RECENZE: Toshiba Qosmio G50 - prostě obrovská

7. 4. 2009 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Nový obří multimediální notebook řady Qosmio je proti svému předchůdci zase o kus větší a nabízí displej s úhlopříčkou 18,4''. Na práci s videem a dalšími multimédii je dobře připraven díky přítomnosti velmi výkonného Core 2 Duo procesoru, 4 GB RAM, dvou disků, DVB-T tuneru, AV vstupů a mainstreamové grafické karty NVIDIA. Testovaná konfigurace s předinstalovaným systémem Windows Vista Ultimate má stanovenu cenu těsně nad 40 000,- Kč bez DPH.

Toshiba Qosmio G50 - prostě obrovská

Základní popis

Je to něco málo přes rok, co jsme tu měli multimediální notebook Toshiba Qosmio G40. Ten se mohl pochlubit například u notebooku nevídanou kvalitou zvuku a širokou multimediální výbavou. Nyní již G40 není delší dobu v prodeji, a tak Toshiba přišla s jejím nástupcem.

Qosmio G50 zásadním způsobem změnilo svůj vzhled. Projevilo se na něm masivní používání lesklých plastů, které je charakteristické také pro řadu Satellite. Výsledkem je notebook lesklý prakticky ze všech stran, snad jen s výjimkou části spodku základny. Bílá barva byla nahrazena kombinací černé a stříbrné. Zadní část s konektory je pak ještě zdobena chromovým dekorem. Celkově si notebook zachovává určitou eleganci i přes své přerostlé rozměry.

Jednoznačně směrem k lepšímu se posunula konstrukce a odolnost celého šasi. Zatímco u G40 bylo možné zastavit ventilátor zatlačením na některé relativně měkké plasty spodku základny, zde je notebook pevný jako kámen. Dobře je chráněn také velký displej – neprojevuje se u něj vlnění barev ani při silném zatlačení na vnější stranu víka.

Víko je sice těžké, ale klouby se zdají být dostatečně pevné, aby vydržely po celou životnost notebooku. U tohoto typu přístroje se ani neočekává příliš časté otevírání a zavírání.

Na čelní straně lze vidět několik slabě podsvícených ikon informujících o několika nejzákladnějších provozních vlastnostech – lze z nich vyčíst, zda je notebook zapnutý a připojený k napájení, zda se nabíjí baterie a jestli pracují úložná zařízení (HDD/CD, SD). Diody svítí standardně bíle. V případě nabíjení baterie nebo režimu spánku umí dvě z nich přepnout barvu na červenou.

Na čelní straně je mimo indikačních diod ještě CIR přijímač pro použití s ovladačem Media Center (například tím dodávaným) a optická mechanika. S přihlédnutím k velikosti notebooku je takové umístění mechaniky možná nejlepší, protože je velká pravděpodobnost, že před notebookem bude vždycky místo na vysunutí podavače. Po pravé straně lze najít vstup a výstup zvukové karty, 2 USB a konektor analogového modemu. Levý bok na první pohled nic nenabízí. Konektory jsou u něj uschovány pod odklápěcími dvířky. Za nimi se ukrývá čtečka paměťových karet, slot ExpressCard 54, FireWire 400 a třetí USB.

Po vzoru starých notebooků je část konektorů odsunuta dozadu. Zde se nachází konektor napájení, analogový obrazový výstup VGA, digitální AV výstup HDMI, dva jack konektory pro příslušenství (dálkový přijímač CIR, redukce na připojení AV vstupů), kombinovaný eSATA/USB port, LAN a standardní velký konektor pro připojení televizní antény.

Výbava rozhraní je na velmi dobré úrovni, avšak v porovnání s předchozím modelem je zde navíc pouze eSATA. Naopak už se zde nenašlo místo pro S-Video vstup a výstup a slot na karty PCMCIA.

Pojem mobilita se u tohoto notebooku omezil pouze na možnost přenést celé zařízení v jednom kuse. Na denní nošení se svými rozměry 443 x 310 x 50 mm a hmotností 4,79 kg nehodí. Ostatně hledat nějaký vhodný batoh, nebo brašnu na notebook takových rozměrů, není žádný med. Při přenášení je ještě potřeba započítat hmotnost 120W napájecího adaptéru včetně kabeláže – 784 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Všechny aktuální Toshiby řady Satellite a Qosmio bohužel mají velmi lesklou klávesnici, na kterou se snadno chytají otisky a nečistoty. Hladký povrch této klávesnice se dokáže rychle umastit a k notebooku je tak nejlepší přibalovat ještě nějaký hadřík (z mikrovlákna), kterým ji lze zase očistit.

U tak velkého notebooku nepřekvapí přítomnost plnohodnotného numerického bloku. Nad ním je v klasickém rozložení umístěna šestice kláves pro práci s dokumenty. Odsunutím těchto kláves zůstalo v horní řadě dost místa na oddělení kláves do samostatných bloků po vzoru stolních klávesnic. Práce s klávesnicí je díky tomu intuitivní a snadno se na ni zvyká. Psaní na klávesnici je příjemné a nebýt lesklého povrchu, neměl bych žádných výhrad.

Obsluhu klávesy Fn zajišťuje program Toshiba Flash Cards, bez kterého není možné Fn klávesy vůbec používat. Grafická odezva je řešena formou objevování karet příslušných funkcí v horní části obrazovky. Program nabízí přehledně mnoho nastavení a jeho ovládání je jednoduché.

Prostor nad klávesnicí je vyplněn bílými ikonami s dotykovými senzory. Část je vyhrazena na ovládání přehrávače (funguje i s Winampem a dalšími programy). Zbylé senzory nabízí možnost vypnout zvuk, zhasnout všechny svítící prvky, aktivovat aplikaci webkamery, spustit multimediální centrum a otevřít nastavení utility umožňující „zlepšit“ zvuk pomocí některých efektů.

Možnosti vypnout všechny svítící prvky se velmi cením, neboť někomu mohou přijít při práci rušivé. Bíle svítí mimo ikon nad klávesnicí ještě pruh nad touchpadem, diody u reproduktorů, vypínač a otočná regulace hlasitosti.

Toshiba vybavuje své notebooky touchpady Alps. Dotyková plocha není nijak zapuštěna a liší se od zbytku notebooku jen mírně hrubším povrchem. Velká stříbrná tlačítka pod ní jsou protažena do šířky, mají jistý stisk a lehce klapavý zvuk. Prostor mezi tlačítky obsadila čtečka otisku prstů.

Hlavní HW parametry

Velmi rozšířená čipová sada Intel PM965 (mimochodem jediná aktuální bez integrovaného grafického jádra) je doplněna procesorem Intel Core 2 Duo T9550 s frekvencí 2,66 GHz (1066 MHz FSB, 6 MB L2 cache). Tento procesor nabízí na poměry notebooků velmi vysoký výkon a nezadá si ani s leckterým novým stolním počítačem.

Samotný výkonný procesor by byl k ničemu, kdyby nebyl doplněn dostatečně velkým množstvím operační paměti. Ta je v Qosmiu stále ještě staršího typu DDR2. Oba paměťové sloty jsou zaplněny dohromady 4 GB paměti, která běží na efektivní frekvenci 800 MHz.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 32 641
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 20 801

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 65 520
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 41 774

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 484
  • Rendering (Multiple CPU): 884
  • Multiprocessor Speedup: 1,83

Propustnost RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 2924 MB/s

Dva pevné disky v jednom notebooku samozřejmě přináší mnoho výhod. S tou v podobě RAID (diskového pole) zde ovšem Toshiba nějak nepočítala. Mimo absence podpory této funkce v BIOSu je z tohoto hlediska problém i v odlišné velikosti obou disků. Systémový disk má kapacitu 400 GB a je vyroben v továrnách Toshiby. Druhý disk s kapacitou 320 GB je od Fujitsu, které nabízí při stejných otáčkách (5400 rpm) o něco vyšší rychlost čtení.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 178 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 47,5 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,35 ms
  • HD Tach (druhý disk): 54,7 MB/s

Optická mechanika je proti očekávání pouze typu DVD Super Multi. Že by se Toshiba stále nemohla přenést přes prohru HD-DVD formátu? Tak či tak vnímám u multimediálního notebooku absenci Blu-ray čtečky jako neodpustitelný nedostatek. Bohužel konfigurace s Blu-ray se do ČR ani nechystá.

Bezdrátové technologie se omezily na dnešní standard v podobě draft-n Wi-Fi adaptéru a Bluetooth 2.0 modulu s podporou EDR. Klasická síťová karta je samozřejmě gigabitová. U notebooku v této ceně ani nelze očekávat nějakou jinou. Bezdrátový vysílač lze vypnout posuvným přepínačem na čelní straně přístroje. Samostatné technologie je možné přehledně zapínat a vypínat prostřednictvím zkratky Fn+F9.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Za obří rozměry notebooku je na vině velký 18,4“ displej s filmovým poměrem stran 16:9. Jeho matice nabízí nativní rozlišení full-HD (1920x1080). Displej vyniká dobrým podáním barev a kontrastem – to potěší zejména při sledování filmů, což je možné pohodlně i ve více lidech, díky výborným pozorovacím úhlům. Překvapivě dlouho se drží barvy i při sledování šikmo shora. Dolní vertikální pozorovací úhel je slabší, což odpovídá použité technologii TN.

Regulace intenzity podsvícení se provádí po menších krocích a rozpětí je dostatečné pro většinu světelných podmínek prostředí. S touto regulací je však spojen hlavní nedostatek použitého displeje, který při snižování světlosti chytá silný nádech do zelené barvy. Optimální barvy jsou prakticky jen při posledních 2 stupních.

Grafická karta NVIDIA GeForce 9600M GT s 512 MB vlastní paměti typu DDR2 patří do střední třídy mobilního segmentu. Její výkon postačuje ke spuštění všech dnešních her a pro práci s HD videem. Výkon čipu je částečně degradován pomalejšími paměťmi (s DDR3 je výkon většinou o 25% vyšší).

GPU-Z
specifikace čipu

Externí monitory lze připojit pomocí analogového VGA a digitálního HDMI. HDMI podporuje všechny režimy klasického single-link DVI přenosu a dokáže zobrazit rozlišení až 1920x1200. Kvalita VGA výstupu není bezchybná, takže už při rozlišení 1680x1050 je potřeba použít lepší monitor, který dokáže signál zbavit mírných duchů. Na vyšší rozlišení VGA určitě nedoporučuji.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 26 368
  • 3DMark 03: 12 923
  • 3DMark 05: 8282
  • 3DMark 06: 4125

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 571
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1962
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 3625
  • OpenGL Speedup: 6,35

Qosmio G50 je notebookem určeným především na multimédia týkající se filmů a práce s videem. Tomu odpovídá výkonný procesor, full-HD displej a AV vstupy. Použitá grafická karta, která má za cíl především akcelerovat HD video (přehrávání i vytváření), však poslouží i při hraní většiny dnešních her. Přímo na hry je na trhu mnoho vhodnějších notebooků – náročnější hry je nutné kvůli použití pomalejší DDR2 paměti hrát v nízkých detailech. Stejně jako se ukázal o 20% slabší výkon proti verzi s DDR3 v testu 3D Mark 2006, o přibližně stejné procento bylo nižší i fps ve hrách testovaných v recenzi notebooku s GeForce 9600M GT, 512MB DDR3.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Proti minulému modelu Qosmio G40 byl zredukován počet reproduktorů. Předchozí model měl ještě středy a výšky oddělené samostatnými reproduktory. Zde jsou středy a výšky zajištěny na každé straně jedním reproduktorem a hloubky řeší subwoofer na spodku základny. Zvukové podání jednoznačně je před většinou notebooků na trhu, ale takový požitek, jako nabídl předchozí model, tento notebook nenabídne.

Na multimediální notebook zamrzí omezené možnosti vyvést zvuk ze zvukové karty. Mimo S/PDIF zvuku v HDMI konektoru, který obsluhuje grafická karta, může zvuková karta nabídnout jen analogový stereofonní výstup na sluchátka a vstup pro použití s mikrofonem. V dnešní době, kdy mnoho výrobců už nabízí do multimediálních řad podporu analogového 5.1 zvuku, bych u podobného notebooku očekával minimálně stejné možnosti.

Nad klávesnicí se pod ikonou s nápisem Dolby ukrývá rozšířené nastavení zvuku. Zvukové podání lze „vylepšit“ dvěma efekty. První se snaží o silnější basy (pravděpodobně přesunem do vyšších frekvenčních pásem) a druhý se snaží navodit dojem prostorového zvuku. Ačkoli byly oba efekty standardně zapnuté, osobně mi vyhovoval více zvuk nezměněný, a efekty jsem vypnul.

dolby setup
rozšířená nastavení zvukové karty

Jestli se něco musí Toshibě uznat, tak je to pěkné provedení regulace hlasitosti. Typické kolečko (nejedná se o analogový potenciometr) se o něco zmenšilo a přesunulo se k levému spodnímu rohu klávesnice. Zde naštěstí při práci nijak nepřekáží a nehrozí nechtěná interakce s položenou rukou. Vlastní regulace probíhá po menších krocích, takže se zdá být plynulá. Zároveň nemá žádnou grafickou odezvu, což bych ovšem v tomto případě neviděl jako problém.

Nad displejem jsou ve víku integrovány součásti nutné pro videokonference – 1,3Mpix webkamera (Chicony) a mikrofon.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Bonbónek navíc představuje DVB-T tuner. K příjmu pozemního vysílaní stačí připojit anténu do standardního konektoru (tedy bez potřeby redukce, jak je obvyklé na jiných noteboocích). Mezi předinstalovanými programy není žádná aplikace pro ovládání televize, takže si uživatel musí vystačit s funkcemi programu Media Center. Tento program má ovšem jednu velkou nevýhodu – neporadí si s vysíláním ve formátu MPEG4 (aktuálně se týká HD vysílání stanice TV NOVA).

Chlazení a provozní hluk

Díky obřím rozměrům nebylo nutné šetřit na velikosti chladících částí notebooku. Ten je vybaven dvěma ventilátory, jejichž výdechy směřují oba dozadu. Při kancelářské práci vždy jeden ventilátor jede, i přesto je ovšem chod spíše tišší. Efektivita chlazení se pak projeví až v zátěži, kdy se produkovaný hluk prakticky nezvedne (jen sem tam nárazově a ne o moc).

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 27,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,5°C
  • klávesnice vlevo = 29,2°C
  • klávesnice vpravo = 29,5°C
  • spodek maximum = 37,0°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 32,7°C
  • napájecí adaptér = 45,8°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 23,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 24,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 24,6°C
  • klávesnice vlevo = 28,1°C
  • klávesnice vpravo = 29,9°C
  • spodek maximum = 34,9°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 38,0°C
  • napájecí adaptér = 51,5°C

teplota okolí při měření: 22°C

Nízké teploty si notebook udržuje i během hraní. Přes klávesnici se prakticky žádné teplo nepřenáší a spodkem základny také ne. Kvůli vysoké hmotnosti nepředpokládám, že by jej příliš mnoho uživatelů používalo položený na nohou.

Baterie

Ačkoli je uvnitř přístroje větší baterie s kapacitou 76 Wh, nelze očekávat u něčeho tak velkého příliš vysokou výdrž. I tak jsem byl ovšem mile překvapen, neboť v našem standardním redakčním testu* notebook vydržel 3 hodiny a 23 minut. To je samozřejmě zároveň maximum, co lze z notebooku dostat. Při procházení webových stránek, zapnuté Wi-Fi a maximálním podsvícení displeje se lze bavit o výdrži lehce přesahující hranici 2 hodin provozu.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 33 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 81 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 70 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 103 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 52 W

Baterie by se měla nabít z nuly na 80% své kapacity přibližně za 2 hodiny. Tato doba se prodlužuje v případě, kdy je notebook zatížen například nějakou 3D hrou.

BIOS a zabezpečení

Notebook je vybaven Toshiba BIOSem s klasickou jednoduchou nastavovací utilitou, do které se lze dostat při startu stiskem klávesy ESC a následně F1. Nastavení nabízí několik základních voleb, které běžné uživatele pravděpodobně vůbec nebudou zajímat – fotky obou obrazovek nastavení jsou v galerii na konci článku.

Qosmio je řadou určenou především domů na stůl, takže nižší možnosti zabezpečení až tak nepřekvapí. Uvnitř notebooku není přítomen zabezpečovací TPM čip, což ovšem nijak nebrání osazení čtečky otisků prstů. Uživatel se může přihlásit do operačního systému mimo zadání hesla ještě otiskem prstu nebo podle obličeje, jenž se pokusí rozpoznat integrovaná kamera v kombinaci se speciálním programem.

Příslušenství

K notebooku s napájecím adaptérem je přibalena celá řada příslušenství. Tomu vévodí obří dálkový ovladač s přibalenými bateriemi. Dále je přibalen externí infra přijímač, redukce pro připojení AV vstupu (3x cinch), prodlužovací kabel na televizní anténu a miniaturní cestovní anténka.

Systém Windows Vista Ultimate má svou zálohu instalace pouze na skrytém oddílu pevného disku. V tovární instalaci je mimo několika základních programů také větší množství bloatware v podobě zkušebních verzí antivirů, různých aplikací od Google a dalších programů.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace Qosmio G50-12K je na našem trhu nabízena za doporučenou koncovou cenu 41 990,- Kč bez DPH (49 968,- Kč s DPH). Bohužel není možné aktuálně u nás zakoupit verzi, která by byla vybavena Blu-ray optickou mechanikou.

Notebook má standardní 2letou záruku s opravou v pobočkách autorizovaného servisu. Tato záruka je mezinárodní.

Závěr

Qosmio G50 si najde své místo především u lidí, kteří z nějakého důvodu nechtějí mít klasický stolní počítač. Proti němu je podstatně mobilnější, ač proti běžným notebookům působí jako obr. Díky svým velkým rozměrům dokáže nabídnout plnohodnotnou prostornou klávesnici a velký displej s vysokým rozlišením. Tento notebook je jako stvořený pro práci s multimédii a práce s videem je díky rychlému procesoru téměř srovnatelná se stolním počítačem. Jen mě překvapuje, že u tak silně multimediálně založeného stroje chybí možnost vyvést analogově prostorový zvuk. To, pokud se nepletu, nenabízí žádný notebook tohoto výrobce. S dedikovanou grafickou NVIDIA GeForce 9600M GT je možné spustit všechny moderní hry. Přímo k účelu hraní lze ovšem za tuto cenu najít podstatně vhodnější notebooky.

Klady a zápory

+ kompletní výbava mobilní TV (AV-vstupy, dálkový ovladač)
+ kvalitní displej s dobrými pozorovacími úhly

- při nižší intenzitě podsvícení jsou barvy do zelena
- chybí analogový 5.1 výstup zvukové karty a BluRay mechanika

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Toshiba Qosmio G50

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Toshiba Qosmio G50
  • Instalovaný procesor: Intel Core2 Duo T9550 (2.66 GHz, 6 MB L2, 1066MHz FSB)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1066 (2x2048)
  • HDD1 (GB): 400 (TOSHIBA MK4058GSX, SATA-II, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • HDD2 (GB): 320 (FUJITSU MHZ2320BH G1, SATA-II, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD SuperMulti DL (TEAC DV-W28S-RT)
  • LCD: 18,4" TFT
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: NVIDIA GeForce 9600M GT (512 GB, 128bit, DDR2)
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek RTL8168C Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Intel Wireless WiFi Link 5100 (a/b/g/draft-n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC262)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Alps)
  • Software: Windows Vista Ultimate (32bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 7050 mAh 10.8V / 3h 23min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, AV-in, remote CIR, SD/MMC/MS/xD, FireWire 400, 3x USB, eSATA/USB, VGA, HDMI, ExpressCard 54, TV anténa
  • Rozměry: 443 x 310 x 50 mm
  • Hmotnost (kg): 4.79
Recenze

Diskuse