RECENZE: HP Pavilion dv7-4180ec - pro celou rodinu

16. 11. 2010 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jakub Larva

Pavilion dv7 představuje výkonné řešení pro všechny typy aplikací a snadno nahradí i lepší stolní PC. Hlavními přednostmi je čtyřjádrový procesor Intel Core i7, silná grafická karta ATI a 17,3'' monitor. To vše s cenou na hranici 25 000 Kč bez DPH.

HP Pavilion dv7-4180ec - pro celou rodinu

Základní popis

Při výběru vhodného IT vybavení na doma či na cesty stojíme vždy před rozhodnutím, kde největší roli hrají 3 faktory - cena, mobilita a výkon. Z jednoho pohledu je nejzajímavější varianta výkonného stolního PC spolu s mobilním notebookem na cesty, někdy ale není mobilita, na rozdíl od ceny, tím nejdůležitějším faktorem. Právě pro takový případ je určený notebook Pavilion dv7.

Jedná se o velmi zajímavé a cenově dostupné řešení pro ty, kteří se nechtějí vzdát výkonu stolního PC, ale zároveň by si počítač rádi občas vzali s sebou na cestu. Při prvním pohledu na dv7 si všimneme velkých rozměrů, celkem zajímavého designu v částečně hliníkovém šasi s jemným gravírováním a hlavně velké hmotnosti. Miniaturizace a zmenšení hmotnosti vyžaduje použití speciálních materiálů, které nejsou zrovna levné. Výrobce se tentokrát rozhodl zacílit na nižší cenovou kategorii a zvolil úspornější variantu. Nutno říci, že kromě spodní strany notebooku, která je z černého plastu, vypadá zbytek notebooku povedeně, a to právě díky kovovému povrchu. Zmíněné designové gravírování je použito na ploše pod klávesnicí a na víku, kde ho doplňuje svítící logo HP. Vzhled je celkově čistý - nikde žádné výrazné prvky, což ve finále působí také dobře.

Po odklopení víka si všimneme velké pracovní plochy. Nad mírně zapuštěnou klávesnicí se nachází tlačítko pro zapínání, pod klávesnicí pak touchpad a snímač otisků prstů. Všechny další ovládací prvky jsou integrovány do klávesnice, ke které se dostanu později. Nabídka portů je celkem pestrá a nabízí mimo jiné i eSATA port a konektory HDMI a VGA pro připojení externího monitoru, televize či projektoru. Všechny porty jsou k nalezení na levé a pravé straně. Zbylé dvě strany, přední a zadní, zůstaly nedotčené. Na přední straně nalezneme pouze dva malé reproduktory, které doplňuje "basový" reproduktor na spodní straně notebooku. Jaká je jeho zvuková kvalita a jestli jsme se dočkali výraznějšího posunu oproti běžným notebookovým reproduktorům se dočtete v odstavci multimédia.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Co se týče celkové ergonomie notebooku, stejně jako manipulace s víkem a dostupnost portů, nemám co vytknout. Velké rozměry, vykoupené mimo jiné větší hmotností, umožňují pohodlné rozmístění všech funkčních prvků.

Klávesnice a ovládací prvky

Jak jsem již zmínil, nalezneme všechny ovládací prvky, kromě vypínacího tlačítka, právě na klávesnici. Ta je v provedení "chiclet" a vůči zbylé pracovní ploše je mírně zapuštěná. Velká plocha umožnila vtěsnat i numerickou část bez nutnosti zmenšení kláves. Jediné klávesy, které mají výrazně menší rozměry, jsou směrové šipky nahoru a dolů, které se dělí o velikost jedné klávesy. Tento neduh mi během testování dost vadil a nevím, jestli bych si na něj i po delší době zvykl.

Horní řada kláves F1 až F12 obsahuje funkční klávesy, pomocí nichž lze ovládat intenzitu podsvícení displeje, přepínání výstupu na externí monitor, základní multimediální funkce pro přehrávání a poslední klávesa pak zapíná bezdrátové technologie. Tato klávesa, stejně jako ztlumení hlasitosti, je vybavena malou LED (diodou) pro signalizaci stavu v němž se nachází.

Na klávesnici se píše celkem příjemně a kromě zmíněných zmenšených tlačítek neobsahuje nic, na co by si uživatel nemohl zvyknout. Přeci jen každá klávesnice je trochu jiná a to minimálně v rozestavení jednotlivých kláves. Věřím, že mnozí domácí uživatelé ani nebudou mít potřebu pořizovat externí klávesnici. Opačnou reakci bych však čekal u touchpadu, nahrazujícího klasickou myš. Touchpad je poměrně velký, což je dáno především tím, že obě tlačítka fungují zároveň jako plocha pro ovládání kurzoru. Pokud jste tedy jako já zvyklý pohybovat se po touchpadu tak, že palec stále leží na jednom z tlačítek, bude se Vám často stávat, že palcem lehce pohnete a pohyb kurzoru nepříjemně vychýlíte. Povrch touchpadu a jeho citlivost mi také nepřipadá nijak výrazná a podle mě i obyčejná myš nabídne znatelně pohodlnější ovládání. Pro tento případ je touchpad vybaven vypínacím tlačítkem. Stačí dvakrát poklepat na levý horní okraj plochy a po rozsvícení oranžové mini diody je touchpad deaktivován a vy tak můžete pohodlně pracovat s příjemnou klávesnicí a externí myší.


pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Hlavním pilířem výkonu dv7 je čtyřjádrový procesor Intel Core i7-720QM s frekvencí 1,6 GHz a 6 MB Level 3 cache. Díky technologii Turbo Boost, která mění velikost násobiče, se frekvence jednoho jádra v zátěži může zvýšit až na pěkných 2,8 GHz.

foto
specifikace čipu

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 33 401
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 17 567

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 123 364
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 78 617

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 579
  • Rendering (Multiple CPU): 1421
  • Multiprocessor Speedup: 2.46

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 3701
  • Rendering (Multiple CPU): 9738
  • Multiprocessor Speedup: 2.63

Windows 7 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 7,1
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 5,9

Výkon CPU je více než slušný a s přehledem může konkurovat i výkonným stolním počítačům. Snadno si poradí i s renderováním komplexních 3D scén a pokud k tomu připočteme velký monitor, může se dv7 stát i zajímavým řešením pro ty, co hledají grafickou stanici pro práci v 3D aplikacích.

Kapacita paměti RAM je 4 GB. Je to více než dostačující velikost, která nijak výrazně výkon notebooku nebrzdí. Navíc je osazen pouze jeden paměťový slot, takže můžeme poměrně snadno rozšířit celkovou kapacitu například na 8 GB, což už stačí i na velmi náročné aplikace.

Rozdíly v cenách pevných disků nejsou v dnešní době tak markantní, a proto výrobce osadil tento model pevným diskem s kapacitou 640 GB, ale pouze s běžnými 5400 otáčkami za minutu. Myslím si, že 7k2 disk by notebooku slušel více.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 95,43 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 75,4 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,4 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Pomalejší disk nijak nevybočuje z průměrných výkonů této kategorie. V případě koupě notebooku bych se možná poohlédl po jiné variantě konfigurace. HP nabízí totiž dv7 i se dvěma disky s rychlostí 7200 ot./min zároveň.

Optická mechanika je běžnou záležitostí a v provedení DVD+-RW DL jí naleznete i u Pavilionu dv7.

Spojení s ostatními zařízeními umožňuje bezdrátový Wi-Fi/Bluetooth modul se standardem 802.11 b/g/n.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.

Displej a grafika

Velký displej je hned po výkonu druhým největším znakem tohoto modelu. 17,3palcový LCD monitor představuje dostatečně velkou plochu nejen pro běžnou kancelářskou práci, ale také pro pokročilé aplikace s mnoha okny, o filmech ani nemluvě. Displej sice není Full HD, ale vzhledem k ceně bychom to ani neočekávali. Rozlišení 1600 x 900 a dobrá věrnost barev jen potvrzuje, že se jedná o plnohodnotnou náhradu stolního PC.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Stejně jako u procesoru se můžeme i u grafické karty těšit z velkého výkonu. Karta Radeon HD 5650 s 1 GB vlastní grafické paměti slibuje dost síly i pro hraní nových her. Navíc je schopná alokovat až 2202 MB paměti s tím, že rozdíl si pak bere ze systémové RAM.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 32 944
  • 3DMark 03: 20 947
  • 3DMark 05: 13 569
  • 3DMark 06: 7683

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 6,7
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,7

Radeon HD 5650 se v žebříčku řadí hodně vysoko a je schopen plynulé hratelnosti i u moderních her. Samozřejmostí je i podpora DirectX 11.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Z hlediska výkonu se dá Pavilion dv7 shrnout jako all-in-one řešení, na kterém je možné provozovat vše od kancelářských aplikací přes hry až po poměrně náročné grafické aplikace. Nelze však tvrdit, že například hry lze hrát v maximálním rozlišení a především u nejnovějších titulů je třeba zvolit střední úroveň detailů. Přesto se jedná o nadprůměrný výkon v této cenové kategorii.

Multimédia

Multimédia nejsou ničím, s čím by si tento notebook neporadil. Především díky velkému monitoru je sledování filmů na poměry notebooků skutečně zážitek. Kromě obrazu je však důležité neopomenout věrný zvuk. HP se rozhodl zkusit něco nového a na spodní stranu notebooku umístil třetí reproduktor a nazval ho "Trible Bass Reflex Subwoofer". Název zní možná až příliš komplikovaně, hlavně pokud si jeho zvuk vyslechneme v praxi. Zvuk je o něco málo plnější, nicméně pouze v oblasti středů. Basy jako takové zůstávají nadále téměř nečitelné, jako je tomu u běžných notebooků. Ono vtěsnat funkční subwoofer do notebooku je možná i zbytečný záměr, jehož nákladné, pokud vůbec realizovatelné, uskutečnění se stejně nevyrovná externí repro-soustavě.

Notebooku nechybí samozřejmě ani webkamera, sic v základní kvalitě. Nalezneme ji, jak je tomu nejběžnější, nad monitorem v rámečku.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

Zabezpečení Pavilionu není nijak závratné, nicméně výrobce neopomněl integrovat snímač otisku prstu. Ten sice není napojen na žádný šifrovací čip, ale především pokud bude notebook používat doma více lidí, může znatelně usnadnit jejich přihlašovaní nejen do Windows, ale také na internetové stránky. V BIOSu lze nastavit kromě administrátorského pouze power-on heslo, jenž je vyžadováno po zapnutí notebooku.

Chlazení a provozní hluk

Návrh chlazení u takto velkého počítače není nijak náročné, a to jak po technické, tak i po finanční stránce. Od začátku jsem tedy očekával, že si s teplotami v mírné zátěži stejně jako s hlučností dobře poradí. Většina sacích otvorů je na levé straně, stejně jako samotný výdech. Pokud bychom si notebook dali na klín, je třeba na tento fakt myslet, aby nedošlo k jejich zakrytí a tím i zvýšení hlučnosti chlazení, které se snaží zakryté otvory kompenzovat.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 28,6 °C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,5°C
  • klávesnice vlevo = 32,3°C
  • klávesnice vpravo = 32,5°C
  • spodek maximum = 35,8°C (sací otvor chlazení)
  • výdech chlazení = 37,8°C
  • napájecí adaptér = 31,9°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 30,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 34,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,9°C
  • klávesnice vlevo = 42,3°C
  • klávesnice vpravo = 40,5°C
  • spodek maximum = 52°C (vlevo u výdechu chlazení)
  • výdech chlazení = 58,2°C
  • napájecí adaptér = 45,5°C

teplota okolí při měření: 23,4°C

V mírné zátěži se notebook choval příjemně. Teplota nijak výrazně nestoupla a bylo možné ho položit i na klín, což v praxi vzhledem k rozměrům a hmotnosti možná ani nestane. Po zatížení notebooku dojde k nárůstu hlučnosti do úrovně, která může u filmu trochu rušit. Vzhledem k vyšším teplotám je pak varianta položení na klín nepřijatelná

Baterie

Výrobce osadil Pavilion dv7 55Wh baterií, která udržela notebook v našem standardním testu zapnutý 2 hodiny a 52 minut. Vzhledem k velkému výkonu a celkovému zaměření notebooku spíše na domácí použití můžeme říci, že se jedná o přijatelnou hodnotu.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 36 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 70 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 66 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 106 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 43 W

BIOS

Samotný BIOS sice nenabízí žádné rozšířené funkce či možnosti nastavení, ale je alespoň vybaven diagnostickými nástroji, které mohou pomoci odhalit možnou příčinu chyb při běhu.

Příslušenství

Součástí balení je digitální televizní USB Tuner a dálkové ovládání. Možnosti využití notebooku se tak již po rozbalení ještě dále rozšiřují. Na přibaleném CD se nachází veškerý potřebný software pro zprovoznění příjmu digitální televize. Potřebné už je jenom být v dosahu vysílání.

Softwarová výbava zahrnuje několik aplikací včetně HP Support Assistant pro kompletní správu notebooku, diagnostiku chyb a pravidelnou údržbu. Bohužel je tu opět několik nepotřebných aplikací včetně trialových verzí antiviru apod. Naštěstí je tu však funkce, který se nazývá "obnova systému do minimální bitové kopie" pomocí níž je možné obnovit systém do stavu po rozbalení s tím rozdílem, že jsou nainstalovány pouze ovladače a nejdůležitější HP software. Vše ostatní je vynecháno. Tuto variantu instalace bych si po koupi ihned zvolil a předešel tak konfliktu se zbytečnými programy, které mnohdy nejdou ani snadno odinstalovat.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace HP Pavilion dv7-4180ec je dostupná za doporučenou koncovou cenu 24 992 Kč bez DPH (29 990 Kč s DPH). K tomu je v ceně dvouletá záruka včetně vyzvednutí a vrácení. V současné době je v nabídce HP také slabší konfigurace s procesorem Intel Core i3-370M 2,4 GHz, 4 GB RAM, 500GB 7200ot. diskem a grafickou kartou Radeon HD 5470 512 MB za doporučenou cenu 20 825 Kč bez DPH (24 990 Kč s DPH).

Závěr

Testovaný HP Pavilion dv7 je velmi pěkným "all-in-one" řešením do domácnosti. Lze na něm hrát hry, pracovat na kancelářských aplikacích, sledovat filmy a také renderovat komplexní grafické scény. Tento fakt je vyvážen velmi nízkou úrovní mobility, která činí notebook nepohodlný na časté přenášení. Proto je vhodný například pro ty, kdo pracují většinou doma, ale občas by si počítač rádi vzali třeba na chatu nebo ke kamarádovi.

Klady a zápory

+ výkon
+ poměr cena / výbava

- horší ovládání beztlačítkovéhou touchpadu

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP Pavilion dv7-4180ec
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-720QM (1,6 GHz, 6 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 MB DDR3-399 (1x 4096MB)
  • HDD (GB): 640GB (Seagate Momentus ST9250315AS, 5400ot, SATA II)
  • DVD: HP GT30L DVD-+RW/DL
  • LCD: 17,3" LED
  • LCD rozlišení: WUXGA (1600 x 900)
  • Video: ATI Radeon HD 5650 (1GB vlastní paměti)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000
  • WiFi: Ralink Wireless/Bluetooth (802.11b/g/n)
  • Zvuková karta: ATI HD
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows 7 Home Premium 64-bit
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 55Wh / 4h 4min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x SD/MS/MMC/xD, 3x USB, eSATA, HDMI, LAN, VGA
  • Rozměry: 274 x 415 x 37 mm
  • Hmotnost (kg): 3,25
Recenze

Diskuse