RECENZE: HP ProBook 5320m - lehký a kovový

9. 9. 2010 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Řada ProBook M představuje lehké a stylové pracovní notebooky. Nový 13'' 5320m má velmi tenké kovové tělo, v jehož útrobách sídlí procesor Core i3, 4GB RAM a rychlý pevný disk. Testovaná konfigurace s Windows 7 Professional se s cenou vejde do 20 000,- Kč bez DPH.

HP ProBook 5320m - lehký a kovový

Základní popis

Na konci minulého roku rozšířilo HP svou nabídku o tenký stylový notebook HP ProBook 5310m. Od té doby uteklo jen 9 měsíců a přichází inovovaný model, který je sice po vzhledové stránce téměř shodný, ale uvnitř je vybaven novějšími součástmi a ke změně došlo také v počtu konektorů.

Ani se nedivím, že HP zůstalo u původního vzhledu. Ten je totiž opravdu povedený. Kombinace černé a tmavě šedé s vínovým nádechem působí příjemně a lakovaný hliník dodává určitou eleganci. S ohledem na využití v podnikovém sektoru jsou tvary ostřeji řezané a celkově vzhled působí decentně. Pěkným vylepšením je pogumovaný spodek. Výhrady bych měl snad jen k použití lesklých plastů v prostoru kolem kláves a okolo displeje. Určitě by se dalo najít něco, co bude hezčí a praktičtější. Oproti minulé verzi již nemá lesklý povrch dotyková plocha touchpadu. Nyní je matná a prst po ní klouže s minimálním odporem.

ProBook 5320m patří k nejtenčím notebookům s plnohodnotným procesorem na našem trhu - jeho základna je tlustá pouhých 16 mm. Přes svou minimální tloušťku je notebook velmi pevný díky použití hliníkových části v místě opěrek rukou, nad klávesnicí a na vnější straně víka. Že nejde jen o tenký plátek, zjistíte při prvním zatlačením na šasi. Nikde se nic neprohýbá a notebook je pevný jako kámen. Z pohledu zpracování a odolnosti patří ProBook 5320m ke špičce.

Klouby víka jsou zapuštěné do základny a daná konstrukce umožňuje maximální úhel vyklopení 135°. V zavřeném stavu je víko drženo magneticky, avšak magnet neklade takový odpor, aby jej nebylo možné snadno otevřít jednou rukou.

Všechny konektory jsou rozesety po stranách, kdy na levém boku najdete výstupy grafické karty (analogové VGA a digitální DisplayPort), LAN a napájení a na pravém boku čtečku SD/MMC karet, kombinovaný vstup/výstup zvukové karty a 3 USB. Velkou změnou je přidání analogového VGA výstupu, což zapříčinilo přesun jednoho USB z levé strany na pravou. Přidání VGA jednoznačně vítám, neboť takový notebook přímo vybízí k používání s projektorem na prezentacích a přednáškách (a většina sálů má k projektoru stále vyvedené pouze VGA).

Další rozhraní jako FireWire, ExpressCard a eSATA byste hledali marně. Jde o vysoce mobilní zařízení na cesty s reprezentativním vzhledem. Při takovém použití lze tyto konektory s klidem oželet.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

V zavřeném stavu má ProBook velmi sympatické rozměry 328 x 220 x 24 mm a hmotnost v operativním stavu činí 1,73 kg. Rozměrově jde o ideální řešení na cesty, když se nechcete omezovat titěrným displejem se stísněnou klávesnicí malých netbooků.

Přibalený napájecí adaptér má výkon 65 W a váží dohromady s kabeláží 412 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice má pro HP standardní rozložení s klávesami pro pohyb v dokumentech po pravé straně a kurzorovým blokem odsazeným mezerou od ostatních kláves. Až na malý levý Shift nemám k rozložení kláves žádné výhrady. Výhrady však musím mít k popiskám kláves, které nejsou příliš kontrastní a za zhoršených světelných podmínek se stávají prakticky nečitelnými.

Psaní je na této klávesnici příjemné a klávesy mají velmi jistý stisk (až překvapivě na tento typ klávesnice). Za velkou výhodu lze považovat také tichý chod. Dalo by se říci, že tato klávesnice je vhodná i na častější, rychlé psaní hmatovou metodou.

Je zajímavé, že u tohoto modelu se HP neuchýlilo k použití různě barevných svítících senzorů nad klávesnicí. Jediným výrazně svítícím prvkem je vypínač v levém horním rohu. Z běžné pracovní pozice dále svítí jen tlačítko bezdrátového vysílače vpravo od klávesnice, a to jen velmi mírně. Další dvě zde umístěná tlačítka – spuštění webového prohlížeče a poštovního klienta – nesvítí. Posledními svítícími prvky na notebooku jsou dvě drobné diody – jedna je umístěna vedle konektoru napájení (signalizuje nabíjení baterie) a druhá je na čelní hraně, aby informovala o aktivitě pevného disku.


pracovní plocha detail klávesnice

Elektronika touchpadu je od společnosti Synaptics a nelze k ní mít jakékoli výhrady. Snímání je plynulé a bez viditelného zpoždění. Velikost dotykové plochy je dle mého názoru optimální. Tlačítka pod ní jsou tichá, s přesnou odezvou. Je milé, že zde ještě HP nepřešlo na „beztlačítkové“ touchpady, které používá u ProBooku S a Pavilionů.

Hlavní HW parametry

Procesor Intel Core i3 350M s frekvencí 2,27 GHz sice nepatří mezi výkonnostní špičku, ale pro potřeby tohoto notebooku s přehledem postačuje a při běžných činnostech nebude brzdou.

CPU-Z
specifikace čipu

Na základní desce je jediný paměťový slot a ten je z výroby obsazen 4GB modulem typu DDR3-1066. Další rozšíření paměti by sice vyšlo draho, ale 4 GB jsou pro Windows 7 víc než dost.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 27 627
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 14 627

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 80 707
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 51 554

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 429
  • Rendering (Multiple CPU): 944
  • Multiprocessor Speedup: 2,20

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 2479
  • Rendering (Multiple CPU): 5782
  • Multiprocessor Speedup: 2,33

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 6,3
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 4397 MB/s

HP se poslední dobou snaží v mnoha svých modelech nabízet rychlé 2,5“ disky, jejichž plotny se točí rychlostí 7200 rpm. Rychlý disk (Seagate Momentus 7200.4) byl vložen i do tohoto notebooku a má kapacitu 500 GB. Takový disk nabízí špičkové přenosové rychlosti za cenu vyšší hlučnosti.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 111 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 85,1 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,78 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

U drátového připojení k síti lze využít rychlosti až 1 Gb/s. U Wi-Fi je podporován standard n, a to ve frekvenčním pásmu 2,4 GHz. Možnosti konektivity završuje modul Bluetooth. V této konfiguraci sice 3G modem chybí, ale vše potřebné je již v notebooku připraveno (čtečka SIM, antény), takže jen stačí přikoupit potřebný mini-PCI modul.

Všechny bezdrátové technologie se vypínají najednou tlačítkem vpravo od klávesnice. Samostatně se pak přepínají utilitou Wireless Assistant, která se nachází v liště tray (na obrazovce vpravo dole u hodin).

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Osazený matný displej má úhlopříčku 13“ a poměr stran zůstal 16:9. Rozlišení HD (1366x768) je na takových displejích základní a zároveň jediné běžně používané. Kvalitativně tento panel s LED podsvícením patří do průměru mezi HD panely. Nejde o nic světoborného na profesionální práci s fotkami a pozorovací úhly také nejsou nejlepší, ale na běžnou práci stačí. Bílá je bez rušivého nádechu, barvy jsou kontrastní a podsvícení nabízí velký rozsah.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

K integrované grafické kartě toho není moc co říct. Intel GMA HD je umístěna přímo na procesoru a paměť sdílí z hlavní paměti RAM. Její hlavní předností je nízká spotřeba, takže nejde o řešení zaměřené na (3D) výkon. HD videa umí akcelerovat dvě v rozlišení 1080p a ve 3D může nabídnout podporu DirectX 10.0 a SM 4.0.

K připojení externího monitoru lze použít digitální DisplayPort a (na rozdíl od předchozího modelu) analogové VGA. Z DisplayPortu lze dostat maximálně rozlišení 2560x1600 a v případě redukce na HDMI/DVI je rozlišení omezeno na maximálních 1920x1200.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 7782
  • 3DMark 03: 3854
  • 3DMark 05: 2575
  • 3DMark 06: 1630

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,1
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 4,9

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 499
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1048
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 1243
  • OpenGL Speedup: 2,49

Cinebench R10

  • Shading (OpenGL Standard): 1632

Při kancelářské a základní multimediální činnosti grafická karta určitě nebude omezením. Pro běžné potřeby postačuje s přehledem. Na problém narazíte v případě náročných 3D her, které pochopitelně nezvládá. Naopak casual hry a starší tituly zvládá v mnoha případech v nativním rozlišení LCD.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Integrované reproduktory jsou hlasité a jejich zvukové podání patří k průměru, což lze u tak tenkého notebooku považovat za úspěch. Mikrofony jsou integrované rovnou dva a oba najdete ve víku nad displejem vedle webkamery schopné fotit v rozlišení 1600x1200.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Na základní desce je pouze jeden konektor zvukové karty a ten v sobě kombinuje stereofonní výstup s monofonním vstupem. Sluchátka a speciální headsety lze používat bez redukce, ale k připojení standardních mikrofonů je mechanická redukce potřeba.

Digitální prostorový zvuk lze z notebooku dostat jedině jako součást výstupu DisplayPort.

Zabezpečení

Ve Windows se o zabezpečení stará Security Manager integrovaný v balíku HP ProtectTools. Jeho součástí je správa hesel v programech pod jedním heslem nebo otiskem, blokování některých zařízení, přihlašování do systému otiskem (s možností preboot autentizace), Privacy Manager pro správu certifikátů a podpisů a řešení pro kompletní šifrování pevného disku.

Čtečka otisků není doplněna TPM čipem a lze ji používat pouze v operačním systému (k přihlašování a zadávání hesel v programech). Čtečka je nešikovně umístěna a během používání notebooku si na ni určitě občas položíte dlaň, což bude odměňovat hlášením o špatném rozpoznání otisku.

Chlazení a provozní hluk

Hlavní průduch chlazení je na levém boku hned vedle chladícího bloku s ventilátorem. Při kancelářské práci běží ventilátor jen v případech, kdy je připojený napájecí adaptér, a to lze vypnout v nastavení BIOSu. Lze tedy získat příjemně tichý, téměř neustále pasivně chlazený notebook. Těm nejcitlivějším jedincům by mohl radost zkazit jen hlučnější (7200rpm) pevný disk. Po výměně za SSD je ovšem možné dosáhnout prakticky nehlučného zařízení.

Ventilátor se spouští jen zřídka (a na krátkou chvíli). Jeho provoz je navíc na nejnižší otáčky velmi tichý. U našeho kusu však docházelo k jeho (sic tichému) vrčení. Působí to, jako když v malém prostoru o něco drhne. Možná šlo jen o vadu kusu.

V zátěži již ventilátor běží neustále a hlučnost nijak nevybočuje z průměru jiných notebooků.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 30,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,0°C
  • klávesnice vlevo = 29,0°C
  • klávesnice vpravo = 27,6°C
  • spodek maximum = 32,5°C (levá polovina)
  • výdech chlazení = 31,3°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 35,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 34,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,5°C
  • klávesnice vlevo = 38,6°C
  • klávesnice vpravo = 28,1°C
  • spodek maximum = 50,3°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 38,0°C
  • napájecí adaptér = 40,4°C

teplota okolí při měření: 22,7°C

Při kancelářské práci nedochází k výraznému přenosu tepla ani přes klávesnici a opěrky rukou, ani přes spodek základny. Práce s notebookem na klíně není nepříjemná ani dlouhodobě. V zátěži je výrazné zahřívání znatelné v levé polovině základny.

Po hodině maximální zátěže obou jader výpočetním programem se teplota procesoru pohybovala kolem 80°C.

Baterie

Tenká baterie má kapacitu 41 Wh a udržela notebook v našem standardním redakčním testu* 5 hodin a 7 minut. Při běžné práci se zapnutou Wi-Fi se výdrž pohybuje kolem 3-4 hodin. Větší baterii výrobce nedodává a není ani možné připojit druhou.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 12 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 50 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 32 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 66 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 37 W

Notebook používá rychlé nabíjení, takže úplně vybitou baterii nabijete na 90% kapacity přibližně za hodinu. Rychlost nabíjení se výrazně nemění ani při dlouhodobé zátěži.

BIOS/EFI

Firmware, který HP používá, podporuje chod v režimu BIOSu i EFI. Nastavení se skrývá pod klávesou F10 a je kompletně grafické s možností ovládání myší nebo touchpadem. Nabízí následující volby:

Boot

  • doba zobrazení startovacího menu (standardně 0)
  • zobrazení informace Multiboot Express (standardně 0)
  • vlastní logo při startu
  • výběr zařízení k bootování (diagnostika, CD-ROM, SD karta, disketa, PXE, UEFI boot mód)
  • výběr pořadí jednotlivých zařízení
  • UEFI režim

Konfigurace zařízení

  • emulace USB zařízení (klávesnice, myš) ve starých OS
  • režim práce paralelního portu
  • neustálý běh ventilátoru s připojeným napájením
  • vypínání LAN kvůli nižší spotřebě
  • zamezení spouštění dat
  • nastavení režimu SATA řadiče (AHCI, IDE, RAID)
  • rychlé nabíjení druhé baterie
  • povolení HP QuickLook (rychlý start do speciální linuxové distribuce)
  • Preboot ověřování v HP Quicklook
  • povolení HP QuickWeb
  • povolení zápisu skrze HP QuickWeb
  • povolení virtualizace
  • zapnutí technologie „TXT“
  • podpora více jader CPU
  • podpora HT
  • zákaz probouzení kvůli USB zařízením
  • NumLock při startu OS

Nastavení vestavěných zařízení

  • zobrazení stavu bezdrátového vysílače (na tlačítku)
  • zákaz WLAN, Bluetooth, LAN, přepínání LAN/WLAN
  • probouzení ze sítě (vypnuto, pouze pro boot ze sítě, povoleno)
  • zákaz snímače světla, čtečky otisku prstů, integrované kamery, „Power Monitor Circuit“, zvukové karty, mikrofonu a interních reproduktorů

Nastavení portů

  • zákaz čtečky paměťových karet a USB

Nastavení úrovně zabezpečení

  • možnost změnit u každého rozhraní přístupnost

Spouštění

  • výběr, které dny se má počítač spouštět
  • nastavení času spouštění (pro všechny dny stejný)

Příslušenství

Součástí balení je samotný notebook s 65W napájecím adaptérem a tištěnou dokumentací. Záloha tovární instalace systému je ukryta na pevném disku a lze se k ní dostat stiskem klávesy F11 po zapnutí počítače. Vypálit ji však na vlastní DVD nelze.

V této konfiguraci je na disku předinstalovaný operační systém Windows 7 Professional v 64bit verzi. Součástí tovární instalace jsou dále:

  • HP Power Assistant
  • HP ProtectTools
  • HP Support Assistant
  • HP Webcam
  • HP Wireless Assistant
  • HP Advisor
  • ArcSoft Camera Suite
  • Corel Home Office
  • Norton Online Backup (trial)
  • MS Office 2007 (trial)
  • PDF Complete
  • Roxio DVD
  • Skype
  • Windows Virtual PC (XP Mode)

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je na trhu za 19 575,- Kč bez DPH (23 490,- Kč s DPH). Dále je ještě dostupná řada dalších konfigurací, kde si lze vybrat z různých kombinací CPU (Core i3-350M, Core i5-450M), paměti RAM (2 či 4GB), disků (320 či 500GB, oboje 7k2), typu LCD či další výbavy jako 3G modulu s GPS.

Záruka je v případě nákupu na IČ pouze 12 měsíců. Při nákupu coby fyzická osoba platí dle občanského zákoníku 2 roky.

Závěr

Na trhu není moc notebooků, které se mohou pochlubit podobně tenkým tělem při použití klasických procesoru bez sníženého napětí a výkonu. HP ProBook 5320m není plnohodnotnou náhradou stolního počítače se všemi rozhraními a herním výkonem. Na cesty je to však výborný nástroj, který potěší svými minimalistickými rozměry, kvalitní klávesnicí a tichým chlazením. Vzhled je velmi povedený a tento ProBook by se dal označit za reprezentativní – na firemních poradách a návštěvách klienta si s ním určitě ostudu neuděláte.

Klady a zápory

+ téměř neustále pasivně chlazený (při kancelářské práci)
+ velmi tenký
+ příjemná klávesnice
+ dlouhá výdrž na baterie

- lesklý rámeček displeje u pracovního notebooku
- (chudší výbava)

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie HP ProBook 5320m

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Recenze

Diskuse