RECENZE: Acer TravelMate 6594G - půl dne na baterii

14. 12. 2010 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Acer uvedl 15,6'' notebook určený pro firemní klientelu s novým vzhledem, vysokým výkonem a především velmi dlouhou výdrží na baterii. Testovaná verze byla vybavena dvoujádrový procesorem Intel Core i5, výkonnou grafikou ATI a devítičlánkovou baterií. Doporučená koncová cena se vejde do 30 000 Kč bez DPH.

Acer TravelMate 6594G - půl dne na baterii

Základní popis

Acer Travelmate 6594G se od svých předchůdců poměrně jasně liší už na první pohled, zatímco dřívější modely vyznávaly masivní, mírně zaoblený vzhled, jejich nástupce je více hranatější a mírně zhubl a rozhodně mu to přidalo na atraktivitě. Celkově ovšem notebook zůstává konzervativní, vzhledem k cílové skupině nelze ani žádné extravagantní výstřelky očekávat, dominantní je černá barva a výrobce se zaměřil především na praktickou stránku.

Vnější strana víka je z lakované slitiny, tenké víko tak sice mírně pruží, ale při zatlačení se na displeji neobjevuje žádné vlnění obrazu. Základnu pak tvoří plasty, uvnitř počítače jsou ovšem umístěny pevné výztuhy, takže se zde na rozdíl od multimediálních notebooků nic neprohýbá, a to ani při uchopení notebooku za roh. Panty víka mají klasickou konstrukci, umožňují tedy bez problémů vyklopit displej až do úhlu 180°.

Rozhraní pro externí zařízení jsou rozmístěna po všech stranách notebooku, vepředu najdete čtečku paměťových karet (SD/MMC/MS/xD), na pravé straně jsou pak umístěny vedle optické mechaniky tři USB porty, na opačném boku pak najdete široký ExpressCard slot, čtečku SmartCard karet, další USB a HDMI výstup. Zbývající konektory, tedy napájení, Ethernetu, konektor modemu a analogový VGA výstup najdete na zadní straně notebooku. Nabídka je tedy zaměřena na firemní použití, kde by ovšem mohl chybět DisplayPort pro připojení monitorů s rozlišením vyšším než 1920x1200, méně obvyklá je dnes už také absence eSATA portu.

Na spodní straně se pak nachází konektor pro připojení klasické dokovací stanice ukrytý pod snímatelnou gumovou krytkou. Jako jeden z posledních TravelMate modelů nabízí ještě tuto příjmenou možnost dokování (většina ostatních modelů, s možností dokovoání, má konektor na boku notebooku pro připojení replikátoru kabelem). Optická mechanika je umístěna ve slotu s možností snadného vyjmutí (za pomocí posuvné pojistky) a případného nahrazení přídavnou baterií nebo druhým pevným diskem. Vpravo na přední straně se pak nachází indikační diody napájení, nabíjení a aktivity disku, hned vedle nich uživatel najde spínače pro bezdrátovou síť a ekonomický režim. Napájení indikuje také pruh nad klávesnicí u posuvného spínače pro zapnutí notebooku, svítí dost intenzivně a v noci tak může uživateli vadit.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Rozměry notebooku 374 x 248 x 28-34 mm se od předchozí generace liší, kromě už zmíněného zúžení profilu o několik milimetrů jsou ovlivněny také změnou poměru stran displeje. Počítač je v testované konfiguraci navíc vybaven devítičlánkovou baterií, která přesahuje na zadní straně ven ze základny. Hmotnost je vzhledem k úhlopříčce ještě docela příznivá, i s baterií činí 2,74 kg. Dodávaný 90W napájecí zdroj se bohužel řadí spíše k těm větším.

Klávesnice a ovládací prvky

Změna poměru stran displeje umožnila podobně jako u jiných 15,6" notebooku osadit klávesnici plnohodnotným numerickém blokem. Rozložení je jinak standardní s dvouřádkovým Enterem a zkráceným levým Shiftem, menší výtku lze mít k zapuštěným kurzorovým šipkám, které mají poloviční velikost než ostatní klávesy. V jejich bezprostřední blízkosti se navíc nachází zvláštní klávesy pro znaky € a \$. Klávesy pro práci s textem se nachází nad numerickou částí. Na klávesnici se dá psát rychle a bez větších problémů, na druhou stranu klávesnice některých konkurenčních notebooků bývají ještě lepší.

Zařízení pro ovládání kurzoru je zdvojené, kromě touchpadu lze využít i touchstick, tyčinku ve středu klávesnice, která pohybuje kurzorem na základě tlaku prstu. Každému uživateli vyhovuje tento způsob ovládání v jiné míře, proto je k dispozici současně i touchpad. Ten má dostatečnou velikost a příjemný povrch, výtku si ovšem neodpustím k jeho tlačítkům. Zatímco dvojice tlačítek nad dotykovou plochou, která přísluší touchsticku, má příjemný tichý stisk s delší dráhou, tlačítka pod touchpadem mají naopak méně pohodlný tuhý stisk doprovázený hlasitým cvaknutím. Osobně mi přijde takové řešení zbytečně nedomyšlené.


pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Testovaná konfigurace byla vybavena výkonným procesorem Intel Core i7 640M doplněným čipovou sadou Intel QM57. CPU pracuje na frekvenci 2,8 GHz a jedná se v současnosti o nejvýkonnější dvoujádrový procesor určený pro notebooky. Vyšší výkon už mohou nabídnout pouze čtyřjádrové procesory. Základní pracovní frekvence činí 2,8 GHz, v případe nerovnoměrného zatížení jader se ale může díky technologii Turbo Boost CPU přetaktovat až na 3,46 GHz. Nechybí mu ani Hyper-Threading (možnost zpracovat až 4 aplikační vlákna najednou), hardwarová podpora virtualizace (VT-x, VT-d) nebo rozšířené instrukce pro AES šifrování. Součástí procesoru je také paměťový řadič a integrované grafické jádro.

CPU-Z

specifikace čipu

Počítač je vybaven 4 GB operační paměti, tvoří ji dva moduly typu DDR3 pracující na frekvenci 1333 MHz, každý s kapacitou 2 GB. Výrobce dodává počítač pouze s 32bitovým operačním systémem (preferovaným ve větších firmách z důvodů kompatibility s některými aplikacemi či třeba VPN klienty) a díky omezení této verze je v dané konfiguraci uživateli přístupných jen 2,5 GB. V BIOSu lze zakázat použití integrovaného GPU, a tím zvýšit dostupnou kapacitu na 3 GB, takové nastavení ale bude mít negativní vliv při provozu na baterii.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 48 827
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 21 584

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 106 541
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 72 918

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 655
  • Rendering (Multiple CPU): 1277
  • Multiprocessor Speedup: 1,95

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 3713
  • Rendering (Multiple CPU): 7949
  • Multiprocessor Speedup: 2,14

Windows 7 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 6,8
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 5,5
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 5432 MB/s

RAM - parametry (velikost, typ), rozšiřitelnost (počet slotů)
RAM – výkon HWiNFO32, Windows Vista
RAM - pozice v žebříčku

Výrobce zvolil 2,5" pevný disk od Hitachi disponující 16 MB vyrovnávací paměti a plotnami s rychlostí otáčení 7200 ot./min. Mezi disky klasické konstrukce se jeho výkon řadí k těm nejlepším.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 192,25 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 89,1 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,23 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Jak už bylo zmíněno optická mechanika je vyměnitelná a nachází se v univerzálním Mediabay slotu. Jedná se o běžnou Super Multi DVD, která umí číst i zapisovat na všechna běžná CD a DVD média.
Bezdrátové adaptéry dnes už nechybí v žádném notebooku, testovaný notebook využívá pro Wi-Fi Intel Centrino 6200 AGN, který jak už jeho název napovídá, podporuje všechny současné standardy (a/b/g/n). Nechybí samozřejmě Bluetooth adaptér ve verzi 2.1 ani drátový gigabitový Ethernet.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

15,6" LCD s LED podsvícením má poměr stran 16:9, matnou povrchovou úpravu a pro tuto úhlopříčku základní rozlišení 1366x768. Barevné podání instalovaného panelu nevyniká nad průměr a podobně jsou na tom i pozorovací úhly. Je trochu zarážející, že výrobce nezvolil displej s vyšším rozlišením alespoň na úrovni HD+ (1600x900), které je obvyklé u konkurenčních modelů. Navíc i předchozí model s jiným poměrem stran nabízel u většiny konfigurací vyšší rozlišení WSXGA+.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Notebook využívá integrované grafické jádro Intel GMA HD a zároveň je také vybaven na poměry business notebooku hodně výkonnou dedikovanou grafickou kartou ATI Mobility Radeon HD 5650 (svým výkonem předčí i leckterý multimediální notebook). Na rozdíl od řešení konkurenčního výrobce grafických řešení je v tomto případě přepínání ruční, výkonnější GPU si tak musí uživatel zvolit ještě před spuštěním hry. Dedikovaná grafická karta se řadí do vyššího mainstreamu, jádro běží na frekvenci 550 MHz a disponuje 400 unifikovanými shadery. Dále má grafická karta k dispozici má 1 GB vlastní paměti typu GDDR3 pracující na 800 MHz a 128 bitovou sběrnici.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 33 958
  • 3DMark 03: 21 336
  • 3DMark 05: 13 829
  • 3DMark 06: 7722

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 755
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 2603
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 6058
  • OpenGL Speedup: 8,02

Cinebench R10

  • Shading (OpenGL Standard): 5918

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 6,7
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,7

S.T.A.L.K.E.R
Stalker: Call of Pripyat
(1366x768, EFD Light, Medium, 1xAA, 0xAF)

Výkon dedikované grafické karty dostačuje na hraní současných her v nativním rozlišení displeje a u většiny titulů se uživatel obejde i bez výraznějšího snižování úrovně detailů. Obě grafická jádra umožňují hardwarovou akceleraci videa, v tomto případě tedy není přepínání nutné.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Podání integrovaných reproduktorů příliš neosloví, výšky jsou zastřené, basy nemají ani náznaky a celkově je vydávaný zvuk spíše plechový. Pro připojení sluchátek a mikrofonu muže využít uživatel dvojici audiokonektorů, digitálně lze vyvést zvuk prostřednictvím HDMI. Další konektory využitelné pro multimediální činnost (S/PDIF, TV-out, Line-In) pak nabízí volitelná dokovací stanice.

Webkamera je umístěna na obvyklém místě ve víku displeje, umí pořizovat obrázky až v rozlišení 1280x1024. Napravo od ní se pak nachází integrovaný mikrofon.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

Možnosti zabezpečení nejsou omezeny pouze na základní hesla v BIOSu, ale je k dispozici i TPM čip, čtečka karet SmartCard a čtečka otisků prstů pro přihlášení do systému.

Chlazení a provozní hluk

Chladící soustava nasává vzduch několika průduchy na spodní straně notebooku, výdech je umístěn na levém boku. Při nečinnosti nebo nenáročné práci je notebook prakticky nehlučný, ovšem pokud se mírně zvýší teplota procesoru například při prohlížení náročnějších webů ve flashi, začne se větráček slyšitelně spouštět v poměrně krátkých intervalech. V tiché místnosti to není úplně příjemné, je vhodnější, když se už točí trvaleji, jeho hluk zůstává na stejné úrovni a tolik nekolísá. Při vysokém výkonovém zatížení tento problém odpadá, protože je provoz větráčku trvalý a hlučnost nevybočuje z obvyklé úrovně.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 27,4°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,0°C
  • klávesnice vlevo = 28,5°C
  • klávesnice vpravo = 27,6°C
  • spodek maximum = 34,2°C (vlevo vzadu)
  • výdech chlazení = 38,1°C
  • napájecí adaptér = 34,1°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 29,7°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,5°C
  • klávesnice vlevo = 30,6°C
  • klávesnice vpravo = 28,9°C
  • spodek maximum = 38,8°C (vlevo vzadu)
  • výdech chlazení = 45,1°C
  • napájecí adaptér = 46,7°C

teplota okolí při měření: 24°C

Při běžné kancelářské činnosti zůstává notebook relativně chladný, jediné teplejší místo se nachází na spodní straně kousek od výdechu chlazení. Vyšší zátěž se projevuje znatelnějším zahříváním na spodní straně, je proto vhodné položit notebook na rovnou podložku, aby se umožnilo dostatečné chlazení. Na horní stranu k rukám uživatele se teplo prakticky nepřenáší. Při běžné nenáročné práci lze používat bez potíží i notebook položený v klíně.

Baterie

Výrobce se rozhodl vybavit notebook opravdu výkonnou baterií, ta se skládá z devíti článků s celkovou kapacitou 99 Wh a musí díky své velikosti přesahovat v zadní části ven z notebooku. V našem standardním reakčním testu* dosáhl notebook opravdu velmi dobré výdrže 12 hodin a 19 minut. Jedná se o jeden z nejlepších výsledků, se kterým jsme se u nás v redakci setkali, navíc uživatel může výdrž ještě dále prodloužit v případě, že by si dokoupil přídavnou baterii místo optické mechaniky do Mediabay slotu. Výdrž při běžném surfování aktivním s integrovaným GPU, Wi-Fi a mírně sníženým jasem dosahovala téměř 9 hodin.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 18 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 57 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 64 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 91 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 37 W

Vzhledem k nadstandardní kapacitě baterie je nezbytné počítat s delší dobou nabíjení, na 90% své kapacity se baterie dostane za necelé 3 hodiny.

BIOS

Nastavení BIOSu jsou pouze nepatrně rozšířena nad základní možnosti, kromě pořadí bootování lze nastavit režim SATA řadiče, povolit nebo zakázat přepínání grafických karet (když je zakázáno, používá se trvale dedikované GPU a uvolní se tak i RAM alokovaná pro Intel grafiku) a vypnout TPM čip.

Příslušenství

Součástí recovery oddílu jsou hned 2 operační systémy Windows 7 Professional ve 32bitové verzi a vzhledem k možnosti downgrade i Windows XP Professional. Zvolit si mezi systémy jde nejen při prvním spuštění notebooku, ale při každém spuštění recovery. Acer podobně jako jiní výrobci přidává do systému kromě ovladačů a utilit i různé trialverze a další software, mezi ty nejvíc obtěžující patří zkušební verze bezpečnostního software a různé lišty v prohlížeči. Naopak relativně užitečná je možnost používat předinstalovaný Microsoft Office 2010 nejen jako zkušební verzi, ale také v režimu Starter, který umožňuje používat základní funkce aplikací Word a Excel bez časového omezení.

Z volitelného příslušenství je možné dokoupit druhý pevný disk nebo přídavnou baterii do Mediabay slotu a dále také 2 typy dokovacích stanic Acer ezDock II a Acer ezDock II+. Vyšší model se liší dostupností ExpressCard slotu a Mediabay přímo na dokovací stanici.

Ceny a záruka

Na českém trhu je dostupná testovaná konfigurace TM6594G-644G50Mikk s doporučenou koncovou cenou 29 408 Kč bez DPH (za 35 290 Kč s DPH) a také levnější TM6594-5564G32Mikk (Core i5 56OM, 4 GB RAM, 320 GB HDD, Intel GMA HD, šestičlánková baterie) za 23 075 Kč bez DPH (za 27 690 Kč s DPH).

Standardní záruka je dvouletá s možností volitelného prodloužení na 3 roky a rozšíření o on-site servis s pomocí služby Acer Advantage.

Závěr

Acer TravelMate 6594G je notebook určený do náročného firemního prostředí, kde se kladou vyšší nároky na kvalitu a odolnost i výkon. Testovaný model tyto požadavky bez výhrady splní. Oslní především nekompromisní výdrží na baterii, která dokáže pokrýt bez problémů celý pracovní den. Přitom je vybaven vysoce výkonným mobilním procesorem i grafickou kartou.

Výtky směřují k provedení tuhých tlačítek touchpadu, která jsou v ostrém kontrastu s příjemným ovládáním těch, které přísluší druhému polohovacímu zařízení. Úplně ideální není ani zvolený operační systém, možnost volby mezi 32 a 64bitovou verzi Windows 7 by obzvláště u tohoto notebooku určitě řada uživatelů uvítala.

Klady a zápory

+ velmi dlouhá výdrž na baterii
+ kvalitní zpracování
+ výkon (procesor i grafika)

- tuhá tlačítka touchpadu
- pouze 32-bitový operační systém

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Acer TravelMate 6594G

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer TravelMate 6594G - 644G50Mi
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7 640M (2,8 GHz, 4 MB L3, 2,4 Ghz QPI)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1066 (2x 2048)
  • HDD (GB): 500 (Hitachi HTS725050A9A364, SATA-II, 7200 rpm, 16 MB cache)
  • DVD: Supermulti DVD
  • LCD: 15,6" TFT
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: ATI Mobility Radeon HD 5650 + Intel GMA HD
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000 (Intel 82577LM)
  • WiFi: Intel 6200 AGN (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Conexant Cx20585
  • Polohovací zařízení: Touchpad + Touchstick
  • Software: Windows 7 Professional (32 bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 99 Wh / 12h 19min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS/XD, d-Sub, HDMI, 4x USB, ExpressCard/54, SmartCard
  • Rozměry: 374 x 248 x 28-34 mm
  • Hmotnost (kg): 2,74
Recenze

Diskuse