RECENZE: Fujitsu Celsius H710 - pracovní stanice v tradičním provedení

13. 12. 2011 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Dnes testovaný 15,6'' notebook cílí na konstruktéry, střihače a různé uživatele profesionálních CAD/CAM aplikací. K tomuto účelu je vybaven kvalitním Full HD displejem, procesorem Core i7, velkým množstvím RAM a grafickou kartou NVIDIA Quadro optimalizovanou pro pracovní nasazení.

Fujitsu Celsius H710 - pracovní stanice v tradičním provedení

Základní popis

Fujitsu dnes používá hlavní dělení řad na LifeBook a Celsius. První jmenované zahrnují běžně stroje od těch úplně nejlevnějších se základním výkonem až po korporátní počítače s veškerými bezpečnostními technologiemi. Řada Celius stojí tak trochu stranou a celá se zaměřuje pouze na segment pracovních stanic s maximálním výkonem pro profesionální aplikace (productivity applications).

V současné době jsou v této řadě pouze dva modely notebooků: 15,6" H710 a 17,3" H910. Hlavním rozdílem je úhlopříčka, se kterou souvisí možnost do většího modelu osadit numerickou klávesnici a výkonnější komponenty.

Celsius H710 si zachovává velmi konzervativní vzhled, který spojuje všechny vyšší pracovní řady od Fujitsu. Zůstala klasická kombinace světle šedých plastů svrchní strany základny s černými plochami spodku a víka. Vzhled je bez zbytečných rozptylujících prvků a na své si přijdou všichni ti, kteří se neradi s každým notebookem musí učit něco nového (Fujitsu patří v tomto segmentu k nejkonzervativnějším). Pokud jste již někdy měli pracovní notebook této značky (klidně 5 let starý), nemělo by vás nic zaskočit.

Použité šasi zůstalo nezměněno od předchozího modelu Celsius H700, který jsme již recenzovali. V této recenzi se proto budu zabývat pouze rozdíly (pro plné seznámení s počítačem je tedy dobré přečíst obě recenze).


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Mezi konektory došlo k několika změnám. Výbavu opustily FireWire 400 a klasický sériový port (ten je spolu s paralelním již jen v dokovací stanici). Jedno USB je však nyní připojeno k USB 3.0 řadiči Renesas, díky kterému má notebook konečně také rychlé univerzální rozhraní.

Celsius H710 je jedním z hrstky notebooků, které ještě ve výbavě ponechávají klasický slot pro karty PCMCIA (resp. CardBus). Pro běžného uživatele to už mnoho neznamená, ale v průmyslových podnicích se s ním stále připojují některá zařízení.

Výtku musím mít k rozložení USB, kdy vlevo je pouze jediné a všechny tři další jsou vpravo v místě, kde připojené kabely budou překážet v prostoru pro manipulaci s myší. Zde je velká škoda, že k nějaké změně nedošlo. Nicméně snaha výrobce byla zachovat původní šasi se vším všudy. Proto také na pozicích odstraněných konektorů stále najdete původní popisky.

Se zachováním šasi souvisí nezměněné rozměry 372 x 255 x 36 mm. Hmotnost je nyní 3,03 kg. K počítači je přibalen 120W napájecí adaptér s dlouhým dvoužilovým přívodním kabelem, který dohromady hmotnost navýší o 472 g. Celsius je těžší než jiné notebooky stejné úhlopříčky, ale mezi výkonnými stroji spadá spíše do průměru. Hmotnost na hranici 3 kg je stále ještě přijatelná pro častější přenášení.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice si ponechává stejné rozložení, které mají notebooky Fujitsu již mnoho let. Ani v této generaci nebyl přidán numerický blok, což by v některých aplikacích mohlo být na překážku. Neměl jsem možnost vyzkoušet předchozí model, ale u tohoto klávesnice není vůbec tuhá. Má naopak příjemný (hlubší) stisk, při kterém vydává tlumené duté klapání. Mezi klávesnicemi jednoznačně nadprůměr.

Dovolím si ještě poznamenat, že všechny LifeBooky a Celsiusy po přepnutí chování zástupného numerického bloku v BIOSu (na volbu "On/PadLock Off") umožňují psaní čísel při pouhém držení Fn bez nutnosti přepínat NumLock. Absence vyhrazeného numerického bloku tak pro mnohé nemusí být fatální.


pracovní plocha detail klávesnice

Ačkoli předchozí konfigurace dodávané do ČR byly vybaveny pouze touchpadem, nové již mají ve výbavě také trackpoint. Elektronika je opět od Synaptics, takže touchpadu se žádné změny nedotkly. Trackpoint hodnotím jako jeden z těch lepších, ačkoli pro pohodlnou práci mi u něj chybí třetí (prostřední) tlačítko kvůli snazšímu posouvání stránek.

Hlavní HW parametry

Zatímco v minulé generaci byly dovážené konfigurace vybavené čtyřjádrovým procesorem, v této generaci již mají všechny pouze dvoujádrový. V testované jde o Intel Core i7-2620M s výchozí frekvencí 2,7 GHz a režimem Turbo Boost až do 3,4 GHz. V současné době jde o nejvýkonnější dvoujádrový procesor pro notebooky, takže běžně na nedostatek výkonu asi nenarazíte.

Samotný notebook je připraven i pro čtyřjádrové procesory. Dostupné jsou však pouze u uživatelských konfigurací nebo skladových sestav ze zahraničí.

CPU-Z
specifikace čipu

Pro operační paměť jsou připraveny dva snadno dostupné sloty na spodku notebooku. V této konfiguraci jsou oba již v základu osazeny 4GB moduly, což dohromady dává 8 GB operační paměti typu DDR3 (1333 MHz).

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 50 721
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 18 152

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 115 562
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 54 951

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 5347 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 11536 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,16

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 3,09 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 7,1
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 7,5
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 10846 MB/s

Přestože se v nové generaci přešlo na dvoujádrový procesor, výkon je proti předchozímu Core i7-720QM o čtvrtinu vyšší v jednovláknových aplikacích a stejný v aplikacích vícevláknových. V žádném případě byste si tedy nepohoršili. Ve srovnání se základním moderním čtyřjádrovým modelem Core i7-2670QM je výkon s jedním jádrem stejný, ale vícevláknové aplikace poběží dvakrát rychleji.

Úložný prostor tvoří klasický 2,5“ pevný disk Seagate Momentus 7200.4 s kapacitou 500 GB a rychlostí ploten 7200 rpm. V rámci rychlejších disků tento spadá dnes již do průměru a mezi 7200rpm modely se už dají najít i o 20% výkonnější kousky.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 179 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 82,0 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,89 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Optická mechanika typu DVD Super Multi je vložena do šachty a výměna je možná za chodu za použití výsuvné páčky na boku. Místo mechaniky lze vložit sekundární baterii. V technických specifikacích na webu výrobce překvapivě není uvedena možnost adaptéru s druhým pevným diskem.

Pro Fujitsu je charakteristická špičková konektivita. Vedle gigabitového Ethernetu nechybí trojice bezdrátových technologií - Wi-Fi /n (2,4 i 5 GHz), Bluetooth a WWAN modul (3G modem). Jednotlivé způsoby připojení lze spravovat prostřednictvím předinstalované utility a rychlé vypnutí bezdrátových funkcí umožňuje hardwarový posuvný přepínač na pravém boku.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Testované kusy obou generací sdílejí stejný 15,6" displej s rozlišením Full HD (1920x1080). Zůstaly tedy velmi dobré parametry obrazu a nadstandardní maximální svítivost.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Na rozdíl od displeje, grafická karta byla nahrazena. Původní NVIDIA Quadro FX880M se vyměnila za novější generaci spadající do stejné třídy - NVIDIA Quadro 1000M. K čipu jsou 128bit sběrnici připojeny čtyři paměťové čipy GDDR3 s celkovou kapacitou 2 GB. Quadro 1000M vychází z přetaktovaného čipu GeForce GT 540M, výrazně optimalizovaného a certifikovaného pro použití s profesionálními DTP a CAD/CAM aplikacemi. Základní vlastnosti však zůstaly zachovány beze změny, což znamená podporu DirectX 11, SM 5.0 a výbornou akceleraci Full HD videí.

Grafické jádro v procesoru je deaktivované a nelze na něj nijak přepnout. Výměnnou za vyšší spotřebu je tímto omezena možná nekompatibilita s některými programy a zajištěna plná funkčnost výstupu DisplayPort v režimech s vyšší barevnou přesností (integrované jádro je omezeno na 8 bitů na barevnou složku).

GPU-Z
specifikace čipu

Oba grafické výstupy jsou na notebooku přístupné zezadu a jde o VGA s DisplayPortem. Oba tyto výstupy mohou fungovat současně v režimu rozšířené plochy, pokud je vypnutý interní displej. DisplayPort může fungovat také v režimu kompatibility jako DVI nebo HDMI.

Dokovací stanice je vybavena výstupy VGA, DisplayPort a single-link DVI-D. Bohužel tuto stanici Fujitsu s notebookem nedodalo, a tak nebylo možné otestovat, zda může fungovat současně DisplayPort v režimu kompatibility současně s DVI. Pokud ovšem použijete jeden monitor s nativním vstupem DisplayPort a druhý s DVI, mělo by být možné využití obou digitálně připojených obrazovek.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 8300
  • 3DMark Vantage: P4358 (GPU: 3647, CPU: 10487)
  • 3DMark 11: P1023 (Graphics: 909, Physics: 4314)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 6,7
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,7

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 6603 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 26,27 fps

SPEC viewperf 10 – Composite / 1280x1024 (fps)

  • 3ds max (3dsmax-04): 50,96
  • CATIA (catia-02): 52,41
  • EnSight (ensight-03): 41,91
  • Maya (maya-02): 59,82
  • Pro/ENGINEER (proe-04): 46,94
  • SolidWorks (sw-01): 57,59
  • UGS Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-01): 36,23
  • UGS NX (ugnx-01): 30,27

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 18,45
  • EnSight (ensight-04): 11,80
  • LightWave 3D (lightwave-01): 36,66
  • Maya (maya-02): 34,34
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 8,33
  • SolidWorks (sw-03): 25,57
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 17,52
  • Siemens NX (snx-01): 14,12

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1280x720: 21,9 fps
  • 1920x1080: 11,5 fps

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
Stalker
S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat Benchmark (1280x720, DirectX 11)

V herních testech se výkon pohybuje díky vyššímu taktu lehce nad GeForce GT 540M. V profesionálních aplikacích však Quadro 1000M podává výkon 3-8x vyšší a hodí se zde tedy více než podstatně komplexnější hi-end herní grafické čipy. Díky většímu počtu shaderů a rasterizačních jednotek je také výrazný nárůst výkonu proti předchozí Quadro FX880M.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Chlazení a provozní hluk

Vnitřní komponenty doznaly velkých změn, což se projevilo také v nárocích na chlazení. Jeho návrh s výdechem vlevo a nasávacími otvory vpředu, vzadu i na spodku sice zůstal stejný, ale tepelné vyzařování součástí zejména v klidu je teď menší. Svůj podíl má na tom úspornější dvoujádrový procesor.

Při kancelářské práci je ventilátor většinu času vypnutý a k jeho zapnutí dochází vždy jen na chvíli po několika minutách provozu. Použitá nejnižší rychlost je navíc velmi tichá, takže jinde než v tiché místnosti bez dalších ruchů si spuštěného chlazení ani nevšimnete. Většinu času vás tak bude doprovázet pouze šumění 7200rpm pevného disku.

V intenzivní zátěži je situace jiná. Do 10 sekund od spuštění náročné úlohy se ventilátor postupně rozjede na vyšší rychlosti, ve kterých se drží až do jejího ukončení. Hluk je podstatně intenzivnější a slyšet je i v místnosti s běžným ruchem více osob. Existují i tišší pracovní stanice v zátěži a Celsius spadá spíše do průměru v rámci kategorie.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 31,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,5°C
  • klávesnice vlevo = 33,2°C
  • klávesnice vpravo = 29,8°C
  • spodek maximum = 36,9°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 38,3°C
  • napájecí adaptér = 32,9°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 28,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,7°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 25,6°C
  • klávesnice vlevo = 32,6°C
  • klávesnice vpravo = 30,8°C
  • spodek maximum = 46,8°C (vlevo uprostřed)
  • výdech chlazení = 50,8°C
  • napájecí adaptér = 44,9°C

teplota okolí při měření: 22°C

Jelikož se při kancelářské práci ventilátor netočí, zdržuje se uvnitř počítače teplo. Je to ve výsledku znát na levé části spodku šasi, která je vlažná, zatímco pravý bok je celý studený. Vyšší teploty spodku jsou znát až v zátěži, kdy se uvnitř projeví výkonné komponenty - pak je lepší počítač nemít na klíně. Přesto díky dobře konstruovanému chlazení nejsou teploty o moc vyšší, ani když je notebook položený na nerovném povrchu (který ucpe všechny otvory na spodku).

Přes klávesnici a opěrky rukou se žádné teplo nepřenáší. Pokud tedy se svým počítačem pracujete především na stole, nebude vás Celsius H710 v pohodlí omezovat bez ohledu na zatížení. Jste-li odsouzeni k práci s notebookem na klíně, jistě vás potěší pokrytí levé části spodku měkkou izolační vrstvou, která snižuje přenos tepla z počítače na uživatele.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Velká, vpředu umístěná baterie má kapacitu 84 Wh a v našem standardním redakčním testu* s ní notebook vydržel 4 hodiny a 44 minut. Při kancelářské práci s vyšším jasem LCD a Wifi se můžete stále spolehnout alespoň na 3 a půl hodiny. Výdrž plně odpovídá neustálému běhu dedikovaného grafického čipu a Full HD displeji a spadá do průměru v rámci obdobně vybavené konkurence.

Kdo by chtěl lepší výdrž, musí sáhnout po sekundární baterii (41 Wh) místo optické mechaniky. S ní se výdrž navýší přibližně o 40%.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 19 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 47 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 77 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 83 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 28 W

Baterie se nabíjí stejně pomalu jako v minulé generaci. K plnému nabití jsou potřeba přibližně 4 hodiny. Při vysoké zátěži se nabíjení zpomalí a na plné nabití si počkáte klidně 10 hodin. Vzhledem k tomu, že napájecí adaptér má ve všech případech velkou rezervu, očekávám, že jde o nějakou ochranu kvůli delší životnosti, aby se baterie nenabíjela, když je vyšší teplota vnitřních komponent.

Příslušenství

Každého jistě potěší, že jsou v balení stále přiložena potřebná DVD se systémem i s ovladači, přestože je přítomné také recovery přímo na pevném disku (spouští se klávesou F8 při startu počítače a volbou Opravit počítač). Z krabice pouze zmizely instalační disky Windows XP. Jinak je vše při starém - oceňuji zejména čistou instalaci systému bez zbytečného bloatware.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace stojí 36 625,- Kč bez DPH (43 950,- Kč s DPH a je tou nejvybavenější v rámci nabídky v ČR. Dále jsou zde dostupné konfigurace s Core i5 či Core i7 quad.

Pro všechny notebooky řady LifeBook a Celsius je v ČR v ceně zahrnuta tříletá on-site NBD záruka s opravou u zákazníka (běžně do druhého dne).

Závěr

Celsius H710 je typická kvalitní pracovní stanice na cesty. V podání Fujitsu jde o velmi konzervativního zástupce této třídy s klasickým vzhledem a mnoha tradičními designovými prvky. Místo líbivého vzhledu byla na prvním místě ergonomie, což zde znamená tiché chlazení, dobrou klávesnici a kompletně matné zpracování. Navíc již v základu dostanete tříletou on-site záruku s opravou přímo u uživatele.

Vzhledem k ceně, za kterou se Celsius prodává, je překvapivé, že je osazen jen dvoujádrový procesor (byť velmi výkonný). Ten nabídne mírně vyšší výkon v aplikacích, které nejsou optimalizované pro více jader, ale bude za moderními čtyřjádry zaostávat ve vícevláknových úlohách (typicky rendering, komprimace videa). Při používání bez dokovací stanice pak ještě zamrzí nešikovné rozmístění USB. Nemění to ovšem nic na tom, že jde o povedený počítač.

Klady a zápory

+ odolná konstrukce a kvalitní dílenské zpracování
+ pohodlná klávesnice
+ pasivní chlazení při kancelářské práci

- pouze dvoujádrový procesor v dané ceně
- rozmístění USB

Vylepšete svůj notebook s Kingston HyperX 240 GB SSD.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Fujitsu Celsius H710
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7 2620M (2.70/3.40 GHz, 4 MB L3, 2400MHz QPI)
  • RAM (MB): 8192 DDR3-1333 (2x4096)
  • HDD (GB): 500 (Seagate Momentus 7200.4, 7200rpm, 16MB cache)
  • ODD: DVD SuperMulti DL (Optiarc DVD RW AD-7710H)
  • LCD: 15,6" TFT (matný)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: NVIDIA Quadro 1000M (2GB GDDR3, 128bit)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Intel 82579LM)
  • WiFi: Intel Centrino Ultimate-N 6205 AGN (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC269)
  • Polohovací zařízení: touchstyk + touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Professional (64bit, CZ/SK/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 84 Wh / 4h 44min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS, PCMCIA, ExpressCard 54, SmartCard, 1x USB 3.0, 3x USB 2.0, eSATA, VGA, DisplayPort
  • Rozměry: 372 x 255 x 36 mm
  • Hmotnost (kg): 3,03
Recenze

Diskuse