RECENZE: Fujitsu LifeBook S751 - business s tradicí

4. 10. 2011 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Málokteré notebooky vypadají tolik let stejně jako právě vyšší řady Fujitsu LifeBook. Podívali jsme se na aktuální verzi ryze pracovního 14'' modelu v nejvyšší konfiguraci s dvoujádrovým Core i7, 4GB RAM a veškerou výbavou včetně 3G modemu a podpory Intel vPro.

Fujitsu LifeBook S751 - business s tradicí

Základní popis

Fujitsu LifeBook je od nepaměti v našich končinách známým hráčem na poli business segmentu. Může za to dřívější spojení se Siemensem, který tlačil notebooky pod společnou značkou do německých podniků. Před časem sice Fujitsu podíl Siemensu odkoupilo, ale nic to nemění na situaci, že LifeBooky se stále v tomto prostředí používají.

LifeBook S zastřešuje po generace 13 a 14“ pracovní modely. Ač se hardware mění, vzhled se drží po mnoho generací jen s minimálními obměnami, takže kdo je zvyklý na některý z minulých modelů, nebude tímto nijak zásadně překvapen. Počítač kombinuje černé a světle šedé plasty s matnými povrchy. Černé části mají hrubý vzorek a světle šedé jsou hladké. Pokud jsou světlejší části řešeny nástřikem, bude pravděpodobně silnější, neboť někdo už před námi zkoušel do povrchu dloubat jehlou a na jinou barvu se nedostal. Všechny povrchy jsou praktické a vyžadují minimální údržbu. Zda by mohly mít světlé části problém s tmavnutím u lidí s agresivním potem, nelze soudit z několikatýdenního používání.

Design odpovídá korporátnímu zaměření. Je jednoduchý, funkční a ve firmách jsou na něj zaměstnanci zvyklí. Běžnému člověku by naopak mohl připadat příliš obyčejný, či přímo zastaralý.

U konstrukce se nezapře japonský původ, který sází více na pružné kompozitní materiály místo kovů. Při zvednutí otevřeného notebooku za roh je cítit naprosto minimální kroucení základny, avšak při zatlačení na libovolnou část (klávesnice, opěrky rukou) se nic neprohýbá, takže počítač působí solidním dojmem. Podobná situace je i s víkem, které se na první pohled může zdát poddajné jako v případě levných notebooků, ale při zatlačení na vnější stranu je cítit, že mezi vnějším plastem a displejem je nějaká zpevňující konstrukce, která displej chrání před poškozením.

Víko je uchyceno klouby vystouplými ze základny. Jejich konstrukce umožňuje otevření až do úhlu plných 180°. Klouby nekladou při manipulaci velký odpor a magnet držící víko zavřené je spíše slabší. Díky tomu není problém s pohodlným otevíráním jednou rukou.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Fujitsu patří mezi výrobce, kteří se snaží u svých pracovních notebooků implementovat všechna důležitá rozhraní. Po levém boku jsou sloty na karty ExpressCard 54 a SmartCard, USB 3.0, eSATAp (eSATA/USB 2.0) a výstupy grafické karty (DisplayPort a VGA). Vpravo jsou za mechanikou dvě USB 2.0 a zdířka napájení. Vzadu se mezi baterku a výdech chlazení vtěsnal pouze konektor LAN a zbytek výbavy je na čelní hraně, kde jsou kromě čtečky paměťových karet (SD/XC, MMC, MS/Pro) také konektory zvukové karty.

Ve výbavě nic podstatného nechybí a k samotnému rozložení konektorů také nemám výhrady. Pouze zvukový výstup zepředu nebude to pravé pro ty, kteří chtějí připojovat externí reproduktory nebo kvalitní sluchátka (často s dlouhým konektorem a neohebným kabelem).

Na spodku notebooku nemůže chybět dokovací konektor pro připojení replikátoru portů. Ten je vybaven čtyřmi USB 2.0, třemi grafickými výstupy (VGA, DisplayPort, single-link DVI-D), eSATA, LAN, zvukovými konektory a sériovým i paralelním portem.

Mezi 14“ pracovními notebooky spadá hmotnost LifeBooku 2,43 kg do vyššího průměru. Rozměry 339 x 245 x 35 mm jsou více méně standardní a většina konkurence je má podobné. Tato třída notebooků představuje dobrý kompromis mezi mobilitou pro každodenní cestování, výkonem a ergonomií.

Pokud si s sebou budete brát napájecí zdroj, bude to dalších 373 g navíc. Zdroj má výkon 90 W a patří k těm větším, ale co do skladnosti mu výrazně pomáhá dvoužilový přívodní kabel.

Klávesnice a ovládací prvky

V otázkách rozložení klávesnice si šlo Fujitsu vždy svou cestou. Pro někoho dobrou, pro někoho nepřijatelnou. Hned první specialitou jsou chybějící anglické popisky klávesnice. Na klávesách jsou pouze české, slovenské a (nejspíš) polské. Další specialitou je umístění klávesy Pause do pravého horního rohu, kde bývá většinou Delete. Klávesy pro pohyb v dokumentech nejsou vyhrazené. PageUp a PageDown jsou samostatně u kurzorových šipek a s přepínačem Fn fungují jako Home a End.

Jestli je v něčem použitá klávesnice perfektní, je to šířka přepínačů Ctrl, Alt a Shift, Enteru a BackSpace. Tak velké klávesy ocení všichni ti, kteří jsou zvyklí především na klávesnice stolních počítačů. Samotná mechanika kláves je také podobná spíše stolním klávesnicím. Klávesy mají hlubší stisk a jistou odezvu. Na LifeBooku je psaní velmi pohodlné a klávesnice je jednoznačně jednou z předností.

Nad klávesnicí je celá řada dalších tlačítek a indikačních LED. Vedle kulatého hlavního vypínače to jsou ještě tlačítka pro uzamknutí počítače, spuštění Centra nastavení mobilních zařízení, nastavení „ECO“ režimu, otevření informačního centra Fujitsu a aktivaci správy sítí.

Sada LED nad klávesnicí upozorňuje na zapnutí ECO režimu, aktivitu disku a zámky klávesnice. Všechny tyto diody jsou zelené a mají optimální svítivost. To se nedá říct o modré LED, která za šera svítí nepříjemně silně a pro citlivější povahy to nejspíš bude jasný kandidát na přelepení černou pásku.

Stavové diody jsou také na čelní hraně, kde informují o zapnutí počítače, nabíjení baterie a stavu primární i sekundární baterie odděleně. Stav je indikován různými barvami od zelené až po červenou.

Klávesnice má možnost aktivovat zástupný numerický blok pomocí tlačítka Num. Dnes již opomíjenou specialitou je psaní čísel na tomto bloku pouhým držením Fn bez nutnosti NumLock přepínat. Pokud máte tuto funkci rádi, vstupte do nastavení BIOSu a v položce související s numerickým blokem aktivujte volbu PadLock off.


pracovní plocha detail klávesnice

Touchpad je od společnosti Synaptics a není moc velký. Je zapuštěný kvůli minimalizaci náhodných dotyků a jeho povrch je odlišen od okolí mírným vroubkováním. Snímání pohybu je plynulé a z nějakého mně neznámého důvodu mi připadá přesnější než u jiných touchpadů. Možná ovšem jde jen o pocit.

Standardně jsou vypnuta všechna gesta včetně rolování stránky tahem po pravé straně plochy. Multidotyková elektronika však umí všechno to, co můžete najít u konkurence. Pouze si to musíte zapnout v ovládacím panelu myši (pro rolování stránky dvěma prsty je nutné nainstalovat nové ovladače ze stránek Synaptics).

Tlačítka touchpadu jsou menší, ale dobře se mačkají a vydávají při tom jen tiché klapání.

Oproti 15,6“ variantě LifeBook E v menší verzi chybí trackpoint bez ohledu na konfiguraci.

Hlavní HW parametry

V této vyšší verzi je základní deska vybavena „business“ čipovou sadou Intel QM67 s podporou Intel vPro a všech souvisejících technologií pro centralizovanou správu. V desce je zasazen nejvýkonnější dvoujádrový procesor – Intel Core i7 2620M s výchozí frekvencí 2,7 GHz a režimem Turbo do 3,4 GHz. O výkon tedy rozhodně není nouze a ve 14“ noteboocích se výkonnější procesory běžně ani neosazují.

CPU-Z
specifikace čipu

Ze dvou slotů je osazen pouze jeden, a to 4GB paměťovým modulem DDR3 na efektivní frekvenci 1333 MHz. Nabízí se tedy levné rozšíření na maximálních 8 GB RAM. Přidáním druhého modulu se mimo jiné také zvýší propustnost pamětí a tím i výkon integrovaného grafického jádra.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 55 360
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 118 325

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 17 961
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 59 527

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 5420 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 11484 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,12

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 3,06 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 7,1
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 5971 MB/s

Úložný prostor má na starosti 7200rpm disk od Seagate (Momentus 7200.4) s úložným prostorem 500 GB. Nedávno Seagate představil novější řadu 7200.5, která má výkon ještě vyšší. Přesto tento disk patří mezi ty rychlejší v rámci 2,5“ plotnových modelů.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 97 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 83,9 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,68 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Optická mechanika je úplně obyčejný typ DVD Super Multi. Zajímavá je spíše tím, že je zasazená do počítače ve formě modulu, který je pomocí páčky na boku možné za chodu vyměnit. Místo mechaniky lze vložit druhý pevný disk nebo baterii.

Komunikační schopnosti jsou na maximu u nás nabízených notebooků. Drátově se lze připojit gigabitovým |Ethernetem a bezdrátové schopnosti čítají kartu Wi-Fi /n pro práci v pásmech 2,4 i 5 GHz, modul Bluetooth 3.0 a bezdrátový 3G modem (GPRS, EDGE, UMTS, HSPA+).

Bezdrátová zařízení lze vypnout posuvným hardwarovým přepínačem na čelní hraně, nebo samostatně přepínat pomocí předinstalované utility.

K bezdrátovému modemu standardně není nainstalovaná žádná obslužná aplikace, ale kartu lze bez problému konfigurovat přímo z prostředí Windows. Obslužná aplikace Sierra AirCard Watcher je však na disku ve formě instalátoru a může se hodit ve chvílích, kdy potřebujete v modemu vynutit připojení do 2G nebo 3G sítě.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Matný displej má úhlopříčku 14“ a poměr stran 16:9. Vzhledem k místu pod displejem by počítači více slušel displej s poměrem stran 16:10, ale takové už jsou nenávratně pryč. Matice displeje má vyšší rozlišení HD+ (1600x900) a matnou povrchovou úpravu. Na své si tedy přijdou ti, kteří na obrazovce potřebují vidět větší množství informací najednou.

Parametrově jde o nadprůměrný displej s dobrým zobrazením barev (v rámci možnosti) i kontrastem a průměrnými pozorovacími úhly. Bílá je bez rušivého nádechu jiné barvy a celkově displej netrpí žádnou vadou, která by znepříjemňovala jeho použití. Pro cílové nasazení by měl plně postačovat.

LED posvícení se reguluje plynule ve 12 stupních, které postačují pro většinu prostředí od úplné tmy až po práci v prosluněné místnosti přes den. Při práci na přímém slunci je displej hůře čitelný, avšak kancelářská práce je v omezené míře možná. Maximální jas je ovšem pouze průměrný.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Grafické operace zajišťuje integrované grafické jádro Intel GMA HD3000 se sdílenou pamětí. K němu asi není potřeba nic dodávat – jde o základní řešení zaměřené především na minimální spotřebu. Technologická stránka čítá podporu DirectX 10.1, SM 4.1 a akcelerace dvou 1080p HD videí současně.

Počítač má přímo na sobě analogový výstup VGA i digitální DisplayPort. Díky modernímu DisplayPortu je podporováno rozlišení na externím monitoru až do 2560x1600, což by mělo pokrýt i potřeby velmi náročných uživatelů. Oba výstupy lze použít současně za předpokladu, že je vypnutý interní displej notebooku.

Pokud chcete připojit dva monitory v digitální kvalitě, musíte dokoupit replikátor portů, se kterým můžete využít současně DisplayPort a DVI. Druhý monitor však nemůže mít rozlišení vyšší než 1920x1200.

Kombinace grafiky a Wi-Fi karty od Intelu zaručuje také možnost bezdrátového připojení televizoru pomocí technologie Intel Wireless Display.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 3099
  • 3DMark Vantage: P1728 (GPU: 1364, CPU: 8681)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,7
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,2

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 5514 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 8,59 fps

Výkon sdíleného řešení je přesně podle očekávání na chvostu dnešních grafických karet. Pro běžné kancelářské a výpočetní činnosti však nepředstavuje žádné omezení a není s ním problém přehrávat ani filmy ve vysokém rozlišení. Pro potřeby notebooku je tedy optimální. Mezi notebooky s Intel GMA HD3000 má tento mírně nižší výkon kvůli osazení pouze jednoho paměťového modulu.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory jsou do notebooku zabudované dva pro dosažení stereo efektu a jejich kvalita je bohužel daleko pod průměrem. Zvukové podání je na úrovni přebuzených sluchátek položených na stole, jen hlasitější. V projevu naprosto chybí hloubky a středy, což reproduktory diskvalifikuje maximálně na přehrávač zvukových hlášení operačního systému.

Připojení stereofonních sluchátek a mikrofonu umožňují dva konektory na čelní straně. Notebook sice nemá výstup HDMI, ale vhodným kabelem jej můžete získat z DisplayPortu včetně digitálního zvuku.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Ve víku nad displejem jsou dva mikrofony a 1,3Mpix webkamera. Ta je schopná natáčet v rozlišení 640x480 a fotit v rozlišení 1280x1024. Její aktivita je indikována modrou LED vedle objektivu.

Zabezpečení

Tradiční zabezpečení v podobě hesel BIOSu doplňuje ještě TPM čip (verze 1.2) a čtečka otisku prstů. Čtečku je možné používat v operačním systému Windows s utilitou Softex Omnipass. Využití otisku již v prostředí BIOSu však není možné. Na druhou stranu čtečka je funkční pro přihlašování na jiné počítače prostřednictvím Vzdálené plochy.

Pro lepší ochranu notebooků nasazených ve firmě není problém zakázat jednotlivé konektory a integrovaná zařízení. BIOS jako takový pak jde také zabezpečit proti uživatelskému přepisu a do obrazovky se zadáním hesla při startu lze přidat krátký text.

Proti odcizení můžete počítač chránit technologiemi Intel Anti-Theft a Computrace.

V otázkách zabezpečení počítač nijak nezaostává za svou konkurencí.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení je v levém zadním rohu a jeho průduch směřuje dozadu. Standardně je ventilátor při kancelářské práci vypnutý a spouští se pouze nárazově (s plynulým rozběhem). Při nenáročné činnosti je tak počítač velmi tichý a slyšet je pouze šumění 7200rpm disku.

V zátěži se ventilátor točí neustále, ale nezrychluje své otáčky. Ve své třídě má v zátěži hlučnost odpovídající průměru. Není nejtišší, ale určitě nevytváří hluk, který by byl rušivý. V rámci nabídky jde celkově o jeden z tišších pracovních notebooků.

Chlazení notebooků od Fujitsu má u většiny modelů jednu pěknou vymoženost. Kousek od výdechu chlazení je možné sejmout tenkou plastovou krytku, která odkryje začátek žebrování chladiče. Tedy místo, kde se chytá prach a ten časem může chlazení ucpat. Pod odkrytí je možné prach snadno odstranit bez nutnosti rozebírání celého notebooku.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 39,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 38,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 36,3°C
  • klávesnice vlevo = 39,0°C
  • klávesnice vpravo = 34,1°C
  • spodek maximum = 38,7°C (pod výdechem chlazení)
  • výdech chlazení = 38,8°C
  • napájecí adaptér = 38,5°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 33,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,3°C
  • klávesnice vlevo = 36,4°C
  • klávesnice vpravo = 34,8°C
  • spodek maximum = 43,7°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 56,9°C
  • napájecí adaptér = 50,1°C

teplota okolí při měření: 25°C

Pasivní chlazení způsobuje koncentraci tepla v některých částech základny. Cítit je to především v levé části klávesnice a na spodku. Paradoxně při běžné zátěži jsou teploty nižší než při úplném nicnedělání. Je to tím, že bez jakékoli zátěže se počítač dlouhé hodiny uchladí bez ventilátoru, a ten se tak nemá jak zbavit horkého vzduchu.

Teploty nejsou za žádných okolností takové, aby znemožňovaly pohodlnou práci, ale u počítače v této ceně bych si dovedl představit i možnost zapnutí neustálého běhu ventilátoru pro případy cestování s notebookem na klíně.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Standardní baterie s kapacitou 67 Wh postačila notebooku v našem standardním redakčním testu* na 6 hodin a 6 minut provozu. V případě on-line kancelářské práce a s Wi-Fi a vyšším jasem LCD však spotřeba příliš nestoupne a přes 5 hodin provozu není nic nedosažitelného.

Kdo by potřeboval vyšší výdrž, může vložit místo optické mechaniky druhou baterii s kapacitou 41 Wh. S ní bude výdrž o dvě třetiny delší.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 12 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 52 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 44 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 78 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 41 W

Přibalený napájecí zdroj má výkon 90 W, ačkoli grafický čip je pouze integrovaný. Větší zdroj tak má rezervy k nabíjení baterie plnou rychlostí bez ohledu na zatížení procesoru. Prázdná baterie se na 90% nabije přibližně za 2 hodiny.

BIOS

Základní firmware je Phoenix SecureCore, tedy stejný, jaký můžete najít i v jiných noteboocích této řady. Do jeho nastavení se vstupuje stiskem F2 a nabízí následující volby:

Boot

  • zapnutí rychlého bootu
  • zapnutí diagnostické obrazovky při bootu (výpis RAM a HDD)
  • vypnutí možnosti bootu ze sítě

Sériový/paralelní port

  • vypnutí sériového, anebo paralelního portu
  • nastavení adres obou portů
  • přepnutí režimu paralelního portu (výstupní, oboustranný, ECP)
  • nastavení IRQ paralelního portu

Klávesnice, Myš

  • nastavení režimu NumLock (zapnutý, vypnutý, psaní čísel při držení Fn)

Grafická karta

  • výběr primárního výstupu při startu (automaticky, interní displej, VGA, DVI, DisplayPort)

Integrovaná zařízení

  • vypnutí jednotlivých integrovaných zařízení (SATA, Bluetooth, LAN, Wifi, WWAN, webkamera, FPR, čtečka SD/MS, SmartCard)
  • přepnutí režimu SATA řadiče

CPU

  • vypnutí podpory více jader, HT a změny frekvence procesoru (SpeedStep)
  • povolení virtualizace, VT-d a Intel TXT

USB

  • vypnutí podpory USB zařízení v starých OS

Ostatní

  • nastavení tlačítka vypínače (ignorovat, vypnutí)
  • povolení probouzení ze sítě (odděleně pro bateriový provoz)
  • zákaz automatické hibernace z úsporného režimu při nízké kapacitě baterie
  • nastavení hlasitosti PC Speakeru (úplně ztlumení + 3 stupně)
  • vypnutí hardwarového řízení spotřeby
  • povolení nabíjení z USB při vypnutém notebooku (nikdy, vždy, pouze s připojeným napájením)

Kromě toho je v BIOSu možné nastavit standardní parametry Intel Management Engine a nastavit logování SMBIOS událostí.

Příslušenství

V krabici s notebookem najdete 90W napájecí zdroj, tištěnou dokumentaci a veškerá instalační DVD (čistý systém v 64 i 32bit verzi, ovladače a aplikace). Záloha předinstalovaného systému je také uložena ve skryté části pevného disku, odkud ji lze spustit stiskem F8 při startu počítače a výběrem volby „Opravit počítač“.

Na disku je předinstalovaný Windows 7 Professional v 64bit verzi s možností volby většího množství jazyků čítajících češtinu, angličtinu, slovenštinu i polštinu. Tovární instalace je minimalistická a neobsahuje nic zbytečného. Některé utility pro ovládání hardware (čtečka otisku prstů, 3G modem) jsou dokonce na disku jen ve formě instalátoru a je až na uživateli, zda je chce využít. Pro pokročilé uživatele jde o nejlepší možné řešení.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je tou nejvyšší pro model S751 a stojí 28 420,- Kč bez DPH (34 104,- Kč s DPH). Kdo nepotřebuje 3G modem, může ušetřit za jinak shodnou konfiguraci cca 1500 Kč bez DPH. Další nižší konfigurace se liší osazeným procesorem, rozlišením displeje a ty nejnižší také absencí podpory Intel vPro (mají čipovou sadu Intel HM65) - od 20 050 Kč bez DPH začíná konfigurace s Core i3 a LCD se základním rozlišením.

Standardní záruka je u těchto modelů tříletá a zahrnuje opravdu přímo u zákazníka (on-site) bez nutnosti navštěvovat servis nebo notebook někam posílat. U pracovního notebooku je podobná záruka velkou výhodou.

Závěr

Fujitsu LifeBook S751 je velmi dobře zpracovaný pracovní počítač na cesty pro ty, kteří se nechtějí příliš omezovat ve výpočetním výkonu a výbavě. Je vybaven všemi důležitými konektory a připojení k Internetu lze realizovat také jeho vestavěným 3G modemem. Na své si přijdou ti, kteří chtějí na obrazovce vidět hodně informací, díky displeji s vysokým rozlišením (1600x900). To vše je zabaleno v kvalitním provedení s dlouhou výdrží a decentním vzhledem.

Proti konkurenci ve vyšším business segmentu LifeBook ztrácí v některých detailech mechanického zpracování (měkčí části víka, minimální kroucení základny). Získává však tříletou on-site zárukou, tichým provozem a s ohledem na dostupné konfigurace také nižší cenou. Dobře se používá a patří jednoznačně k tomu lepšímu na našem trhu.

Klady a zápory

+ rozsáhlá výbava rozhraní a komunikačních schopností
+ on-site záruka v ceně
+ tichý provoz

- plastové části víka nevypadají odolně

*) Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Fujitsu LifeBook S751 vPro
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7 2620M (2.70 GHz / 3.40 GHz Turbo, 4 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 (1x4096)
  • HDD (GB): 500 (Seagate ST9500420AS, 7200rpm, 16MB cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (Optiarc DVD RW AD-7710H)
  • LCD: 14" TFT (matný)
  • LCD rozlišení: HD+ (1600 x 900)
  • Video: Intel GMA HD 3000 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Intel 82579LM)
  • WiFi: Intel Centrino Advanced-N 6205 (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Conexant HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Professional (32/64bit, CZ/EN/SK/...)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 67 Wh / 6h 6min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS, 1x USB3, 2x USB2, eSATA/USB2, VGA, DisplayPort, SmartCard, ExpressCard 54
  • Rozměry: 339 x 245 x 35 mm
  • Hmotnost (kg): 2,43
Recenze

Diskuse