RECENZE: Toshiba Satellite U500 - mobilní a výkonná

17. 9. 2009 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Přestože je řada Satellite zaměřena především na domácí uživatele, nabízí kromě standardních velkých multimediálních notebooků také menší 13,3'' verzi. Model s označením U500 na rozdíl od větších sourozenců nemá lesklý design, zachoval si ovšem výkonný procesor Core 2 Duo, dedikovanou grafiku ATI a nadstandardní nabídku rozhraní. Testovanou konfiguraci lze pořídit za doporučenou koncovou cenu pod 20 000 Kč bez DPH.

Toshiba Satellite U500 - mobilní a výkonná

Základní popis

Nejmenší zástupce řady Satellite se od ostatních modelů stejné řady odlišuje už na první pohled. Zatímco se většina sourozenců spoléhá na atraktivně působící lesklý design, zde zvolil výrobce jinou cestu. Barevné sladění sice zůstalo podobné a notebooku dominuje tmavě hnědá barva s ozdobnými stříbrnými prvky, ovšem povrchová úprava se dočkala matného vzorovaní, které není tak náchylné na zašpinění otisky a zároveň nevypadá vůbec špatně. Lesklý povrch si tak zachoval pouze displej a rámeček kolem něj.

Černému víku displeje vévodí typický stříbrný nápis Toshiba, po okrajích se pak nachází ozdobný stříbrný pruh. Ve stejném barevném provedení je i základna, kterou zdobí i výrazné mřížky reproduktorů a stříbrná tlačítka touchpadu, nechybí samozřejmě ani svítící logo Satellite a řada dotykových senzorů. Víko drží v zavřeném stavu magneticky, maximální otevření je díky umístění dvojice kloubů okolo obvyklých 130°.

Design notebooku jako celku působí trochu rozporuplně, na svědomí to má v poměru k půdorysu tlustý profil, díky kterému může notebook působit trochu neohrabaně. Vlastní tělo počítače je dostatečně pevné a základna se nikde neprohýbá, horší je to už tradičně s víkem displeje, při zatlačení z vnější strany se v obraze objevuje barevné vlnění.

Na svou velikost je notebook docela dobře vybaven různými rozhraními. Na levé straně naleznete dvojici audiokonektorů kombinovanou s digitálním S/PDIF výstupem, dále široký ExpressCard/54 slot, jeden eSATA/USB a jeden samostatný USB port, dále HDMI výstup a nakonec úplně vzadu analogový D-Sub.

Na pravé straně pak naleznete plnohodnotnou optickou mechaniku, poslední USB port a konektor Ethernetu a vstup pro napájecí zdroj. Na přední straně najdete pouze multifunkční čtečku karet (SD/MMC/MS/xD), přepínač bezdrátové sítě a řadu indikačních diod označujících napájení, zapnutí, nabíjení nebo aktivitu disku a čtečky.

Nabídka portů je dostatečná, mnozí uživatelé ocení HDMI výstup a eSATA port, které stále nejsou běžným standardem, potěší i ExpressCard slot který někdy výrobci u notebooků této úhlopříčky vypouštějí.

Notebook je vzhledem ke svým rozměrům 317 x 230 x 38 mm vhodný i pro častější přenášení, nestandardní je pouze tlustší profil. Dobrou mobilitu navíc zajišťuje i nízká hmotnost (ačkoliv na svou úhlopříčku je notebook těžší), U500 váží rovné 2 kg. Napájecí zdroj má výkon 75 W a svou velikostí se bohužel radí spíš mezi ty větší modely.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je v módním černém provedení s hladkou úpravou, výrobce zvolil úspornější rozložení, přestože je podél okrajů dostatek místa. Kromě obvyklého dvouřádkového Enteru a krátkého levého Shiftu si bude muset uživatel zvyknout na zmenšené klávesy PgUp, PgDn umístěné nad kurzorovými šipkami, ostatní klávesy pro práci s textem jsou pak umístěny standardně v pravém rohu klávesnice. Klávesy mají při psaní jistý stisk, nejsou příliš hlučné a na klávesnici se proto pracuje dostatečně pohodlně.

Mezi reproduktory se nachází panel s podsvícenými dotykovými senzory, ty slouží k ovládání hlasitosti a funkcí přehrávače, jeden z nich slouží také pro přepnutí eco režimu. Intenzita podsvícení je poměrně vysoká, ale lze ho naštěstí v případě potřeby vypnout. Ostatní funkce jsou jako obvykle dostupné pouze prostřednictvím Fn zkratek.

Polohování zajišťuje dvoutlačítkový touchpad od firmy Alps s podporou dotyku více prsty. Touchpad je patří mezi ty menší, problémem je výchozí nastavení gest. Některá z nich je lepší v ovladačích vypnout, protože se aktivují, i když si to uživatel zrovna nepřeje. Ovládací tlačítka jsou dostatečně velká, mají ale tužší stisk a jsou hlasitější. Nad dotykovou ploškou se nachází také tlačítko pro vypnutí touchpadu.

Hlavní HW parametry

Základem notebooku je procesor Intel Core 2 Duo T6500, jedná se o jeden ze základních modelů, pracuje na frekvenci 2,1 GHz (800 MHz FSB) a disponuje pouze 2 MB L2 cache. Vyšší je také hodnota TDP (35 W) a chybí podpora hardwarové virtualizace. Procesor doplňuje čipová sada Intel GM45, ta obvykle disponuje integrovaným grafickým jádrem, u tohoto notebooku je ovšem trvale deaktivováno.

Operační paměť o kapacitě 2 GB využívá jeden modul typu DDR2-800, druhý paměťový slot je prázdný.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 25 788
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 450

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 51 642
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 32 876

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 369
  • Rendering (Multiple CPU): 705
  • Multiprocessor Speedup: 1,91

Windows Vista – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 5,1
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 5,0
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 2668 MB/s

Při srovnání s běžnými procesory v noteboocích se výkon pohybuje lehce pod průměrem, na druhou stranu se stále častěji v podobných noteboocích často objevují úsporné procesory platformy CULV, které mají sice nižší spotřebu, ale také bývají pomalejší klidně i o polovinu (zejména v případě jednojádrového Core 2 Solo).

Klasický 2,5" pevný disk má kapacitu 320 GB, jeho plotny se otáčí rychlostí 5400 ot./min, disponuje 8 MB vyrovnávací paměti a rozhraním SATA-II. Jeho výkon se pohybuje okolo současného průměru.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 182,18 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 48,5 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18.20 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,2

Výrobce nezapomněl ani na optickou mechaniku, jedná se o zapisovací Super Multi DVD podporující čtení i zápis všech běžných CD a DVD médií.

Konektivitu zajišťují obvyklé technologie v čele s bezdrátovou kartou Intel WiFi Link 5100 (podporuje standardy a/b/g/draft-n), dále je k dispozici Gigabitový Ethernet a samozřejmě i Bluetooth. V prostoru baterie je patrná také příprava na 3G modem, ten ale v ČR není dostupný.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

13,3 " displej má poměr stran 16:10 a disponuje WXGA rozlišením (1280x800). Podsvícení zajišťuje klasická CFFL trubice a povrch je v lesklé úpravě (bez tlumených odlesků). Pozorovací úhly jsou stejně jako barevné podání lehce nadprůměrné.

Dedikovaná grafická karta pochází od ATI, jedná se Mobility Radeon HD 4570 s 512 MB vlastní DDR3 paměti. Jádro pracuje na frekvenci 680 MHz, paměti tikají na 800 MHz, dále je k dispozici 80 unifikovaných shaderů a 64-bitová sběrnice. Výkonem se grafická karta řadí do vyššího low-endu poslední generace. Vzhledem k použité verzi čipsetu by mohlo být k dispozici také integrované GPU od Intelu, bohužel je ale trvale deaktivováno a chybí proto i možnost hybridního přepínání grafiky.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 18 040
  • 3DMark 03: 11 147
  • 3DMark 05: 7821
  • 3DMark 06: 4015

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 432
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1641
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 3771
  • OpenGL Speedup: 8,73

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,0
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,2


Výkon dedikované grafiky stačí nejen pro běžnou práci, ale je s ní možné hrát i moderní hry, u nejnovějších titulů ale bude nezbytné snížit úroveň detailů a v některých případech i rozlišení. GPU samozřejmě podporuje v kombinaci s odpovídajícím přehrávačem i hardwarovou akceleraci videa (jako u všech grafických karet od ATI nemusí tato akcelerace fungovat u některých ripů v mkv formátu).

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Dvojice reproduktorů nad klávesnicí má až na hloubky relativně slušné podání a dostatečná je i maximální hlasitost. Pro připojení sluchátek a mikrofonu je k dispozici standardní dvojice audiokonektorů, jeden je kombinovaný s digitálním optickým S/PDIF výstupem. Pro vyvedení digitálního zvuku lze využít také HDMI port.

Ve víku displeje nechybí webkamera s rozlišením 1280x800, ve kterém umí pořizovat fotografie i video. Kvalita obrazu je na překvapivě dobré úrovni. Vedle webkamerky je umístěn rovněž integrovaný mikrofon.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Vzduch se nasává několika průduchy na spodní straně, výdech se pak nachází na levém boku. Standardně se větráček otáčí při nízké zátěži trvale a vydává tichý šum, pokud by ale někomu jeho hluk vadil, lze v nastavení napájecích profilů změnit režim chlazení a začne se spouštět až při vyšší teplotě. V zátěži se roztočí na mírně vyšší otáčky, ale hlučnost zůstává v obvyklých mezích.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 29,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,5°C
  • klávesnice vlevo = 28,3°C
  • klávesnice vpravo = 27,5°C
  • spodek maximum = 30,1°C (vpravo vzadu)
  • výdech chlazení = 33,1°C
  • napájecí adaptér = 36,1°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 33,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,7°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,3°C
  • klávesnice vlevo = 30,9°C
  • klávesnice vpravo = 28,3°C
  • spodek maximum = 37,1°C (vpravo vzadu)
  • výdech chlazení = 47,7°C
  • napájecí adaptér = 46,5°C

teplota okolí při měření: 24°C

Při nenáročné práci se notebook zahřívá jen minimálně, v zátěži se pak teploty lehce zvednou, znatelné je to především na spodní straně u výdechu. Výraznější zahřívání se neobjevuje ani při práci s počítačem v klíně.

Baterie

Výrobce vybavil notebook šestičlánkovou baterií s kapacitou 43 Wh, na kterou v našem standardním redakčním testu* vydržel počítač běžet 3 hodiny a 17 minut. Délka výdrže odpovídá podprůměrné kapacitě baterie a relativně náročným komponentům, při práci s vyšším jasem displeje a zapnutou Wi-Fi se dostanete zhruba na 2 hodiny.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 23 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 56 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 60 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 77 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 36 W

Baterie se nabíjí docela rychle, na 90% kapacity se dostane zhruba za hodinu. Napájecí zdroj má zároveň dostatečnou rezervu, nabíjení se u zapnutého notebooku zpomalí jen v případě maximálního vytížení.

BIOS a zabezpečení

Možnosti nastavení BIOSu jsou lehce širší, než bývá u multimediálních notebooků zvykem, kromě standardního nastavení bootování lze u procesoru vypnout druhé jádro a zakázat některé technologie, dále jsou zde nastavení pro dotykové senzory, u kterých lze vypnout trvale podsvícení a pípnutí při stisku. Nechybí ani možnost přepnutí SATA řadiče do kompatibilního režimu.

Zabezpečení zajišťují jako obvykle běžná hesla v BIOSu, můžete využít i přihlašování do systému pomocí webkamery.

Příslušenství

V krabici s počítačem se kromě několika papírových manuálů žádné zvláštní příslušenství nenachází, předinstalovány jsou Windows Vista Home Premium, sympatickou zvláštností je možnost výběru mezi 32- a 64-bitovou verzí (ačkoliv u konfigurace s 2 GB operační paměti je 64-bitový systém zbytečný).

Jako obvykle je součástí systému i předinstalovaný bloatware v podobě bezpečnostního software a balíčku aplikací od Google. Optimální nejsou ani některé systémové utility, každou funkci zabezpečuje jiný program a je jich proto celkem velké množství.

Ceny a záruka

V České republice se v současnosti prodává pouze testovaná konfigurace U500-10L s doporučenou koncovou cenou 18 299 Kč bez DPH (21 776 Kč s DPH). Další konfigurace se chystají až na konci října s Windows 7.

Poskytovaná záruka je dvouletá mezinárodní typu bring-in s možností objednat přepravu zdarma do servisu i zpět na webu servisního partnera.

Závěr

Toshiba Satellite je vhodná především pro uživatele, kteří hledají notebook s menšími rozměry vhodný pro pravidelné přenášení, ale zároveň nevyžadují nadstandardně dlouhou výdrž na baterii a upřednostní raději vyšší výkon. Nabízí také nadstandardní výběr rozhraní, která bývají u stejně velkých modelů často omezená jen na to nezbytné. Jedinou větší nevýhodou je design počítače, tlustý notebook se nemusí líbit každému.

Klady a zápory

+ dedikovaná grafika
+ nabídka rozhraní
+ recovery pro 32- i 64-bit verzi systému

- tlustější profil
- "pouze" 2 GB RAM

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Toshiba Satellite U500

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Toshiba Satellite U500-10L
  • Instalovaný procesor: Intel Core 2 Duo T6500 (2,1 GHz, 2 MB L2, 800 Mhz FSB)
  • RAM (MB): 2048 DDR2-800 (1x 2048)
  • HDD (GB): 320 (TOSHIBA MK3255GSX, SATA-II, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: SuperMulti DVD
  • LCD: 13,3" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: ATI Mobility Radeon HD 4570 512 MB DDR3
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek RTL8168D)
  • WiFi: Intel WiFi Link 5100 (a/b/g/Draft-N)
  • Zvuková karta: Realtek ALC269
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Alps)
  • Software: Windows Vista Home Premium 32bit + 64bit
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 43Wh / 3h 17min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x SD/MMC/MS/xD, 1x eSata/USB, 2x USB, HDMI, D-Sub, ExpressCard/54
  • Rozměry: 317 x 230 x 32/38 mm
  • Hmotnost (kg): 2,0
Recenze

Diskuse