RECENZE: Samsung QX510 - tenký a stylový

2. 12. 2010 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Notebooky značky Samsung se na českém trhu objevily poměrně nedávno a po mini noteboocích se na řadu dostaly i větší modely. Tentokrát si představíme stylový 15,6'' notebook zaměřený na uživatele, které zajímá vzhled, ale stranou nenechávají ani výkon svého přenosného počítače. QX-510 se může chlubit dvoujádrovým procesorem Core i5, grafickou kartou NVIDIA s technologií Optimus a zajímavou výdrží na baterii. Testovaná konfigurace je na českém trhu k dispozici za doporučenou koncovou cenu těsně přes 20 000 Kč bez DPH.

Samsung QX510 - tenký a stylový

Základní popis

Samsung je jedním z výrobců, kteří na českém trhu s notebooky nepůsobí příliš dlouho, ale v jejich výrobě rozhodně není nováčkem. U nás v současnosti nabízí především mini notebooky a multimediální modely.

Samsung QX-510 je už na první pohled zástupcem skupiny přenosných počítačů, které nehledí pouze na výkon, ale snaží se zaujmout okolí i svým vzhledem. Testovaný model s úhlopříčkou 15,6 " k tomu využívá hned několik v poslední době oblíbených prvků. Na první pohled je lákavé poměrně tenké provedení nebo vnější strana víka vyrobená z kovové slitiny, po otevření pak zaujme displej s bezrámečkovým provedením a dnes už běžná chiclet klávesnice. Barevné provedení je laděno spíš konzervativně, vnější strana víka a základna jsou sladěny do šedostříbrné, prostor kolem displeje, klávesnice a spodní část základny jsou pak v černém provedení. Výrobce použil také některá méně obvyklá řešení, které se u všech notebooků nevyskytují. Část portů na levém boku je z estetických důvodu schovaná pod nenápadnou krytkou a netypické je i umístění baterie, tu výrobce skryl uvnitř počítače a sami si ji nevyměníte. Výměna by byla možná pouze po servisním zásahu a kompletním rozebrání.

Víko notebooku lze vyklopit do úhlu okolo 140°, v zavřeném stavu je zajištěno magneticky. Na rozdíl od „celolesklých“ notebooků u tohoto Samsungu tolik nezůstávají viditelné otisky, výjimkou je lesklý průhledný plast překrývající vnitřní část víka, na kterém ulpívají v místě, kde se opírají prsty při otevírání notebooku. Pevnost víka je díky použití slitiny velmi dobrá, nijak výrazněji se neprohýbá, v případě základny už není úplně ideální, tvoří ji plastové materiály a při uchopení za roh se prohýbají.

Indikační diody jsou rozmístěny do dvou skupin, na přední hraně základny je dvojice indikující zapnutí a nabíjení ostatní oznamující aktivní zámky klávesnice a bezdrátový adaptér jsou nad klávesnicí. Všechny bohužel svítí atraktivní, ale v noci spíš obtěžující modrou barvou.

Nabídku rozhraní lze označit spíše jako základní, na pravé straně se kromě optické mechaniky nachází pouze jedno USB a čtečka SD/MMC karet, na opačném boku pak naleznete dvojici audiokonektorů, pod krytkou ukryté 2 USB porty a HDMI výstup, dále analogové VGA, konektor Ethernetu a vstup pro napájecí zdroj. Celkově tato výbava zahrnuje dnes už jen základní standard, chybí například ExpressCard slot nebo eSATA pro rychlejší připojení externích disků. Zajímavostí je gumová krytka, která překrývá trojici konektorů, z estetického hlediska i ochrany portů před prachem může být její funkce zajímavá. Na druhou stranu je nepraktická pro připojování zařízení, kdy překáží a zabraňuje používání rozměrnějších zařízení (MP3 přehrávače, USB tunery), pro ty musí uživatel využít USB port na opačné straně nebo prodlužovací kabel.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Velikost notebooku 381 x 257 x 28 mm je srovnatelná s jinými modely, které se chlubí atraktivním tenkým provedením při stejně velké úhlopříčce. Z hlediska mobility není příliš zatěžující ani hmotnost notebooku 2,48 kg - není to tak dávno, co tolik vážil běžný 14" notebook. Napájení zajišťuje 90W zdroj s průměrnými rozměry.

Klávesnice a ovládací prvky

Chiclet klávesnice má kláves s příjemným stiskem, píše se na ní poměrně pohodlně a není ani při rychlejším psaní výrazněji hlučná. Využívá české rozložení se zkráceným levým Shiftem a dvouřádkovým Enterem a obsahuje plnohodnotný numerický blok. Netypická je zdvojená klávesa Fn, která se nachází u obou Ctrl, a také umístění nuly na numerické části, která se musela posunout na úkor zapuštěných kurzorových šipek. Klávesy pro práci s textem výrobce umístil nad numerický blok. Bílé popisky na černém pozadí jsou dostatečně kontrastní, stejně jako ty modré označující funkční zkratky. Označené jsou i znaky odlišné pro slovenské rozložení klávesnice.

Fn zkratky lze kromě ovládání hlasitosti a jasu displeje použít i pro přepínání obrazových výstupů, přechod do režimu spánku a vypnutí bezdrátových adaptérů nebo touchpadu. Nad klávesnicí se pro ovládání bezdrátových adaptérů a hlasitosti nacházejí také vyhrazená tlačítka.

Samotný touchpad je poměrně velký a disponuje tlačítky zapuštěnými pod dotykovou částí. Povrch je příjemný na dotek a odezva bez problémů, ovšem na zapuštěná tlačítka si budete muset zvyknout, z počátku se vám může stávat, že si při kliknutí stiskem tlačítka zároveň pohnete s kurzorem, úplně ideální nejsou tato tlačítka ani při přetahování souborů. Klasické kliknutí lze samozřejmě jako u každého touchpadu poklepáním na dotykovou plochu v libovolném místě.


pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Naprostá většina současných notebooků využívá platformu od Intelu a ani testovaný Samsung není výjimkou. Srdcem počítače je velmi výkonný dvoujádrový procesor Intel Core i5-560M doplněný čipovou sadou Intel HM55. CPU pracuje na frekvenci 2,66 GHz a nechybí mu všechny technologie typické pro jeho modelovou řadu. Hyper-threading zprostředkuje zpracování až 4 aplikačních vláken najednou, Turbo Boost v závislosti na využití jader umožňuje přetaktování až na 3,2 GHz a za zmínku stojí také podpora hardwarové virtualizace (VT-x,VT-d) nebo optimalizace instrukcí pro AES šifrování.

CPU-Z

specifikace čipu

Počítač je vybaven dvojicí paměťových modulů typu DDR3 s kapacitou 2 GB pracující na frekvenci 1066 MHz. Celkovou operační paměť o velikosti 4 GB jde díky 64bitové verzi operačního systému využít bez problémů.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 32 979
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 17 962

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 100 476
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 66 811

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 654
  • Rendering (Multiple CPU): 1312
  • Multiprocessor Speedup: 2,00

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4181
  • Rendering (Multiple CPU): 8567
  • Multiprocessor Speedup: 2,05

Windows 7 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 6,9
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 5203 MB/s

Výkon procesoru je více než dostatečný pro jakoukoliv běžnou činnost, omezujícím faktorem nebude ani při hraní počítačových her, kde uživatel dříve narazí na limit grafické karty.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 146,41 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 64,1 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17.22 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,8

2,5" pevný disk pochází od WD a má klasickou konstrukci, plotny se otáčí rychlostí 5400 ot./min, velikost vyrovnávací paměti je 8 MB. Svým výkonem disk nijak nevyniká ze současného průměru.

Optická mechanika je obvyklá Super Multi DVD podporující čtení i zápis všech běžných CD a DVD médií.

Pro komunikaci s okolím lze využít gigabitový drátový Ethernet, k dispozici je také bezdrátový Wi-Fi adaptér podporující standardy b/g/n a Bluetooth ve verzi 3.0

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej s úhlopříčkou 15,6" disponuje obvyklým HD ready rozlišením (1366x768), podsvícení zajišťují LED diody. Lesklý kryt překrývající celou vnitřní část víka mírně vylepšuje barevné podání a dostatečně vysoký je i jas displeje. Nevýhodou jsou pochopitelně odlesky, které jsou u tohoto provedení přítomné v poměrně velké míře a obtěžují při používání notebooku venku. Pozorovací úhly příliš nevynikají, jsou na podobné úrovni jako u většiny současných notebooků.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Notebook je vybaven technologií NVIDIA Optimus, díky které se v závislosti na požadovaném výkonu využívá GPU Intel GMA HD integrované v procesoru nebo dedikovaná grafická karta NVIDIA GeForce GT 420M. Výhodou tohoto řešení je, že na rozdíl od konkurence není potřeba jakékoliv ruční přepínání s prodlevou, ovladače samy rozpoznají, pokud chcete hrát nějakou hru a ihned automaticky směřují data na výkonnější grafickou kartu. Výhodou integrovaného GPU je malá spotřeba a také menší zahřívání, při běžné práci tedy notebook vydrží na baterii déle než přenosné počítače využívající pouze dedikovanou grafickou kartu.

GPU-Z

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 17 124
  • 3DMark 03: 13 146
  • 3DMark 05: 10 124
  • 3DMark 06: 5795

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 682
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1347
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 1655
  • OpenGL Speedup: 2,43

Cinebench R10

  • Shading (OpenGL Standard): 3730

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,3
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,4

S.T.A.L.K.E.R
Stalker: Call of Pripyat
(1366x768, EFD Light, Medium, 1xAA, 0xAF)

Výkon GeForce GT 420M se pohybuje v nižším mainstreamu, na notebooku se dají hrát i současné hry, v některých případech se ale neobejdete bez snižování úrovně detailů. Přehrávání HD videa je díky podpoře hardwarové akcelerace bezproblémové.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory notebooku nepodávají nijak výjimečný výkon, zvukové podání je spíše ploché a bez výraznějších náznaků basů, neliší se tedy od jiných tenkých notebooků. Pro připojení sluchátek a mikrofonu jsou k dispozici dva audiokonektory, digitálně lze zvuk z notebooku vyvést prostřednictvím HDMI výstupu.

Webkamerka ve víku displeje má základní rozlišení 0,3 Mpx, nechybí ani integrovaný mikrofon umístěný vlevo pod klávesnicí, díky jeho poloze ale bude do záznamu pronikat hluk při psaní na klávesnici.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Vzduch pro chlazení nasává notebook několika otvory na spodní straně notebooku, hlavní výdech se potom nachází uprostřed na zadní straně. Při nízkém zatížení je notebook velmi tichý, slyšet jde jen lehké šumění ploten pevného disku. V zátěží se už větráček roztočí nahlas, ale úroveň jeho hlučnosti jde stále označit jako přijatelnou.
hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 27,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 25,8°C
  • klávesnice vlevo = 30,6°C
  • klávesnice vpravo = 28,3°C
  • spodek maximum = 32,5°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 34,9°C
  • napájecí adaptér = 33,7°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 27,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,1°C
  • klávesnice vlevo = 37,5°C
  • klávesnice vpravo = 31,1°C
  • spodek maximum = 42,0°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 54,3°C
  • napájecí adaptér = 45,1°C

teplota okolí při měření: 24°C

Při nenáročné práci je notebook zůstává notebook ukázkově chladný, zahřívá se jen minimálně. Po delším hraní nebo podobné zátěži se teploty zvednou, výrazněji se zahřívá část levé poloviny klávesnice a oblast kolem výdechu chlazení na vzadu spodní straně. Pokud se notebook v zátěži používá na pevné rovné podložce, jsou teploty pořád snesitelné. Při běžné nenáročné činnosti (web, filmy atd.) není problém používat notebook položený v klíně.

Baterie

Baterie je pevně integrovaná v těle notebooku, nelze ji tedy uživatelsky vyměnit a v případě, že by uživatel trval na výměně (například po skončení její životnosti), bude se muset obrátit na servis. Kapacita baterie činí 60 Wh a v našem standardním redakčním testu* udržela notebook v provozu solidních 6 hodin a 37 minut. S ohledem na poměrně výkonné komponenty je takový výsledek velmi dobrý a vzhledem ke směřování notebooku do domácího prostředí by uživatelům nemusela příliš vadit nemožnost vyměnit na cestách baterii za náhradní.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 16 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 56 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 41 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 88 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 40 W

BIOS a zabezpečení

Nastavení BIOSu umožňují kromě nezbytného pořadí bootování a základních hesel pro zabezpečení také vypnout některé technologie procesoru (SpeedStep, Hyper-threading), dále nastavit AHCI režim SATA řadiče, přepnout mezi tichým a výkonnějším režimem chlazení, zapnout možnost nabíjení z USB portu při vypnutém notebooku nebo zakázat používání integrovaných síťových adaptérů. Za zmínku stojí i možnost kalibrace elektroniky baterie a zvýšení její životnosti omezením nabíjení na 80% kapacity.

Příslušenství

Notebook se dodává s předinstalovaným operačním systémem Windows 7 Home Premium v 64bitové verzi, součástí instalace jsou kromě utilit výrobce také některé zkušební verze různého softwaru. Mezi nejvíc obtěžující patří bohužel už tradičně zkušební verze antiviru a bezpečnostního software, které doporučuji co nejdříve odinstalovat.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je v ČR k mání za doporučenou koncovou cenu 20 749 Kč bez DPH (24 899 Kč s DPH) a je na ní dvouletá záruka typu pickup and return.

Závěr

Samsung QX510 je stylový notebook, který je atraktivní nejen díky svému tenkému vzhledu, ale nabízí i zajímavý výkon při zachování poměrně dlouhé výdrže na baterii. Při běžné nenáročné práci navíc potěší i velmi tichým provozem a nízkou mírou zahřívání.

Širší by na druhou stranu mohla být nabídka rozhraní, navíc je část portů skryta pod ne zcela praktickou krytkou. Některým uživatelům by mohla vadit také integrovaná baterie bez možnosti jednoduché výměny.

Klady a zápory

+ atraktivní vzhled
+ tichý pří nízké zátěži
+ nadprůměrný poměr výkon/výdrž

- omezená nabídka rozhraní
- nelze uživatelsky vyměnit baterii

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Samsung QX510

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Samsung QX510-S01CZ
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5 560M (2,66 GHz, 3 MB L3, 2,4 Ghz QPI)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1066 (2x 2048)
  • HDD (GB): 500 (WDC WD5000BEVT-35A0RT0, SATA-II, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: Supermulti DVD
  • LCD: 15,6" TFT
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: NVIDIA GeForce GT 420M + Intel GMA HD
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Marvell Yukon 88E8059)
  • WiFi: Broadcom (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek ALC269
  • Polohovací zařízení: Touchpad
  • Software: Windows 7 Home Premium (64 bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 60 Wh / 6h 37min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC, d-Sub, HDMI, 3x USB
  • Rozměry: 381 x 257 x 28 mm
  • Hmotnost (kg): 2,48
Recenze

Diskuse