RECENZE: MSI FX600 - multimédia s dlouhou výdrží

24. 8. 2010 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Notebooky od MSI mají své místo často u studentů a hráčů. Podívali jsme se na nový, cenově dostupný 15,6'' model řady FX, který nabízí procesor Core i5, 4 GB RAM, velký disk a dedikovaný grafický čip NVIDIA s podporou technologie Optimus. Doporučená koncová cena notebooku se pohybuje nad 15 000,- Kč bez DPH.

MSI FX600 - multimédia s dlouhou výdrží

Základní popis

Vzhled počítače na první pohled dává vědět, že FX600 patří do kategorie multimediálních notebooků. Matné víko má z vnější strany jemnou texturu a uprostřed velký, stříbrný nápis MSI. Obdobný povrch je po otevření na opěrkách rukou a nad klávesnicí. Aby notebook nebyl celý černý, má po obvodu stříbrný pruh (nastříkaný plast). Lesklé povrchy mají plasty rámu okolo displeje a prostoru kolem kláves. Celkově lze předpokládat, že vzhled zaujme svou lehkou extravagancí spíše mladší uživatele.

U podobných notebooků se očekává, že budou většinu času ležet na stole, takže jejich odolnost není tak dobrá jako v případě business strojů. Šasi je celé z plastu a při zvedání otevřeného notebooku za roh se základna výrazně kroutí (zejména při chycení za pravý přední roh). Taktéž při silnějším zatlačení dochází k prohýbání v okolí touchpadu a opěrky pravé ruky. Víko je na tom podobně jako základna a při zatlačení na některá místa se vlní barvy na displeji. V rámci kategorie jde o slabší průměr, ne však o propadák.

Klouby víka jsou zapuštěné do základny, což definuje maximální úhel otevření kolem 130°. V zavřeném stavu je víko drženo magneticky a k pohodlnému otevření to chce dvě ruce (jinak se s víkem zvedá i základna).

Až na čtečku paměťových karet (SD, MMC, MS) jsou všechna rozhraní rozmístěna na bocích. Vlevo jsou konektory zvukové karty, dvě USB, HDMI a za výdechem ventilace konektor napájení. Vpravo je optická mechanika a za ní kombinovaný port eSATA/USB s VGA a LAN.

Z multimediálních notebooků v poslední době začal mizet slot ExpressCard, který chybí i zde. K rozložení konektorů nemám výhrady, ale nezdá se mi zrovna nejšťastnější otočení všech konektorů „vzhůru nohama“. Zejména u USB jsou někteří uživatelé naučení vkládat kabel značkou nahoru a někdo by mohl nemožnost zasunout kabel řešit větší silou.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Mezi 15,6“ notebooky je MSI FX600 s hmotností 2,59 kg jedním z lehčích. V zavřeném stavu má přístroj rozměry 384 x 250 x 32-35 mm a přibalený napájecí adaptér váží včetně kabeláže 536 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Téměř všechny multimediální notebooky přešly na chiclet klávesnice (klávesy oddělené mezerami) a testované MSI není výjimkou. Klávesy kladou při stisku minimální odpor, a ač nejde o klávesnici ideální pro písaře, lze na ní psát relativně rychle bez přehmatů. Výhodou použitého provedení je bezpochyby minimální hlučnost při psaní.

Výhrady musím mít k rozložení kláves. Tou největší jsou chybějící klávesy Home a End, které jsou přístupné přes kombinaci Fn s PgUp/PgDn, což považuji u tak velkého notebooku za velké mínus. Místo pro tyto klávesy zabraly daleko zbytečnější ScrollLock a Pause, které většina lidí z cílové skupiny uživatelů možná nikdy nepoužije. Druhou výtku směřuji k malému, jednořádkovému Enteru a třetí k umístění zpětného lomítka mezi levý Alt a mezerník, kde jen překáží a znamená zmenšení levého Ctrl.

Nad klávesnicí je uprostřed několik tlačítek. Jediné podsvícené je úplně vpravo a je to vypínač (svítí modře). Další tlačítka slouží k regulaci hlasitosti zvuku (chybí ztlumení), spuštění „cinema pro“ módu a zapínání Wi-Fi a doplňuje je jedno, u kterého lze funkci nastavit.

Indikační diody jsou všechny na čelní hraně a jejich popisky jsou pod tlačítky touchpadu, což je docela šikovné řešení.


pracovní plocha detail klávesnice

Dotyková plocha touchpadu Elan Smart-Pad je proti okolí mírně zapuštěna a má vroubkovaný povrch. Pohyb kurzoru je mírně zpožděný, což někomu může vadit. Naopak velmi dobrá je podpora gest více prsty, u které šel výrobce tak daleko, že například tahem třemi prsty nahoru lze rychle otevřít okno Průzkumníka.

Hlavní HW parametry

Základní deska je osazena čipovou sadou Intel HM55 a procesorem Intel Core i5 450M se základní frekvencí 2,4 GHz a možností automatického přetaktování (TurboBoost) na 2,66 GHz. Tento procesor poskytuje velmi slušný výkon pro všechny běžné činnosti.

CPU-Z
specifikace čipu

Operační paměť má celkovou kapacitu 4 GB a je rozdělena na dva 2GB moduly typu DDR3 běžící na frekvenci 1066 MHz.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 38 904
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 17 234

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 96 144
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 60 773

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 509
  • Rendering (Multiple CPU): 1122
  • Multiprocessor Speedup: 2,20

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 2900
  • Rendering (Multiple CPU): 6850
  • Multiprocessor Speedup: 2,36

Testy RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 5157 MB/s

Úložný prostor tvoří 2,5“ pevný disk od Western Digital s kapacitou 500 GB a rychlostí otáčení ploten 5400 rpm. Výkonově jde o naprosto průměrný disk.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 156 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 55,3 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,29 ms

Optická mechanika je typu DVD Super Multi a podporuje zápis na dvouvrstvá média. Podpora Blu-ray disků by sice potěšila, ale ta je v této cenové relaci stále utopií.

Drátovou konektivitu řeší gigabitový ethernet Realtek a k bezdrátovému přenosu dat je připravena b/g/n Wi-Fi karta od Intelu společně s Bluetooth modulem. Vypínání bezdrátových technologií se řeší zkratkami s Fn klávesou (Fn+F8, Fn+F9). Na klávesnici je sice vyznačena zkratka také pro bezdrátový modem (Fn+F10), ale tento model jím není vybaven a není ani připraven na jeho snadnou montáž.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Použitý 15,6“ displej Samsung 156AT05-H01 má lesklý povrch obrazovky a rozlišení HD ready (1366x768). Jde o úplně základní displej, jaký lze najít už v nelevnějších noteboocích této úhlopříčky. Pozorovací úhly displeje jsou tradičně velmi slabé a ostatní parametry jsou průměrné. Ač má displej také LED podsvícení, maximální svítivost je spíše pod průměrem.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Zpracování grafiky je rozděleno mezi dvě grafické karty. První, Intel GMA HD, je integrovaná v procesoru a sdílí paměť z RAM. Tato grafika je připojena k internímu LCD i grafickým výstupům a stará se o vykreslení obrazu například v operačním systému.

Druhou grafikou je dedikovaný procesor NVIDIA GeForce GT325M s 1 GB vlastní paměti typu DDR3 (700 MHz, 128bit). Tato grafická karta je založena na jádře GT216 s 48 unifikovanými shadery a proti rozšířenější variantě GT330M se liší nižším taktem jádra (450 místo 575 MHz).

Po technologické stránce je dobré zmínit podporu DirectX 10.1, Shader Modelu 4.1, výpočetního rozhraní CUDA a akcelerace moderních HD formátů videa.

K připojení externího monitoru je notebook vybaven dvěma výstupy – analogovým VGA a digitálním HDMI. HDMI zvládá všechna rozlišení single-link DVI, což znamená maximum u rozlišení 192x1200.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 16 767
  • 3DMark 03: 13 952
  • 3DMark 05: 10 593
  • 3DMark 06: 6100

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 608
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 2151
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 4247
  • OpenGL Speedup: 6,99

Cinebench R10

  • Shading (OpenGL Standard): 3548

SPEC viewperf 10 – Composite / 1280x1024 (fps)

  • 3ds max (3dsmax-04): 7,73
  • CATIA (catia-02): 10,57
  • EnSight (ensight-03): 12,13
  • Maya (maya-02): 24,49
  • Pro/ENGINEER (proe-04): 9,47
  • SolidWorks (sw-01): 7,89
  • UGS Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-01): 2,95
  • UGS NX (ugnx-01): 3,36

game
Call of Duty: Modern Warfare 2, 1366x768, no-AA, střední detaily
FPS: 30 (min), 143 (max), 54 (průměr)

game
Crysis, 1366x768, no-AA, střední detaily
FPS: 15 (min), 34 (max), 23 (průměr)

game
NFS:Shift, 1366x768, no-AA, střední detaily
FPS: 22 (min), 51 (max), 36 (průměr)

Z hlediska 3D výkonu je tato karta v úrovni nižšího mainstreamu, což znamená, že hry si zahrajete všechny, ale ty náročnější už třeba jen s nižší úrovní detailů.

HD videa lze akcelerovat pomocí grafické karty, pokud jsou ve formátech H.264, VC-1, MPEG-2 a MPEG-4 ASP.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Vestavěné stereo reproduktory jsou zabudovány do panelu nad klávesnicí (kde jsou překryty mřížkou) a do čelní hrany. Jsou tedy dohromady čtyři. Jejich zvukové podání je na velmi dobré úrovni a řekl bych, že v rámci cenové relace jde o jasný nadprůměr. Taktéž hlasitost reproduktorů je velmi slušná.

Duální mikrofon je společně s 1,3Mpix webkamerou schopnou natáčet v HD rozlišení 720p (1280x720).

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Chlazení zajišťuje jeden ventilátor s chladičem, ke kterému jsou připojeny heatpipe od procesoru a grafické karty. Ventilátor běží již od zapnutí a po dobu chodu notebooku se nevypíná. Při kancelářské práci běží na nejnižší otáčky, při kterých je stále znatelně hlučnější než pevný disk. V běžném ruchu místnosti s více lidmi notebook pravděpodobně neuslyšíte, ale v tiché místnosti může být hluk chlazení poněkud otravný (platí pro sluchově citlivější jedince).

V zátěži se ventilátor poměrně záhy zrychlí na úroveň, kterou už jen tak nepřeslechnete, ale v rámci kategorie levných multimediálních notebooků jde o průměr.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 29,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,2°C
  • klávesnice vlevo = 28,1°C
  • klávesnice vpravo = 30,1°C
  • spodek maximum = 32,0°C (pod levou opěrkou ruky)
  • výdech chlazení = 32,3°C
  • napájecí adaptér = 34,9°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 35,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 36,1°C
  • klávesnice vlevo = 36,6°C
  • klávesnice vpravo = 36,5°C
  • spodek maximum = 46,9°C (levá polovina)
  • výdech chlazení = 58,8°C
  • napájecí adaptér = 49,6°C

teplota okolí při měření: 25,3°C

Při kancelářské práci je teplota celého notebooku velmi nízká díky neustále běžícímu ventilátoru, takže lze bez problému pracovat s notebookem na klíně. Při hraní her dochází k výraznému zahřívání zejména spodku základny. Je tedy jednoznačně doporučeno mít při takové činnosti notebook položený na pevném, rovném povrchu.

Po několika hodinách hraní her se procesor zahřál na 84°C a grafická karta na 73°C.

Baterie

Notebook těží z možnosti přepínání grafických karet. S použitou 6článkovou baterií (64 Wh) vydržel v našem standardním redakčním testu* 4 hodiny a 48 minut. Prohlížení webových stránek s vyšším jasem displeje a zapnutou Wi-Fi znamená výdrž necelé 4 hodiny.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 18 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 36 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 53 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 65 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 19 W

Kompletní nabití vybité baterie trvá přibližně 4 hodiny při vypnutém i zapnutém notebooku.

BIOS a zabezpečení

Do nastavení BIOSu se vstupuje stiskem klávesy Delete ihned po zapnutí počítače. Lze změnit následující volby:

Pokročilé

  • vypnutí podpory Intel SpeedStep
  • přepnutí režimu SATA řadiče (AHCI, kompatibilita)
  • nastavení latence PCI (standardně 32 hodinových cyklů)
  • zvýšení výkonu notebooku (jednoduché přetaktování v úrovních 1-5)
  • vypnutí podpory USB ve starých OS
  • vypnutí EHCI ve starých OS
  • USB device reset timeout

Schopnosti zabezpečení na úrovni BIOSu končí u uživatelského a správcovského hesla.

Příslušenství

Součástí balení je pouze notebook, napájecí adaptér a tištěná dokumentace. Předinstalovaný operační Windows 7 Home Premium má obnovu tovární instalace uloženou na skrytém oddílu disku, kterou lze vypálit na vlastní sadu DVD. Společně s operačním systémem jsou na disku instalovány následující programy:

  • Windows Live
  • zkušební verze antiviru (s mimořádně otravným upozorňováním na aktivaci)
  • zkušební verze MS Office 2007
  • plná verze kancelářského balíku MS Works
  • MSI BurnRecovery
  • zkušební verze MAGIX Video Easy SE a Photo Manager 9
  • balík programů ArcSoft (Connect, Magic-i Visual Effects 2, Print Creations, WebCam Companion 3)

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je na trhu za doporučenou koncovou cenu 16 250,- Kč bez DPH (19 500,- Kč s DPH) a jde o jedinou u nás nabízenou konfiguraci. Standardní záruka má dobu trvání 2 roky a platí i v zahraničí.

Závěr

Testovaný notebook MSI FX600 je typickým příslušníkem kategorie multimediálních notebooků pro domácí použití. Cílený je na uživatele, kteří se zaměřují na poměr výkon/cena, ale zároveň chtějí lepší výdrž na baterie. Ze zaměření na „domácí“ uživatele vyplývá nižší tuhost šasi a minimální podpora zabezpečení. Z hlediska výkonu však bez problému zastane libovolnou běžnou činnost.

Klady a zápory

+ dobrý zvuk vestavěných reproduktorů
+ dlouhá výdrž na baterie

- rozložení klávesnice
- měkčí šasi v prostoru optické mechaniky

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie MSI FX600

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Recenze

Diskuse