RECENZE: Umax VisionBook M810L - kniha na cesty

21. 5. 2009 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Miniaturní notebooky jsou v současné době stále populárnější, a proto se snaží v tomto segmentu prosadit stále další výrobci. V dnešní recenzi se podíváme na model pocházející od UMAXu, kterému se nedá upřít snaha o netradiční vzhled. Výbava mininoteboku s designem knihy je standartní, základem je procesor Atom a pevný disk s kapacitou 160 GB. Počítač včetně předinstalovaného systému Windows XP lze koupit za necelých 8000 Kč bez DPH.

Umax VisionBook M810L - kniha na cesty

Základní popis

Mini notebooky jsou stále populárnější a své modely z nejmenší skupiny přenosných počítačů uvedla na trh už většina výrobců. Jedním z nich je i Umax který pod svou značkou prodává především notebooky OEM výrobců.

Miniaturní 10" VisionBook zaujme už na první pohled svým zvláštním designem - počítač se snaží připomínat svými tvary zavřenou knihu. Jedná se bezesporu o originální nápad, otázkou je jak se bude uživatelům toto zpracování líbit.
Podobně jak u ostatních mininotebooků dominují povrchu počítače plastové materiály, tentokrát se ovšem výrobce vyhnul populárnímu lesklému provedení náročnému na údržbu. Horní strana víka je v černém provedení a snaží se v souladu s designem imitovat kožený povrch, ve skutečnosti se ale jedná o tvrdý plast. Vnitřní část počítače je vyvedena v grafitově šedivém odstínu, který může některým připadat až příliš fádní, navíc na horní straně základny najdete pouze klávesnici a touchpad, žádné ozdobné prvky se nekonají – dle mého názoru by bylo zajímavé designový nápad dovést do konce a udělat boky a vnitřek notebooku bílou barvou, imitující stránky. Zajímavé je z pohledu uživatele umístění reproduktorů, ty se nacházejí neobvykle pod displejem ve víku počítače. Na spodní straně mininotebooku pak nenaleznete žádné otvory ani dvířka, veškerý přístup pro případný upgrade se řeší demontáží klávesnice.

Výbava porty nevybočuje z mezí obvyklých u většiny mininotebooků. Nejvíce konektorů umístil výrobce na levý bok, najdete zde analogový VGA výstup, dvojici USB portů, konektor Ethernetu a vstup napájení. Zbývající dvojici audiokonektorů najdete společně se čtečkou karet (SD/MMC/MS) na přední straně. Zde se nachází také indikační diody, ty informují o stavu napájení, nabíjení, aktivitě bezdrátového připojení a přístupu na disk. Na levém boku počítače najdete pouze zapínací tlačítko a výdech chlazení, dozadu výrobce neumístil nic. Označení diod i konektorů by mohly být přehlednější, na první pohled není například jasné, který konektor slouží pro mikrofon a který pro sluchátka.

Díky malým rozměrům je tělo počítače dostatečně pevné a prakticky se ani nemá jak prohýbat, jednu výtku týkající se konstrukce si však neodpustím. Víko displeje lze maximálně vyklopit pouze do relativně malého úhlu (ještě menšího než častých 130°) a při cestování s notebookem v klíně musíte často naklánět celý počítač, aby jste na displej dobře viděli.

Rozměry mininotebooku 271 x 188 x 28 mm nijak nevybočují z obvyklých mezí, a také hmotnost je docela příjemná – 1,21 Kg. S počítačem se dodává malý lehký 30W zdroj, do kapsy ho ale nestrčíte, protože se dodává se standardním tříkolíkovým napájecím kabelem.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice tohoto mininotebooku se řadí mezi ty lepší, které můžete v této velikostní třídě potkat. Díky velikosti a příjemnému stisku kláves lze psát docela rychle a pohodlně, což se u malého počítače hodně cení. Přesto muselo v rámci úspory místa dojít k jistým kompromisům, klávesy s diakritickými znaménky vedle levého shiftu jsou zúžené a většina uživatelů si na jejich atypickou velikost bude muset zvykat. Osobně bych uvítal spíš odsunutí kurzorových šipek o řadu dolů, případně zkrácení klávesy shift. S úsporou místa souvisí i tradiční opatření týkající se kláves pro práci v textu, ty jsou přístupné prostřednictvím Fn zkratek šipek. Lehce mě také zarazila absence indikace stavu CapsLocku, který nemá vyhrazenou diodu ani indikaci v operačním systému.

Pod klávesnicí se nachází široký touchpad s dvojicí tlačítek po stranách, povrch touchpadu má stejnou ozdobnou strukturu jako víko a je proto drsnější. Stisk ovládacích tlačítek je tužší, na druhou stranu nemají tendenci vynechávat. Při delším psaní je vhodné touchpad deaktivovat klávesovou zkratkou, jinak dochází k přehmatům do jiných částí textu.

Vyhrazená funkční ani multimediální tlačítka notebook nemá, vše se realizuje pomocí Fn zkratek, některým (Bluetooth, webkamera, 3G) navíc chybí popisky na klávesnici, je proto vhodné se podívat do přiloženého manuálu.

Hlavní HW parametry

Co se týče hardwarové stránky, je na tom VisionBook M810L podobně jako většina ostatních mininotebooků. Srdcem je starší verze platformy Atom v čele s procesorem Intel Atom N270 (1,6 Ghz, 533 Mhz FSB, 512 KB L2), který sice výkonem nikoho neoslní, ale jeho hlavní předností zůstává nízká spotřeba. Procesor doplňuje starší čipset s označení Intel 945GSE, který disponuje integrovaným grafickým jádrem.

Počítač disponuje jedním paměťovým slotem, ten je osazen modulem typu DDR2 pracujícím na frekvenci 533 Mhz s kapacitou 1 GB.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 10 793
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 5865

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 15 433
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 10 733

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 90
  • Rendering (Multiple CPU): 135
  • Multiprocessor Speedup: 1,50
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 1687 MB/s

Výrobce se rozhodl osadit počítač klasickým diskem, jedná se o 2,5 " model od firmy Fujitsu s kapacitou 160 GB, rychlostí otáčení 5400 ot./min a rozhraním SATA. Přenosová rychlost je dostatečná, naměřené hodnoty se pohybují okolo současného průměru.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 93,80 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 54,1 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,99 ms

Mininotebooku nechybí široké možnosti síťové konektivity, základ tvoří klasický 100 Mbit Ethernet, dále nechybí bezdrátová síť tentokrát zajištěná adaptérem Realtek RTL8187SE (podporuje standardy b/g), nechybí ani technologie Bluetooth. Třešničkou je pak volitelná výbava, na přání lze počítač doplnit příplatkovým 3G modemem.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Některé „módní“ trendy se nevyhýbají ani těm nejmenším notebookům a ani Umax není výjimkou. Osazený 10" lesklý displej proto disponuje poměrem stran 16:9 a neobvyklým rozlišením 1024x576. A právě rozlišení je značně kontroverzní, většina současných aplikací je primárně stavěna s ohledem na vyšší rozlišení a s menším než 800x600 už příliš nepočítají. Některé z aplikací se tak díky chybějícím 24 řádkům nemusí vůbec spustit nebo může nastat problém s velikostí některých nabídkových oken. Ostatně samotné Windows XP standardně po každém zapnutí zobrazují upozornění o nízkém rozlišení.
Na druhou stranu je v ostatních směrech displej vyvážený, barevné podání i pozorovací úhly se pohybují v obvyklých mezích a vyzvednout je třeba jas displeje. Nastavení úrovní je velmi flexibilní, od nejslabší, kterou lze použít jen ve tmě, až po maximální, která je více než dostatečná i za denního světla.

Herní potenciál všech mininotebooků je značně mizivý a hrát je tak možná leda mnoho let staré tituly. U testovaného modelu ale můžete i v tomto případě narazit na zmiňovaný problém s rozlišením, i některé hodně staré hry už nezobrazí rozlišení nižší než 800x600, nemluvě o nezvyklém nativním. Za mínus bych to však neoznačoval, mini notebooky mají za cíl nahradit PDA a ne klasické notebooky.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 2999
  • 3DMark 03: 745
  • 3DMark 05: 244

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 135
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 368
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 509
  • OpenGL Speedup: 3,78

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory notebooku jsou umístěné pod displejem a hrají podle svých možností. Na základní ozvučení v nouzi postačí, pro cokoliv jiného nelze než doporučit sluchátka. Konektory pro sluchátka a mikrofon najdete na přední straně.
Ovládání hlasitosti je stejně jako ostatní funkce realizováno pouze prostřednictví Fn zkratek.

V základní výbavě nechybí ani webkamerka, která umí překvapivě i fotografie snímat jen v rozlišení 320x240.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Chlazení je velmi jednoduché stará se o něj malý ventilátor s průduchem na levé straně. Po zapnutí se docela dlouho netočí vůbec, když se počítač po čase zahřeje více, ozve se jeho slabý vrčivý zvuk. Zvuk větráčku by nemusel být každému příjemný, na druhou stranu je jeho hlasitost vydávaného hluku velmi nízká.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 31,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,1°C
  • klávesnice vlevo = 31,3°C
  • klávesnice vpravo = 28,0°C
  • spodek maximum = 40,1°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 33,6°C
  • napájecí adaptér = 33,4°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 32,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,1°C
  • klávesnice vlevo = 33,6°C
  • klávesnice vpravo = 28,2°C
  • spodek maximum = 47,7°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 39,1°C
  • napájecí adaptér = 42,4°C

teplota okolí při měření: 21,5°C

Teploty při nízké zátěží jsou celkem přijatelné a není problém pracovat i s počítačem v klíně. Při vyšším vytížení začnou znatelně stoupat zejména ve spodní části a je tak vhodné používat mininotebook na pevné podložce.

Baterie

Výrobce dodává počítač se tříčlánkovou baterií, která má nízkou kapacitu, pouhých 28 Wh. Navzdory úspornému procesoru tak notebook vydržel v našem standardním redakčním testu* pouze 3 hodiny a 9 minut, s ohledem na kapacitu baterie se jedná o slušný výsledek, na druhou stranu by vetší baterie počítači docela prospěla. Nevýhodou baterie je také chybějící indikace zbývajícího času do úplného vybití, elektronika umí ukazovat zbývající kapacitu jen v procentech.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 13 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 18 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 30 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 30 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 28 W

BIOS a zabezpečení

Možnosti nastavení BIOSu jsou v podstatě omezeny na základ, nastavit tak lze pořadí bootování a základní hesla pro zabezpečení. V souvislosti s BIOSem stojí za zmínku jedna vlastnost, pokud klesne kapacita baterie pod 10%, začne mininotebook pípat, v nastaveních BIOSu by mělo jít tuto funkci vypnout, ale změny neměly požadovaný efekt. Proto je jednodušší na posledních pár minut ztlumit hlasitost.

Příslušenství

S počítačem se nedodává žádné zvláštní příslušenství, v krabici najdete pouze CD s ovladači a krátký papírový manuál. Předinstalovaný je operační systém Windows XP Home a systémové utility, uživatele tak neobtěžují žádné zbytečné trialverze.

Ceny a záruka

V nabídce je pouze testovaná konfigurace (Intel Atom N270, 1 GB RAM, 160 GB HDD) zakoupit ji lze s operačním systémem Windows XP Home za 7990 Kč bez DPH (9 508 Kč s DPH) případně bez operačního systému za 6990 Kč bez DPH (8318 Kč s DPH).
K testované konfiguraci lze také na přání přidat integrovaný 3G modem, doplatek v tomto případě činí 3000 Kč, nebo rozšířit paměť na 2 GB za příplatek 500 Kč.

Standardní záruka je dvouletá, lze si však připlatit a rozšířit ji na 3 roky.

Závěr

Umax VisionBook M810L je mininotebookem, který se sympaticky snaží jít vlastní cestou. Na první pohled zaujme originálním, i když spíše konzervativním vzhledem, příjemnou klávesnicí (navzdory drobné chybě v rozložení) a potěší i možnost volby 3G modemu. Na druhou stranu zamrzí omezeni otevření víka a především rozlišení jinak celkem slušného displeje, což je obecný problém 10" LCD s poměrem stran 16:9.

Klady a zápory

+ příjemná klávesnice
+ originální vzhled

- úhel vyklopení víka
- horizontální rozlišení displeje
- slabá baterie

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Umax VisionBook M810L

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Umax VisionBook M810L
  • Instalovaný procesor: Intel Atom N270 (1,60 GHz, 512 kB L2, 533 Mhz FSB)
  • RAM (MB): 1024 DDR2-533 (1x 1024)
  • HDD (GB): 160 (Fujitsu MHZ2160BH G2, SATA, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: -
  • LCD: 10,0" TFT
  • LCD rozlišení: WSGA (1024 x 576)
  • Video: Intel GMA 950
  • Modem: -
  • LAN: 10/100 (JMicron PCI Express Fast Ethernet)
  • WiFi: Realtek RTL8187SE (b/g)
  • Zvuková karta: Realtek ALC269
  • Polohovací zařízení: Touchpad
  • Software: Windows XP Home
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 28Wh / 3h 9min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x SD/MMC/MS, D-Sub, 2x USB
  • Rozměry: 271 x 188 x 28 mm
  • Hmotnost (kg): 1,21
Recenze

Diskuse