RECENZE: Umax VisionBook W842T - lehkých 14''

1. 12. 2009 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Dostupné CULV notebooky se pomalu staly samozřejmostí a v různých variacích je nabízí již prakticky každý výrobce, a tak je zapotřebí se odlišit. UMAX na to jde s 14'' displejem, úsporným dvoujádrovým procesorem Intel Celeron, volitelným 3G modulem a velmi nízkou hmotností, blížící se 1,5 kg. Testovanou konfiguraci lze pořídit za doporučenou koncovou cenu blížící se 10 000 Kč bez DPH.

Umax VisionBook W842T - lehkých 14''

Základní popis

Podobně jako ostatní CULV notebooky, také UMAX VisionBook W842T sází kromě úsporné platformy i na dobrou mobilitu a tenký design. Vzhled notebooku je spíše nenápadný, povrchové úpravě plastů dominuje šedá barva, nepraktické lesklé materiály ovšem ani jiné výrazné designové výstřelky zde nenajdete. Horní strana základny notebooku díky tomu může občas působit až příliš stroze.

Konstrukce notebooku je plastová, její pevnost není kvůli tenkému profilu a atypickému umístění baterie úplně ideální. Baterie typu Li-Pol zabírá nezvykle téměř polovinu spodní strany notebooku a při uchopení v tomto místě se tělo notebooku prohýbá. Víko displeje drží široký pant na zadní straně, v zavřeném stavu je zajištěno magneticky. Maximální ůhel jeho vyklopení se pohybuje okolo 130°.

Porty pro připojení periferií jsou rozmístěny především po stranách notebooku, méně obvyklé je i umístění reproduktorů dolů na zkosenou část boků. Z rozhraní je na levé straně notebook vybaven slotem ExpressCard/34, čtečkou paměťových karet SD/MMC/MS, konektorem Ethernetu a jedním USB. Na opačný bok výrobce umístil dva audio konektory, HDMI výstup a dvojici USB portů. Vzadu se nachází kromě výdechu chlazení i VGA výstup a konektor pro napájecí zdroj, na přední straně žádné porty nejsou. Nabídka rozhraní je podobná jako u tenkých notebooků ostatních výrobců, chybí v snad je eSATA, naopak na rozdíl od konkurence se podařilo do tenkého těla umístit i ExpressCard slot, vzhledem k rozměrům není notebook vybaven optickou mechanikou.

Velikost notebooku 340 x 230 x 23 mm je stejná jako u ostatních 14" modelů, zajímavější je pouze atypické provedení akumulátoru. To umožnilo zachovat přibližně stejně tenký profil po celé délce, a proto není notebook v zadní části tlustší, jak bývá u některých modelů zvykem. Vynikající je velmi nízká hmotnost, počítač váží pouze 1,58 kg a tím překonává téměř všechny konkurenční notebooky se stejnou úhlopříčkou.

Klávesnice a ovládací prvky

Většina notebooků v současnosti přešla na módní ploché klávesnice, ani testovaný Umax není výjimkou. Klávesy jsou v černém provedení s bílými popiskám (Fn zkratky jsou označeny modře), k rozložení nelze mít výhrady, výrobce zvolil variantu s dlouhým levým Shiftem a jednořádkovým Enterem, klávesy pro práci s textem jsou pak umístěny na ideálním místě u pravého okraje. Stisk kláves je příjemný a psaní bezproblémové, ačkoliv existují notebooky které nabídnou pohodlnější klávesnici.

Vyhrazené klávesy zde nehledejte, bezdrátový adaptér, hlasitost, jas displeje a další funkce se ovládají výhradně pomocí Fn zkratek. Menší výtku mám k hlavnímu tlačítku napájení, při zapínání notebooku někdy napoprvé nereagovalo a bylo ho třeba na zlomek vteřiny přidržet.

Základní indikační diody pro napájení a nabíjení jsou umístěny na praktickém místě u kloubu displeje, tak aby zůstaly viditelné i po zaklopení víka, další trojice označující aktivitu disku a zapnuté bezdrátové adaptéry se nachází nad touchpadem.

Dotyková ploška pochází od firmy Synaptics, a je doplněna o dvě zapuštěná tlačítka. Pohyb kurzoru je plynulý bez trhání; problém se ale objeví při práci s tlačítky, která se musí mačkat u okraje a mají díky měkkému stisku značně nejistou odezvu.

Hlavní HW parametry

Srdcem počítače je v tomto případě opět zástupce úsporné platformy CULV, tentokrát se jedná o zbrusu nový dvoujádrový procesor s označením Intel Celeron SU2300. CPU pracuje na frekvenci 1,2 GHz (800MHz FSB, 1 MB L2) a od dražších Core 2 Duo se liší v podstatě jen odlišnou frekvenci a menší velikostí L2 Cache, která byla omezena na třetinu. Hodnota TDP zůstala stejná – 10 W. Výkon procesoru je především díky dvojici jader dostatečný a uživatele při běžné práci prakticky neomezuje, rozdíl je patrný zejména při srovnání se znatelně nižším výkonem úsporných jednojádrových procesorů Core 2 Solo, které se ze začátku objevovaly v levnějších verzích některých CULV notebooků. Procesor samozřejmě doplňuje obvyklá čipová sada Intel GS45 s integrovaným grafickým jádrem.

CPU-Z

specifikace CPU

Notebook má k dispozici pouze jeden paměťový slot typu DDR3, v něm je instalován 2GB modul s rychlostí 1067 MHz, moduly s vyšší kapacitou jsou v praxi zatím dostupné špatně.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 14 743
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 9417

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 29 509
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 18 813

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 216
  • Rendering (Multiple CPU): 399
  • Multiprocessor Speedup: 1,85

Windows 7 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 3,8
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 4,8
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 2417 MB/s

V testované konfiguraci byl notebook vybaven 2,5" diskem od Western Digital, s rychlostí otáčení 5400 ot./min a vysokou kapacitou 500 GB. Příjemně překvapila nadprůměrná rychlost sekvenčního čtení.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 161,64 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 67,8 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,16 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,8

Optickou mechanikou notebook nedisponuje, je však možnost si rovnou u UMAXu dokoupit externí (USB) za 1200 Kč bez DPH.

Pro zajištění spojení s okolím je k dispozici drátový gigabitový Ethernet stejně jako Wi-Fi adaptér Realtek RTL8191SE (podporující standardy b/g/n) a Bluetooth. Uvnitř notebooku je také patrná příprava pro integrovaný 3G modul, který bude od konce týdne volitelný za příplatek cca 1500 Kč bez DPH.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Osazený 14" displej disponuje v současnosti už běžným HD ready rozlišením (1366 x 768) a poměrem stran 16:9. Podsvícení zajišťují LED (diody), které mají společně s lesklým povrchem displeje pozitivní vliv na mírně lepší podání barev. Pozorovací úhly LCD panelu příliš neoslní, jsou na stejně slabé úrovni jako u většiny ostatních notebooků.

Zobrazení zajišťuje integrované grafické jádro Intel GMA X4500 MHD, které sdílí prostor z operační paměti. Výkon je dostatečný pro normální práci, v případě her lze rozumně spustit leda ty několik let staré.

Praktickou funkcí je možnost využít GPU při dekódování HD videa, výhodou Windows 7 je, že zabudovaná podpora hardwarové akcelerace některých formátů (wmv, mov) přímo do operačního systému, při přehrání filmových HD trailerů se tak už obejdete bez externích přehrávačů. Bohužel u neoficiálních MKV ripů lze i se specializovaným přehrávačem narazit na případy, kdy hardwarová akcelerace nefunguje.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 03: 1586
  • 3DMark 05: 1157
  • 3DMark 06: 598

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 254
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 560
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 692
  • OpenGL Speedup: 2,73

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,4
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,3

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory jsou umístěny netradičně vpředu na bocích notebooku a směřují dolů. Jejich zvukové podání je průměrné a neuškodila by jim ani trochu vyšší hlasitost. K připojení externí soustavy nebo sluchátek a mikrofonu je k dispozici dvojice audio konektorů, kombinovaných s optickým S/PDIF výstupem. Pokud by vám to nestačilo, je možné zvuk vyvést i prostřednictvím HDMI konektoru.

Téměř v žádném notebooku už dnes nechybí webkamerka, výrobce osadil do víka displeje základní model s rozlišením 0,3 Mpx. Integrovaný mikrofon se pak nachází vedle klávesnice.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Výstup chlazení je umístěný na zadní stranu, malý větráček uvnitř notebooku se spíná jen nárazově a je relativně tichý, ovšem vrčivý tón, který vydává, lidskému uchu příliš nelahodí. Při déle trvající vysoké zátěži se chlazení přepne na vyšší otáčky a začne být docela hlučné, nejedná se ovšem o nic zásadního.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 28,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 24,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,2°C
  • klávesnice vlevo = 27,9°C
  • klávesnice vpravo = 28,3°C
  • spodek maximum = 36,6°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 37,5°C
  • napájecí adaptér = 32,6°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 31,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 24,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,7°C
  • klávesnice vlevo = 31,3°C
  • klávesnice vpravo = 31,6°C
  • spodek maximum = 46,1°C (vzadu)
  • výdech chlazení = 45,8°C
  • napájecí adaptér = 37,1°C

teplota okolí při měření: 23°C

Při nenáročný práci jsou teploty na povrchu šasi docela nízké a lze pracovat i s notebookem položeným v klíně. Po delším náročnějším zatížení se teploty zvednou a spodní část notebooku se dost zahřívá, zejména vzadu uprostřed, a práci na klíně v toto chvíli již nelze doporučit.

Baterie

Výrobce použil baterii typu Li-Pol a zvolená technologie mu umožnila vytvořit netradičně tenký akupack. Jeho celková kapacita už tak zajímavá není, činí jen 32 Wh. V našem standardním redakčním testu vydržel na tuto baterii notebook běžet přesně 4 hodiny. Výdrž je slušná vzhledem ke kapacitě baterie, ale konkurence často dokáže (díky větší baterii) pracovat bez elektřiny déle. Pro dlouhé cestování se tak notebook s touto baterií příliš nehodí, elektronika navíc neumí indikovat čas zbývající do úplného vybití a ukazuje pouze kapacitu baterie v procentech. UMAX se chystá během 14ti dnů rozšířit nabídku i o 6tičlánkovou verzi s dvojnásobnou kapacitou za příplatek cca 1500 Kč bez DPH. S ní by se měl notebook dostat na slušných (až) 7 hodin provozu na baterie.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 13 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 40 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 30 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 57 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 27 W

Napájecí zdroj má dostatečnou rezervu a nabíjení se ani při vyšší zátěži nezpomalí. Na 90% kapacity se baterie nabije cca za hodinu.

BIOS a zabezpečení

V BIOSu lze změnit jen základní nastavení – například vypnout AHCI režim SATA řadiče a upravit pořadí bootování. Nechybí ani standardní hesla pro zabezpečení přístupu k notebooku.

Příslušenství

K notebooku se nedodává žádné zvláštní příslušenství, předinstalovány byly Windows 7 Home Premium, vzhledem ke konfiguraci v 32 bitové verzi. Výhodou instalace od Umaxu je absence nechtěného bloatware, do operačního systému jsou doinstalovány pouze ovladače a základní utility.

Žádné zvláštní příslušenství se s notebookem nedodává, k dispozici není ani žádná volitelná baterie s vyšší kapacitou.

Ceny a záruka

Doporučená koncová cena testované konfigurace je 11 990 Kč bez DPH (14 268 Kč s DPH), dále je v nabídce konfigurace s menším diskem (320 GB) a bez operačního systému za DKC 9490 Kč bez DPH (11 293 Kč S DPH). Výrobce má na svých webových stránkách i konfigurátor, možnosti změn jsou ale omezeny na výběr disku s jinou kapacitou, dokoupení operačního systému a nebo prodloužení záruky na 3 roky. Standardní záruka je dvouletá zasláním k opravě k výrobci, prodloužení o rok lze v konfigurátoru zakoupit za 2990 Kč bez DPH.

Závěr

UMAX VisionBook W842T je tenký notebook založený na CULV platformě, vhodný především pro ty, kdo chtějí lehký přenosný počítač a zároveň jim příliš nevyhovují modely s malou úhlopříčkou. Díky osazenému dvoujádrovému procesoru netrpí notebook nedostatkem výkonu jako některé levné konkurenční modely vybavené jednojádrovým Core 2 Solo, dále také kromě nízké hmotnosti potěší i ExpressCard slot, který se u CULV notebooků často vypouští.

Pochvalu si příliš nezaslouží zpracování, základna se při zatlačení znatelně prohýbá a tlačítka touchpadu se špatně ovládají. Díky použití menší baterie má notebook oproti konkurenci i kratší výdrž.

Klady a zápory

+ nízká hmotnost
+ ExpressCard/34 slot
+ velký disk

- prohýbání základny
- tlačítka touchpadu

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie UMAX VisionBook W842T

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Umax VisionBook W842T
  • Instalovaný procesor: Intel Celeron SU2300 (1,2 GHz, 1 MB L2, 800 Mhz FSB)
  • RAM (MB): 2048 DDR3-1066 (1x 2048)
  • HDD (GB): 500 (WDC WD5000BEVT-00A03T0, SATA-II, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: -
  • LCD: 14,0" TFT
  • LCD rozlišení: HD Ready (1366 x 768)
  • Video: Intel GMA 4500 MHD
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000
  • WiFi: Realtek RTL8191SE (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek ALC272
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Home Premium 32bit
  • Baterie/výdrž: Li-Pol 32Wh / 4h
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT/SPDIF, 1x SD/MMC/MS, 3x USB, HDMI, D-Sub, ExpressCard/34
  • Rozměry: 340 x 230 x 23 mm
  • Hmotnost (kg): 1,58
Recenze

Diskuse