RECENZE: Asus G73-JW - výkon a design z budoucnosti

30. 11. 2010 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jakub Larva

ASUS přichází na trh s velikým DTR notebookem, který jako by přiletěl z budoucnosti. Nadčasový je nejen výkon díky čtyřjádrovému procesoru Core i7 a grafické kartě NVIDIA s jádrem Fermi, ale také vzhled, který snadno připomene známé sci-fi filmy. Tento velmi výkonný notebook za doporučenou koncovou cenu na hranici 40 000,- Kč s DPH si bere za cíl především všechny herní nadšence, kterým nabízí něco, co na našem trhu k vidění jen tak není.

Asus G73-JW - výkon a design z budoucnosti

Základní popis

Při pohledu na notebook, především pak jeho zadní část, si nemohu odpustit přirovnání k vesmírným střílečkám, Asus G73JW totiž vypadá, jako by byl určen pro ovládání kosmické bitevní lodi. Kromě dvou otvorů chlazení, které vypadají jak motory vesmírné lodi, jsou hlavním prvkem designu skosené rohy a trojúhelníkové tvary, které najdeme na každé straně. Matný a z části také pogumovaný černý materiál působí na první pohled trochu jednoduše. Je to však jen krátký dojem, který záhy zmizí, jakmile si notebook vezmeme do ruky. Použitý materiál je na dotek příjemný a přilnavý, což bohužel znamená, že na něm zůstávají otisky prstů, především pokud máme mastnější ruce, a ty bez navlhčeného hadříku otřít nejdou. Notebook je celkově sice trochu více mohutný, než je člověk zvyklý, ale to jen přispívá k dojmu, že máme co do činění s velmi výkonným notebookem.

Na horním víku těsně pod logem Asus nalezneme znak „Republic of Gamers“ s jakýmsi symbolem, jenž nalezneme i na jiných místech notebooku. Panty víka jsou sice plastové, ale při manipulaci s nimi je jasné, že něco vydrží. Víko je oproti spodní části těla o něco předsunuté a díky tomu je monitor o něco blíže očím a designově to nevypadá vůbec špatně. Jediný neduh spočívá v omezeném úhlu, do kterého je víko-monitor možné vyklopit. Pokud bychom tedy notebook měli na klíně, je třeba se hodně zaklonit, abychom monitor viděli pod pravým úhlem. Decentním doplňkem je modré podsvícení víka notebooku, přesně v části mezi víkem a tělem mezi panty, které se dá i vypnout, jak si povíme později.

Levá a pravá strana notebooku nám nabízí, krom běžných portů jako USB, VGA, LAN, HDMI a čtečky paměťových karet speciálně také USB rozhraní ve verzi 3.0. Bohužel v současné době je na trhu stále poměrně málo USB 3.0 zařízení a vice bych proto uvítal například eSATA konektor, který tu chybí. Vzhledem k tomu, že notebook disponuje Full HD monitorem, nesmí chybět Blu-ray mechanika a nalezneme ji na levé straně. Pokud se na notebook podíváme z profilu, všimneme si, že se tělo notebooku od zadní strany směrem kupředu ztenčuje. Díky tomu je I klávesnice lehce nakloněna, což přispívá k její ergonomii. Na přední straně má spodní část těla notebooku tloušťku jen zhruba 7 mm a vešly se na ní pouze některé diody signalizující stav on/off, nabíjení, činnost disku a zapnutí bezdrátových technologií. Zadní strana notebooku je podstatně tlustší a nalezneme na ní pouze dva velké otvory pro výdech chlazení.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Notebook je poměrně robustní, váží skoro 4 kg, konkrétně 3,35 kg. K němu připočteme větší a těžší adaptér a dostáváme se na 4,84 kg, což už je z hlediska mobility velmi vysoká hodnota. Notebook má navíc 17,3" palcový monitor a spolu se zbytkem těla dává dohromady rozměry 415 x 320 x 56,9 mm. Pro jeho transport tedy potřebujeme prakticky ten největší dostupný batoh či brašnu pro notebooky. Tento notebook není určen pro práci na cestách či častější přenášení a výše uvedené hodnoty nás o tom skutečně přesvědčují.

Klávesnice a ovládací prvky

Pracovní plocha je už na oko pěkně uspořádána. Opět je tu několik skosených rohů a trojúhelníkových tvarů, stejně jako logo republiky hráčů.
V horní části plochy nalezneme tři speciální tlačítka, reproduktory ukryté pod tmavou mřížkou a tlačítko pro zapínání notebooku. První ze těchto tlačítek umožňuje vypnout podsvícení těchto speciálních tlačítek, spodní části displeje a také klávesnice. Navíc ve třech různých variantách. Druhé tlačítko zapíná funkcí „TwinTurbo Mode“ která lehce přetaktuje procesor a poslední třetí přepíná režimy zobrazení displeje. Každý z těchto režimů ze vyznačuje určitým kontrastem a teplotou barev. Pro každou situaci – ať už hraní her, sledování filmů či práci s grafikou - tak lze displej a jeho parametry snadno přizpůsobit.

Rozložení kláves, jejich velikost a rozestupy jsou, řekl bych, tak akorát. Když tomu připočteme východy kláves ve tvaru "chiclet", má se zákazník na co těšit. Při pohledu na celkovou plochu je vidět, že kolem klávesnice je stále dostatek místa a mohla by být i větší, přesto mi přijde tak akorát a pracuje se s ní velmi pohodlně. Možná jen numerická část, která je o něco zmenšena, vyžaduje trochu zvyku. Jde také o klávesu "nula" která je oproti běžnému tvaru poloviční a o své původní místo se dělí se směrovou šipkou "doprava".

Kromě výše zmíněných třech speciálních tlačítek, není nikde kolem klávesnice žádné samostatné ovládací pole. Všechny další funkce tedy nalezneme přímo na klávesnici a nutno říci, že jich není málo. Horní řada kláves je doslova nabitá zleva až doprava. Zmíním tedy jenom ty, se kterými se běžně nesetkáváme. Je to například ovládání podsvícení klávesnice, což je i podstatný prvek celkového designu. Pomocí funkčních kláves lze nastavit tři úrovně intenzity podsvícení a nebo ho zcela vypnout. Pokud hrajeme hry či pracujeme ve večerních hodinách bez dodatečného osvětlení, je tato funkce doslova k nezaplacení. Dalšími nevšedními funkcemi je například vypnutí displeje či klávesová zkratka pro kalkulátor na klávese Enter u numerické části.
Klávesy WASD jsou doplněny o směrové šipky a hráči her již vědí, že výrobce na ně myslel ve všech ohledech.

Touchpad není na pracovní ploše nijak výrazný a téměř splývá s okolím. Při hraní her se většina hráčů spoléhá přeci jen na myš externí a nevýrazný design touchpadu byl tudíž možná i záměr výrobce. Musím však přesto pochválit jeho funkčnost a některé hry bych si s ním klidně zahrál. Jednak je velmi citlivý a jeho povrch prakticky vůbec nezadrhává.


pracovní plocha detail klávesnice

Součástí notebooku je samozřejmě i potřebné vybavení pro spojení s internetem a bezdrátovými zařízeními. Wi-Fi 802.11 b/g/n a Bluetooth v2.1 EDR se aktivuji kombinací funkčních kláves.

Hlavní HW parametry

Jedním z nejdůležitějších prvků výkonů této "vesmírné lodi" je jeho jádro (procesor). Jedná se o čtyřjádrový Intel Core i7-720QM 1,6 GHz s 6MB cache. V současné době tedy jedno z nejvýkonnějších řešení, které můžeme vidět. Režim "turbo" zvyšuje v zátěži frekvenci procesoru až na 2,8 GHz.

specifikace čipu

S podporou Hyper-threadingu tedy máme k dispozici celkem 8 vláken s velkým výpočetním výkonem, které si jistě hravě poradí s našimi následujícími testy.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 33 239
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 149

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 123 071
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 78 558

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 617
  • Rendering (Multiple CPU): 1422
  • Multiprocessor Speedup: 2.57

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 3610
  • Rendering (Multiple CPU): 10 136
  • Multiprocessor Speedup: 2.81

Windows 7 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 7,0

Dosažené body ve výkonových testech svědčí o tom, že máme co do činění se zajímavou náhradou silného stolního PC. Především v oblasti renderingu exceluje notebook díky osmi vláknům, které parametry scény včetně jejího obsahu spočítají nevídaně rychle, mluvíme-li o noteboocích obecně.

Námi testovaný předprodejní vzorek byl kromě výše uvedeného procesoru osazen celkem 12 GB paměti RAM, která jeho výkon ani v nejmenším neomezuje.

Poněkud hůře dopadl výkon systémového, byť hybridního disku. Důvodem však může být to, že v námi testovaném modelu nebyl nasazen prodejní model. V HD Tachu vykazoval výrazné propady a jeho výsledek tedy bereme s jistou rezervou, jelikož hybridní disky by měly dosahovat mnohem lepších hodnot.
* HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 82,4 MB/s

  • Průměrná přístupová doba: 16,8 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Jako samozřejmost, vzhledem k výkonu a rozlišení monitoru, považuji přítomnost Blu-ray mechaniky (čtečka, DVD vypalovačka), se kterou si můžete vychutnat Full HD filmy na notebooku, který je kromě her vhodný i pro filmové vyžití.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

17,3 palcový displej je téměř to největší, s čím se u notebooku můžeme setkat. Pokud k tomu připočteme Full HD rozlišení 1900 x 1080 pixelu, můžeme se těšit velmi pěknému obrazu a to nejen ve hrách, ale i při sledování filmů, snímaných ve vysoké kvalitě. Asus navíc nabízí i zde svoji specialitu, kterou je možnost úpravy kontrastu jednou klávesou. Snadno si tak nastavíte jeden z několika módů, které se vyznačují jiným kontrastem a teplotou barev. Příkladem jsou varianty Soft, VIVID, Movie apod.

Pokud by jste měli nějaké peníze navíc, můžete si navíc připlatit dražší variantu tohoto notebooku, která nabízí 3D technologii pro ještě intenzivnější zážitek. Jeho cenu najdete na konci článku v odstavci "Cena a záruka".

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Druhým nejpodstatnějším prvkem výkonu je grafická karta. Asus vybral pro tento notebook model NVIDIA GeForce GTX 460M s 1,5 GB vlastní paměti. Tato velmi výkonná karta, postavená na jádře GF 106 (Fermi), obsahuje 192 unifikovaných shader jader s nejvyšší frekvencí 1350 MHz, která klesá až na 400 MHz, pokud není zatížena výpočty. Tato variabilita výkonu je jedním z předností této karty. Vzhledem k tomu bylo velmi obtížné určit spotřebu v našich testech. Spotřeba na wattmetru doslova lítala nahoru a dolu, což svědčí o tom, že karta si bere jen tolik energie, kolik skutečně v danou sekundu potřebuje.
GeForce GTX 460M si hravě poradí s technologiemi PhysX či DirectXb11 a jako perličku nabízí novinku - funkci Bitstream. Tato funkce umožňuje přenášet Dolby True HD a DTS-HD přes HDMI rozhranní, a to bez jakékoliv ztráty. Navíc, jak jsem již zmínil, lze si připlatit za dodatečnou funkci 3D, kterou již karta jako taková ve formě 3D Vision podporuje.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 33 842
  • 3DMark 05: 17 309
  • 3DMark 06: 12 338

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 7,0
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 7,0

Výsledky našich testů snad ani není třeba komentovat. Nejnovější hry stejně jako Full HD filmy zvládá notebook hravě. Když k tomu připočteme PhysX a 3D Vision, máme tu prvenství mezi námi doposud testovanými notebooky.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Hlavní využití Asusu G73JW v oblasti multimédií spočívá v monitoru vysokém rozlišení, či za příplatek ve 3D, a v rozhranní HDMI, které je díky GeForce GTX 460M schopné kromě skvělého obrazu přenášet i prostorový zvuk bez sebemenší ztráty na kvalitě.
Notebook je sice vybaven několika multimediálními klávesami pro ovládání přechodu mezi skladbami, výraznou pozornost bych jim však nepřikládal.

Zvuková kvalita instalovaných reproduktorů, které doplňuje subwoofer na spodní straně notebooku, je sice o něco lepší než u běžných notebooků, stále však nedosahuje odpovídajících hodnot, které by byly v praxi dostatečné. Ono to ani z hlediska fyziky možné není. Zvuk, především spodní frekvence, jsou závislé na velikosti plochy membrány reproduktoru a vlastnostech jeho magnetu. Rozměry notebooku však z pravidla znemožňují integrování dostatečně velkých reproduktorů, které jsou pro zvukovou věrnost důležité.

Webkamera je u notebooku dneska již standard a u testovaného notebooku nalezneme 2,0 Mpix kus.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

Vzhledem k cílové skupině tohoto modelu nebyla otázka zabezpečení důležitá a výrobce tuto část vyřešil skromně. K dispozici máme standardní power-on heslo a ochranu BIOSu či pevného disku.
Zajímavostí je schopnost v BIOSu zablokovat některé komponenty notebooku. Pomocí hesla tak lze například vypnout bezdrátové technologie či USB porty a znemožnit tak k notebooku cokoli připojit nebo se s ním dostat na internet. Využitelnost v praxi z toho však přímo neplyne.

Chlazení a provozní hluk

Přestože je notebook vybaven velmi výkonnými komponenty generujícími mnoho tepla, zvládl výrobce chlazení na jedničku. Větší rozměry naštěstí umožnily integrování dvou ventilátorů, které si ochlazování komponent mezi sebe rozdělily. Díky tomu klesla především hlučnost na skutečně nízkou hodnotu a i v zátěži její úroveň nepřesáhne přijatelnou mez. Nečekaně i v tichých pasážích filmů nebylo chlazení téměř slyšet.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 30,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,4°C
  • klávesnice vlevo = 33,2°C
  • klávesnice vpravo = 33,9°C
  • spodek maximum = 35,3°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 40,4°C
  • napájecí adaptér = 38,8

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 31,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 34,2°C
  • klávesnice vlevo = 35,8°C
  • klávesnice vpravo = 37,1°C
  • spodek maximum = 45,9°C (pravá zadní část)
  • výdech chlazení = 57,7°C
  • napájecí adaptér = 50,3°C

teplota okolí při měření: 22,9°C

Jak v klidu, tak zátěži zvládlo chlazení udržet hodnoty na rozumné hranici a i při hraní her nemá uživatel pocit, že by se notebook přehříval či hřál moc do rukou, což považuji za podstatné. S prací na klíně je to rozporuplné už s přihlédnutím k hmotnosti či malému úhlu náklonu displeje. Teploty by byly až na pravou zadní stranu přijatelné i v zátěži a z hlediska chlazení tedy není důvod k žádným obavám.

Baterie

K notebooku jsme měli na testování baterii s kapacitou 75 Wh. Ta udržela notebook v našem standardním testu zapnutý přesně tři hodiny. Vzhledem k výkonu notebooku je to velmi pěkná hodnota, která i přes hmotnost notebooku přidává několik bodů k mobilitě.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 45 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 72 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 125 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 144 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 50 W

BIOS

Při bootování notebooku stačí stisknout klávesu X a dostaneme se do poměrně pestrého AMI BIOSu. Notebook není bohatý nejen na funkce, ale i možnosti jejich nastavení. Nastavit lze různé věci od vlastního loga a zvuku při bootování, přes jednoduché přetaktování o několik málo procent, nastavení módu USB 3.0 až po pokročilé možnosti zablokování funkcí jednotlivých komponent. Pomocí BIOSu tak lze vyřadit síťové a bezdrátové rozhraní, zvukovou kartu, SATA, USB, Bluetooth, kameru atd. Nenapadá mě nejvhodnější možnost využití, ale v některých případech se například vypnutí konektivity z hlediska zabezpečení v určitých situacích hodit může. Nutno podotknout, že BIOS může být v prodejní verzi o některé funkce doplněn nebo naopak ochuzen oproti naší předprodejní verzi.

Příslušenství

U námi testovaného vzorku jsme žádné příslušenství nenašli. Přesto dle výrobce by měly prodejní verze obsahovat navíc myš a batůžek.

Softwarová výbava zahrnuje krom několika trial verzí programů také několik zajímavých Asus utilit. Programy jako Power4gear hybrid či Asus Splendid a AI recovery burner umožňují například nastavit detailně výkonové profily, parametry monitoru nebo vytvářet inteligentní zálohy. Nejzajímavější je zřejmě funkce Smart Logon, s kterou se lze přihlásit do Windows pomocí vlastního obličeje. Webkamera automaticky rozpozná, zda se před monitorem nacházíte vy dle již uložených profilů a v případě shody vás sama přihlásí.

Na notebooku naleznete operační systém Windows 7 Ultimate v 64-bitové verzi.

Ceny a záruka

Námi testovaný předprodejní vzorek se může některými parametry lišit od prodejního modelu. Při srovnání je nám známo, že prodávané konfigurace mají "jen" 8 GB paměti RAM a výkonnější procesor. ASUS G73JW se prodává ve dvou variantách s tím, že druhá je navíc doplněna o schopnost zobrazení obrazu ve 3D. Konfigurace bez 3D s procesorem Intel Core i7 QM 1,73 GHz, 8 GB RAM a 1 TB diskového prostoru (2x 500 GB 7200 ot.) přijde na 37 615 Kč bez DPH (45 138Kč s DPH). Verze s 3D a dvojicí 750GB disků by měla být k dispozici za doporučenou koncovou cenu 46 000 Kč bez DPH (55 200 Kč s DPH).

Závěr

Asus G73JW představuje jeden z nejvýkonnějších notebooků na trhu u nás. Jeho cílová skupina jsou především herní nadšenci, kterým nabízí kromě výkonu také atraktivní futuristický design. Kompromisem, který je nutno přijmou při jeho koupi, je jeho nižší mobilita, zapříčiněná velkými rozměry a hmotností. Kromě hraní her nabízí také nevšední zážitek při sledování Full HD filmů a za příplatek dokonce ve 3D.

Klady a zápory

+ výkon
+ stylový design s konfigurovatelným podsvícením
+ dobře zvládnuté chlazení

- povrch náchylný na ušpinění

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie ASUS G73JW

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: ASUS G73JW
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-720QM (1,6 GHz, 6 MB L3)
  • RAM (MB): 12288 MB DDR3-667
  • HDD (GB): 2x 500GB (Western Digital ST95005620AS, 7200ot, Hybridní, SATA II)
  • DVD: BluRay slimtype BD E DS4E1S
  • LCD: 17,4" LED
  • LCD rozlišení: FullHD (1900 x 1080)
  • Video: Nvidia GeForce GTX 460M (1,5GB vlastní paměti)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000
  • WiFi: Wireless (802.11b/g/n); Bluetooth 2.1+EDR
  • Zvuková karta: Realek/NVIDIA HD
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows 7 Ultimate 64-bit
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 75Wh / 3h 0min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x SD/MS/MMC/xD, 2x USB, USB 3.0, HDMI, LAN, VGA
  • Rozměry: 415 x 320 x 56,9 mm
  • Hmotnost (kg): 3,95
Recenze

Diskuse