RECENZE: HP G62 - za málo peněž slušná muzika

7. 12. 2010 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jakub Larva

Nejdostupnější notebooky dnes s cenou oscilují okolo 10 000 Kč bez DPH. Nové HP G62 se zaměřuje přesně na tuto kategorii a rozhodlo se dokázat, že i za málo peněz, konkrétně necelých 12 000 Kč bez DPH u námi testovaného modelu, se dá pořídit kvalitní kus hardwaru. Útočí s 15'' notebookem se solidním provedením, dvoujádrovým procesorem od AMD a dedikovanou grafickou kartou.

HP G62 - za málo peněž slušná muzika

Základní popis

Námi testovaný model je oděn do černého plastu s lehkým gravírováním připomínajícím trojúhelníkové tvary, které nalezneme nejen na vrchní straně víka, ale i po jeho odklopení všude kolem klávesnice. Tento povrch dokonce splývá i s touchpadem a jeho přesné umístění lze identifikovat pouze podle dvou kláves pod ním a vykousnutými horními rohy z prostoru pod klávesnicí. Na oko to nevypadá zas tak špatně, i když poněkud nezvykle. Otázkou je, jak se s touchpadem bude v praxi pracovat.

Svého majitele jistě notebook příjemně překvapí kovovými panty víka, a že nejsou nijak malé. Prostor kolem displeje je z leskle černého plastu, což má své výhody například při sledování filmu v noci, ale přes den snadno odrazí i nechtěné odlesky okolí. Matná verze by byla možná o něco rozumnější, už jen pro to, že všechny ostatní části notebooku jsou matné.

Nabídka portů je lehce nadstandardní, kromě LAN, audio a tří USB portů tu najdeme jak VGA port, tak i HDMI. Kladně hodnotím rozmístění nejen samotných portů, ale i LED diod. Přední a zadní strana notebooku zůstala nedotčena a při čelním pohledu tak prakticky nic neruší. Dokonce i dioda signalizující činnost pevného disku našla své umístění na levé straně.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Celkově mě design a provedení příjemně překvapilo. Přestože je tělo z plastu, jedná se o pěkně designovaný povrch, který spolu s kovovými panty nepůsobí vůbec lacině. Navíc je tu zmíněné šikovné rozmístění portů a diod, které nijak neruší a designově působí velmi čistě.

Klávesnice a ovládací prvky

Pracovní plocha se skládá z lehce zapuštěné klávesnice a touchpadu pod ní, který splývá s okolím díky použití stejného povrchu. Nad klávesnicí už nalezneme jen vypínací tlačítko a dvojici reproduktorů pod černým mřížkovaným páskem, který se táhne nad celou její šířkou. Z toho vyplývá, že většina ovládacích prvků bude právě na klávesnici. Výrobce v tomto případě zvolil nevšední variantu a klávesnici doplnil o další řadu kláves na levé straně. Celá klávesnice je tedy od druhé řady níž posunuta o jednu klávesu vpravo. Tato doplněná řada kláves nám umožňuje spouštět například kalkulátor, internetový prohlížeč, emailového klienta či přehrávač multimédií. Horní řada, začínající klávesou Esc zůstala téměř beze změn. Přibylo však tlačítko pro zamknutí notebooku.

V praxi na mě klávesnice působí trochu rozporuplně. Disponuje sice klávesami v plné velikosti s příjemnou odezvou, ale kvůli doplněné řadě kláves, která posouvá písmenka o jednu klávesu doprava, docházelo k častým překlepům. Ruce měly pokaždé tendenci se přesouvat o jednu klávesu vlevo, tedy nad standardní rozložení na většině klávesnicích. Možná jde jen o zvyk, ale z mého pohledu tento doplněk ergonomii znatelně uškodil.

Postupně jsme se dostali i k touchpadu jehož povrch splývá s okolím. Stejně jako v případě doplňkových kláves mi toto nepřijde jako nejlepší volba. Gravírovaný povrch je na rozdíl od běžných touchpad povrchů méně citlivý a prsty o něj více drhnou. Když k tomu připočteme tužší dvě tlačítka pod ním, máme tu touchpad, s kterým se dá pracovat, ale pro delší využití bych si určitě pořídil externí myš. Pro tento případ touchpadu nechybí vypínání, umístěné v levém horním rohu o jehož deaktivaci jste informování rozsvícením oranžovou led diodou na tentýž místě.

Designově se pracovní plocha určitě povedla, bohužel její splynutí s touchpadem se nepříjemně podepsalo na jeho funkčnosti. Na klávesnici se píše pěkně, ale problém pro některé uživatele může být nestandardní pozice kláves, které jsou o jednu řadu posunuté.


pracovní plocha detail klávesnice

Bezdrátová Wi-Fi karta se standardem 802.11 b/g/n a Bluetooth se aktivují klávesou v horní řadě a o jejich další funkci se stará nainstalovaný software. Tlačítko je navíc vybaveno malou LED signalizující vypnutý či zapnutý stav bezdrátových technologií.

Hlavní HW parametry

Specialitou testovaného HP G62 je použitý procesor. Jedná se o dvoujádrový AMD Athlon II P340. Nabízí 1MB L3 Cache a dvě výpočetní vlákna. Přitom jak je trh zavalen procesory Intel nabízí tento model poměrně zajímavé zpestření. Výkonem by se měl rovnat dvoujádrovým Intel T3200 procesorům či Celeronu T3100.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 24 713
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 33 180

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 49 352
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 66 190

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 389
  • Rendering (Multiple CPU): 725
  • Multiprocessor Speedup: 1.87

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 2149
  • Rendering (Multiple CPU): 4143
  • Multiprocessor Speedup: 1.93

Windows 7 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 5.2

Athlon II za konkurencí nijak výrazně nezaostává a s přihlédnutím k pořizovací ceně lze konstatovat, že se jedná o výkon dostačující pro většinu běžných aplikací pro kancelářské či multimédiální využití.

Celkem má HP G62 k dispozici 4 GB RAM, což není málo, i když si část této paměti bere grafická karta.

  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 67,1 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,1 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,8

Jakožto systémový disk funguje Western Digital Scorpio Blue s kapacitou 500 GB a rychlostí 5200 otáček za minutu. Jeho výkon je průměrný a pro předpokládané využití notebooku více než dostačující. Oproti výkonu je Scorpio Blue zaměřen spíše na nižší spotřebu, což je v tomto případě rozumná volba.

V notebooku dále nalezneme taky dvouvrstvou vypalovací mechaniku Super Multi s podporou potisku CD technologií LightScribe.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Použitý 15,6“ LCD displej s HD ready rozlišením 1366 x 768 je vzhledem k ceně standardní záležitost. Přesto k němu nemám žádné výtky, jeho kvalita je dobrá a v případě, že máte velký plazmový či LCD televizor, můžete si díky HDMI vychutnat filmy i na větší ploše a ve větší kvalitě.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

HP G62 je další z řady notebooků, vybavených hybridním grafickým řešením, díky kterému je možné na cestách ušetřit několik wattů energie a zároveň si doma neodepřít grafický výkon nutný pro přehrávání HD filmů ve vyšším rozlišení či hraní některých her. V praxi přepnutí z dedikované ATI Radeon HD 5470 s 512 MB vlastní paměti na interní Radeon HD 5470 ušetři zhruba 5 Wattů v nezatíženém stavu, čili pokud jen surfujeme na internetu či pracujeme v Office, může nám ušetřených 5 wattů přidat nezanedbatelnou dobu výdrže na baterii v závislosti na vytížení grafického jádra. Dedikovaný Radeon je schopen alokovat až 1799 MB celkové paměti a podporuje například DirectX 10.1

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 16 936
  • 3DMark 03: 9651
  • 3DMark 05: 6369
  • 3DMark 06: 3865

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,0
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,2

V našem testu grafika obstála s průměrným výsledkem. To znamená, že si notebook poradí se staršími hrami poměrně snadno, ale u nových se budete muset spokojit s nejnižšími detaily. On notebook ani jako herní určen není. Jeho cílovou skupinou jsou spíš běžní domácí uživatelé, kterým může nabídnout i nějaké to herní zpestření. O výkon v oblasti běžných aplikací či multimédií se není čeho obávat a v případě zapojení dedikované grafiky lze bez problému sledovat i videa s náročnou kompresí jako HD.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Práce s multimédii není pro HP G62 žádný problém. Nelze sice říci, že by pro ně mel notebook nachystané nějaké „vychytávky“, ale nabízí alespoň lehce kvalitnější reproduktory s označením ALTEC Lansing. Stále však naráží na hranice, které notebooky obecně po zvukové stránce mají. Některé multimediální funkce jako například posun skladeb či změnu úrovně hlasitosti lze provést pomocí funkčních kláves v horní řadě.

Notebooku samozřejmě nechybí ani webkamera v horní části víka notebooku. Její kvalita je jako u většiny konkurence dostačující.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

U takto levných notebooků je vždy nutné slevit na některých oblastech vybavení a jsem upřímně rád, že tomu bylo například právě u zabezpečení. Nepředpokládám, že by většina majitelů takovéhoto notebooku pokročilé zabezpečení využila a tak mi u HP G62 ani nechybělo. Jediné dvě možnosti nabízí BIOS a to power-on heslo a administrátorské pravomoce pro úpravu nastavení BIOSu.

Chlazení a provozní hluk

V BIOSu lze také mimo jiné nastavit režim větráčku, který by se měl zapínat jen v některých chvílích a snížit tak hlučnost v mírné zátěži. V praxi se však jeho frekvence nijak výrazně nezměnila. Na druhou stranu je chlazení poměrně tiché i tak. Pojďme se podívat na teploty v jednotlivých fázích.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 29,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 25,5°C
  • klávesnice vlevo = 31°C
  • klávesnice vpravo = 28,4°C
  • spodek maximum = 35,1°C (vlevo uprostřed)
  • výdech chlazení = 40,7°C
  • napájecí adaptér = 38,4°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 28,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 34,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,6°C
  • klávesnice vlevo = 33,1°C
  • klávesnice vpravo = 30,7°C
  • spodek maximum = 39,6°C (vlevo uprostřed)
  • výdech chlazení = 49,3°C
  • napájecí adaptér = 42,6°C

teplota okolí při měření: 23,2°C

Notebook ani v klidu ani v zátěži nevykazoval známky přehřívání se a bylo tak možné s ním pracovat i na klíně. Škoda jen, že jeden z hlavních nasávacích přístrojů zakrývá levá noha. V této oblasti (vlevo uprostřed) se navíc nachází jedno z nejteplejších míst. Ostatní jsou znatelně chladnější a rovnoměrnější rozložení teplot by jistě nebylo na škodu. Přesto nemám k chlazení větších výtek.

Baterie

Baterie udržela testovaný notebook v chodu při našem standardním testu tři hodiny a 20 minut. Tato hodnota není vůbec špatná na notebook této cenové kategorie. Baterie má udávanou kapacitu 47 Wh.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 26 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 68 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 49 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 88 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 41 W

BIOS

Jak už tomu bývá u HP zvykem, má uživatel kromě běžného BIOSu k dispozici také balíček testovacích nástrojů a uživatelsky přívětivý recovery nástroj. V samotném BIOSu však mnoho možností nastavení nenalezneme. Spokojit se musíme se základním nastavením bootovací sekvence a výše zmíněného zabezpečení.

Příslušenství

V notebooku je nainstalován operační systém Windows 7 Home Premium v 64-bitové verzi. Krom toho na nás vyskočí po startu několik aktivací trial verzí antivirů a podobných programů, které považuji jako vždy za zbytečný balast. Naštěstí je možné notebook obnovit do minimální bitové kopie, která je od těchto neúplných verzí programu odlehčena. Příjemný je snad jen balíček HP nástrojů pro nastavení režimu spotřeby či připojení k Wi-Fi hotspotu. Na rozdíl od Windows verzí nabízí jednodušší a příjemnější rozhraní.

Ceny a záruka

Testovaný model HP G62 s procesorem AMD Athlon II P340 2,2 GHz lze zakoupit za doporučenou koncovou cenu 11 916 Kč bez DPH (14 376 Kč s DPH). K dispozici jsou i další konfigurace. Například nejdražší verze s procesorem Intel Core i3-350M 2,26GHz, 4 GB RAM a 320 GB diskem s 7200 otáčkami je dostupný za doporučenou koncovou cenu 14 472 Kč bez DPH (17 433 Kč s DPH).

Závěr

HP G62 představuje zajímavé a cenově dostupné řešení pro většinu domácích uživatelů. Vyzdvihnout je třeba především atraktivní design a kvalitní provedení šasi. Výkon notebooku v poměru k ceně a výdrži je velmi zajímavý, škoda jen z té horší ergonomie způsobené přidáním levé řady kláves a použitím stejného povrchu na tělo notebooku i jeho touchpad. Pokud bych tyto dva aspekty, nad kterými se dá přimhouřit oko, opomenul, je HP G62 hodně povedenou novinkou.

Klady a zápory

+ poměr cena/výkon
+ konstrukce v dané cenové kategorii

- ergonomie některých prvků

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie HP G62

Recenze

Diskuse