RECENZE: MSI Wind U160 - s novým Atomem

8. 6. 2010 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Velký boom mini notebooků je sice už dávno za námi, ale je nemyslitelné, že by nějaká značka neměla svého koně v této kategorii. Dnes se podíváme na 10'' MSI s novým procesorem Atom N450 a 250GB diskem. Doporučená koncová cena tohoto zařízení včetně Windows 7 Starter se vejde do 8000,- Kč bez DPH.

MSI Wind U160 - s novým Atomem

Základní popis

Netbooky dnes tvoří nezanedbatelnou část prodejů zejména díky své minimální ceně. Zatímco před lety se začínalo se 7 a 9“ modely, dnes se většina výrobců ustálila na úhlopříčce 10“. Obrazovka tak má příjemnější velikost pixelů a 10“ lze navíc považovat za nutné minimum pro neosekanou a použitelnou klávesnici (například pro psaní hmatovou metodou).

Levné mini notebooky jsou specifickou kategorií kvůli licenčním podmínkám výrazně zlevněné (a osekané) edici Windows 7 Starter Edition. Tu totiž nelze instalovat na počítač s displejem větším než 10“, více než 1 GB RAM a diskem větším než 250 GB. Proto si po stránce konfigurace jsou levné mini notebooky podobné jako vejce vejci. MSI ze zaběhnutého „standardu“ nijak nevybočuje. Jde o typický malý notebook, který se snaží zaujmout líbivým vzhledem, nízkou hmotností a malými rozměry.

Vnější strana víka má lesklý povrch s hnědou barvou a natištěnou texturou „šumu“, a ač je povrch lesklý, otisky na něm nejsou vidět tolik jako na jiných površích (např. piano black). Příslušnost k značce pak prozrazuje menší svítící nápis MSI. Jinde než na vnější straně víka hnědou barvu nehledejte. Hned po otevření se naskytne pohled na stříbrně a zlatě nastříkané plasty. Povrchy uvnitř jsou všechny matné s výjimkou opěrek rukou.

Notebook je příjemně tenký a dojem kazí akorát 6článková baterie, která přesahuje z těla ven směrem dozadu a dolů. Tvary jsou příjemně zaoblené a přitom MSI Wind U160 nepůsobí jako hračka. Celkově jde o velmi pěkný notebook, který vzhledem cílovou skupinu určitě neurazí.

Šasi je plastové, což v této ceně asi nikoho nepřekvapí. Kvalita zpracování je na velmi dobré úrovni a k odolnosti nemám větší výhrady. Kvalitativně tento notebook nijak nezaostává za konkurencí od větších výrobců a měl by vydržet časté přenášení.

V zavřeném stavu je víko drženo magneticky a magnet je příliš silný, než aby šel notebook otevřít jednou rukou. Jakmile překonáte odpor magnetu, neklade víko zbytečně velký odpor. Velká baterie omezuje maximální úhel otevření na 130°, což je u tak malého notebooku zbytečně málo a ne každému to bude vyhovovat.

Počet konektorů se omezil jen na naprosté minimum. Vlevo najdete jedno USB, analogový obrazový výstup (VGA) a konektor napájení. Vpravo pak výbava pokračuje konektory zvukové karty, čtečkou paměťových karet, dalšími dvěma USB a LAN konektorem. Z nadstandardní výbavy tu nenajdete ani HDMI, ani slot ExpressCard.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Rozměry 265 x 200 x 25 mm (40 mm u baterie) a hmotnost 1,25 kg přímo vybízejí k častému nošení. Radost z nízké hmotnosti nekazí ani 40W napájecí adaptér, který je opravdu maličký a pomalu nejvíc na něm váží třížílová přívodní šňůra (dohromady 315 g).

Klávesnice a ovládací prvky

Na notebooku s 10“ displejem není moc prostoru pro klávesnici, takže se žádné zázraky vykouzlit nedají. MSI se s úkolem popralo slušně a použitou klávesnici řadím rozložením k tomu lepšímu (v rámci úhlopříčky). Klávesy se vešly v podstatě všechny a z větší části zachovávají rozložení z velkých notebooků. Mezerník je velký a nechybí klávesa kontextové nabídky ani Insert. Kompromis byl nutný v případě kláves pro pohyb v dokumentech (Home, PgUp,…). Ty jsou dostupné jako funkce Fn v kombinaci s kurzorovými šipkami. Na rozdíl od většiny ostatních notebooků lze tuto kombinaci mačkat jednou rukou díky druhé Fn klávese hned vedle kurzorových šipek. Takové řešení se mi líbí a pracuje se mi s ním stejně dobře jako se samostatnými klávesami.

MSI nijak nevybočuje z trendu chiclet klávesnic. Klávesy jsou odděleny mezerami a mají mělký stisk. Odezva kláves na stisk je dobrá a při stisku je slyšet jen tiché klapání.

Kolem klávesnice byste jen marně hledali další tlačítka. Jediným tlačítkem navíc je velký (modře podsvícený) vypínač ve válcovém kloubu víka vpravo. Indikační diody jsou na čelní hraně taktéž vpravo. Je jich šest a s výjimkou (zelené) indikace Wi-Fi a nabíjení baterie jsou všechny modré. Konkrétně tu najdete indikaci Bluetooth, Wi-Fi, nabíjení baterie, zapnutí a práce disku (indikace zámků klávesnice chybí).


pracovní plocha detail klávesnice

Elektronika touchpadu je od společnosti Sentelic, se kterou jsem se setkal za dlouhé roky recenzování prvně. Dotyková plocha není zapuštěná, místo toho je její povrch hmatově odlišen vroubkováním (je to otázkou preferencí, ale hladké touchpady mám raději). Obě tlačítka pod dotykovou plochou jsou schovaná za jedním kusem plastu s chromovým dekorem. Při stisku vydávají silný klapavý zvuk, ale mačkají se dobře.

Ovladače touchpadu umí nastavit rychlost pohybu kurzoru odděleně od ostatních připojených myší, což se mi velice líbí a nebývá to běžné. Naopak mám výhrady k emulaci kolečka. Neprovádí se totiž tahem prstu po kraji dotykové plochy. Místo toho reagují rohy jako tlačítka. Pokud položíte prst do pravého horního rohu, znamená to pohyb kolečkem nahoru, pokud do pravého dolního, znamená to pohyb kolečkem dolů. Je to sice neotřelé řešení, ale klasický způsob je mnohem šikovnější.

Hlavní HW parametry

S příchodem nových Core procesorů se obměnila i platforma pro procesory Atom. V tomto netbooku je (stejně jako v mnoha dalších nových) použit procesor Intel Atom N450 s frekvencí 1,66 GHz (512kB L2 cache, 5,5 W TDP). S novou platformou se na destičku procesoru přesunul i paměťový řadič a grafický koprocesor.

MSI přidalo do BIOSu možnost mírného přetaktování FSB z 667 na 712 MHz.

CPU-Z
specifikace čipu

Přesunem paměťového řadiče a grafické karty se zredukovala čipová sada na jediný čip Intel MN10, který se nyní stará o méně výkonově náročné části, jako jsou USB a SATA řadiče a připojení HD audio nebo LAN.

Operační paměť tvoří jeden 1GB modul typu DDR2-800 (velikost paměti je omezena kvůli licenci Windows 7 Starter), který běží kvůli řadiči procesoru na (efektivní) frekvenci 667 MHz. Paměťový modul je jedinou uživatelsky vyměnitelnou součástí, aniž by se musel rozebrat celý notebook. Výrobce na něj sice lepí záruční pečeť, ale v našich končinách nelze ztratit záruku pouhým sloupnutím takové nálepky.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 11 589
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 6279

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 16 572
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 11 572

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 95
  • Rendering (Multiple CPU): 141
  • Multiprocessor Speedup: 1,49

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 576
  • Rendering (Multiple CPU): 724
  • Multiprocessor Speedup: 1,26

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 2,4
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 4,5
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 1992 MB/s

Výkon nového Atomu je se zapnutým přetaktováním přibližně o 10% vyšší než v případě modelu N280 (1,66 GHz). Pokud si odečtete nárůst výkonu přetaktováním, vyjde vám, že se výkon samotného procesoru téměř nezměnil. Je to pochopitelné, neboť výkonnější Atomy Intel nepotřebuje – kdo chce lepší procesor, koupí si CULV variantu klasických procesorů.

Výkon procesoru plně postačuje na základní kancelářskou práci v podobě prohlížení webových stránek, posílání mailů, IM komunikace a používání některého z rozšířených kancelářských balíků.

Na nedostatek výkonu můžete narazit, pokud budete mít spuštěné větší množství aktivních programů, případně na webových stránkách, kde každé volné místo vyplňuje animovaná flashová reklama. Flashové hry běží překvapivě dobře a video na YouTube si přehrajete plynule v základní kvalitě (720p HD je bez šance).

Pevný disk má kapacitu 250 GB a jde o klasický jednoplotnový disk s rychlostí 5400 rpm. Podávaný výkon odpovídá dnešnímu průměru běžných notebooků.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 116 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 67,1 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,56 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

V případě konektivity je minimálně k zamyšlení, že bezdrátově lze notebook připojit do sítě rychleji než drátem. Je to dáno tím, že Wi-Fi modul podporuje nejnovější standard n, zatímco integrovaný ethernet zvládá maximálně přenos 100 Mb/s. Bezdrátovou komunikaci s dalšími mobilními zařízeními zajišťuje Bluetooth modul.

Wi-Fi má překvapivě hardwarový (posuvný) vypínač na levém boku. Bluetooth se vypíná zkratkou Fn+F11 (natištěna je chybně ikona Wi-Fi) a tento ovládací prvek je také řízen pomocí funkcí BIOSu, takže funguje i bez ovladačů.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

10“ displej má lesklý povrch (s tlumenými odlesky) a rozlišení WSVGA (1024x600). Takové displeje dnes mají prakticky všechny dnes prodávané mini notebooky (rozlišení 1024x568 se nějak neuchytilo). Barevné podání, kontrast i jas jsou dle mého názoru na dobré úrovni, a kdo nečeká zázraky, bude spokojen. Vertikální pozorovací úhel je tradičně slabší, jak už bývá zvykem pro TN displeje, ale nevybočuje z průměru.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Grafická karta je u nových Atomů integrovaná přímo na procesoru. Jde o Intel GMA 3150 se sdílenou pamětí (automatické přidělování). Nečekejte proti předchozí GMA 950 žádné novinky. GMA 3150 je v podstatě stejné jádro, jen vyrobené novějším výrobním procesem a přesunuté k procesoru, což znamená stále nulovou podporu HD videa, shadery verze 2.0 a stejně nízký výkon ve 3D.

Bez podpory HD videa grafickým čipem si kvůli nízkému výkonu procesoru prakticky nic náročnějšího nepřehrajete. Ve standardních přehrávačích se trhala i 720p videa s vyšším bitrate. Klasická videa v DVD kvalitě se naopak přehrávají plynule. Kdyby si někdo chtěl užít HD videa a moc by chtěl tento notebook, uvnitř je jeden volný mini-PCIe slot původně určený pro 3G modem (v jiných zemích), který lze osadit přídavných HD akcelerátorem (Broadcom). Vyžaduje to však rozebrání celého notebooku.

K připojení externího monitoru slouží analogový VGA výstup. Po připojení testovacího 21“ LCD s rozlišením 1680x1050 byl obraz ostrý a bez viditelných defektů. Ačkoli grafický čip podporuje současný provoz interního LCD a připojeného monitoru v režimu rozšířené plochy, osekaná verze operačního systému (Windows 7 Starter) má tuto možnost zablokovanou. Obě obrazovky tak mohou být aktivní pouze v režimu klonování (stejný obraz ve stejném rozlišení na obou).

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 2687
  • 3DMark 03: 757
  • 3DMark 05: 313
  • 3DMark 06: 166

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,1
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,0

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 141
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 313
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 410
  • OpenGL Speedup: 2,91

Cinebench R10

  • Shading (OpenGL Standard): 283

Nízký výkon potvrdily i syntetické testy. Na této grafické kartě si zahrajete jen opravdu nenáročné hry nebo opravdu staré AAA tituly (8-10 let). Pokud je pro vás hraní her důležité, podívejte se raději po něčem s čipovou sadou NVIDIA ION.

Windows 7 Starter nemá podporu akcelerovaného prostředí Aero, takže se všechna okna vykreslují přes procesor (jako ve Windows XP) a nemá zde výkon grafické karty vůbec cenu řešit. Při běžném kancelářském použití tak na její limity pravděpodobně nenarazíte.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory jsou uvnitř základny a míří směrem do země. Zvukové podání je i na notebook velmi slabé – zvuk je zkreslený a bez jakýchkoli náznaků nižších frekvencí. Od mini notebooku nikdo super zvuk nečeká, ale musím podotknout, že v této kategorii se dají najít i stroje se znatelně lepším zvukovým projevem.

Dále vestavěnou výbavu doplňují mikrofon a 1,3Mpix webkamera ve víku. Pokud je kamera aktivní, rozsvítí se vedle objektivu bílá dioda. Pro paranoidní uživatele je tu zkratka Fn+F6, která kameru odpojí od systému, takže ji nemůže žádný program použít (tato funkce je řízena BIOSem).

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Externí zařízení lze připojit prostřednictvím dvou analogových konektorů (jack). Zvuková karta nabízí stereofonní výstup (sluchátka) a monofonní vstup (mikrofon).

Chlazení a provozní hluk

Chlazení procesoru řeší pomocí heatpipe připojený chladič s ventilátorem, jehož výdech je na levém boku notebooku. Ventilátor běží téměř neustále i při kancelářské práci, ale jeho hlučnost je na úrovni hlučnosti pevného disku, takže si ho jinde než v úplně tichém prostředí nemáte šanci všimnout.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 29,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 24,0°C
  • klávesnice vlevo = 28,8°C
  • klávesnice vpravo = 26,6°C
  • spodek maximum = 33,1°C (pod výdechem chlazení)
  • výdech chlazení = 31,3°C
  • napájecí adaptér = 33,8°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 32,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,7°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 24,0°C
  • klávesnice vlevo = 31,0°C
  • klávesnice vpravo = 27,9°C
  • spodek maximum = 36,8°C (pod výdechem)
  • výdech chlazení = 36,1°C
  • napájecí adaptér = 37,6°C

teplota okolí při měření: 23,0°C

Pokud nebudete procesor a grafickou kartu dlouhodobě vytěžovat, bude se klávesnice i spodek držet na nízkých teplotách, což umožňuje pohodlnou práci s notebookem na klíně. V zátěži je znát vyšší teplota na spodku pod výdechem ventilace, ale v rámci kategorie mini-notebooků se teploty pohybují pod průměrem.

Baterie

Přesahující šestičlánková baterie má slušný výkon 65 Wh a udrží notebook v provozu v našem standardním redakčním testu* 9 hodin a 9 minut. Při zapnuté Wi-Fi, vyšším jasu LCD a prohlížení webových stránek se výdrž pohybuje kolem 6 hodin.

Existuje také malá, tříčlánková baterie, která z těla notebooku nepřesahuje, ale v našich končinách se konfigurace s ní neprodávají.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 8 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 30 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 12 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 33 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 20 W

Kompletní nabití baterie trvá přibližně 3 hodiny bez ohledu na to, zda je notebook zapnutý, nebo není. Napájecí adaptér má výkonovou rezervu i v případě nabíjení při výkonově náročné činnosti.

BIOS a zabezpečení

Naprostý základ softwarového vybavení tvoří Aptio BIOS, do jehož nastavení se dostanete stiskem klávesy Delete. Typické šedivomodré obrazovky nabízí:

  • deaktivaci Intel SpeedStep (P-States)
  • zákaz úsporných režimů procesoru (C-States)
  • změnu režimu SATA řadiče
  • nastavení maxima přidělené paměti grafické kartě (na výběr 128, 256 a 384 MB)
  • nastavení latence PCI sběrnice (32-248 hodinových cyklů)
  • vypnutí podpory legacy USB
  • vypnutí „EHCI Hand-off“

Nastavení je mírně rozsáhlejší, než bývá u netbooků zvykem, ale pro běžného uživatele zde beztak není nic důležitého.

Zabezpečení BIOSu skýtá pouze základní hesla pro vstup do nastavení BIOSu a pro start počítače. V této kategorii víc možností zabezpečení nebývá.

Příslušenství

K notebooku jsou spolu s napájecím adaptérem přibalena také instalační DVD (standardní instalační DVD Windows 7 Starter a DVD s ovladači a utilitami) a látková výplň mezi klávesnici a displej.

Operační systém Windows 7 Starter je v češtině a jde o 32bit verzi (64bit se ani nedělá). Na disku dále najdete sadu programů od ArcSoftu (obsluha webkamery), zkušební verze MS Office 2007, plnou verzi kancelářského balíku MS Works, balík programů Windows Live a samozřejmě také nutné zlo v podobě zkušební verze antiviru, která vás od prvního spuštění bude vytrvale obtěžovat informací, jak důležité je produkt registrovat.

Obnova systému je uložena na pevném disku, odkud ji rovnou můžete spustit (F3 po zapnutí počítače), nebo ji můžete vypálit na vlastní DVD prostřednictvím předinstalované aplikace. Asi vás napadlo, že MSI U160 nemá optickou mechaniku, ale nevadí – je možné místo vypálení DVD vytvořit jen ISO obraz, který následně buď vypálíte jinde (pro případ „co kdyby“), nebo z něj pomocí volně stažitelných utilit uděláte bootovatelný USB flash disk (to už je trochu složitější).

V souvislosti s edicí Windows 7 Starter by bylo dobré zmínit některá omezení, která tato verze má. Chybí možnost rozšířené plochy přes více monitorů, rychlé přepínání uživatelů, možnost změnit pozadí plochy, akcelerované rozhraní Aero, Windows Mobility Center a Windows Media Center.

Linux

Vyzkoušel jsem instalaci poslední verze Ubuntu Linuxu (10.4) a všechna zařízení byla detekována a zprovozněna ihned po dokončení instalace (včetně akcelerovaného grafického prostředí). Jedinou výjimkou byla Wi-Fi karta od Realteku. Jádro ji sice rozpozná, ale nelze vyhledat žádnou síť. Tento problém vyřešíte stažením tohoto balíčku (přes drátovou LAN nebo pomocí jiného počítače). Na stažený soubor stačí poklikat a všechno ostatní udělá systém automaticky. Po restartu již Wi-Fi modul funguje a zvládá připojení do sítí včetně těch šifrovaných algoritmem WPA/WPA2.

Překvapilo mě, že bez nutnosti konfigurace fungují i všechna Fn tlačítka včetně zákazu touchpadu a přepínání výstupu grafické karty. Systém si při přepínání výstupů umí správně detekovat nativní rozlišení připojeného displeje a nabízí režimy klonování i rozšířené plochy.

Díky skvělé podpoře tohoto notebooku může být nějaká linuxová distribuce skvělou alternativou pro uživatele, kteří předinstalovaný Windows z nějakého důvodu nechtějí.

Ceny a záruka

V našich končinách je nabízena pouze jediná konfigurace (ta testovaná) za doporučenou koncovou cenu 7833,- Kč bez DPH (9 400,- Kč s DPH). Záruka má dobu trvání 2 roky pro fyzické osoby i při nákupu na IČ.

Závěr

Wind U160 je povedený zástupce kategorie 10“ mini notebooků, za který se MSI nemusí stydět. Nedá se říct, že by Wind U160 byl nějak před konkurenčními stroji. Na druhou stranu za nimi nijak nezaostává. Tím, jak jsou všechny podobné stroje po hardwarové stránce stejně omezeny, je nakonec nejjednodušší volit podle ceny a vzhledu.

Klady a zápory

+ slušné dílenské zpracování

- menší úhel otevření

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie MSI Wind U160

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: MSI Wind U160
  • Instalovaný procesor: Intel Atom N450 (1.66 GHz, 512 kB L2, 667MHz FSB)
  • RAM (MB): 1024 DDR2-667 (1x 1024)
  • HDD (GB): 250 (Seagate ST9250315AS, 5400rpm, SATA-II, 8MB cache)
  • LCD: 10.1" TFT (glare)
  • LCD rozlišení: WSVGA (1024 x 600)
  • Video: Intel GMA 3150
  • LAN: 10/100 (Realtek RTL8101E/RTL8102E Fast Ethernet)
  • WiFi: Realtek RaLink RT3090 (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC888)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Starter Edition (32bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 65 Wh / 9h 9min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC, D-Sub, 3x USB
  • Rozměry: 265 x 200 x 25-40 mm
  • Hmotnost (kg): 1.25
Recenze

Diskuse