RECENZE: Fujitsu Lifebook PH530 - malý rozměry, ale ne výkonem

23. 11. 2010 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Nízký výkon mini notebooků nevyhovuje každému, proto výrobci notebooků stále nabízí s menšími úhlopříčkami i plnohodnotné notebooky nabízející lepší výkon a širší výbavu. 11'' model od Fujitsu, který si představíme v recenzi, je vybaven procesorem Intel Core i3 v úsporné verzi, 500GB diskem a také integrovaným 3G modemem. Doporučená koncová cena se vejde do 20 000 Kč bez DPH.

Fujitsu Lifebook PH530 - malý rozměry, ale ne výkonem

Základní popis

Fujitsu dříve používalo označení řady Lifebook pouze pro drahé notebooky určené do firemního prostředí, v současnosti se ale tato řada rozšiřuje o nové modely dostupné širší skupině uživatelů, jedním z nich je i dnes testovaný Lifebook PH530.

Notebook se může chlubit designem vyznávajícím všechny dnes oblíbené trendy. Na víku displeje i horní straně základny tak najdete především lesklé materiály, mezi další populární prvky pak patří zakulacené rohy a velmi tenký profil notebooku. Počítač sice nepůsobí nijak extravagantně ale na pohled je spíše nenápadný design povedený a určitě neurazí.

Lesklé materiály jsou vždy z hlediska běžného používání méně praktické, protože jsou na nich jasně patrné otisky prstů, testovaný Lifebook není žádnou výjimkou. Kvalita zpracování je na poměrné dobré úrovni, základna je dostatečně pevná a notebook lehký aby se ani při uchopení za roh neprohýbal. Horší je ovšem tenké víko, u kterého je po zatlačení z vnější strany patrné prohýbání způsobující vlnění barev na displeji.

Klouby víka umožňují maximální vyklopení do úhlu okolo 140°, a není problém překonat jejich odpor ani při otevíraní notebooku jednou rukou. V zavřeném stavu je potom víko jištěno magneticky.

Indikační diody jsou umístěny vedle sebe vlevo na přední hraně základny notebooku kromě indikace napájení nabíjení a aktivity disku zde najdete i diody zámků klávesnice, při psaní je ovšem zakrývají ruce uživatele, a proto nejdou vidět.

Zadní část notebooku zabírá v podstatě celou baterie, výrobce z toho důvodu rozmístil rozhraní počítače po stranách. Na pravém boku najdete čtečku karet SD(HC)/MMC/MS, přepínač pro bezdrátové sítě, dvojici audiokonektorů, dva USB porty, otvor pro zámek Kensington a konektor Ethernetu. Na opačné straně se pak nachází třetí USB, výdech chlazení, HDMI výstup, konektor napájecího zdroje a analogové VGA. Nabídka portů je dostatečná, více rozhraní by se už na notebook ani nevlezlo, potěší že digitální obrazový výstup je samozřejmosti i u malého notebooku.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Rozměry jsou z hlediska mobility velice příznivé, činí 285 x 209 x 25 mm, v tašce tedy počítač příliš místa nezabere. Příjemně nízká je také hmotnost notebooku, ten váži pouze 1,41 kg. Velkou zátěží nebude ani dodávaný 60W zdroj, který má navíc skladnější napájecí kabel s dvoukolíkovou koncovkou.

Klávesnice a ovládací prvky

Rozměry patří notebook mezi ty menší, tomu samozřejmě odpovídá i velikost klávesnice. Stisk jednotlivých kláves není hlučný, ale díky kompromisům ve velikosti se nepíše zrovna nejpohodlněji. Z důvodu úspory místa byly některé klávesy s interpunkcí zúženy a díky tomu dochází při psaní k častějším překlepům. V poměru k ostatním klávesám jsou menší také kurzorové šipky, výrobce je navíc zapustil do bloku klávesnice. Z mého pohledu by bylo vhodnější při návrhu zvětšit klávesnici roztáhnutím přes celou šířku základny a vyhnout se nevyužitému prostoru po jejích stranách.

Samotné klávesy jsou v černé barvě, popisky mají vyvedeny bíle. Kromě českého rozložení jsou vyznačeny i některé specifické znaky ze slovenské klávesnice.
Notebook nemá kromě přepínače bezdrátových sítí žádná vyhrazená tlačítka, slouží pro ovládání hlasitosti a jasu displeje Fn zkratky. Ty také umožňují vypnout touchpad nebo aktivovat ekonomický režim.


pracovní plocha detail klávesnice

Touchpad má vzhledem k rozměrům notebooku přiměřeně velkou plochu, jeho odezva je bezproblémová. Ovládací tlačítka jsou spojena v jeden celek, je proto vhodnější je mačkat spíše na okrajích.

Hlavní HW parametry

Na rozdíl od mini notebooků s podobnými úhlopříčkami není tento přenosný počítač vybaven procesorem Atom, ale úsporným procesorem odvozeným z poslední generace mobilních CPU Intelu. Dvoujádrové Core i3 330UM pracuje na frekvenci 1,2 Ghz a je podobně jako jeho výkonnější sourozenci vybaveno 3 MB vyrovnávací paměti. Nižší je ovšem TDP, zatímco u běžných verzi činí 35 W u úsporné je pouze 18 W (Atom má 2,5W). Integrované GPU a řadič paměti jsou podobně jako u celé řady součástí procesoru. Nesmí chybět ani podpora Hyper-Threadingu, který umožňuje dvoujádrovému procesoru zpracovávat až 4 aplikační vlákna současně, a hardwarová akcelerace virtualizace (VT-x).

CPU-Z

specifikace čipu

Notebook je vybaven jedním paměťovým modulem typu DDR3 o velikosti 2 GB, druhý slot je k dispozici pro případné rozšíření.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 17 315
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 7743

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 43 248
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 27 288

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 258
  • Rendering (Multiple CPU): 570
  • Multiprocessor Speedup: 2,21

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 1644
  • Rendering (Multiple CPU): 3869
  • Multiprocessor Speedup: 2,35

Windows 7 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 4,1
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 5,0
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 3203 MB/s

Výkon procesoru je především při srovnání s mini notebookovými Atomy znatelně vyšší, v některých případech více než dvojnásobný. Při srovnání s ULV procesory předchozí generace je pak díky Hyperthreadingu patrný rozdíl především ve vícevláknových aplikacích. Je škoda, že Intel u tohoto procesoru nepodporuje Turbo Boost, který by zvedl výkon i ve starších programech které vícejádrové procesory neumí plně využít. Ačkoliv pro náročné výpočty nebude tohle CPU nejlepší volbou, běžnou práci i multimediální činnost zvládá bez náznaků zpomalení.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 110,03 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 66,2 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,19 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,8

Úložný prostor zajišťuje pevný disk klasické konstrukce od WD, pyšní se kapacitou 500 GB, rychlost otáčení ploten činí 5400 ot./min a k dispozici má 8 MB vyrovnávací paměti. Výkon odpovídá průměru mezi současnými notebooky.

Optickou mechaniku počítač nemá, je ale vybaven softwarem, který ji umožňuje prostřednictvím sítě nasdílet z jiného PC nebo notebooku.

Komunikaci se světem vám zajistí drátový Ethernet, bohužel pouze ve 100 Mbit verzi. Pro bezdrátové propojení je k dispozici Wi-Fi adaptér od Atherosu podporující standardy b/g/n. Chybět nesmí ani integrované Bluetooth a navíc výrobce osadil také 3G modem spojený s GPS modulem, slot na SIM kartu je schovaný pod baterií. Ovládací software sice umí u GPS pouze ukázat aktuální souřadnice, ale díky virtuálnímu COM portu lze modul využít bez problémů i s jinými aplikacemi.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej s úhlopříčkou 11,6" využívá rozlišení 1366 x 768, které je dle mě u této úhlopříčky optimální protože ještě není příliš drobné a většina populace nebude mít problém se čtením menšího textu. Displej má dostatečný maximální jas, podsvícení zajišťují jak je už dnes zvykem LED diody. U většiny notebooků se setkáváme s panely vyrobenými technologií TN, ani testovaný notebook není výjimkou. Díky tomu nelze označit pozorovací úhly, zejména ten vertikální, za příliš dobré.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st


Integrovaná grafická karta GMA HD se mírně liší od výkonnějších procesorů této řady, její maximální takt je z úsporných důvodů snížený z 667 na 500 Mhz. Přesto se jedná v porovnání s integrovanými GPU mini notebooků o lepší řešení, kromě vyššího výkonu také podporuje GPU hardwarovou akceleraci videa, díky které není problém přehrávat ani video ve Full HD rozlišení (v kombinaci s poslední verzi Flash Playeru dokonce i HD klipy z Youtube).

GPU-Z

Testy 3D Mark

  • 3DMark 03: 2718
  • 3DMark 05: 1609
  • 3DMark 06: 1053

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 276
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 580
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 735
  • OpenGL Speedup: 2,67

Cinebench R10

  • Shading (OpenGL Standard): 859

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 2,9
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 4,6

Výkon je díky vyšší než u integrovaných GPU mininotebooků, ale zároveň díky nižšímu taktu slabší než u běžných GMA HD. Pro běžnou práci, akceleraci videa nebo některé nenáročné staré hry postačí, ale hraní rozhodně není činnost pro kterou je tento notebook směřován.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory se nachází vepředu, na zešikmené spodní straně notebooku. Vzhledem k jejich velikosti nelze očekávat pochopitelně zázračný projev, potěší především dostatečná maximální hlasitost. Dvojice audiokonektorů slouží pro připojení sluchátek a mikrofonu, digitálně lze zvuk vyvést společně s obrazem prostřednictvím HDMI portu.

Do víka nad displej umístil výrobce webkamerku s rozlišením 1,3 Mpx hned vedle ní se pak nachází integrovaný mikrofon.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Výdech chlazení je umístěn na levém boku, nasávání vzduchu zajišťují otvory na spodní straně. Větráček chlazení je poměrně tichý, při nenáročné práci nejde odlišit točící se větráček od šumění ploten pevného disku. Při vyšším výkonovém zatížení se hlučnost chlazení mírně zvýší, ovšem stále zůstává na přijatelné úrovni a obejde se bez nějakého nežádoucího vrčení nebo pískání.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 31,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,0°C
  • klávesnice vlevo = 32,6°C
  • klávesnice vpravo = 29,5°C
  • spodek maximum = 37,1°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 39,0°C
  • napájecí adaptér = 33,8°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 32,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 34,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,2°C
  • klávesnice vlevo = 34,8°C
  • klávesnice vpravo = 31,6°C
  • spodek maximum = 38,0°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 47,4°C
  • napájecí adaptér = 39,0°C

teplota okolí při měření: 24°C

Při nenáročné práci se počítač zahřívá jen nepatrně, po delším a náročnějším výpočetním zatížení se teploty, především na levé polovině, mírně zvednou, ale nijak nebrání pohodlnému používání. Při běžné činnosti lze bez potíží používat i notebook položený v klíně.

Baterie

Výrobce dodává počítač se šestičlánkovou baterií, která zabírá velkou část základny pod displejem, ale díky své konstrukci počítač v zadní části nenadzvedává. Její kapacita činí 63 Wh a v našem standardním redakčním testu* udržela počítač v chodu 7 hodin a 15 minut. To je hodnota která může bez problémů konkurovat „Atomovým“ mini notebooků.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 10 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 40 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 25 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 50 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 21 W

BIOS

Možnosti nastavení BIOSu nejsou příliš široké kromě obvyklého bootování a základních hesel pro zabezpečení lze zakázat použití více jader procesoru, Hyper-Threadingu nebo virtualizace, dále nastavit AHCI režim SATA řadiče a přepínat chlazení mezi tichým a normálním režimem. Protože se notebook příliš nezahřívá lze trvale používat nastavení pro tichý mód.

Příslušenství

Společně s počítačem jsou kromě napájecího zdroje dodávány i připravené recovery média, stojí za zmínku, že Fujitsu rozděluje zvlášť instalaci systému a doplňujícího software, pokud vám vadí některé přeinstalované programy, lze provést čistou instalaci. U tohoto notebooku ale budete pochopitelně pro provedení recovery potřebovat externí optickou mechaniku. Další méně obvyklou součástí balení je přiložený textilní obal na notebook.

Předinstalován je operační systém Windows 7 Professional.

Ceny a záruka

Lifebook PH530 se na českém trhu prodává pouze v testované konfiguraci za doporučenou koncovou cenu 19 490 Kč bez DPH (23 388 Kč s DPH).

Standardní poskytovaná záruka je dvouletá, servis je zajištěn službou Collect and Return. Volitelně lze záruku prodloužit na 3 roky.

Závěr

Fujitsu Lifebook PH530 je vhodný pro uživatele kteří touží po malém mobilním notebooku s dlouhou výdrží a zároveň jim nevyhovuje příliš nízký výkon platformy Atom používané u mini notebooků. Kromě dlouhé výdrže a velmi dobré mobility nabízí testovaný počítač také poměrně tichý provoz a nadstandardní výbavu v podobě 3G modemu. Méně praktický je už lesklý design náchylný na nečistoty a mezi slabší stránky se dá zařadit měkčí víko displeje nebo pomalejší síťové rozhraní.

Klady a zápory

+ vyšší výkon než mini notebooky
+ dlouhá výdrž provozu na baterie
+ 3G modem s GPS

- měkké víko
- jen 100 Mbit Ethernet

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Fujitsu Lifebook PH530

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Fujitsu Lifebook PH530
  • Instalovaný procesor: Intel Core i3 330UM (1,20 GHz, 3 MB L3, 1,6 Ghz QPI)
  • RAM (MB): 2048 DDR3-1333 (1x 2048)
  • HDD (GB): 500 (WDC WD5000BEVT-16A0RT0, SATA-II, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: -
  • LCD: 11,6" TFT
  • LCD rozlišení: WUXGA (1366 x 768)
  • Video: Intel GMA HD
  • Modem: 3G + GPS (Sierra Wireless Gobi 2000)
  • LAN: 10/100 (Atheros AR8152)
  • WiFi: Atheros AR9285 (b/g)
  • Zvuková karta: Realtek ALC269
  • Polohovací zařízení: Touchpad
  • Software: Windows 7 Professional (64 bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 63 Wh / 7h 25min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS, D-Sub, HDMI, 3x USB
  • Rozměry: 285 x 209 x 25 mm
  • Hmotnost (kg): 1,41
Recenze

Diskuse