RECENZE: Acer Aspire 5951G - multimédia v černém

14. 7. 2011 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Nejvyšší multimediální třída z produkce Aceru nazvaná Ethos se dočkala obměny. Do redakce jsme na test dostal menší, 15,6'' model vybavený čtyřjádrovým procesorem Core i7, 8GB RAM, výkonnou grafickou kartou NVIDIA a BluRay mechanikou.

Acer Aspire 5951G - multimédia v černém

Základní popis

Je to už rok, co se v Aceru rozhodli výrazně odlišit nejvyšší modely jejich multimediální řady Aspire. Tím vznikly notebooky Aspire Ethos, které se kromě výkonných komponent zaměřily také na stylovější vzhled a odolnější provedení. Loni jsme měli možnost otestovat oba modely - jak menší 15“ Aspire 5943G, tak větší 18“ Aspire 8943G.

Ačkoli některé prvky zůstaly do současných modelů zachovány, rok je dlouhá doba a mnohé se změnilo. Výraznou proměnou prošel hlavně vzhled. Tvary jsou prakticky shodné, ale barevně je teď celý počítač laděn do černé, čímž se stal decentnějším a méně výrazným. Dle mého názoru bylo původní stříbrno-černé provedení vhodnější, protože z něj šlo snadno vyčíst, že jde o drahý hi-end stroj. Co je však hezčí, je otázka vkusu, a tedy ryze subjektivní. Nový Ethos však bez ohledu na barevné provedení působí solidním dojmem a určité charakteristické prvky jej dokážou odlišit od jiných notebooků na trhu.

U multimediálních notebooků se obecně očekává nižší mechanická odolnost. Občas se ale najdou výjimky a Ethos je jednou z nich. Tlustý hliníkový blok kolem klávesnice a na vnější straně víka výrazně zpevňují celý notebook a posouvají jej na úroveň lepších business modelů. Ethose je možné otevřeného vzít za roh základny, aniž by se kroutil, nikde se nic neprohýbá a displej je ve víku chráněn z obou stran.

V zavřeném stavu je víko drženo magneticky, ale magnet má optimální sílu, která nezabraňuje pohodlnému otevření jednou rukou. Přestože jsou klouby zapuštěné v základně, víko lze otevřít až do úhlu 150°.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

V levém boku se nachází Firewire 400, jedno USB 3.0, jedno USB 2.0, kombinovaný port eSATAp, výstupy grafické karty (analogové VGA a digitální HDMI) a za výdechem chlazení ještě zdířka napájení. Vpravo výbava pokračuje třemi konektory zvukové karty, posledním USB (2.0), optickou mechanikou a konektorem pro připojení do počítačové sítě LAN. Výbavu završuje univerzální čtečka paměťových karet (SD, MMC, MS/Pro, xD). Nabídka rozhraní je rozmanitá a výhrady by mohly směřovat jen k rozložení USB (která jsou natlačená blízko k uživateli).

S hmotností 2,93 kg je nový Ethos cvalík a oproti lehkým modelům stejné úhlopříčky má půl kila navíc. Rozměry jsou mírně narostlé hlavně do hloubky, ale šířka a tloušťka nevybočují z průměru. Počítač se vleze do běžné brašny (batohu) a lze jej tedy snadno přenášet, ale jeho hmotnost už je na hraně, pokud byste s ním chtěli každý den pěšky cestovat.

Nezanedbatelně hmotnost naroste, pokud si do batohu přihodíte ještě 120W napájecí adaptér. S kabeláží totiž váží celých 741 g. Dlouhá výdrž na baterie naštěstí umožňuje nošení notebooku bez adaptéru.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice má plné rozložení s numerickým blokem a její rozložení se neliší od jiných 15,6“ modelů Aspire. Numerický blok je tedy v klasickém uspořádání a nad ním jsou klávesy pro pohyb v dokumentech. Nejnižší řada kláves je na výšku prodloužená, aby se do ní vešly na výšku poloviční kurzorové šipky. Šipky jsou sice zmenšené, ale díky mezeře nedochází k náhodnému mačkání okolních kláves.

U předchozího modelu Ethos jsme si stěžovali na potisk kláves, který v určitých úhlech nasvícení není vidět. Nový Ethos má klávesnici černou s bílými kontrastními popisky, které už tímto problémem netrpí. Aby to bylo ještě lepší, nová klávesnice je podsvícená. V souvislosti s podsvícením většinou klávesnice trpí nekontrastními popisky, pokud je zrovna podsvícení vypnuté, a při zapnutém zas dochází k velkému prosvitu v mezerách mezi klávesami. Tato klávesnice netrpí ani jedním z problémů.

Kromě barvy došlo také ke změně mechaniky kláves. Stisk je teď jemnější a tišší, ale klávesy se mačkají stále stejně jistě. Klávesnici lze označit za pohodlnou a v rámci multimediálních notebooků za jednu z těch lepších.

Hardwarová tlačítka se z válcovitého prostoru kloubů přesunula blíž ke klávesnici. Vpravo je hlavní vypínač a vlevo tři tlačítka - zapnutí podsvícení klávesnice, spuštění multimediální aplikace a jedno uživatelsky konfigurovatelné. Všechna mají modré podsvícení, ale běžně svítí pouze vypínač.

Stavové diody jsou na čelní hraně vlevo a hlásí zapnutí počítače, práci disku, nabíjení baterie a činnost bezdrátového vysílače. Poslední zmíněná je ještě vybavena malým tlačítkem pro spuštění ovládací aplikace.


pracovní plocha detail klávesnice

Touchpad má netradiční provedení s možností vyjmutí a použití coby dálkové ovládání (samostatné dálkové ovládání již přibalené není). V čelní hraně je posuvný přepínač, který dotykovou plochu odpojí a umožní její vyjmutí. V základně pak zůstávají pouze levé a pravé tlačítko (funkční i bez dotykové plochy). S notebookem probíhá komunikace bezdrátově, a to i v případech, kdy není touchpad vyjmutý – kontakty uvnitř slouží pouze k nabíjení vestavěné baterie.

Nevýhodou bezdrátového přenosu je viditelné zpoždění. Při ovládání palcem na dálku to nevadí, i když při běžné práci to může obtěžovat. Po týdnu testování jsem si na tento nedostatek zvyknul, ale klasický touchpad je jednoznačně pohodlnější.

V modulu s dotykovou plochou je vestavěný akcelerometr, takže se touchpad automaticky přeorientuje podle natočení (funguje na výšku i na šířku). V pravém horním rohu dotykové plochy je malé tlačítko, které po stisku přepíná chování z klasického touchpadu na dálkové ovládání s podsvícenými ikonami pro ovládání přehrávače a nastavení hlasitosti.

Hlavní HW parametry

Do základní desky s čipovou sadou Intel HM55 byl vložen nejslabší (a zároveň nejrozšířenější) čtyřjádrovým procesor od Intelu - Core i7 2630QM - s výchozí frekvencí 2,0 GHz a možností automatického přetaktování až na 2,9 GHz. Takový procesor si s přehledem poradí se všemi běžnými činnostmi včetně střihu videa a renderingu při práci v terénu.

CPU-Z
specifikace čipu

Výkonný procesor je pro náročnou práci vybaven i odpovídajícím množstvím 8 GB RAM. Operační paměť je složena ze dvou 4GB modulů DDR3-1333. Uvnitř počítače jsou ovšem ještě další dva sloty, čímž se nabízí snadný a relativně levné rozšíření na 16 GB.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 48418
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 15227

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 197085
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 96696

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4567 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 16695 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 3,66

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 4,71 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 7,4
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 7,6
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 10262 MB/s

Úložný prostor tvoří 2,5“ pevný disk Toshiba s kapacitou 750 GB. Jeho plotny se otáčí rychlostí 5400 rpm a výkonově patří k tomu lepšímu, co lze dnes v notebooku najít. Mezi jeho přednosti lze zařadit minimální provozní hluk.

Optická mechanika nabízí proti běžným DVD SuperMulti nadstandard v možnosti číst BluRay disky. Vypalování je však omezeno pouze na disky CD a DVD.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 175 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 86,2 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,30 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Možnosti spojení se světem kombinují to nejběžnější v podobě gigabitového ethernetu (Realtek), bezdrátové síťové karty Wifi-N (Atheros) pro práci v pásmu 2,4 GHz a modul Bluetooth 3.0. K vypnutí všech bezdrátových zařízení není vyhrazen hardwarový přepínač a samostatné přepínání řeší předinstalovaná klikací aplikace přístupné zkratkou Fn+F3 nebo tlačítkem vedle diody Wifi na čelní straně.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Zobrazování má v režii lesklý širokoúhlý displej (LG Display LP156WH3-TLL1) té nejběžnější úhlopříčky – 15,6“. Displej má základní rozlišení HD (1366x768) a chrání ho proti poškození sklo (Gorilla Glass). Kvalitou obrazu se použitý displej neliší od jiných HD displejů stejné úhlopříčky, což s sebou přináší hlavně slabší vertikální pozorovací úhel. Kontrast a sytost barev by si dle mého názoru zasloužily být lepší, ale na displej se nekouká špatně a bílá je bez rušivého nádechu do jiné barvy. Celkově jde tedy o průměr.

LED podsvícení je regulovatelné v deseti stupních. Maximální jas nevybočuje z průměru jiných notebooků, ale na denním slunci to nestačí (pro přesvícení dalších odlesků na překryvném skle by muselo být podsvícení silnější). Nejnižší jas je naopak bez problému použitelný při práci v úplné tmě.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Vedle grafického jádra Intel GMA HD3000 se sdílenou pamětí je v notebooku také samostatný grafický čip NVIDIA GeForce GT555M s 2 GB RAM (GDDR3) spadající do vyšší střední třídy současné generace. Přepínání mezi kartami řeší technologie NVIDIA Optimus, která umožňuje šetřit energii vypínáním výkonnější grafiky, kdykoli není potřeba.

GPU-Z
specifikace čipu

Výbava výstupních konektorů je charakteristická pro multimediální notebooky. Vedle analogového VGA je přítomno ještě digitální HDMI pro připojení televizoru, nebo monitoru až do rozlišení 1920x1200. Oba výstupy lze využít současně, ale pouze v případě, že je vypnutý interní displej. Všechny výstupy totiž vždy obsluhuje pouze integrovaná grafika.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 10445
  • 3DMark Vantage: P5514 (GPU: 4333, CPU: 30305)
  • 3DMark 11: P1246 (Graphics: 1105, Physics: 5048)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,8
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,8

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 5497 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 32,84 fps

SPEC viewperf 10 – Composite / 1280x1024 (fps)

  • 3ds max (3dsmax-04): 11,92
  • CATIA (catia-02): 11,63
  • EnSight (ensight-03): 18,62
  • Maya (maya-02): 27,31
  • Pro/ENGINEER (proe-04): 14,31
  • SolidWorks (sw-01): 15,91
  • UGS Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-01): 1,39
  • UGS NX (ugnx-01): 0,96

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 3,64
  • EnSight (ensight-04): 12,08
  • LightWave 3D (lightwave-01): 10,02
  • Maya (maya-02): 7,86
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 1,00
  • SolidWorks (sw-03): 5,39
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 0,70
  • Siemens NX (snx-01): 2,08

Crysis 2
game
Crysis 2, 1280x720, vysoké detaily (nejnižší možnost)
FPS: 36 (min), 69 (max), 47 (průměr)

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1280x720: 25,8 fps
  • 1366x768: 23,3 fps

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
Stalker
S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat Benchmark (DirectX 11)

Výkon grafické karty v současné době stačí na plynulé hraní všech her v nativním rozlišení displeje a ve většině případů aspoň se střední úrovní detailů. Hardcore hráči sice mohou získat za své peníze větší herní výkon, ale pro potřeby multimediálního notebooku je grafická karta výkonná dostatečně.

Kromě her a náročných grafických programů si počítač většinu času vystačí s integrovaným jádrem Intel GMA HD3000, které stačí na akceleraci grafického prostředí Windows i přehrávání full-HD filmů.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia

Vestavěný zvukový systém čítá tři reproduktory. Dva jsou v mřížce nad klávesnicí a sekunduje jim jeden větší na spodku. Výrobce se u reproduktorů chlubí sloganem Professionally Tuned a v základu má notebook aktivované vylepšení zvuku Dolby Home Threater. Zvuk je velmi hlasitý, pokud nastavíte výstup na maximum, ale jeho podání bylo pro mě malým zklamáním. Zvuk je mírně nad průměrem a práci při přehrávání filmů a hraní her zastane dobře, ale frekvenční rozsah je podobný spíše lepším dvou-reproduktorovým notebookům.

Za potlačené bassy může reproduktor na spodku, který přehrává celé frekvenční spektrum zvuku včetně výšek, místo aby se soustředil jako subwoofer pouze na nízké frekvence (jako tomu bylo u předchozího modelu). Zklamání tak směřuje především k faktu, že předchozí Aspire Ethos měl zvuk o třídu lepší (a subjektivně jedny z nejlepších reproduktorů mezi notebooky v posledních letech). Při porovnání s běžnou konkurencí si však není na co stěžovat.

Možnosti zvukové karty u nejvyšších modelů patří dlouhodobě k tomu nejlepšímu. Tři analogové konektory lze přepnout na výstupy, a využít je tak pro přenos zvuku do externích 5.1 reprodutkorů. Sluchátkový výstup je navíc kombinovaný s digitálním optickým výstupem SPDIF a digitálně dostanete prostorový zvuk i přes HDMI.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Webkamera ve víku má 1,3Mpix objektiv, se kterým natáčí plynulé video v rozlišení 640x480 (fotky do 1280x1024). Duální mikrofon je také ve víku, ale místo prostoru vedle webkamery jej hledejte uprostřed pod displejem.

Chlazení a provozní hluk

Grafická karta i procesor vedou vlastními heatpipe k společnému chladiči s jedním ventilátorem. K nasávání vzduchu slouží celá řada otvorů ve spodním plastu a výdech ventilace s masivním žebrováním je v prostoru levého boku mezi konektory.

Při výběru mezi hlučností a vyššími teplotami sáhl Acer po hlučnosti. Ventilátor se spíná teplotním čidlem a při startu počítače je vypnutý. Při kancelářské práci se zapíná až po několika minutách, ale pak už běží prakticky neustále na druhý rychlostí stupeň (pouze ze začátku dojde párkrát k jeho vypnutí, a to jen na několik sekund). Notebook je hlučností mírně nad průměrem v kategorii a k zvýšeným otáčkám není dle mého názoru důvod - z výdechu jde i po hodinách provozu jen studený vzduch. Snížení hlučnosti dosáhnete jen odpojením napájecího zdroje. Při bateriovém provozu se ventilátor zpomalí na nejnižší rychlost, při které je relativně tichý.

V místnosti s běžným ruchem více lidí není ventilátor slyšet ani s připojeným napájecím zdrojem a jakákoli výtka je zmíněna především kvůli sluchově citlivějším jedincům pracujícím v tichém prostředí. Je s podivem, že předchozí verze Aspire Ethos s Core i7 neměla možnost vypnout grafickou kartu při kancelářské práci a měla spotřebu v nečinnosti více jak dvojnásobnou, ale chlazení bylo tišší.

Hlučnost v zátěži je jen mírně vyšší a s ohledem na výkon je odpovídající. Ventilátor běží neustále a drží si konstantní otáčky.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 31,7°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,9°C
  • klávesnice vlevo = 29,8°C
  • klávesnice vpravo = 30,0°C
  • spodek maximum = 31,9°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 31,4°C
  • napájecí adaptér = 35,0°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 40,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 33,8°C
  • klávesnice vlevo = 43,5°C
  • klávesnice vpravo = 44,2°C
  • spodek maximum = 48,6°C (pod výdechem chlazení)
  • výdech chlazení = 57,7°C
  • napájecí adaptér = 53,3°C

teplota okolí při měření: 24,4°C

Při nenáročné činnosti se o notebook nemůžete popálit. Neustálý běh ventilátoru vyfukujícího studený vzduch dává tušit, že tělo počítače se nezahřeje ani na úroveň, která by šla považovat za vlažnou.

Při intenzivní zátěži procesoru je cítit mírně zahřívání v levé polovině počítače, ale není nepříjemné. Situace se mění při hraní náročných her, které využijí naplno procesor i grafickou kartu. Po hodině hraní Crysis 2 byl kovový povrch vlevo od klávesnice zahřátý na teplotu přes 40°C, která již nemusí být všem pochuti.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Všechny modely Ethos jsou vybaveny velkou baterií, která má kapacitu úctyhodných 86 Wh. Přepínání grafických karet a úspornější vnitřnosti (proti předchozímu modelu) umožnily v našem standardním redakčním testu* běh po dobu 8 hodin a 32 minut.

V reálném provozu s vyšším jasem LCD a neustále zapnutou Wifi je výdrž okolo 6 hodin. Komu nevadí větší rozměry, může mít z Ethose dobrého společníka na cestách, a při přehrávání filmů taky nebude nutné hledat elektrickou zástrčku.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 14 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 47 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 76 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 95 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 27 W

K plnému nabití baterie potřebuje notebook skoro 4 hodiny. Pravděpodobně kvůli zvýšení životnosti se baterie nabíjí menším proudem.

BIOS a zabezpečení

Do nastavení firmware InsydeH2O se vstupuje snad nejběžnějším způsobem - klávesou F2 po startu počítače. Jsou v něm následující volby:

  • výběr grafického módu (NVIDIA Optimus, pouze integrovaná grafika)
  • vypnutí tichého bootu (budou se zobrazovat diagnostická hlášení)
  • vypnutí možnosti bootu ze sítě
  • povolení výběru zařízení k bootu po stisku F12
  • zákaz spuštění obnovy systému do továrního nastavení po stisku Alt+F10
  • přepnutí režimu SATA řadiče

Na úrovni BIOSu jsou povolena tři základní hesla - správcovské, uživatelské a pevného disku.

Příslušenství

V krabici se nachází kromě notebooku také 120W napájecí adaptér, přívodní šňůra, jednoduchý leták se základními instrukcemi, stručný tříjazyčný manuál (angličtina, čeština, slovenština), ukázkový BluRay disk a malý řetízek na uchycení vyjímatelného touchpadu k jinému předmětu (zabránění krádeže).

K notebooku nedostanete žádné disky DVD. Obnova předinstalovaného systému je uložena na pevném disku, odkud ji lze spustit (Alt+F10 po zapnutí počítače) nebo vypálit. Na možnost vypálení obnovy vás bude systém upozorňovat při každém spuštění (pokud nezaškrtnete „již nezobrazovat“).

Předinstalovaný operační systém Windows 7 Home Premium je v 64bit variantě a při prvním spuštění od vybalení můžete zvolit jazykovou mutaci (čeština, slovenština, angličtina). V systému je zaneseno velké množství dalších programů, z nichž některé mají do užitečných daleko. Najdete zde vše od Adobe Readeru a MS Office 2010 Starter až po demoverzi antiviru, různé toolbary do internetových prohlížečů a shareware hry.

Ceny a záruka

V ČR je dostupná pouze testovaná konfigurace a ta má maloobchodní cenu 29 241,- Kč bez DPH (35 090,- Kč s DPH).

Acer poskytuje 2 roky záruky, z nichž první rok platí mezinárodně. Pro ČR a Slovensko zajišťuje servisní služby centrální servis v Brně, který pro záruční dopravy hradí dopravu notebooku kurýrem (tam i zpět). Záruku lze za příplatek rozšířit o on-site servis (oprava u zákazníka).

Závěr

Acer Aspire 5951G patří mezi multimediálními notebooky k těm nejlépe zpracovaným. Díky dobré odolnosti a dlouhé výdrži na baterie by byl použitelný i na cestách. Zde může překážet snad jen celková hmotnost téměř na hranici 4 kg, pokud se na cesty přičte 120W napájecí adaptér a jeho kabeláž.

Multimediální notebook je ovšem určen především na doma a zde jsou důležité jiné aspekty jako například výkonná grafická karta a čtyřjádrový procesor Core i7. V rámci běžných 15“ notebooků na našem trhu je Ethos jedním z těch nejvýkonnějších a poradí si i s náročnými moderními hrami. Multimediální využití podporuje BluRay mechanika a vyjímatelný bezdrátový touchpad, který lze použít také jako dálkové ovládání. Touchpad je ovšem také jednou z nevýhod, neboť trpí zpožděním a se zpožděním reaguje i zasunutý do těla notebooku. Nejde však o nic, co by činilo počítač nepoužitelným.

Cílovou skupinou jsou uživatelé, kteří hledají plnohodnotnou náhradu stolního počítače s kvalitním zpracováním a možností používání při delších cestách bez přítomnosti elektrických zásuvek. Pro ty je Ethos jako dělaný.

Klady a zápory

+ dlouhá výdrž na baterie
+ možnost připojit analogové 5.1 reproduktory
+ kvalitní mechanické provedení
+ tichá a podsvícená klávesnice

- značné zpoždění pohybu kurzoru při použití vyjímatelného touchpadu
- hlučnější chlazení při kancelářské práci a připojeném napájecím zdroji

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Acer Aspire Ethos 5951G

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Recenze

Diskuse