RECENZE: HP Pavilion dv3-4050ec - univerzál na cesty

5. 10. 2010 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jakub Larva

Nový 14,3'' HP Pavilion dv3 z řady 4000 je velice všestranný. Za cenu pod 16 tis Kč bez DPH nabídne aktuální platformu s procesorem Intel Core, přepínatelnou grafickou kartou, ve své kategorii ne tak častou optickou mechaniku a příjemně dlouhou výdrž na baterie.

HP Pavilion dv3-4050ec - univerzál na cesty

Základní popis

Vzhled nového Pavilionu dv3 je na první pohled téměř identický jako u nás již recenzovaný Pavilion dv6-3040ec. Přesto se však jedná o 3" menší provedení, které se nejvíce projevilo především u rozložení klávesnice. K tomu se však dostaneme až později.
Víko notebooku, stejně jako okolí klávesnice, je z broušeného hliníku, do kterého výrobce navíc laserem vygravíroval jemný vzorek. Na víku je k nepřehlédnutí také logo HP, které se po zapnuti notebooku podsvítí. Spodní a boční strany jsou z plastu, což však na celkové pevnosti, nebo alespoň jejím dojmu, nic neubírá. Horní víko je uchyceno zapuštěnými a vcelku pevnými panty a náhodnému odklopení bráni vložený magnet.

Pracovní plocha je rozdělena poměrně jednoduše. Nad klávesnicí nalezneme pouze zapínací tlačítko, pod ní touchpad a snímač otisku prstů. Jediný prvek, který tu na první pohled chybí, je samostatný ovládací panel s tlačítky pro různé funkce. Téměř všechny funkce se tudíž ovládají přímo na klávesnici. Psaní jako takové je příjemné, a to především díky chiclet provedení s mírně silnější, ale přesto příjemnou odezvou. Rozestup kláves je tak akorát. Když tomu přičteme malé rozměry notebooku, tak nám ale dojde, že někde musel výrobce místo ušetřit. Některé klávesy jako například Page Down, Home apod. na klávesnici vůbec nenajdeme a často používané směrové klávesy získaly skutečně úsporné rozměry, což se na jejich pohodlném využití nepříjemně podepsalo. Aby zůstala zachována rozumná velikost touchpadu, byly obě funkční klávesy integrovány do samotné plochy touchpadu. V praxi tak tlačítka fungují zároveň i jako část snímané plochy pro pohyb kurzoru. Jak se s takovým touchpadem pracuje si povíme později.

Při pohledu na boční strany notebooku, si nelze nevšimnou pěkného zkoseného tvaru. Levá strana obsahuje většinu portů, které notebook nabízí. VGA, LAN, HDMI, USB kombinované s eSATA a konektory pro mikrofon a sluchátka. Zajímavostí je přítomnost dvou signalizačních diod, které bšžně bývají spíše na přední straně. Boční umístění hodnotím velmi kladně, jelikož například v noci při sledování filmů nebo psaní textu tyto diody nijak neruší. Posledními prvky, které nalezneme na levé straně, je otvor pro zámek a výdech chlazení, který má vyústění i na zadní straně. Při otevření víka notebooku se však tento zadní otvor poměrně dost zakryje rámem monitoru. Konektor pro napájení, dvojici USB konektorů a DVD mechaniku nalezneme na pravé straně. Přední strana tak obsahuje už jenom čtečku paměťových karet a dvojici stereo reproduktorů.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Co se týče vybavení, kromě poměrně silného procesoru Intel Core i3 2,26 GHz a 4GB RAM, jež dodávají notebooku slušný výkon, je specialitou tohoto modelu především možnost přepínat mezi integrovanou a dedikovanou grafickou kartou. Díky tomu lze notebook za běhu přizpůsobit aktuálním potřebám a podle toho ovlivnit i celkovou výdrž.

Rozmery notebooku 323 x 222 x 295 - 390 mm jsou vcelku příjemné, především pro časté přenášení. Notebook je sice trochu silnější než bývá u 13" notebooku zvykem, ale vzhledem k celkové robustnosti se dá tento handicap přehlédnout. Hmotnost samotného notebooku je 2,14 kg a samotný adaptér váží 540 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je designově zpracována celkem pěkně. Chicklet klávesy mají dobrou odezvu a spolu s dostatečnými rozestupy nabízí ergonomický příjemné psaní. Mezery mezi klávesami jsou vyplněny lesklým plastem, což se může po čase nepříjemně projevit ve formě otisků, které na tomto místě zůstanou a špatně se čistí.

Skloubit obecně malou pracovní plochu s ideální klávesnicí prakticky nelze a každý výrobce stojí před rozhodnutím, jaké kompromisy přijmout. HP v tomto případě zcela vynechalo klávesy Page Up/Down, Home a End, které byste hledali jen marně. Bohužel nejsou dostupné ani formou kombinace kláves. Stejně tak chybí numerická část či její alternativa v podobě přepnutí části klávesnice do numerického módu. Klávesy Ctrl a Fn jsou umístěny na kraji a celkově této části není co vytknout, naopak.

Jak jsem zmínil v úvodu, pracovní plocha postrádá samostatný ovládací panel a prakticky všechny funkce ovládáme pomocí klávesnice. Standardně je v BIOSu nutnost stisku "Fn" potlačena. To znamená, že například po stisku klávesy F11 dojde k vypnutí zvuku. Nevýhoda se skrývá v případě, kdy jsme zvyklí používat kombinaci Alt+F4 pro zavření okna. S tímto nastavením v BIOSu tato kombinace nebude fungovat. V BIOSu tuto funkci najdeme pod položkou "Action Keys Mode".

Klávesy pro vypnutí zvuku a ovládání bezdrátových technologií mají na rozdíl od ostatních jednu vychytávku. V levém horním okraji je umístěna LED dioda, která vás informuje, v jaké poloze se daný přepínač nachází. Pravá strana klávesnice obsahuje dvouřádkový Enter a nevšedně pojaté směrové klávesy. Klávesa nahoru a dolů je téměř jakoby spojena v jednu. Mezera mezi nimi je velmi malá, a tak často dochází k přehmatu, kdy namísto šipky nahoru stiskneme klávesu Shift. Směrové klávesy osobně používám poměrně často a tento neduh mi proto dosti vadil. Pravý Shift je znatelně větší než ten levý a navíc obsahuje funkci Pause v kombinaci s funkční klávesou Fn.


pracovní plocha detail klávesnice

Pod klávesnicí se nachází Touchpad a snímač otisku prstů. Touchpad od firmy Synapticts zaujme především poměrně velkou plochou, která zároveň obsahuje obě tlačítka. V praxi to znamená, že při pohybu myši můžeme využít i plochu tlačítek. Pokud jste stejně jako já zvyklí odkládat palec na levé tlačítko, budete mít při pohybu kurzorem nepříjemné starosti. Pokud se totiž palec pohne, odkloní kurzor jiným směrem. Nikde v nastavení jsem nenalezl funkci, která by uměla část, kde jsou tlačítka vyhradit pouze pro ně - škoda. Touchpad podporuje funkci multitouch a funkce jako posuv stránky či zoom lze velmi snadno a rychle ovládat pomocí dvou prstů. Nainstalovaný software navíc obsahuje celkem zajímavá nastavení, která mi mimo jiné i pomohla, když jsem při psaní občas zavadil o touchpad. Stačilo nastavit funkci "Palm Check" a bylo po problému. Zajímavou a pohodlnou funkcí je možnost vypnutí touchpadu dvojitým poklepáním na jeho levý horní okraj. Pomocí malé LED diody jste o jeho vypnutí zároveň informováni.

Snímač otisku prstů je v této cenové kategorii zajímavým bonusem. Nemůžeme samozřejmě očekávat, že by notebook obsahoval čip TPM, přesto se však jedná o doplněk, který nám může značně usnadnit práci. Pomocí něho se lze snadno přihlašovat do Windows, na oblíbené registrované stránky či šifrovat některé soubory. Snímač je navíc příjemně citlivý a poradí si i se suchými prsty.

Hlavní HW parametry

Pavilion dv3 je vybaven dvoujádrovým procesorem Intel Core i3-350M s frekvencí 2,26 GHz. Vzhledem k očekávanému využití se jedná o rozumnou volbu co do poměru výkon/výdrž.


specifikace čipu

4GB operační paměti jsou více než příjemné překvapení. Díky nim si notebook poradí i několika zapnutými aplikacemi současně, včetně grafických programů a bez zbytečného zpomalování. Pro většinu běžné práce je to víc než dost.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 27 507
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 14 558

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 80 596
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 51 582

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 473
  • Rendering (Multiple CPU): 1 042
  • Multiprocessor Speedup: 2,19

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 3 085
  • Rendering (Multiple CPU): 6 727
  • Multiprocessor Speedup: 2,18

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 6,4
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 4 854 MB/s

Podstatnou část příjemného výkonu dodává i 500 GB disk Hitachi s 7200rpm, který v testu dosáhl velmi dobrých hodnot.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 167 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 85,4 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,9 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,9

Optická mechanika sice patří mezi běžnou součást většiny notebooků, ale ne 13''. Zde tak jde o v dané třídě nepříliš obvyklou, ale příjemnou výjimku. O podstatných rozdílech mezi mechanikami nemůže být řeč. V Pavilionu dv3 najdeme dvouvrstvou DVD vypalovací mechaniku s možností potisku CD a DVD technologií LightScribe.

O konektivitu k většině možných zařízení se stará gigabitová LAN karta, Bluetooth rozhraní a bezdrátová Wi-Fi karta s podporou standardů b/g/n. Bluetooth a Wi-Fi jsou sjednoceny pod klávesou F12. Po jejím stisku se objeví malé dialogové okno, přes které lze funkce ovládat i jednotlivě.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

HP osadilo Pavilion dv3 13,3" lesklým LCD panelem s rozlišením 1366 x 768. Co se týče kvality, jde zhruba o průměr, který lze očekávat v této cenové kategorii. Jedinou výraznější nevýhodou, která se však týká spíše provedení šasi, je omezený úhel do nějž je možné LCD vyklopit. Pokud máte notebook na nohou a sedíte hodně zpříma, můžete narazit na problém s menší čitelností.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Leckdo by možná čekal, vzhledem k ceně, že tento notebook bude mít nejspíš běžnou integrovanou grafickou kartu. Skutečně Pavilion je vybaven integrovanou kartou Intel GMA HD, ale navíc také ATI Mobility Radeon HD 5450. Ta nabízí již dostatečný výkon i pro hraní některých her a především rozšířenou podporu pro dekódování HD filmů. Zároveň podporuje DirecX 11 či Shader Model 5.0.

Výhoda notebooku je v možnosti přepínat mezi těmito grafikami podle potřeby. Na cestách tedy uvítáme spíše integrovanou Intel kartu, která nám ušetří cenou energii. Přepnutí se provádí pomocí nainstalovaného programu, který se automaticky po odpojení napájení může zeptat, zda chcete přejít na integrovanou kartu (pokud na ní již nemáte přepnuto).

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 21 281
  • 3DMark 03: 9520
  • 3DMark 05: 6365
  • 3DMark 06: 4023

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,1
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,2

Pro potřeby běžného uživatele je Radeon možná až zbytečný luxus. Pokud však občas rádi hrajete hry, Pavilion si s většinou z nich na průměrné detaily poradí. Navíc si díky Radeonu můžeme vychutnat i HD video s kvalitnějším dekodérem. Pokud přepneme na dedikovanou grafiku a připojíme televizi přes HDMI, můžeme si filmy vychutnat v rozlišení až 1900x1200.

Více o grafických kartách viz target=_blank>Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Z hlediska multimédií nabízí Pavilion dv3 standardní funkce a kvalitu. I přes menší rozměry notebooku nechybí dostatečné množství portů včetně eSATA pro připojení externího úložiště s větší datovou propustností.

Přední strana nabízí dva reproduktory, které nezní špatně, nicméně stejně jako jiným běžným notebookovým verzím jim chybí basy a pro optimální zážitek se koupi externích reproduktorů nevyhneme. Horní část klávesnice nabízí základní multimediální funkce pro ovládání skladeb a hlasitosti.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Webkamera, umístěná v horní části víka, nabízí základní rozlišení 640x480. Kvalita nijak nevybočuje, na druhou stranu mě příjemně překvapila rychlost odezvy.

Zabezpečení

Notebook nabízí pouze základní možnosti zabezpečení. V BIOSu lze nastavit pouze Admin a Power-On heslo. Zmíněná čtečka otisku prstů sice přináší jistý komfort, vzhledem k absenci samostatného čipu ale postrádá možnosti skutečného zabezpečení. Pro běžného uživatele však notebook nabízí to nejnutnější a malý bonus v podobě čtečky navíc.

Chlazení a provozní hluk

Výstupy chlazení nalezneme na levé a zadní strany notebooku. Zadní otvor většinou zakrývá víko notebooku, přesto přítomnost dalšího otvoru pro výdech hodnotím kladně.

BIOS sice nabízí funkci vypnutí permanentního chlazení, ale i když jsem tuto funkci přepnul, větráček se ani v malé zátěži nevypínal. Hlučnost není ani malá ani vysoká. Notebook je o něco vyšší a navíc disponuje i integrovanou kartou, čekal bych tedy, především při kancelářské práci, přeci jen tišší chod.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 29,4°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,1°C
  • klávesnice vlevo = 31,1°C
  • klávesnice vpravo = 28,1°C
  • spodek maximum = 36,5°C (výdech chlazení)
  • výdech chlazení = 38,3°C
  • napájecí adaptér = 34,8°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 29,6
  • levá strana pod klávesnicí = 31,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,6°C
  • klávesnice vlevo = 31,6°C
  • klávesnice vpravo = 29,1°C
  • spodek maximum = 37,2 (výdech chlazení)
  • výdech chlazení = 45,2°C
  • napájecí adaptér = 35,2°C

teplota okolí při měření: 23,8°C

Příjemné překvapení je, že i při delší zátěži se notebook nijak výrazně nezahřívá a dá se s ním pohodlně pracovat i na klíně. Problém může nastat pouze, pokud zakryjeme sací otvory.

Baterie

Pavilion je vybaven 6-ti článkovou baterií, která udržela notebook v chodu při běžné práci 5 hodin a 26 minut. V praxi velmi pěkná hodnota, která dává plus k mobilitě. Baterie má kapacitu 62 Wh a o napájení se stará 90Wattový adaptér.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 17 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 78 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 27 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 93 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 56 W

BIOS

BIOS nenabízí kromě zmíněných funkcí vynutí ventilátoru a změny způsobu aktivace funkčních kláves žádné extra funkce. Kromě BIOSu lze spustit taky několik různých testovacích nástrojů.

Příslušenství

Na notebooku je naistalován systém Windows 7 Home Premium v 64-bitové verzi. Součástí instalace je i několik zajímavých programových balíčků. Jedním z nich je HP Media Smart, který slouží pro práci s multimédii, přehrávání TV či práci s Webkamerou. HP Support Assistant umožňuje spravovat jednotlivé funkce notebooku a nahlašovat případné chyby. HP Advisor slouží k získání nových aktualizací a novinek od výrobce.

Zajímavou funkcí je také linuxový frontend Splashtop, který se automaticky spustí po každém startu notebooku (vyjma dlouhého stisku zapínacího tlačítka). Toto rozhraní nabízí rychlý a snadný přístup k internetu, webmailu, chatu či Skype klientovi bez nutnosti startu Windows. Prostředí je velmi jednoduché a přehledné. Nabízí však jen základní funkce a například i záložka "email" umožňuje připojení pouze k webmailu na Googlu či Yahoo. Celý tento frontend lze samozřejmě i zcela vypnout, aby nerušil od běžného startu notebooku.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace HP Pavilion dv3-4050ec s procesorem Intel Core i3 2,26 GHZ je v prodeji za doporučenou koncovou cenu 15 825 Kč bez DPH (18 990 Kč s DPH). Součástí je záruka 24 měsíců.

Závěr

Pavilion dv3 se ze začátku tvářil jako běžný cestovní notebook, později ale ukázal, že má co nabídnout v oblasti her a multimédií. Zajímavý výkon, dlouhá výdrž na baterie a přijatelná hlučnost dělají z tohoto modelu mobilní a přitom výkonné řešení pro běžné uživatele za rozumnou cenu. Kompromisy byly zvoleny tam, kde by je standardní uživatel nehledal.

Klady a zápory

+ poměr výkon a výbava / cena
+ výdrž provozu na baterie

- ergonomie klávesnice
- vyšší hlučnost

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je
zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba
dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku.
Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie HP Pavilion dv3

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v
souboru HWiNFO32.zip

Recenze

Diskuse