RECENZE: Toshiba NB200 - s dlouhou výdrží

28. 7. 2009 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

V moři mini notebooků nabízeném všemi výrobci je těžké se odlišit. 10'' Toshibě NB200 se to ale daří: ne hardwarovou platformou (Intel Atom), ale decentnějším vzhledem a především velmi dlouhou výdrží na baterie. Její doporučená koncová cena hluboko pod 10 000 Kč bez DPH se přitom nevymyká standardu.

Toshiba NB200 - s dlouhou výdrží

Redakce NOTEBOOK.cz opět jako první v ČR přináší recenzi zcela nového modelu notebooku.

Základní popis

Mini notebooky získaly na trhu počítačů nezastupitelnou pozici, a prakticky každý výrobce uvedl nějaký svůj model. Protože jsou konfigurace často velmi podobné, rozhodují se uživatelé u tohoto typu počítačů spíše na základě vzhledu, ceny nebo výdrže baterie.

Toshiba NB200 se snaží od většiny konkurenčních modelů odlišit svým vzhledem. 10" mini notebook sází spíše na decentní vzhled a i když se jim úplně nevyhnul, nelibuje si v lesklých plastech tolik jako některé modely jiných výrobců.

Víko displeje má z vnější strany hnědozlatou barvu a kromě typického nápisu Toshiba je zdobeno lisovaným šikmým pruhováním. Rámeček kolem displeje a klouby, které se nachází na vnitřní straně víka, mají podobné zlatavé zbarvení - struktura povrchu je však hladká a lesklá. Kontrastem k výraznému víku je nenápadná základna, pro kterou zvolil výrobce matný šedý lak připomínající kovovou slitinu.

Vzhled počítače je zajímavý. Jediným prvkem ubírající mu na kráse je velká baterie, která musí díky vyšší kapacitě přečnívat vzadu ven z těla notebooku.

Výbava konektory je standardní. Na pravé straně notebooku jsou umístěny 2 USB porty a vstup pro napájecí zdroj, na levém boku pak najdete třetí USB, konektor ethernetu, dvojici audiokonektorů a analogový obrazový výstup prostřednictvím d-sub konektoru. Vepředu naleznete čtečku karet (pouze SD/MMC) a poměrně rozsáhlý panel s indikačními diodami označující zapnutou bezdrátovou síť, napájení, stav baterie, aktivitu pevného disku a zámky klávesnice.

Zpracování je na poměrně dobré úrovni. Základna je díky svým malým rozměrům pevná, klouby displeje jsou přiměřeně tuhé, omezující maximální vyklopení do úhlu okolo 140°. Drobnou vadou na kráse je prohýbání vnější části víka displeje, defekty v obraze se ale neobjevují ani při silnějším zatlačení.

Díky použití velké baterie je hmotnost mini notebooku 1,3 kg při této úhlopříčce jen na průměrné úrovni. Nijak nevybočuje ani svými rozměry 263 x 212 x 25-32 mm.

Dodávaný napájecí zdroj má příkon 30 W a řadí se mezi větší modely, které jsou u těchto notebooků k vidění. Zdroj je navíc doplněn klasickým kabelem s tříkolíkovou zástrčkou.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je z designové stránky přitažlivá, využívá rovné provedení, které se poslední dobou začalo velmi často objevovat u standardních notebooků. Bohužel u malého přístroje je to spíše na škodu, neboť klávesy jsou hodně malé a tudíž nevhodné pro rychlejší psaní. Klávesy mají stejné stříbrné provedení jako základna, popisky jsou černé. Nezvyklé je i rozložení. Pro zachování dlouhého levého shiftu, dvouřádkového enteru a zároveň dlouhého backspace, umístil výrobce klávesu se zpětným lomítkem a klávesu s vlnovkou netradičně po stranách mezerníku. Příjemné jsou vyhrazené klávesy pro práci s textem oproti jiným mininotebookům, které je nahrazují Fn zkratkami. Kurzorové šipky a řada F kláves mají ve srovnání se zbytkem klávesnice ještě užší profil. Vyhrazená tlačítka mimo klávesnici nenajdete, všechny ovládací funkce se aktivují prostřednictvím FN zkratek.

Díky menší klávesnici zbyl dostatek místa na touchpad, který je na mininotebook nezvykle velký a snadno ovladatelný. Dvojice tlačítek pod touchpadem má tužší stisk, vzhledem ke své velikosti jsou ale dobře dostupná.

Hlavní HW parametry

Podobně jako u většiny mininotebooků je i Toshiba NB200 založena na procesoru Intel Atom, tentokrát se jedná o variantu s označením N280 pracující na frekvenci 1,66 Ghz (667 Mhz FSB, 512 KB L2). Procesor je doplněn čipovou sadou Intel 945GSE s integrovaným grafickým jádrem a 1 GB paměti typu DDR2-800.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 11231
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 6094

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 16062
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 11187

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 92
  • Rendering (Multiple CPU): 139
  • Multiprocessor Speedup: 1,51

Paměť RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 1806 MB/s

Výkon procesoru Atom stačí pro běžnou kancelářskou práci, surfování i přehrávání videí v běžném rozlišení. Většina uživatelů od mininotebooku ani více neočekává.

Pevný disk je standardní 2,5" s rychlostí otáčení 5400 ot./min, pochází také od Toshiby a disponuje kapacitou 160 GB, svým výkonem se pohybuje okolo současného průměru.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 87,94 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 49,1 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,84ms

Možnosti konektivity jsou zajištěny pomocí bezdrátového WiFi adaptéru od firmy Atheros, podporujícího standardy b/g, dále nechybí 100 Mbit ethernet a technologie Bluetooth.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Počítač má lesklý displej s úhlopříčkou 10,1" s LED podsvícením. Ten disponuje vhodnějším rozlišením WSVGA (1024x600). Jas displeje je dostatečný, barevné podání průměrné, vertikální pozorovací úhel je horší jako u naprosté většiny současných notebooků.

Zobrazení zajišťuje starší integrované grafické jádro GMA950 se sdílenou pamětí, které bez problémů zvládá běžnou kancelářskou práci. Pro hraní už se, s výjimkou velmi starých a nenáročných titulů, nehodí.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 3122
  • 3DMark 03: 772
  • 3DMark 05: 252
  • 3DMark 06: 92

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 140
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 380
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 525
  • OpenGL Speedup: 3,76

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia

Multimediální výbava je k dispozici pouze základní: na spodní straně se nachází jeden reproduktor, vzhledem k jeho velikosti a podání je ale vhodný spíše pro zvuková hlášení systému, než přehrávání hudby či filmů. Nechybí analogový výstup pro sluchátka a vstup pro mikrofon. Ovládání hlasitosti je realizováno pouze Fn zkratkami.

Ve víku displeje se nachází jednoduchá 0,3 Mpx webkamera s mikrofonem.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Chlazení zajišťuje malý větráček s průduchem na levé straně, který nasává vzduch otvory vespod notebooku. Při nenáročné činnosti se nespouští téměř vůbec a chlazení je v podstatě pasivní. Pokud ale mininotebook zatížíte, začne se větráček točit trvale, a když se časem přepne na vyšší rychlost, je už počítač na svou nenápadnou velikost poměrně hlučný.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 32,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,6°C
  • klávesnice vlevo = 31,0°C
  • klávesnice vpravo = 29,6°C
  • spodek maximum = 33,9°C (nalevo)
  • výdech chlazení = 31,6°C
  • napájecí adaptér = 33,0°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 33,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,3°C
  • klávesnice vlevo = 33,1°C
  • klávesnice vpravo = 31,3°C
  • spodek maximum = 36,6°C (nalevo)
  • výdech chlazení = 38,2°C
  • napájecí adaptér = 38,0°C

teplota okolí při měření:24°C

Díky pasivnímu chlazení při nenáročné práci je notebook většinou lehce vlažný, v zátěži se zahřívá jen o trochu více. Malý větráček může být někdy hlučný, ale chladí dostatečně.

Baterie

NB200 se dodává s vekou šestičlánkovou baterií o kapacitě 63 Wh, přečnívající vzadu notebooku. S uvedenou baterií vydržel počítač v našem standardním redakčním testu* 11 hodin a 30 minut. Hlavně díky vysoké kapacitě je výdrž opravdu velmi dlouhá. Většina ostatních mininotebooků se musí spokojit s mnohem menšími bateriemi. Drobným nedostatkem je indikace stavu, neboť elektronika ukazuje zbývající kapacitu baterie pouze v procentech a odhad času bohužel není k dispozici.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 7 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 13 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 32 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 32 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 28 W

Nabití baterie z úplně vybitého stavu trvá cca 3 hodiny, při zapnutém počítači se ale ještě více zpomalí.

BIOS a zabezpečení

Možnosti nastavení BIOSu jsou obvyklé. Kromě pořadí bootování a standardních hesel lze v něm nalézt volby pro přepnutí SATA řadiče do kompatibilního módu, nebo vypnout podtaktování procesoru.

Příslušenství

V krabici s počítačem nenajdete žádné zvláštní příslušenství, jen několik papírových manuálů. Předinstalován je systém Windows XP Home Edition (UMPC), společně s množstvím utilit Toshiby a samozřejmě také nepotřebným bloatware, převážně v podobě těžkopádného antivirového software. Instalační média se k notebooku nedodávají, systém lze v případě potřeby obnovit ze skrytého oddílu.

Ceny a záruka

V České republice se prodává Toshiba NB200 pouze v testované konfiguraci za doporučenou koncovou cenu 8 200 Kč bez DPH (9 758 Kč s DPH). Záruční lhůta je dvouletá typu bring-in.

Závěr

Toshiba NB200 je mininotebook, který osloví především uživatele toužící po co nejdelší výdrži. Atraktivní vzhled a ojedinělost lesklých materiálů může být pro některé zájemce výhodou. Pochvalu zaslouží i touchpad, který je na mininotebook nadprůměrně velký a proto se dobře ovládá. Přesným opakem je klávesnice. Na pohled vypadá pěkně, bohužel se ale nehodí pro psaní delších textů. Zamrzí i chybějící indikace zbývajícího času při provozu na baterii.

Klady a zápory

+ velmi dlouhá výdrž provozu na baterie
+ velký touchpad

- malá klávesnice
- baterie neindikuje zbývající čas

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Toshiba NB200

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Toshiba NB200-10Z
  • Instalovaný procesor: Intel Atom N280 (1,66 GHz, 512 KB L2, 667 Mhz FSB)
  • RAM (MB): 1024 DDR2-800 (1x 1024)
  • HDD (GB): 160 (TOSHIBA MK1655GSX, SATA, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: -
  • LCD: 10,1" TFT
  • LCD rozlišení: WSVGA (1024 x 600)
  • Video: Intel GMA 950
  • Modem: -
  • LAN: 10/100 (Realtek RTL8102E)
  • WiFi: Atheros AR9285 (b/g)
  • Zvuková karta: Realtek ALC272
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Alps)
  • Software: Windows XP Home Edition
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 63Wh / 11h 30min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x SD/MMC, D-Sub, 3xUSB
  • Rozměry: 263 x 212 x 25-32 mm
  • Hmotnost (kg): 1,30
Recenze

Diskuse