RECENZE: Acer TravelMate 8473TG - výkonný pracant na cesty

2. 8. 2011 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Nové notebooky TimelineX z řady TravelMate jsou tu a jsou ještě lépe připraveny na provoz ve firemním prostředí. Otestovali jsme 14'' model s procesorem Core i5 a přepínatelnou výkonnou grafikou NVIDIA, který má nově na spodku konektor pro připojení dokovací stanice a bezpečnostní čip TPM.

Acer TravelMate 8473TG - výkonný pracant na cesty

Základní popis

Není to tak dávno, co na trh přišla nová generace notebooků TimelineX v rámci řady Aspire. Kdo je nezná, tomu bych jen připomněl, že jde o multimediální notebooky zaměřené na dobrou mobilitu a dlouhou výdrž na baterie, a když před lety přišla na trh její první generace (ještě jako Timeline), šlo o malou revoluci. Notebooky s označením TimelineX jsou ovšem také v pracovní řadě TravelMate. Letošní generace se dostává na trh právě teď a s ní také několik podstatných změn.

Modely TimelineX (8000) zaznamenaly v rámci řady TravelMate velký úspěch, který z části zastínil původní top modely (6000). Jenže na rozdíl od nich jim chyběly některé pokročilé technologie. Acer se nyní snaží obě řady (TravelMate 6000 a 8000) sjednotit, aby mohl lépe útočit na firemní klientelu.

Z nových TimelineX nyní mizí menší modely a zůstávají pouze dvě největší úhlopříčky 14,0 a 15,6“. Hlavní myšlenka dlouhé výdrže zůstala zachována, jen za cenu mírně vyšší hmotnosti došlo implementaci některých korporátních technologií (dokovací konektor na spodku notebooku, optická mechanika v šachtě, bezpečnostní čip TPM) a rozšíření konektorové výbavy.

Nejvyšší modely řady 6000 budou se současnou generací vycházet z těchto 8000 (6495 z 8473 a 6595 z 8573), jen budou upraveny pro nasazení ve velkých firmách. Budou mít díky vyšší řadě procesorů a čipové sadě Intel QM67 lepší podporu korporátních technologií (Intel AMT, Intel vPro, akcelerace šifrování AES-NI) a místo konektoru eSATAp bude přítomen slot ExpressCard.

Tolik k teorii okolo ryze pracovních modelů s připojením na dokovací stanici v rámci řady TravelMate. Do redakce jsme vzali k zrecenzování model TravelMate 8473TG, neboť pro pracovní nasazení v terénu dává 14“ úhlopříčka větší smysl. Kromě přítomnosti numerického bloku nezíská uživatel s větší úhlopříčkou nic navíc. Recenzovaný model je přímým nástupcem loni recenzovaného TravelMate 8472TG.

Vzhled byl navržen s ohledem na pracovní využití a nenajdete na něm žádné zbytečné kudrlinky. Stroj je naopak velmi strohý a téměř celý černý. Nedá se říct, že by to byl zrovna krasavec, ale praktičnost mu nejde upřít. Všechny povrchy jsou matné s povrchovou úpravou, na které nejsou vidět otisky. O praktičnosti by se dalo pochybovat snad jen u vnější strany víka z broušeného kovu. Zde se otisky bohužel chytají snadněji, než by se čekalo. Na broušeném povrchu jsou naštěstí vidět jen pod určitým úhlem a nasvětlením.

Poctivý pracovní notebook by měl být pevný a tím se řídí i tento. Základna je pevná jako kámen a nedochází u ní ani k mírnému prohýbání při zatlačení na libovolnou část opěrek rukou nebo klávesnice. Výztuhy jsou patrné i ve víku, které ovšem kvůli své tenkosti má určitou pružnost. Displej je v něm ovšem chráněn dostatečně. V této ceně patří TravelMate 8473 k těm nejodolnějším. Budu-li pedant, jediné slabé místo vnímám u spojů plastového rámečku okolo displeje k vnější straně víka, které vypadají fórově a při kroucení víka se dokážou vycvaknout.

Acer používá u svých notebooků napříč řadami konstrukci se zapuštěnými klouby do základny. V posledních modelech ovšem reaguje na požadavek uživatelů na větší úhel otevření displeje. Nové TravelMate této řady lze otevřít až do úhlu necelých 160°, které by měly postačovat ve všech běžných situacích. Klouby mají optimální tuhost a víko jde otevřít pohodlně jednou rukou.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Jakékoli notebooky z řady Timeline(X) nikdy nepatřily k těm nadprůměrně vybaveným, pokud jde o konektory. S novou generací se to zlepšilo. Vlevo sídlí kombinovaný port eSATA/USB 2.0 (eSATAp), výstupy grafické karty (HDMI a VGA) a LAN. Vpravo výbava pokračuje třemi USB (jedno z nich ve verzi 3.0), optickou mechanikou a zdířkou napájení. Na čelní straně výbavu završují konektory zvukové karty spolu s multiformátovou čtečkou paměťových karet (SD, MMC, MS/Pro, xD).

Od první generace došlo k přidání hned tří moderních konektorů – eSATA, USB 3.0 a HDMI. Škoda jen, že nejsou konektory zrovna nejšikovněji rozmístěné. Většina USB je vpravo natlačena co nejblíže k uživateli, kde pak připojené kabely budou překážet v prostoru pro manipulaci s myší.

Velkou změnou k lepšímu prošlo dokování. Dokovací konektor je nově umístěn na spodku a slouží pro připojení plnohodnotné dokovací stanice. Stanice je vybavena pěti USB, třemi konektory zvukové karty, LAN a čtyřmi výstupy pro připojení monitoru (VGA, DVI-D, DisplayPort, HDMI).

S rozměry 343 x 247 x 27-32 mm jde mezi 14“ business notebooky o průměr a ačkoli opticky vypadá počítač přerostle kvůli velkému prostoru okolo klávesnice, je v této třídě jeden z tenčích. O to více překvapí jeho hmotnost 2,44 kg, která je na hranici nejlehčích 15,6“ notebooků a pohybuje se 200 g nad průměrem kategorie.

Napájecí zdroj má výkon 90 W a s třížílovou přívodní šňůrou váží 539 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Acer používá u svých modelů TravelMate stejná rozložení už mnoho let. Vše zůstalo při starém a jedinou změnou je zvětšení kurzorových šipek a vysunutí jejich spodní hrany pod spodní hranu zbytku klávesnice. Díky tomu se teď šipky lépe mačkají a snáze se dají najít po hmatu. V tomto případě jde o změnu k lepšímu, neboť právě malé kurzorové šipky byly často kritizovaný prvek předchozí generace klávesnice.

Druhou změnou k lepšímu je nový tvar kláves. Mají teď tlustší snížený okraj kvůli minimalizaci možnosti přehmatu.

Klávesnice má jistý stisk a hlučností se řadí k průměru mezi pracovními notebooky (a nadprůměru mezi notebooky obecně). Testovaný kus pouze trpěl občasným povrzáváním některých kláves. I přes tento nedostatek hodnotím klávesnici jako celek pozitivně.

Vpravo nad klávesnicí je vedle hlavního vypínače sada tlačítek pro přístup k některým funkcím. Tlačítka pro ztlumení mikrofonu a přepnutí do režimu snížené spotřeby umí modře svítit, pokud je jejich funkce aktivní.


pracovní plocha detail klávesnice

Touchpad (samozřejmě multidotykový) působí celkem nenápadně a jednoduše. Jeho prostorná plocha je zapuštěná, aby se zamezilo nahodilým dotykům při psaní na klávesnici. Tato plocha má na dotyk příjemný povrch, po kterém prst klouže a nezanechává viditelné otisky. Obě hardwarová tlačítka jsou pogumovaná a při stisku jen velmi tiše klapou. Elektronika je od společnosti Synaptics, což bývá prakticky záruka plynulého snímání a rychlých reakcí. Všeho všudy nemám touchpadu co vytknout – kéž by podobný byl v každém notebooku.

Hlavní HW parametry

Notebook běží na čipové sadě Intel HM65 doplněné dvoujádrovým procesorem Intel Core i5 2410M s výchozí frekvencí 2,3 GHz (2,9 GHz TurboBoost). Jde o procesor střední třídy, u kterého si rozhodně nelze stěžovat na nedostatek výkonu. Pro nasazení v některých firmách by mu mohla chybět snad jen akcelerace šifrování AES-NI, kterou mají až vyšší modely.

CPU-Z
specifikace čipu

Ze dvou slotů je v základu osazen pouze jeden 4GB modulem DDR3-1333, což ponechává snadnou cestu k pozdějšímu upgradu na maximálních 8 GB.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 44 928
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 15 313

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 97 374
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 70 722

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4589 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 9471 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,06

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 2,58 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 6,7
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 5889 MB/s

Jako datové úložiště byl zvolen špičkový plotnový disk s kapacitou 500 GB a rychlostí ploten 7200 rpm. Ten patří mezi to lepší, co lze v plotnových discích vybrat, ať už jde o přenosové rychlosti nebo přístupovou dobu.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 129 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 93,0 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 15,02 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Optická mechanika typu DVD Super Multi je realizována ve formě modulu do výměnné šachty. Výměnu lze provádět za chodu, ale posuvný zámek je umístěn na spodku základny. Na místo mechaniky můžete vložit druhý pevný disk nebo druhou baterii. Otázkou zůstává dostupnost těchto dílů na našem trhu (například modul s pevným diskem jsme se snažili sehnat nedávno do redakce a byli jsme neúspěšní).

Pro komunikaci s okolím je připraven gigabitový Ethernet a standardní dvojice bezdrátových technologií – Bluetooth a Wi-Fi /n. Tyto funkce lze vypínat a zapínat samostatně grafickou utilitou ukrytou pod zkratkou Fn+F3. Acer se navíc vrátil k možnosti vypnutí bezdrátových technologií najednou přepínačem na čelní straně základny. Přepínání sice je řízené BIOSem (takže reaguje i pod jinými OS), ale po úplném vypnutí se bezdrátové funkce vždy opět zapnou.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Do nového modelu se montují stejné matné displeje jako v minulé generaci. Opět jde o 14“ HD displej s poměrem stran 16:9 (1366x768). Kvalitou zobrazení je bohužel stále podprůměrný, a to zejména v parametrech kontrastu a pozorovacích úhlů. Barvy působí lehce vypraně a černá jde do tmavě šedé. Naopak bílá je bez rušivých barevných nádechů. Pro kancelářské nasazení by měl stačit.

LED podsvícení je regulovatelné plynule v 11 stupních. Na pohodlné použití venku za slunného dne je podsvícení ještě slabé, ale v běžné situace vykrývá rozsahem bez problému od práce ve vlaku za poledního slunce až po čtení pošty v posteli v úplné tmě bez dalších světelných zdrojů.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 200 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 80° horizontálně, 45° vertikálně
  • Kontrast: 500:1
  • Odezva: 8 ms
  • Podsvícení: (W) LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je AUO B140XW03. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Zpracování grafických operací v akcelerovaném prostředí Windows a generování signálu pro interní displej i výstupy řeší sdílená grafická karta Intel GMA HD3000 integrovaná přímo v procesoru. Ta podporuje na hardwarové úrovni většinu moderních technologií od akcelerace dvou 1080p videí v pokročilých HD formátech zároveň až po DirectX 10.1 a Shader Model 4.1.

Písmeno G na konci modelového značení znamená příslib dedikovaného grafického procesoru. V této konfiguraci jde o čip NVIDIA GeForce GT540M, ke kterému je 128bit sběrnicí připojen 1 GB pameti GDDR3. Dedikovaný čip se využívá pouze pro aplikace, které potřebují vyšší výkon a s grafikou v procesoru pouze vypomáhá se zpracováním scény (řešení se nazývá NVIDIA Optimus). Následné vykreslení obrazu zůstává v režii Intel GMA HD3000.

Přestože to standardní konfigurace pro Optimus nevyžaduje, obě grafiky jsou připojeny k výstupům a internímu displeji. Pokud by tedy přepínání z jakéhokoli důvodu zlobilo, je možné v BIOSu aktivovat neustálý chod dedikovaného čipu (a deaktivovat tím Intel GMA).

GPU-Z
specifikace čipu

Přímo na těle notebooku nechybí dvojice obrazových výstupů – analogové VGA a digitální HDMI. Oba výstupy lze využít současně a díky tomu, že mohou spolupracovat obě grafiky a každá dokáže obsloužit dva výstupy, mohou běžet oba v režimu rozšířené plochy společně s interním LCD.

Ještě zajímavější možnosti se nabízí po připojení do dokovací stanice, kde jsou pro připojení externích monitorů připraveny výstupy DVI-D (single-link), HDMI, DisplayPort a VGA. Stanici výrobce bohužel nemohl dodat, a nebylo proto možné otestovat funkční konfigurace. Otazník se vznáší nad způsobem zapojení DVI a HDMI. Bez ohledu na to by však měla být možná alespoň jedna konfigurace tří externích monitorů současně (DisplayPort v nativním režimu, DVI/HDMI a VGA).

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 7778
  • 3DMark Vantage: P4418 (GPU: 3541, CPU: 17198)
  • 3DMark 11: P972 (Graphics: 875, Physics: 3166)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,7
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,6

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 5073 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 25,20 fps

SPEC viewperf 10 – Composite / 1280x1024 (fps)

  • 3ds max (3dsmax-04): 10,54
  • CATIA (catia-02): 6,33
  • EnSight (ensight-03): 15,84
  • Maya (maya-02): 25,94
  • Pro/ENGINEER (proe-04): 12,23
  • SolidWorks (sw-01): 7,24
  • UGS Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-01): 1,52
  • UGS NX (ugnx-01): 1,06

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 3,56
  • EnSight (ensight-04): 10,31
  • LightWave 3D (lightwave-01): 9,06
  • Maya (maya-02): 5,68
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 0,94
  • SolidWorks (sw-03): 4,64
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 0,64
  • Siemens NX (snx-01): 2,14

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1280x720: 21,1 fps
  • 1366x768: 19,1 fps

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
Stalker
S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat Benchmark (DirectX 11)

Výkon použitých řešení postačuje pro veškeré činnosti včetně graficky náročnějších aplikací a her. Pokud se budeme bavit o čistě pracovním nasazení, neměla by grafika vůbec limitovat. Chcete-li si krátit čas hraním her, nové pecky až na ty nejnáročnější běží ve středních detailech a plném rozlišení.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory jsou opět umístěny v čelní hraně. Zvukové podání je mírně podprůměrné a moc od něj nečekejte. Lepší to není ani s hlasitostí. I v tiché místnosti jsem musel mít hlasitost nastavenou aspoň na 50%. Nejde ovšem o notebook zaměřený na multimédia, a tak to lze odpustit.

Zepředu má notebook i konektory pro připojení sluchátek (stereofonní) a mikrofonu (monofonní). Stereofonní vstup je dostupný pouze s dokovací stanicí, kde jsou zvukové konektory rovnou tři. Digitální zvuk je řešen jen jako součást výstupu HDMI a stará se o něj grafická karta.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Nad displejem jsou ve víku součásti pro video-hovory – duální mikrofon a 0,3Mpix webkamera schopná nativně snímat v rozlišení 640x480.

Zabezpečení

V možnostech zabezpečení se nová generace posunula zas trochu dál. Na desku je přidán bezpečnostní čip TPM, se kterým je svázána také čtečka otisku prstů. V BIOSu jsou standardní tři hesla (správce, uživatele, pevného disku) a vedle nich je možné použít pro přihlášení při startu počítače také otisk prstu. Pomocí pre-boot autorizace umí BIOS předat otisk operačnímu systému, který podle něj přihlásí vybraného uživatele.

Veškeré možnosti zabezpečení zastřešuje v předinstalovaném operačním systému program Acer ProShield. V něm lze nastavit TPM, definovat otisky, nastavit čtečku otisků pro další programy a spravovat šifrovaná úložiště na disku.

ProShield
ukázka nastavení v programu Acer ProShield

V programu můžete snadno vyhradit část disku pro virtuální šifrovaný oddíl, jehož klíč je uložen v TPM.

Chlazení a provozní hluk

Procesor s grafickou kartou jsou v levé polovině základny, kam je umístěno také chlazení. Nasávací otvory v čelní hraně i zespodu a ohřátý vzduch je vyháněn přes žebrování průduchem v levém boku. Spínací teploty ventilátoru jsou nastavené nízko, a tak během několika okamžiků, jak se procesor ohřeje na 45°C, dochází k jeho roztočení a následnému neustálému běhu. Když se k tomu přičte ještě hluk 7200rpm disku, jen stěží by šel tento notebook označit za neslyšitelný. Sluchově citlivější lidé pracující v tiché místnosti by se možná měli poohlédnout jinde. Při porovnání s konkurencí mezi business notebooky je tento hlučností sice mírně nad průměrem, ale ve stejné třídě jsou i hlučnější počítače. V běžném ruchu místnosti s více lidmi se produkovaný hluk snadno ztratí.

V zátěži se ventilátor rozjíždí na vyšší otáčky a hlučnost se skokově zvýší. Opět nejde o nejtišší notebook v této třídě, ale na druhou stranu ostatní 14“ pracovní notebooky bývají vybaveny slabší grafickou kartou. Vzhledem k výkonu a rozměrům je hlučnost v normě.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 32,7°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,5°C
  • klávesnice vlevo = 30,9°C
  • klávesnice vpravo = 30,4°C
  • spodek maximum = 35,6°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 33,7°C
  • napájecí adaptér = 34,4°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 39,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 35,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 36,8°C
  • klávesnice vlevo = 38,1°C
  • klávesnice vpravo = 35,3°C
  • spodek maximum = 47,4°C (pod výdechem chlazení)
  • výdech chlazení = 54,2°C
  • napájecí adaptér = 57,7°C

teplota okolí při měření: 24,3°C

Neustálý běh ventilátoru umožňuje zachovat celý notebook chladný i po několika hodinách kancelářské práce. Neměl by být problém ani při práci s notebookem na klíně.

Při maximální zátěži se zahřívá hlavně spodek, který se přibližuje v oblasti chladiče k hranici 50°C. Klávesnice a prostory opěrek rukou jsou však jen vlažné a jediné teplo je cítit z touchpadu.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Maximální teploty komponent ukazují, že má chlazení ještě rezervy. Při běžných činnostech by nemělo hrozit přehřívání.

Baterie

V zadní části základny je připojena primární šestičlánková baterie s kapacitou 66 Wh. V našem standardním redakčním testu* počítač vydržel běžet 7 hodin a 44 minut. Při kancelářském zatížení s Wi-Fi a maximálním jasem je reálná výdrž mezi 6 a 7 hodinami podle zatížení, což je i v této třídě velmi slušné (testovaný kus již měl 13% opotřebení baterie a s novou baterií by mohla být výdrž třeba o půl hodiny vyšší).

Komu by to přece jen nestačilo, může vyměnit primární baterii za devítičlánkovou variantu (99 Wh), a prodloužit tím výdrž přibližně o 50%. Nevýhodou je přesah baterie pár centrimetrů šikmo dolů a dozadu. Elegantnějším řešením s podobným efektem může být přidání druhé baterie (43 Wh) do prostoru místo optické mechaniky. Obě řešení lze zkombinovat a získat tak maximální výdrž okolo 15 hodin.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 12 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 35 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 64 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 71 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 21 W

Acer pravděpodobně z důvodu zvýšení životnosti nabíjí baterii menšími proudy. Nabití na 90% proto trvá 3-4 hodiny, případně až 6 hodin při intenzivní zátěži.

BIOS

Základním programovým vybavením je BIOS Phoenix SecureCore. Do jeho nastavení se vstupuje stiskem F2 ihned po zapnutí a konfigurovat v něm jdou následující volby:

  • režim grafických karet (NVIDIA Optimus, pouze dedikovaný čip)
  • vypnutí tichého bootu (po vypnutí vypisuje při startu diagnostická hlášení)
  • vypnutí podpory pro boot ze sítě
  • zakázání výběru bootovacích zařízení po stisku F12 a vstupu do obnovy systému po stisku Alt+F10
  • přepnutí režimu SATA řadiče (AHCI, kompatibilita)
  • vypnutí některých integrovaných zařízení (Wifi, Bluetoooth, čtečka karet, LAN, zvuková karta, FPR, USB, optická mechanika, ExpressCard)
  • vypnutí neustálého napájení označeného USB (úplné, při poklesu stavu baterie pod definovanou mez)
  • vymazání dat z bezpečnostního čipu TPM

Příslušenství

V krabici s počítačem je jen to nejnutnější – napájecí adaptér a tištěná dokumentace. Instalační DVD výrobce nedodává a ponechává obraz tovární instalace jen na pevném disku, odkud jej lze spustit i vypálit na sadu vlastních DVD (systém vás k tomu bude po startu nabádat).

Na disku je předinstalovaný operační systém Windows 7 Professional v 64bit verzi. Jde o vícejazyčnou verzi, která vám dá při prvním spuštění od vybalení na výběr, v jakém jazyce systém chcete (nechybí čeština, angličtina a slovenština), a podle toho se dále doinstaluje. Na disku je spolu s Windows také řada více či méně užitečných programů. Potěší přehrávač Corel WinDVD a vypalovací program NTI Media Maker a několik utilit od výrobce. Zbytek vnímám spíše jako bloatware (demoverze antiviru, lišty ve webových prohlížečích…).

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace stojí 17 492,- Kč bez DPH (20 990,- Kč s DPH) a je to jediná v současnosti prodávaná konfigurace na našem trhu. V základu jsou notebooky TravelMate vybaveny zárukou typu CAR s opravou v servisu a dvouletým trváním. Tuto záruku je možné prodloužit až na tři roky a rozšířit o on-site opravu u zákazníka.

Závěr

Poslední generace TravelMate TimelineX prošla zajímavým vývojem. Snaží se mířit více na korporátní segment a pomalu ale jistě se sjednocuje s původními top modely z řady TravelMate. Výsledkem této snahy jsou konečně plnohodnotné dokování, lepší výbava, pokročilejší možnosti zabezpečení a v neposlední řadě také vyšší (grafický) výkon. To vše je vykoupeno navýšením hmotnosti proti předchozí generaci o 200 g.

Model TravelMate 8473TG je výborným univerzálním pracovním notebookem střední třídy. Má v podstatě vše, co malé a střední firmy běžně požadují (snad vyjma 3G modemu), a je to zabaleno do velmi odolného decentního provedení s dlouhou výdrží na baterie. Nešetřilo se u něj s moderními rozhraními (USB 3.0, eSATA) a ani výkonem (Core i5, 7200rpm disk, výkonná grafika NVIDIA). V současnosti jde navíc o nejlevnější pracovní notebook, který umí využít obě grafické karty k obsluze až čtyř nezávislých obrazových výstupů. S dokovací stanicí to znamená například připojení tří velkých externích monitorů v režimu rozšířené plochy současně se zapnutým interním LCD.

Najdou se samozřejmě i některé nevýhody. Mezi ty nejpalčivější patří nešikovně rozmístěná USB, která budou při použití překážet pravákům v manipulaci s myší, a pomalé nabíjení baterie, kdy ani čtyři hodiny nestačí na nabití kompletně vybité baterie. Pro některé uživatele pak může být překážkou nemožnost zvolit počítač v konfiguraci s displejem s vyšším rozlišením (1600x900).

Testovaný notebook představuje rozumnou volbu do firemního prostředí a ve své ceně nabízí některé možnosti, které má konkurence až u svých nejvyšších (tedy dražších) modelů. Parametrově je vyvážený a netrpí žádným zásadním nedostatkem. Pokud jde o hardware, může s klidem konkurovat notebookům značek, které jsou v korporátním segmentu zaběhlejší.

Klady a zápory

+ odolné provedení
+ dlouhá výdrž na baterie
+ podpora čtyř nezávislých výstupů grafických karet
+ dokovací konektor pro plnohodnotné dokování

- pomalé nabíjení baterie
- neustále běžící ventilátor
- rozložení USB

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Acer TravelMate 8479TG

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer TravelMate 8473TG-2414G50Mnkk
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5 2410M (2.30 GHz / 2.90 GHz Turbo, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 (1x4096)
  • HDD (GB): 500 (WDC WD5000BPKT-22PK4T0, 7200rpm, 16MB cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (MATSHITA DVD-RAM UJ8A2AS)
  • LCD: 14" TFT (matný)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel GMA HD3000 + NVIDIA GeForce GT540M (1GB GDDR3, 128bit)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Broadcom NetXtreme Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Broadcom 802.11n (b/g/n)
  • Zvuková karta: Conexant HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Professional (64bit, CZ/SK/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 66 Wh / 7h 44min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS/xD, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, eSATAp, VGA, HDMI
  • Rozměry: 343 x 247 x 27-32 mm
  • Hmotnost (kg): 2,44
Recenze

Diskuse