RECENZE: Fujitsu Lifebook S760 - mobilní výkon

13. 4. 2010 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Menším notebookům obvykle dominují úsporné procesory a hledisko výkonu bývá až na druhém místě. Přesto existují modely, které nabízí velmi dobrou mobilitu a zároveň disponují výkonem, který je plně srovnatelný s jejich většími sourozenci. Jedním z nich je i 13,3'' Lifebook S760, který si dnes představíme. Nabízí plnohodnotný procesor Core i7, 4 GB operační paměti a stranou nezůstala ani výbava na cesty v podobě 3G modemu. Testovaná konfigurace je dostupná za doporučenou koncovou cenu téměř 40 000 Kč bez DPH.

Fujitsu Lifebook S760 - mobilní výkon

Základní popis

Co se týká vzhledu, je Lifebook S760 poměrně konzervativní, jeho cílovou skupinou jsou především zákazníci z korporátní sféry, kteří si na velké designové výstřelky nepotrpí. Podobně jako u firemních notebooků jiných výrobců jsou dominantní především ostré hrany a jednoduché barevné sladění černých a stříbrných prvků.

V černém provedení je především víko displeje, které je vyrobeno z dostatečně odolného černého plastu s matnou povrchovou úpravou. Ozdobným prvkem je zde pouze logo výrobce na vnější straně. Základna má pestřejší barevné provedení, prostor pod klávesnicí včetně touchpadu je pokryt matným stříbrným lakem, klávesnice je bílá a v černé zůstal jen pruh pod víkem, kde se nachází reproduktory a panel s tlačítky.

Víko displeje drží dvojice pantů s klasickým provedením, lze ho tedy vyklopit i do úhlu 180°. V zavřeném stavu drží víko mechanická pojistka na přední straně základny, při otevírání ji musíte stisknout. Tuhost pantů je přiměřená, takže jde notebook otevřít i jednou rukou. Samotné víko má sice výztuhy z magnézia, ale při silnějším zatlačení z vnější strany se může objevit na displeji vlnění barev. Základna je ukázkově pevná a neprohne se ani při uchopení notebooku za roh. Poměrně dobrý dojem z kvality zpracování notebooku kazí rámeček kolem displeje, ve spodní části je docela široký, jako by se původně nepočítalo s využitím displeje o poměru stran 16:9. Rámeček je v tomto místě hodně volný a celkově působí značně „levným“ dojmem. Nejlevnější konfigurace S7600M0001CZ nedisponuje magnéziovými výztuhami ve víku.

Výbava konektory zahrnuje dnes běžný standard, vepředu najdete čtečku SD karet společně s dvojicí audiokonektorů, na pravém boku se pak nachází optická mechanika společně s dvojicí USB a širokým ExpressCard slotem. Levou stranu výrobce osadil zbývajícím třetím USB, konektorem Ethernetu, digitálním HDMI výstupem, vstupem pro napájecí zdroj a najdete zde i přepínač bezdrátových sítí. Vzadu je umístěn pouze analogový VGA výstup, zbývající prostor zabírá baterie. Notebooku nechybí žádné z běžně používaných rozhraní, některým uživatelům by mohlo chybět eSATA, to lze ovšem společně s DVI, sériovým a paralelním portem zpřístupnit pořízením volitelné dokovací stanice, která se připojuje pomocí konektoru na spodní straně notebooku.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Rozměry notebooku 314 x 222 x 30 mm jsou srovnatelné s jinými 13" modely, hodně nízká je ale jeho hmotnost - počítač váží jen 1,64 kg, díky tomu se při cestování tolik nepronese. Napájecí zdroj už tak příznivý není, jedná se o 80W typ s většími rozměry, útěchou může být alespoň použití dvoukolíkového napájecího kabelu, který nezabírá tolik místa.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je v bílém provedení s šedými popisky, nechybí ani označení odlišných znaků slovenské klávesnice, které se poslední dobou objevuje u notebooků stále častěji. Rozložení hlavní části je typické, se zkráceným levým Shiftem a dvouřádkovým Enterem, klávesy PgUp a PgDn jsou umístěny u kurzorových šipek a sekundární Fn funkcí nahrazují Home a End. Psaní na klávesnici je bezproblémové, existují ovšem i pohodlnější modely. Stiskem kláves se také řadí mezi ty hlučnější.

Ovládání hlasitosti a jasu displeje zajišťují Fn zkratky, nad klávesnicí se nachází řada vyhrazených tlačítek, která slouží pro spuštění systémových utilit spravujících bezdrátové adaptéry a Eco mód.

Polohování zajišťuje touchpad Synaptics vybavený dvojicí tlačítek a čtečkou otisků prstů. Velikost je dostatečná pro pohodlné ovládání, ke kterému přispívá kvalitní povrch. Stisk tlačítek je hlučnější, ale také příjemný. Zajímavostí je kruh vedle touchpadu, ten zajišťuje funkci kolečka myši. Kroužením po směru hodinových ručiček se simuluje pohyb dolů, opačným směrem pohyb nahoru. Zejména při pohybu v delších dokumentech je tohle řešení pohodlnější než klasický pruh na okraji touchpadu, kde musí uživatel přehmatávat (i tento způsob lze u notebooku využít).


pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Uvnitř notebooku se skrývá procesor Core i7 620M, jedná se o typ bez označení Low Voltage, nedisponuje tedy nejnižší možnou spotřebu, na druhou stranu ale nabízí plnohodnotný výkon. Dvoujádrové CPU pracuje na základní frekvenci 2,67 GHz a nechybí podpora všech technologií, které se u nové řady procesorů Intelu objevily. Díky HyperThreadingu umí zpracovávat současně až 4 aplikační vlákna, TurboBoost zase ve chvíli, kdy nejsou všechna jádra plně vytížena, přetaktuje procesor až na 3,33 GHz. Součástí CPU je nově také integrované grafické jádro a paměťový řadič, platforma proto dostala nový čipset Intel QM57.

CPU-Z

specifikace čipu

Notebook disponuje operační pamětí s obvyklou kapacitou 4 GB, zajímavostí je, že výrobce využil pouze jeden paměťový modul typu DDR3-1066 s vysokou kapacitou místo obvyklé dvojice 2 GB modulů. Druhý paměťový slot je tak volný pro případné rozšíření

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 40 089
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 21 098

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 94 961
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 69 452

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 681
  • Rendering (Multiple CPU): 1263
  • Multiprocessor Speedup: 1,85

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4389
  • Rendering (Multiple CPU): 8369
  • Multiprocessor Speedup: 1,91

Windows 7 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 6,8
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 4289 MB/s

Výpočetní výkon procesoru je velmi vysoký, na poli dvoujádrových CPU určených pro mobilní počítače v současnosti prakticky nemá konkurenci. Díky vysoké frekvenci TurboBoostu je vynikající i výkon v jednovláknových aplikacích.

Pevný disk disponuje kapacitou 500 GB, jedná se o 2,5 " od Seagate s rychlostí otáčení 7200 ot./min a 16 MB vyrovnávací paměti. Výkon disku je vysoce nadprůměrný, lepších hodnot dosahují jen SSD.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 89,75 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 83,4 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,16 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Přestože jsou rozměry notebooku menší, podařilo se výrobci dovnitř vměstnat i optickou mechaniku, podporuje zápis i čtení všech běžných CD a DVD. V případě potřeby ji lze pomocí pojistky na spodní straně vytáhnout z počítače a nahradit přídavnou baterií.

Připojení k síti zajišťuje drátový Gigabitový Ethernet, bezdrátový Wi-Fi adaptér Intel Centrino 6200 AGN(podporuje všechny standardy a/b/g/n). Dále je možné využít Bluetooth pro připojení mobilních zařízení a výrobce osadil i 3G modem pro připojení k internetu na cestách, slot pro SIM kartu je ukryt pod baterií.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej s úhlopříčkou 13,3" má matný povrch a disponuje rozlišením 1366 x 768. Vzhledem k velikosti úhlopříčky je rozlišení dostatečné, u vyššího by už byly pixely hodně drobné. Podsvícení zajišťují LED, potěší vysoký maximální jas a široké rozpětí nastavení jeho intenzity. Barevným podáním se displej řadí k průměru a pozorovací úhly rovněž příliš neoslní.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Integrované grafické jádro je u nové platformy součástí procesoru, při srovnání s předchozí generací se i lehce zvýšil jeho výkon, k dispozici má nyní 12 unifikovaný shaderů a umí vytěžit i z TurboBoostu, který v případě potřeby automaticky přetaktuje GPU z 500 MHz až na 766 MHz. Paměť je dostupná pouze sdílená ze systémové RAM a navzdory mírnému zlepšení výkonu oproti předchozí generaci není tato grafická karta vhodná pro hraní her, zejména novější tituly nejde spustit vůbec nebo jen s nejnižšími nastaveními.

GPU-Z

Testy 3D Mark

  • 3DMark 03: 4166
  • 3DMark 05: 2774
  • 3DMark 06: 1635

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 728
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1424
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 1728
  • OpenGL Speedup: 2,37

Cinebench R10

  • Shading (OpenGL Standard): 1808

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,0
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,1

Výkon integrovaného GPU je pro hraní současných her nedostatečný, starší tituly v rámci svých možností zvládá, ale stále se jedná o řešení, které je určené především pro nenáročnou činnost. Běžnou práci zvládá bez problémů a samozřejmostí je už dnes podpora hardwarové akcelerace videa.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Základní multimediální výbavu už dnes mají všechny notebooky. Reproduktory tentokrát výrobce umístil nad klávesnicí, u malých notebooků pochopitelně nelze mít velká očekávání. Zvukové podání příliš neoslní, příjemná je alespoň dostatečná hlasitost. Pro připojení sluchátek a mikrofonu lze využít konektory na přední straně, digitálně lze zvuk vyvést pouze prostřednictvím HDMI portu.

Webkamerka ve víku displeje disponuje rozlišením 1,3 Mpx a nechybí ani integrovaný mikrofon.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

Možnosti zabezpečení zahrnují standardní hesla uživatel a správce v BIOSu, heslo disku, omezení bootování z vybraných zařízení a nechybí ani TPM čip. V operačním systému je dostupná také čtečka otisku prstů.

Chlazení a provozní hluk

Systém chlazení je poměrně propracovaný, průduchy, kterými se nasává vzduch, jsou rozmístěny na spodní straně základny tak, aby se omezilo její zahřívání, výdech je pak umístěn na levém boku. Zajímavostí je vyjímatelná západka umístěná vedle větráčku, měla by usnadnit čistění od nánosů prachu, které se časem nahromadí uvnitř každého notebooku. Po zapnutí notebooku se větráček na chvíli roztočí na maximální otáčky, ale rychle se zase ztiší, při běžné práci zůstává v provozu neustále, ovšem hlučnost nelze odlišit od šumění ploten pevného disku. V při náročnějších výpočetních úlohách se začíná točit rychleji a rozhodně ho nepřeslechnete.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 31,8 °C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,1 °C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,8 °C
  • klávesnice vlevo = 29,3 °C
  • klávesnice vpravo = 29,0 °C
  • spodek maximum = 31,8 °C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 33,4 °C
  • napájecí adaptér = 31,9 °C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 29,4 °C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,6 °C
  • pravá strana pod klávesnicí = 25,8 °C
  • klávesnice vlevo = 32,3 °C
  • klávesnice vpravo = 29,2 °C
  • spodek maximum = 38,4 °C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 50,6 °C
  • napájecí adaptér = 42,3 °C

teplota okolí při měření: 22 °C

Chlazení je velmi efektivní, při nenáročné činnosti se notebook téměř nezahřívá a při větším zatížení se teplota zvýší jen v okolí levého zadního rohu základny, kde je umístěn procesor. Protože se při vysoké zátěži točí větráček podstatně rychleji, v některých částech se díky lepšímu průtoku vzduchu teploty dokonce nepatrně snížily.

Baterie

Počítač je standardně vybaven šestičlánkovou baterií s kapacitou 62 Wh a navzdory malým rozměrům notebooku nikde nepřesahuje ven. V našem standardním redakčním testu* udržela notebook v provozu 5 hodin a 5 minut. Při prohlížení webových stránek s aktivní Wi-Fi lze notebook na baterii provozovat přibližně tři a půl hodiny. Během provozu na baterii lze využít Eco režim, který umožňuje uspořit energii vypnutím méně používaných zařízení jako je optická mechanika, drátový síťový adaptér, případně i zvuková karta.

Výdrž lze dále prodloužit zakoupením přídavné baterie s kapacitou 25 Wh, která se vkládá do šachty místo optické mechaniky.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 21 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 40 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 56 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 73 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 20 W

Nabíjení baterie probíhá velmi pozvolna, na 80% své kapacity se nabíjí téměř 3 hodiny. Napájecí zdroj má dostatečnou rezervu, takže ani při vysoké zátěži se nabíjení příliš nezpomalí.

BIOS

Nastavení BIOSu poskytují podobně jako u většiny firemních notebooků širší možnosti, kromě změny pořadí bootování lze zakázat použití síťových adaptérů, vypnout některé technologie procesoru (HyperThreading, SpeedStep, Virtualizace), povolit nabíjení USB zařízení při vypnutém notebooku nebo změnit režim větráčku chlazení.

Příslušenství

Na počítači jsou předinstalovány Windows 7 Professional v 64-bitové verzi, Fujitsu volí odlišný způsob při dodávání software, předinstalovaný je samotný systém a uživatele neobtěžují předinstalované verze různého zkušebního software, sám si může zvolit, zda je nainstaluje nebo ne. Na rozdíl od většiny současných výrobců Fujitsu nepoužívá pro obnovu systému recovery oddíl, ale přikládá DVD disky, zvlášť je samotný systém a zvlášť další dodávaný software. Nechybí ani disky umožňující provést downgrade na Windows XP.

Kromě manuálů a recovery disků najdete v krabici s počítačem i látkový obal na notebook. Další příslušenství si lze dokoupit, jedná se zejména o dokovací stanici a přídavnou baterii.

Ceny a záruka

Dostupné jsou 4 konfigurace:

  • S7600M0001CZ: Intel Core i5-520M (2,4GHz), 1x 4GB RAM, 320GB disk, DVD-RW, doporučená koncová cena 31 675 Kč bez DPH (38 010 Kč s DPH)
  • S7600M0002CZ: magnésiový rám LCD, Intel Core i5-520M (2,4GHz), 1x 4GB RAM, 320GB disk, DVD-RW, doporučená koncová cena 33 333 Kč bez DPH (40 000 Kč s DPH)
  • S7600M0003CZ: magnésiový rám LCD, Intel Core i7-620M (2,66GHz), 1x 4GB RAM, 500GB disk, DVD-RW, doporučená koncová cena 36 483 Kč bez DPH (43 780 Kč s DPH)
  • S7600M0004CZ: magnésiový rám LCD, Intel Core i7-620M (2,66GHz), 1x 4GB RAM, 500GB disk, DVD-RW, WWAN, doporučená koncová cena 38 342 Kč bez DPH (46 010 Kč s DPH)

Standardní záruka je tříletá, servis je zajištěn onsite službou – opravou přímo u zákazníka.

Závěr

Fujitsu Lifebook S760 je atraktivní pro uživatele, kteří hledají mobilní počítač na cesty a zároveň vyžadují vysoký výpočetní výkon, který jim procesory úsporných platforem používaných ve většině subnotebooků nezajistí. Počítač má nízkou hmotnost a dobrou mobilitu, u testované konfigurace nechybí ani 3G modem, který je v našich končinách pořád vnímán jako nadstandard.

Mírným zklamáním je nedotažené provedení víka, zpracování rámečku kolem displeje působí u poměrně drahého notebooku poněkud nedotaženým dojmem.

Klady a zápory

+ vysoký výkon CPU
+ dobrá mobilita
+ 3G modem

- nedoléhající rámeček displeje
- hlučný v zátěži

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Fujitsu Lifebook S760

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Fujitsu Lifebook S760 - S7600M0004CZ
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7 620M (2,66 GHz, 4 MB L3, 2,4 Ghz QPI)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1066 (1x 4096)
  • HDD (GB): 500 (Seagate ST9500420AS, SATA-II, 7200 rpm, 16 MB cache)
  • DVD: Supermulti DVD
  • LCD: 13,3" TFT
  • LCD rozlišení: WSVGA (1366 x 768)
  • Video: Intel GMA HD (IGP, 500 Mhz)
  • Modem: 3G
  • LAN: 10/100/1000 (Intel 82577LM)
  • WiFi: Intel 6200 AGN (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek ALC269
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Professional (64 bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 62 Wh / 5h 5min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x SD/MMC, D-Sub, HDMI, 3xUSB, dokovací konektor
  • Rozměry: 314 x 222 x 31 mm
  • Hmotnost (kg): 1,64
Recenze

Diskuse