RECENZE: DELL Latitude E6410 - na práci především

22. 6. 2010 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Po nedávné recenzi modelu Vostro určeného pro malé firmy a drobné živnostníky jsme se rozhodli podívat na vyšší řadu Latitude, která je zacílena na střední a velké firmy. Tomu odpovídají lepší možnosti zabezpečení, vyšší kvalita a rozsáhlé možnosti výbavy. Vzhledem k tomu, že úhlopříčka 14'' bývá označována jako 'business rozměr' padla volba na model E6410, který do vínku dostal procesor Core i7, 3GB RAM, rychlý disk a mimo jiné také WWAN modul. Cena testované konfigurace dosahuje 40 000,- Kč bez DPH.

DELL Latitude E6410 - na práci především

Základní popis

Jsou tomu již skoro dva roky, co DELL uvedl na trh novou (kompletně předělanou) generaci jeho notebooků Latitude, která dostala název Latitude E. Až letos byly představeny nové modely, které jsou sice zvenčí k nerozeznání od těch původních, ale uvnitř jsou vybaveny novějším hardware počínaje novými procesory Intel Core. V redakci nyní máme možnost poprvé otestovat některý z těchto nových modelů.

Pokud se ve značení řady Latitude nevyznáte, zkusím vysvětlit jeho jednoduchou logiku. Písmeno před číselným značením (nyní E) značí generaci. Výrobce se snaží určitý čas držet jednu generaci, pro kterou je v rámci možností sdílené příslušenství od dokovacích stanic až třeba po sekundární baterie. Důvodem je zachování maximální kompatibility (minulá generace D tu byla od roku 2003). V rámci generace určuje první číslice třídu (4 – lehké, 5 – základní, 6 – top), druhá úhlopříčku (např. 2 – 12“, 5 – 15“) a třetí verzi (čím vyšší, tím novější model). E6410 tedy představuje inovovaný 14“ model pro náročnou korporátní klientelu.

Běžní „domácí“ uživatelé mají u notebooků nejčastěji nároky na vysokou frekvenci procesoru, výkonnou grafickou kartu (tedy hlavně na velikost paměti), velký pevný disk a různou multimediální výbavu. Business klientela má úplně jiné nároky. Podstatně důležitější jsou kvalitní zpracování, ergonomie, odolnost, kompatibilita, podpora různých technologií a možnosti zabezpečení (proto jsou také business notebooky dražší než ty multimediální). Na Latitude E6410 jsou všechny tyto nároky znát.

Základna je celá čistě černá s výjimkou zadní části s baterií, kde je světlejší odstín šedé. Větší rozmanitost nabízí pouze víko, u kterého si můžete vybrat ze tří barev – stříbrné, modré a červené. Testovaný model má víko šedé, což je pro většinu (často konzervativních) uživatelů business notebooků jistě nejschůdnější varianta. Na druhou stranu, měl jsem možnost dříve vidět modrou variantu a ta má také něco do sebe.

U tvarů žádnou velkou extravaganci nečekejte. Volba padla na matné povrchy, ostře řezané hrany, tenký profil a zčásti zkosené boky. Vzhled je vkusný a seriózní a už na první pohled dává tušit, že nejde o nějaký levný notebook ze supermarketu. Přesně takto si představuji pěkný notebook do firmy.

Už pořizovací cena tohoto modelu dává tušit, že hlavním konstrukčním prvek asi nebude plast. „Skořápku“ tvoří kombinace slitin, plastu a hliníku. Nemá cenu zabíhat příliš do detailů. Podstatné je, že je celý notebook pevný jako kámen a nikde nedochází ke kroucení či prohýbání. Pokud jej uchopíte otevřený za roh základny, nikde se ani nehne. Stejně tak klávesnice se neprohne ani pod silným zatlačením rukou.

Abych to shrnul. Latitude E6410 již na první pohled dává o sobě vědět, že je zaměřen na náročnou firemní klientelu. Jeho vzhled je konzervativní i elegantní zároveň a kvalita zpracování je na špičkové úrovni. V tomto ohledu nemohu mít žádné výhrady.

Klasická konstrukce kloubů je mírně upravena, takže v otevřeném stavu z uživatelovy pozice nejsou klouby vidět. Způsob ukotvení zůstal zachován a změna je spíš kosmetická. V zavřeném stavu víko drží jeden zámek, který se odemyká velkým tlačítkem ve středu čelní hrany základny. Klouby mají plynulý chod a nekladou zbytečně velký odpor, takže lze otevírání zvládnout jednou rukou. Maximální úhel otevření je skoro 170°.

Na čelní straně je ukryta vedle odemykání víka ještě čtečka paměťových karet. Ač je označena pouze nápisem SD, MMC karty zvládá stejně dobře. Levý bok je osazen čtečkou bezpečnostních karet SmartCard, analogovým obrazovým výstupem VGA, jedním USB a jedním kombinovaným konektorem eSATA/USB. Pravý bok má pro změnu slot PCMCIA, FireWire 400, optickou mechaniku (v šachtě), konektory zvukové karty a dvě USB. Výbavu završuje DisplayPort spolu s LAN a konektorem napájení vzadu.

Nemám výhrady ani k rozložení konektorů, ani k jejich množství. Možnost připojit 4 USB zařízení se mi zdá u 14“ dostatečná a potěší i moderní konektory jako eSATA a DisplayPort. Své místo má také rozhraní FireWire, které se používá ve spojení s kamerami a profesionální zvukovou technikou. Možná vás mohlo překvapit rozhraní PCMCIA místo novějšího ExpressCard. PCMCIA dnes již pro běžného uživatele nemá velký význam, ale jde o dlouholetý standard, pro který bylo vytvořeno mnoho specializovaných zařízení, která se stále ještě používají. Testovaný notebook sice má PCMCIA, ale v konfigurátoru si uživatel může vybrat i ExpressCard, který bude osazený místo něj. Jde čistě o otázku preferencí, neboť obě varianty stojí stejně.

Jeden z portů USB disponuje tzv. funkcí always on a je tedy schopen napájet externí zařízení i při vypnutém notebooku (v BIOSu lze nastavit, do jakého vybití hlavní baterie notebooku má tato být funkce přístupná).


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

S rozměry 335 x 240 x 30 mm se DELL nijak výrazně neliší od jiných 14“ business notebooků. Snad jen tloušťka 3 cm patří k tomu lepšímu. Tenký profil by mohl evokovat také nižší hmotnost, ale 2,39 kg patří spíše k průměru v této kategorii. Nicméně jde o výborný kompromis mezi přenositelností, ergonomií a výkonem.

Notebook jsme do redakce dostali s větším množstvím dalšího příslušenství s tím, že k jeho napájení byl přibalený tenký 90W adaptér, který je v konfigurátoru až za příplatek. Tento cestovní adaptér má dohromady s kabeláží (dvoužilová přívodní šňůra) příjemných 396 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Kvalitní klávesnice je základem slušného business notebooku. Ta v Latitude E6410 se vyhnula trendy prvkům v podobě chiclet kláves a sází na léty prověřenou klasiku. Klávesy jsou černé s bílými popiskami, které jsou překvapivě kontrastní na to, že jde o podsvícenou klávesnici. Ač je povrch matný, klávesy téměř nemají vzorek, takže je na nich vidět mastnota.

Rozložení klávesnice je má jedno specifikum, které najdete jen u notebooků DELL. Jde o jednořádkový Enter a dlouhý levý Shift. Ačkoli má klávesnice české popisky, tvar kláves odpovídá klávesnicím americkým. Ostatní výrobci u modelů pro náš trh vychází z britského rozložení s krátkým levým Shiftem a dvouřádkovým Enterem.

Pro lepší orientaci je horní řada funkčních kláves rozdělena do bloků po čtyřech pro lepší orientaci po vzoru stolních klávesnic. Po vzoru stolních klávesnic je také řešena šestice kláves pro práci s dokumenty (Home, End, PgUp, PgDn, Insert, Delete), což osobně jedině vítám. Kurzorové šipky mají téměř plnou výšku a jsou od ostatních kláves odsazeny velkou mezerou, takže je bezpečně najdete i poslepu. Jediný nedostatek vidím v chybějící klávese kontextové nabídky, která by dle mého názoru měla být standardní výbavou každé klávesnice.

Klávesy mají příjemný, tichý stisk a díky kvalitnímu ukotvení je klávesnice stabilní i při silnějších úhozech. Odezva při stisku je jistá, a tak nemám, co bych vytkl. Nemyslím si, že jde o nejlepší notebookovou klávesnici, na jaké jsem kdy psal, ale zcela jistě patří k tomu lepšímu.

V horších světelných podmínkách je možné zapnout podsvícení kombinací kláves Fn a šipky doprava. Na výběr je trvalé zapnutí a vypnutí a automatický režim, kdy se klávesnice při nečinnosti zhasíná. Podsvícení mírně prosvítá mezi klávesami, ale nejde o ostré světlo, takže to není rušivé.

Nad klávesnicí najdete tři praktická tlačítka pro regulaci hlasitosti zvuku a sadu (převážně modrých) indikačních diod ve dvou blocích. První má tři ikony indikující zámky klávesnice a druhý signalizuje práci disku, nabíjení baterie a zapnutí bezdrátových technologií (Wi-Fi, BT, WWAN).

Vypínač se nachází v pravém horním rohu základny a je zde dokonce dvakrát. Jeden řeší standardní zapínání a vypínání notebooku a druhý slouží k rychlému startu do speciálního režimu se systémem založeném na Linuxové distribuci (Latitude ON, start do 10s). Zajímavostí tohoto systému je, že v jedné z verzí je schopen i připojení k Cisco VPN a nebo MS Exchange.


pracovní plocha detail klávesnice

K polohování kurzoru slouží kombinace touchpadu a mini-joysticku mezi klávesami B, G a H a obě zařízení mají svoje vlastní tlačítka. Mini-joystick pohybuje kurzorem bez jakéhokoli zpoždění a umožňuje scrollování pohybem při držení prostředního tlačítka. Touchpad je na poměry dnešních notebooků malý, ale reaguje rychle a pohyb kurzoru je plynulý. Jeho větší odsazení od klávesnice však způsobilo, že jsem během recenzování téměř výhradně používal (ke vší spokojenosti) mini-joystick.

Hlavní HW parametry

Základní deska je postavena na čipové sadě Intel QM57. Ta je samozřejmě určena pro poslední generaci procesorů stejného výrobce. Osazený procesor je nejvýkonnějším dvoujádrem určeným do notebooku a jde o Intel Core i7 620M se základní frekvencí 2,66 GHz. Při nečinnosti se umí procesor podtaktovat až na frekvenci 1,2 GHz a v případě zátěže pouze jednoho jádra se naopak umí přetaktovat na 3,33 GHz.

Použité jádro s TDP 25 W toho s vyššími modely Core i7 (720M, 820M) nemá příliš společného a má blízko spíše ke Core i5. Vedle dvou výpočetních jader má stejně jako slabší modely také integrované grafické jádro GMA HD, které je však v tomto notebooku deaktivované.

CPU-Z
specifikace čipu

Testovaný notebook byl vybaven 3 GB RAM (1+2GB) typu DDR3-1066. Z důvodů kompatibility se v business segmentu stále drží 32bit verze operačních systémů, které více než 3 GB RAM neumí využít, takže by více RAM nemělo smysl.

Notebook díky použité platformě podporuje hardwarové šifrování AES algoritmů, virtualizaci a vzdálenou správu vPro v poslední verzi (podpora bootování ISO image ze sítě, VNC server bez nutnosti nastartovaného OS).

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 39 236
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 20 781

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 104 480
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 69 682

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 617
  • Rendering (Multiple CPU): 1259
  • Multiprocessor Speedup: 2,04

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 3364
  • Rendering (Multiple CPU): 7704
  • Multiprocessor Speedup: 2,29

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 6,7
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,5
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 4817 MB/s

Pevný disk má kapacitu 250 GB a je to Seagate Momentus 7200.4. Už z názvu vyplývá, že se plotny točí rychlostí 7200 rpm, což snižuje přístupové doby. Vyšší rychlost otáčení se také projevuje vyšším provozním hlukem. Při kancelářské práci se ventilátor často vypíná a disk jej svým hlukem (bohužel) směle zastoupí. Mimo vlastního šumu navíc každé dvě sekundy dochází k jakési kalibraci hlaviček a v tichém prostředí jde o poměrně otravný zvuk (možná jde o vadu kusu). Při konfiguraci si zákazník může vybrat i jiné disky – pokud preferujete co nejtišší provoz, tak bude lepší volbou nějaký 5400rpm disk s větší kapacitou nebo SSD. Disk chrání pádový senzor s (dle Dellu) vysokou citlivostí.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 93 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 85,3 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,65 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Optická mechanika je ve formě modulu a lze ji z šachty za chodu vyjmout. Šachta je vybavena SATA portem a mechaniku je možné vyměnit za druhý pevný disk ve speciálním rámečku. Možnost vložení druhé baterie už na rozdíl od Latitude D není podporována. V konfigurátoru je možné zvolit také Blu-ray vypalovačku, ale připravte se na příplatek přes 13 tisíc Kč bez DPH.

Podpora komunikačních technologií je na špičkové úrovni a čítá gigabitový ethernet, „ABGN“ Wifi kartu Centrino Ultimate-N 6300, Bluetooth modul a bezdrátový HSPA 3G modem s GPS přijímačem (podpora také GPRS, EDGE a UMTS). Bezdrátové technologie lze hromadně vypnout posuvným (HW) přepínačem na pravém boku, ale utilita pro samostatné vypínání jednotlivých technologií chybí.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.

Displej a grafika

u LCD je sympatická garance nulových vadných stále svítících bodů, kde po celou dobu trvání záruky je u vadného pixelu nárok na výměnu panelu.

Těší mě, že DELL patří k těm výrobcům, kteří v business segmentu zůstali u 16:10 displejů a nepřešli na širokoúhlejší formát 16:9. Displej s úhlopříčkou 14“ má v této konfiguraci rozlišení WXGA+ (1440x900), což považuji za ideální rozlišení na takovém prostoru. Poskytuje už slušnou pracovní plochu a zároveň jsou pixely příjemně velké. Povrch displeje je (stejně jako povrch zbytku notebooku) matný a o podsvícení se stará sada LED diod.

Parametry displeje jsou slušné. Kontrast i svítivost jsou na dobré úrovni a s notebookem se dá celkem obstojně pracovat i venku. Vyloženě průměrný je displej jen v pozorovacích úhlech a saturaci barev. Jinak je dle mého názoru jeden z těch lepších a v rámci 14“ 16:10 budete lepší displej hledat jen těžko. Zlepšení bych si dovedl představit v případě regulace podsvícení. Rozsah je sice dobrý, ale u nižších hodnot jsou velké kroky (a ve vnitřních prostorách je optimální jas někde pod polovinou).

Parametry displeje

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 300 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 90° horizontálně, 50° vertikálně
  • Kontrast: 500:1
  • Odezva: 16 ms
  • Saturace barev (NTSC): 45%
  • Podsvícení: LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je LG Display LP141WP2. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Grafické operace řeší samostatný grafický čip NVIDIA Quadro NVS 3100M s vlastní pamětí 512MB DDR3 (64bit). Se 16 unifikovanými shadery jde o nejslabší aktuálně vyráběné jádro NVIDIE. Jde o čip ekvivalentní ke GeForce 310M a jediným rozdílem je upravený BIOS. Produkty řady Quadro mají ovladače certifikované pro použití s některými profesionálními aplikacemi. Ovšem v případě Quadro NVS (na rozdíl od Quadro FX) není proti GeForce v těchto aplikacích žádné zvýšení výkonu.

GPU-Z
specifikace čipu

Notebook přímo na svém těle disponuje dvěma grafickými výstupy. Standardním analogovým VGA pro připojení projektoru a digitálním DisplayPortem. DisplayPort zvládá připojení LCD s rozlišením až 2560x1600 v nativním režimu. V případě použití DisplayPort-DVI kabelu je rozlišení omezeno na single-link DVI přenos, a tedy 1920x1200. Použití VGA výstupu pro připojení větších LCD monitorů nedoporučuji. Zkoušel jsem 21“ S-PVA LCD s rozlišením 1680x1050 a v obrazu už byly viditelné duchy. Díky přítomnosti DisplayPortu bych to však neviděl jako velký problém.

Pokud byste chtěli připojit dva externí monitory digitálně, můžete použít některou z dokovacích stanic. Velká dokovací stanice (E-Port Plus) nabízí dva DisplayPorty a dvě DVI, z nichž aktivní samozřejmě mohou být pouze dva (kvůli omezení grafické karty). V případě DisplayPortu si můžete připojit klidně dvě 30“ LCD s plným rozlišením, ale u DVI jsou výstupy pouze single-link (1920x1200) a navíc se zdá, že nejsou úplně bezproblémové, pokud připojíte přes DVI dva větší monitory zároveň.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 23 808
  • 3DMark 03: 10 567
  • 3DMark 05: 7094
  • 3DMark 06: 3684

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,9
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,0

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 730
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 2040
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 2843
  • OpenGL Speedup: 5,27

Cinebench R10

  • Shading (OpenGL Standard): 3407

SPEC viewperf 10 – Composite / 1280x1024 (fps)

  • 3ds max (3dsmax-04): 7,35
  • CATIA (catia-02): 6,27
  • EnSight (ensight-03): 9,43
  • Maya (maya-02): 20,95
  • Pro/ENGINEER (proe-04): 8,84
  • SolidWorks (sw-01): 7,87
  • UGS Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-01): 2,21
  • UGS NX (ugnx-01): 2,31

Grafická karta nabízí přibližně 2-3x vyšší výkon než integrovaný Intel GMA HD, tím pádem postačuje na méně náročné 3D aplikace a občasné hraní. Výhodou čipů od NVIDIE je slušná podpora přehrávání moderních HD formátů v plném rozlišení 1080p a podpora výpočetního rozhraní CUDA.

V profesionálních CAD aplikacích je výkon stejný jako u GeForce 310M.

Multimédia

Vestavěné reproduktory zaplňují prostor kolem klávesnice. Jejich zvuk je na poměry notebooků velice slušný a chybí mu k „dokonalosti“ jen výraznější basy, které ovšem bez samostatného subwooferu nehrozí. Maximální hlasitost mě příjemně překvapila a měla by s přehledem postačovat pro projekci před více lidmi.

Skrze jack konektory na pravém boku je podporovaný analogový stereofonní výstup pro připojení sluchátek a mikrofonní vstup. Prostorový zvuk je dostupný pouze digitálně skrze konektor DisplayPort.

Poslední součásti multimediální výbavy trůní ve víku nad displejem a jde o 2,0Mpix webkameru a duální mikrofon.

Zabezpečení

V této kategorii nepřekvapí rozsáhlá podpora zabezpečení. Po hardwarové stránce ve výbavě nechybí čtečka SmartCard (dotyková, bezdotyková), TPM čip, biometrický (FPR) senzor a procesor s podporou instrukcí pro šifrování AES algoritmem. Ověřování pomocí SmartCard a FPR funguje i na úrovni BIOSu. Zabezpečení proti krádeži řeší systém Computrace.

Chlazení a provozní hluk

Cirkulaci vzduchu řeší jeden ventilátor. Výdech ventilace má své místo na levém boku a přísun vzduchu je řešen několika otvory na spodku základny (přímo pod ventilátorem a pod RAM). Při kancelářské práci se ventilátor většinu času netočí a spouští se jen nárazově. Pokud už běží, není o moc hlučnější než 7200rpm disk, ale je samozřejmě hlučnější než ventilátory notebooků, které jsou stavěné na neustálý běh v nízkých otáčkách. V zátěži běží ventilátor téměř neustále, ale i při hraní 3D her se drží většinu času jen na nejnižší rychlosti.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 29,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,5°C
  • klávesnice vlevo = 28,3°C
  • klávesnice vpravo = 28,1°C
  • spodek maximum = 31,8°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 33,1°C
  • napájecí adaptér = 28,6°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 31,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,1°C
  • klávesnice vlevo = 32,7°C
  • klávesnice vpravo = 32,5°C
  • spodek maximum = 36,9°C (pravá polovina)
  • výdech chlazení = 43,8°C
  • napájecí adaptér = 34,7°C

teplota okolí při měření: 21,7°C

Při výkonově nenáročné práci zůstává notebook jen vlažný a není tedy problém s ním pracovat na klíně. V parných letních dnech se spodek samozřejmě zahřívá více, ale to je v tomto počasí problém asi každého notebooku. V zátěži je zahřívání znatelné v prostoru výdechu ventilace.

Systém chlazení hodnotím kladně a nemám k němu výhrady. Notebook není ani horký, ani hlučný.

Baterie

Testovaná konfigurace byla dodána se standardní 6článkovou baterií (60 Wh). S ní notebook vydržel v našem standardním redakčním testu 4 hodiny a 6 minut. Při zapnutém 3G modemu a vyšším jasu LCD výdrž klesne přibližně na tři a půl hodiny. Pokud nehrajete hry a nepoužíváte žádné speciální 3D aplikace, můžete zvýšit výdrž tím, že si notebook koupíte v konfiguraci s integrovanou grafikou Intel GMA HD. Pak předpokládám, že maximální výdrž bude necelých 6 hodin.

DELL nabízí velkou škálu baterií. Nejlevnější je 4článková varianta (37 Wh), která je ve stejném obalu jako 6článková (jen chybí 2 články). Větší baterie mají 9článků a jsou v nabídce dvě. První má kapacitu 90 Wh a druhá 81 Wh (ta má ovšem tříletou záruku, není rychlonabíjecí a má tak větší životnost).

Další možností zvýšení výdrže je použití přídavné 12článkové baterie (88 Wh), která se k notebooku připojuje na spodek (dokovacím konektorem). Všechny baterie mají na sobě indikaci stavu pomocí několika diod, které se krátce rozsvítí po stisku tlačítka.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 18 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 83 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 46 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 93 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 66 W

Nabíjení baterie je velmi rychlé. Z nuly baterii nabijete na 90% během hodiny. Při velkém výkonovém zatížení se nabíjení zpomalí přibližně o jednu pětinu. Standardně je v BIOSu notebooku nastaveno rychlé nabíjení – pokud chcete baterii trochu ulehčit, můžete přepnout na standardní nabíjení, které je logicky pomalejší.

BIOS

Notebooky Latitude tradičně nabízí rozsáhlé nastavení BIOSu. To je přístupné pod klávesou F2 při startu notebooku a obsahuje následující volby:

Konfigurace systému

  • Integrovaný Ethernet (zapnutý, zapnutý s PXE, vypnutý)
  • Režim paralelního portu
  • Adresa sériového portu
  • Režim SATA řadiče (RAID – Rapid Restore, AHCI, ATA, vypnutý)
  • Deaktivace integrovaných zařízení (modem, Module Bay, eSATA, akcelerometr disku, USB, mikrofon, kamera, čtečka karet, PC card, FireWire)
  • Zákaz Latitude ON Flash

Video

  • Řízení jasu LCD světelným senzorem
  • Výchozí nastavení jasu

Zabezpečení

  • Nastavení hesel (admin, systém, interní disk)
  • Vynechání hesla při restartu
  • Povolení změny hesla bez administrátorského přístupu
  • Vynucení silných hesel (delší než 8 znaků s velkými i malými písmeny)
  • Aktivace TPM, Computrace, CPU XD
  • Nastavení maximální a minimální délky hesel

Výkon

  • Počet povolených jader (všechna, 1, 2)
  • Zákaz Intel SpeedStep
  • Zákaz Intel TurboBoost

Správa napájení

  • Probuzení po připojení napájení
  • Zapnutí v definovaný čas
  • Probuzení při signálu z USB zařízení
  • Probuzení z LAN (LAN, WLAN, LAN i WLAN, nic)
  • Zrychlené nabíjení
  • Zákaz nabíjení (lze měnit také pomocí Fn+F2)

Chování při startu

  • Varování při připojení adaptéru s nedostatečným výkonem
  • Režim zástupného numerického bloku (povolený při držení Fn, přepínání NumLockem)
  • Typ připojené myši v dokovací stanici (sériová, PS2, PS2+touchpad)
  • Aktivace NumLocku po zapnutí notebooku
  • Emulace USB Legacy
  • Emulace Fn klávesy na externí klávesnici (ScrollLock)
  • Rychlý boot (rychlý, standardní, řízený OS)

Podpora virtualizace

  • Zákaz Intel Virtualization Technology
  • Povolení VT pro přímý přístup k I/O
  • Trusted Execution

Bezdrátové technologie

  • Výběr zařízení ovlivněných HW přepínačem (WWAN, WLAN, Bluetooth)
  • Povolení bezdrátových zařízení (WWAN, WLAN, Bluetooth)

Údržba

  • Service Tag
  • Asset Tag

Prohlížení logů

  • BIOS, DellDiag, Thermal, Power

Příslušenství

Testovaný kus byl do redakce dodán s větším množstvím příplatkového příslušenství. Bližší informace jsem již dříve sepsal v samostatném článku Dokovací stanice E-Port pro DELL Latitude a další příslušenství. Dokovací stanici jsme tentokrát dostali ve vybavenější verzi. Konstrukčně se od menší verze nijak neliší. Pouze je vzadu širší a nabízí více konektorů. Konkrétně navíc najdete dvě PS/2, paralelní a sériový port, druhé (single-link) DVI a druhý DisplayPort.

Tovární instalace operačního systému (Windows 7 32bit) se příliš neliší od té základní. Nainstalovány jsou pouze ovladače zařízení, několik utilit od výrobce, obslužný program webkamery a vypalovací software Roxio Creator DE. Přibalená DVD slouží k instalaci čistého operačního sytému a manuální instalaci jednotlivých ovladačů. Pokud chcete mít zálohu hotové tovární instalace, můžete použít přeinstalovaný program DELL Backup and Recovery Manager, který ji umí vypálit.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace vychází na 39 240,- Kč bez DPH (47 088,- Kč s DPH), do konce týdne bude notebook v cenících distributorů. DELL u tohoto notebooku již v základu nabízí tříletou záruku on-site NBD.

Závěr

DELL Latitude E6410 představuje business notebook prvotřídní kvality. Ocení jej zejména ti, kteří dbají na kvalitní mechanické zpracování a vysokou míru ergonomie. Kombinace procesoru Core i7 a základní dedikované grafiky nabízí velmi slušný výkon pro běžné aplikace a displej s vyšším rozlišením přibližuje celkový komfort trochu blíže klasickým počítačům. Podstatnou roli u takového notebooku hrají také rozsáhlé možnosti záruk a celá řada příslušenství včetně nativní dokovací stanice. Pominu-li vysokou základní cenu tohoto modelu v konfigurátoru na stránce dell.cz, nenašel jsem žádný výrazný nedostatek, který bych mohl vytknout. Za tento model se DELL určitě nemusí stydět.

Klady a zápory

+ špičkové zpracování a odolnost
+ příjemná klávesnice
+ rozsáhlá nabídka příslušenství a záruk

- vyšší cena v konfigurátoru dell.cz
- nižší kvalita VGA výstupu

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: DELL Vostro 3500
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7 620M (2.66 GHz, 4 MB L3, 2,4 GHz QPI)
  • RAM (MB): 3072 DDR3-1066 (1024+2048)
  • HDD (GB): 250 (Seagate ST9250410AS, 7200rpm, SATA-II, 16MB cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (HL-DT-ST DVD+-RW GU10N)
  • LCD: 14,1" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA+ (1400 x 900)
  • Video: NVIDIA Quadro NVS3100M (512MB DDR3, 64bit)
  • Modem: 3G (Dell Wireless 5540 HSPA)
  • LAN: 10/100/100 (Intel 82577LM Gigabit Network Connection)
  • WiFi: Intel Centrino Ultimate-N 6300 AGN (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: IDT HD Audio (92HD81B1C)
  • Polohovací zařízení: touchpad + mini-joystick
  • Software: Windows 7 Professional (32bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 60 Wh / 4h 06min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC, 3x USB, eSATA/USB, VGA, DisplayPort, PCMCIA, Firewire 400
  • Rozměry: 335 x 240 x 30 mm
  • Hmotnost (kg): 2,39
Recenze

Diskuse