RECENZE: ASUS U46Sv - na dlouhé cesty s výkonem

1. 11. 2011 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

ASUS aktualizoval nabídku svých úsporných notebooků na cesty a jedním z nových modelů je dnes testovaný 14'' ASUS U46Sv. Uvnitř má procesor Core i5 a výkonnou dedikovanou grafiku NVIDIA. V základu je dodáván s velkou baterií, která mu umožňuje až 10 hodin provozu.

ASUS U46Sv - na dlouhé cesty s výkonem

Základní popis

S řadou U slavil ASUS vždy velké úspěchy, neboť kdysi byla u velkého boomu notebooků s dlouhou výdrží. Tento prvek je zachován ve všech generacích a ani model U46 nijak nevybočuje. Jak již napovídá první číslice v modelovém značení, jde o 14“ notebook – tedy o dobrý kompromis mobility a ergonomie.

ASUS svůj počítač „oblékl“ do kombinace stříbrných a černých povrchů, kde všechny černé tvoří plast a většinu stříbrných kov. Kovové jsou konkrétně opěrky rukou spolu s touchpadem a vnější strana víka. Zajímavé a potěšující je upuštění od leštěných plastů. Lesklý už je nyní pouze displej – dokonce i rámeček okolo něj se zbavil lesku a nově je pogumovaný. Stříbrný plast okolo klávesnice je vyveden v imitaci broušeného kovu a ostatní doopravdy kovové části dostaly zajímavý kruhový vzor, který vypadá elegantně a je příjemný na dotek – navíc na něm neulpívají otisky a nečistoty.

Nápaditě se ASUS vypořádal s problémem, kterým trpí mnoho menších notebooků po přechodu na poměr stran displeje 16:9 – tlustým rámem nad a pod displejem. Klouby víka jsou posunuté blíže k uživateli, takže nemusí být víko tak do výšky. Díky tomu jsou okraje okolo displeje krásně úzké. Z pohledu uživatele v pracovní pozici vše vypadá dobře, ale jakmile se na počítač podíváte z boku, zjistíte, že základna je stejně dlouhá jako u konkurence a vzadu vznikl jakýsi „hrb“. Za sebe říkám, že jej nevnímám jako pěkný designový prvek, ale sto lidí, sto chutí. Nutno však dodat, že je to prvek netradiční.

Tvary notebooku jsou spíše konzervativní a nikde se zbytečně moc nezaoblovalo. Tenký profil kazí velká baterie, která přesahuje směrem dolů. Samotná baterie by nevadila a podobně ani samotný přesah dozadu („hrb“), ale dohromady tyto prvky k sobě příliš nejdou. Fakticky jde spíše o drobné rýpnutí. Ve výsledku jde stále o pěkný notebook.

Odolnost základny je velmi dobrá a nemám k ní výhrady. Neprohýbají se pod rukama ani opěrky rukou, ani klávesnice, a při zvedání za roh se nic nekroutí. Podobně pozitivní nemohu být u víka s displejem. Víko je pružnější (což samo o sobě ničemu nevadí) a při zatlačení po krajích i menší tlak způsobí vlnění barev na displeji.

Konstrukce kloubů je k mému překvapení klasická (ASUS většinou má klouby zapuštěné). Část přesahující za klouby ovšem stejně omezuje maximální úhel otevření na 135°, takže ani jiná konstrukce kloubů zde nepomohla. Klouby mají dobrou tuhost; displej se při manipulaci nehoupe a zároveň není problém s pohodlným otevíráním notebooku jednou rukou.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

ASUS má modely U jako plnohodnotné notebooky z pohledu výkonu i výbavy. Najdete zde tedy všechny základní konektory. Po levém boku jsou konektory zvukové karty, dvě USB (jedno ve verzi 3.0) a analogový obrazový výstup VGA. Pravý bok je vybaven optickou mechanikou, za kterou se nachází LAN, digitální obrazový výstup HDMI a poslední, třetí USB (2.0). Vzadu většinu prostoru zabírá baterie a vedle ní už je jen zdířka napájení, která je zde osamocena úplně stejně jako čtečka paměťových karet (SD/HC, MMC).

Ve výbavě nenajdete žádná další rozhraní jako eSATA nebo ExpressCard. Na druhou stranu nemám výtky k rozložení konektorů a výbava by měla být pro většinu lidí naprosto dostačující.

Půdorysné rozměry 333 x 245 mm jsou podobné spíše 14“ modelům s poměrem stran 16:10. Tloušťka těla je v zavřeném stavu pouhých 25-27 mm. Radost z tenkého notebooku ovšem kazí vyčuhující baterie směrem dolů, která v zadní části rozšíří počítač na 38 mm.

Hmotnost 2,38 kg je na poměry 14“ notebooků mírně nadprůměrná a na vině je opět velká baterie (v této hmotnosti se pohybují plně vybavené 14“ business stroje s nadstandardní konektorovou výbavou). Je to jednoduše daň za dlouhou výdrž. Přibalený napájecí adaptér má kvůli přítomnosti grafické karty výkon 90 W a společně s kabeláží váží 467 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Osazená klávesnice je ve variantě bez numerického bloku, která je charakteristická pro notebooky s úhlopříčkou 14“ a menší. Nekoná se tedy žádné překvapení. Klávesy pro pohyb v dokumentech jsou po pravé straně, přepínače Ctrl a Shift jsou relativně velké, stejně tak mezerník. Našlo se dokonce místo pro oddělení funkčních kláves do bloků po čtyřech malými mezerami. Někdo by mohl mít výhradu snad jen k bloku kurzorových šipek, který není nijak oddělený od ostatních kláves.

Klávesnice je v provedení chiclet a klávesy mají poměrně mělký stisk, což nebude vyhovovat rychlopísařům. S mělkým stiskem souvisí i mírně nejistá odezva. Klávesnice by šla zařadit do slabšího průměru. Neurazí, ale ani nenadchne. Typický uživatel, pro kterého není psaní hlavní náplní při sezení u počítače, by neměl být nespokojen.

Nad klávesnicí jsou dvě tlačítka, kdy jedno slouží jako hlavní vypínač a druhé přepíná mezi profily spotřeby. ASUS má na správu napájení vlastní program se čtyřmi profily, mezi kterými lze takto rychle přepínat (druhou možností je také kombinace Fn+mezerník).

Mimo okraje hlavního vypínače svítí ještě indikační diody pod tlačítky touchpadu. Hlavní barvou všech svítících prvků je zde bílá a výjimku tvoří pouze indikační dioda baterie se svou dvoubarevnou kombinací červená/zelená.

Ačkoli u dřívějších modelů ASUS U bývala možnost v BIOSu přepnout chování zástupného numerického bloku, aby k psaní číslic stačilo podržet Fn, u nové generace již tato volba z nastavení zmizela a přítomno je jen klasické přepínání přes NumLk (Fn+Insert).


pracovní plocha detail klávesnice

Touchpad má pod klávesnicí dotykovou plochu jasně ohraničenou zapuštěním a použitím hladkého materiálu příjemného na dotyk. Elektronika je od společnosti Elantech a k snímání nemám nejmenší výhrady. Touchpad je velmi přesný a pohyb kurzoru plynulý. Výhrady mám ovšem k emulaci kolečka myši – ta funguje jen při současném tahu dvěma prsty a klasika v podobě tahu jedním prstem po pravém kraji plochy nejde dodatečně aktivovat ani přes nastavení v ovladači. V programech jako MS Office nebo Internet Explorer je posun obrazu tímto způsobem plynulý a „akorát“. Jenže například ve Firefoxu je posun zbytečně rychlý a v Google Chrome naopak pomalý, takže nikdy nejde zvolit takové nastavení, aby bylo ve všech programech optimální.

Tlačítka pod touchpadem jsou jednoduchá a tvoří je dva samostatné kusy pochromovaného plastu. Mačkají se dobře a při stisku klapou. Nedá se říct, že by byla vyloženě hlučná, ale kdyby byla tišší, vůbec by to nevadilo.

Měl bych dodat, že pokud používáte prohlížeč Firefox, standardně vám v něm nebudou fungovat klávesy PgUp a PgDn. Mohou za to ovladače tohoto touchpadu a jde o problém většího počtu notebooků. Vývojáři prohlížeče přidali speciální úpravu, která problém obejde, ale najdete ji jen v pokročilém nastavení. Do něj vstoupíte, když zadáte do adresního řádku „about:config“ (bez uvozovek), vyhledáte položku ui.elantech_gesture_hacks.enabled a její hodnotu přepíšete z -1 na 0.

Hlavní HW parametry

Výpočetní základ tvoří procesor Intel Core i5-2520M s výchozí frekvencí 2,5 GHz a režimem Turbo Boost až do 3,2 GHz. Ten je podpořen standardní čipovou sadou Intel HM65. Výkon procesoru je pro potřeby podobného notebooku velmi dobrý a vyšší výkon v dané úhlopříčce nabídnou už snad jen dvoujádrová Core i7, která bývají za nezanedbatelný příplatek až v business třídě.

Zvolený procesor se většinou osazuje do pracovních notebooků a podporuje všechna rozšíření pro vizualizaci a hardwarové šifrování pomocí algoritmu AES. Bez čipové sady Intel QM67 však nenabídne rozšířené možnosti vzdálené správy (Intel AMT, vPro).

CPU-Z
specifikace čipu

Vespod jsou v kapsičce na dva šrouby uschovány dva sloty pro paměťové moduly. V základu je obsazen pouze jeden 4GB modul DDR3-1333, což nabízí snadný a levný upgrade na 8 GB operační paměti.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 54 449
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 17 055

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 112 915
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 55 339

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4986 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 10504 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,11

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 2,78 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 7,0
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 5952 MB/s

Výkon není jen o procesoru. Svižný chod systému si ASUS pojistil osazením výkonného 750GB disku Seagate Momentus 7200.5, jehož plotny se otáčí rychlostí 7200 rpm. Tento disk nabízí nadstandardní rychlosti sekvenčního čtení i krátké přístupové doby. Mezi plotnovými disky do notebooků v současnosti patří jednoznačně ke špici.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 99 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 96,3 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 15,09 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Optická mechanika typu DVD Super Multi má standardní výsuvný podavač a v notebooku je fixně usazena na dva šrouby.

Konektivitu zajišťují dva čipy. První (Atheros) je integrovaný na základní desce a stará se o gigabitové připojení pomocí drátů. Druhý (Intel Wireless-N 1030 BGN) v sobě kombinuje kartu Wi-Fi /n pro pásmo 2,4 GHz a modul Bluetooth 3.0+HS.

Vypínání obou bezdrátových zařízení má na starosti klávesová zkratka Fn+F2, po jejímž stisku se zobrazí grafická informace přeinstalované aplikace a myší je možné jedno ze zařízení ještě ručně přepnout.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

14“ širokoúhlý displej má poměr stran 16:9 a lesklou povrchovou úpravu bez tlumení odlesků. Používá základní rozlišení HD (1366x768) a kvalitou obrazu je to jasný průměr v rámci úhlopříčky, což bohužel znamená mírný podprůměr mezi notebooky obecně - zejména v otázkách barevného rozsahu, kontrastu a vertikálního pozorovacího úhlu. Na práci s grafikou bych podobný displej určitě nedoporučil, ale na práci s textem, tabulkami a webovým prohlížečem, případně občasné shlédnutí filmu stačí. Barvy jsou laděné do studena a bílá netrpí rušivým nádechem do jiné barvy.

LED podsvícení je regulovatelné v 11 stupních. Rozsah je poměrně dobrý, ale pro práci ve tmě by si displej zasloužil možnost snížení ještě o další dva stupně. Maximální jas je mírně nadprůměrný a hodí se například při cestování vlakem za poledního slunce, aby přesvítil část odlesků z okolního prostředí.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Vedle grafického jádra Intel GMA HD3000 integrovaného v procesoru a sdílejícího paměť dynamicky z RAM je na desce připájen ještě samostatný grafický čip střední třídy - NVIDIA GeForce GT540M - s 1GB paměti GDDR3. Tento čip je mezi výrobci velmi oblíbený a nachází se v mnoha noteboocích od úhlopříčky 13“.

Standardně je aktivní jen integrované jádro a dedikovaný čip mu vypomáhá pouze v případě graficky náročných aplikací. Systém přepínání je automatický a jde o NVIDIA Optimus v základní variantě, kdy jsou všechny výstupy připojeny k integrovanému jádru.

GPU-Z
specifikace čipu

K připojení externího monitoru jsou připraveny dva výstupy - analogové VGA a digitální HDMI. Oba mohou běžet současně, ale vzhledem k tomu, že všechno obsluhuje integrovaný čip, při jejich současném běhu musí být vypnutý interní displej.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 7969
  • 3DMark Vantage: P4256 (GPU: 3601, CPU: 9367)
  • 3DMark 11: P982 (Graphics: 882, Physics: 3323)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,7
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,6

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 5663 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 25,31 fps

SPEC viewperf 10 – Composite / 1280x1024 (fps)

  • 3ds max (3dsmax-04): 11,08
  • CATIA (catia-02): 8,33
  • EnSight (ensight-03): 16,76
  • Maya (maya-02): 26,46
  • Pro/ENGINEER (proe-04): 13,61
  • SolidWorks (sw-01): 14,46
  • UGS Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-01): 1,62
  • UGS NX (ugnx-01): 1,06

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 3,70
  • EnSight (ensight-04): 10,34
  • LightWave 3D (lightwave-01): 9,67
  • Maya (maya-02): 6,84
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 1,03
  • SolidWorks (sw-03): 5,37
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 0,77
  • Siemens NX (snx-01): 2,15

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1280x720: 21,3 fps
  • 1366x768: 19,3 fps

Grafický výkon je dostatečný pro hraní většiny dnešních her v nativním rozlišení a středních detailech. Pouze náročné AAA tituly budou vyžadovat snížení detailů, případně nižší rozlišení. Náročný Crysis 2 měl ve 1280x720 a nejnižších detailech průměrně 31 fps. Občasní hráči AAA her by měli být spokojeni. S ohledem na fakt, že standardně se výkonnější čip do 14“ notebooků ani nedává, si není na co stěžovat.

Bezproblémová je pro počítač i jakákoli další multimediální činnost včetně přehrávání filmů ve vysoké kvalitě a plném rozlišení 1080p. Zde v možnostech grafické karty NVIDIA excelují.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Přestože ASUS vytvořil plnohodnotný notebook co do výpočetního i grafického výkonu a výbavy, nějak pozapomněl na dobré reproduktory. Zvukové podání je jedním slovem bída a nezachrání to ani roztomilá reklamní samolepka Sonic Focus – Synopsys. Reproduktor je v notebooku pouze jeden a bez většího útlumu přehrává až frekvence od 800 Hz, což znamená, že se soustřeďuje hlavně na výšky. Takový reproduktor nebude většině stačit ani k pohodlnému sledování filmů. V dnešní době něco podobného u 14“ notebooku vnímám jako velké zklamání.

ASUS U46 se navíc nelichotivě projevil i při testu sluchátkového výstupu. S kvalitními studiovými sluchátky byl totiž slyšet ve výstupu vysokofrekvenční přerušovaný zvuk, který byl o to intenzivnější, pokud se nějaké zařízení připojilo do USB. V případě, že se připojila myš do USB blízko konektorů zvukové karty, bylo slyšet také drobné bzučení. Pokud máte sluchátka za pár stovek, nebudete mít problém, ale u čehokoli kvalitnějšího bude těmito projevy zvuk degradován. Doufejme, že jde jen o vadu kusu, ale to lze potvrdit pouze testem jiného (který k dispozici v redakci nemáme).

Tímto problémem samozřejmě není postižen digitální zvukový výstup, který je součástí konektoru HDMI.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Ve víku jsou pro potřeby video konferencí integrované 0,3Mpix webkamera a mikrofon.

Chlazení a provozní hluk

Jestli něco ASUS umí, jsou to tiché notebooky. Model U46 má při méně náročné práci ventilátor většinou úplně vypnutý, takže je slyšet pouze točení ploten pevného disku (ten je mírně hlučnější, protože má 7200 rpm). Rozhodně nejde o něco, co by rušilo v jakémkoli prostředí.

V zátěži se ventilátor rozjede, ale opět jde o jeden z tišších notebooků. Slyšet je jen proudění vzduchu bez dalších rušivých zvuků a v běžném ruchu místnosti s více lidmi se téměř ztratí.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 32,7°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,7°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,3°C
  • klávesnice vlevo = 31,3°C
  • klávesnice vpravo = 31,2°C
  • spodek maximum = 40,2°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 32,8°C
  • napájecí adaptér = 34,5°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 33,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,5°C
  • klávesnice vlevo = 38,2°C
  • klávesnice vpravo = 40,6°C
  • spodek maximum = 50,1°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 64,0°C
  • napájecí adaptér = 60,9°C

teplota okolí při měření: 22°C

Je škoda, že na rozdíl od starších notebooků ASUSu již nefunguje pasivní chlazení při kancelářské práci pouze v režimu Quiet Office. Jsou totiž chvíle, kdy zvuk ventilátoru neobtěžuje a důležitá je především teplota.

Pokud totiž počítač stojí několik hodin na stole zapnutý, zahřívá se spodek uprostřed k teplotám okolo 40°C, což je způsobeno tím, že se ohřátý vzduch vinou stojícího ventilátoru nedostane ven z notebooku. K ochlazení je tak paradoxně nejlepší krátkodobě zatížit procesor, čímž se spustí ventilátor a vzduch vyžene.

Přes klávesnici se teplo přenáší až při dlouhodobé intenzivní zátěži. Na dotyk je pak povrch vlažný, ale nedá se říct, že by teploty omezovaly v pohodlném používání. Podstatně teplejší je pouze spodek základny. V zátěži si počítač určitě položte na pevnou rovnou podložku, která zajistí dostatečný průchod vzduchu.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

„Obří“ baterie vsazená do zadní části počítače pojme celých 88 Wh energie. V našem standardním redakčním testu* s ní notebook běžel úctyhodných 10 hodin a 27 minut, což znamená minimální spotřebu 8 W. S Wi-Fi a maximálním jasem je spotřeba přibližně 10 W, a notebook tak nemá problém s 8 hodinami kancelářské činnosti bez většího omezování. Taková výdrž je rozhodně nadstandardní a ASUS U46Sv s ní předčí většinu konkurence.

S menší baterií, která by se celá vtěsnala do těla přístroje, zde ASUS žádnou konfiguraci neprodává, ale pokud si nějakou seženete sami, počítejte u ní s poloviční výdrží.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 11 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 66 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 62 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 91 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 55 W

Pokud na notebooku neprovádíte výpočetně nebo graficky náročné činnosti, nabije se baterie na 90% přibližně za 2 hodiny. V zátěži běží nabíjení poloviční rychlostí.

BIOS a zabezpečení

Notebook je vybaven firmwarem Aptio od American Megatrends a do jeho nastavení se vstupuje stiskem klávesy F2 po zapnutí. V nastavení lze provést následující volby:

Pokročilé

  • Spuštění aktualizace firmware (Easy Flash) s možností načíst ROM soubor z pevného disku s FAT/NTFS oddílem
  • Změna loga při startu
  • Aktivace animovaného loga při startu
  • Přehrávání znělky při startu (a nastavení její hlasitosti)
  • Vypnutí touchpadu
  • Zákaz virtualizace (Intel VMX)
  • Vypnutí podpory USB klávesnice/myši ve starých OS bez podpory USB
  • Přepnutí SATA řadiče do režimu kompatibility
  • Nastavení Intel Anti-Theft
  • Vypnutí napájení USB ve vypnutém stavu

Boot

  • Aktivace režimu UEFI při bootování
  • Povolení PXE ROM pro boot ze sítě
  • Změna pořadí zařízení k bootu

Zabezpečení

  • Nastavení uživatelského a správcovského hesla BIOSu
  • Nastavení hesla připojených disků
  • Zablokování integrovaných zařízení (LAN, Wi-Fi, zvuková karta, optická mechanika)
  • Zablokování zařízení na USB sběrnici (kompletní, externí porty, Bluetooth, webkamera, čtečka paměťových karet)

Příslušenství

Notebook byl dodán spolu s 90W napájecím adaptérem, delší přívodní šňůrou s tříkolíkovou koncovkou a základní tištěnou dokumentací. Obnova operačního systému je uložena na pevném disku, odkud ji lze vyvolat přes startovací obrazovku BIOSu (klávesou F9).

Na disku je předinstalovaný operační systém Windows 7 Home Premium v 64bit verzi a spolu s ním řada utilit a doprovodných programů. Tovární instalace je poměrně čistá, ale odstranění základního bloatware vás nemine (demoverze antiviru samozřejmě nemůže chybět).

Ceny a záruka

V českých obchodech je dostupná pouze testovaná konfigurace a výrobce pro ni stanovil maloobchodní cenu 17 992,- Kč bez DPH (21 590,- Kč s DPH).

ASUS u všech svých notebooků nabízí v základu dvouletou záruku s opravou v servisu (a odvozem kurýrem na jeho náklady). Záruka platí po celou dobu mezinárodně.

Závěr

ASUS U46Sv je výborným společníkem na dlouhé cesty. Za rozumnou cenu můžete koupit relativně kompaktní notebook s vysokým výkonem po výpočetní, grafické i diskové stránce, velkou baterií a dobrou výbavou. Vysoká výdrž je vykoupena vyčnívající baterií, se kterou je notebook o něco těžší, a multimediální požitek kazí jediný reproduktor nevalné kvality. Přesto pokud často cestujete a nechcete se omezovat ve výkonu, měli byste se po ASUSu U46Sv aspoň poohlédnout.

Klady a zápory

+ dlouhá výdrž na baterie
+ celkově dobrý výkon
+ tiché chlazení

- vyšší hmotnost na 14“ notebook
- pouze jeden reproduktor
- špatně odrušený sluchátkový výstup (možná jen vada kusu)

I tento notebook lze vylepšit s Kingston HyperX 240 GB SSD.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: ASUS U46Sv
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5 2520M (2.50 GHz / 3.20 GHz Turbo, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 (1x4096)
  • HDD (GB): 750 (Seagate ST9750420AS, 7200rpm, 16MB cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (MATSHITA DVD-RAM UJ8A2ASW)
  • LCD: 14" TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel HD3000 + NVIDIA GeForce GT540M (1GB GDDR3, 128bit)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Atheros AR8151 PCI-E Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Intel Centrino Wireless-N 1030 (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC269)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Professional (64bit, CZ/SK/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 88 Wh / 10h 27min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, VGA, HDMI
  • Rozměry: 333 x 245 x 25-27 mm (38 mm u baterie)
  • Hmotnost (kg): 2,38
Recenze

Diskuse