RECENZE: ASUS U36Jc - opravdu tenký

29. 3. 2011 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

ASUS představil nový 13'' notebook pro uživatele požadující maximální mobilitu při zachování rozumného výkonu. Ve velmi tenkém těle se tak nachází vysoce taktovaný procesor Core i3, 4 GB RAM, velký pevný disk a přepínatelná grafická karta NVIDIA. Doporučená koncová cena začíná na 15 000,- Kč bez DPH.

ASUS U36Jc - opravdu tenký

Základní popis

Sortiment notebooků ASUS nikdy nebyl moc přehledný kvůli odlišování jednotlivých řad jediným písmenem v názvu a situace ani dnes není o moc lepší. Pro notebooky zaměřené na mobilitu však tento výrobce poslední roky používá označení U (standardní procesory) a UL (nízko taktované úsporné procesory). Všechny je spojuje nízká hmotnost v rámci úhlopříčky a velká baterie (většinou 8článková) zajišťující reálnou výdrž 6-8 hodin. Totéž platí i pro dnes testovaný nový 13“ model.

Vzhled, který ASUS zvolil, bych od něj po zkušenostech s předchozími modely asi nečekal. Od zaoblených polštářkových tvarů totiž přešel k ostře řezaným liniím, za které by se nemusel stydět nejeden business model. Základna i vnější strana víka mají praktický matně šedý povrch a lesklé prvky jsou (kromě displeje) na celém těle pouze dva – černý plastový rámeček displeje a překryvný plast tlačítek touchpadu s imitací chromu. I přes tyto dva prvky, které dle mého názoru do celkové koncepce designu nezapadají, lze notebook považovat za vzhledově velmi povedený (hodně tomu samozřejmě přidává i tenký profil).

Šasi počítače vykazuje přímo příkladnou odolnost. Místo (marketingem přeceňovaného) hliníku posloužily tvrdé plasty a různé kompozity, které proti němu tolik nevodí teplo a jsou příjemnější na dotyk. Ať už je uvnitř slitinová kostra nebo není (nevím, nerozebíral jsem), nemohu mít k odolnosti základny nejmenší výtky. Víko je naopak pružnější a jeho odolnost nijak neoslní. Přesto jde v rámci kategorie o průměr.

Klouby jsou zapuštěné v základně, což omezuje úhel vyklopení do přibližně 140°. Víko však od základny dělí ještě asi 2cm plastové nohy, díky kterým je displej výš. To z pohledu ergonomie hodnotím rozhodně kladně.

V zavřeném stavu je víko drženo magneticky. I když není chod kloubů zbytečně tuhý, magnet je příliš silný na to, aby šel notebook pohodlně otevřít jednou rukou.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Výbava rozhraní byla omezena na běžný základ. Vlevo čítá jedno USB, výstupy grafické karty (digitální HDMI a analogové VGA) a konektor pro připojení napájecího adaptéru. Vpravo jsou dále konektory zvukové karty, čtečka paměťových karet (SD, MMC, MS/Pro), dvě USB a konektor pro připojení do počítačové sítě LAN. U jednoho USB je na plastu vyražena značka super-speed označující rozhraní USB 3.0. To byste však v notebooku hledali marně – má jej jen vyšší konfigurace s Core i5. Základní desky s podporou USB 3.0 mají vybrané porty označené modrou barvou.

Ve výbavě byste marně hledali (kromě optické mechaniky) slot pro rozšiřující karty ExpressCard a eSATA pro připojení rychlého disku.

Počítač má půdorysné rozměry 326 x 238 mm a v zavřeném stavu má jeho profil pouhých 20 mm (28 mm v místě baterie). Základna samotná má téměř po celé délce pouhých 15 mm. Na 13“ notebook s velkou 8článkovou baterií je hmotnost v operativním stavu nízká - pouhých 1,72 kg. Velký není ani přibalený 65W adaptér, který včetně kabeláže váží jen 324 g.

Klávesnice a ovládací prvky

13“ šasi při poměru stran 16:9 nabízí dostatek prostoru pro umístění plnohodnotné klávesnice bez numerického bloku se 100% velikostí kláves. K rozložení nemám nejmenších výhrad – kurzorové šipky sice nejsou oddělené mezerou od zbytku klávesnice, ale mají plnou velikost, klávesy pro pohyb v dokumentu jsou samostatně po pravé straně a nejvyšší řada kláves je mezerami (byť malými) oddělena do bloků po čtyřech po vzoru stolních klávesnic.

Klávesnice je typu chiclet, což znamená, že jsou jednotlivé klávesy odděleny mezerami. Popisky nejsou podsvícené, ale jsou dostatečně kontrastní, aby se snadno četly i při horších světelných podmínkách. Kontrastní jsou taktéž světle modré ikony funkcí Fn. U těch bych měl jen výhradu k jejich rozložení – regulace hlasitosti zvuku vyžaduje použití obou rukou, neboť k ní slouží kombinace Fn a F10-F12 a tyto klávesy jsou od sebe příliš daleko.

Hardwarová tlačítka jsou kolem klávesnice pouze dvě. Vpravo jde o hlavní vypínač a vlevo o přístup k rychlému spuštění odlehčeného systému ASUS Express Gate (pod Windows slouží k přepínání profilu napájení).

Svítících prvků je na celém počítači jen minimum. Nejvýraznějším je během provozu jednoznačně modrý hlavní vypínač, který není příliš tlumený, ale při práci kvůli svému natočení neoslňuje. Tlumené jsou naopak indikační diody, které najdete v čelní hraně společně s bíle natištěnými ikonami vysvětlujícími jejich funkci. Kromě indikace baterie (zelená) jsou všechny diody modré.


pracovní plocha detail klávesnice

Pod klávesnicí má své místo velká dotyková plocha touchpadu Synaptics. Tato plocha sice není nijak zapuštěna, ale například proti starším modelům ASUS UL je tvořena samostatným plastovým kusem, což umožňuje její hmatové odlišení pomocí malé mezery. Její povrch je hladký a prst se na něm nezadrhává.

Elektronika touchpadu podporuje všechna běžná multidotyková gesta a snímání pohybu prstu je bez viditelného zpoždění. Touchpad hodnotím kladně a výtku mám jen k jeho tužším tlačítkům, která při mačkání vydávají zbytečně hlasité cvakání.

Hlavní HW parametry

Pod kapotou dřímá procesor Intel Core i3-380M s výchozí frekvencí 2,53 GHz a 3MB L3 cache v kombinaci s čipovou sadou Intel HM55. Ač procesor na rozdíl od vyšších modelů (i5/i7) nepodporuje automatické taktování Turbo Boost, díky své vysoké základní frekvenci jej lze jen stěží označit za brzdu.

CPU-Z
specifikace čipu

Ze dvou paměťových slotů je osazen pouze jeden, a to 4GB modulem typu DDR3 běžícím na frekvenci 1066 MHz (maximu řadiče v procesoru). Volný slot umožňuje snadný pozdější upgrade na 8 GB RAM.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 35 376
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 345

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 89 005
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 54 959

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 3436 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 7701 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,24

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 2,05 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 6,7
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 4385 MB/s

Pevný disk má standardní formát 2,5“ a vybraný model od Western-Digital nabízí úložnou kapacitu 640 GB. Jeho plotny mají rychlost 5400 rpm a výkonově jde o naprosto průměrný notebookový disk. Nadprůměrná je pouze jeho hlučnost, tedy jeho hlasitější šum při otáčení ploten, který skokově mění rychlost podle zatížení.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 130 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 73,1 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,99 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Ke spojení se světem je počítač vybaven gigabitovým Ethernetem Realtek, kartou Wifi-N Atheros (pracující v pásmu 2,4 GHz) a Bluetooth modulem. S 3G modemem se naopak vůbec nepočítá. K vypínání a zapínání jednotlivých bezdrátových technologií slouží předinstalovaná klikací aplikace (dostupná skrze Fn+F2).

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

13“ displej (ChungHwa CLAA133WB01A) má poměr stran 16:9 a lesklý povrch. Rozlišení matice je standardní HD (1366x768) a v této úhlopříčce jej lze z hlediska ergonomie označit za optimální. Parametry zobrazení se displej řadí do průměru – bílá nemá nádech do jiné barvy a maximální jas LED podsvícení je relativně dobrý, ale barvy mají nižší saturaci a zejména vertikální pozorovací úhel je velmi slabý.

Podsvícení lze regulovat v 11 stupních, ale nejnižší jas je stále poměrně silný, pokud jste zvyklí používat notebook v noci bez dalšího světelného zdroje v místnosti. Podsvícení je možné také úplně vypnout pomocí klávesové zkratky Fn+F7.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Kromě grafické karty v procesoru (Intel GMA HD), která sdílí paměť z RAM a je aktivní neustále, můžete využít služeb dedikovaného čipu NVIDIA GeForce 310M s vlastní pamětí 512 MB typu GDDR3. Ta pracuje s technologií NVIDIA Optimus a zapíná se automaticky pouze v úlohách, kde se využije vyšší grafický výkon (proti integrovanému řešení). K aplikacím je možné vytvářet profily a stejně tak je dostupná i rychlá volba karty pomocí kontextového menu každého zástupce aplikace.

Samotná GeForce 310M se výkonem a technologickými možnostmi téměř neliší od předchozích modelů G210M a G105M a v současné době představuje úplně nejslabší (a poněkud přesluhující) dedikované řešení na trhu. Přesto ve 3D aplikacích nabídne aspoň dvakrát vyšší výkon proti integrované GMA HD.

Pro připojení externího monitoru jsou připraveny dva výstupní konektory – analogové VGA a digitální HDMI. HDMI podporuje maximálně single-link DVI rozlišení (např. 1920x1200). Analogový signál z VGA výstupu byl na testovacím monitoru bez viditelných vad v rozlišení 1680x1050. Oba výstupy je možné použít současné v režimu rozšířené plochy za předpokladu, že je vypnutý interní displej.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 12 271
  • 3DMark 03: 9413
  • 3DMark 05: 6484
  • 3DMark 06: 3024
  • 3DMark Vantage: P1015 (GPU: 789, CPU: 7157)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,9
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,9

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 3578 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 8,23 fps

SPEC viewperf 10 – Composite / 1280x1024 (fps)

  • 3ds max (3dsmax-04): 6,76
  • CATIA (catia-02): 5,61
  • EnSight (ensight-03): 9,27
  • Maya (maya-02): 20,93
  • Pro/ENGINEER (proe-04): 8,62
  • SolidWorks (sw-01): 6,85
  • UGS Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-01): 1,44
  • UGS NX (ugnx-01): 2,35

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 2,80
  • EnSight (ensight-04): 4,96
  • LightWave 3D (lightwave-01): 5,76
  • Maya (maya-02): 4,68
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 0,75
  • SolidWorks (sw-03): 4,69
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 0,77
  • Siemens NX (snx-01): 2,40

Grafický čip Intel GMA HD ve většině případů zastane s přehledem veškerou práci včetně přehrávání filmů v rozlišení 1080p v moderních HD formátech. GeForce 310M je již pro hraní nejnovějších AAA her příliš slabá, ale pokud jste vyznavači casual her nebo si rádi zahrajete pár starších her, svou práci odvede dobře. Výhodou může být také u těch 3D aplikací, které nejsou s GMA HD z nějakého důvodu kompatibilní.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Za mírně netradiční lze považovat umístění reproduktorů pod klávesnicí. Ty, přestože jejich maximální hlasitost vůbec není špatná, nabízí jen velmi základní zvukový projev vhodný maximálně pro systémová hlášení. Jejich frekvenční spektrum je velmi omezené – chybí mu hloubky, téměř celé středy a nejvyšší frekvence má naopak velmi ostré. S přibývající hlasitostí navíc kvalita reprodukce ještě klesá.

Kromě digitální výstupu coby součásti HDMI konektoru jsou pro připojení sluchátek (externích reproduktorů) a mikrofonu přítomny dva konektory zvukové karty po pravém boku.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Pro video hovory jsou ve víku nad displeje připraveny dvě důležité komponenty – 0,3Mpix webkamera a jeden mikrofon.

Chlazení a provozní hluk

Chladič je poněkud netradičně i s ventilátorem usazen v levém předním rohu základny. V tomto místě je také výdech ventilace, který směřuje doleva. Pokud jste leváci a máte v plánu na notebooku provádět často výpočetně náročné operace a mít připojenou myš, zvažte, zda to pro vás nepředstavuje problém (foukání ventilátoru na ruku).

Při kancelářské práci je ventilátor tichý a většinou se vůbec netočí. To znamená, že uslyšíte jen šustění pevného disku a při výměně za SSD lze dosáhnout nehlučného počítače. V zátěži běží ventilátor ve vyšších otáčkách, ale produkovaný hluk jen stěží dosahuje na průměr v kategorii.

Pro sluchově citlivé jedince je ASUS U36J výbornou volbou.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 30,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,5°C
  • klávesnice vlevo = 31,2°C
  • klávesnice vpravo = 31,5°C
  • spodek maximum = 36,0°C (pravý přední roh)
  • výdech chlazení = 32,9°C
  • napájecí adaptér = 33,8°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 29,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 37,7°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,2°C
  • klávesnice vlevo = 41,3°C
  • klávesnice vpravo = 37,2°C
  • spodek maximum = 44,2°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 47,7°C
  • napájecí adaptér = 50,5°C

teplota okolí při měření: 23°C

I přes nízkou aktivitu ventilátoru při kancelářské práci zůstávají teploty velmi nízké, umožňujíc dlouhodobou práci s notebookem na klíně.

Po hodinové maximální zátěži bylo patrné silné zahřívání spodku základny, ale i přes naměřenou vyšší teplotu v některých místech levé části klávesnice, nebyl pocitově plastový povrch do rukou nepříjemně horký.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

V základu dodávaná velká 8článková baterie (83 Wh) je do těla notebooku dobře zakomponovaná, neboť přesahuje jen minimálně, směrem dolů. Úsporné součásti dohromady s velkou baterií umožnily v našem standardním redakčním testu* provoz po dobu 7 hodin a 27 minut.

Při online kancelářské práci s tříčtvrtinovým jasem LCD byla výdrž přibližně o hodinu nižší, což je stále výsledek, za který se ASUS rozhodně nemusí stydět. Díky dlouhé výdrži je možné v mnoha situacích nosit notebook samotný bez napájecího adaptéru.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 11 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 60 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 38 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 67 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 47 W

Nabíjecí výkon přímo do baterie se pohybuje kolem 45 W, což umožňuje nabití úplně vybité baterie za 2 hodiny přibližně na 90%. Při kancelářské práci je nabíjení stejně rychlé jako ve vypnutém stavu. Pokud však notebook zatížíte například hraním her, sníží se rychlost nabíjení na polovinu.

BIOS a zabezpečení

Notebook je vybaven firmwarem Aptio od American Megatrends a do jeho nastavení se vstupuje stiskem klávesy F2 po zapnutí. V nastavení lze provést následující volby:

Pokročilé

  • Spuštění aktualizace firmware (Easy Flash) s možností načíst ROM soubor z pevného disku s FAT/NTFS oddílem
  • Změna loga při startu
  • Aktivace animovaného loga při startu
  • Přehrávání znělky při startu
  • Zákaz Super Hybrid Engine (správa taktování a napájení)
  • Vypnutí touchpadu
  • Zákaz virtualizace
  • Vypnutí podpory USB klávesnice/myši ve starých OS bez podpory USB
  • Přepnutí SATA řadiče do režimu kompatibility
  • Vypnutí Intel Anti Theft Technology

Boot

  • Aktivace režimu UEFI při bootování
  • Povolení PXE ROM pro boot ze sítě
  • Změna pořadí zařízení k bootu

Zabezpečení

  • Nastavení uživatelského a správcovského hesla BIOSu
  • Nastavení hesla připojených disků
  • Zablokování integrovaných zařízení (LAN, Wi-Fi, zvuková karta)
  • Zablokování zařízení na USB sběrnici (kompletní, externí porty, Bluetooth, webkamera, čtečka paměťových karet)

Příslušenství

Součástí balení jsou společně s notebookem a napájecím adaptérem také tištěné manuály, utěrka k LCD, svazovací páska na kabely a jedno CD s ovladači pro 64bit verzi Windows 7. Samotný operační systém Windows 7 Home Premium je na disku již předinstalován a jeho obnova do továrního nastavení je uložena ve skryté části disku, odkud ji lze spustit i vypálit na vlastní sadu DVD.

Součástí základní instalace je sada více, či méně užitečných programů:

  • zkušební verze antiviru Trend Micro Internet Security
  • MS Windows Live
  • MS Office 2010 Starter
  • Nuance PDF Reader
  • sada shareware her Game Park
  • CyberLink Blu-ray Disk Suite

Tlačítkem naproti hlavnímu vypínači lze zapnout notebook do speciálního systému ASUS Express Gate. V něm lze provádět několik základních úkonů – především prohlížení webových stránek. Tento systém může mít smysl ve chvíli, kdy z nějakého důvodu nechcete používat úsporný režim, případně režim spánku (při nich je start do provozuschopného stavu podobně rychlý), a v případě, kdy k notebooku pustíte někoho dalšího a nechcete ho vpouštět do uživatelského profilu, kde máte svá data.

V této odlehčené Linuxové distribuci fungují Fn klávesy, Wi-Fi i klasická síť. Je zde však jeden velký nedostatek limitující celkovou použitelnost. Týká rozlišení, které je omezeno na 1024x768 a nejde přepnout. Všechno je tak nepěkně roztažené na šířku a zobrazovaná plocha je zbytečně malá.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace má stanovenu doporučenou cenu na 15 030,- Kč bez DPH (18 113,- Kč s DPH). Dále je v nabídce silnější konfigurace s procesorem Intel Core i5-480M (2,66 GHz) za doporučnou koncovou cenu 17 178 Kč bez DPH (20 690 Kč s DPH) a do měsíce se chystá konfigurace s Intel "Sandy Bridge" procesorem Core i5-2410M, 4GB RAM, 500GB 7k2 HDD a NVIDIA GeForce 520M 1GB za 18 325 Kč bez DPH (21 990 Kč s DPH).

ASUS dává všechny konfigurace s dvouletou mezinárodní zárukou. Servisní zásahy řeší pro ČR a Slovensko centrální servis v Ostravě službou typu CAR (k převozu notebooku z/do servisu je určen smluvený kurýr).

Závěr

ASUS U36J je povedený notebook pro ty, kteří hledají něco lehkého, malého a s dlouhou výdrží baterií na cesty. Přesně tyto parametry stroj splňuje a navíc přidává ještě dobrou ergonomii, velmi nízkou hlučnost a odolné provedení. Sečteno, podtrženo je to sympatický stroj, jehož klady v rámci kategorie převažují. Nelze očekávat, že by byl úplně bez chyb – chyby tu jsou a patří mezi ně reproduktory se značně podprůměrným zvukem a také tlačítka touchpadu, která jsou zbytečně hlučná a navíc je na nich vidět každý otisk prstu. Nejde však o zásadní nedostatky, takže výsledný dojem zůstal veskrze pozitivní.

Klady a zápory

+ tenký profil při zachování dobré odolnosti
+ tiché chlazení (při kancelářské práci většinou vypnuté)
+ dlouhá výdrž na baterie (6-7 hodin)

- bídný zvukový projev vestavěných reproduktorů
- hlučná tlačítka touchpadu

TIP redakce NOTEBOOK.cz

TIP redakce NOTEBOOK.cz

Asus U36J nabízí vyvážené řešení s výkonem větších notebooků, dobrou ergonomii a tichým chlazením při zachování nízké hmotnosti (nižší než je běžně v 13" kategorii) a tenkého profilu. Za skloubení uvedených vlastností do kvalitně zpracovaného celku jsme se v redakci rozhodli udělit tomuto notebooku TIP redakce NOTEBOOK.cz.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie ASUS U36J

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Recenze

Diskuse