RECENZE: Lenovo IdeaPad Y550 - multimédia pro náročnější

14. 1. 2010 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Lenovo už dlouho není synonymem pouze pro pracovní notebooky, ale proniká postupně i do sféry modelů určených pro domácnosti. Tentokrát se podíváme na IdeaPad Y550, 15,6'' multimediální notebook s potenciálem uspokojit i méně náročné hráče. Testovaná konfigurace je vybavena procesorem Intel Core 2 Duo, velikým diskem a grafickou kartou střední třídy od NVIDIA. To vše za doporučenou koncovou cenu hluboko pod 20 000 Kč bez DPH.

Lenovo IdeaPad Y550 - multimédia pro náročnější

Základní popis

Každému se nemusí líbit hranatý vzhled firemních řad notebooků od Lenova, proto výrobce přichází i na český trh s klasickými multimediálními modely, u kterých se kladu důraz mimo jiné i na přitažlivý design.

Ideapad Y550 je na první pohled atraktivnější než někteří z jeho sourozenců, už v zavřeném stavu zaujme hnědočervené lemování a nenápadná ozdobná struktura tmavého lesklého víka. Po otevření notebooku pak upoutá kontrast barevného provedení horní strany základny. Prostor pod displejem, kde se nachází mřížky reproduktorů, dotykový panel a indikační diody je vyveden v černé, naopak klávesnici a větší části základny dominuje bílá (v ČR prodávané modely budou mít okolí klávesnice šedivé, bílé provedení dorazí do ČR později). Podobně jako u víka jsou plasty na horní straně základny v lesklém provedení, na bílém povrchu naštěstí nejsou prach a otisky prstů tolik vidět, nečistoty tak budete často utírat hlavně z tmavého víka. Celkový design notebooku nepůsobí přeplácaně a je podle mého názoru docela povedený.

Zpracování je na dobré úrovni, tuhost provedení známou z vyšších řad ThinkPadů samozřejmě nečekejte, ale při srovnání s jinými multimediálními modely se plasty notebooku prohýbají jen minimálně. Dostatečně pevné je i víko displeje, při zatlačení z vnější strany se v obraze na displeji neobjevuje barevné vlnění. Maximální úhel vyklopení víka je cca 130°.

Rovněž výbavou konektory počítač nijak nezaostává, na levém boku najdete ExpressCard slot v užší verzi, kombinovaný eSATA/USB port, konektor Ethernetu, HDMI a analogový VGA výstup. Na opačnou stranu výrobce umístil zbývající dvojici USB, optickou mechaniku a vstup pro napájení. Audiokonektory se společně s čtečkou karet a přepínačem bezdrátových sítí nachází na přední straně. Výběr rozhraní je opravdu široký, zastoupeny jsou všechny běžně používané konektory. Úplně ideální bohužel není rozmístění USB, u portů vepředu na pravém boku budou připojené kabely překážet při manipulaci s myší.

Hmotnost 2,71 kg je přiměřená kategorii notebooku, ačkoliv při častějším nošení už bude znát a nelze než doporučit dobrý batoh. Rozměry 385 x 255 x 37 mm odpovídají tomu, s čím se lze setkat u většiny 15,6" modelů. 90 W zdroj má mírně zaoblený tvar, velikostí se ale řadí mezi ty větší.

Klávesnice a ovládací prvky

Výrobce dodal na testy předprodejní vzorek, notebook byl proto vybaven klávesnicí s anglickým rozložením. Za zmínku stojí především méně praktické umístění Fn klávesy do pravého dolního rohu místo Ctrl (funkce tlačítek bohužel nejde žádným nastavením přehodit) a netypické rozložení kláves pro práci s textem v pořadí Home-End-PgUp-PgDn (u většiny notebooků jsou postupně seřazeny Home-PgUp-PgDn-End). Klávesy jsou v bílém, na rozdíl od základny v matném provedení, popisky jsou tmavě šedé a Fn zkratky mají oranžové označení. Samotné psaní je bezproblémové, klávesy mají příjemný stisk, nevydávají příliš velký hluk a celá klávesnice se nijak neprohýbá.

Pomocí Fn klávesy lze v kombinaci s kurzorovými šipkami ovládat jas displeje a hlasitost reproduktorů, další Fn zkratky slouží pro přechod do režimu spánku, vypnutí touchpadu nebo ovládání výstupů grafické karty. Také klávesy jako Pause, Break a Insert jsou dostupné pouze jako sekundární funkce a vyhrazená tlačítka nemají.

Pro ovládání hlasitosti lze využit i trojici tlačítek napravo od klávesnice, na opačné straně se pak nachází spínač napájení a tlačítko pro spuštění zálohovacího softwaru. Nad klávesnici výrobce umístil populární dotykové senzory; kromě multimediálního panelu zde najdete dvojici senzorů aktivující vylepšení zvuku a obrazu. Nachází se zde také diody indikující aktivní bezdrátové adaptéry a činnost disku. Napájení, nabíjení a opět bezdrátové sítě označují další diody umístěné na přední straně notebooku.

Touchpad pod klávesnicí má lesklý povrch, dotyková část má navíc malé výstupky. Při používání jsem narazil na problém s odezvou, touchpad mnohdy reaguje na pohyb prstu s nepříjemně dlouhou prodlevou, ovládání potom není zrovna pohodlné. Naopak velmi zdařilá jsou tlačítka, mají příjemný stisk, dostatečnou velikost a nejsou hlučná. Mezi tlačítky je umístěna dioda, která se rozsvítí když touchpad deaktivujete Fn zkratkou.

Hlavní HW parametry

Základem testované konfigurace není žádná novinka, uvnitř notebooku tiká dvoujádrový procesor Intel Core 2 Duo P7450 na frekvenci 2,13 GHz (1066 MHz FSB) se 3 MB vyrovnávací paměti. Od slabších CPU s modelovým označením začínajícím písmenem T se liší mírně lepší správou napájení, stále mu ovšem chybí podpora hardwarové virtualizace. Procesor je doplněn čipovou sadou Intel PM45.

Výkonem se CPU řadí do střední třídy, běžná práce pro něj není žádný problém a výkon je více než dostatečný. Rychlejší procesory najdou využití leda výpočetně náročných činností, případně některých her.

CPU-Z

specifikace čipu

Výrobce osadil notebook dvojicí paměťových modulů typu DDR3-1066, každý disponuje kapacitou 2 GB, využití celkové kapacity 4 GB bylo ovšem omezeno 32bitovým operačním systémem.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 26 099
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 356

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 52 116
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 32 483

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 380
  • Rendering (Multiple CPU): 710
  • Multiprocessor Speedup: 1,87

Windows 7 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 5,6
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 3232 MB/s

Pevný disk pochází od Western Digital, běžný 2,5" SATA model s rychlostí otáčení 5400 ot./min potěší lehce nadstandardní kapacitou 500 GB.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 155,93 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 66,5 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,16 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,8

Optická mechanika podporuje zápis i čtení všech běžných CD a DVD formátů, nic víc od ní nečekejte.

Komunikace s okolím je zajištěna Gigabitovým Ethernetem, pro bezdrátové připojení je možné využít Wi-Fi adaptér Intel Link 5100 (podporuje standardy a/b/g/n), externí zařízení lze případně připojit také prostřednictvím Bluetooth.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Širokoúhlý displej s úhlopříčkou 15,6 " disponuje HD ready rozlišením (1366 x 768) a lesklou povrchovou úpravou, podsvícení zajišťují LED diody. V rámci možností použité TN matrice má displej pěkné podání barev, nadprůměrné je podání černé barvy. Pozorovací úhly jsou horší, podobně jako u většiny notebooků.

V testované konfiguraci byl notebook vybaven grafickou kartou NVIDIA GeForce GT 240M. Jedná se o mainstreamový model vybavený jádrem se 48 unifikovanými shadery, ke kterému je 128 bitovou sběrnicí připojen 1 GB paměti typu GDDR3. Grafická karta podporuje hardwarovou akceleraci videa a rozhraní CUDA, výkon přibližně odpovídá konkurenčnímu Mobility Radeonu HD 4670.

GPU-Z

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 23 104
  • 3DMark 03: 18 250
  • 3DMark 05: 11 713
  • 3DMark 06: 6602

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 452
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1646
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 3583
  • OpenGL Speedup: 7,92

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 6,5
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,5

GPU-Z

Stalker: Call of Pripyat
(1024x768, EFD Light, Medium, 1xAA, 0xAF)


Grafická karta zvládá i současné hry, hráči se ovšem musí obejít bez vyhlazování a v některých případech i bez nejvyšších úrovní detailů. Z benchmarku Stalkera je patrné, že ani minimální počet FPS neklesá příliš nízko. V nativním rozlišení bez problému běží i Fallout 3 nebo poslední díly Call of Duty. Výkon notebooku nestačil pouze na specificky náročné GTA IV, které se v některých chvílích zadrhávalo i po snížení nastavení na úplné minimum. Kromě her je samozřejmě bezproblémové i přehrávání videa a běžná kancelářská práce.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory lákají certifikací Dolby, navíc jsou doplněny o miniaturní subwoofer na spodní straně notebooku. Už první poslech ale odhalí realitu, žádný zázrak se nekoná, zvukové podání je ploché a reproduktory firemních notebooků ve stejné cenové kategorii hrají často podstatně lépe.

Nabídka zvukových konektorů je základní, analogový výstup na sluchátka a vstup pro mikrofon, digitálně lze zvuk vyvést prostřednictvím HDMI. Ovládání hlasitosti je realizováno vyhrazenými tlačítky, k dispozici jsou ale i Fn zkratky.

Výrobce se podobně jako konkurence rozhodl notebook vybavit dotykovými senzory, nad klávesnicí se nachází pruh označený pulzujícími diodami. Když po něm přejedete prstem směrem doprava, pozadí plochy se změní na fotografii z přednastavené složky, opakovaným pohybem lze potom fotky posouvat. Při pohybu prstem opačným směrem se na obrazovce objeví lišta s programy, posunem prstu a jeho následným uvolněním lze spouštět aplikace. Výběr programů dostupných v listě a změnu složky s fotografiemi lze provést v nastaveních ovládacího softwaru. Zajímavé je i výchozí pozadí plochy s kresleným panorama města, v závislosti na systémovém čase se mění jeho zbarvení a pozice virtuálního slunce nebo měsíce. Pulzující diody dotykového panelu je možné vypnout, bohužel to ale neplatí pro jasně zářící logo Ideapad u pravého předního rohu základny.

Webkamerka už dnes nechybí u žádného notebooku, je umístěna ve víku displeje a umí pořizovat obrázky až v rozlišení 1,3 Mpx.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Typická je konstrukce chlazení, vzduch je nasáván otvory na spodní straně notebooku a větráček ho ven vyfukuje průduchem na levém boku. Při nízkém zatížení je notebook velmi tichý, jediný hluk vydávají pouze plotny pevného disku a větráček se tiše spoušti jen občas. Při vysokém zatížení, jako je hraní her se větráček točí neustále, hlučnost ale pořád zůstává velmi nízká a uživatele neobtěžuje.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 32,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,0°C
  • klávesnice vlevo = 30,5°C
  • klávesnice vpravo = 27,7°C
  • spodek maximum = 32,8°C (levá polovina)
  • výdech chlazení = 35,5°C
  • napájecí adaptér = 38,2°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 33,7°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,7°C
  • klávesnice vlevo = 32,6°C
  • klávesnice vpravo = 30,4°C
  • spodek maximum = 34,5°C (nalevo vzadu)
  • výdech chlazení = 46,1°C
  • napájecí adaptér = 47,4°C

teplota okolí při měření: 23°C

Chlazení se Lenovu opravdu podařilo, je tiché a zároveň zůstává notebook při provozu jen vlažný, navíc teploty se ani po delším zatížení příliš nezvýší. Ani práce s počítačem položeným v klíně není problémem.

Baterie

Notebook má standardně šestičlánkovou baterií s kapacitou 56 Wh, v našem standardním redakčním testu udržela notebook v provozu 4 hodiny a 31 minut. Výdrž je na velmi dobré úrovni a nevylučuje použití notebooku i mimo dosah elektrické sítě, přestože výrobce osadil testovanou konfiguraci výkonnější grafickou kartou.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 20 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 75 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 66 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 86 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 45 W

Baterie se nabíjí dostatečně rychle, na 80% kapacity se dostane přibližně za hodinu.

BIOS a zabezpečení

Nastavení BIOSu jsou u většiny notebooků pro domácnosti omezena jen na to nejnutnější, ani testovaný IdeaPad není výjimkou. Uživatel může kromě změny pořadí bootování, přepnout AHCI režim SATA radiče, zakázat WiFi adaptér nebo vypnout otravný uvítací znělku přehrávanou při každém spuštění počítače.

Také možnosti zabezpečení jsou omezena pouze na hesla po spuštění a přístup k nastavením BIOSu, předinstalovaný je také software pro přihlášení uživatele do Windows na základě snímku z webkamery.

Příslušenství

Do redakce nám dorazila předprodukční verze notebooku, s předinstalovaným operačním systémem Windows 7 Home Premium ve 32bitové verzi. Součástí systému byly pro řadu IdeaPad obvyklé utility, za zmínku stojí především povedený správce sítí Lenovo ReadyComm. Součástí jsou bohužel také různé zkušební verze, které bude muset většina uživatelů odstranit.

Ceny a záruka

Doporučená koncová cena testované konfigurace (pouze s šedou pracovní plochou) je 17 490 Kč bez DPH (20 988 Kč s DPH). V prodeji jsou ještě tři konfigurace:

  • s procesorem Core 2 Duo T6600 (2,2 GHz, 2 MB cache), 3GB RAM, grafickou kartou NVIDIA GeForce 210M a 320GB harddiskem za doporučenou koncovou cenu 14 790 Kč bez DPH (17 748 Kč s DPH)
  • s procesorem Core 2 Duo P7450 (2,13 GHz, 3 MB cache), 4GB RAM, grafickou kartou NVIDIA GeForce 240M a 500GB harddiskem za doporučenou koncovou cenu 16 990 Kč bez DPH (20 388 Kč s DPH)
  • s procesorem Pentium DC T4300 (2,1 GHz, 1 MB cache), 3GB RAM, grafickou kartou NVIDIA GeForce 210M a 320GB harddiskem za doporučenou koncovou cenu 13 590 Kč bez DPH (16 308 Kč s DPH)

Chystají se i další modely s 64bit verzí Windows.

Záruka platí po dobu 2 let pro fyzické osoby i při nákupu na IČ.

Závěr

IdeaPad Y550 je povedený multimediální notebook s příjemným vzhledem a dobrou výbavou. Disponuje dostatečným výkonem, který dokáže uspokojit i méně náročné hráče, příjemný je také velmi tichý projev chlazení notebooku. Na cestách uživatele potěší nadstandardní výdrž na baterii, která překonává podobně výkonné modely konkurence.

Slabší stránkou tohoto notebooku je touchpad, ačkoliv jsou jeho tlačítka bezchybná, dotyková část občas trpí nepříjemnou odezvou. Za ideální nelze považovat ani rozložení USB konektorů, kabely připojené z pravé strany mohou překážet při práci s myší a vysouvání mechaniky.

Klady a zápory

+ dobrý výkon
+ tiché chlazení
+ dlouhá výdrž na baterii

- pomalejší odezva touchpadu
- rozmístění USB

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Lenovo IdeaPad Y550

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Recenze

Diskuse