RECENZE: Lenovo ThinkPad X201 Tablet - Tablet PC do firmy

24. 6. 2010 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Lenovo má v dělání dotykových počítačů dlouhou tradici a s novými procesory od Intelu vydalo 12'' model X201 Tablet, který nabízí úsporný procesor Core i7, rychlý pevný disk, připojení na dokovací stanici a IPS displej s dvojím snímáním dotyků. Doporučená koncová cena testované konfigurace činí 40 000,- Kč bez DPH.

Lenovo ThinkPad X201 Tablet - Tablet PC do firmy

Základní popis

Dnes už si jen málokdo vzpomene, že řada ThinkPad byla započata právě dotykovým počítačem. Jmenoval se IBM 2521 ThinkPad (později přejmenován na ThinkPad 700T) a spoléhal se čistě na dotykový displej se speciálním (napájeným) perem. Po technologické stránce šlo o velmi zajímavý kousek s 20MHz 386 procesorem, 4-8 MB RAM, baterií na 3 hodiny provozu a transreflexním VGA displejem (640x480, 8 stupňů šedi), který místo klasického rotačního disku používal SSD paměť (maximálně 2x 10 MB). Slůvko ThinkPad se nakonec začalo používat jako označení celé řady a další modely začaly být klasické konstrukce s klávesnicí a dnes již tradičním polohovacím zařízením zvaným trackpoint. Dotykové modely ovšem zůstaly v nabídce i nadále.

Model X201 Tablet vychází z „nedotykového“ X201, proti kterému je delší a masivnější, aby mohl mít konstrukci s otočným kloubem a větší rám kolem displeje (aby bylo za co držet). Modely X201 se od předchozích X200 vzhledově téměř neliší (tablet i ne-tablet verze). Vizuální změnou je pouze přidání touchpadu vedle již dříve používaného trackpointu a osazení stereofonními reproduktory. Ta hlavní změna se odehrála pod kapotou v podobě inovace základní desky a procesoru.

Průměrného uživatele X201 Tablet zcela jistě nenadchne, pokud jde o design. Ten je totiž industriální, s černou barvou a hranatými tvary a klade největší důraz na funkčnost. Jenže tento notebook na průměrné uživatele necílí. Stejně jako první ThinkPad (700T) je i tento určen do rukou profesionálů ve firmách, ve kterých lesklé, zaoblené „trendy“ notebooky nejsou žádané. Koncepce vzhledu ThinkPadů se během let měnila jen mírně a mnozí uživatelé to oceňují, označují tento vzhled za nadčasový a nedají na něj dopustit. Sám jsem zprvu vzhled ThinkPadů příliš nemusel, ale po krátké době jsem objevil jeho kouzlo, a tak se mi X201 Tablet líbí. U běžných nepočítačových uživatelů však očekávejte spíše reakce typu „to vypadá fakt staře“.

Ke kvalitě zpracování nemohu mít výhrady. Celý notebook je precizně zpracovaný a nabízí výbornou odolnost – žádná část šasi se při manipulaci nekroutí, nikde nic nevrže a nedochází ani k prohýbání při zatlačení (klávesnice je pevná jako kámen). Všechny díly na sobě drží perfektně a u žádných spojů nenajdete nevzhledné mezery. Již na první pohled je jasné, že tento notebook je přímo předurčen k práci v terénu a něco vydrží.

Kloub víka je (jak už je u Tablet PC „convertible“ zvykem) otočný a umožňuje otočení displeje v obou směrech. Chod kloubu je plynulý a v případě použití coby klasického notebooku drží displej tak, aby byl přímo proti uživateli. Nehrozí tedy to, co se stává u některých jiných Tablet PC, kde displej nejde pořádně srovnat. Otáčení lze zvládnout jednou rukou a zajištění v režimu Tablet PC řeší zámek víka nad displejem, který lze vysunou z víka oběma směry podle potřeby. V zavřeném stavu je displej držen jen a pouze tímto zámkem, a díky absenci magnetického uchycení tak není problém s otevíráním jednou rukou. Před otevřením se jen musí zámek odemknout posuvným přepínačem na čelní straně základny. To lze zvládnout také jednou rukou, neboť po jeho posunutí zůstane zámek odemčený až do otevření displeje.

Po stránce konektorové výbavy se modely X200 a X201 v libovolné verzi nijak neliší. Tablet PC verze jen mají přesunuté jedno USB na druhou stranu. Na čelní straně je pouze čtečka paměťových karet (SD/MMC). Levý bok nese postupně od uživatele slot ExpressCard 54 (s odklápěcí krytkou), USB (napájené i ve vypnutém stavu), LAN, analogový výstup na monitor (VGA) a za výdechem chlazení žlutý konektor napájení. Zadní část je celá obsazena baterií, takže zde konektory žádné nejsou. Pravý bok je vybaven druhým USB, konektory zvukové karty, stařičkým 56kb/s modemem, zdířkou pro uschování pera a posledním (třetím) USB.

Výbava není příliš rozsáhlá, což je bohužel u profesionálních tabletů zvykem. Digitální výstup na externí LCD, eSATA nebo optickou mechaniku byste hledali marně. Konektor eSATA lze získat poměrně levnou kartou do slotu ExpressCard. Ostatní nedostatky můžete řešit pomocí (volitelné) dokovací stanice UltraBase, která se připojuje na spodek notebooku. Tato stanice se pevně přichycuje k notebooku a je možné ji používat i v terénu bez připojeného napájení (notebook s ní má standardní rozměry, jen je tlustší). Stanice je vybavena 4 USB, LAN, konektory zvukové karty, napájením (stejným jako u notebooku), dvojicí obrazových výstupů (analogové VGA i digitální DisplayPort) a optickou mechanikou v šachtě UltraBay.

Stanice UltraBay je kompatibilní s modely z řady X200 a X201 (standardními, Tablet PC i odlehčenými s písmenem s/i na konci)


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Tablet PC verze notebooků s otočným displejem jsou vždy těžší než jejich standardní protějšky. Cenou za speciální kloub a pevnější dotykový displej je přibližně 300 g hmotnosti nahoru. X201 Tablet váží při rozměrech 295 x 228 x 35 mm přesně 1,76 kg s dodávanou 4článkovou baterií. 65W napájecí zdroj váží 394 g včetně kabeláže a jde o standardní adaptér kompatibilní s ostatními ThinkPady posledních několika generací.

Hmotnost 1,76 kg je tak asi na hranici toho, co lze ještě pohodlně držet v ruce delší dobu. Nedivím se tedy, že výrobce nechtěl navyšovat hmotnost větší baterií s vyšší kapacitou.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je jedním slovem lahoda. Není na trhu mnoho notebooků, které by se mohly pochlubit podobně kvalitní klávesnicí. Lenovo to ví, a proto tuto klávesnici drží s minimálními obměnami již mnoho let. Hlavní předností je jistý, tichý stisk a celkový komfort při psaní, jaký nenabídne ani mnoho klasických stolních klávesnic (klávesnice je tak oblíbená, že Lenovo nabízí stejnou i jako externí připojitelnou přes USB). Na tomto notebooku je prostě radost psát.

Rozložení kláves je co nejpodobnější stolním klávesnicím - šestice kláves Insert, Delete, Home, End, PgUp a PgDn je umístěna v standardním rozložení v pravém horním roku. Specialitou je umístění klávesy Esc nad řadu funkčních kláves, které jsou díky tomu rozděleny po blocích velkými mezerami (velmi užitečné při práci bez dívání na klávesnici).

Jedinou nevýhodu klávesnice spatřuji v umístění Fn klávesy do levého dolního rohu, což je nezvyklé (ale Lenovo se toho drží). V BIOSu lze Ctrl a Fn prohodit, ale fyzická záměna kvůli odlišné velikosti kláves není možná. Pro tělesně postižené je příjemná funkce umožňující uzamknutí Fn klávesy po stisku (přímo na úrovni BIOSu). Sic nejsem tělesně postižený, tuto funkci jsem si oblíbil, protože například regulace podsvícení displeje je až na druhém konci klávesnice a takto je možné ji používat bez použití obou rukou.

Pokud jste z ThinkPadů zvyklí na lampičku ve víku displeje (ThinkLight), Tablet PC verze ji nemá. Lampičku shledávám velmi praktickou a její absence zamrzí. Vypuštěna byla kvůli odlišnému tvarování víka.


pracovní plocha detail klávesnice

Ačkoli modely X200 měly k polohování kurzoru dostupný pouze trackpoint, u všech X201 přibyl ještě touchpad. Tento Touchpad je velmi malý (u X201 Tablet ještě menší než u ostatních X201), ale má rychlou a plynulou odezvu. Většinu času jsem pracoval raději s trackpointem, na který jsem již naučený z business notebooků obecně, ale jsem rád, že byl touchpad přidán. Někteří uživatelé jsou na něj zvyklí, a pak také pokud zrovna nesedíte přímo před notebookem, je práce s touchpadem pohodlnější. Polohovací zařízení lze jednotlivě povolovat a zakazovat pomocí nabídky ukryté pod klávesovou zkratkou Fn+F8.

Tlačítka trackpointu i touchpadu jsou příjemně měkká a při stisku jen téměř neslyšně klapají. Touchpad má dvě tlačítka a trackpoint tři. To prostřední u trackpointu může plnit buď klasickou funkci prostředního tlačítka myši, nebo (což je standardně) při držení přepínat do velmi šikovného módu emulace kolečka myši.

Tablet PC

Spodní kraj víka je v Tablet PC režimu (při vertikálním natočení) vpravo od LCD. Má na sobě standardní sadu indikačních diod v rozmístění známém z mnoha jiných ThinkPadů (bezdrátové technologie, zámky klávesnice, aktivita disku, zapnutí, stav baterie, připojení adaptéru a režim spánku) a sadu tlačítek pro rychlý přístup k některým funkcím. Je zde druhý vypínač, který je možné posuvným zámkem zneaktivnit. Tlačítko nad ním zastupuje kombinaci kláves Ctrl+Alt+DEL pro rychlý přístup k uzamknutí profilu a ke Správci úloh. Další tři tlačítka jsou již programovatelná a standardně mají funkce: otáčení obrazovky, spuštění Tablet Shortcut Menu a zneaktivnění všech tlačítek.

Tablet Shortcut Menu je stejné jako v dřívějších Tablet PC ThinkPadech. Nabízí rychlý přístup k nastavení dotykové obrazovky, jasu LCD, hlasitosti zvukového výstupu, přepínání výstupu grafické karty a uspání notebooku. S poslední generací Lenovo přidalo také utilitu SimpleTab, kterou lze vyvolat gestem (nebo červeným „puntíkem“ na obrazovce) a která nabízí to samé, jen v líbivějším kabátku s barevnými ikonami, které si lze po obrazovce libovolně rozmístit.

Snímání pera a kapacitní dotykovou vrstvu dodala společnost Wacom, která dodává tyto součásti téměř do všech profesionálních Tablet PC. Po hardwarové stránce jsou podporována jak multidotyková gesta, tak i snímání přítlaku pera. S předinstalovaným ovladačem však snímání přítlaku nefunguje, takže pro odemknutí této funkce je nutné nainstalovat ovladač ze stránek Wacomu.

V případě, že je pero v blízkosti obrazovky, kapacitní snímání dotyku prstem se zneaktivní, takže si lze při psaní opřít o obrazovku ruce.

Hlavní HW parametry

Základní deska je postavena na čipové sadě Intel QM57 a je do ní zasazen úsporný (low-voltage) procesor Intel Core i7 620LM se základní frekvencí 2,0 GHz (4 MB L3 cache, TDP 18,9 W). Při nečinnosti se tento procesor umí podtaktovat na 1,2 GHz a při maximálním zatížení a současném nevyužití všech jader se naopak umí přetaktovat na 2,8 GHz (Turbo Boost). Procesor má dvě výpočetní jádra a každé z nich má zdvojenou instrukční jednotku (HyperThreading), takže operační systém vidí 4 logické procesory.

CPU-Z
specifikace čipu

S operační pamětí se výrobce příliš nerozdal. Ponechal obsazený pouze jeden ze dvou paměťových slotů a osadil 2 GB RAM typu DDR3-1066. Paměť RAM patří k žroutům energie, takže použití pouze jednoho modulu může mít význam kvůli výdrži baterie. Pro uživatele to také znamená jednodušší pozdější rozšíření operační paměti. U nás prodávaná konfigurace se dodává s dalším 1GB RAM modulem navíc (celkem tedy s 3GB RAM).

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 33 749
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 17 874

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 79 601
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 57 705

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 511
  • Rendering (Multiple CPU): 903
  • Multiprocessor Speedup: 1,77

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 2874
  • Rendering (Multiple CPU): 5585
  • Multiprocessor Speedup: 1,94

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 6,2
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,5
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 4214 MB/s

Výkonově procesor nijak nezaostává, a ač jde o úspornou variantu, překoná i procesory Core 2 Duo taktované na 2,5 GHz. Procesor tedy nebude při běžných činnostech nijak omezovat.

Celkovou svižnost notebooku podporuje také rychlý 7200rpm disk s kapacitou 320 GB od společnosti Hitachi. Daní za vyšší otáčky je bohužel také jeho mírně vyšší hlučnost, která je o to znatelnější, že při kancelářské práci je ventilátor často vypnutý.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 94 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 65,2 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,01 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,8

Přímo na základní desce je integrovaný gigabitový Ethernet, který doplňují bezdrátové technologie v podobě Wi-Fi a/g/n karty (Intel Centrino Ultimate-N 6300AGN) a Bluetooth modulu. Notebook je připraven na přidání WWAN modemu osazením čtečky SIM karet a potřebnými anténami. Samotný modul však chybí a v našich končinách není dostupná konfigurace, která by jej měla již v základu.

Vypnutí bezdrátových technologií je možné hardwarovým posuvným přepínačem na levém boku. Pokud jsou technologie přepínačem povolené, lze je jednotlivě zapínat a vypínat utilitou pod klávesovou zkratkou Fn+F5. Pokud si ponecháte nainstalovaný program ThinkVantage Access Connection, lze pod touto zkratkou také rychle přepínat profily sítí.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Matný displej má úhlopříčku 12,1“ a poměr stran zůstal 16:10. V této úhlopříčce se téměř výhradně používá rozlišení WXGA (1280x800), které má i tento notebook. Výrobce zvolil dražší LCD panel s technologií IPS, neboť běžně používané TN panely mají slabý vertikální pozorovací úhel, což se stává problémem, pokud se pracuje s displejem na výšku. Díky IPS má displej výborné pozorovací úhly a barvy se neinvertují ani v případě, kdy se na displej budete dívat téměř z kolmého úhlu (u TN displejů je něco takového naprosto nemyslitelné). K barvám, kontrastu i svítivosti nemám žádné výhrady a naopak ještě musím pochválit, jak věrnou černou barvu umí displej vytvořit.

Radost kazí pouze dotyková vrstva, která přináší dva nedostatky - způsobuje mírné (i když rozmazané) odlesky a snižuje jas displeje, pokud nejste přímo proti němu. Ke snížení jasu dochází už při náklonu přibližně 15°. Řekl bych, že u tohoto displeje je jev mírně výraznější než u jiných (dříve recenzovaných) Tablet PC.

Parametry displeje

  • Typ obrazovky: IPS
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 270 cd/m^2
  • Kontrast: 500:1
  • Odezva: 25 ms
  • Podsvícení: LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je Toshiba LTD121KX6B. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Vykreslování řeší grafický koprocesor Intel GMA HD s 12 pixel procesory integrovaný na destičce hlavního procesoru. Ten si grafickou paměť vyhrazuje v operační paměti RAM a přiděluje si ji automaticky dle potřeby až do velikosti 761 MB (při zapnutém Aeru a rozlišení 1280x800 bere kolem 50 MB). Technologická podpora čítá DirectX 10 a Shader Model 4.0 a přehrávání videa lze akcelerovat do full-HD rozlišení (zdroje) u formátů MPEG2, h264, WMV9 a VC1.

Základní frekvence grafického procesoru činí 266 MHz, ale v případě potřeby dochází k automatickému přetaktování až na 566 MHz pomocí technologie Turbo Boost v závislosti na zatížení výpočetních jader CPU.

Přímo na těle notebooku je pouze jeden obrazový výstup, a to analogové VGA. U korporátních notebooků je přítomnost VGA nutností, neboť se stále ještě používá nejčastěji pro připojení projektorů v konferenčních sálech. Zkusil jsem k němu připojit 21“ LCD panel s rozlišením 1680x1050 a obraz byl překvapivě velmi kvalitní bez viditelných defektů. Pokud máte v plánu připojovat ještě větší LCD, DisplayPort přítomný v dokovací stanici podporuje monitory až do rozlišení 2560x1600. Přítomnost dvou výstupu na dokovací stanici umožňuje současné připojení dvou externích monitorů v režimu rozšířené plochy (za předpokladu, že je interní displej vypnutý).

Testy 3D Mark

  • 3DMark 03: 3573
  • 3DMark 05: 2397
  • 3DMark 06: 1354

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,3
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 4,8

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 589
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1211
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 1419
  • OpenGL Speedup: 2,41

Cinebench R10

  • Shading (OpenGL Standard): 1339

Výkon grafické karty postačuje na běžnou kancelářskou práci, starší a méně náročné hry a základní multimédia v podobě přehrávání (HD) filmů. Pro běžného uživatele, který notebook nechce primárně na AAA hry, tedy s přehledem postačuje. Výhodou tohoto integrovaného řešení je samozřejmě výrazně nižší spotřeba než v případě diskrétních grafických čipů s vlastní pamětí.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Stereofonní reproduktory mají své místo na spodku základny v přední části. Jsou velmi hlasité, ale kvalita podání je spíše mírně pod průměrem. Ve zvuku chybí jakýkoli náznak hloubek a zvuk je trochu plechový. U notebooku této kategorie nejde o nic špatného, ale hudbu bych si na nich přehrávat tedy nechtěl. 0,3Mpix webkamera i mikrofon jsou umístěny ve víku. Kamera je tradičně nad displejem, ale (duální) mikrofon má místo pod ním.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Pomocí dvou konektorů zvukové karty lze vyvést stereofonní výstup do reproduktorů (sluchátek) nebo připojit monofonní mikrofon. S ovladačem zvukové karty je nainstalována také obslužná utilita SmartAudio, ve které lze měnit nastavení ekvalizéru a vylepšit zvuk mikrofonu.

Digitální výstup 5.1 zvuku obsluhuje grafický čip a jde o součástí DisplayPortu (v dokovací stanici). Pomocí DisplayPort-HDMI redukce tak můžete dostat do televize obraz i zvuk jedním kabelem.

Regulace hlasitosti zvuku se provádí třemi tlačítky vlevo nad klávesnicí. U nových ThinkPadů někdy bývá navíc tlačítko pro ztlumení mikrofonu. Tento model se drží předchozí varianty klávesnice, takže tuto funkci najdete jen pod zkratkou Fn+F6, kde můžete také zakázat přenos obrazu z webkamery.

Zabezpečení

ThinkPady jsou určeny především do náročného pracovního prostředí a s ním souvisí i bezpečnost. Nepřekvapí proto, že jsou přítomny veškeré běžně používané zabezpečovací mechanismy od čtečky otisku prstů přes bezpečnostní TMP čip až po Computrace a správcovské heslo, které se zakódované ukládá přímo do speciální EEPROM na základní desce.

Autorizaci uživatele lze provádět už v BIOSu a na základě zadaného hesla/otisku systém po nastartování přihlásí příslušného uživatele. Čtečka prstů je vpravo dole u obrazovky, kde je přístupná, i když je notebook zavřený s displejem nahoru.

V této konfiguraci podporuje notebook technologii Intel vPro v poslední verzi, která umí notebook vzdáleně nabootovat přes síť z ISO image, podporuje přenos obrazu pomocí VNC bez kooperace s operačním systémem a mnoho dalšího.

Chlazení a provozní hluk

Jednou z předností (většiny) ThinkPadů bývá dobře navržené chlazení, které je efektivní i tiché zároveň. K nasávání vzduchu slouží několik otvorů na spodku základny. Výdech má své místo na levém boku. Ventilátor se při nenáročné kancelářské práci točí jen zřídka, takže je slyšet pouze (7200rpm) pevný disk. Na hluk citlivější lidé tedy mohou snížit hlučnost notebooku výměnou disku za nějaký 5400rpm model, nebo (lépe) za SSD. V zátěži je ventilátor aktivní téměř neustále na střední otáčky. Podobně se chová také v případě, kdy vložíte notebook do dokovací stanice a zavřete jej.

Chování ventilátoru lze ovlivnit v Linuxu pomocí SM-API a ve Windows pomocí programu TPFanControl. Oceníte jej při používání zavřeného notebooku v dokovací stanici (nastavení neustálého chodu ventilátoru na nejnižší otáčky) a v parných letních dnech, kdy lze nechat ventilátor stále zapnutý s vyššími otáčkami, aby vás notebook nehřál do klína.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 25,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 23,6°C
  • klávesnice vlevo = 26,0°C
  • klávesnice vpravo = 24,3°C
  • spodek maximum = 29,9°C (pod výdechem chlazení)
  • výdech chlazení = 30,5°C
  • napájecí adaptér = 29,2°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 28,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 24,4°C
  • klávesnice vlevo = 29,2°C
  • klávesnice vpravo = 25,8°C
  • spodek maximum = 36,0°C (pod výdechem chlazení)
  • výdech chlazení = 39,2°C
  • napájecí adaptér = 45,0°C

teplota okolí při měření: 21,7°C

Teploty se drží v normě a při méně a středně náročné práci vás notebook nebude pálit ani při použití na klíně, ani při držení v ruce v režimu Tablet PC. K chlazení tak nemám žádné výhrady.

Baterie

U nás prodávaná konfigurace je vybavena nejslabší 4článkovou baterií s kapacitou 29 Wh, která udrží notebook v provozu v našem standardním redakčním testu přesně 2 hodiny a 57 minut. Pokud si necháte zapnutou Wi-Fi a budete si prohlížet webové stránky s vyšším jasem LCD, pravděpodobně se nedostanete přes 2 hodiny provozu. Existuje ještě větší varianta primární baterie s 8 články a kapacitou 66 Wh (2,3x víc), která přesahuje z těla notebooku dozadu.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 12 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 43 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 23 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 56 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 32 W

Nabíjení baterie mění rychlost v závislosti na jejím aktuálním stavu. Pokud je vybita pod 20%, je nabíjení velmi pomalé (5-9 W), až nad touto hranicí se nabíjení zrychlí na plnou rychlost. Pokud tedy baterii nevybijete pod 20%, nabije se za hodinu téměř na 100%. Pokud ji vybijete úplně, trvá nabíjení kolem 3 hodin.

BIOS

ThinkPady nabízí rozsáhlé nastavení BIOSu (upravený Phoenix BIOS), do kterého se dostanete stiskem klávesy F1 po zapnutí notebooku. Možnosti konfigurace jsou následující:

Síť

  • probouzení z LAN (vypnuté, zapnuté, pouze s připojeným napájením)
  • aktualizace BIOSu z LAN
  • povolení BIOSu síťové karty
  • přímý přístup k disku (DMA)
  • zakázání bezdrátových funkcí

PCI

  • nastavení přerušení pro jednotlivá IRQ

USB

  • vypnutí podpory USB BIOSem
  • vypnutí stálého napájení USB portů

Klávesnice/myš

  • zakázání trackpointu a/nebo touchpadu
  • prohození Fn a Ctrl
  • zapnutí funkce „jedním prstem“ pro Fn
  • vypnutí odděleného přepínání interního numerického bloku

Zobrazení

  • nastavení výchozího výstupu grafické karty

Napájení

  • zakázání probouzení událostmi baterie
  • vypnutí Intel SpeedStep + nastavení jeho režimu pro baterii/AC
  • nastavení režimu chlazení pro baterii/AC (maximální výkon, vyvážené)
  • ztlumení optické mechaniky
  • vypnutí správy napájení CPU, PCI a PCIe

Zvukové události

  • pípnutí při změně napájení
  • pípnutí při docházející baterii
  • pípnutí, pokud systém čeká na heslo (v BIOSu)
  • pípnutí, pokud je stisknuto příliš mnoho kláves najednou

Paměť

  • povolení rozšířeného testu paměti

SATA

  • nastavení SATA řadiče (AHCI, kompatibilita)

Procesor

  • vypnutí podpory více jáder
  • vypnutí podpory HT (Hyper-Threading)
  • vypnutí podpory virtualizace
  • Vypnutí VT-d (VT-d = přímý přístup k rozhraním při virtualizaci)

Intel AMT

  • zakázání AMT
  • nastavení čekání RPAT
  • typ terminálu (standardně VT100+)

Příslušenství

Testovaný kus měl jako součást balení pouze tištěnou dokumentaci a napájecí adaptér. Nebyla přibalena ani DVD s tovární instalací operačního systému, ani dokovací stanice (jak bylo dříve zvykem u X200).

Na disku je předinstalovaný operační systém Windows 7 Professional v 32bit verzi s korporátními utilitami Lenovo ThinkVantage (System Update, Access Connection, Client Security Solution,…). Bloatware je na disku minimum a tím nejotravnějším je samozřejmě zkušební verze antiviru.

Obnova operačního systému se provádí stiskem modrého tlačítka ihned po zapnutí. Nástroj, který se spustí, umožňuje mimo obnovy také zálohování souborů na jiný disk, CD/DVD nebo ethernet. Pokud si chcete obnovu systému někam zálohovat, lze to provést pomocí utility Rescue and Recovery. Mimo vypálení sady DVD je možné vytvořit zálohu také například na USB disk.

Ceny a záruka

V našich končinách je dostupná pouze jedna verze X201 Tablet, a to ta testovaná (rozdíl je v 3GB RAM). Doporučená koncová cena je 39 990,- Kč bez DPH (47 988,- Kč s DPH). Standardní záruka má dobu trvání 3 roky a je typu carry-in (dopravu do servisu řeší zákazník). Tuto záruku lze prodloužit nebo rozšířit o další služby (on-site servis, ochrana proti náhodnému poškození).

Závěr

ThinkPad X201 Tablet si drží výbornou kvalitu a z hlediska zpracování jde o notebook, kterému prakticky není co vytknout. V klasickém režimu získáte přístroj se skvělou klávesnicí a tichým chlazením. V případě režimu Tablet PC zas promyšlené zařízení se slušnou IPS obrazovkou, která podle natočení hned neinvertuje barvy. V obou případech jde také o notebook vhodný do firmy pro náročné uživatele díky podpoře dokovací stanice, slušným možnostem zabezpečení a podpoře nejnovějších technologií pro vzdálenou správu. Mezi nedostatky lze zařadit nižší výdrž se standardní baterií a ztmavení displeje, pokud se uživatel na displej dívá pod úhlem. Mezi softwarové vady na kráse řadím nefunkčnost snímání síly přítlaku pera s předinstalovaným ovladačem. Na druhou stranu, snímací vrstva je od společnosti Wacom, takže není problém nainstalovat ovladač, který tuto funkci podporuje. Mezi profesionálními zařízeními typu Tablet PC řadím X201 Tablet mezi ty nejlepší.

Klady a zápory

+ výborná klávesnice
+ špičková kvalita zpracování a odolnost
+ IPS displej

- se standardními ovladači nefunguje snímání přítlaku pera
- nižší jas, pokud se nedíváte na displej přímo
- nižší výdrž na baterie

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Lenovo ThinkPad X201 Tablet

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Lenovo ThinkPad X201 Tablet
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7 620LM (2.00 GHz, 4 MB L3, 2,4 GHz QPI)
  • RAM (MB): 2048 DDR3-1066 (1x2048)
  • HDD (GB): 320 (Hitachi HTS723232L9SA60, 7200rpm, SATA, 16MB cache)
  • ODD: -
  • LCD: 12,1" TFT
  • LCD rozlišení: WXGA (1280 x 800)
  • Video: Intel GMA HD (IGP)
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/100 (Intel 82577LM Gigabit Network Connection)
  • WiFi: Intel Centrino Advanced-N 6300 AGN (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Conexant Cx20585 HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad & trackpoint (Synaptics) + duální digitizér (Wacom)
  • Software: Windows 7 Professional (32bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 29 Wh / 2h 57min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC, 3x USB, VGA, ExpressCard 54
  • Rozměry: 295 x 228 x 35 mm
  • Hmotnost (kg): 1,76
Recenze

Diskuse