RECENZE: ASUS Lamborghini VX7 - na plný plyn

16. 8. 2011 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Po uvedení 11'' mini-notebooku VX6 se série ASUS Lamborghini vrací k výkonným strojům. VX7 je luxusní 15,6'' stroj s čtyřjádrovým procesorem, hi-end grafikou NVIDIA, full-HD displejem a nevšedním vzhledem. Za extravaganci a špičkový hardware si ale připlatíte.

ASUS Lamborghini VX7 - na plný plyn

Základní popis

Uplynulo už pět let od prvního notebooku, který ASUS vyrobil v sérii Lamborghini (a který jsme samozřejmě testovali). Během let se do této série zařadily modely různých velikostí
a výkonu. Dnes recenzované VX7 patří mezi ty zaměřené na maximální výpočetní i grafický výkon.

Již na první pohled je jasné, že VX7 se neztratí mezi běžnými notebooky. O výkonu dává vědět už svým masivním tělem a tlustější zadní částí s obřími průduchy chlazení. Možná právě v zadní části se designéři vyřádili nejvíce, neboť svým vzhledem napodobuje záď vozů Lamborghini. Vnější část víka je vyvedena v lesklém černém plastu, na kterém viditelně spočine každý otisk. Po otevření lze najít lesklé plasty ještě v rámečku okolo displeje a mezi klávesami. Ostatní materiály jsou zajímavější, ať už jde o perforovaný povrch nad klávesnicí, pochromované plasty zvýrazňující okraj touchpadu, nebo opěrky rukou potažené kůží.

U vzhledu bude hodně záležet na vkusu uživatele. Řekl bych, že názory na tento notebook nikdy nebudou neutrální. Někomu se bude hodně líbit a někomu naopak vůbec. Sám bych ocenil, kdyby byl vzhled možná ještě trochu extravagantnější – černé provedení víka vypadá až příliš obyčejně a tuto lesklou povrchovou úpravu mají i mini-notebooky pod 10 tisíc korun. V tomto je podle mě zajímavější oranžová varianta. Vzhledem k vyšší ceně je pak možná škoda, že nebyly plasty nahrazeny nějakými ušlechtilejšími materiály.

Mechanické provedení je na dobré úrovni. Ačkoli některé plasty při manipulaci mohou povrzávat, základna se nekroutí a displej, ač víko působí poddajně, je chráněn proti tlaku z vnější strany dostatečně. Výrazné prohýbání je ovšem znatelné při zatlačení na klávesnici. Přihlédnu-li k zaměření počítače, není jeho mechanické provedení poddimenzované. V této ceně bych ovšem očekával něco víc.

Zvýšená zadní část omezuje maximální úhel otevření na pouhých 120°, což snižuje pohodlí při práci s notebookem na klíně. V zavřeném stavu je víko drženo magnetem, ale provedení kloubů spolu s vyšší hmotností počítače dávají jistotu, že jej lze otevřít pohodlně jednou rukou.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Konektorová výbava je rozeseta na bocích s výjimkou vpředu umístěné čtečky paměťových karet (SD, MMC, MS/Pro). Vpravo jsou konektory zvukové karty, dvě USB (jedno z nich 3.0), výstupy grafické karty (VGA a HDMI), LAN a zdířka napájení. Vlevo pak výbava pokračuje dalšími dvěma USB a optickou mechanikou. Marně byste na těle hledali slot ExpressCard nebo některá další rozhraní (eSATA, Firewire). Z pohledu rozhraní je notebook spíše skromný a rozsáhlou výbavou ohromit nemůže.

Na poměry 15,6“ notebooků jsou rozměry 400 x 305 x 40-58 mm poněkud větší a hmotnost 3,8 kg je kilogram nad průměrem. Stále však nejsou rozměry natolik velké, aby se počítač nevešel do některých běžných batohů. V případě potřeby tedy není přenositelnost výrazně limitovaná, ačkoli k dennímu nošení bych si VX7 nedokázal představit.

Napájení ze sítě má na starosti 150W adaptér, který svůj vyšší výkon dává najevo rozměry menší cihly. Hmotnost včetně kabeláže činí 894 g. Při přenášení notebooku s adaptérem se tak celková hmotnost nepohybuje daleko od hranice 5 kg.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je více méně typická pro notebooky ASUS v této úhlopříčce. Má plné rozložení s numerickým blokem a vyhrazenými klávesami pro pohyb v dokumentech v pravém horním rohu. Potěší větší klávesy přepínačů Ctrl a Shift a mírně mezery oddělující nejvyšší řadu funkčních kláves. Naopak nepotěší na zúžený numerický blok, do kterého navíc vstupuje blok kurzorových šipek a šipka doprava zkracuje klávesu s číslem 0.

Provedení klávesnice je typu chiclet a opět se nijak neliší od toho, co je u ASUSu zvykem. Klávesy mají relativně mělký stisk, ale při psaní je hmatová odezva dostatečně jistá. Hlučnost při psaní by mohla být dobrá, kdyby některé větší klávesy při stisku nepovrzávaly (například Mezerník).

Ve tmě je možné zapnout podsvícení kláves. Nastavuje se manuálně (vypnuto a tři stupně zapnutí) kombinací Fn a F3/F4. Podsvícení je homogenní, ale pod určitým úhlem intenzivně prosvítá v mezerách pod klávesami.

Nad klávesnicí vpravo je velký vypínač (označený slovy Start Engine) a vlevo další tři tlačítka sloužící k přepínání profilu výkonu, barevného profilu obrazovky a vypnutí svítícího bílého pruhu u všech těchto tlačítek.

Indikační diody se soustředí do prostoru pod touchpadem a informují o zapnutí počítače, nabíjení baterie, aktivitě disku a stavu bezdrátového vysílače. Ač svítí poměrně intenzivně, míří před notebook a uživatele neoslňují.


pracovní plocha detail klávesnice

Dotyková plocha touchpadu Synaptics nepatří k největším, ale je dostatečně velká, aby se s ní počítač pohodlně ovládal. Elektronika touchpadu podporuje všechny moderní vymoženosti, jako je snímání více prstů zároveň a podpora gest. Snímání je navíc plynulé a bez viditelného zpoždění.

Nechtěným dotykům při psaní na klávesnici by mělo zabránit mírné zapuštění dotykové plochy. Kdo by měl přesto problém, může touchpad rychle vypnout klávesovou zkratkou Fn+F9. Ne zrovna praktická je volba lesklého povrchu dotykové plochy. Chytá se na něj rychle mastnota, zůstávají na něm otisky a zpocené prsty se na něm zadrhávají. Nebrání to ovšem tolik v pohodlném používání.

Tlačítka touchpadu jsou tvořena pochromovanými plasty. Jejich stisk je relativně tuhý na to, že nejsou hlučná.

Hlavní HW parametry

Osazeným procesorem není nic jiného než základní čtyřjádrovým model Intelu - Core i7 2630QM s výchozí frekvencí 2,0 GHz a možností automatického přetaktování (TurboBoost) až na 2,9 GHz. Tento procesor poskytuje výkon, který by měl stačit drtivé většině uživatelů a nepředstavuje omezení pro nejnáročnější hry ani při použité hi-end grafice.

CPU-Z
specifikace čipu

Základní deska je postavená na čipové sadě Intel HM65 a testovaná konfigurace je osazena dvěma 4GB moduly DDR3-1333. Notebook bohužel nemá na spodku žádné kapsičky pro uživatelskou výměnu RAM a pevného disku, ale dle diagnostiky jsou uvnitř ještě další dva volné sloty, se kterými by neměl být problém dosáhnout na maximální kapacitu 16 GB RAM.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 48961
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 15234

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 196841
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 136266

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4560 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 17048 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 3,74

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 5,05 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 7,4
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 7,6
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 10035 MB/s

Uvnitř se našlo místo dva pevné disky. Obě šachty jsou osazeny 750GB disky Seagate 7200.5 s rychlostí ploten 7200 rpm. Mezi plotnovými disky pro notebooky tyto patří k nejrychlejším, ale při ceně takového notebooku bych očekával, že systémový disk bude spíše nějaké 128GB SSD, které by výkon v operačním systému posunulo o řád výš.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 197 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 94,0 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 15,03 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Optická mechanika podporuje čtení z disků BluRay, DVD i CD. Na DVD a CD pak umí samozřejmě i vypalovat.

Přímo na základní desce je přítomen gigabitový ethernet a v podobě samostatných modulů doplňují bezdrátovou konektivitu karta Wifi-N (pouze 2,4GHz) a Bluetooth. Vypínání obou technologií řeší zkratka Fn+F2.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Lesklý displej má pro notebooky nejběžnější úhlopříčku 15,6“ a poměr stran 16:9. Od běžných notebooků jej dělí rozlišení full-HD (1920x1080) místo základního HD (1366x768). Na stejnou plochu se tak vejde dvakrát více informací za cenu menších obrazových bodů. Pro cílovou skupinu bude asi nejpodstatnější možnost přehrávat full-HD filmy (například z disků BluRay) v plném rozlišení.

Kvalitativně je displej nadprůměrný a potěší lepším barevným podáním a kontrastem. Obraz vypadá živý a barvy nejsou přepálené. Průměrné jsou bohužel pozorovací úhly. Ačkoli dle specifikací výrobce by měl být vertikální pozorovací úhel lepší, než bývá zvykem. V jeho přímém porovnání s HD displeji jiných notebooků byl výsledek velmi podobný.

Výkonné LED podsvícení je regulovatelné v 11 stupních. Jednotlivé kroky mají malý odstup a malý je také celkový rozsah. Na rozdíl od jiných notebooků téhož výrobce má VX7 při minimální jasu stále poměrně vysokou svítivost, což prakticky znemožňuje práci s notebookem ve tmě.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 270 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 120° horizontálně, 95° vertikálně
  • Kontrast: 400:1
  • Odezva: 8 ms
  • Podsvícení: (W) LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je AU Optronics B156HW01 V5. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Herní notebook se pozná podle grafické karty. Ve VX7 je výkonný čip NVIDIA GeForce GTX460M se 192 shadery a 3 GB vlastní paměti. Tato paměť je připojena 192bit sběrnicí a je typu GDDR5. Parametrově jde o čip výrazně výkonnější, než je zvykem u běžných notebooků. NVIDIA coby výrobce je navíc zárukou dobré podpory akcelerace videa a možnosti výpočtů v programech podporujících rozhraní CUDA (z profesionálních například produkty Adobe).

GPU-Z
specifikace čipu

Kromě interního displeje lze připojit ještě externí monitory prostřednictvím analogového VGA a digitálního HDMI. V jaké verzi výstup HDMI je, bohužel výrobce notebooku nezmiňuje, takže jde pravděpodobně o tu starší a běžnější s maximálním rozlišením 1920x1200 (a bez podpory 3D).

Oba výstupy lze použít současně v režimu rozšířené plochy, pokud je vypnutý interní displej.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 13981
  • 3DMark Vantage: P8145 (GPU: 6920, CPU: 17363)
  • 3DMark 11: P1805 (Graphics: 1618, Physics: 5896)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 7,1
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 7,1

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 5303 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 40,06 fps

SPEC viewperf 10 – Composite / 1280x1024 (fps)

  • 3ds max (3dsmax-04): 11,08
  • CATIA (catia-02): 11,15
  • EnSight (ensight-03): 21,05
  • Maya (maya-02): 28,20
  • Pro/ENGINEER (proe-04): 13,94
  • SolidWorks (sw-01): 14,48
  • UGS Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-01): 1,61
  • UGS NX (ugnx-01): 1,10

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 4,25
  • EnSight (ensight-04): 17,51
  • LightWave 3D (lightwave-01): 9,69
  • Maya (maya-02): 7,19
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 1,01
  • SolidWorks (sw-03): 5,77
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 0,76
  • Siemens NX (snx-01): 2,29

Crysis 2
game
Crysis 2, 1280x720, vysoké detaily (nejnižší možnost)
FPS: 50 (min), 98 (max), 70 (průměr)

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1280x720: 37,3 fps
  • 1920x1080: 20,1 fps

Výkon ve hrách je opravdu dobrý a většinu her si můžete zahrát v plném rozlišení 1920x1080. Náročný Crysis 2 má v tomto rozlišení průměrně 35 fps, což už je na hranici. Herní výkon by měl být dostatečný aspoň na pár další let, ale zde bych počítal spíše s hraním v nižším rozlišení.

Pro porovnání, ve hrách podává tato grafika výkon podobný mobilnímu Radeonu HD5870 (s GDDR5). NVIDIA i AMD již vydaly nové verze svých čipů a například novější NVIDIA GeForce GTX560M podává výkon o 10-20% lepší (na úrovni GTX480M). Pokud bych měl GTX460M srovnat s běžnými mainstreamem, velmi rozšířený čip GT540M má výkon poloviční.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia

Notebook je vybaven zvukovým systémem s dvěma reproduktory. Pokud byste čekali od tak velkého počítače nadprůměrný zvuk, budete zklamáni. Reproduktory nevynikají hlasitostí, ani zvukovým podáním, ve kterém chybí hloubky a nižší středy. Většina notebooků stejné úhlopříčky v ceně 15 tisíc korun nabídne podobný zvukový zážitek, což je u modelu, který se tváří multimediálně, velká škoda.

Do zvukové karty vedou dva analogové konektory pro připojení externích zařízení – stereofonní sluchátkový výstup a monofonní vstup pro mikrofon. Digitální zvuk je dostupný jen jako součást HDMI.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Ve víku samozřejmě nechybí webkamera a duální mikrofon. U kamery výrobce uvádí nadstandardní 2,0Mpix čip. Předinstalovaná aplikace nabízí focení v rozlišení 1600x1200, ale z kvality snímků to vypadá, jako by kamera vnitřně fotila v 640x480 a k roztažení na vyšší rozlišení se používaly až dodatečné filtry.

Chlazení a provozní hluk

Výkonný hardware byl rozdělen do dvou okruhů. První okruh se stará o chlazení procesoru a druhý má na starosti grafickou kartu. Každý okruh má vlastní chladič s vlastním ventilátorem, čímž je zajištěn dostatečný výkon chlazení i při současném maximálním zatížení obou komponent.

Oba ventilátory běží neustále aspoň v minimálních otáčkách, při kterých nijak neruší. V tiché místnosti samozřejmě jsou slyšet, ale jejich chod je kultivovaný a slyšet je pouze šumění vzduchu. Rušivější zvukový element představují obvody napájející podsvícení displeje, které bzučí, pokud není nastaven maximální jas. V místnosti s běžným ruchem více lidí se obě tyto zvukové kulisy snadno ztratí.

V zátěži se oba ventilátory zrychlí, ale hlučnost se příliš neliší od podstatně slabších notebooků stejné úhlopříčky. Zvuk ventilátorů není rušivý a nemusíte se bát, že by obtěžoval všechny ostatní v místnosti.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 32,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 33,8°C
  • klávesnice vlevo = 31,9°C
  • klávesnice vpravo = 33,7°C
  • spodek maximum = 38,2°C (pod touchpadem)
  • výdechy chlazení = 37,6°C
  • napájecí adaptér = 42,2°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 30,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,5°C
  • klávesnice vlevo = 34,9°C
  • klávesnice vpravo = 37,6°C
  • spodek maximum = 44,9°C (pravý zadní roh)
  • výdechy chlazení = 65,3°C
  • napájecí adaptér = 46,2°C

teplota okolí při měření: 26°C

Při kancelářské práci se klávesnice a opěrky rukou nijak nezahřívají. Taktéž spodek základny je maximálně vlažný – neměl by být problém ani při používání počítače na klíně.

Dva výkonné ventilátory dokážou rychle vyhnat všechno teplo i při maximální zátěži. Díky tomu je zahřívání znatelné jen pod pravým výdechem ventilace (okruh grafické karty), a to jen minimální. Naopak s horkem počítejte v prostoru za notebookem.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Čtyřjádrový procesor spolu s výkonnou grafikou, kterou nelze přepínat, nedávají velké naděje na dlouhou výdrž. ASUS problém částečně řeší osazením velké baterie s energií 74 Wh. S ní vydržel notebook v našem standardním redakčním testu* 3 hodiny a 13 minut. Při on-line kancelářské práci s vyšším jasem LCD se výdrž příliš nesnižuje a drží se na hranici 3 hodin. Při hraní her se spotřeba zvýší na takovou úroveň, že baterie dojde po necelé hodině.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 24 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 68 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 110 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 145 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 43 W

Nabíjení baterie je díky výkonnému adaptéru ve většině situací stejně rychlé a úplné nabití trvá přibližně 2 hodiny.

BIOS a zabezpečení

Notebook je vybaven firmwarem Aptio od American Megatrends a do jeho nastavení se vstupuje stiskem klávesy F2 po zapnutí. V nastavení lze provést následující volby:

Pokročilé

  • Spuštění aktualizace firmware (Easy Flash) s možností načíst ROM soubor z pevného disku s FAT/NTFS oddílem
  • Změna loga při startu
  • Aktivace animovaného loga při startu
  • Přehrávání znělky při startu (a nastavení její hlasitosti)
  • Vypnutí touchpadu
  • Zákaz virtualizace (Intel VMX)
  • Vypnutí podpory USB klávesnice/myši ve starých OS bez podpory USB
  • Přepnutí SATA řadiče do režimu kompatibility

Boot

  • Aktivace režimu UEFI při bootování
  • Povolení PXE ROM pro boot ze sítě
  • Změna pořadí zařízení k bootu

Zabezpečení

  • Nastavení uživatelského a správcovského hesla BIOSu
  • Nastavení hesla připojených disků
  • Zablokování integrovaných zařízení (LAN, Wifi, zvuková karta, druhý disk, optická mechanika)
  • Zablokování zařízení na USB sběrnici (kompletní, externí porty, Bluetooth, webkamera, čtečka paměťových karet)

Příslušenství

V krabici s notebookem je jen základní příslušenství čítající napájecí adaptér a tištěnou dokumentaci. Záloha tovární instalace je uložena přímo na pevném disku.

Předinstalovaný 64bit Windows 7 je rovnou v nejvyšší edici Ultimate, tudíž není omezen na jednu jazykovou mutaci (v systému si můžete zvolit libovolný jazyk odděleně pro každého uživatele). V systému je dále předinstalováno velké množství utilit, toolbarů a dalšího bloatware.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je jediná nabízená na našem trhu. K dispozici jsou ale dvě barevná provedení víka (černá, oranžová). Obě mají stejnou koncovou cenu 40 731,- Kč bez DPH (48 877,- Kč s DPH).

Záruka má dobu trvání 2 roky a uplatňuje se u nás v centrálním servisu (Ostrava), který při reklamaci hradí dopravu kurýrem.

Závěr

ASUS Lamborghini VX7 je stylový herní a multimediální notebook. Nabízí nekompromisní výkon, který zejména v grafice převyšuje drtivou většinu běžně prodávaných notebooků stejné úhlopříčky. Za netradiční vzhled a exkluzivitu jména Lamborghini si ovšem musíte značně připlatit. Herní nadšenci z řad fandů značky si přijdou na své. Z pohledu kvality zpracování a výbavy jsou v segmentu multimediálních notebooků i zajímavější volby. Pro potenciální zájemce tak půjde spíše o rozhodování srdcem.

Klady a zápory

+ vysoký herní výkon
+ v rámci možností tiché chlazení
+ netradiční provedení

- vrzání kláves
- bzučení displeje, pokud není nastaven maximální jas
- pouze základní konektorová výbava

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: ASUS Lamborghini VX7
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7 2630QM (2.00 GHz, 6 MB L3, 2400MHz QPI)
  • RAM (MB): 8192 DDR3-1333 (2x4096)
  • HDD (GB): 1500 (2x Seagate ST9750420AS, 7200rpm, 16MB cache)
  • ODD: BD-ROM/DVD-RW (HL-DT-ST BDDVDRW CT30N)
  • LCD: 15,6" TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: NVIDIA GeForce GTX 460M (3GB GDDR5, 192bit)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek PCIe GBE)
  • WiFi: Atheros AR9002WB-1NG (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC267)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Home Ultimate (64bit, CZ/SK/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 74 Wh / 3h 13min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS, 1x USB 3.0, 3x USB 2.0, VGA, HDMI
  • Rozměry: 400 x 305 x 40-58 mm
  • Hmotnost (kg): 3,80
Recenze

Diskuse