RECENZE: Fujitsu Lifebook AH530 - výkon za dostupnou cenu

31. 3. 2011 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jakub Larva

LifeBook AH530 cílí na uživatele, kteří hledají 15,6'' univerzální notebook s co nejlepším poměrem cena/výkon. Disponuje proto jak solidní výbavou tvořenou procesorem Intel Core a dedikovanou grafickou kartou AMD, tak i nízkou doporučenou koncovou cenou pod 13 000 Kč bez DPH.

Fujitsu Lifebook AH530 - výkon za dostupnou cenu

Základní popis

Mezi širokou veřejností se nachází poměrně velká skupina uživatelů, jenž od samotného počítače nevyžaduje extra pokročilé funkce či extrémní výkon. Důležitý je naopak poměr ceny a výkonu. V této oblasti se můžeme dostat na hranici od 10ti do 15ti tisíc korun. Zpravidla je však nutné si dát pozor na kvalitu zpracování a celkovou funkčnost. Nižší cena znamená kompromis především v použitých materiálech a dílenském zpracování, nebo také provozní hlučnosti, výdrže na baterii a teplot, kterých notebook při práci dosahuje. Přesně do těchto vod cílí Fujitsu s novým LifeBookem AH530.

Notebook je celý oděn do černých plastů v kombinaci lesklých a matných povrchových úprav. Lesklé plochy jsou navíc obohaceny o karmínové provedení. Pro představu se dá vzdáleně přirovnat k metalíze, ale s mnohem menší výrazností stříbrných částeček. Lesklé plochy nalezneme, kromě víka notebooku, také po stranách klávesnice a pod ní. Kvalita zpracování je na poměrně dobré úrovni. Jednotlivé přechody lícují k sobě a i při promačkání nikde nevržou. Oba panty víka jsou pevné a kladou trochu větší odpor při pohybu, což hodnotím spíše kladně. Víko notebooku je náchylnější na tlak ze zadní strany, který se projevuje zkreslením displeje. Celkově si dovedu představit, že se s notebookem bude uživatel častěji přesunovat, pozor by si však měl dát právě na displej, jenž je sice tenký, ale zato náchylnější na případné nárazy.

Po designové stránce působí testovaný LifeBook příjemným dojmem. Na atraktivitě mu jistě přidává použití lesklých plastů, které jsou však na druhou stranu náchylnější na otisky po prstech a prach. Provedení je spíše decentní, což v praxi znamená, že výrobce doplnil černé plochy pouze logem a menším nápisem Fujitsu na víku. Nikde nenajdeme žádné výrazné prvky, vše je sladěno do jednotného stylu.

Nabídka rozhraní a portů není vůbec špatná. K dispozici má uživatel tři USB 2.0 porty, HDMI, VGA a LAN konektory či slot pro ExpressCard, díky němuž lze notebook rozšířit o další zařízení či porty. Nechybí samozřejmě audio konektory a čtečka paměťových karet, které nalezneme na přední straně. Zajímavý je fakt, že výrobce umístil na notebook dva otvory pro zámek Kensington, což není zcela běžné, ale nevyvozuji z toho žádné závěry. Jeden z nich se nachází na zadní straně a druhý na pravé spolu s DVD vypalovací mechanikou a jedním ze tří USB portů. Napájecí konektor se připojuje hned vedle DVD mechaniky a vzhledem k zahnutému tvaru, je třeba dbát na to, aby mířil směrem dozadu, jinak brání v otevření mechaniky.

Na vnitřní stranu notebooku umístil výrobce kromě klávesnice a touchpadu jen několik málo prvků. Nad klávesnicí svítí modře hlavní tlačítko, hned vedle pravého reproduktoru. V levém dolním rohu stejnou barvou svítí šestice diod pro signalizaci zapnutí bezdrátových technologií, stavu, v němž se notebook z hlediska provozu nachází, nabíjení baterie, činnosti pevného disku a nakonec také zapnutí Capslocku a Numlocku.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Vzhledem k pořizovací ceně hodnotím design a provedení notebooku dobře. Jinak pevné provedení kazí pouze slabší víko. Rozměry notebooku čítají 378 x 250 x 36,5 mm, hmotnost 2,49 kilogramu patří k nižším v dané velikosti. Z hlediska mobility se jedná o průměr.

Klávesnice a ovládací prvky

Velkým kladem použité klávesnice je bezesporu odolnost proti polití běžnými tekutinami. Při nechtěném převrhnutí nápoje by tak mělo stačit nechat tekutinu vytéct. Pokud se jedná o obyčejnou vodu, má uživatel štěstí a po vyschnutí může pracovat dále. Nevýhodou jsou však nápoje, které zanechávají usazeniny nebo lepí. Po vyschnutí tak mohou klávesy zatuhnout a je lepší si nechat klávesnici odborně propláchnout. V každém případě se uživatel vyhne nenávratnému poškození, ke kterému jinak dochází, pokud tekutina zateče pod klávesnici k samotné elektronice.

Klávesnice obsahuje všechny ovládací prvky notebooku, jelikož nikde mimo ní nenalezneme žádná dodatečná tlačítka čí ovládací panely. Její součástí je také numerický blok v plné velikosti. Na první pohled se klávesnice zdá poněkud nepřehledná, což zapříčiňují kromě jednobarevných popisek kláves také menší rozestupy mezi nimi. Na druhou stranu například numerický blok nijak nepřesahuje do druhé části klávesnice a snadno si ho tak lze odmyslet. Až na výjimky je většina kláves v plné velikosti a po zvyknutí si na to, kde se která nachází, se na klávesnici píše poměrně dobře. Kladem je právě nižší zdvih kláves a jejich adekvátní tuhost. Celkově pozitivní dojem kazí jednobarevné provedení. Funkčních kláves nalezneme jen poskrovnu. Klávesy F3 až F11 nabízí v kombinaci s Fn možnost nastavení například hlasitosti, intenzity displeje, vypnutí touchpadu, aktivaci bezdrátových technologií či přepnutí do režimu ECO. V tomto režimu dochází k automatickému vypnutí bezdrátových funkcí, ztlumení zvuku a přepnutí do PowerSaving režimu.

Pod klávesnicí je uživateli k dispozici touchpad se dvěma stříbrnými tlačítky. Již na první pohled si všimneme menších rozměrů, jejichž důsledek je menší využitelná plocha pro pohyb kurzoru. Pro práci, která vyžaduje častější použití kurzoru, tak uživatel pravděpodobně sáhne po myši externí. Samotná citlivost dotykové plochy a tlačítek je však dobrá.

V ergonomii LifeBook AH530 nijak nevyniká, ale zároveň neobsahuje žádné vyloženě nepříjemné neduhy. Vytknout je třeba pouze horší orientaci na klávesnici a menší plochu touchpadu.


pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Výpočetní výkon má na starosti dvoujádrový procesor Intel Core i3-370M s frekvencí 2,4 GHz a 3MB L3 cache. Jedná se o procesor nižší střední třídy, jenž nabízí s rezervou dostatek výkonu jak pro většinu běžných aplikací, tak i pro hraní her, kde bude více záležet především na grafické kartě. Díky funkci Hyper-Threading lze počítat až čtyři vlákna současně. Jediným mínusem procesoru je fakt, že nedisponuje funkcí Turbo Boost, která by jeho výkon mohla ještě zvýšit.


specifikace čipu

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 34 798
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 15 369

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 86 457
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 54 522

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 518
  • Rendering (Multiple CPU): 1 129
  • Multiprocessor Speedup: 2.18

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 3 260
  • Rendering (Multiple CPU): 7 581
  • Multiprocessor Speedup: 2.33

Windows 7 - CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 6,7

Přítomnost takto výkonného procesoru je velmi pozitivní a uživatel se tak nemusí obávat, že by zakoupil notebook, který zanedlouho přestane stačit moderním aplikacím. V renderovacích testech obstál notebook velmi dobře a dosahuje tak uplatnění nad rámec běžného domácího využití.

Jako hlavní systémový disk slouží Hitachi Travestar s kapacitou 500 GB a rychlostí 5400 otáček za minutu. Jedná se sice o pomalejší verzi, na druhou stranu stále více než dostačující.

Základní deska je osazena dvěma 2GB DDR3 moduly dávající dohromady 4 GB operační paměti.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 192,77 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 63,6 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 22,9 ms
  • Windows 7 - Index přenosové rychlosti: 5,7

Jak jsem již zmínil v úvodu, notebook je doplněn o standardní DVD vypalovací mechaniku. V tomto ohledu se jedná o standardní provedení.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a 3D grafika

Notebook je osazen 15,6" LCD displejem s nativním rozlišením 1366 x 768. Jeho kvalita odpovídá průměru v této kategorii a lehce z ní vystupuje dobrými bočními pozorovacími úhly.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Příjemným překvapením je použití poměrně výkonné grafické karty ATI Radeon HD 6530M s 1 GB GDDR3 paměti (128bit). Karta podporuje nejnovější technologie jako DirectX 11 či Shader Model 5.0. S touto kartou si lze zahrát i nějakou tu novější hru, byť na střední úroveň detailů, což je vzhledem ke kategorii tohoto notebooku velký bonus. Díky HDMI konektoru není problém připojit externí obrazovku a vychutnat si i filmy ve Full HD rozlišení.


specifikace čipu

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 25 633
  • 3DMark 05: 12 700
  • 3DMark 06: 7109

Windows 7 - grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 6,7
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,7


Stalker: Call of Pripyat

(1366x768, EFD Light, Medium)


Grafický výkon testovaného notebooku mě mile překvapil. Ve hře STALKER na střední úroveň detailů dosahovala průměrná rychlost snímků za sekundu hodnoty mezi 47 a 68. Lze tak říci, že notebook je skutečně schopný si poradit i s aktuálnějšími herními tituly.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Přestože notebook nabízí dobrou podporu pro všechny typy multimédií, ať již díky výkonu či HDMI konektoru, z hlediska ovládání bychom hledali nadstandardní funkce jen marně. Na klávesnici se nenachází ani základní tlačítka pro ovládání přechodu mezi skladbami.

Reproduktory jsou u LifeBooku AH530 pouze v základní kvalitě a pro sledování filmů bych určitě doporučil připojit sluchátka či externí repro-soustavu. Integrovaným reproduktorům chybí výkon jak v basových, tak i středobasových tónech.

Notebooku samozřejmě nechybí webkamera alespoň v 1,3 Mpix kvalitě. O funkčnost se stará aplikace CyberLink YouCam. Kromě různých funkcí je tato aplikace schopná také nastavit tři úrovně rychlosti závěrky a tím ovlivnit jednak zrnitost a také plynulost obrazu.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

Na zabezpečení nebývá v této cenové kategorii běžně brán zřetel, LifeBook AH530 však v tomto směru disponuje rozšířeným základem - kromě dvou otvorů pro zámek Kensington nabízí v BIOSu možnost nastavení hesla supervisora a uživatele stejně jako pro pevný disk. Navíc lze vynutit zadání uživatelského hesla a hesla pro přístup k pevnému disku zvlášť po nabootování systému.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení notebooku je řešeno pomocí sacích otvorů na spodní straně notebooku, převážně v prostřední a levé části, a výdechem na levém boku těla notebooku. Hlučnost si zaslouží pochvalu v režimu nižšího vytížení procesoru, kdy si ventilátoru všimneme jen letmo. V zátěži je notebook již o znatelně hlučnější, přesto však nepřesahuje rušivou hranici. V BIOSu lze nastavit i druhý režim ventilátoru, ve kterém se jeho otáčky tak často nezpomalují, ale zato teploty v mírné zátěži znatelně klesají.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 29,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,8°C
  • klávesnice vlevo = 32,5°C
  • klávesnice vpravo = 32,2°C
  • spodek maximum = 35,0°C (levá strana)
  • výdech chlazení = 34,1°C
  • napájecí adaptér = 37,6°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 29,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 25,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 39,2°C
  • klávesnice vlevo = 38,9°C
  • klávesnice vpravo = 36,6°C
  • spodek maximum = 41,5°C (vlevo vpředu)
  • výdech chlazení = 52,2°C
  • napájecí adaptér = 49,1°C

teplota okolí při měření: 24,1°C

Volba hlučnějšího režimu ventilátoru je v praxi jasnou volbou. Tišší mód je sice méně rušivý, ale za cenu cca o 3 stupně vyšších teplot, což už je přeci jen znát, především na povrchu klávesnice. Celkově hodnotím chlazení lehce pozitivně. Hlučnost v zátěži je sice lehce zvýšená, ale vzhledem k ceně notebooku a jeho výkonu se jedná o přijatelný kompromis.

Baterie

Vzhledem k vyšší spotřebě notebooku dané dedikovanou grafickou kartou je na kapacitu baterie kladen vyšší nárok. Dodávaná 48Wh Li-Ion baterie nakonec udržela notebook v našem testu zapnutý po dobu tří hodin, což je vzhledem k použitým komponentům dobrá hodnota.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 24 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 57 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 55 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 71 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 36 W

BIOS

Testovaný BIOS ve verzi 1.1 obsahuje krom zmíněného zabezpečení také několik dalších zajímavých funkcí. Například lze deaktivovat druhé jádro či podporu Hyper-Threadingu. S možností vypnout tyto vlastnosti procesoru jsem se ještě nesetkal. Dalšími zajímavými funkcemi je například probouzení PC přes LAN či volba režimu ventilátoru mezi Silent a Normal.

Příslušenství

Softwarová výbava zahrnuje 64-bitové Windows 7 Home Premium a několik málo aplikací. Především Fujitsu LaunchCenter, které se stará o základní funkce nastavení notebooku, instalace softwaru a obsahuje také několik základních aplikací pro diagnostiku a opravu systému. Mezi software třetích stran patří Norton Internet Security, Office 2010 nebo Nero Essentials. Vše samozřejmě v Trial verzi.

Ceny a záruka

Testovaný model Fujitsu LifeBook AH530 s procesorem Intel Core i3-370M, 4 GB RAM a grafickou kartou Radeon HD 6530 je k dostání za doporučenou koncovou cenu 12 500 Kč bez DPH (15 000 Kč s DPH). Na trhu by se měly objevit také další verze s Pentium DualCore procesory či integrovanými grafickými kartami Intel HD.

Závěr

Testovaný LifeBook AH530 nabízí v dané cenové kategorii velmi pěkný výkon nejen pro běžné aplikace, ale i pro práci s multimédii či hraní her. K tomu přidává odolnou klávesnici proti případným nešťastným náhodám, a to vše za přijatelnou koncovou cenu. Mezi kompromisy, které bylo třeba udělat, bych zařadil především měkčí materiály šasi a víka, na druhou stranu celková pevnost nebyla touto skutečností nijak vážně dotčena.

Klady a zápory

+ poměr cena/výkon
+ klávesnice odolná proti polití

- měkčí víko

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Fujitsu Lifebook AH530

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Fujitsu LifeBook AH530
  • Instalovaný procesor: Intel Core i3-370M (2,4 GHz, 3MB L3)
  • RAM (MB): 4096 MB (2x 2048 DDR3-1066 MHz)
  • HDD (GB): 500GB (Hitachi Travelstar HTS545050B9A300, 5400ot, 8MB, SATA II)
  • DVD: Matshita DVDRW
  • LCD: 15,6"
  • LCD rozlišení: 1366 x 768
  • Video: Radeon HD 6530M 1GB
  • LAN: Realtek 10/100/1000
  • WiFi: Atheros AR9285 802.11 b/g/n, Bluetooth 2.1
  • Zvuková karta: Realtek HD
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Windows 7 Home Premium 64-bit
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 48Wh / 2h 59min
  • Rozhraní: 2x audio in/out, 3x USB 2.0, HDMI, VGA, Express Card 34/54 mm, LAN, SD/MMC/MS PRO
  • Rozměry: 378 x 250 x 36,5 mm
  • Hmotnost (kg): 2,49 kg
Recenze

Diskuse