RECENZE: Toshiba Tecra R10 - lehčí než ostatní

24. 2. 2009 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Hmotnost je jedním z nejdůležitějších parametrů notebooku pro každého, kdo nechce mít svého miláčka jen položeného na stole. Toshiba vytvořila 14'' notebook s pracovní hmotností pouhých 1,9 kg při zachování všech standardních parametrů včetně výkonného Core 2 Duo procesoru, dedikované grafiky NVIDIA, integrovaného 3G modulu a baterie schopné dodat skoro 5 hodin provozu bez napájení. Testovaná konfigurace je v prodeji za cenu okolo 25 000,- Kč bez DPH.

Toshiba Tecra R10 - lehčí než ostatní

Základní popis

Řada Tecra má své jasné určení do korporátního segmentu, a jde tedy o notebooky do náročného pracovního prostředí s ohledem na maximální ergonomii. Dnes recenzovaný model Tecra R10 má (ve firmách oblíbenou) úhlopříčku 14“, ale proti ostatním notebookům této velikosti se liší v jednom podstatném parametru. Toshiba totiž využila svých zkušeností při tvorbě 12“ modelu Portégé R600 (vážící pouhých 700 g) a udělala tento notebook o půl kila lehčí.

Toho bylo dosaženo použitím speciálních materiálů s nízkou hmotností, což se v kombinaci s úzkým profilem projevuje některými měkčími místy. Týká se to konkrétně víka displeje a operek rukou pod klávesnicí. Pružnost těchto míst není nijak velká a celkově bych se nebál ani drsnějšího zacházení.

Spolu s materiály přebrala Tecra R10 od Portégé R600 i vzhled (R600 vychází z námi testované R500, více recenze "Toshiba Portégé R500 - venku jako doma" a ve verzi s SSD "Toshiba Portégé R500 - 760g váhy na cesty"). Na firemní notebook je použita poněkud méně tradiční stříbrná barva (nástřik) a černý je pouze rám kolem displeje z vnitřní strany víka. Černý rám mi příliš nesedl a dokázal bych si představit notebook celý stříbrný, který by byl dle mého názoru hezčí (ale platí: sto lidí, sto chutí).

Na firemní notebook je nestandardní také uchycení víka s klouby zapuštěnými do základny. Tento způsob je obvyklý spíše pro multimediální notebooky. Jeho hlavní nevýhodou je umístění vlastního displeje do nižší výšky a omezený maximální úhel otevření na 135°. Víko je v zavřeném stavu drženo pouze magneticky, ale klouby jsou tužší, takže je otevření jednou rukou velmi problematické.

Na přední straně je umístěna pouze čtečka paměťových karet (SD, MMC), což vítám, neboť umisťování konektorů zde je spíše nepraktické. Pravý bok zdobí optická mechanika, vypínač bezdrátového vysílače, USB, LAN a napájecí konektor. Na levém boku jsou postupně od uživatele otočný regulátor hlasitosti zvuku, audio konektory, USB, kombinovaný port eSATA/USB a za výdechem ventilace ještě VGA. Ačkoli menší model Portégé R600 je vybaven FireWire konektorem, v tomto notebooku jej výrobce neosadil.

V segmentu business notebooků výrobci až příliš opomínají digitální výstupy (DVI, HDMI, DisplayPort), aby donutili ke koupi dokovací stanice. Toshiba se i zde drží zaběhnutého stereotypu a možnost vyvést obraz z notebooku digitálně znamená další investici do replikátoru portů.

Ohledně mobility je na tom Tecra R10 podobně jako některé 12“ notebooky s klasickými (ne-ULV) procesory. Váží totiž jen 1,92 kg, což je o nezanedbatelného půl kila méně proti typické hmotnosti v této úhlopříčce – 2,4 kg. Rozměry jsou až na tloušťku více méně typické: 335 x 252 x 30 mm.

Přiložený napájecí adaptér má výkon 75 W a je o něco větší než běžné 65W adaptéry. Jeho hmotnost i s kabeláží činí 493 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Toshiba si drží jedno rozložení klávesnice pro většinu notebooků. Kdo už tedy nějakou větší (novou) Toshibu viděl, nečeká ho u tohoto modelu žádná změna. Proti klávesnicím ostatních výrobců je hlavní změna v umístění kláves PgUp/PgDn. Ty jsou u pravého Shiftu a díky jejich menší výšce a odsazení bloku kurzorových šipek jsou nad sebou. Toto umístění je sice netradiční, ale je také velmi pohodlné a tento způsob mi vyhovuje, neboť jsou tyto klávesy stále po ruce.

Zbylé klávesy pro pohyb v dokumentech jsou v nejvyšší řadě kláves, která je od zbytku klávesnice oddělena větší mezerou. Funkční klávesy jsou v této řadě odděleny od ostatních jako samostatný blok. Není to sice jako dělení ze stolních klávesnic, ale lepší než nic.

Klávesa Fn nabízí v kombinaci s horní řadou kláves rychlý přístup k základním funkcím notebooku. Obsluha těchto funkcí je řešena čistě softwarově a stará se o ni poměrně schopný (v porovnání s konkurencí) program Toshiba Flash Cards. Chválím zejména za přehledné přepínání výstupu grafické karty – podle připojených monitorů jsou automaticky nabídnuty všechny použitelné možnosti a uživatel nemusí procházet ovládací programy grafické karty.

Vlevo od klávesnice se nachází jednoduchý panel s třemi tlačítky. První slouží jako vypínač, druhé vyvolá nabídku Toshiba Assist a třetí otevře Centrum nastavení mobilních zařízení. Ačkoli si někteří myslí (i v řadách konkurenčních magazínů), že tento panel je důvodem, proč je klávesnice zarovnána k pravému kraji, jsem úplně jiného názoru. Klávesnice je dle mě zarovnaná doprava kvůli vyrovnání středu její psací části (mezi písmeny G a H) se středem displeje. Takové řešení vítám, neboť je z pohledu ergonomie nejvhodnější.

Pod klávesnicí má své místo pro Toshibu typický Alps touchpad. Dotyková plocha je na můj vkus poněkud malá a v kombinaci s mírným zpožděním pohybu kurzoru si to chce chvíli zvykat. Na tlačítkách je použita poněkud méně šťastně imitace chromu, na které lze vidět při používání otisky prstů. Chod tlačítek závisí na místě, na které prst tlačí. Od toho se odvíjí hlučnost i tuhost. Celkově však je potřeba na stisk použít více síly než obvykle.

Hlavní HW parametry

Základ je postaven na kombinaci úsporné čipové sady Intel GS45 a úsporného procesoru Intel Core 2 Duo SP9300 s frekvencí 2,23 GHz (6 MB L2 cache, 25 W TDP). Ačkoli jde o kombinaci poměrně nenáročnou na spotřebu, vůbec to neznamená, že by byl nízký také výkon. Na poměry notebooků jde o velmi výkonný stroj, který lze bez problému použít na veškerou základní činnost včetně výpočetně náročných aplikací.

Systém je doplněn pouhými 2 GB RAM, což je na můj vkus v dnešní době poněkud málo. Je však možné využít druhý (prázdný) slot a velmi levně paměť rozšířit. Výrobce vsadil na starší (a levnější) typ paměti DDR2 s efektivní frekvencí 800 MHz.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 27 802
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 17 712

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 55 725
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 35 584

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 400
  • Rendering (Multiple CPU): 768
  • Multiprocessor Speedup: 1,81

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 5,2
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,2
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 2802 MB/s

Pevný disk Hitachi nabízí standardní kapacitu 250 GB. Při rychlosti otáčení ploten 5400 rpm nabízí mírně nadprůměrnou přenosovou rychlost. Nic výjimečného není ani na optické mechanice typu DVD Super Multi, která umí vypalovat na CD/DVD média včetně dvouvrstvých.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 102 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 53,7 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,23 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,3

K standardnímu triu gigabitové síťové karty, Bluetooth 2.0 modulu a draft-n Wi-Fi adaptéru se přidal ještě 3G modul s podporou UMTS, HSDPA, EDGE a GPRS. Bezdrátový vysílač lze vypnout hardwarovým posuvným přepínačem na pravém boku notebooku. Pokud je bezdrátový vysílač aktivní, lze jednotlivé technologie rychle zapínat a vypínat klávesovou zkratkou Fn+F8.

Ovládací software bezdrátového modemu má sice mnoho profilů uložených přímo v sobě, ale k testovací SIM kartě Vodafone CZ chybně přiřadil jiný profil, takže připojení nefungovalo. Je nutné v nastavení programu zvolit vytvoření nového profilu, kde stačí zadat pouze APN (většinou „internet“).

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

14,1“ širokoúhlý displej má základní rozlišení WXGA (1280x800) a LED podsvícení. Model s vyšším rozlišením bohužel výrobce nenabízí, což by mohlo být považováno za nedostatek. Osobně mi však toto rozlišení na kancelářskou práci plně vyhovuje.

LED podsvícení zajišťuje výborný maximální jas, který umožňuje dobrou čitelnost i na denním světle. O něco hůře je na tom bohužel kontrast, takže displej působí mírně zašedle. Vertikální pozorovací úhel je slabší a na displeji se při změně polohy hlavy uživatele velmi rychle degradují barvy. Mimo parametru jasu jde spíše o podprůměrný displej.

Regulace jasu nabízí 8 stupňů intenzity. Nastavení však není úplně lineární a mezi některými kroky je až příliš velká mezera. U nejnižších tří kroků má displej silný nádech do zelené barvy.

Podnikové zaměření podporuje osazená dedikovaná grafická karta NVIDIA Quadro NVS 150M. Jde o grafické jádro GeForce 9200M GS (8 pixel jednotek, 530 MHz, 1300 MHz shader jednotky) mírně upravené pro použití v profesionálních 2D grafických aplikacích. K němu je 64bit sběrnicí připojeno 128 MB paměti typu DDR3 (700 MHz).

Přímo na těle notebooku je pouze analogový VGA výstup. Nicméně jeho kvalita je velmi dobrá a na připojeném stolním LCD panelu s rozlišením 1680x1050 se neprojevovaly žádné defekty v obraze. K vyvedení digitálního DVI výstupu je nutné dokoupit dokovací stanici, která je vybavena kombinací VGA a DVI-D výstupu a bez problému mi s ní fungovalo připojení dvou monitorů v režimu rozšířené plochy.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 15 252
  • 3DMark 03: 6037
  • 3DMark 05: 3492
  • 3DMark 06: 1768

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,5
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,1

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 478
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1731
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 3230
  • OpenGL Speedup: 6,76

Grafický výkon ve 3D je na úrovni těch nejslabších aktuálních dedikovaných grafik. Postačuje však na méně náročnou práci v 3D programech a v případě nižších detailů a rozlišení i na náročnější 3D hry. Čip dále disponuje akcelerací HD videa a ostatní multimediální činnosti by pro něj neměly být nejmenším problémem.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Bylo by naivní očekávat u notebooku do firemního sektoru v oblasti zvuku více než jen nutný základ. Zvuková karta podporuje pouze analogový stereo výstup a vstup na mikrofon. Digitální výstup není ani na notebooku a proti konkurenčním řešením ani na dokovací stanici.

Vestavěné reproduktory kvalitou zvuku zcela jistě nikoho nenadchnou, neboť úplně postrádají jakékoli náznaky hloubek. Překvapivá je však jejich značně nadstandardní hlasitost. Ta je částečně na obtíž, protože optimální hlasitost pro tichou místnost je někde do 10%, takže i malý pohyb otočného regulátoru mění hlasitost o větší kus.

Ve standardní výbavě nechybí integrovaný mikrofon v umístěný prostoru operky levé ruky a 0,3Mpix webkamera ve víku nad displejem. U kamery je malá modrá dioda, která se rozsvítí, kdykoli je kamera aktivní. Tato dioda sítí velmi intenzivně a nepříjemně oslňuje.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Přísun vzduchu zajišťují malé otvory na spodku základny. Ohřátý vzduch je následně vyháněn masivním výdechem na levém boku. Ventilátor bohužel po zahřátí notebooku jede prakticky neustále i při kancelářské práci v úsporném režimu bez ohledu na nastavení režimu chlazení. To považuji za jediný závažný nedostatek tohoto notebooku. Ne, že by byl ventilátor nějak extrémně hlučný, ale nepatří ani mezi ty tiché.

Při větší zátěži se úroveň hluku produkovaná ventilátorem bohužel ještě zvýší.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 28,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,8°C
  • klávesnice vlevo = 29,6°C
  • klávesnice vpravo = 29,2°C
  • spodek maximum = 35,1°C (u dokovacího konektoru)
  • výdech chlazení = 34,5°C
  • napájecí adaptér = 43,4°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 32,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,8°C
  • klávesnice vlevo = 34,3°C
  • klávesnice vpravo = 30,3°C
  • spodek maximum = 36,5°C (pod výdechem ventilace)
  • výdech chlazení = 46,6°C
  • napájecí adaptér = 49,0°C

teplota okolí při měření: 22°C

Neustále běžící ventilátor zajišťuje dostatečný odvod tepla, takže je notebook vlažný i po hodině provozu na posteli. Obrovská varovná nálepka o možných popáleninách na spodku notebooku tedy minimálně při kancelářské práci mírně „přehání“.

Baterie

Tecra R10 je jedním z těch úspornějších notebooků a na běžnou 6tičlánkovou baterii o kapacitě 56 Wh vydržela v našem standardním redakčním testu* přesně 4 hodiny a 41 minut provozu, což je výborný výsledek. Zásluhu na tom má zcela jistě úspornější procesor a nízká spotřeba dedikované grafické karty.

Delší výdrž je možné zajistit připojením sekundární baterie na spodek notebooku. Propojení s notebookem probíhá pomocí dokovacího konektoru.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 20 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 55 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 49 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 59 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 53 W

Notebook se s baterií nijak nepáře a ve vypnutém stavu ji dokáže do hodiny nabít z nuly na 90%. Při zapnutém notebooku a nenáročné činnosti se bohužel na stejnou hodnotu dostanete až téměř o hodinu později.

Pokud je notebook výpočetně zatížen, na 80% kapacity se baterie nabije až za dlouhé 4 hodiny.

BIOS a zabezpečení

Toshiba notebooky vyšších tříd používají v drtivé většině případů vlastní speciální BIOSy. Do nastavení se lze dostat opakovaným stiskem klávesy ESC během zobrazení loga Toshiba po startu notebooku. Po dokončení POST sekvence systém nabídne vstup do nastavení stiskem F1.

Nastavení má velmi strohý vzhled, který už k BIOSům Toshiba patří od nepaměti (osobně jej pamatuji už na modelech vydaných před 12 lety). Nechybí však žádná podstatná volba. Lze nastavit priority bootování (SD karta chybí), nastavit úsporné vlastnosti procesoru, vypnout použití jeho druhého jádra a aktivovat některé bezpečností mechanismy, případně AMT.

Systém se umí zapnout v konkrétní nastavený čas, nebo ze sítě. Lze dále nastavit, zda bude fungovat zapnutí ze sítě i v případě odpojeného napájení a zda se může notebook zapnout při nízkém stavu baterie.

Z vestavěných zařízení je možné vypnout touchpad, webkameru a eSATA port. SATA řadič lze přepnout do režimu kompatibility, kdy se chová jako klasický IDE řadič. Pokud by náhodou notebook pískal, je možné zakázat úsporné stavy procesoru (zapůjčený kus sice nepískal, ale tento problém obchází notebooky napříč všemi výrobci).

Z hlediska zabezpečení je výbava standardní pro kategorii business notebooků. To znamená implementaci TPM čipu a čtečky otisku prstů. V systému je předinstalovaný bezpečnostní asistent, který uživateli nabídne všechny možné volby zabezpečení včetně možnosti řešit heslo startu počítače a disku otiskem prstu.

Dále je možné aktivovat program na šifrování celého disku pomocí TPM čipu nebo vytvořit šifrované virtuální disky. Z pohledu zabezpečení si tedy nelze na nic stěžovat. Snad jen při přihlašování do Windows je občas nutné počkat skoro 5 sekund, než začne fungovat čtečka otisku prstů. Často je rychlejší zadat heslo.

Příslušenství

Notebook je dodáván s napájecím adaptérem a DVD pro downgrade na Windows XP Professional. Obnova přeinstalovaného systému Windows Vista Business (CZ, 32bit) je řešena pomocí standardního záchranného oddílu Windows Vista na začátku disku (F8 při startu systému a volba Opravit počítač.

Proti multimediálním řadám téhož výrobce je na disku méně nepotřebných programů (bloatware) a po odstranění zkušební verze placeného antivirového programu je systém svižný stejně jako čistá instalace. Standardní výbava samozřejmě obsahuje program na přehrávání disků DVD a na vypalování (včetně možnosti pálit z ISO souborů).

Ceny a záruka

Na našem trhu je dostupná jen testovaná konfigurace, a to za cenu 25 990,- Kč bez DPH (30 928,- Kč s DPH). V základu je notebook dodáván s 3letou zárukou s opravou v autorizovaném servisu. Tato záruka je mezinárodní.

Závěr

Toshiba přinesla trochu svěžího větru do segmentu 14“ business notebooků. Ukazuje, že není problém udělat notebook tenčí a s hmotností pod 2 kg při zachování stejné ergonomie a výkonu. Jde o výborný pracovní nástroj, který je díky LED podsvícení displeje a vestavěnému 3G modemu použitelný i ve venkovních prostorech. Jakožto správnému pracovnímu notebooku mu nechybí ani příjemná klávesnice a rozsáhlé možnosti zabezpečení.

Celkově jsem na notebooku shledal pouze dva nedostatky. Za menší považuji nižší kontrast displeje a s tím související slabé podání černé barvy. Větší nedostatek vidím v prakticky neustále běžícím, relativně hlučném ventilátoru, který mne při intenzivním zatížení již rušil.

Klady a zápory

+ nejlehčí 14“ notebook
+ příjemná klávesnice
+ vysoký jas displeje
+ výkon a výbava (3G, eSATA)

- hlučný ventilátor
- podprůměrné ostatní parametry displeje

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Toshiba Tecra R10

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Toshiba Tecra R10
  • Instalovaný procesor: Intel Core2 Duo SP9300 (2.23 GHz, 6 MB L2, 1066MHz FSB)
  • RAM (MB): 2048 DDR2-800 (1x2048)
  • HDD (GB): 250 (Hitachi HTS543225L9SA00, SATA-II, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD Super-Multi DL (MATSHITA DVD-RAM UJ862AS)
  • LCD: 14.1" TFT (LED)
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: NVIDIA Quadro NVS 150M (128MB, DDR3, 64bit)
  • Modem: 3G (Toshiba F3507g Mobile Broadband)
  • LAN: 10/100/1000 (Intel(R) 82567LM Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Intel Wireless WiFi Link 5100 (A/B/G/Draft-N)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC268)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Alps)
  • Software: Windows Vista Business (32, CZ) + XP downgrade
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 5200 mAh 10.8V / 4h 42min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC, D-Sub, 2x USB, eSATA/USB, ExpressCard 54
  • Rozměry: 335 x 255 x 30 mm
  • Hmotnost (kg): 1.92
Recenze

Diskuse