RECENZE: ASUS UL30Jt - na delší cesty

20. 5. 2010 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Úspěšná řada UL se nyní skoro po roce dočkala inovovaných modelů. Dnes recenzovaný 13" UL30Jt je lehkým a tenkým notebookem s dlouhou výdrží. V této nové verzi byl nahrazen původní procesor ULV verzí Core i5 a dedikovaná grafická karta má nyní automatické přepínání NVIDIA Optimus. Na našem trhu má model UL30Jt doporučenou koncovou cenu pod 20 000,- Kč bez DPH.

ASUS UL30Jt - na delší cesty

Základní popis

S řadou UL měl ASUS v minulém roce velký úspěch a 15,6" model UL50Ag od nás dostal dokonce tip redakce. Když letos představil Intel nové procesory, bylo jasné, že každý výrobce dříve či později přijde s novými modely svých notebooků. Do redakce se nám dostal nový 13" model UL30Jt, který je nástupcem oblíbeného UL30Vt. Změna jediného písmenka v názvu znamená především úplně nové vnitřnosti. Několik změn se však odehrálo i zvnějšku.

Lesklé plasty horní části základny byly nahrazeny plasty s imitací broušeného kovu, které už nejsou lapači každého otisku. S novým povrchem také vypadá notebook lépe. Lesklý plast zůstal v prostoru mezi klávesami, kde se sice otisky chytají, ale nejsou tolik vidět. Poslední změnou týkající se základny je nových povrch touchpadu. Předchozí vroubkování (které mi vůbec nesedlo) bylo nahrazeno jemnějším vzorkem. Rozměrově a tvarově zůstala základna stejná - tedy se zaoblenými tvary a zkosenými boky. Víko se nezměnilo vůbec. Z vnitřní strany je lesklé a z vnější má jemně broušený kov. Překvapivě snadno jdou upatlat (otisky, nečistoty) oba povrchy. Vzhledově bude notebook pro své lesklé povrchy sympatický spíše domácím uživatelům.

Dílenské zpracování je na velmi dobré úrovni. Základna se nekroutí, ani při přenášení za roh a při zatlačení z vrchu se neprohýbá (ani v prostoru klávesnice). Víko je tenké, takže nelze čekat, že by bylo tvrdé jako skála. Přesto zvládá slušně chránit displej z vnější strany a musí se na něj zatlačit silněji, aby se na displeji objevilo vlnění barev.

Klouby víka mají plynulý chod a nekladou velký odpor. I přes menší odpor kloubů si víko drží svojí pozici při otřesech. Maximální úhel otevření víka je 135° a v zavřeném stavu jej drží magnet. Tento magnet je velmi silný, takže na otevírání jednou rukou rovnou zapomeňte (s víkem zvednete i základnu).

Ve výbavě rozhraní tento notebook nějak neexceluje. Má v podstatě jen to nejnutnější minimum, které dnes najdete na lecjakém mini notebooku. Na levém boku je jedno USB a výstupy grafické karty (HDMI a VGA). Pravý bok obsadily konektory zvukové karty, další dvě USB, čtečka paměťových karet (SD, MMC, MS/Pro), LAN a zdířka napájení.

K rozložení konektorů nemám žádné zásadní výhrady, ale ve výbavě bych si představoval alespoň eSATA nebo ExpressCard. Pro úplnost jen dodám, že není přítomna ani optická mechanika, ale to je u této třídy notebooků běžné.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Minimum rozhraní je výsledkem snahy výrobce udělat notebook co nejvíce minimalistický. Díky tomu má v zavřeném stavu rozměry 320 x 230 x 28-32 mm při hmotnosti 1,80 kg. Za zmínku jistě stojí, že celá 8článková baterie je integrovaná v těle notebooku a nikde netrčí. Právě mobilita je jednou z největších výhod tohoto modelu.

Ač je na základní desce diskrétní grafický čip, přibalený napájecí adaptér patří k těm menším a má výkon 65 W. Díky tomu je jeho hmotnost s kabeláží jen 330 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice zůstala stejná jako u minulé verze. Klávesy jsou oddělené mezerami a jde o řešení nazývané chicklet. Rozložení kláves beze zbytku využívá prostoru v 13" šasi. Klávesy pro pohyb v dokumentech jsou umístěny po pravém boku, kurzorové šipky mají plnou velikost (ale pro změnu nejsou odsazené) a horní řada kláves je dokonce rozdělena malými mezerami do čtveřic po vzoru klávesnic stolních počítačů. Pokud jde tedy o rozložení, nemám výhrad.

Výhradu bych měl k nižšímu kontrastu popisek klávesnice. Při porovnání s jinými notebooky působí popisky kláves zde poněkud vybledle. Při práci k večeru situaci zhorší zářivky odrážející se v lesklých místech mezi klávesami. Nejde o nijak zásadní chybu. Zejména pokud se při psaní nedíváte na klávesnici, tak vám to může být jedno. Jen to zamrzí, neboť ergonomicky lepší řešení by nebylo na výrobu ani o dolar dražší.

Klávesy mají velmi mělký stisk a kladou při něm jen minimální odpor, což nemusí vyhovovat některých rychlejším písařům. Nicméně nejde o špatnou klávesnici, v kategorii je to průměr. Jestli něco potěší, pak určitě její minimální hlučnost.

Vypínač má své místo vpravo nad klávesnicí a svítí modře, pokud je notebook zapnutý. Vlevo nad klávesnicí je druhé tlačítko, které notebook umí zapnout do speciálního režimu, kdy se startuje jednoduchá linuxová distribuce se základním programovým vybavením. Pokud toto tlačítko stisknete, když je notebook zapnutý, nabídne se vám zapnutí speciálního režimu Turbo (vrátím se k němu v dalších kapitolách).

Vlevo jsou ještě dvě indikační diody ukazující stav zámků klávesnice. Další (čtyři) diody už najdete pouze na čelní hraně - je zde indikace zapnutí, nabíjení baterie, aktivity disku a bezdrátového vysílače. Intenzita těchto diod je výrazně nižší než v případě dříve recenzovaného UL50. Škoda, že podobně ztlumené není také podsvícení vypínače.


pracovní plocha detail klávesnice

Touchpad byl pro mě asi největším zklamáním. ASUS sice vylepšil povrch dotykové plochy, ale elektronika (Elantech) má s dodávanými ovladači problém se snímáním, což se projevuje roztřeseným kurzorem, pokud necháte prst na touchpadu. Pokud ovladače smažete, problém sice zmizí, ale přijdete o multidoteková gesta (s výjimkou emulace kolečka myši tažením dvěma prsty) a stejně není používání kdovíjak pohodlné.

Hlavní HW parametry

Je to poprvé, co se nám v redakci otočil notebook s ULV variantou nových procesorů od Intelu. Konkrétně jde o Core i5 520UM s výchozí frekvencí 1,06 GHz. Jde o dvoujádrový procesor s podporou Hyper-Threadingu, takže se hlásí jako 4 logická jádra. V případě, že při zátěži neumí program rozložit výpočty na všechna jádra, umožňuje procesor automatické přetaktování až do frekvence 1,86 GHz. Naopak při nečinnosti sníží svůj takt až na pouhých 666 MHz.

CPU-Z
specifikace čipu

Procesor je zasazen do základní desky s čipovou sadou Intel HM55 a osazenými 4 GB RAM typu DDR3 složenými ze dvou 2GB modulů taktovaných na 800 MHz.

Podobně jako v případě minulé generace modelů UL, i tentokrát nabízí ASUS možnost notebook přetaktovat o 33%. Vzhledem k tomu, že je osazen ULV procesor s nízkou frekvencí a do tohoto šasi se montují i plnokrevné procesory, není přetaktování vůbec problém pro chlazení a je možné jej tak provozovat dlouhodobě. Výkonově je tento procesor po přetaktování přibližně na dvou třetinách 2,26GHz Core i5 430M, což je velmi slušný výsledek.

CPU-Z
specifikace čipu po přetaktování

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro, aktivní Turbo)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 29 292
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 15 364

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra, aktivní Turbo)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 75 691
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 48 355

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 339 (turbo: 453)
  • Rendering (Multiple CPU): 669 (turbo: 863)
  • Multiprocessor Speedup: 1,98 (turbo: 1,90)

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 1927 (turbo: 2582)
  • Rendering (Multiple CPU): 4151 (turbo: 5176)
  • Multiprocessor Speedup: 2,15 (turbo: 2,00)

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 6,1
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 5028 MB/s

Na pevném disku se nešetřilo. Ten použitý nabídne úložný prostor o velikosti 640 GB. Obě jeho plotny se otáčí rychlostí 5400 rpm a naměřené přenosové rychlosti jsou nad průměrem dnešních notebooků. Předpokládám, že velký disk byl zvolen, aby částečně nahradil chybějící optickou mechaniku.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 88 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 71,9 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,2 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

V oblasti konektivity UL30 nijak nezaostává. Nabízí standard v podobě gigabitového Ethernetu, draft-n Wi-Fi a Bluetooth modulu. Bezdrátová zařízení se zapínají a vypínají klávesovou zkratkou Fn+F2 (jde o softwarové přepínání). Po stisku této zkratky se objeví informační okno, ve kterém lze kliknutím myši přepnout zařízení jednotlivě.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

LCD panel s úhlopříčkou 13“ a poměrem stran 16:9 má rozlišení HD (1366x768), které je pro tuto úhlopříčku ideální (pro většinu lidí). Povrch displeje je lesklý, a to opravdu hodně. Naštěstí se LED podsvícení snaží a i při polední cestě vlakem je schopno odlesky přesvítit. Kontrast, pozorovací úhly a (40%) gamut nijak neoslní a kvalitativně jde o naprosto průměrný displej nižší třídy (jako je tomu ostatně u drtivé většiny s tímto rozlišením a úhlopříčkou 13-16“). Nicméně na web, kancelářskou práci a občas nějaký film tento displej stačí.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Vedle grafického čipu integrovaného v procesoru je přítomna také dedikovaná grafická karta NVIDIA GeForce 310M s 1 GB DDR3 RAM, což je jen mírně vylepšená starší GeForce G210M. 16 unifikovaných shaderů a 64bitová paměťová sběrnice z hlediska herního výkonu předurčují tento čip do lowendu (jde o nejpomalejší aktuálně vyráběný mobilní čip NVIDIE). Přesto je výkon takového řešení asi 3x větší než v případě Intel GMA v procesoru. Dále nabízí podporu rozhraní CUDA a výbornou podporu akcelerace moderních HD formátů. Přepínání obou grafických karet řeší technologie NVIDIA Optimus, o které jsme v minulosti již psali.

GPU-Z
specifikace čipu

Obrazové výstupy najdete na notebooku dva a jde konkrétně o analogové VGA a digitální HDMI. VGA výstup nabízí slušnou kvalitu, takže i rozlišení 1680x1050 bylo na testovacím monitoru bez viditelných defektů v obraze. Výstup HDMI podporuje maximální rozlišení 1920x1200 a funguje bez nutnosti mít aktivní dedikovanou grafickou kartu. Řešení pomocí technologie NVIDIA Optimus totiž nevyžaduje připojení výstupů na oba grafické čipy – všechny výstupy jsou připojeny k tomu integrovanému a obraz se z dedikované grafické karty přenáší po PCIe sběrnici.

Přepínání grafických karet funguje plně automaticky bez poblikávání obrazu a uživatel se nemusí o nic starat. Grafická karta je aktivní, kdykoli se spustí nějaká aplikace, která dokáže využít jejích schopností. Není to ovšem úplně dokonalé a pokud aplikaci jen minimalizujete, tak i když grafická karta nic nepočítá, zůstává stále aktivní a spotřebovává energii.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 03: 9199
  • 3DMark 05: 6263
  • 3DMark 06: 3305

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,6
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,4

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 532
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1130
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 9951334
  • OpenGL Speedup: 2,51

Cinebench R10

  • Shading (OpenGL Standard): 1101

SPEC viewperf 10 – Composite / 1280x1024 (fps)

  • 3ds max (3dsmax-04): 6,49
  • CATIA (catia-02): 5,45
  • EnSight (ensight-03): 9,35
  • Maya (maya-02): 20,81
  • Pro/ENGINEER (proe-04): 7,66
  • SolidWorks (sw-01): 6,32
  • UGS Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-01): 2,08
  • UGS NX (ugnx-01): 2,42

Výkon grafické karty zcela jistě hardcore hráče neoslní, protože většinu dnešních AAA titulů sice spustíte, ale zahrajete si je jen na nejnižší úroveň detailů a v nízkém rozlišení. Přesto zde diskrétní grafický čip má svůj smysl. Sims, NHL/FIFA a různé casual hry zvládá s přehledem a dále může posloužit při akceleraci moderních HD formátů videa nebo konverzi videa (ta přes grafickou kartu běží výrazně rychleji než s použitým procesorem).

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Integrované reproduktory jsou schované na zkosené čelní hraně a hrají překvapivě velmi dobře. V rámci kategorie patří jednoznačně nad průměr v hlasitosti i zvukovém projevu. Výbavu doplňuje ještě mikrofon ve víku nad displejem společně s 0,3Mpix webkamerou.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Schopnosti zvukové karty jsou jen základní, což znamená, že více než stereofonní výstup na sluchátka a vstup pro mikrofon nečekejte. Prostorový digitální zvuk naštěstí zajišťuje grafická karta jako součást HDMI výstupu.

Chlazení a provozní hluk

Uvnitř základny je jeden velký chladič, ke kterému vedou heatpipe od procesoru a grafické karty. Průchodu vzduchu pomáhá jeden ventilátor poblíž výdechu na levém boku.

Při kancelářské práci a napájecím profilu Quiet Office uslyšíte jen točení pevného disku, protože ventilátor zůstane vypnutý. K zapnutí dojde jen při dlouhodobé zátěži procesoru, nebo grafické karty – po několika hodinách už je ventilátor hlučnější, ale stále je na tom lépe než většina notebooků.

ASUS UL30 je vhodným adeptem pro uživatele s citlivějším sluchem. Po výměně disku za SSD totiž bude při kancelářské práci naprosto nehlučný.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 27,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,1°C
  • klávesnice vlevo = 28,3°C
  • klávesnice vpravo = 28,5°C
  • spodek maximum = 30,4°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 31,0°C
  • napájecí adaptér = 46,2°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 31,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,8°C
  • klávesnice vlevo = 33,1°C
  • klávesnice vpravo = 31,3°C
  • spodek maximum = 36,6°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 43,1°C
  • napájecí adaptér = 52,3°C

teplota okolí při měření: 21,9°C

Teploty při nízké výkonové zátěži jsou minimální, přestože se netočí ventilátor. Nedochází ani k výraznému přenosu tepla přes klávesnici, ani přes spodek základny, takže není problém dlouhodobě pracovat s notebookem na klíně. Povrch notebooku je překvapivě chladný i po několikahodinovém hraní her.

Chlazení má ASUS u řady UL velmi dobře zpracované a málokterý notebook se může pochlubit takovými teplotami v kombinaci s minimální hlučností.

Baterie

Velká baterie s 8 články má kapacitu celých 84 Wh a vešla se celá do těla notebooku. V našem standardním redakčním testu* byla výdrž 8 hodin a 1 minuta, což je velmi slušný výsledek. Pokud by se notebook nechal zapnutý bez jakékoli činnosti, měl by se výdrž dostat až k hranici 10 hodin. Při běžné kancelářské práci se zapnutou Wi-Fi a vyšším jasem LCD se výdrž pohybuje kolem 7 hodin.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 9 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 35 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 57 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 67 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 46 W

Nabíjení baterie je nejrychlejší, pokud je notebook vypnutý. Pak trvá kompletní nabití asi dvě hodiny. Pokud bude notebook zapnutý, ale nebudete na něm dělat nic výkonově náročného, bude trvat nabíjení kolem 3-4 hodin. Při hraní her se baterie z nuly na 100% nenabije dříve než za 8 hodin.

Za pomalejší nabíjení v zátěži může malý 65W napájecí adaptér. Výrobce upřednostnil velikost a hmotnost adaptéru před rychlostí nabíjení.

BIOS a zabezpečení

Základní softwarovou výbavu tvoří Aptio BIOS, do jehož nastavení se lze dostat stiskem klávesy F2 ihned po startu notebooku. V něm najdete následující volby:

Pokročilé:

  • Přepínání grafický karet (Win7/Vista - NVIDIA Optimus, Ostatní – pouze dedikovaná grafika)
  • Uživatelské logo při startu
  • Animované logo při startu
  • Přehrávání zvuku při startu
  • Vypnutí touchpadu
  • Vypnutí virtualizace
  • Vypnutí VT-d
  • Vypnutí podpory pro legacy USB zařízení
  • konfigurace SATA řadiče (AHCI, kompatibilita)
  • vypnutí TDT

Boot:

  • zapnutí UEFI režimu bootování
  • zapnutí PXE boot ROM síťové karty

Z pohledu zabezpečení hledejte jen základ v podobě tří hesel BIOSu (start, setup, disk) a blokování těchto rozhraní:

  • LAN
  • Wi-Fi
  • Zvuková karta (vstupy/výstupy i integrovaná zařízení)
  • USB sběrnice
  • Vyvedené USB porty
  • Bluetooth
  • CMOS

Příslušenství

V krabici najdete mimo notebooku a napájecího adaptéru také černou látkovou brašnu (přes rameno), myš a sadu DVD pro obnovu operačního systému. Na disku je předinstalovaný operační systém Windows 7 Professional. Protože v notebooku nenajdete optickou mechaniku, je obraz tovární instalace umístěn také na disku ve skrytém oddílu.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace má doporučenou koncovou cenu 18 756,- Kč bez DPH (22 507,- s DPH).

Notebook má v základu 2 roky záruky typu CAR. Záruční opravy řeší centrální servis v Ostravě, který zřizuje dopravu kurýrem na vlastní náklady.

Závěr

ASUS UL30Jt představuje lehký a tenký notebook určený na cesty a do míst, kde nemůžete být pořád připojeni k napájení. Největší předností jsou malé rozměry a 8 hodin výdrže na baterie. Přitom výkonově tento stroj příliš nezaostává za velkými notebooky a nějakou tu hru na něm také spustíte.

Potěší také tiché chlazení – tak tiché, že při kancelářské práci se ventilátor vůbec netočí. Za nedostatek lze považovat chudou výbavu. Na druhou stranu právě minimum integrovaných zařízení má smysl z důvodu co nejmenších rozměrů a spotřeby. Méně shovívavý jsem k použitému touchpadu, který klepe kurzorem, kdykoli na jeho dotykové ploše zastavíte prst. To se dá sice vyřešit odstraněním jeho ovladačů, ale přijdete tak o multidoteková gesta a další špatné vlastnosti (zpoždění, nízká citlivost) tím stejně nespravíte. Ne, že by byl touchpad nepoužitelný, ale práce s ním není tak pohodlná jako na jiných noteboocích. Vynechám-li touchpad, jde o velmi dobrý notebook. Zejména ve své cenové relaci.

Klady a zápory

+ výborná výdrž na baterie
+ automatické přepínání grafických karet (NVIDIA Optimus)
+ při kancelářské práci je ventilátor vypnutý

- touchpad
- slabší výbava (není ExpressCard, ani eSATA)

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie ASUS UL30Jt

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: ASUS UL30JT-RX015X
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5 520UM (1.06 GHz, 3 MB L3, 1,6 GHz QPI)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-800 (2x2048)
  • HDD (GB): 640 (Seagate ST9640320AS, 5400rpm, SATA-II, 8MB cache)
  • ODD: -
  • LCD: 13,3" TFT (glare)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel GMA HD & NVIDIA GeForce 310M (1GB DDR3, 64bit)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/100 (Atheros AR8131 PCI-E Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Atheros AR9285 (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC269)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Elantech)
  • Software: Windows 7 Professional (64bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 84 Wh / 8h 1min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS, 3x USB, VGA, HDMI
  • Rozměry: 320 x 230 x 28-32 mm
  • Hmotnost (kg): 1,80
Recenze

Diskuse