RECENZE: DELL Vostro 3350 - malý, ale vybavený

12. 5. 2011 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Nový 13'' pracovní notebook Vostro sice váží pod 2 kg, ale nenechte se zmást jeho malými rozměry - uvnitř je výkonný procesor s architekturou Sandy Bridge, rychlý pevný disk a všechna moderní rozhraní včetně USB 3.0 a eSATA. Cena testované konfigurace je pod hranicí 20 000,- Kč bez DPH.

DELL Vostro 3350 - malý, ale vybavený

Základní popis

Řada Vostro vznikla před několika lety, aby vyplnila mezeru mezi pracovními a multimediálními notebooky ve stále zajímavějším small-business segmentu (malé firmy a živnostníci), kde zákazníci hledají univerzální počítač na práci i mimopracovní vyžití. V rámci plně vybavených notebooků řady Vostro 3000 byly nyní inovovány modely všech tří úhlopříček (13, 14 a 15,6“) – kromě nových procesorů a grafických karet dostaly notebooky také nové šasi, které však vzhledově vychází z první generace.

Kombinace hliníkového víka a boků s černými plasty působí vkusně a ostře řezané linie jasně zařazují Vostro do segmentu pracovních notebooků. Nejde říct, že by šlo o nějaký extra krásný notebook, ale určitě neurazí v žádné společnosti. Praktičnost se projevila na matných površích s jedinou výjimkou, a to lesklým plastem mezi klávesami. U jinak matného notebooku mě tento prvek překvapil, ale letos jej do designu svých notebooků implementovala většina výrobců (že by se na nás dohodli?). Komu by připadala stříbrná barva testovaného kusu příliš fádní, může si v nabídce vybrat ještě bronzovou a červenou.

Princip konstrukce zůstal stejný jako u předchozí generace. Základna je plastová a zpevňují ji dvě hliníkové části na bocích. Notebook sice vykazuje menší vůli v prostředku základny, ale díky malé úhlopříčce je stále velmi pevný (předpokládám, že u 15“ by mohlo být prohýbání znatelnější jako v případě předchozího Vostro 3500). Víko má celou vnější část pokrytou hliníkem a displej je v něm dostatečně ochráněn. Mechanické zpracování celkově hodnotím jako velmi zdařilé a počítač nezaostává za konkurencí v podobné ceně.

DELL zvolil méně běžné uchycení displeje. Panty jsou schované za víkem, aby je uživatel neviděl, když je notebook otevřený. Jde sice o elegantní řešení, ale musíte počítat s omezením úhlu vyklopení na méně praktických 135°. Chod kloubů je plynulý a v zavřeném stavu je víko drženo magneticky. Magnet však není zbytečně silný a nedělá problémy s otevíráním notebooku jednou rukou.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Na 13“ notebook je Vostro vcelku dobře vybavené. Všechny konektory jsou rozesety po bocích a výjimkou je pouze čtečka paměťových karet (SD, MMC, MS) vpředu a zdířka napájení vzadu. Pravý bok nese postupně od uživatele konektory zvukové karty, kombinovaný port eSATA/USB 2.0 a obrazové výstupy (HDMI a VGA). Levý pak výbavu doplňuje o optickou mechaniku, připojení do LAN a dvě moderní USB 3.0. Potěší zejména kombinace eSATA a dvou USB 3.0, která umožňuje rychlé připojení externích pevných disků všech druhů.

Měl bych výhradu k chybějícímu konektoru pro připojení dokovací stanice. Nejde sice o vymoženost, kterou potřebují všichni, ale v rámci pracovních notebooků v ceně nad 20 tisíc bych jej již očekával jako samozřejmost. Proti některým konkurentům pak chybí ještě slot ExpressCard a starší konektor FireWire.

Půdorysné rozměry 330 x 230 mm s určitým přesahem kopírují 13“ displej. V rámci notebooků s touto úhlopříčkou patří tloušťkou 30 mm k průměru, ale mezi plně vybavenými modely s optickou mechanikou je jeho hmotnost 1,98 jedna z těch nižších. S hmotností pod 2 kg lze považovat Vostro za dobrou volbu pro časté cestování při zachování funkcionality plnohodnotného notebooku.

Přibalený 65W zdroj je menších rozměrů a jeho hmotnost 363 g pod průměrem v rámci kategorie. O to více zamrzí, že DELL následoval ostatní výrobce a začal na náš trh dodávat zdroje s třížílovou přívodní šňůrou, která je těžší a ne tak skladná.

Klávesnice a ovládací prvky

DELL svou klávesnicí vyplnil na šířku celý prostor 13“ šasi. Mohl tak použít plnohodnotné rozložení a klávesy o velikosti srovnatelné s klávesami velkých notebooků. Ač jsou natištěné české popisky kláves, rozložení vychází z americké verze s jednořádkovým Enterem a nezkráceným levým Shiftem. DELL je jediný z velkých výrobců, který takové rozložení u nás používá.

Klávesy pro pohyb v dokumentu vyplňují prostor po pravé straně, přepínače Shift, Ctrl a Alt jsou příjemně velké a nestandardní umístění má jen klávesa kontextové nabídky hned vedle kurzorových šipek. V rámci redukce nadbytečných kláves byste jen marně hledali Pause a ScrollLock – tyto klávesy bohužel nejsou přístupné pomocí Fn, což může být pro některé pokročilé uživatele specifických programů nepříjemné. Pro většinu to však nepředstavuje problém.

Klávesnice je podsvícená s manuálním přepínáním (Fn+F6) mezi zhasnutím a dvěma stupni svícení. Podsvícení je praktické při práci za horších světelných podmínek, ale nese daň v podobě nižšího kontrastu popisek v případě, že je podsvícení vypnuté. Nejlepší je jej tedy nechávat zapnuté neustále (i přes den). Výhrada směřuje k popiskám klávesy Fn, které jsou oranžové a hůře čitelné i při zapnutém podsvícení.

Jednotlivé klávesy jsou oddělené malými mezerami a jde o klávesnici typu chiclet. Klávesy mají mělký stisk, ale mačkají se jistě a jejich hmatová odezva je výborná. Nejde sice o nejlepší klávesnici, jakou lze v notebooku najít, ale psaní na ní je příjemné a jde jednoznačně o nadprůměr.

V systému i v BIOSu lze nastavit primární funkci kláves v horní řadě. Standardně se chovají jako F1-F12, ale po přepnutí jsou multimediální funkce notebooku přístupné bez nutnosti držet Fn. Pěknou zvláštností je klávesa pro ztlumení zvuku mezi F12 a Insertem. Ta je nezávislá na tomto nastavení a funguje vždy bez Fn. Jde o pěkné řešení pro pokročilejší uživatele, kteří se standardní funkce F1-F12 nechtějí vzdát, ale ke ztlumení zvuku by měli rádi přístup jedním prstem.

Zástupný numerický blok kolem kláves K a I byste již hledali marně. DELL nad ním definitivně zlomil hůl a ze svých notebooků jej odstranil.

Nad klávesnicí je prostor pro samostatná tlačítka. Vlevo je hlavní bíle podsvícený hlavní vypínač a vpravo tři tlačítka pro rychlý přístup k některým funkcím – první spouští centrum nastavení mobilních zařízení (stejné jako zkratka Win+X), druhé aktivuje DELL Support Center a k třetímu můžete přiřadit program dle vašeho výběru.

Indikační diody jsou všechny seskupeny na čelní hraně vlevo a jsou podobně jako tlačítka s decentním bílým podsvícením. Čtyři ikony indikují zapnutí, aktivitu pevného disku, nabíjení baterie a stav bezdrátového vysílače.


pracovní plocha detail klávesnice

Dotyková plocha touchpadu má rozměry tak akorát. Potěší hladkým povrchem a mírným zapuštěním doplněným hmatově jasně rozlišitelným lemem. Vlastní elektroniku touchpadu zajišťuje společnost Synaptics a ovladače jsou z části upravené DELLem (který chce mít stejné nastavení bez ohledu na dodavatele touchpadu). Podpora samozřejmě zahrnuje všechny dnešní vymoženosti včetně multidotykových gest. Za největší přednost ovšem považuji plynulý pohyb kurzoru a rychlé snímání bez viditelného zpoždění proti pohybu prstu.

Situaci mírně kazí tlačítka touchpadu. Čest DELLu, že použil osvědčený koncept s dvěma oddělenými hardwarovými tlačítky. Škoda jen, že je neudělal měkčí a tišší. Pokud potřebujete hodně klikat a není po ruce myš, budou vás tlačítka po chvíli štvát kvůli své tuhosti a hlasitému cvakání.

Nad dotykovou plochou je malá oranžová dioda, která se rozsvítí, pokud touchpad vypnete (Fn+F3). Indikaci tohoto typu shledávám velmi užitečnou.

Hlavní HW parametry

DELL nové modely pochopitelně postavil na současné platformě Intelu s čipovou sadou Intel HM67 a procesorem Intel Core i5-2410M s výchozí frekvencí 2,3 GHz a mezním příkonem 35 W. Jelikož jde o Core i5, je procesor dvoujádrový a každé jádro má zdvojenou jednotku pro zpracování instrukcí (Hyper-Threading). V případě, že nejsou vytížena všechna jádra, může se procesor automaticky přetaktovat (Turbo Boost) až na frekvenci 2,9 GHz.

CPU-Z
specifikace čipu

V rámci zařazení v rámci nové generace jde sice o nižší střední třídu, ale fakticky takový procesor svým výkonem s přehledem postačuje pro drtivou většinu uživatelů a poradí si i s výpočetně náročnými úlohami. Ačkoli DELL nabízí i konfigurace s nejvýkonnějším dvoujádrem Core i7-2620M, reálná potřeba rychlejšího procesoru se bude týkat jen mizivého množství zákazníků (jen těch, kteří potřebují na malém notebooku často renderovat a střihat HD video).

Ze dvou paměťových slotů je osazen pouze jeden, a to 4GB modulem DDR3-1333. Nabízí se tak v budoucnu snadná možnost upgrade na 8 GB operační paměti.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 49 447
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 15 531

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 101 304
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 49 608

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4651 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 9566 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,06

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 2,60 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 6,9
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 6095 MB/s

Osazení výkonného 7200rpm disku v řadě Vostro není nic neobvyklého už několik generací. Použitý Seagate Momentus 7200.5 má kapacitu 500 GB a patří ke špičce mezi plotnovými disky do notebooků. U vyšších konfigurací DELL nabízí až 750 GB úložného prostoru.

Do průměru naopak zapadá optická mechanika s mechanickým podavačem, u které jde o nejběžnější typ DVD Super Multi s podporou dvouvrstvého zápisu.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 188 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 89,7 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 15,3 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Kabelové připojení zajišťuje gigabitový ethernet Realtek a bezdrátovou komunikaci obsluhuje karta Wi-Fi /n s modulem Bluetooth 3.0. U karty Wi-Fi jde o základní model Intel 1030, který se omezuje pouze na nejběžnější pasmo 2,4 GHz.

Pro vypínání bezdrátových zařízení slouží zkratka Fn+F2. Co přesně má vypnout, můžete nastavit v předinstalované utilitě dostupné přes centrum nastavení mobilních zařízení (kde lze také vypínat samostatně Bluetooth).

wireless
výběr bezdrátových technologií k ovládání přes Fn+F2

V utilitě pro obsluhu bezdrátových zařízení je sice vyhrazené (byť neaktivní) tlačítko pro WWAN modul, ale notebook není k jeho provozu připraven – nemá potřebné antény, čtečku karet SIM ani volný slot pro jeho vložení.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Do rámu je vsazen 13“ displej s poměrem stran 16:9, matnou povrchovou úpravou a HD rozlišením (1366x768). Kvalitativně jde o průměr mezi HD displeji bez větších chyb (nepočítám-li tradiční slabší vertikální pozorovací úhel). Kontrast a saturace barev jsou na poměry běžných notebooků velmi dobré a bílá nemá nádech do jiné barvy. Nejde o displej pro profesionální práci s fotkami, kde jsou důležité barevný rozsah a přesnost, ale pro běžné použití stačí.

LED podsvícení potěší svou mírně nadprůměrnou maximální svítivostí. Jas lze regulovat v 16 stupních, kdy přes den v místnosti běžně stačí 50% svítivost. Vyznavače práce potmě potěší velmi nízký minimální jas (v kombinaci s podsvícenou klávesnicí jde pro ně o ideální notebook).

pohled přímo
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

V této základní konfiguraci je k zobrazování využita pouze grafická karta Intel GMA HD 3000 uvnitř procesoru. Paměť je dynamicky sdílená z RAM podle potřeb programů v rozmezí od 64 MB do 1,65 GB. Při kancelářské práci bez externího monitoru je spotřeba průměrně kolem 75 MB. Po technologické stránce karta podporuje DirectX 10.1, Shader Model 4.1 a akcelerované dekódování dvou 1080p videí uložených v moderních HD formátech.

K připojení externího monitoru je připravené analogové VGA doplněné digitálním HDMI. V případě pracovních notebooků nižší a střední třídy, zdá se, dominuje multimediální HDMI nad technologicky vyspělejším rozhraním DisplayPort. Vzhledem k tomu, že televizory mají téměř výhradně vstupy HDMI, je toto rozhodnutí u modelů pro menší firmy a živnostníky pochopitelné.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 10 892
  • 3DMark 05: 5720
  • 3DMark 06 (1280x1024): 3028
  • 3DMark Vantage: P1157 (GPU: 898, CPU: 8516)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,7
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,1

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 4671 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 8,12 fps

Ze sdílených grafických karet představuje současná GMA HD 3000 nejvýkonnější řešení téměř na úrovni low-end dedikovaných čipů předchozí generace (NVIDIA GeForce 310M a ekvivalentní Radeon). Méně náročné nebo dobře optimalizované hry proto při snížených detailech běží v nativním rozlišení relativně plynule (například Call of Duty: Modern Warfare 2). Na nejnovější AAA hry typu Crysis 2 však můžete zapomenout.

Pokud vás hry (a pokročilé 3D nástroje) nezajímají, představuje GMA řešení, které si se vším poradí a spotřebovává minimum energie. Kdo by chtěl vyšší grafický výkon, musí zvolit vyšší konfiguraci s dedikovaným čipem AMD Radeon HD 6470M. Výhody nižší spotřeby zůstanou, neboť je pak grafika přepínatelná.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Multimediální výbava je hendikepována jediným monofonním reproduktorem ukrytým kdesi pod klávesnicí. Sice nabízí dobrou hlasitost, ale zvuk je zahuhlaný a jen s velmi omezeným frekvenčním spektrem. To jej pasuje do role pouhého výstupu pro systémová zvuková hlášení.

Je zajímavé, že v případě mikrofonů výrobce nešetřil a ve víku nad displejem implementoval rovnou dva pro stereofonní snímání zvuku. Mezi mikrofony je umístěn objektiv poměrně slušné 1,3Mpix webkamery schopné snímat v rozlišení 720p (1280x720).

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek
\xA8

Standardní schopnosti zvukové karty s vstupem a stereofonním výstupem dvěma analogovými konektory typu 3,5mm jack doplňuje digitální prostorový přenos, který je součástí HDMI výstupu z grafické karty.

Zabezpečení

Možnosti zabezpečení jsou pouze na základní úrovni. Zabezpečení v podobě hesel BIOSu (správce, uživatel, pevný disk) rozšiřuje čtečka otisku prstů a technologie Computrace pro zabezpečení proti krádeži. Pokročilejší technologie jako TPM čip a čtečku bezpečnostních karet SmartCard byste hledali marně – ty jsou až ve vyšší řadě DELL Latitude.

V nastavení BIOSu lze deaktivovat tato zařízení:

  • porty USB
  • eSATA
  • mikrofon
  • kameru
  • čtečku paměťových karet
  • optickou mechaniku
  • čtečku otisku prstů

Chlazení a provozní hluk

Chladič s ventilátorem jsou umístěny v pravém zadním rohu základny a k průchodu vzduchu slouží průduchy vzadu i na pravém boku (podobný systém s úspěchem používá již dlouhé roky ve svých noteboocích například Lenovo). Zdvojení průduchů má výhodu ve vyšší efektivitě, pokud je počítač položen na měkkém povrchu, který ucpe otvory na spodku základny.

Při kancelářské práci nevydává chlazení žádný hluk, protože je ventilátor po celou dobu zastavený. Že by byl nehlučný i počítač celkově, se nedá říct kvůli rychlému pevnému disku, který hlasitě „šumí“. Může však jít o zajímavého adepta na výměnu za SSD pro dosažení dokonale tichého stroje.

Při intenzivní zátěží běží ventilátor neustále a svou hlučností zapadá do průměru. V ruchu místnosti se jeho hluk téměř ztratí, ale v tiché místnosti jej nemáte šanci přeslechnout. Syntetické testy zatěžující všechna jádra procesoru a grafický čip dokáží vyhnat ventilátor do maximálních otáček, když už je opravdu hlučný.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 31,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 33,7°C
  • klávesnice vlevo = 31,9°C
  • klávesnice vpravo = 34,4°C
  • spodek maximum = 37,0°C (levá polovina)
  • výdech chlazení = 33,4°C
  • napájecí adaptér = 36,1°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 28,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 23,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,0°C
  • klávesnice vlevo = 30,3°C
  • klávesnice vpravo = 36,0°C
  • spodek maximum = 43,9°C (pravý zadní roh)
  • výdech chlazení = 44,5°C
  • napájecí adaptér = 50,2°C

teplota okolí při měření: 22°C

Teploty klávesnice a opěrek rukou jsou přibližně stejné při zátěži i kancelářské práci a tepla se přenáší jen minimum. Spodek se zahřívá jen v zátěži, ale rychlý chod ventilátoru odpadní teplo rychle vyhání ven, takže není zvýšení teplot tak výrazné.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Jestli se něco DELLu nedá upřít, je to velmi propracovaná správa napájení. S menší 40Wh baterií s pouhými 4 články totiž Vostro 3350 vydrželo v našem standardním redakčním testu* celých 5 hodin a 48 minut, což dává spotřebu necelých 7 W. Při běžné kancelářské práci a procházení webových stránek s Wifi a vyšším jasem LCD je výdrž okolo 4 hodin a 30 minut (spotřeba necelých 9 W).

Komu by výdrž nestačila, existuje pro tento model ještě větší 8článková baterie, která zvýší výdrž přibližně na dvojnásobek za cenu mírného přesahu z těla notebooku (vzadu).

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 12 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 47 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 36 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 65 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 37 W

Zcela vybitá baterie se za hodinu nabije přibližně na 85%. Ke zpomalení dochází při intenzivní výkonové zátěži přibližně o třetinu. Nabíjení patří k rychlejším, což je dáno nižší kapacitou baterie, a tím pádem nižším nabíjecím proudem potřebným k jejímu nabití (proto není 65W zdroj omezením).

BIOS

Do nastavení interního firmware se vstupu stiskem klávesy F2, po kterém se naskytne pohled do Aptio Setup Utility. V ní můžete nastavit tyto volby:

  • vypnutí Intel SpeedStep
  • vypnutí virtualizace
  • vypnutí interní síťové karty
  • zákaz USB emulace pro klávesnici a myš ve starých OS
  • vypnutí USB Powershare
  • povolení možnosti probudit notebook z režimu spánku USB zařízením
  • přepnutí režimu SATA řadiče
  • potlačení varovných zpráv po připojení nevhodného napájecího adaptéru
  • nastavení chování horní řady kláves (F1-F12, multimediální funkce)
  • vypnutí nabíjení baterie

Příslušenství

V krabici jsou kromě notebooku pouze ty nejzákladnější doplňky v podobě napájecího adaptéru a tištěné dokumentace. DVD placky s operačním systémem byly vyměněny za obnovu systému uloženou na pevném disku (odkud ji lze spustit i vypálit na vlastní sadu DVD).

Na disku je předinstalovaný operační systém Windows 7 Professional v 64bit verzi. S výjimkou demoverze antivirového programu jsou na disku předinstalovány jen užitečné programy. Konkrétně:

  • CyberLink PowerDVD 9.5
  • MS Office 2010 Starter
  • Roxio Creator

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace vychází maloobchodně na cenu 18 921,- Kč bez DPH (22 705,- Kč s DPH). V ČR však nejde o jedinou nabízenou, k disposici je pestrá škála konfigurací lyšící se procesorem (od Core i3 až Core i7), přitomností dedikované grafické karty AMD Radeon HD 6470 512MB a pod.

Jednotlivé konfigurace jsou dostupné v různých barevných provedeních. U nás lze sehnat stříbrnou (testovaná), bronzovou a červenou.

Obrovskou výhodou u všech konfigurací je pro DELL charakteristická 3letá on-site záruka s opravou u zákazníka do druhého pracovního dne. Ve funkčnosti tohoto typu záruky je dle našich zkušeností DELL ze všech výrobců nejdál. Záruku si zákazník platí ve vyšší ceně notebooku, ale pokud si připočtete rozšířenou záruku stejného typu ke konkurenčním pracovním notebookům, nevychází cena Vostra špatně. V případě, že má být notebook pracovní nástroj, který potřebujete každý den, je podobná záruka skoro nutností.

Závěr

S Vostro 3350 odvedl DELL kus dobré práce. Jde o velmi vyvážený univerzální notebook pro uživatele, kteří sice požadují velký výkon a výbavu, ale zároveň plánují s počítačem každodenní cestování. Že jde o pracovní notebook, podtrhuje výborná ergonomie – s počítačem se dobře pracuje, je tichý a produkuje při kancelářské práci minimum tepla – a v neposlední řadě 3 roky záruky s opravou u zákazníka.

Nejde samozřejmě o bezchybný notebook a nějaké nedostatky se během testování našly. Z pozice konstrukce musím zmínit mírné vibrace, které se přenáší do celého šasi od rychlého pevného disku (jsou znatelné jen na některých površích). S podobným problémem jsme se již v redakci v minulosti střetli (taktéž u DELLu), a kdyby výrobce použil u pevného disku malé gumové podložky, něco takového by se nemohlo stát. Z pozice návrhu mám výtky dvě. Zaprvé, u notebooku s cenou od 20 tisíc zamrzí jediný reproduktor a reálný důvod (krom snahy diferenciace od dražších 13“ Latitude) by se jen těžko hledal. Zadruhé, v rámci pracovních notebooků má konkurence v této ceně vždy možnost nativního dokovaní, a kdo by chtěl mít Vostro 3350 jako opravdu univerzální počítač, který bude v práci/doma používat se všemi externími periferiemi, bude se muset porozhlédnout jinde.

Nedostatky, které Vostro má, nejsou fatální a pro některé uživatele nepředstavují problém. Chce si to tedy srovnat priority a očekávání. Pokud se však koupi dokovací stanice neplánujete a kvalita interních reproduktorů vás nezajímá, představuje DELL Vostro 3350 jednu z nejlepších voleb v rámci pracovních notebooků dané cenové relace.

Klady a zápory

+ tichý provoz při kancelářské práci (pasivní chlazení)
+ vysoký výkon a plná výbava s hmotností notebooku pod 2 kg
+ 3letá on-site záruka s opravou do druhého dne

- chybí konektor pro připojení dokovací stanice
- monnofonní reproduktor
- vibrace od pevného disku

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie DELL Vostro 3350

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: DELL Vostro 3350
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5 2410M (2.30/3.90 GHz, 3 MB L3, 2400MHz QPI)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 (1x4096)
  • HDD (GB): 500 (Seagate ST9500423AS, 7200rpm, 16MB cache)
  • DVD: DVD SuperMulti DL (TSSTcorp DVD+-RW TS-U633J)
  • LCD: 13" TFT (matný)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel GMA HD 3000 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek PCIe GBE Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Intel Centrino Wireless-N 1030 (b/g/n)
  • Zvuková karta: IDT HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics/DELL)
  • Software: Windows 7 Professional (64bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 40 Wh / 5h 48min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC, 2x USB 3.0, eSATA/USB 2.0, VGA, HDMI
  • Rozměry: 330 x 230 x 30 mm
  • Hmotnost (kg): 1,98
Recenze

Diskuse