RECENZE: Fujitsu LifeBook E780 FP - firemní dříč

13. 1. 2011 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Miroslav Hoffmann

Ve Fujitsu vyrobili typického zástupce pracovních notebooků s velmi dobrým výkonem a konzervativním vzhledem, který však nepostrádá ani určitou dávku elegance. Model s procesorem Intel Core i7, grafikou Nvidia, rychlým pevným diskem a Windows 7 Professional je výrobcem ceněn na více než 30 tisíc Kč bez DPH, cena je však vyvážena mnoha nadstandardními položkami, které nejsou hned na první pohled patrné.

Fujitsu LifeBook E780 FP -  firemní dříč

Základní popis

LifeBook E780 FP designově vychází z výrobcem oblíbené černo-stříbrné (popř. černo-bílé) kombinace se světle šedou klávesnicí, díky které si i podnikový přístroj zachovává určitou originalitu a s jinou značkou si ho snad ani nelze splést. Zavřený je téměř celý černý, pouze ze tří stran je vidět stříbrný proužek po obvodu základny. Testovaný kus má matné víko ze slitiny hořčíku (avšak u levnějších konfigurací se můžete setkat i s 'pouhým' plastem), pruh na jeho horní straně ukrývá antény bezdrátových sítí a je proto plastový. Víko je úplně jednoduché a rovné, oživené pouze logem a názvem výrobce - tedy takové, jaké má u firemního produktu být. Spodní strana je vyrobena z kvalitního černého plastu, narozdíl od minule testovaného 14'' kolegy tu ale není jeden velký kryt, který téměř kompletně obnaží vnitřnosti notebooku. Zde se musíme spokojit s dvěma menšími krytkami, z nichž jedna ukrývá moduly RAM a druhá pevný disk. Malá podlouhlá krytka umožňující vysát chlazení však naštěstí zůstala, dokonce je zde (pravděpodobně kvůli dedikované grafice) ještě jedna navíc. Další zajímavostí (i když očekávatelnou) je dokovací konektor, zaujme také polep z broušené kůže, omezující přenos tepla na tělo uživatele. Akumulátor nevyplňuje zadní stranu základny jak je běžnější, naopak má své přesně vymezené místo u pření hrany. Z tohoto důvodu není možné využít primární baterii s vyšší kapacitou, samozřejmě je ale možné použít baterii přídavnou. Jak se však záhy ukáže, existují k tomu dobré důvody.

Vnitřek notebooku je z velké části z různých odstínů stříbrné a šedé barvy. Ze stříbrného plastu jsou opěrky zápěstí, perforace po stranách klávesnice ukrývající reproduktory, ale také tlačítka touchpadu a TouchSticku. Samotný touchpad je světle šedý, klávesnice je ještě o odstín světlejší. Zbytek základny nad klávesnicí je stejně jako rám displeje z černého plastu. Design je čistě subjektivní věc, a tak si na vzhled a volbu kombinací barev musí každý udělat vlastní názor. Co by však v tomto segmentu mělo potěšit každého, je naprostá absence lesklých materiálů - konzervativci mohou jásat.

Víko je zajištěno zámkem - ten ale není posuvný, reaguje na stisknutí. To v kombinaci s ideálně nastavenou třecí silou kloubů umožňuje otevření notebooku jednou rukou. Klouby jsou udělané 'po staru', nezaklápí se tedy za základnu a tak je maximální úhel otevření více, než 180°. Displej drží svou pozici dobře, vzhledem k jeho velikosti se však při otřesech mírnému pohupování nevyhne.

Zpracování LifeBooku je na dobré úrovni, i když etalonem třídy se asi nestane. Ač je vyrobeno ze slitiny hořčíku, silnějšímu tlaku se víko neubrání a dochází při něm k vlnění obrazu na displeji, při běžném používání však ke zmíněným projevům nedochází. U různých značek často kritizovaný rámeček displeje je zde zpracován precizně a svou funkci tak plní na jedničku. Trochu zklamaný jsem byl z pevnosti základny, i když samotné plasty jsou tvrdé a kvalitní. Mírné prohýbání na spodku v místě optické mechaniky je běžný jev, celoplastová konstrukce základny se ale podepsala na její ochotě prohnout se při tlaku na palmrest v blízkosti touchpadu. Abych to tedy upřesnil - neprohýbají se opěrky, ale celá základna. Předpokládané výztuhy v základně by tedy mohly být zpracovány lépe, celý 'problém' by se ale vyřešil přidáním gumové podložky do středu základny - šasi stojí pouze čtyřech. Notebook ale nijak nevrže ani v něm nepraská a pocitově působí vcelku robustním dojmem. Lehce kritické hodnocení odolnosti je však nutné brát v kontextu k ceně - v segmentu domácích přístrojů by testovaný stroj neměl pravděpodobně konkurenci, při ceně kolem 40 tisíc se ale dají najít lépe zpracované kousky, tento spadá spíše do průměru. Ve Fujitsu si jsou však svými výrobky jistí, a tak hned v základu je k notebooku poskytována tříletá On-site záruka. Pokud si chce být zákazník jistý úplně, může si (navíc za poměrně nízkou cenu) dokoupit pojištění proti náhodnému poškození. To se v celkové pořizovací ceně bez problémů ztratí a těch několik chybiček pak nemá cenu vůbec řešit.

Jestliže se zpracování dá považovat v dané třídě za střed, v oblasti konektivity se jedná o jednoznačný nadprůměr a těžko si vzpomenete na něco, co by testovanému stroji mohlo chybět. Přední strana je na rozhraní nejchudší, nachází se zde pouze universální čtečka karet (SD/MMC, MS). Pak ale nastane doslova konektorová smršť - na pravé straně najdeme tři USB porty a zámek KensingtonLock, zbytek zabírá v modulární šachtě usazená optická mechanika s páčkou pro její snadné vyjmutí. Opačná strana nabídne směrem od uživatele ExpressCard (54mm), PCMCIA slot, čtečku karet Smart Card a čtvrté USB. Za ním je jeden z výdechů chlazení, pak ale nabídka pokračuje dvěma audiokonektory, FireWire, eSATA a konektorem napájení. Výčet uzavírá strana zadní, která hostí DisplayPort, konektor Ethernetu, analogový VGA a další KensingtonLock. Třešničkou na dortu je pak archaický, ale v některých aplikacích stále využitelný RS-232, zapomenout nesmím ani na již zmíněný dokovací konektor, který má své místo na spodku základny.

Indikační LED svítí v základu zeleně a modře, pouze v některých případech se jejich barva změní na oranžovou (např. při nabíjení). V přední hraně základny indikátor zapnutí, stavu napájení a primární a sekundární baterie. V pravém rohu nad klávesnicí mají svou indikaci zámky klávesnice, je zde i kontrolka činnosti pevného disku a druhá LED informující o zapnutí či uspání přístroje. Poslední LEDka má informovat o přepnutí na Eco režim, stejně jako v minulém testu ale z nějakého důvodu nesvítí. Kontrolky mají příjemnou intenzitu a neoslňují ani v šeru.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Rozměry 372 x 255 x 36mm jsou až na výšku běžné pro 15,6'' notebook, váha je ale díky výkonu a výbavě na horní hranici průměru, konkrétně 2,75 kg. Při každodenním cestování se LifeBook docela pronese, především pokud k němu přibalíte i adaptér s výkonem rovných 100W (adaptér samotný je však na svůj výkon poměrně lehký). Dobrý batoh cestování ale značně usnadní a kdo si pořídí takto výkonný a vybavený stroj, ví jistě proč a s vyšší váhou počítá. Jako pouhý zápisník do školy se tento model prostě nehodí a byla by ho pro tuto činnost i škoda.

Klávesnice a ovládací prvky

Opět tu máme pro LifeBooky typickou, téměř bílou klávesnici klasické konstrukce. U 14'' modelu jsem si postěžoval, že klávesnice nevyužívá dostupnou plochu, tu samou klávesnici (alespoň co se rozložení a rozměrů týče) najdete i v tomto 15,6'' kousku. Na každé její straně je cca 4,5cm volného místa, které výrobce využil k instalaci reproduktorů, raději bych tu ale viděl velkoryseji rozvrženou klávesnici. Od minule se alespoň zlepšil potisk kláves, nyní má tmavší odstín a je tak lépe viditelný v šeru. Co však zůstalo, je naprostá absence anglických znaků na klávesnici a to by se u profi notebooků podle mě stávat nemělo. Je sice hezké, že výrobce si ušetřil práci a klávesy nabízí kromě české rovnou i slovenskou lokalizaci, to však např. programátorovi příliš nepomůže. Samotná klávesnice je ale tichá a píše se na ní docela dobře, nijak významně se ani neprohýbá a navíc by měla být odolná proti polití (netestováno). Potěší také odsazené kursorové klávesy.

Kromě klasického Synaptics touchpadu pouze podprůměrné velikosti se výrobce rozhodl implementovat ještě polohovací zařízení tradičně veřejností nazývané TrackPoint, zde se však (ze zřejmých důvodů) jmenuje TouchStick. K touchpadu se toho moc napsat nedá - dotyková ploška má příjemný matný povrch a tak se po ní prst dobře posouvá, pohyb kursoru je plynulý a jsou tu dvě samostatná tlačítka s příjemně jistým stiskem, prostřední tlačítko myši je suplováno čtečkou otisků prstů. Jediná výtka by tak mohla směřovat pouze rozměrům touchpadu. TouchStick má svá tlačítka usazena nad touchpadem tak, aby při jejich použití nebylo nutné odkládat prsty z klávesnice. Citlivost TouchSticku na tlak je velmi dobrá, kursor se jím dá posouvat s milimetrovou přesností. Příliš se mi však nelíbilo, že je jeho čepička snad až příliš zapadlá mezi klávesy a dá se tak hůř nahmatat.

Mechanických tlačítek je na notebooku hned několik. Jedno je v pravém boku základny a na starosti má vypínání či zapínání bezdrátových sítí. Zbytek je soustředěn vpravo nad klávesnicí a kromě tlačítka zapnutí je tu přepínání bezdrátových adaptérů, spuštění prohlížeče, tlačítko Eco režimu, přepínání výstupů z grafické karty a tlačítko rychlého uzamčení počítače. Všechna tato tlačítka se dají pomocí dodaného SW přeprogramovat a tak se fantazii meze nekladou.


pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Notebook je postaven na čipové sadě Intel QM57 a CPU Intelu z rodiny vPro, které se díky podpoře různých pokročilých funkcí (třeba pro vzdálenou správu či zabezpečení) objevují v business strojích velmi často. Dvoujádrový Core i7-620M pracuje na základní frekvenci 2,67GHz a obsahuje 4MB L3 cache, vyroben je vyspělým 32nm procesem a mezní TDP je stanoveno na 35W. Procesor obsahuje všechny moderní funkce, které se v tomto segmentu dají očekávat. Nepřekvapí tak podpora HW virtualizace, nebo Intel SpeedStep, který umožní úsporný provoz na kmitočtu 1,2 GHz. Protipólem SpeedStepu je funkce Turbo, která dovolí přetaktovat zatížená jádra na 3,07GHz, příp. jedno jádro na vysokých 3,33GHz. Dvě fyzická a čtyři virtuální jádra testovaného procesoru podávají velmi dobrý výkon, který mezi mobilními dvoujádry (a nejen mezi nimi) patří mezi špičku. Aby také ne - v současnosti se jedná o druhý nejsilnější běžně prodávaný model v nabídce Intelu (hned po i7-640M na 2,8GHz), který v mnoha aplikacích překonává i čtyřjádrové modely. Práce v systému je tak velmi svižná (svůj podíl má i rychlý pevný disk) a procesor se nezalekne ani náročných výpočetních či multimediálních úloh.

cpu-z
specifikace čipu

Testovaný kus je osazen dvěma 2GB moduly operační paměti, celkové množství jsou tedy dostatečné 4GB, i když leckdo by mohl při pohledu na cenovku očekávat více. Paměť je typu DDR3 a pracuje na frekvenci 1066MHz.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 40 830
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 21 400

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 97 123
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 86 160

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 675
  • Rendering (Multiple CPU): 1335
  • Multiprocessor Speedup: 1,98

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4243
  • Rendering (Multiple CPU): 9157
  • Multiprocessor Speedup: 2,16

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 6,8
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 5225 MB/s

Pevný disk s kapacitou 500GB a 7200 otáčkami za minutu dodala společnost Seagate. Disk je připojen přes rozhraní označované jako SATA 3Gb/s a disponuje oproti 5400 otáčkovým diskům dvojnásobnou vyrovnávací pamětí, k dispozici je tedy plných 16MB. Díky těmto parametrům dosahuje disk velmi vysokého výkonu a v mobilním segmentu patří oprávněně mezi špičku. V testu 14'' sourozence (LifeBook S710) jsem si postěžoval na nepřítomnost pohybového čidla. Evidentně se však jednalo pouze o softwarovou záležitost - LifeBook E780 používá stejný model pevného disku a zde je to již v pořádku. Vybírat můžete ze tří úrovní citlivosti, první dvě jsou však nastaveny tak citlivě, že se disk zastaví často i při pouhém psaní na klávesnici, občas čidla vyhodnotí jako nepřiměřenou i vibraci samotného disku. Dá se však nastavit i vlastní profil, při jehož nastavování software vyzývá uživatele k běžným pohybům s přístrojem, aby mohl odhadnout, co je ještě v pořádku a co je už za hranicí. K pevnému disku mám však jednu připomínku - mohl by být lépe usazen (možná pouze chyba kusu). Při položení notebooku na dřevěnou desku stolu se do ní vibrace docela silně přenáší a v nočním tichu to je rušivé.

Přístroj je osazen optickou mechanikou typu DVD Super-Multi od Optiarc. Mechanika sama o sobě žádnými nadstandardními možnostmi nedisponuje, je ale usazena v modulární šachě a dá se tedy pomocí pákového mechanismu snadno vysunout a místo ní umístit sekundární baterie nebo další SATA disk, či jen záslepka na snížení hmotnosti.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 94,68 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 88,0 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,9 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

V notebooku se nachází kompletní komunikační výbava - gigabitová síťovka od Intelu a Wi-Fi modul 6200AGN od stejného výrobce. Karta podporuje pásma a/b/g/n a také technologii Intel Wireless Display, která umožňuje bezdrátový přenos obrazu. Zde však kvůli absenci integrované grafiky využití nenajde. Standardní duo technologií doplňuje Bluetooth 2.1 + EDR a také UMTS modul Sierra Wireless Gobi 2000. Stačí tedy vložit SIM a internet je k dispozici v podstatě kdekoliv.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.

Displej a grafika

V testovaném kusu je osazen matný 15,6'' displej s poměrně vysokým rozlišením 1600 x 900 pixelů, přesný typ se bohužel nepodařilo zjistit. Sice jsem se ještě pořád nestal příznivcem 'moderního' širokoúhlého poměru stran 16:9, ale při tomto a vyšším rozlišení už není tento handicap tak omezující (i když 1050 pixelů na výšku by bylo krásných). Zobrazení monitoru je sice trochu do studena, ale pak jsou tu již jen samá pozitiva. Rozsah minimálního a maximálního jasu je velmi slušný, a tak se dá s notebookem pracovat v úplné tmě, stejně jako ve venkovním prostředí. Největší pochvalu si však displej zaslouží za (na poměry TN technologie v noteboocích) velmi dobré pozorovací úhly, což je výrazné plus.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Jako grafickou kartu použili ve Fujitsu na firemní notebook poměrně výkonný model Nvidia GeForce GT 330M, osazený 1GB DDR3 paměti na frekvenci 790MHz. Karta obsahuje 48 unifikovaných shaderů a jádro tikající na standardním kmitočtu (575MHz) komunikuje s pamětí skrz 128 bitovou sběrnici. Výroba je provedena 40nm procesem a verze DirectX se ustálila na čísle 10.1. Karta podává velmi dobrý výkon v multimediálních aplikacích, akcelerace videa jí nedělá žádný problém. Ani herní výkon není špatný, starší hry jdou bez problémů i v nativním rozlišení, u těch novějších bude občas nutné snížit detaily. Prostě dobrá střední třída. Nvidia Optimus k dispozici bohužel není - přestože procesor integrovanou grafiku Intel HD obsahuje, v tomto modelu je deaktivována.

gpu-z
specifikace grafického čipu

Testy 3D Mark

  • 3DMark 01: 31 567
  • 3DMark 03: 19 634
  • 3DMark 05: nelze získat výsledek (chyba na straně Futuremark)
  • 3DMark 06: 7245

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 6,5
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,5

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 742
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 2247
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 4379
  • OpenGL Speedup: 5,9

Cinebench R10

  • Shading (OpenGL Standard): 4865

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Dva malé reproduktory po stranách klávesnice nevydávají příliš líbezný zvuk. Jedná se tedy o notebookovou klasiku, která poslouží v případě nutnosti pro ozvučení krátkého internetového videa, nebo v případě nižší hlasitosti i pro mluvené slovo. Při vyšších hlasitostech totiž začne být zvuk značně agresivní a dlouhodobý poslech se nedá doporučit. Také hlasitost je průměrná, i v business segmentu se najdou podstatně lépe hrající stroje.

Zpracování zvuku má na starost HD kodek RealTek ALC269, v případě připojení přes DisplayPort je zvukový výstup pod taktovkou Nvidie. Zvuk je tedy možné vyvést jak analogově, tak digitální cestou.

Ve víku displeje je usazena webová kamera disponující čipem s rozlišením 1280 x 1024 pixelů a to jak pro fotografie, tak pro video. Dodávaný program CyberLink YouCam ve verzi 3.0 má velmi mnoho více či méně užitečných nastavení a 'vychytávek', důležité ale je, že obraz je při dobrém osvětlení kvalitní a v rámci možností i plynulý. Příjemným překvapením pro mne byly dva mikrofony usazené mezi klouby displeje. Při komunikaci neměla protistrana žádný problém se srozumitelností, i když jsem byl od přístroje vzdálen několik metrů a výstup byl zároveň připojený na velké reproduktory (nedocházelo k interferencím). Kamerce bohužel chybí informační LEDka, jejího provozu si tak nemusíte ihned všimnout.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Chlazení funguje klasicky, ventilátor nasává vzduch průduchy v základně a ohřátý ho vyfukuje výdechem v levém boku a na zadní straně základny. Režim chlazení se dá nastavit již na úrovni BIOSu, na výběr jsou dvě možnosti - tiché a výkon. Standardně je zvoleno tiché chlazení, přesto se tentokrát nejedná o vyloženě tichý stroj. Dříve testovaného 14'' kolegu se stejným procesorem jsem v tomto směru hodně vychválil, to byl ovšem model s integrovanou grafikou. Dedikovaná grafika se v nárocích na otáčky ventilátoru značně podepsala, a tak je notebook dobře slyšet, i když není zatížený. Není to nic hrozného, ale oproti minulému LifeBooku je to velký rozdíl. Pokud se připojí externí monitor (alespoň tedy analogově), kmitočty grafiky vyskočí na nejvyšší hodnoty a ventilátor už nelze přeslechnout ani v hlučnějším prostředí. Při hraní her a tedy současném zatížení procesoru i grafiky se již chvílemi jedná o 'malý vysavač', notebook je slyšitelný i se sluchátky. I přes to se levá spodní polovina šasi výrazněji zahřívá a dlouhodobější práce s přístrojem na stehnech může být nepříjemná. Teploty vrchní části základny jsou ale v pořádku a při práci tak neruší. Chlazení je tedy takový průměr, zejména po zkušenostech s velmi tichým 14'' modelem.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 29°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27°C
  • klávesnice vlevo = 32°C
  • klávesnice vpravo = 29°C
  • spodek maximum = 37°C (u výdechu ventilátoru)
  • výdech chlazení = 34°C
  • napájecí adaptér = 32°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 28°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27°C
  • klávesnice vlevo = 33°C
  • klávesnice vpravo = 29°C
  • spodek maximum = 42°C (u výdechu ventilátoru)
  • výdech chlazení = 40°C
  • napájecí adaptér = 38°C

teplota okolí při měření: 22°C

V zátěži běží ventilátor na dost vysoké otáčky, a tak se teploty šasi mezi nečinností a zatížením příliš neliší, uvnitř je ale rozdíl samozřejmě vyšší. V klidovém stavu se teplota pohybuje kolem 50°C u procesoru, 55°C na grafice a 42°C u pevného disku. Po hodinové zátěži byly naměřeny maximálně tyto teploty: CPU - 82°C, GPU - 80°C a HDD - 43°C.

Baterie

Akumulátor má v této konfiguraci výkon 84Wh (5800mAh) a výdrž tak mohla být docela slušná, z nějakého důvodu ale byla pouze průměrná. Přestože jsem po minulých zkušenostech dodaný antivir Norton Internet Security 2010 (který svým skenováním při nečinnosti značně snižoval výdrž) tentokrát ani neinstaloval a nahradil ho raději jiným typem, laptop se vypnul už po 3 hodinách a 31 minutách. Stejně jako v minulém testu LifeBooku S710 se opakovala situace, kdy nebylo možné korektně projít redakčním testem*, při kterém se má notebook vypnout při poklesu kapacity baterie na 3%. LifeBook opět trval na svém a nebylo možné ho nastavit na hodnotu nižší, než 11% kapacity. V testu je tedy (vlastní vinou) znevýhodněn, ale v reálném provozu to tolik nevadí - notebook se sice při poklesu na 11% uspí, ale není problém ho probudit a mít dalších pár minut k dobru. Měření výdrže proběhlo v součinnosti s aplikací Power Saving Utility, která odpojí nepotřebná zařízení, jako je zvuková karta, adaptér Ethernetu, nebo optická mechanika (seznam konkrétních zařízení se dá konfigurovat). Výdrž se dá prodloužit dokoupením přídavné baterie, která se vkládá místo optické mechaniky a dodá několik hodin provozu navíc. Napájecí adaptér s výkonem 100W a s pro Fujitsu typickým dvoužilovým kabelem nabije baterii za 2 hodiny na zhruba 75%, při vysokém zatížení se doba nabíjení výrazněji prodlouží.

Fujitsu Power Saving Utility
Fujitsu Power Saving Utility

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nejnižším výkonovém vytížení = 20W
  • Celkový příkon při středním výkonovém vytížení = 29W
  • Celkový příkon při vysokém výkonovém vytížení = 74W
  • Celkový příkon při vysokém výkonovém vytížení + nabíjení = 100W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 30W

BIOS a zabezpečení

BIOS je přístupný pod klávesou Enter během startu systému a následným vybráním volby ze zobrazené nabídky (BIOS, diagnostika, boot menu, systémové informace). Položky BIOSu disponují širokými možnostmi nastavení. Záložka Advanced nabízí možnost vypnout vestavěná zařízení (Bluetooth, LAN, WLAN, WWAN, FireWire, webovou kameru a čtečku karet), vypnout a konfigurovat sériový port, nastavit hlasitost, režim chlazení, nebo povolit logování událostí. Dají se tu také vypnout některé funkce procesoru, jako SpeedStep, Hyper-Threading a podpora HW virtualizace, k dispozici je i možnost nechat pracovat jen jedno jádro procesoru. Na záložce Security se dá nastavit třeba heslo administrátora, uživatele a heslo pevného disku, minimální povolenou délku hesla, povolení bootování z výměnného média, vynucení bootování pouze s kartou Smart Card, povolení TPM modulu a další. Samozřejmě nechybí ani nastavení pořadí bootovacích zařízení.

Největší význam pro bezpečnost uživatelských dat má heslo pevného disku a především TPM modul v kombinaci se čtečkou otisků prstů, což je standard u firemních notebooků vyšší třídy.

Příslušenství

Pokud nerozšíří objednávku, dostane kupující k LifeBooku E780 pouze napájecí adaptér, to nejdůležitější se ale skrývá na několika DVD. Dodávaný systém je Windows 7 Professional v 64bitové edici a z té, jak je známo, je možný downgrade na Windows XP Professional 32bit. V krabici tedy dostanete oba systémy v de facto čistém stavu, ovladače a různé utility jsou umístěny na podpůrných discích. Nikdo vás tedy nenutí provozovat nechtěné aplikace a trávit hodiny odstraňováním často nepotřebného balastu. Dle mého názoru je toto ta nejlepší cesta a přístupu Fujitsu k této problematice fandím. Škoda jen, že je výrobce ve svém tažení za čistší systém (alespoň u některých modelů) docela osamocen, u mnoha prodávaných značek tato možnost vůbec není. Popisovat dodané aplikace z výše uvedeného důvodu nema příliš smysl, v podstatě se jedná o to samé, co dostanete ke každému notebooku (trial verze antiviru apod.), zde je to jen zabaleno zvlášť. Pokud bych měl 'vypíchnout' jednu věc, zmíním se o aplikaci DeskUpdate, která má na starost automatickou aktualizaci ovladačů a dodaného softwaru.

Centrum nastavení mobilních zařízení
Centrum nastavení mobilních zařízení

Ceny a záruka

Aktuálně je v prodeji pět předkonfigurovaných sestav, testovaná mezi ně ale nepatří, byla totiž nakonfigurována individuálně. Doporučená koncová cena nejlevnější předkonfigurované sestavy je 30 280 Kč bez DPH (36 336 Kč s DPH), ta nejdražší je pak za 38 580 Kč bez DPH (46 296 Kč s DPH). Testovaná konfigurace s Intel Core i7-620M, Nvidia GeForce GT 330M, 4GB RAM, 500GB (7200rpm) pevným diskem a Windows 7 Professional 64bit/Win XP Professional 32bit se dá pořídit za 33 330Kč bez DPH (39 996 Kč s DPH). Ke všem LifeBookům E780 je v základu dodávána On-site záruka v délce trvání 36 měsíců (i při nákupu na IČO), což je nezanedbatelná výhoda. Pro ještě větší klid je zde také možnost dokoupení krytí náhodného poškození, nebo krytí pro případ krádeže.

Všechny prodávané sestavy lze velmi detailně konfigurovat v rozsáhlém webovém konfigurátoru.

Závěr

LifeBook je vhodný pro pokročilé (zejména firemní) uživatele, kteří ocení vysoký výkon a nepřeberné množství rozhraní v kombinaci se slušným zpracováním a dobrou výdrží akumulátoru. Ani student nějakého technického oboru s tímto modelem chybu neudělá, i když je jasné, že vzhledem k ceně to asi nejčastější zástupce v přednáškových sálech nebude.

Klady a zápory

+ slušné zpracování (i když ne bez chyb)
+ velmi kvalitní displej
+ možnost úpravy konfigurací do nejmenších detailů
+ 3 roky On-site záruky v ceně

- hlučnější chlazení
- horší klávesnice (bez angl. popisků)

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Recenze

Diskuse