RECENZE: Sony VAIO Z11X9E/B - stylový a výkonný trpaslík

25. 2. 2010 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

V dnešní recenzi se podíváme na 13'' stylový ultramobilní notebook od Sony, který se vydává opačným směrem než mini notebooky a přenosné počítače založené na platformě CULV. Neustupuje nízké spotřebě za každou cenu a přináší i do oblasti malých notebooků výkon plnohodnotného procesoru Core i5 a mainstreamové grafické karty NVIDIA. Díky hybridnímu grafickému systému a SSD navíc pořád zůstává velmi zajímavá i výdrž na baterii a nezaostává ani další výbava. Za atraktivní konfigurací ale stojí odpovídající doporučená koncová cena, ta přesahuje 40 000 Kč bez DPH.

Sony VAIO Z11X9E/B - stylový a výkonný trpaslík

Základní popis

Trh mobilních notebooků s malými úhlopříčkami v poslední době zaplavily především konfigurace s úspornými ULV procesory, které sice mají velmi nízkou spotřebu, ale bohužel i odpovídající slabý výkon. Uživatelé vyžadující vysoký výkon v lehce přenosném notebooku proto mají výběr omezenější. Jednou z možností je nové Sony VAIO řady Z, na které se dnes podíváme.

Testovaný notebook byl předprodukční vzorek; přesná výbava u finálních kusů se může mírně lišit.

Už na první pohled zaujme notebook použitím ušlechtilých materiálů, horní část základny přenosného počítače překrývá jednolitý díl vyrobený z broušené hliníkové slitiny. Menší výjimkou je pouze prostor pod klávesnicí, kde se opírají dlaně uživatele, a aby se zde kovovým povrchem nepřenášelo teplo vznikající při vyšší zátěži, jsou opěrky prozíravě vyrobeny z plastu. Povrchová úprava základny je matně šedá, na rozdíl od lesklých úprav oblíbených některými výrobci působí elegantně nejen na propagačních fotografiích, ale i při běžném používání. Matné je i černé provedení víka displeje, na kterém se leskne pouze stříbrné logo VAIO.

Kvalita zpracování je také na velmi dobré úrovni, základna notebooku je malá a díky použitým materiálům velice pevná, tenké víko sice lehce pruží, ale ke známému vlnění barev na displeji nedochází.

Sony si odpustilo i kýčovité použití světelných diod, jediným výraznějším prvkem je prosvětlené tlačítko napájení, stavové LED umístěné vpravo na přední hraně notebooku indikující aktivní síťové adaptéry, nabíjení a práci disku svítí jen nenápadně.

Notebook s ohledem na své rozměry disponuje slušnou nabídkou rozhraní, na levém boku najdete dvojici USB portů, úzký ExpressCard/34 slot, digitální HDMI výstup, konektor Ethernetu a slot pro zámek Kensington. Dále je zde umístěn výdech chlazení a konektor pro napájecí zdroj umístěný v zajímavě provedeném kloubu displeje. Na opačnou stranu výrobce překvapivě vměstnal plnohodnotnou optickou mechaniku, dále je zde umístěn třetí USB port a analogový D-Sub video výstup. V kloubu na pravém boku je pro změnu tlačítko napájení. Zbývající výbava zabírá čelo notebooku, nalevo je dvojice slotů pro paměťové karty typu MS a SD, napravo pak přepínač bezdrátových adaptérů a dvojice audiokonektorů pro připojení sluchátek, případně i mikrofonu. Výbava je dostatečná, náročnějším uživatelům by mohl chybět snad jen eSATA port.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Rozměry počítače činí příjemných 314 x 210 x 24-33 mm, ještě více ovšem potěší velmi nízká hmotnost – 1,4 kg, která je spíš na úrovní mini notebooků než klasického přenosného počítače. Celkový dojem z mobility trochu kazí jen větší 90W zdroj.

Klávesnice a ovládací prvky

Sony je jedním z průkopníků chiclet provedení klávesnice s velkými mezerami, u notebooků VAIO se poprvé objevila už před několika lety. Samotné klávesy z černého plastu jsou spíše menší, ovšem díky dostatečnému oddělení a velice příjemnému stisku se na ní píše výborně.

Rozložení je klasické české se zkráceným levým Shiftem a dvouřádkovým Enterem, klávesy pro práci s textem jsou vzhledem k nedostatku místa dostupné pouze prostřednictvím Fn zkratek na kurzorových šipkách. Další zkratky slouží jako obvykle především pro ovládání hlasitosti a jasu displeje.

Další z výhod klávesnice je podsvícení LED diodami, které usnadňuje psaní v noci, podsvícení řídí světelný senzor v prostoru nad klávesnicí (umožňuje i regulaci jasu displeje), prosvětlení se tak aktivuje pouze při horších světelných podmínkách, v ovládacím software jde navíc nastavit délku prodlevy, po kterou klávesy svítí od posledního stisku.

Kromě senzoru se nad klávesnicí nachází trojice diod indikujících aktivní zámky klávesnice, dále zde jsou tři funkční tlačítka a jedno pro vysunutí mechaniky. Tlačítko ASSIST slouží pro spuštění systémové utility VAIO Care, u vypnutého notebooku spustí bootování do recovery oddílu. Prostřední tlačítko je konfigurovatelné, lze vybrat z několika funkcí nebo mu přidělit spuštění uživatelem definované aplikace, poslední tlačítko VAIO sloužilo u testované verze ke ztlumení hlasitosti.

Touchpad Synaptics má v rámci možností dostatečně velkou plochu pro pohodlné ovládání, tlačítka jsou spíše menší, ale při práci to příliš nevadí.


pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Srdcem notebooku je nový dvoujádrový procesor Core i5 520M od Intelu pracující na frekvenci 2,4 GHz. Nová řada procesorů se dočkala podobně jako její výkonnější sourozenci s označením Core i7 výrazných změn oproti předchozí generaci, mezi největší patří přemístění paměťového řadiče do procesoru a umístění „čipu“ integrovaného grafického jádra na tělo procesoru. Dále se rozšířily podporované technologie, vrací se Hyper-Threading, který umožňuje dvoujádrovému procesoru zpracovávat až čtyři vlákna současně, nový TurboBoost zase dokáže při velkém zatížení pouze jednoho jádra dočasně zvýšit jeho pracovní frekvenci až na 2,9 GHz.

CPU-Z
specifikace čipu

Paměťové moduly typu DDR3-1066 jsou osazeny dva, každý o kapacitě 2 GB, celkem jsou k dispozici 4 GB operační paměti.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 34 052
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 17 561

Multi-Thread mód (zatížena všechna jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 94 723
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 60 471

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 551
  • Rendering (Multiple CPU): 1096
  • Multiprocessor Speedup: 1.99

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 3700
  • Rendering (Multiple CPU): 8293
  • Multiprocessor Speedup: 2.24

Windows 7 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 6,7
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 4967 MB/s

Výkon se při srovnání s procesory předchozí generace zvýšil především díky podpoře rozšířených technologií a přemístění paměťového řadiče do CPU. U jednovláknových aplikací se pozitivně projevilo automatické přetaktování procesoru pomocí TurboBoost, při zpracování vícevláknových úloh využívá CPU zase efektivnější Hyper-Threading.

Příjemným překvapením je rovněž provedení úložného systému, výrobce využil hned dvojici 64 GB SSD disků od Samsungu a pro zvýšení výkonu je zapojil do RAID 0 propojení, což nebývá u notebooků příliš obvyklé. Celková dostupná kapacita naformátovaných disků činí 120 GB. Výkon je opravdu ohromující, dokonce i v případě rychlosti čtení u menších bloků dat jsou výsledky velmi dobré. Hodnota naměřená HWINFO32 se týká pouze RAID řadiče.

atto

Přenosová rychlost v závislosti na velikosti bloku dat (kB)

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 825,48 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 350 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,29 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 7,4

Přestože je notebook minimalistický, podařilo se výrobci dovnitř vměstnat plnohodnotnou DVD mechaniku podporující čtení i zápis běžných médií.

Základem konektivity je gigabitový drátový Ethernet, bezdrátové Wi-Fi zajišťuje nový adaptér Intel 6200 podporující všechny současné standardy (a/b/g/n). Chybět samozřejmě nesmí ani Bluetooth adaptér a výrobce doplnil notebook také integrovaným 3G modemem od Qualcommu s rychlostí až 7,2 Mb/s (dle technologie uživatelova operátora). Modem jsme testovali se SIM kartou O2, které momentálně nabízí teoretickou rychlost stahování dat až 3,5 Mbps. Běžně se v oblastech pokrytých 3G signálem O2 dá dosáhnout reálných rychlostí 2 až 3 Mbps.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej s úhlopříčkou 13" patří mezi ty kvalitnější, se kterými se můžeme u notebooků setkat. S ohledem na úhlopříčku má poměrně drobné rozlišení 1600 x 900, které by mohlo činit problémy lidem s horším zrakem, ale v ostatních ohledech vyniká, barevné podání je perfektní a na notebook jsou velmi dobré i pozorovací úhly, přestože se pochopitelně stále jedná o TN panel. Podsvícení zajišťují LED (diody). Typická je pro Sony také lesklá povrchová úprava displeje s tlumenými odlesky. Zajímavou funkcí je automatická regulace jasu displeje v závislosti na okolním světle pomocí senzoru, pokud by však dynamické změny jasu někomu vadily, lze je pomocí utility VAIO Control Center deaktivovat.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Sony bylo jedním z prvních výrobců, u kterého se objevily notebooky s přepínatelnou grafickou kartou. Od té doby pokročilo hodně času a dnes už nabízí takové řešení alespoň u vybraných notebooků většina společností. Také dnes testované VAIO řady Z je takovou technologií vybaveno, vlevo nad klávesnicí je přepínač který vám umožňuje zvolit mezi úsporou energie, kdy je aktivní GPU s označením GMA HD integrované v procesoru, nebo vyšším výkonem v podání dedikované GeForce GT 330M původem od NVIDIA. K dispozici je také automatický režim, kdy se grafické karty přepínají v závislosti na napájení. Pro přepnutí není nutný restart, vše probíhá přímo v systému, párkrát se ovšem v průběhu recenzování stalo, že k přepnutí nedošlo (může být způsobeno testovacím vzorkem).

Výkon integrovaného jádra stačí pro běžnou práci a je dokonce lehce vyšší než u předchozí generace. Pro náročnější zatížení je vhodné přepnout na výkonnější GeForce GT 330M. Tato grafická karta střední třídy disponuje 1 GB vlastní paměti typu GDDR3 pracující na frekvenci 700 MHz, která je s GPU propojena pomocí 128bitové sběrnice. Samotné grafické jádro běží na 475 MHz a je vybaveno 48 unifikovanými shadery, které pracují na frekvenci 1045 MHz. Samozřejmostí je podpora hardwarové akcelerace videa, technologií CUDA a PhysX.

Testy 3D Mark (NVIDIA GeForce GT 330M)

  • 3DMark 2001: 26 726
  • 3DMark 03: 16 708
  • 3DMark 05: 11 588
  • 3DMark 06: 6196

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 580
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1598
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 3463
  • OpenGL Speedup: 5.97

Cinebench R10

  • Shading (OpenGL Standard): 1972

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 6,4
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,4

Výkon dedikované grafické karty bez problémů stačí i pro hraní současných her, ačkoliv v případě těch nejnáročnějších titulů se neobejdete bez snižování úrovně detailů. Integrovaná grafická karta je rozumně využitelná pro běžnou práci, případně akceleraci videa.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Miniaturní reproduktory se nacházejí nad klávesnicí, s ohledem na svou velikost podávají relativně slušný výkon, ale s lepšími reproduktory některých větších notebooků je pochopitelně srovnávat nelze. Audiokonektory jsou k dispozici jen analogové, digitální S/PDIF výrobce neosadil.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Chlazení výkonných komponent v takto malém počítači musí být dobře promyšlené, aby se notebook nepřehříval. U testovaného notebooku má klasickou podobu, kdy se vzduch nasává ze spodní strany a vyfukuje výdechem na levém boku. Větráček se spouští hned po zapnutí, ovšem jen na nízkou rychlost, kdy vydává slabý vrčivý zvuk. Po aktivaci dedikovaného GPU se začne točit rychleji a s vyšší zátěží začíná být dost hlučný.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 27,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 25,5°C
  • klávesnice vlevo = 32,3°C
  • klávesnice vpravo = 27,8°C
  • spodek maximum = 36,3°C (levá polovina)
  • výdech chlazení = 39,9°C
  • napájecí adaptér = 41,0°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 27,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 25,8°C
  • klávesnice vlevo = 34,6°C
  • klávesnice vpravo = 28,1°C
  • spodek maximum = 41,3°C (levá polovina)
  • výdech chlazení = 56,4°C
  • napájecí adaptér = 58,0°C

teplota okolí při měření: 23°C

Přestože je chlazení občas docela hlasité, notebook se znatelně zahřívá. Především u kovových částí se šíří teplo velmi rychle, považuji proto za velmi dobrý nápad plastové provedení opěrek na ruce, které pronikání tepla k dlaním částečně brání. Vyšší teploty se objevují především na spodní straně, je proto vhodné pracovat s notebookem pokud možno na rovné podložce, kde nebude nic bránit průniku vzduchu průduchy na spodní straně. Je možné, že u finálových kusů bude chlazení provedeno lépe.

Baterie

Kapacita šestičlánkové baterie je 57 Wh, v našem standardním redakčním testu* na ni notebook vydržel běžet překvapujících 8 hodin a 19 minut. Sony se podařilo spotřebu na velmi nízkou úroveň, s poměrně výkonnou konfigurací se počítač přiblížil výdrži, které dosahují obvykle jen CULV notebooky. Při surfování s aktivní Wi-Fi a mírně staženým jasem lze s notebookem pracovat na baterii téměř 6 hodin.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 13 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 48 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 73 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 82 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 35 W

Rychlost nabíjení je mírně pomalejší, na 80% své kapacity se baterie dostane cca po 2 hodinách, při vyšší zátěži se může nabíjení ještě zpomalit.

BIOS a zabezpečení

Možnosti nastavení BIOSu jsou u tohoto notebooku velice strohé, kromě bootování se omezují na povolení virtualizace a nezbytnou konfiguraci RAID řadiče. Podobná situace nastává i u zabezpečení, které lze zajistit jen pomocí standardních hesel.

Příslušenství

Pro testovaní byl dodán předprodukční kus bez jakéhokoliv zvláštního příslušenství.

Předinstalován byl operační systém Windows 7 Professional v 64bitové verzi. Jako obvykle je součástí systému kromě systémových utilit i další software, zajímavý je balíček Adobe Essentials, obsahující povedený software pro základní práci s multimédii, v ostatních případech se jedná převážně o neužitečné trialverze.

Ceny a záruka

V České republice bude v prodeji pouze testovaná konfigurace s doporučenou koncovou cenou 41 666 Kč bez DPH (50 000 Kč s DPH).

Záruční lhůta je dvouletá s opravou u servisního partnera.

Závěr

Sony VAIO Z11X9E/B je ideálním řešením pro ty, kteří nechtějí hledat kompromis mezi výkonným a mobilním notebookem. Nabízí dostatečně vysoký výkon a zároveň si zachovává malé rozměry a nízkou hmotnost. Velice příjemná je také dlouhá výdrž na baterii, kvalitní displej nebo integrovaný 3G modem.

Z největších výhod vyplývají ale také hlavní negativa, chlazení malého notebooku s náročnými komponenty je složité, to se adekvátně projevilo v podobě vyššího zahřívání a hlučnosti při delším zatížení, což by mohlo být problémem pouze předprodukčního kusu. Největší překážkou většímu rozšíření ale bude poměrně vysoká pořizovací cena, pokud bych měl hodnotit VAIO jako manager z business sféry tak by mi citelně chyběla i možnost NBD on-site servisu.

Klady a zápory

+ vysoký výkon
+ dobrá mobilita
+ kvalitní zpracování
+ dlouhá výdrž na baterie

- vyšší zahřívání (možná pouze u předprodukčního kusu)
- hlučný v zátěži (možná pouze u předprodukčního kusu)
- vyšší cena

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Sony VAIO Z11X9E/B

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Sony VAIO Z11X9E/B
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5 520M (2,4 GHz, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1066 (2x 2048)
  • HDD (GB): 2x64 (SAMSUNG MMCRE28GQDXP-MVB, SATA-II, SSD RAID0)
  • DVD: Supemulti DVD
  • LCD: 13,1" TFT
  • LCD rozlišení: HD+ (1600 x 900)
  • Video: Intel GMA HD/NVIDIA GeForce GT330M
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000
  • WiFi: Intel Centrino Advanced-N 6200 AGN (a/b/g/n) + 3G
  • Zvuková karta: Realtek ALC889
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Professional (32bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Pol 57Wh / 8h 19m
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x SD, 1x MS, 3x USB, HDMI, D-Sub, ExpressCard/34
  • Rozměry: 314 x 210 x 33 mm
  • Hmotnost (kg): 1,40
Recenze

Diskuse