové úrovni. Jeho hmotnost 1,57 kg je velmi dobrá, beru-li v potaz, že jeho výpočetní výkon je na úrovni klasických velkých notebooků. Rozměry v zavřeném stavu činí 295 x 210 x 25-35 mm. Komu by přišel tento notebook stále příliš těžký, může zvolit odlehčenou verzi s úsporným procesorem a menší baterií.

Přibalený napájecí adaptér má výkon 65 W a nabízí v porovnání s konkurencí minimální rozměry a příjemnou hmotnost 337 g včetně kabeláže.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je jedním slovem lahoda. Není na trhu mnoho notebooků, které by se mohly pochlubit podobně kvalitní klávesnicí. Lenovo to ví, a proto se pokusilo nabídnout nezmenšenou verzi poprvé i do 12“ modelu. Nutno říct, že výsledek je povedený. Hlavní předností je jistý, tichý stisk a celkový komfort při psaní, jaký nenabídne ani mnoho klasických stolních klávesnic (klávesnice je tak oblíbená, že Lenovo nabízí stejnou i jako externí připojitelnou přes USB).

Rozložení kláves je co nejpodobnější stolním klávesnicím - šestice kláves Insert, Delete, Home, End, PgUp a PgDn je umístěna v standardním rozložení v pravém horním roku. Specialitou je umístění klávesy Esc nad řadu funkčních kláves, které jsou díky tomu rozděleny po blocích velkými mezerami (velmi užitečné při práci bez dívání na klávesnici).

Jedinou nevýhodu klávesnice spatřuji v umístění Fn klávesy do levého dolního rohu, což je nezvyklé (ale Lenovo se toho drží). Pro tělesně postižené je příjemná funkce umožňující uzamknutí Fn klávesy po stisku (přímo na úrovni BIOSu). Sic nejsem tělesně postižený, tuto funkci jsem si oblíbil, protože například regulace podsvícení displeje je až na druhém konci klávesnice a takto je možné ji používat bez použití obou rukou.

Fn klávesa nabízí rychlý přístup k některým funkcím notebooku. Ty jsou velmi dobře zpracované a například po stisku Fn+F7 se nepřepíná jen bezmyšlenkovitě mezi jednotlivými výstupy grafické karty, ale objeví se nabídka vytvořených profilů a člověk si rychle může zvolit přesně to, co potřebuje. Podobně šikovně se ovládají i ostatní funkce.

Při práci za špatných světelných podmínek potěší lampička nad displejem tvořená jednou bílou diodou. Ta je umístěna tak, aby osvětlila klávesnici. Tuto funkci mám rád a řekl bych, že ji ocení každý, kdo potřebuje pracovat na notebooku v situaci, kdy nemůže okolí rušit rozsvěcením světla. Lampička se zapíná a vypíná pomocí kombinace Fn+PgUp. Proti dřívějším modelům je mnohem svítivější a ve tmě dokáže bezpečně osvětlit celou klávesnici.

Omezený prostor si v kombinaci se sedmiřadou klávesnicí vyžádal určité ústupky v podobě vypuštění touchpadu. Zachován byl pouze pro ThinkPady tradiční TrackPoint. U jakéhokoli jiného výrobce bych tento krok nedokázal přenést přes srdce, ale v případně Lenova je použitý TrackPoint neuvěřitelně rychlým a přesným polohovacím zařízením, takže mi ve výsledku absence touchpadu ani v nejmenším nevadila.

Pod klávesnicí má TrackPoint tři tlačítka. To prostřední může plnit buď klasickou funkci prostředního tlačítka myši, nebo (což je standardně) při držení přepínat do velmi šikovného módu emulace kolečka myši.

Hlavní HW parametry

Nenechte se zmást minimální tloušťkou notebooku. Uvnitř je výbava složená ze standardní čipové sady Intel GM45 a procesoru Intel Core 2 Duo P8400 s frekvencí 2,26 GHz (1066 MHz FSB, 3 MB L2 cache, 25 W TDP). Na můj vkus je slabší pouze velikost paměti. Ta je sice typu DDR3-1066, ale 2 GB jsou dnes výbavou charakteristickou pro notebooky do 20 tisíc.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 29 082
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 18 693

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 55 098
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 35 469

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 411
  • Rendering (Multiple CPU): 739
  • Multiprocessor Speedup: 1,80

Paměť

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 3070 MB/

Pevný disk Seagate Momentus 7200.2 sice neoslní svou kapacitou 160 GB, ale jeho plotny se otáčí rychlostí 7200 rpm, což zaručuje kratší přístupovou dobu, která se projeví především při práci s menšími soubory (tedy standardní práce v OS). V souvislosti s vyššími otáčkami však přichází i jedna negativní vlastnost, kterou je vyšší hlučnost. Kvůli tenkému profilu notebooku není disk prakticky vůbec odhlučněn. Jde o jeden z těch hlučnějších a kazí dojem z jinak tichého notebooku.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 63,04 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 48,9 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 13,85 ms

Přímo v notebooku optická mechanika není, ale ve stanici UltraBase je šachta UltraBay kompatibilní s moduly pro poslední generaci notebooků ThinkPad. Pokud vlastníte o generaci starší model (například R61, T61), máte smůlu a optickou mechaniku, nebo třeba druhý pevný disk z něj do této šachty nevložíte.

Ačkoli by měla být s UltraBase dodávána rovnou optická mechanika, náš testovací kus měl šachtu vyplněnou pouze plastovou záslepkou. Ve standardní výbavě X200 však UltraBase i optická mechanika je.

V business segmentu je dnes samozřejmostí gigabitový ethernet. Ten je doplněn bezdrátovými technologiemi v podobě draft-n Wi-Fi a Bluetooth 2.0 modulu (s EDR). Bezdrátový vysílač lze vypnout na HW úrovni posuvným přepínačem na levém boku. Samostatně lze vypínat tato zařízení pomocí nabídky vyvolané Fn+F5, která umožňuje také výběr síťového profilu za předpokladu, že je nainstalována utilita Access Connection.

Za mínus považuji absenci WWAN/3G modemu, který už konkurence v této ceně nezřídka nabízí a právě u těchto malých notebooků má největší smysl. V kombinaci s tím mě překvapilo Bluetooth, které s předinstalovaným software WIDCOMM (testováno pouze pod Windows XP) nabízí u připojených zařízení jen služby: odeslat vizitku, přenos souboru a synchronizace PIM. Vůbec se mi proto nepodařilo využít k připojení klasický mobilní telefon jako Bluetooth modem.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

I přes vyšší cenu notebooku kupodivu není v testované konfiguraci osazen displej s LED podsvícením. V USA si jej můžete přihodit při ruční konfiguraci, ale zákazníci v ČR mají smůlu. Osazeného displeje se však musím zastat. Není vůbec špatný a nabízí relativně dobré pozorovací úhly, barevné podání i vyšší jas, který je použitelný při práci venku. Mezi často bídnými displeji úhlopříčky 12,1“ je tento jednoznačně jedním z těch lepších.

Parametry displeje

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 200 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 120° horizontálně, 100° vertikálně
  • Kontrast: 400:1
  • Odezva: 25 ms
  • Podsvícení: 1x CCFL

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je AUO B121EW03 V6. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.

Grafická karta je pochopitelně integrovaná v čipové sadě a jde o Intel GMA X4500MHD se sdílenou pamětí. Je to plnohodnotná verze, takže výkon plně odpovídá velkým notebookům s touto grafikou. Na hry to sice není, ale ve všem ostatním karta nijak neomezuje. Výkon notebooku plně postačuje i na přehrávání náročnější HD videí.

Přímo z notebooku lze vyvést obraz pouze prostřednictvím analogového VGA konektoru. Při rozlišení 1680x1050 byl na testovacím monitoru (21 g Samsung 215TW) obraz dostatečně ostrý, aby bylo takové řešení použitelné i dlouhodobě.

Možnosti výstupů lze rozšířit přibalenou „dokovací stanicí“ UltraBase, která na svém těle nese mimo VGA ještě nejmodernější digitální rozhraní DisplayPort. Většina dnešních monitorů ještě tento typ konektoru nemá, takže je nutné dokoupit potřebnou redukci. Grafická karta podporuje na DisplayPortu i DVI přenos, a stačí tak i levnější kabelová redukce.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 6235
  • 3DMark 03: -
  • 3DMark 05: 1421
  • 3DMark 06: 792

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 487
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1103
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 1500
  • OpenGL Speedup: 3,08

Naměřené výsledky v testech grafického výkonu sice nijak neohromí, ale méně náročně hry lze s rozumným nastavením hrát. Je možné spustit většinu moderních her, ale u těch náročných se není možné dostat na potřebnou plynulost ani v případě nízkého rozlišení a minimálních detailů.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

U malých notebooků není nic neobvyklého, když je zabudován pouze jeden reproduktor. ThinkPad X200 má ten svůj pod pravým předním rohem. Na to, že je jen jeden, hraje velmi hlasitě a produkovaný zvuk je překvapivě kvalitní (především při reprodukci hlasu). Externí reproduktory je možné připojit jedině prostřednictvím analogového sluchátkového výstupu (3,5 mm jack).

Pro potřeby videokonferencí je ve víku nad displejem přítomna 1,3Mpix webkamera schopná snímat obrázky v rozlišení 1280x1024, případně nahrávat v rozlišení 640x480. Mikrofon je naopak zabudován ve víku pod displejem. Výrobce sám na obsluhu webkamery žádný program nedodává.

Zabezpečení

ThinkPady jsou určeny především do náročného pracovního prostředí a s ním souvisí i bezpečnost. Nepřekvapí proto, že jsou přítomny veškeré běžně používané zabezpečovací mechanismy od čtečky otisku prstů přes bezpečnostní TMP čip až po správcovské heslo, které se zakódované ukládá přímo do speciální EEPROM čipu na základní desce.

Autorizaci uživatele lze provádět už v BIOSu a na základě zadaného hesla/otisku systém po nastartování přihlásí příslušného uživatele.

Chlazení a provozní hluk

Na rozdíl od větších notebooků má X200 pouze jeden průduch. Ten je umístěn na pravém boku. Vzduch se mimo jiné nasává menšími otvory na spodku základny a evidentně to stačí. Ventilátor se spouští jen nárazově a koná tak zřídka. Většinu času je notebook velmi tichý a jeho nejhlasitější součástkou je disk. V zátěži se produkovaný hluk mírně zvýší, ale v porovnání s konkurencí jde stále o tichý notebook.

hodina provozu - mírná zátěž

  • levá strana pod klávesnicí = 31,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,9°C
  • klávesnice vlevo = 30,4°C
  • klávesnice vpravo = 28,4°C
  • spodek maximum = 33,0°C
  • výdech chlazení = 34,0°C
  • napájecí adaptér = 35,4°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • levá strana pod klávesnicí = 31,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,0°C
  • klávesnice vlevo = 32,8°C
  • klávesnice vpravo = 30,1°C
  • spodek maximum = 39,4°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 42,6°C
  • napájecí adaptér = 39,0°C

teplota okolí při měření: 21°C

Přes klávesnici se nepřenáší k uživateli žádné teplo a při kancelářské práci zůstává (pouze) vlažný i spodek základny. Jde tedy o notebook vhodný pro práci na klíně.

Baterie

Mimo odlehčené verze X200s je standardně ve výbavě větší 6článková baterie s udávanou kapacitou 56 Wh. Notebook na ni v našem standardním redakčním testu* vydržel celých 5 hodin a 9 minut, což je, přihlédnu-li k přítomnosti výkonného procesoru, velmi dobrý výsledek. Při práci s Wi-Fi a vyšším jasem je stále výdrž kolem 4 hodin.

Větší baterie mírně přesahuje dolů, čímž notebook vzadu zvedá. Přesah je jen minimální a při práci na nohou nijak nevadí. Tento způsob se mi zamlouvá podstatně více než řešení u 14“ modelů R a T, kde baterie výrazně přesahuje dozadu.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 13 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 30 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 29 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 51 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 43 W

Nabíjení baterie je při vypnutém notebooku znatelně rychlejší a baterie se z nuly na 80% nabije za něco málo přes hodinu. Pokud je notebook zapnutý, nabíjecí proud se sníží na polovinu. Dle mého názoru je toto omezení zvoleno, pokud má připojený adaptér výkon „jen“ 65 W. Zkoušel jsem 90W adaptér a nabíjení bylo znatelně rychlejší.

BIOS

BIOS notebooku je výrobcem značně upravený. Pokud při startu zmáčknete modré tlačítko ThinkVantage, objeví se jednotlivé možnosti, z nichž asi nejdůležitější je klávesa F1 pro vstup do nastavení. Nutno říct, že toho nastavení je tu opravdu hodně. V nabídce Network je mimo možnosti zapnout probouzení ze sítě i poněkud méně obvyklá možnost ze sítě aktualizovat i celý BIOS (vhodné především do větších firem). Zajímavá je rovněž položka Keyboard/Mouse nabízející možnost zakázání jednotlivých polohovacích zařízení, nastavení odděleného chování numerického bloku pro externí a interní klávesnici a zapnutí funkce „jedním prstem“ pro Fn klávesu (vhodné pro tělesně postižené). V nabídce Power je zajímavá možnost výběru ze dvou profilů chování ventilátoru separátně pro napájení ze sítě a z baterie.

Z dalších voleb bych určitě zmínil ještě možnost přepnutí kompatibilního módu pro SATA řadič a možnost zapnout virtualizaci na procesoru. Pokud by někomu náhodou vadily pípající zvuky, které Thinkpad vydává při některých činnostech (hibernace, připojení AC adaptéru), i ty je možno v BIOSu vypnout.

Příslušenství

K notebooku byl přibalen 65W napájecí adaptér, UltraBase stanice (v našem případě se záslepkou místo optické mechaniky) a downgrade disky se systémem Windows XP Professional. Předinstalovaný systém Windows Vista Business má zálohu jen na skrytém oddílu disku. Tu je však možné vypálit na vlastní sadu DVD.

Do redakce přišel notebook po provedeném procesu downgrade a vypálené disky s Vistou nebyly přibaleny. Všechny testy tedy byly provedeny pod Windows XP.

Jednou z velkých výhod notebooků ThinkPad je jejich programová výbava čítající mnoho utilit ThinkVantage obsluhujících základní funkce notebooku a zastupují standardní součásti Windows. Velmi propracovaná je například aplikace starající se o správu energie, která umožňuje ručně nastavit hodnoty začátku a konce nabíjení baterie.

UltraBase

UltraBase je v podstatě standardní dokovací stanicí s tím rozdílem, že je možné ji používat přímo s notebookem i v terénu (tedy bez jejího napájení). Notebook se nejdříve napojí přední částí na úchyty a následně zamáčkne zadní částí na dokovací konektor. UltraBase drží (na rozdíl od běžných dokovacích stanic) tělo notebooku velmi pevně, takže není problém ani při přenášení bez rozpojení (například v batohu). Jako vadu na kráse vnímám přesahující zadní část, která je pravděpodobně připravena na velkou 9článkovou baterii, která by z notebooku výrazně přesahovala směrem dozadu. Při standardní baterii však tato část působí nevzhledně.

Na zadní straně jsou všechny potřebné porty pro připojení běžných periferií. Mimo velkého žlutého konektoru napájecího adaptéru to jsou 2 audio konektory, 3 USB, LAN, analogový VGA výstup a digitální rozhraní DisplayPort s možností emulace DVI/HDMI. Na pravém boku je jediný odsunutý konektor a je jím poslední, čtvrté USB, které si našlo místo hned vedle šachty UltraBay. Ta umožňuje osazení optickou mechanikou, druhým diskem, nebo třeba druhou baterií. Když jsme u těch baterií, tak na levém boku je taková zvláštnost v podobě konektoru pro připojení hlavní baterie – takto připojenou baterii notebook sice nevidí, ale pokud je UltraBase připojená k napájení, bude baterie dobíjena i v případě, kdy notebook není připojen.

Na levém boku je ještě tlačítko, které provede oddokování po softwarové stránce. Až pak je možné páčkou hned vedle přístroj vysunout. Pokud se neprovede oddokování, už při mírném pohnutí páčkou bude notebook z reproduktoru vydávat velmi hlasité pípání.

Na přední straně je vypínač a uzamykání notebooku v UltraBase, tedy prvky, které nesmí chybět na žádné dokovací stanici.

Ceny a záruka

Doporučená koncová cena testované (a jediné nabízené) konfigurace činí 38 490,- Kč bez DPH (45 803,- Kč s DPH). V prodeji je také ThinkPad X200s s low voltage procesorem Core 2 Duo SL9400 (1,8GHz) a 250GB diskem.

ThinkPady X200 májí záruku 3 roky s opravou u autorizovaných servisních partnerů. Tuto záruku je možné prodloužit, případně rozšířit o další služby v podobě opravy u zákazníka (NBD) a pojištění proti náhodnému poškození.

Závěr

Své místo si ThinkPad X200 zcela jistě najde v podnikové sféře tam, kde jsou kladeny velké nároky na mobilitu i výkon zároveň. V obojím je totiž X200 nadprůměrná. Kombinace výkonného Core 2 Duo procesoru v tenkém těle se vydařila a nepodepsala se ani na hlučnosti chlazení a ani na provozních teplotách.

Při práci na cestách uživatelé zcela jistě ocení mechanicky velmi odolné tělo a baterii schopnou notebook napájet až 5 hodin. Pokud je práce mimo kancelář/domov založena především na psaní, budete tento notebook milovat díky jeho výborné klávesnici.

Přes počáteční vlažné pocity kvůli horším konfiguracím nabízeným na našem trhu (absence WWAN modulu, chybějící možnost LED podsvícení,…) jsem si nakonec notebook velmi oblíbil. Mezi nedostatky bych zařadil jen hlučnější disk a z části také měkčí klouby držící víko. Omezené Bluetooth pak může být problémem pouze ve Windows XP (pod Vistou nebyla možnost vyzkoušet) stejně jako čtečka karet nepodporující standard SD HC (u jiných ThinkPadů je nutné pod XP použít ovladač od výrobce čtečky, který podporu přidává).

Klady a zápory

+ výborná klávesnice z velkých ThinkPadů
+ odolné šasi
+ dlouhá výdrž na baterie
+ nízká hmotnost i při použití výkonného procesoru

- hlučný disk
- omezený výběr služeb Bluetooth modulu

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Lenovo ThinkPad X200

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Lenovo ThinkPad X200
  • Instalovaný procesor: Intel Core2 Duo P8400 (2.26 GHz, 3 MB L2, 1066MHz FSB)
  • RAM (MB): 2048 DDR3-1066 (2x1024)
  • HDD (GB): 160 (ST9160823AS, SATA, 7200 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: -
  • LCD: 12.1" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: Intel GMA X4500MHD (IGP)
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000 (Intel(R) 82567LM Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Intel Wireless WiFi Link 5300 (A/B/G/Draft-N)
  • Zvuková karta: Conexant HD Audio
  • Polohovací zařízení: trakpoint
  • Software: Windows Vista Business (32bit, CZ) + XP downgrade
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 5200 mAh 10.8V / 5h 9min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC, D-Sub, 3x USB, ExpressCard 54
  • Rozměry: 295 x 210 x 25-35 mm
  • Hmotnost (kg): 1.57
Recenze

Diskuse