RECENZE: Sony VAIO S11X9E/B - stylově pro business

4. 2. 2010 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Sony nedávno představilo nové notebooky a jedním z nich je dnes recenzovaný 13'' model určený do firemního sektoru. To dává najevo svým černým matným vzhledem, slušnou konstrukcí a možností dokování. Uvnitř je vybaven procesorem Core i3 a ve výbavě nechybí 3G modem. Doporučená koncová cena testované konfigurace se vejde pod 25 000,- Kč bez DPH.

Sony VAIO S11X9E/B - stylově pro business

Základní popis

U nás je Sony pro běžné uživatele známé hlavně svými multimediálními notebooky. Umí však dělat i business stroje a ty si svou kvalitou nezadají s notebooky, které jsou v našich končinách ve firmách přece jen zaběhnutější.

VAIO S11 je typickým pracovním notebookem střední třídy, což znamená slušné zpracování uzpůsobené pro častější nošení, různé doplňkové příslušenství a možnost připojení na klasickou dokovací stanicí.

Vzhled je příjemně konzervativní. Ač si zachovává ladné křivky typické pro notebooky VAIO, použité materiály jsou všechny do jednoho matné a v černé barvě. Jediným lesklým prvkem je tak displej, a i ten má odlesky mírně tlumené. Musím uznat, že vzhledově se tento model trefil přesně do mého gusta. Rozhodně se za něj nemusíte stydět ani na pracovním jednání a ani před svými „nepočítačovými“ přáteli.

Ke kvalitě provedení taktéž nemám žádné výhrady. Základna je tvrdá jako kámen a ani při uchopení za roh se nikde neprohne ani o milimetr. Víko je kvůli své minimální tloušťce pružnější, ale při tlačení na vnější stranu je potřeba vyvinout velkou sílu, aby se na displeji začaly vlnit barvy. Měkčí jsou pouze ergonomicky vyvýšeně opěrky rukou, ale zde mám pocit, že šlo pravděpodobně o záměr a odolnost to nijak neovlivňuje.

Klouby jsou zapuštěné do základny a jejich chod je příjemně plynulý. V kombinaci s magnetickým jištěním víka není problém otevřít notebook jednou rukou. Konstrukce kloubů omezuje úhel maximálního otevření na 135°.

Na čelní straně jsou vlevo dvě čtečky paměťových karet (SD/MMC, MS HG Duo) s jednou společnou diodou jejich aktivity a vpravo konektory zvukové karty, posuvný vypínač bezdrátového vysílače a tlačítko pro vysunutí podavače optické mechaniky. Tři hlavní indikační diody zde informují o zapnutí bezdrátových funkcí, nabíjení baterie a aktivitě pevného disku.

Další konektory jsou rozesety po stranách. Levý bok nabízí FireWire 400, USB, výstupy grafické karty (VGA i HDMI) a za výdechem ventilace konektor napájení. Pravý bok je z velké části obsazen optickou mechanikou. Do zbylého prostoru za ní se vtěsnaly další dvě USB, ExpressCard 34 a konektor pro připojení do sítě LAN.

Ve výbavě k dokonalosti chybí pouze eSATA, které by šlo přidat pomocí levné karty do ExpressCard. Těší mě přítomnost HDMI. Do business notebooků se sice začíná tlačit DisplayPort, ale v mnoha případech ani u nových notebooků v něm není implementovaný přenos zvuku. HDMI je hojně rozšířené, takže se mi zatím jeví jako lepší volba.

Rozměry 330 x 230 x 30-35 mm i hmotnost 2,03 kg odpovídají tomu, co je běžné v úhlopříčce 13“ při poměru stran 16:9. Notebooky s touto hmotností přímo vybízí k častému nošení a v batohu se nepronesou. Radost možná trochu kazí větší (90W) adaptér, který váží s kabeláží 391 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Sony tlačí na všech frontách chicklet klávesnice s oddělenými klávesami. Tímto způsobem řešené klávesnice už používají dlouho a mají je opravdu dotažené. Na S11 se píše výborně a není problém na ní tvořit dlouhé dokumenty. Při psaní je navíc relativně tichá.

Rozložení kláves s velkým mezerníkem, klávesami pro pohyb v dokumentech po pravé straně, klávesou Delete v pravém horním rohu a funkčními klávesami rozdělenými do bloků je dle mého názoru ideální. Těší mě, že Sony nijak neexperimentuje s horní řadou kláves a nesnaží se vyházet některé méně užívané klávesy.

Psaní kláves čistě pomocí držení Fn sice není podporováno, ale Numlock je zde samotná klávesa, takže lze přepínat numerický blok jednou rukou bez nutnosti používat kombinace více kláves. Při používání funkcí Fn se ozývá vždy hlasité a otravné pípnutí.

Klávesnice bohužel není podsvícená. Vynahrazuje to alespoň velmi kontrastními bílými popisky, které jsou kolikrát vidět i ve tmě díky osvícení od displeje. Popisky funkcí Fn a numerického bloku jsou naopak velmi nevýrazné.

Nad klávesnicí nalezneme ještě tlačítka ASSIST a VAIO. Tlačítko ASSIST spouští šikovnou aplikaci VAIO Care (podrobnější popis viz sekce příslušenství) v případě stisku při běhu Windows či startuje notebook z Recovery partition při stisku při startu. Tlačítko VAIO potom spouští Media Gallery.

Dotyková plocha touchpadu je velká a širokoúhlá. Ačkoli jsou na ní vyznačené černé puntíky, vlastní povrch je hladký. Z toho mám velkou radost, protože vroubkované touchpady, které nyní výrobci tak často používají, mi vůbec nesedí. Elektronika touchpadu je od společnosti Synaptics, podporuje snímání více prstů a různá gesta. Snímání prstu je jen s minimálním zpožděním. Vadí mi naopak trhaný pohyb kurzoru, ale je možné, že nejde o problém touchpadu, protože připojená myš se na tomto notebooku chovala stejně - je možná i nějaká vada před-produkčního kusu.

Tlačítka pod touchpadem mají jistý stisk a klapavý zvuk. Hlasitost zvuku je různá podle místa, kde se tlačítko stiskne. Při stisku na krajích byl jejich zvuk na testovacím kusu téměř neslyšitelný.

Hlavní HW parametry

Poprvé se do redakce dostal notebook na nejnovější platformě s procesorem Arrandale. Většina čipové sady tak, jak ji známe z dřívějších dob (včetně grafické karty), se integrovala do procesoru. V testované konfiguraci byl zvolen nižší model Intel Core i3 330M s maximální frekvencí obou jader 2,13 GHz. Procesor využívá technologie HT, a pro systém se tedy tváří jako čtyřjádrový. Naopak chybí funkce TurboBoost, která se u vyšších modelů používá k přetaktování, pokud nejsou vytížena všechna jádra.

Tento procesor se může pochlubit nižší mezní spotřebou 25 W TDP. V této spotřebě je (na rozdíl od Core 2 Duo) zahrnuta také grafická karta a paměťový řadič.

CPU-Z
specifikace čipu

Systém je doplněn dvěma RAM moduly DDR3 s frekvencí 1066 MHz o celkové kapacitě 4 GB.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 26 220
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 13 776

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 75 952
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 48 547

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 431
  • Rendering (Multiple CPU): 988
  • Multiprocessor Speedup: 2,29

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 2922
  • Rendering (Multiple CPU): 6676
  • Multiprocessor Speedup: 2,28

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 6,2
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 5356 MB/s

Ačkoli jde o slabší model, podává velmi slušné výsledky. Výkon na jedno jádro je podobný procesoru Core 2 Duo s frekvencí 2,4 GHz. V případě dobře paralelizovaných úloh na obou jádrech je výkon díky HT ještě vyšší. Většina uživatelů v dnešní době nepotřebuje výkonnější procesor.

Pevný disk od Toshiby má kapacitu 320 GB a rychlost otáčení 5400 rpm. Toshiba se svými notebookovými disky nepatří mezi výkonnostní leadery, ale business notebooky střední třídy mají málokdy něco lepšího. Pro mnoho lidí může být důležitější, že je notebook vybaven akcelerometry, které dokáží detekovat pád a rychle zaparkovat hlavičky disku. Nově je tato funkce implementována na úrovni BIOSu a nevyžaduje běžící operační systém.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 107 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 53,4 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,31 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,4

Optická mechanika typu DVD SuperMulti na svých dvířkách nemá žádné tlačítko pro vysunutí disku. To se přesunulo na čelní stranu. Nejde však o softwarové řešení a funguje stejně, jako by bylo přímo na mechanice.

Na závěr kapitoly bych měl zmínit ještě možnosti konektivity. Těm není co vytknout. Gigabitový ethernet doplňuje draft-n Wi-Fi, Bluetooth a 3G modem (rychlost až 7,2 Mb/s dle operátora) s podporou všech starších standardů (GPRS, EDGE). Všechna bezdrátová zařízení lze rychle „umrtvit“ posuvným přepínačem na čelní hraně. Samostatně se přepínají jednoduchou předinstalovanou utilitou VAIO Smart Network.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Podle posledních trendů je notebook vybaven 13“ displejem s poměrem stran 16:9. Používá matici s nejčastějším rozlišením HD (1366x768) a lesklý povrch s mírně tlumenými odlesky. Vertikální pozorovací úhel bych si dokázal představit lepší, ale drtivá většina notebooků je na tom podobně. Naopak svítivost i kontrast jsou na slušné úrovni, takže mé oči neměly problém s notebookem pracovat klidně celé hodiny.

Poprvé se nám do redakce dostal notebook s grafickou kartou integrovanou v procesoru. Ne, že by byla přímo v procesorovém jádře, ale je společně s paměťovým řadičem v samostatném čipu, který je na destičce procesoru „navíc“. Intel tuto grafiku nazývá GMA HD a prsí se, že zapracoval na softwarové podpoře, aby zvýšil celkový výkon.

Po technické stránce je na tom GMA HD velmi dobře. Podporuje DirectX 10, OpenGL 2.1 a Shader Model 4.0 a zvládá dekódovat dvě HD videa najednou včetně aplikace filtrů (akcelerace podporuje kodeky AVC/H.264, VC-1 a MPEG-2). Počet stream procesorů se zvedl z původních deseti na dvanáct a v případě tohoto procesoru běží grafické jádro na frekvenci 366 MHz.

Notebook nabízí dva výstupy z grafické karty. První – VGA – se u takového notebooku užije už jen k připojení projektoru. Důležitější je digitální výstup HDMI, které by dle Intelu mělo být ve verzi 1.3a (Deep Color, Dolby TrueHD). Určitě by neměl být problém s rozlišením do WUXGA (1920x1200). Teoreticky už by mohla fungovat podpora vyšších rozlišení až do 2560x1600, ale informace je to dost nejistá a v redakci není monitor, na kterém by to bylo možné otestovat.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 03: 3512
  • 3DMark 05: 2418
  • 3DMark 06: 1375

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,3
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 4,9

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 470
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 962
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 1214
  • OpenGL Speedup: 2,58

Cinebench R10

  • Shading (OpenGL Standard): 1526

Nový grafický čip příjemně překvapil. Ne že by snad konečně šlo o nějaké herní řešení, ale jeho 3D výkon se proti předchozí generaci (GMA X4500) zvedl přibližně o 40-100% podle konkrétní aplikace. Nové ovladače si lépe poradí s některými hrami, které byly dříve nehratelné. V OpenGL aplikacích naopak výkon nijak nestoupl.

Pokud nejde o hry a 3D grafiku, nabízí integrované řešení výkon dostatečný na libovolnou běžnou činnost. HD video lze akcelerovat například programem MPC Home Cinema.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory se ukrývají pod mřížkou nad klávesnicí. Jejich hlasitost je sice slušná, ale podání značně pokulhává zejména ve středních frekvencích, takže působí „plechově“. Mezi business notebooky si však není na co stěžovat. Samotná zvuková karta nabízí výstup pouze dvoukanálový, ale prostorový zvuk lze z notebooku dostat prostřednictvím HDMI.

Ve výbavě nechybí mikrofon a 0,3Mpix webkamera. K té je dodávaný program Webcam Companion 3, který sice při focení nabízí rozlišení až 1280x1024, ale v takovém případě jde o pouhé roztažení fotky z rozlišení 640x480.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Mezi zajímavé funkce navíc patří přizpůsobení obnovovací frekvence displeje rychlosti snímkování přehrávaného videa. Tuto funkci je možné nastavit v programu VAIO Control Center.

Zabezpečení

Možnosti zabezpečení obsahují standardní schopnost heslování BIOSu (start, nastavení, disk) doplněnou o čtečku otisku prstů. Otisky prstů se ukládají hardwarově a jejich vymazání je možné prostřednictvím nastavení BIOSu.

Chlazení a provozní hluk

Nasávací otvory jsou rozesety po celé ploše spodku základny. Ventilátor je umístěn u levého boku, kde se také nachází výdech ventilace. Inženýři ze Sony pochopili, že je jedním z důležitých parametrů ergonomie je minimální hlučnost. Chlazení je tak dobře navržené, že se při kancelářské práci ventilátor netočí. Spouští se jen po velmi dlouhé době a pouze nárazově – častokrát si jeho činnosti vůbec nevšimnete. Při dlouhodobé zátěži se ventilátor spouští tak 50:50, ale nepřekročí nejnižší otáčky.

Většinu času je tedy slyšet pouze pevný disk. Pokud patříte mezi uživatele s citlivějším sluchem, pak takový notebook přímo láká k výměně disku za SSD. Pak je možné dosáhnout naprosto tichého notebooku.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 28,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 25,8°C
  • klávesnice vlevo = 30,5°C
  • klávesnice vpravo = 27,7°C
  • spodek maximum = 33,1°C (levá polovina)
  • výdech chlazení = 35,0°C
  • napájecí adaptér = 40,9°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 27,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 25,7°C
  • klávesnice vlevo = 29,5°C
  • klávesnice vpravo = 28,2°C
  • spodek maximum = 30,5°C (levá polovina)
  • výdech chlazení = 43,3°C
  • napájecí adaptér = 42,3°C

teplota okolí při měření: 20,9°C

Teploty jsou v příjemných mezích při kancelářské práci i výpočetně náročné činnosti, takže nějaká práce na klíně není vůbec problém. Pokud by někdo chtěl přece jen změnit nastavení chlazení, v programu VAIO Control Center je možnost vybrat ze tří režimů chlazení. Přičemž jeden proti výchozímu spíná ventilátor na nižších teplotách a druhý na vyšších.

Baterie

Použitá baterie se zdá být svými rozměry kompatibilní s ostatními modely notebooků VAIO. Má 6článků o celkové kapacitě 54 Wh. Notebooku to stačilo v našem standardním redakčním testu* na slušných 5 hodin a 38 minut provozu. Při práci s vyšší intenzitou podsvícení a aktivním 3G modemem se výdrž stále pohybovala nad hodnotou 4 hodin.

Podporu pro sekundární baterii výrobce nijak neřešil. Rozšíření výdrže lze dosáhnout pouze výměnou primární baterie. Mělo by být možné dokoupit nějakou přesahující s více články a úměrně větší kapacitou.

V rámci zvýšení životnosti baterie je možné nastavit, při jaké hodnotě se nabíjení ukončí. Tato funkce je dostupná v programu VAIO Control Center pod názvem Battery Care Function.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 13 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 35 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 31 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 50 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 22 W

Kompletní nabití baterie trvá asi 3 hodiny bez ohledu na používání notebooku. Napájecí zdroj má zde velkou rezervu, neboť je dimenzován na konfigurace s diskrétní grafickou kartou.

BIOS

Notebook je vybaven BIOSem InsydeH2O. Jeho nastavení se otevírá stiskem F2 ihned po zapnutí. Mnoho voleb však nenabízí. Vlastně lze nastavit pouze jeden parametr – virtualizaci procesoru (standardně vypnuta).

Příslušenství

Notebook byl dodán jako předprodukční kus pouze s napájecím adaptérem, avšak nepředpokládám, že by toho měl finální kus o moc víc. Mnohem větší je nabídka příslušenství k dokoupení, která zahrnuje i dokovací stanici.

Operační systém byl na testovacím kusu v anglické verzi a šlo o Windows 7 Professional (64bit). Produkční kusy pro náš trh budou samozřejmě vybaveny českou verzí. Dále je na disku celá řada utilit od těch nepotřebných (toolbary do webového prohlížeče, demoverze antiviru) až po ty šikovné. Mezi nejšikovnější dle mého názoru patří VAIO Control Center (veškerá běžná nastavení notebooku na jednom místě), VAIO Media Gallery, VAIO Care. VAIO Care slouží k vyřešení problémů spojených s notebookem. Nabízí se různá řešení k nápravě problémů včetně jejich automatického vyhledávání. Pokud už je systém příliš poškozen, nabídne se uživateli zálohování dat a obnova operačního systému, případně celého disku.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace bude v prodeji za doporučenou koncovou cenu 24 158,- Kč bez DPH (28 990,- Kč s DPH).

Sony standardně dává na notebook 2 roky záruky a jde o záruku s opravou v servisu.

Závěr

Notebook VAIO S11 se svému výrobci opravdu povedl. Je to příjemně vypadající pracovní notebook s kvalitní konstrukcí a výbornou klávesnicí. Náročnější jedinci ocení minimum rušivých svítících prvků, tiché chlazení a minimální zahřívání. Přesně takto si představuji správný notebook na práci. Potěší i integrovaný 3G modem.

Při mém týdenním používání jsem vnímal snad jen jediný nedostatek, a to trhanější pohyb kurzoru. Pokud bych šel více do hloubky v našem regionu, tak je zcela jistě nedostatkem absence on-site záruk typu NBD a za příslušenství si v těchto končinách taky pěkně připlatíte. To je ale asi tak vše. Dojem ve mně VAIO S11 nechalo opravdu velmi dobrý. Byla s ním přímo radost pracovat.

Klady a zápory

+ tiché chlazení
+ příjemná klávesnice
+ slušná výdrž na baterie

- nelze zakoupit se zárukou NBD
- trhanější pohyb kurzoru (platí i pro připojenou myš) - možná se jedná o vadu kusu

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Sony VAIO VPC-S11X9E/B

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Sony VAIO VPC-S11X9E/B
  • Instalovaný procesor: Intel Core i3 330M (2.13 GHz, 3 MB L3, 2,4 GHz QPI)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1066 (2x2048)
  • HDD (GB): 320 (TOSHIBA MK3263GSX, 5400rpm, SATA-II, 8MB cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (Optiarc DVD RW AD-7930H)
  • LCD: 13,3" TFT
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel GMA HD (IGP)
  • Modem: 3G
  • LAN: 10/100/100 (Atheros AR8131 PCI-E Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Intel Centrino Advanced-N 6200 AGN (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows Vista 7 Professional (64bit, EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 54 Wh / 5h 38min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC, MS/Pro, 3x USB, VGA, HDMI, Firewire 400, ExpressCard 34
  • Rozměry: 330 x 230 x 30-35 mm
  • Hmotnost (kg): 2,03
Recenze

Diskuse