RECENZE: HP Pavilion dv6-3040ec - odteď v hliníku

3. 8. 2010 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Multimediální řada notebooků HP Pavilion prochází další obměnou a my jsme měli možnost otestovat nový 16'' model. Ten je vybaven výkonným procesorem Intel Core i5, 4 GB RAM, rychlým diskem, grafickou kartou od ATI s možností přepínání a částmi šasi z broušeného hliníku. Doporučená koncová cena testované konfigurace je pod 20 000,- Kč bez DPH.

HP Pavilion dv6-3040ec - odteď v hliníku

Základní popis

Řadu HP Pavilion asi nemá cenu dlouze představovat. Jde o multimediální notebooky mířené na běžné, domácí uživatele. V praxi to znamená líbivější vzhled podle současných trendů, vyšší výkon ve stejné cenové relaci a zaměření na multimediální aplikace za cenu nižších možností zabezpečení, podpory a záruk.

Nedávno došlo k obměně modelů v řadě v souvislosti s příchodem nových procesoru Intel Core i3, i5 a i7. HP nelenilo a společně s novými vnitřnostmi nabídlo i nový vzhled. Podobný design na trhu u konkurence lze nalézt, takže o originalitě nemůže být řeč, ale v tomto segmentu bych to neviděl jako problém. Nutno říct, že po vzhledové stránce je Pavilion dv6 opravdu povedený. Má zaoblené tvary a tělo tvoří kombinace stříbrné a černé barvy s minimem svítících prvků.

Vnější stranu víka tvoří broušený hliník s laserem vytvořeným vzorkem a lakováním (lakování mimo jiné způsobuje elektrickou nevodivost). Jeho čistotu "narušuje" pouze kulaté podsvícené logo HP v rohu. Po otevření můžete najít stejný povrch také v okolí klávesnice. Rám LCD a plocha mezi klávesami jsou naopak lesklé a černé (piano black). Jediné matné, černé plochy najdete na touchpadu a spodku základny. Světlejší povrch po obvodu základny překvapivě kovový není a jde pouze o nastříkaný plast.

Konstrukčně je na tom Pavilion mezi multimediálními notebooky dobře. Nemá sice na drahé business notebooky, ale zároveň nelze říct, že by jakkoli ve své třídě zaostával. Základna se při přenášení za roh otevřeného notebooku téměř nehne a k prohýbání klávesnice, případně opěrek rukou je nutné zatlačit větší silou. Výtku bych měl k plastovému dílu po obvodu základny, který v místě reproduktorů už při letmém zmačknutí cvakáa plastu pod optickou mechanikou, který při zatlačení klape (je to znát, pokud notebook při přenášení uchopíte v tomto místě).

Klouby víka jsou zapuštěné do základny, jak je u Pavilionů již dlouholetým zvykem. To znamená, že maximální úhel otevření je omezen přibližně na 130°. V zavřeném stavu je víko drženo magneticky a na otevírání jednou rukou můžete kvůli vyšší tuhosti kloubů rovnou zapomenout, neboť se vám bude s víkem zvedat i celá základna.

Všechny konektory jsou umístěny po stranách. Vlevo najdete postupně od uživatele čtečku paměťových karet (SD, MMC, MS, xD), vstup a výstup zvuku, USB, kombinovaný port eSATA/USB, HDMI, LAN a VGA. Vpravo se nachází dále druhé USB a za optickou mechanikou ještě třetí (poslední USB) společně s konektorem pro připojení napájecího adaptéru (mimochodem stejného jako u business notebooků HP).

Vyjma ExpressCard slotu, který by se někomu mohl hodit pro doplnění například FireWire nebo profesionální zvukovky, ve výbavě v podstatě nic nechybí. Z moderních konektorů je zde HDMI a eSATA a možnost připojit 4 USB zařízení je také slušná. TV tuner sice výrobce neintegroval přímo do notebooku, ale v balení se s notebookem nachází malý USB TV tuner, který jeho práci zastane stejně dobře.

Oproti starším Pavilionům už na tomto modelu nenajdete speciální konektor pro připojení dokovací stanice nebo replikátoru portů.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

S rozměry 378 x 245 x 30-35 mm a hmotností 2,53 kg je tento notebook stále ještě použitelný k dennímu nošení (nejlépe v batohu na zádech). Příjemná je zejména hmotnost, která je nižší než u mnoha konkurenčních notebooků se stejným výkonem a velikostí displeje.

Kvůli výkonné grafické kartě bylo nutné přibalit také větší 90W napájecí adaptér, který dohromady s kabeláží váží přesně 528 g.

Klávesnice a ovládací prvky

S designem se obměnila také klávesnice, což znamená zrušení původní (dle mého názoru výborné) klávesnice s klasickou konstrukcí kláves a náhradu novou chiclet klávesnicí s mezerami mezi jednotlivými klávesami. Nové klávesy kladou při stisku menší odpor, takže se mohou zdát nejisté pro hmatovou metodou rychle píšící uživatele. Na druhou stranu je díky tomu klávesnice velmi tichá a lze na ní psát téměř neslyšně.

Klávesy mají anglicko-česko-slovenské popisky. Slováci tedy nemusí trpět českou klávesnici, ale nevýhodou je místy příliš mnoho popisek na jedné klávese (až pět).

Pokud už jste na nějaký notebook z minulosti zvyklí, čeká vás pravděpodobně z rozložení klávesnice šok. Prvním atypickým prvkem je další řada kláves úplně vlevo. Jestli někomu vadí prohozené Ctrl a Fn, tyto další klávesy pro něj budou peklo. Pokud už pracujete s počítačem delší dobu, automaticky očekáváte klávesy jako Tab, Shift a Ctrl na kraji klávesnice, což znamená, že na tomto notebooku budete stále mačkat nově přidané klávesy (ač střídám jako redaktor 1-2 notebooky týdně a vypořádám se s každou klávesnicí, s touto novou řadou kláves jsem se pěkně natrápil).

Druhý atypický prvek se týká posunuté klávesy Esc nad novou řadu kláves, čímž jsou posunuty také všechny funkční klávesy v horní řadě. Tyto funkční klávesy jsou standardně nastaveny na multimediální funkce (ovládání přehrávače, regulace LCD/hlasitosti, vypínání Wi-Fi) s tím, že F1-F12 jsou dostupné při držení Fn. Takové řešení je vhodné pro uživatele začátečníky, kteří nepoužívají klávesové zkratky. Pokud používáte byť jen zavírání programů pomocí Alt+F4, čeká vás nejspíš návštěva BIOSu, ve kterém můžete primární funkci těchto kláves prohodit.

V přístupu ke klávesnici je dobré si uvědomit, jaký typ uživatele jste. Pokud neovládáte klávesové zkratky a s počítači netrávíte mnoho času, může být klávesnice rozšířená o klávesy rychlého spuštění výhodou. Pokud ovšem patříte mezi zkušené uživatele a ještě k tomu třeba střídáte víc notebooků, budete si muset na tuto klávesnici hodně zvykat. Zvykání je o to těžší, že jsou všechny klávesy namačkané vedle sebe a odsazené nejsou ani funkční klávesy, ani klávesy pro pohyb v dokumentech a ani kurzorové šipky.

Z prostoru nad klávesnicí již zmizela lišta s dotykovými senzory a nahradilo ji jediné tlačítko vypínače s malou bílou diodou indikující zapnutí. Diody pro indikaci nabíjení baterie a aktivity disku se odsunuly z dohledu uživatele na pravý bok vedle konektoru napájení. Takové řešení se mi líbí. Je totiž dosaženo menšího rozptylování uživatele a zároveň v případě potřeby lze stav rychle zkontrolovat.

Další diody jsou většinou umístěny blízko prvku, jehož stav indikují. Dioda ztlumení zvuku tak svítí přímo na klávese, která zvuk ztlumí a podobné je to s diodou bezdrátového vysílače.


pracovní plocha detail klávesnice

Touchpad je od výrobce Synaptics a pod klávesnicí je umístěn na střed (tedy ne pod střed alfanumerické části klávesnice, jak je zvykem). Obří dotyková plocha sice není zapuštěná, ale lze ji po hmatu prstem poznat, neboť má jiný povrch než okolí. Za velkou nevýhodu považuji přesunutí tlačítek touchpadu pod povrch dotykové plochy, což znamená, že se tlačítka mačkají v místech, kde je snímán pohyb prstu. Pokud jste tedy zvyklí ukazovákem pohybovat kurzorem a palec mít připravený na levém tlačítku, budete se to muset odnaučit. Pokud totiž při takovém používání pohnete palcem bude kurzor buď skákat po obrazovce, nebo se provede některé z gest (například lupa).

Během psaní na klávesnici jsem často pravou rukou zavadil o touchpad, což způsobí přesun kurzoru v textu. Je to dáno kombinací nezapuštěné dotykové plochy s jejím posunem proti středu alfanumerické části klávesnice. Řešením je vypínání touchpadu při psaní na klávesnici, které se řeší dvojitým poklepáním na levý horní roh dotykové plochy. Vypnutí touchpadu je v tomto místě indikováno červenou diodou (lze také nastavit automatické vypínání během psaní v ovladačích Synaptics).

Hlavní HW parametry

Nový Pavilion je postaven na čipové sadě Intel HM55 v kombinaci s procesorem Intel Core i5 450M se standardní frekvencí 2,4 GHz. Pokud je zatíženo jen jedno jádro, dokáže se tento procesor přetaktovat až na 2,66 GHz. Při nečinnosti se naopak takt umí snížit na 1,2 GHz.

V rámci střední třídy jde o výborný procesor, který má pro potřeby běžných lidí výkonu víc než dost.

CPU-Z
specifikace čipu

Celková paměť 4 GB RAM je tvořena dvěma moduly typu DDR3-1333 (taktované na 1066 MHz). Základní deska je vybavena standardním počtem dvou paměťových slotů, takže případné rozšíření bude vyžadovat vyjmutí některého z modulů.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 39 134
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 17 227

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 92 887
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 60 727

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 524
  • Rendering (Multiple CPU): 1076
  • Multiprocessor Speedup: 2,05

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 2978
  • Rendering (Multiple CPU): 6527
  • Multiprocessor Speedup: 2,19

3D Mark Vantage

  • CPU score: 7445

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 6,8
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 5495 MB/s

Celkový výkon podtrhuje pevný disk Seagate Momentus 7200.4 s kapacitou 500 GB a rychlostí ploten 7200 rpm. Tento disk patří k nejrychlejším 2,5" plotnovým diskům.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 110 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 85,0 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,29 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Optická mechanika je naprosto standardní, tedy DVD Super Multi s podporou dvouvrstvého zápisu, takže k ní není co dodat.

Připojení do LAN lze kabelem zrealizovat pomocí gigabitového Ethernetu a k bezdrátovému připojení jsou připraveny technologie Wi-Fi /n a Bluetooth. Vypínání a zapínání bezdrátového vysílače řeší klávesa F12 (resp. Fn+F12) a stav kromě diody na klávese zobrazí i okno v pravém dolním rohu krátce po přepnutí. Pokud na toto okno kliknete, zobrazí se seznam bezdrátových zařízení a v tomto seznamu je můžete vypínat jednotlivě.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Lesklý 15,6" displej s HD rozlišením (1366 x 768) a poměrem stran 16:9 patří k tomu nejběžnějšímu mezi novými notebooky a je to tedy jeden z těch displejů, který můžete najít v noteboocích už za 10 tisíc. Po stránce kontrastu, jasu a barev jde v měřítkách notebooků o dobrý průměr a tradičně slabší jsou pouze pozorovací úhly (lepší můžete najít až u displejů s vyšším rozlišením).

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st displej v úhlu 45st

Grafická karta Radeon HD5650 je v poslední době u notebooků velmi častá a není se čemu divit. Není příliš drahá a nabízí slušný výkon střední třídy. Zde osazené jádro pracuje na frekvenci 550 MHz a připojený 1 GB (128bit) paměti typu GDDR3 běží na 800 MHz. Čip je vybaven 400 pixel procesory a zvládá moderní technologie v podobě DirectX 11 a Shader Modelu 5.0. Akcelerace 1080p HD videa je podporována ve všech hojně využívaných formátech.

Obrovskou výhodou tohoto notebooku je možnost přepínat mezi tímto Radeonem a grafickou kartou Intel GMA HD integrovanou přímo v procesoru. Intel GMA HD sdílí paměť z hlavní paměti RAM a nabízí základní výkon pro běžnou kancelářskou a multimediální práci. Význam přepínání je v možnosti vypnout Radeon a znatelně tím snížit spotřebu (= zvýšit výdrž na baterie).

K připojení externího monitoru je notebook vybaven výstupy v podobě analogového VGA a digitálního HDMI. VGA s testovacím monitorem v rozlišení 1680x1050 nabízí obraz bez viditelných defektů. V případě HDMI je možné připojit monitor maximálně v rozlišení 1920x1200. Funkčnost HDMI je podmíněna přepnutím na výkonnější grafickou kartu (integrovaná s tímto výstupem není spojena).

Testy 3D Mark (GMA HD / Radeon 5650)

  • 3DMark 2001: 9116 / 27 409
  • 3DMark 03: 4875 / 21 324
  • 3DMark 05: 3374 / 13 643
  • 3DMark 06: 1946 / 7599

3D Mark Vantage

  • 3D Mark score: P3414
  • GPU score: 2892

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 6,7
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,7

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 605
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 2206
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 5010
  • OpenGL Speedup: 2,05

Cinebench R10

  • Shading (OpenGL Standard): 5059

SPEC viewperf 10 – Composite / 1280x1024 (fps)

  • 3dsmax-04: 17,63
  • catia-02: 14,72
  • ensight-03: 19,49
  • maya-02: 33,00
  • proe-04: 13,05
  • sw-01: 30,28
  • tcvis-01: 7,94
  • ugnx-01: 10,71

game
Call of Duty: Modern Warfare 2, 1366x768, no-AA, střední detaily
FPS: 55 (min), 82 (max), 69 (průměr)

game
Crysis, 1366x768, no-AA, střední detaily
FPS: 20 (min), 39 (max), 31 (průměr)

game
NFS:Shift, 1366x768, no-AA, střední detaily
FPS: 22 (min), 51 (max), 36 (průměr)

Radeon HD5650 nabízí dostatečný výkon pro hraní většiny dnešních her v nativním rozlišení při středních detailech a jde o dobrou volbou v této cenové relaci. V případě přehrávání 1080p filmů a hraní casual her výkon grafického čipu určitě nebude omezující.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory jsou zabudované v čelní hraně a míří na uživatele. Jejich zvuk patří mezi multimediálními notebooky této kategorie k průměru. Zvuk je prokreslený a hlasitý, ale značně mu chybí hloubky.

Mikrofon je umístěn hned vedle 0,3Mpix webkamery ve víku nad displejem. Kamera dokáže fotit maximálně v rozlišení 640 x 480 a svou aktivitu dává najevo svícením malé diody vedle objektivu.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Ke zvukové kartě je možné připojit monofonní mikrofon a stereofonní sluchátka (reproduktory). Prostorový zvuk je dostupný pouze digitálně jako součást HDMI výstupu.

Dodávaný USB TV tuner podporuje vysílání v MPEG2 i MPEG4 a poradí si i s HD rozlišením. Televizní vysílání lze sledovat například pomocí programu Windows Media Center, k jehož ovládání je také určeno přibalené dálkové ovládání.

Zabezpečení

Kromě standardní trojice hesel v BIOSu (uživatel, správce, disk) je notebook navíc vybaven čtečkou otisku prstů. Ta je řízena softwarově a na desce není integrovaný bezpečnostní čip TPM. Čtečku lze použít na přihlašování a hesla v některých programech, jako jsou například webové prohlížeče (zkoušel jsem Firefox a IE a v obou fungovala). Zabezpečovací program od HP je kompletně přeložen do češtiny, takže si s ním poradí opravdu každý.

Čtečka má na sobě umístěnu šikovnou bílou diodu, která svícením a blikáním umí sdělit, zda je čtečka aktivní a čeká na otisk. Divím se, že podobnou vymoženost nemá HP i v business modelech.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení nasává vzduch jedním z černých otvorů po celém spodku základny, prohání přes chladič a následně jej vyfukuje malým výdechem na levém boku vzadu.

Ventilátor běží neustále, a to i v případech, kdy z větracího průduchu žene studený vzduch. Taková situace nastává při kancelářské práci a aktivní integrované grafice GMA HD. Hlučnost při nejnižších otáčkách je mírně nad průměrem v této kategorii, a ač nejde o hlučný notebook, mezi nejtišší také nepatří.

V zátěži se ventilátor po chvíli roztočí na maximální otáčky, kdy jeho zvuk připomíná zvuk "vysavače z vedlejší místnosti" a může být otravný. V rámci kategorie jde v zátěži jednoznačně o jeden z hlučnějších notebooků.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 31,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,8°C
  • klávesnice vlevo = 36,2°C
  • klávesnice vpravo = 34,5°C
  • spodek maximum = 42,1°C (pod výdechem chlazení)
  • výdech chlazení = 44,2°C
  • napájecí adaptér = 39,2°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 31,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 34,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,5°C
  • klávesnice vlevo = 41,1°C
  • klávesnice vpravo = 35,6°C
  • spodek maximum = 45,7°C (pod výdechem chlazení)
  • výdech chlazení = 53,5°C
  • napájecí adaptér = 49,0°C

teplota okolí při měření: 26,6°C

Při kancelářské práci není povrch notebooku nepříjemný ani v prostoru klávesnice, ani na spodku základny, což znamená, že s ním není problém pracovat na klíně. V zátěži se spodek znatelně zahřívá (příliš teplotám nepomohla ani vedra v době recenzování), takže je lepší mít notebook položený na rovném povrchu, který zajišťuje dostatečný přísun vzduchu otvory na spodku.

Po hodině hraní her jsem se dostal s teplotou procesoru na 80°C a s teplotou grafické karty na 68°C.

Baterie

Vestavěná 6článková baterie má kapacitu 55 Wh a notebook s ní v našem standardním redakčním testu* vydržel 4 hodiny a 48 minut, což je velmi pěkný výsledek u takového notebooku. Při maximálním jasu, aktivní Wi-Fi a prohlížení webových stránek jsem se dostal lehce nad 3 a půl hodiny.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 15 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 53 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 55 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 81 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 38 W

Kompletní nabití vybité baterie trvá notebooku přibližně 2 hodiny, pokud je vypnutý nebo není příliš výkonově zatížen. V zátěži se nabíjení zpomalí a trvá přibližně 3 hodiny.

BIOS

Setup utilita použitého InsydeH2O BIOSu nabízí základní informace o počítači, diagnostiku paměti a disku a několik voleb nastavení:

  • Zapnutí virtualizace
  • Vypnutí šetření energie LAN
  • Vypnutí neustálého běhu ventilátoru při připojeném napájení
  • Přepnutí primární funkce kláves F1-F12

Příslušenství

V krabici se s notebookem nachází napájecí adaptér, dálkové ovládání, USB TV tuner s připojitelnou přenosnou anténou a tištěná dokumentace. DVD pro obnovu systému HP mimo řady EliteBook nedodává, takže jej najdete pouze na pevném disku, ze kterého můžete provést obnovu i vypálit vlastní sadu záložních DVD.

Na disku je předinstalovaný operační systém Windows 7 Home Premium v 64bit verzi. Při prvním spuštění notebooku po vybalení z krabice si uživatel může vybrat, zda chce českou, slovenskou nebo anglickou verzi systému (lze změnit i po recovery).

Z dalších programů od HP bych zmínil sadu programů HP Media Smart, která slouží k jednoduché obsluze multimediálních funkcí (přehrávání souborů, sledování internetového TV vysílání, práce s webkamerou,…), HP Support Assistant (údržba, řešení problémů) a HP Advisor (jednotný přístup k aktualizacím a zprávám od výrobce).

Mezi užitečný software od výrobců třetích stran lze zařadit balík CyberLink DVD Suite, který slouží k přehrávání videa a jako jednoduchá střižna, Skype a kancelářský balík MS Works. MS Works je zajímavý kancelářský software. Kdysi dávno jej odkoupil Microsoft od jiné firmy a nabízí ho za výrazně nižší cenu než velký MS Office. Pokud se přenesete přes vzhled, který zastaral na úrovni roku 2000, jde o velmi schopný balík, který si poradí i s otevíráním a ukládáním souborů z Office 2007 (docx, xlsx). Za opravdovou specialitku by šel označit program Magic Desktop, což je jakási reinkarnace programu Microsoft Bob určená pro děti a začátečníky.

Mezi bloatware bych zařadil zkušební verze antiviru a MS Office 2007 a sadu flashových her WildTangent.

Standardně se při každém spuštění notebooku objeví rozhraní QuickWeb založené na linuxové distribuci (Splashtop) a do Windows se pokračuje až po stisku tlačítka v levém dolním rohu, nebo po odpočtu 15 sekund.

QuickWeb nabízí rychlý přístup k webovému prohlížeči (Firefox), poště (Yahoo, G-Mail), kalendáři (Google, Windows Live), Skype, IM klientovi a hudbě/fotografiím na pevném disku počítače. V tomto rozhraní funguje správa napájení, Wi-Fi, zvuk i přehrávání videí pomocí technologie Flash. Výtku bych měl pouze k nemožnosti přepnout na české rozložení klávesnice a nefunkčnímu scrollování na touchpadu.

Úvodní obrazovka QuickWebu se načítá prakticky ihned, ale po zvolení některé z činností proběhne donačtení, které trvá asi 5 sekund.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace 3040ec je v prodeji za doporučenou koncovou cenu 19 165,- Kč bez DPH (22 990,- Kč s DPH). Dále jsou na našem trhu dostupné konfigurace dv6-3030, 3060 a 3070. Hlavní rozdíl je v použitém procesoru (dv6-3030 a 3035 disponují Core i3 350M 2,26GHz, dv6-3060 má Athlon II P320 2,1GHz a dv6-3070 Turion II P520 2,3GHz) a použité grafické kartě (dv6-3030 a 3060 mají pouze ATI Mobility Radeon HD 5470 512MB).

Záruka je standardních 24 měsíců (i při nákupu na IČ) a je typu CAR (dopravu notebooku při reklamaci hradí výrobce).

Závěr

HP Pavilion dv6 je typickým multimediálním notebookem určeným do domácnosti pro běžné lidi, studentům a uživatelům hledajícím notebook se vzhledem, který odpovídá dnešním trendům. Při svém výkonu potěší mírně nižší hmotností a schopností přepínat mezi integrovanou a dedikovanou grafickou kartou, díky čemuž může nabídnout výkon i výdrž na baterie. Mezi nedostatky bych zařadil netradiční rozložení kláves kolem alfanumerické části klávesnice, touchpad bez samostatných tlačítek pod dotykovou plochou a hlučnější chlazení v zátěži.

Počítač cílí především na méně pokročilé uživatele, což se odráží na jeho programové výbavě, která zahrnuje vše potřebné již v základu (kancelářský balík, jednoduchou střižnu videa,…). Za velmi povedenou považuji implementaci jednoduché linuxové distribuce, díky které kvůli mnoha běžným činnostem nebudete muset startovat předinstalovaný operační systém Windows.

Klady a zápory

+ elegantní vzhled
+ možnost přepínání grafických karet
+ nižší hmotnost

- netradiční rozložení klávesnice
- těžkopádná práce s tlačítky touchpadu
- hluk v zátěži

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie HP Pavilion dv6 3040ec

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP Pavilion dv6-3040ec
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5 450M (2.40 GHz, 3 MB L3, 2400MHz QPI)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1066 (2x2048)
  • HDD (GB): 500 (Seagate ST9500420AS, 7200rpm, SATA-II, 16MB cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (hp DVDRAM GT30L)
  • LCD: 15,6" TFT (glare)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: ATI Mobility Radeon HD5650 (1GB GDDR3, 128bit)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek PCIe GBE Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Atheros AR9285 802.11b/g/n (b/g/n)
  • Zvuková karta: IDT 92HD81B1X HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Home Premium (64bit, CZ/SK/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 55 Wh / 4h 48min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS/xD, 3x USB, eSATA/USB, VGA, HDMI
  • Rozměry: 378 x 245 x 30-35 mm
  • Hmotnost (kg): 2,53
Recenze

Diskuse