RECENZE: Toshiba Portégé R700 - neskutečně odlehčená

30. 9. 2010 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Toshiby řady Portégé odjakživa patřily mezi to nejlehčí v rámci úhlopříčky. Ani dnes recenzovaný 13'' model z tohoto zvyku nijak nevybočuje. Do hmotnosti pod 1,5 kg se vtěsnal plnohodnotný notebook s výkonným procesorem Core i5, optickou mechanikou a rozsáhlou výbavou čítající mimo jiné HDMI, eSATA i dokovací konektor. Doporučená koncová cena testované konfigurace přesahuje 20 000,- Kč bez DPH.

Toshiba Portégé R700 - neskutečně odlehčená

Základní popis

Někdo si možná pamatuje předchůdce tohoto notebooku – Portégé R500 a R600. Šlo o unikátní 12“ notebooky, které ve své nejodlehčenější variantě vážily pouhých 760 g a s optickou mechanikou a velkou baterií o 300 g více. Ačkoli tyto dva modely byly na první pohled téměř k nerozeznání, u R700 Toshiba udělala hned několik podstatných změn. Stříbrnou barvu nahradila čistě černá a s přechodem na 16:9 se muselo přejít na úhlopříčku 13“ (12“ v 16:9 má už opravdu malé pixely). Ve výsledku je tedy tento model větší do šířky. Druhou změnou bylo nahrazení ULV procesoru „plnotučným“ Core i5 (v nejvyšších verzích i Core i7). Drastické zvýšení výkonu a větší displej ovšem znamenaly také vyšší hmotnost. Přestože je hmotnost proti některým předešlým konfiguracím o polovinu vyšší, stále jde o jeden z nejlehčích plnohodnotných notebooků s optickou mechanikou (v dané ceně dokonce nejlehčí).

Toshiba v poslední době u pracovních notebooků upustila od stříbrné barvy. Ač nejsem velký zastánce stříbrných nástřiků, u modelů Portégé se mi vždy líbily. Nutno ovšem dodat, že černá je praktičtější, neboť jde místo nástřiku přímo o barvu použitého plastu. Vzhledově je model R700 opět povedený. Má příjemné tvary a tenký profil vzhledu také nemalou měrou pomáhá.

Musím pochválit použití matných plastů, které jsou proti lesklým mnohem méně náchylné na chytání otisků a nečistot. Lesklé jsou pouze části kloubů víka (chromový dekór) a tlačítek touchpadu (lesklý černý povrch). V místě u touchpadu si mohl výrobce lesklý povrch asi odpustit, protože zrovna sahání na touchpad se uživatel jen stěží vyvaruje a otisky zde jsou vidět až moc dobře. Na druhou stranu dříve byla tato lesklá plocha světlá a byly na ní vidět otisky ještě mnohem více, takže v tomto ohledu to je jistý posun k lepšímu. Povrchy opěrek rukou a vnější strana víka mají vzorek broušeného kovu. Podle firemních informací jde o slitinu hořčíku, některé nosné části z plastů mají navíc pro zpevnění tzv. voštinovou konstrukci.

Snaha snížit hmotnost na minimum je částečně znát na odolnosti. Při silnějším zatlačení se některé části základny prohýbají, což nevyvolává příliš důvěry, nicméně neznamená to přímo problém (některé materiály hodně vydrží, i když jsou pružné). Při rovnoměrném stlačení v zavřeném stavu je notebook dostatečně odolný a při zvednutí za roh v otevřeném stavu se nijak nekroutí. Největší výhradu bych měl k plastu pod optickou mechanikou. Pokud zde přístroj silněji uchopíte, odvděčí se vám zavrzáním.

Víko displeje je poddajné, ale při tlačení z vnější strany chrání displej dostatečně. V zavřeném stavu je drženo magneticky, což ovšem nijak neomezuje otevírání notebooku jednou rukou. Maximální úhel otevření je použitou konstrukcí kloubů omezen na 135°.

I přes nízkou hmotnost se na výbavě nijak nešetřilo. Na levém boku najdete postupně digitální obrazový výstup HDMI, USB, kombinovaný port eSATA/USB, analogový obrazový výstup VGA a za výdechem chlazení konektor napájení. Pravý bok dále výbavu doplňuje čtečkou paměťových karet (SD/MMC), optickou mechanikou, konektory zvukové karty (vstup a výstup), posledním USB a konektorem pro připojení do sítě LAN. Všechna USB jsou ve verzi Hi-Speed (2.0).

Rozložení konektorů je dobré pro praváky, neboť USB na pravém boku je dostatečně vzadu. Horší to budou mít leváci, neboť hned u uživatele jsou na levém boku jak obě USB, tak i výstupy pro připojení externího monitoru. Rozmanitost výbavy však lze jedině pochválit. ExpressCard byste sice hledali marně, ale díky přítomnosti eSATA by byl pro většinu uživatelů stejně zbytečný (snad s výjimkou ExpressCard 3G modemu).


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Půdorysné rozměry jsou 315 x 226 mm a menší už být s 13“ displejem ani nemohou. Tělo notebooku je zkosené a v zavřeném stavu má vpředu 23 a vzadu 26 mm. Provozní hmotnost notebooku je pouhých 1,45 kg. Jde tedy jednoznačně o počítač pro ty, kteří s sebou chtějí tahat co nejméně, ale nechtějí omezený netbook s malým displejem a stísněnou klávesnicí.

Přibalený napájecí adaptér je taktéž jeden z těch menších. Má výkon 65 W a dohromady s kabeláží přidá v brašně dalších 375 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice doznala od předchozích modelů velkých změn. Klávesy jsou oddělené a jsou mezi nimi mezery. S větší šířkou bylo možné přesunout všechny čtyři klávesy pro pohyb v dokumentech na pravý kraj, kde budou mnoha uživatelům více vyhovovat. Ač je celá klávesnice širší, šetřilo se (možná zbytečně) na výšce. Všechny klávesy jsou na výšku zmenšené a všech šest řad má výšku jako 5 řad normální velikosti.

Kromě zmenšených kláves bych měl výtku také k jejich nízkému zdvihu, kvůli kterému dle mého názoru není klávesnice vhodná pro rychlé psaní hmatovou metodou. Výhodou může být naopak nižší hlučnost při psaní.

Zástupný numerický blok může fungovat ve čtyřech režimech, které se liší podle toho, zda lze psát čísla, nebo se pohybovat v dokumentu a zda je k funkci zástupného bloku nutné držet Fn.

Všechny indikační prvky se soustředí do prostoru pod tlačítky touchpadu. Poznáte z nich připojený napájecí zdroj, zapnutí notebooku, nabíjení baterie, práci disku i paměťové karty a zapnutí Wi-Fi s Bluetooth/WWAN. Všechny ikony jsou podsvícené zelenými a žlutými diodami, jsou snadno rozeznatelné a v horších světelných podmínkách neoslňují.


pracovní plocha detail klávesnice

Touchpad je od firmy Synaptics a patří mezi ty lepší. Pod klávesnicí je velká dotyková plocha, která reaguje na pohyb prstu plynule a bez zpoždění. Snad jen tlačítka pod dotykovou plochou jsou zbytečně tuhá a vydávají hlasité klapání. Přesto si touchpad zaslouží spíše chválu.

Hlavní HW parametry

Použitý dvoujádrový (s HT) procesor Intel Core i5 450M má frekvenci 2,4 GHz a patří do vyšší střední třídy. S takovým procesorem má i takto lehký stroj výpočetní výkon na úrovni velkých notebooků. Na výkon si zde opravdu nelze stěžovat a proti předchozím modelům je zde velký krok kupředu.

CPU-Z
specifikace čipu

Základní deska je postavena na čipové sadě Intel HM55 a je vybavena dvěma paměťovými sloty. Pouze jeden z nich je osazen, a to 2GB modulem typu DDR3-1066. Pro běžné činnosti ve Windows 7 2 GB RAM s přehledem postačují a případné rozšíření je pouze otázkou nákupu a vložení dalšího modulu. Deska podporuje i 4 GB moduly, takže lze maximálně osadit 8 GB RAM.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 38 184
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 91 592

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 17 221
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 60 634

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 514
  • Rendering (Multiple CPU): 998
  • Multiprocessor Speedup: 1,94

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 2902
  • Rendering (Multiple CPU): 5870
  • Multiprocessor Speedup: 2,02

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 6,7
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,5
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 4288 MB/s

V této konfiguraci slouží jako úložný prostor rychlý 7200rpm disk Hitachi s kapacitou 320 GB. V rámci 2,5“ rotačních disků jde o jeden z těch nejvýkonnějších kousků z aktuální nabídky trhu. V těle přístroje je dále integrovaná plnohodnotná optická mechanika typu DVD SuperMulti s podporou formátů DVD-RAM a dvouvrstvých DVD+R.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 179 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 84,4 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,40 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Možnosti konektivity jsou na dnešní dobu naprosto standardní, což znamená přítomnost gigabitového Ethernetu, 2,4GHz Wi-Fi /n a modulu Bluetooth. Oproti dřívějším Toshibám již chybí možnost vypnout všechny bezdrátové technologie hardwarovým přepínačem. Vypínání a zapínání jednotlivých technologií se nyní řeší pomocí klávesové zkratky Fn+F8.

Bezdrátový 3G modem Toshiba nepřidala a notebook na něj ani není připraven. Vyšší konfigurace však jsou 3G modemem vybaveny.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Zvětšení úhlopříčky na 13“ není tou jedinou změnou, které displej v Portégé R700 doznal. Oproti R500 a R600 totiž chybí transreflexní vrstva, která při práci venku nahrazuje interní podsvícení (které šlo pro tento účel vypnout). Nyní již jde o standardní displej, jaký můžete najít v ostatních 13“ noteboocích s HD rozlišením. Na slunci proti předchozím modelům trochu ztrácí, ale při práci v místnosti je displej mnohem kontrastnější a netrpí tak omezenými pozorovacími úhly. V rámci displejů s HD rozlišením pro notebooky jde o průměr, který v ničem nevyniká a v ničem nezaostává.

LED podsvícení lze relativně slušně regulovat. Regulace nabízí 7 kroků a nejnižší stupeň je použitelný při práci za tmy.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Grafické jádro Intel GMA HD je integrované v procesoru a běží standardně na frekvenci 366 MHz (s možností TurboBoost). Paměť je sdílená z hlavní RAM a přiděluje se automaticky podle potřeby bez možnosti ovlivnění uživatelem. Ač zdaleka nejde o řešení zaměřené na výkon, po technologické stránce nabízí základ v podobě DirectX 10, Shader Modelu 4.0 a podpory přehrávání až dvou 1080p videí v moderních HD formátech.

Přímo na těle přístroje jsou z grafické karty vyvedeny dva výstupy. Kromě analogového VGA je přítomno ještě digitální HDMI, které umí přenášet obraz až do rozlišení 1920x1200. Oba výstupy lze použít současně v režimu rozšířené plochy za předpokladu, že je vypnutý interní displej.

Volitelná dokovací stanice je vybavena opět výstupy VGA a HDMI. Pokud je v ní použijete, jsou výstupy přímo na notebooku neaktivní.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 8249
  • 3DMark 03: 4070
  • 3DMark 05: 2740
  • 3DMark 06: 1659

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,0
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,2

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 600
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1252
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 1473
  • OpenGL Speedup: 2,45

Cinebench R10

  • Shading (OpenGL Standard): 1753

Výkon grafické karty je pro kancelářskou práci a základní multimédia plně postačující. Podobný stroj si kvůli hraní her (snad) nikdo nekoupí a v tom ostatní grafická karta není omezující. V případě 3D her lze hrát ty starší a méně náročné. Na plynulé hraní nových AAA titulů rovnou zapomeňte.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Nad klávesnicí jsou integrované dva miniaturní reproduktory. Jejich zvuk je tišší a úplně mu chybí hloubky a nižší středy. Kvalitativně je to tedy spíše podprůměr, ale u tak lehkého notebooku se málokdy objevuje něco lepšího. Dále multimediální výbavu doplňuje integrovaný mikrofon a ve víku nad displejem ještě 0,3Mpix webkamera schopná pracovat v rozlišení VGA (640x480).

Zvuková karta podporuje maximálně dvoukanálový analogový zvuk. Výstup na sluchátka je stereofonní a vstup mikrofonu monofonní. Pokud byste z notebooku chtěli dostat prostorový zvuk, lze to jedině digitálně jako součást HDMI výstupu.

Zabezpečení

Systém nabízí řadu hardwarových zabezpečení. Z těch základních samozřejmě nechybí heslo disku a BIOSu. Při zadávání hesla BIOSu je také možné zobrazit uživatelský text (například s poznámkou, kam zavolat v případě nálezu). Další možnosti zabezpečení se nabízí díky bezpečnostnímu TPM čipu a biometrickému senzoru (snímač otisku prstů). Čtečka otisků funguje už v BIOSu a pomocí předinstalovaného programu je možné nastavit přihlášení jedním otiskem. Ten zadáte v BIOSu a podle něj vás notebook rovnou přihlásí do správného uživatelského profilu.

Pochvalu si zaslouží systém pro správu zabezpečení, který vám provede jednotlivými činnostmi pro maximální zabezpečení notebooku a je kompletně v češtině. Lze v něm také zašifrovat celý disk, pokud si v BIOSu aktivujete čip TPM.

Chlazení a provozní hluk

Návrh chlazení je jedním z míst, kde se podepsaly nízká hmotnost a minimální rozměry. Malé rozměry chladiče znamenají nízkou akumulační schopnost, a tak i nutnost častého běhu ventilátoru. Ventilátor jede vlastně neustále od zapnutí notebooku a nevypíná se ani při velmi nenáročné kancelářské práci. I v nejnižších otáčkách produkuje větší množství hluku než ventilátory jiných notebooků a v tiché místnosti může být provozní hluk nepříjemný (zejména sluchově citlivějším jedincům). V běžném ruchu se naopak hluk notebooku snadno ztratí.

V zátěži se ventilátor rozjíždí na vyšší rychlosti, kdy jej pravděpodobně nepřeslechnete ani v kancelářském prostředí s běžným hlukem více osob. Ve všech případech jde tedy o hlučnější notebook.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 29,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,0°C
  • klávesnice vlevo = 30,4°C
  • klávesnice vpravo = 29,5°C
  • spodek maximum = 33,1°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 35,3°C
  • napájecí adaptér = 42,3°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 32,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,7°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,6°C
  • klávesnice vlevo = 37,1°C
  • klávesnice vpravo = 31,9°C
  • spodek maximum = 44,1°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 56,0°C
  • napájecí adaptér = 40,6°C

teplota okolí při měření: 22,5°C

Teploty při kancelářské práci nijak nevybočují z normálu. Přes klávesnici a opěrky rukou se teplo prakticky nepřenáší a spodek základny je jen vlažný. Není proto problém pracovat s notebookem na klíně (i dlouhodobě). Při dlouhodobé zátěži si jej raději položte na tvrdou rovnou podložku, u které nehrozí ucpání chladících otvorů na spodku. Spodek základny se totiž umí pěkně zahřát a výraznější zahřívání je patrné také po levém kraji klávesnice.

Baterie

Model Portégé R700 je možné dostat s dvěma typy baterií - standardní 6článkovou, nebo větší 9článkovou. V této konfiguraci byla zvolena 6článková varianta, která má kapacitu 66 Wh. Notebook s ní v našem standardním redakčním testu vydržel 6 hodin a 24 minut, což je s touto baterií maximum. Při běžné práci s vyšším jasem LCD a aktivní Wi-Fi se výdrž pohybuje kolem 4 hodin a 30 minut.

S 9článkovou primární baterií by se měla výdrž prodloužit dle kapacity asi o 40%.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 12 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 31 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 35 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 43 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 20 W

Nabíjení baterie je velmi pomalé i při vypnutém notebooku a úplně vybitou baterii nabijete na plnou kapacitu přibližně za 3-4 hodiny.

BIOS

Toshiba používá značně upravený BIOS Phoenix, do jehož nastavení lze vstoupit stiskem F2 ihned po zapnutí počítače. V nastavení jsou přístupné tyto volby:

Správa napájení

  • Probuzení z LAN
  • Probuzení z LAN při napájení z baterie
  • Probuzení při stisku klávesy
  • Probuzení při kritickém stavu baterie
  • Dynamická změna frekvence procesoru (automaticky/maximum/minimum)
  • Zakázání podpory více jader procesoru
  • Zakázání podpory Intel TurboBoost
  • Zakázání eSATA
  • Nastavení rychlosti SATA řadiče (výkon/spotřeba)
  • Nastavení profilu spotřeby (rychlost procesoru, jas LCD, metoda chlazení, CPU sleep)

Pokročilé

  • Execute-Disable Bit
  • Virtualizce (vypnutá, VT-x, VT-d, oboje)
  • Hlasitosti systémových hlášení
  • Napájení USB ve vypnutém stavu
  • Emulace USB klávesnice/myši pro starší OS
  • Emulace USB disketové mechaniky pro starší OS
  • Typ emulace USB paměti (HDD, FDD)
  • Vypnutí integrovaných zařízení (PCI LAN, Wifi, polohovací zařízení, webkamera, SD)
  • Režim SATA řadiče (AHCI, kompatibilita)
  • Aktivní displej po spuštění (automatický výběr, pouze interní LCD)

Příslušenství

V krabici najdete s notebookem ještě 65W napájecí adaptér, tištěnou dokumentaci a DVD s tovární instalací Windows XP Professional. Obnova předinstalovaného operačního systému je uložena pouze na disku (lze ji vypálit na sadu vlastních DVD) a spouští se stiskem F8 při startu Windows (a následným výběrem volby Opravit počítač).

Na disku je předinstalovaný operační systém Windows 7 Professional v 64bit verzi. V tovární instalaci dále najdete:

  • kancelářský balík MS Office Starter 2010 (Word a Excel)
  • zkušební verzi McAfee Internet Security Suite 2008
  • sadu konfiguračních utilit Toshiba (ConfigFree, Connectivity Doctor, Bluetooth Monitor)
  • přehrávač InterVideo WinDVD
  • bloatware (toolbary do Internet Exploreru,…)

Mezi příslušenství speciálně pro tento notebook patří malá dokovací stanice Slim Port Replicator III vybavená konektory zvukové karty (vstup, stereo výstup), LAN, 6 USB, sériovým portem a obrazovými výstupy VGA a HDMI. Tato stanice je schopná napájet notebook skrze dokovací konektor a používá stejný typ napájecího adaptéru.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace R700-15H má doporučenou koncovou cenu 22 490,- Kč bez DPH (26 988,- Kč s DPH) a má standardně 3 roky záruky typu carry-in.

Závěr

Toshiba Portégé R700 je důstojným nástupcem předchozích modelů R500 a R600. Je sice proti nim trochu těžší a větší, ale ve své kategorii jde stále o jeden z nejlehčích notebooků, přestože nabízí plnohodnotný výkon a slušnou výbavu včetně optické mechaniky. S omezením rozměrů a hmotnosti bohužel (tradičně) souvisí hlučnější chlazení a pružnost některých dílů šasi. Výtku by šlo ještě směřovat ke klávesnici, která je na výšku zmenšená pravděpodobně kvůli velkému (a pohodlnému) touchpadu. Pokud pro vás těch pár nedostatků neznamená skutečný problém, můžete získat úžasně mobilní řešení, které je proti většině konkurence klidně o třetinu lehčí. Díky dlouhé výdrži na baterie jde o velmi dobrou volbu na cesty.

Klady a zápory

+ nízká hmotnost
+ plná výbava včetně dokovacího konektoru
+ výkonný procesor

- hlučnější chlazení
- některá místa šasi se prohýbají
- klávesy zmenšené na výšku

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Toshiba Portégé R700

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Toshiba Portégé R700-15H
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5 450M (2.40 GHz, 3 MB L3, 2,4 GHz QPI)
  • RAM (MB): 2048 DDR3-1066 (1x2048)
  • HDD (GB): 320 (Hitachi HTS725032A9A360, 7200rpm, SATA-II, 16MB cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (MATSHITA DVD-RAM UJ892ES)
  • LCD: 13,0" TFT
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel GMA HD (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/100 (Intel 82577LM Gigabit Network Connection)
  • WiFi: Broadcom 802.11n (b/g/n)
  • Zvuková karta: RealTek HD Audio (ALC269)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Professional (64bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 66 Wh / 6h 24min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC, 2x USB, eSATA/USB, VGA, HDMI,
  • Rozměry: 315 x 226 x 23-26 mm
  • Hmotnost (kg): 1,46
Recenze

Diskuse