RECENZE: Fujitsu LifeBook A530 - nejlevnější z řady

20. 7. 2010 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Notebooky řady LifeBook začínaly v našich končinách vždy na vyšší ceně. Nový 15,6'' model A530 toto mění a útočí na cenový segment, ve kterém se prodá nejvíce notebooků. V ceně pod 16 000,- Kč bez DPH nabízí procesor Core i3, 3 GB RAM, 320GB pevný disk a integrovanou grafickou kartu.

Fujitsu LifeBook A530 - nejlevnější z řady

Základní popis

V době Fujitsu Siemens Computers měl tento výrobce notebooky rozdělené do čtyř hlavních řad – multimediálních Amilo, small-business Esprimo, business/corporate LifeBooků a pracovních stanic Celsius. První dvě řady byly více v režii německé části (Siemens) a druhé dvě řady japonské části (Fujitsu). Po té, co notebooky přešly výhradně pod Fujitsu, byly postupně řady Amilo a Esprimo zrušeny, čímž vznikla Fujitsu díra v nabídce levných notebooků. Jednou z prvních vlaštovek, které tento problém řeší, je i dnes recenzovaný LifeBook A530.

Na vzhledu je znát příslušnost k Fujitsu již podle bílé klávesnice a kombinace stříbrné části (na vršku základny) s černou. Všechny povrchy jsou matné a tvary jsou jemně zaoblené. Je sice poznat, že nejde o notebook za 50 tisíc, ale dle mého názoru je vzhled příjemný a vkusný. Výhradu bych měl snad jen k povrchu vnější strany víka, který by si zasloužil hrubší úpravu, aby se na něm nechytaly otisky. Stříbrná část je vytvořena nástřikem.

Po stránce odolnosti je na tom v rámci kategorie LifeBook A530 velmi slušně. Základna má evidentně nějaké kovové výztuhy, neboť se nekroutí ani při přenášení otevřeného notebooku za roh. Snad jen klávesnice by si zasloužila lepší ukotvení. V místě kolem písmen J a K totiž dochází k mírnému prohýbání.

S ochranou displeje je to horší. Víko je plastové a výztuhy jsou pouze v bocích (tam je mají všechny notebooky). To znamená, že při zatlačení na vnější stranu víka dochází k deformaci barev na displeji.

V zavřeném stavu je víko drženo magneticky. Magnet je silný a klouby víka jsou také trochu tužší, takže na pohodlné otevření jednou rukou můžete rovnou zapomenout. Samotné víko je stabilní a při otřesech se nehoupe. Maximální úhel otevření je vinou konstrukce kloubů omezen na 135°.

Zkosená čelní hrana je rozšířena pouze v místě s konektory zvukové karty a čtečky paměťových karet (SD, MMC, MS/Pro). Ostatní rozhraní jsou rozeseta po bocích. Vlevo jsou 2 USB, ExpressCard 54, obrazové výstupy (HDMI a VGA) a LAN. Vpravo je dále optická mechanika a kolem ní ještě poslední (třetí) USB a zdířka napájení.

Ve výbavě chybí snad jen konektor eSATA, který lze doplnit levnou kartou do ExpressCard. Za zmínku také stojí nešikovné rozložení USB, kdy jsou všechna natlačena co nejblíže k uživateli.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

LifeBook A530 patří mezi ty lehčí notebooky v úhlopříčce 15,6“. Při rozměrech 378 x 250 x 38 mm váží jen 2,44 kg. S takovou hmotností je stále vhodný pro denní nošení v batohu na zádech. Napájecí adaptér má výkon 80 W a včetně dvoužilové přívodní šňůry váží 419 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Fujitsu patří k unikátům v našich končinách kvůli popiskám klávesnice. Zatímco všichni ostatní používají popisky anglicko-české (případně s přidanými slovenskými znaky), Fujitsu je má česko-slovenské a anglické znaky úplně chybí. Běžnému uživateli to bude asi jedno, neboť jiné než české (slovenské) rozložení klávesnice nepoužívá, ale pro různé programátory a správce sítí může být absence anglických popisek minimálně iritující.

Rozložení kláves je téměř shodné s rozložením u jiných notebooků s numerickým blokem. Klávesy pro pohyb v dokumentech jsou nad numerickým blokem, šipky jsou oddělené mezerou a mezerník je velký. Výhradu mám jen k velmi malému levému Shiftu.

Klávesy mají plochý tvar bez zkosených okrajů. Tuhost klávesnice je optimální a hmatová odezva kláves přesná, takže lze na klávesnici psát rychle. Potěšující je také nízká hlučnost při psaní. Radost kazí jen mírné prohýbání klávesnice uprostřed.

LifeBook si nehraje na žádný velký multimediál, takže kolem klávesnice chybí jakákoli doplňková tlačítka a zůstal zde pouze modře svítící vypínač. Indikační diody jsou všechny pod pravou opěrkou ruky a jde o 6 modrých ikon pro indikaci zapnutí, bezdrátového vysílače, nabíjení, práce disku a zámků klávesnice.


pracovní plocha detail klávesnice

Ač je pod klávesnicí poměrně hodně místa, výrobce osadil notebook opravdu malým touchpadem. Kolem zapuštěné dotykové plochy je místo ze všech stran. V dnešní době by se u podobného notebooku slušel větší touchpad. Pokud jde o ostatní parametry, tak k těm nelze mít výhrady. Snímací elektronika je společnosti Synaptics a podporuje multidotyková gesta. Odezva na prst je navíc plynulá a bez znatelného zpoždění.

Ve výchozím nastavení touchpadu jsou všechna gesta vypnutá a vypnutá je také emulace kolečka myši tahem prstu po kraji. Všechny tyto funkce lze aktivovat v nastavení myši v ovládacích panelech.

Hlavní HW parametry

Základní deska s čipovou sadou Intel HM55 je osazena základním procesorem Intel Core i3 330M s frekvencí 2,13 GHz. Tento dvoujádrový procesor podporuje Hyper-Threading, takže se v systému hlásí jako čtyři procesory, a v případě nečinnosti se umí podtaktovat na 933 MHz.

CPU-Z
specifikace čipu

Celková operační paměť 3 GB RAM je tvořena dvěma moduly DDR3-1066. První má kapacitu 2 GB a druhý 1 GB. Pro další rozšíření paměti je nutné jeden z modulů vyjmout.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 26 113
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 13 762

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 75 902
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 48 582

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 416
  • Rendering (Multiple CPU): 899
  • Multiprocessor Speedup: 2,16

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 2316
  • Rendering (Multiple CPU): 5401
  • Multiprocessor Speedup: 2,33

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 6,2
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,5
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 4806 MB/s

Ačkoli jde jen o nejnižší model Core i3, výkon tohoto procesoru je velmi slušný a v kombinaci s 3 GB RAM plně postačuje pro svižný běh běžných kancelářských a multimediálních aplikací.

Pevný disk od společnosti Hitachi nabízí úložný prostor 320 GB a jeho plotny se otáčí rychlostí 5400 rpm. Ačkoli co do kapacity nijak nevyniká, jde o moderní disk s dobrými přenosovými rychlostmi.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 169 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 67,1 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,15 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,8

Gigabitový Ethernet od Realteku je doplněn Wi-Fi/n kartou Atheros a Bluetooth modulem. Bezdrátová zařízení se zapínají a vypínají klávesovou zkratkou Fn+F5, která je obsluhována přímo BIOSem a vypíná obě zařízení najednou. Bluetooth lze vypnout přes ikonu v liště u hodin.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Matný 15,6“ displej má rozlišení HD (1366x768). Mezi levnými notebooky mě tento displej potěšil, neboť má velmi slušnou svítivost, takže s ním lze v omezené míře pracovat i na přímém slunečním světle. Navíc, ačkoli má matný povrch, jeho barvy nejsou vybledlé. Rozhodně je s ním příjemnější práce než s mnohem častěji používanými lesklými displeji. Tradiční výhradu bych mohl směřovat k nízkým vertikálním pozorovacím úhlům, které jsou typickou bolístkou levných TN panelů.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Grafická karta Intel GMA integrovaná v procesoru běží u Core i3-330M na 366 MHz. Jde o grafický akcelerátor s hardwarovou podporou DirectX 10 a akcelerací dvou HD videí v moderních formátech a rozlišení do 1080p. Paměť se sdílí automaticky z RAM podle potřeby aplikací až do velikosti 1274 MB. Standardně při kancelářské práci se však alokuje z RAM jen kolem 50 MB.

Díky přítomnosti analogového VGA i digitálního HDMI si notebook poradí jak s připojením projektoru a starého CRT monitoru, tak i s moderními LCD a HD televizemi. HDMI podporuje obraz do limitů single-link DVI, což dělá 1920x1200. Analogové VGA jsem testoval se stolním panelem v rozlišení 1680x1050 a obraz byl ostrý bez viditelných defektů.

Oba výstupy lze použít současně v režimu rozšířené plochy za předpokladu, že je vypnutý interní displej. Snadné nastavení výstupů a ukládání do samostatných profilů nabízí přeinstalovaný Display Manager

Testy 3D Mark

  • 3DMark 03: 3841
  • 3DMark 05: 2786
  • 3DMark 06: 1618

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,4
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 4,8

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 473
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1021
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 1215
  • OpenGL Speedup: 2,57

Cinebench R10

  • Shading (OpenGL Standard): 1775

Výkon grafické karty plně postačuje na běžné kancelářské a multimediální činnosti a notebook si poradí i s nenáročnými casual hrami. Pokud však hledáte notebook primárně na hraní her, bude lepší zvolit něco s dedikovanou grafickou kartou.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory jsou zabudované pod mřížku nad klávesnicí. Hlasitostí patří mezi notebooky k průměru, ale jejich zvukové podání je poměrně slabé. Chybí jakékoli náznaky hloubek a nižších středů, takže na poslech hudby to určitě není a ani lidský hlas nezní z reproduktorů příliš věrně.

Mikrofon je integrovaný ve víku nad displejem několik centimetrů od 1,3Mpix webkamery. Pomocí přiložené aplikace lze webkamerou pořizovat fotky v rozlišení 1280x1024.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zvuková karta disponuje analogovým stereofonním výstupem a monofonním vstupem. Digitálně lze dostat z notebooku prostorový zvuk jako součást HDMI výstupu. To znamená, že do HDMI kabelem připojené televize půjde obraz i zvuk.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení notebooku pro mě bylo příjemným překvapením. Ventilátor podporuje standardní a tichý režim chlazení, přičemž jako výchozí je nastavený v BIOSu ten tichý. Přestože v době recenzování byla ukrutná vedra, notebook často běžel s vypnutým ventilátorem, což v kombinaci s tichým diskem předurčuje k tichému provozu.

V zátěži běží ventilátor neustále, ale hladina hluku je spíše pod průměrem v rámci kategorie.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 31,4°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,6°C
  • klávesnice vlevo = 32,8°C
  • klávesnice vpravo = 33,1°C
  • spodek maximum = 37,5°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 42,7°C
  • napájecí adaptér = 41,1°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 33,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,9°C
  • klávesnice vlevo = 36,3°C
  • klávesnice vpravo = 34,8°C
  • spodek maximum = 41,1°C (pod výdechem chlazení)
  • výdech chlazení = 47,0°C
  • napájecí adaptér = 48,7°C

teplota okolí při měření: 27°C

I přes nastavení ventilátoru na tiché chlazení je LifeBook pouze vlažný, což je v aktuálních vedrech úspěch. Kancelářskou práci je možné bez problému vykonávat s notebookem na klíně.

Baterie

6článková baterie je umístěna v zadní části a nijak z těla notebooku nepřesahuje. Má kapacitu 48 Wh a notebook s ní v našem standardním redakčním testu vydržel 4 hodiny a 48 minut. Při maximálním jasu z prohlížení webových stránek se zapnutou Wi-Fi počítejte s výdrží kolem 3 hodin a 30 minut.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 13 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 53 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 35 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 75 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 40 W

80W napájecí adaptér má dostatečný výkon, aby nemusel zpomalovat nabíjení baterie ani při velké výkonové zátěži. Za hodinu se baterie nabije z nuly na 80% přibližně za hodinu bez ohledu na zatížení notebooku.

BIOS a zabezpečení

Fujitsu své notebooky vybavuje BIOSem Phoenix SecureCore do jehož nastavení se vchází stiskem klávesy F2 po zapnutí počítače. BIOS nabízí možnost změnit následující volby:

  • Vypnutí podpory pro základní USB zařízení v systémech bez podpory USB
  • Vypnutí SATA řadiče
  • Přepnutí režimu SATA řadiče (AHCI, kompatibilita)
  • Vypnutí podpory více jader
  • Vypnutí technologie HT
  • Zapnutí vizualizace
  • Zapnutí probouzení na signál ze sítě
  • Přepnutí režimu chlazení (tichý, normální)

Možnosti zabezpečení čítají základní prvky v podobě hesel BIOSu a hesla vestavěného pevného disku.

Příslušenství

Součástí balení jsou instalační DVD s operačním systémem a ovladači. Tištěnou dokumentaci výrobce sfoukl jednou „mnohojazyčnou“ příručkou se základními informacemi. Velký manuál se nachází pouze v elektronické podobě (PDF) na jednom z přiložených DVD.

Na disku je předinstalovaný operační systém Windows 7 Home Premium (64bit) se základními utilitami. Až na vypalovací program Nero jsou všechny ne nezbytné programy na disku ve formě instalátoru, čímž odpadá otravné mazání nepotřebného balastu.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace v ceníku výrobce vychází na 15 760,- Kč bez DPH (18 912,- Kč s DPH). Varianta lišící se pouze předinstalováním Windows 7 Professional (64bit) stojí 16 920,- bez DPH (20 304,- Kč s DPH). Jako poslední je v nabídce výkonnější konfigurace s Core i5 430 (2,26 GHz), 4 GB RAM a Windows 7 Professional za 19 360,- bez DPH.

Všechny konfigurace mají v základu dvouletou záruku typu CAR (přepravu notebooku do servisu hradí výrobce).

Závěr

Fujitsu LifeBook A530 cílí na domácí uživatele, studenty a další, který nechtějí za notebook příliš utrácet, ale zároveň chtějí praktický, dobře zpracovaný stroj s novým procesorem Intel Core. Mezi přednosti lze jistě zařadit vyšší jas LCD, přes 4 hodiny výdrže na baterii, tiché chlazení a praktické kompletně matné provedení (plasty i displej). Nedostatků lze najít jen pár – touchpad by mohl být větší a klávesnice by mohla být uprostřed lépe podložená. V této cenové relaci se však tyto nedostatky ještě dají omluvit a celkově jde o velmi dobrý notebook.

Klady a zápory

+ vysoký maximální jas LCD
+ dobrá výdrž na baterie
+ matné provedení
+ tiché chlazení

- malý touchpad
- mírné prohýbání klávesnice

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Fujitsu LifeBook A530

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Fujitsu LifeBook A530
  • Instalovaný procesor: Intel Core i3 330M (2.13 GHz, 3 MB L3, 2,4 GHz QPI)
  • RAM (MB): 3072 DDR3-1066 (1024+2048)
  • HDD (GB): 320 (Hitachi HTS545032B9A300, 5400rpm, SATA-II, 8MB cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (HL-DT-ST DVDRAM_GT30N)
  • LCD: 15,6" TFT
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel GMA HD (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek PCIe GBE Gigabit Network Connection)
  • WiFi: Atheros AR9285 (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Raltek HD Audio (ALC269)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Home Premium (64bit, CZ/SK)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 48 Wh / 4h 48min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS, 3x USB, VGA, HDMI, ExoressCard 54
  • Rozměry: 378 x 250 x 38 mm
  • Hmotnost (kg): 2,44
Recenze

Diskuse