RECENZE: Fujitsu Celsius H700 - hi-end do firmy

4. 1. 2011 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Nejnáročnějším uživatelům z firemní sféry nestačí u notebooků pouze vysoký výkon, ale mají i další požadavky. Celsius H700, který si dnes představíme, se jim snaží vyhovět. 15,6'' displej s Full HD rozlišením, široká nabídka rozhraní nebo integrovaný 3G modem rozhodně nejsou samozřejmostí u každého notebooku. Ani výkon nezaostává, čtyřjádrový procesor Intel Core i7 a profesionální grafická karta NVIDIA jsou toho důkazem. Pořídit si ho můžete už za cenu těsně pod 50 tis. Kč bez DPH.

Fujitsu Celsius H700 - hi-end do firmy

Základní popis

Pro design notebooků určených do korporátní sféry je většinou charakteristická střídmost, více než na vzhled se klade při vývoji notebooku důraz na ergonomii a odolnost provedení. Ani Celsius H700 od Fujitsu si nepotrpí na žádné módní výstřelky, spíše naopak, vzhled notebooku možná až příliš připomíná designové trendy, které už dnes nejsou v kurzu. Některé prvky jako jsou mřížky reproduktorů u klávesnice, záslepky slotů nebo porty po stranách by si dle mého názoru zasloužily propracovanější vzhled, přidaly by tím notebooku na reprezentativnosti.

Na druhou stranu co se týče pevnosti provedení, řadí se tento notebook mezi ty nejlepší. Z vnějších stran se sice uživatel setká s plastovými materiály, ovšem uvnitř skryté kovové výztuhy jsou velice pevné a základna ani víko se díky nim neprohýbají. Víko displeje má panty s klasickou konstrukcí, jde tedy vyklopit i do úhlu okolo 180°. Tuhost pantů je dostatečná a přiměřená, díky těžší základně jde notebook otevřít lehce i jednou rukou. V zavřeném stavu jistí víko zasunovací tlačítko na přední straně základny.

Porty jsou rozmístěny docela rovnoměrně po stranách notebooku. Vepředu se nachází pouze kombinovaná čtečka paměťových karet (SD/MMC/MS) společně s diodami indikujícími napájení, nabíjení a stav kapacity primární, případně i volitelné sekundární baterie. Na levý bok soustředil výrobce velkou část z nabídky rozhraní, najdete zde široký ExpressCard/54 slot, starší PCMCIA a také slot pro zabezpečení pomocí čipových SmartCard karet. Následuje jedno USB a malý výdech chlazení, dále jsou umístěny konektory pro mikrofon a sluchátka, FireWire, eSATA a vstup pro napájecí zdroj. Na opačné straně se nachází další tři USB porty a optická mechanika ve výsuvném slotu. V případě potřeby ji lze volitelně nahradit přídavnou baterií nebo rámečkem pro druhý pevný disk. Na zadní straně jsou umístěny konektory, jejichž kabely většinou překáží po připojení nejvíce, jedná se o konektor Ethernetu, analogový VGA výstup, digitální obrazový výstup prostřednictvím DisplayPort a také sériový port, který se stále používá k připojení specializovaných měřících zařízení. Souhrnný konektor pro připojení dokovací stanice je jako obvykle na spodní straně.

K nabídce rozhraní prakticky nelze mít velké výhrady, nechybí žádné dnes běžné konektory, navíc jsou dostupné i některé v současnosti už méně používané. Navíc bych si dokázal představit už snad jen poslední nejrychlejší verzi USB 3.0, tu ale díky nutnosti zvláštního řadiče podporuje zatím pouze minimum notebooků.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Počítač působí mohutněji než jiné srovnatelné modely se stejnou úhlopříčkou, přispívá k tomu především silnější profil. Rozměry činí 372 x 255 x 36 mm, hmotnost i s baterií 3 kg, notebook tedy váží o něco více než je u běžných 15" modelů obvyklé. Velikost dodávaného 100W zdroje zůstává pro přenášení ještě celkem přijatelná.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je bílém provedení s černými popiskami a vzhledem k úhlopříčce trochu překvapivě neobsahuje numerický blok. Rozložení je standardní české se zkráceným levý Shiftem a dvouřádkovým Enterem, klávesy pro práci s textem se nachází v prostoru kurzorových šipek (Home a End jsou dostupné pouze přes Fn zkratku). Klávesy mají spíše tvrdší stisk, odezva při psaní je ale dostatečná, nikde se nic neprohýbá a dá se na ní psát bez problémů rychle. Stále ovšem existují notebooky, na kterých se píše ještě pohodlněji.

Nad klávesnicí se nachází řada vyhrazených tlačítek, ta umožňují ve výchozím stavu zamknutí počítače, spuštění centra mobilních zařízení, aktivaci ECO režimu, spuštění prohlížeče a výběr bezdrátových adaptérů. Všem tlačítkům je lze pomocí utility Application Panel přiřadit uživatelem definovanou funkci, nebo aplikaci. Pro celkové vypnutí bezdrátových adaptérů slouží přepínač na levém boku počítače, další funkce jako je ovládaní hlasitosti jasu displeje nebo vypnutí zprostředkují Fn zkratky.

Polohování zajišťuje klasický touchpad doplněný čtečkou otisku prstů, zajímavostí jsou hned 4 ovládací tlačítka. Dvojice nad touchpadem obvykle slouží pro pohodlné ovládání touchsticku, ten ale nebyl v testované konfiguraci přítomen. Tlačítka fungují všechna, dvojice pod touchpadem se i přes menší velikost příjemně ovládá. Bezproblémová je také odezva samotné dotykové plochy.


pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Pro výkonné notebooky dnes výrobci v podstatě nemají k platformě Intelu žádnou alternativu. Proto je i dnes testovaný notebook vybaven procesorem Core i7, konkrétně se jedná o výchozí čtyřjádrový model s označením 720QM. CPU pracuje na základní frekvenci 1,6 GHz, a na rozdíl od dvoujádrových modelů není jeho součástí integrované grafické jádro (paměťový řadič integrovaný zůstal). Samozřejmě nechybí podpora technologií Hyper-Threading (zpracování v tomto případě až 8 vláken současně) a Turbo Boost (přetaktování při nerovnoměrném zatížení jader CPU až na 2,8 GHz). Procesor podporuje také hardwarovou virtualizaci (VT-x i VT-d). Srdce počítače doplňuje čipset Intel QM57.

CPU-Z

specifikace čipu

Počítač je vybaven dohromady 4 GB operační paměti, ve dvou slotech se nacházejí moduly typu DDR3-1066, každý s kapacitou 2 GB.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 21 314
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 11 207

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 114 062
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 78 755

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 372
  • Rendering (Multiple CPU): 1092
  • Multiprocessor Speedup: 2,94

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 2463
  • Rendering (Multiple CPU): 8814
  • Multiprocessor Speedup: 3,58

Windows 7 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 6,9
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 5248 MB/s

Výkon procesoru při náročných výpočtech se nejlépe projeví u aplikací, které umí výpočty rozdělit do většího počtu vláken. Naopak u aplikací optimalizovaných pro využití pouze jednoho nebo dvou jader můžou dosáhnout lepšího výkonu dvoujádrové procesory, které mají vyšší základní frekvenci, případně efektivnější Turbo Boost. Pro běžnou nenáročnou práci je samozřejmě výkon procesoru více než dostatečný.

Výrobce zvolil klasický pevný disk velikosti 2,5" s 500GB kapacitou, použitý model pochází od společnosti Seagate, jeho plotny se otáčí rychlostí 7200 ot./min a je vybaven 16 MB vyrovnávací paměti.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 124,11 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 88,3 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,47 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Notebook má k dispozici běžnou DVD mechaniku podporující čtení i zápis všech obvyklých CD a DVD médií. Mechanika je umístěna ve výsuvném slotu, takže ji lze zatažením za páčku uvolnit, vyjmout a nehradit volitelnou sekundární baterií nebo druhým pevným diskem.

Pro síťovou komunikaci lze jako obvykle využít gigabitový Ethernet, Wi-Fi adaptér Intel Centrino 6200 AGN (podporuje standardy a/b/g/n) a Blutooth. Na cestách přijde vhod také možnost připojení prostřednictvím bezdrátového 3G modemu, slot pro SIM kartu je umístěn v prostoru baterie a modem je vybaven i GPS modulem (software pro práci s GPS nebo navigaci si musí uživatel zajistit sám).

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej s úhlopříčkou 15,6" disponuje nadstandardním Full HD rozlišením (1920x1080). Podsvícení zajišťují LED diody poskytující dostatečně vysoký maximální jas, v kombinaci s matným povrchem tak nebudou větší problémy ani při používání notebooku venku. Panely s vyšším rozlišením nabízí obvykle kvalitnější podání barev a o něco lepší pozorovací úhly, než je zvykem u běžných LCD v noteboocích, ani tento notebook není výjimkou, limity dané výrobní technologií TN ale zůstávají především u vertikálního pozorovacího úhlu stále patrné.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Grafická karta je od NVIDIA, jedná se model Quadro FX 880M zaměřený především na uživatele profesionálních grafických aplikaci. Od běžných grafických karet se liší upraveným BIOSem a ovladači. Vybavena je 1 GB vlastní paměti typu DDR3 a 128bitovou paměťovou sběrnicí, jádro pak disponuje 48 unifikovanými shadery.

GPU-Z

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 22 285
  • 3DMark 03: 18 253
  • 3DMark 05: 12 241
  • 3DMark 06: 6344

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 407
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1328
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 2947
  • OpenGL Speedup: 7,25

Cinebench R10

  • Shading (OpenGL Standard): 3984

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 6,4
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,4

S.T.A.L.K.E.R
Stalker: Call of Pripyat
(1366x768, EFD Light, Medium, 1xAA, 0xAF)

S.T.A.L.K.E.R
Stalker: Call of Pripyat
(1920x1080, EFD Light, Medium, 1xAA, 0xAF)

Grafický výkon se pohybuje na úrovni vyššího mainstreamu, kromě profesionálních aplikací zvládá pochopitelně i moderní hry. Náročné je ovšem vysoké nativní rozlišení displeje, u některých titulů ho je vhodné pro zachování plynulosti snížit.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory se nachází po stranách klávesnice, a přestože jsou překryty poměrně velkou mřížkou, nelze od nich očekávat žádné zázraky. Zvukové podání je velmi slabé, středy zastřené a basy ani v mírných náznacích. Přestože multimédia nejsou hlavním účelem tohoto notebooku, konkurenční modely jsou obvykle vybaveny lehce nadprůměrným ozvučením. Analogové audiokonektory se nachází na levém boku notebooku.

Ani u tohoto notebooku nechybí webkamera se základním rozlišením 0,3 Mpx a integrovaným mikrofonem.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

Volby zabezpečení jsou velice široké, v nastaveních BIOSu lze zapnout hesla správce a uživatele (lze i s vynucením minimálního počtu znaků), dále nastavit heslo disku, aktivovat TPM čip nebo zabezpečení SmartCard kartou a zakázat bootování z externích zařízení a médií. V rámci operačního systému jde navíc využít i čtečka otisku prstů.

Chlazení a provozní hluk

S ohledem na konfiguraci vybavenou náročným procesorem a dedikovanou grafickou kartou lze označit chlazení jako poměrně zdařilé. Průduchy jsou rozmístěny na několika místech spodní strany notebooku, na zadní straně a levém boku. Protože procesor dost hřeje, i při kancelářské práci zůstává větráček spuštěný neustále, hluk je velice nízký, jen občas na chvíli nepostřehnutelně zrychlí. Nízkou hlučností předčí dokonce některé mnohem méně výkonné notebooky. V zátěži hlučnost znatelně narůstá, stále se ale jedná o aerodynamický hluk protékajícího vzduchu na přijatelné úrovni, ne nějaké rušivé vrčení větráčku.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 29,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 25,4°C
  • klávesnice vlevo = 32,3°C
  • klávesnice vpravo = 28,8°C
  • spodek maximum = 39,8°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 33,0°C
  • napájecí adaptér = 42,4°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 25,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 24,3°C
  • klávesnice vlevo = 33,1°C
  • klávesnice vpravo = 28,3°C
  • spodek maximum = 43,2°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 44,5°C
  • napájecí adaptér = 56,8°C

teplota okolí při měření: 20°C

Teploty na horní straně notebooku zůstávají na příjemné úrovni při nenáročné činnosti i vysoké zátěži. Díky mnohem většímu proudění vzduchu se dokonce některé části notebooku chladí lépe při vyšším zatížení, když se točí větráček trvale rychleji. Výrazně více se ovšem zahřívají některá místa na spodní straně notebooku a navzdory snaze je izolovat zvláštním materiálem nelze příliš doporučit práci s počítačem položeným v klíně. Naopak je vhodné pokud možno používat notebook na rovné podložce.

Baterie

Kapacita dodávané osmičlánkové baterie činí úctyhodných 84 Wh, její umístění v přední části notebooku je v současnosti méně obvyklé. Při testování se objevily občasné potíže se stabilitou během provozu na baterii, notebook několikrát opakovaně zatuhnul, řešením byl pouze tvrdý restart. Při hledání příčin se mi podařilo najít reakci na podobný problém a návrh řešení v podobě vypnutí volby Hardware Power Management v nastaveních BIOSu, řešením se tak ukázal upgrade BIOSu stažený z webu Fujitsu.

S aktivním HPM dosáhl notebook v našem standardním* redakčním testu výdrže 4 hodiny a 53 minut (kvůli nastavením výrobce, byl oproti standardu, test ukončen na 10% kapacity baterie). Pro zajímavost - po vypnutí HPM notebook vydržel 2 hodiny a 10 minut. K snížení spotřeby přispívá také ECO mód, po jeho aktivování se vypnou některá méně používaná zařízení (optická mechanika, ethernetový adaptér, FireWire, čtečka karet). Výdrž lze prodloužit dokoupením druhé baterie s kapacitou 41 Wh do modulárního slotu místo optické mechaniky.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 37 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 65 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 108 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 112 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 26 W

Nabíjení baterie je spíše pozvolné na plnou kapacitu se dostane až po čtyřech hodinách. Pokud se nabíjí notebook při velmi vysokém zatížení, může se nabíjení výrazně prodloužit nebo úplně zastavit do doby, než se náročná úloha ukončí.

BIOS

Možnosti nastavení BIOSu odpovídají požadavkům korporátního prostředí, kromě rozšířených možností zabezpečení a obvyklých voleb, jako je pořadí bootování, zde najdete také podrobná nastavení týkající se integrovaných zařízení (nastavení legacy portů a SATA řadiče, možnost zakázat použití síťových adaptérů nebo rozhraní notebooku), procesoru (zakázání použití více jader procesoru, virtualizace nebo technologií Hyper-Threading a SpeedStep) a dalších, jako je režim chlazení nebo zmiňovaný problematický Hardware power management

Příslušenství

Součástí dodávky není žádné zvláštní příslušenství, předinstalován je systém Windows 7 Professional v 64-bitové verzi, k počítači se dodávají zvlášť recovery DVD pro samotný operační systém a doplňující utility a software. Takové rozdělení umožňuje uživateli volbu vlastního softwaru a nezatěžuje zbytečně systém nepotřebnými předinstalovanými programy. Součástí dodávky jsou i média pro downgrade na Windows XP.

Z volitelného příslušenství stojí za zmínku kromě přídavné baterie rovněž druhý disk do modulárního slotu a replikátor portů, který nabízí většinu rozhraní z notebooku doplněnou DVI výstupem nebo paralelním portem.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace má doporučenou koncovou cenu 48 208 Kč bez DPH (57 850 Kč bez DPH) a je možné si ji nakonfigurovat. Záruční doba je 3 roky typu NBD on-site.

Závěr

Fujitsu Celsius H700 je typickým zástupcem firemních notebooků, které mají sloužit jako výkonná mobilní pracovní stanice. Nabízí proto dostatečný výkon a služby určené pro správu a zabezpečení v korporátním prostředí. Mezi významné klady notebooku patří Full HD displej s nadprůměrnou kvalitou zobrazení, široká nabídka portů zahrnující i některá starší rozhraní a také integrovaný 3G modem s GPS modulem. Potěší také na poměry výkonných notebooků relativně tiché chlazení. Mezi méně povedené stránky patří dle mého názoru design, který by mohl mít elegantněji vyřešené krytky slotů nebo provedení některých portů a výraznější zahřívání spodní strany notebooku.

Klady a zápory

+ Full HD displej
+ široká nabídka rozhraní
+ 3G modem s GPS

- zahřívání spodní strany

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Fujitsu Celsius H700

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Recenze

Diskuse