RECENZE: HP EliteBook 8540w - pracant se špičkovým IPS displejem

1. 3. 2011 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Jestli je někde opravdu velký rozdíl mezi notebooky a stolními počítači, je to kvalita displeje. Většina panelů v přenosných počítačích má slabé pozorovací úhly, nižší barevnou hloubku a obecně slabší parametry. Dnes recenzovaný EliteBook je však mezi 15'' ojedinělou výjimkou, neboť nabízí 10bit IPS panel se špičkovým obrazem. Kromě něj je tato pracovní stanice vybavena čtyřjádrovým procesorem Core i7, 8 GB RAM, rychlým diskem a grafickou kartou Quadro FX. Cena kolem 50 000,- Kč bez DPH samozřejmě reflektuje tyto vlastnosti.

HP EliteBook 8540w - pracant se špičkovým IPS displejem

Základní popis

Doba, kdy se notebooky snažily mířit na profesionály na cestách, je již navždy pryč. V dnešní době se drtivá většina notebooků přesunula do kategorie spotřebního zboží, které se svým naleštěným vzhledem snaží dostat do našich domovů, odkud na nich sledujeme filmy a trávíme čas v sociálních sítích. Stále však existuje ta skupina lidí, kteří si kupují notebook především na práci a požadují praktický stroj se špičkovým zpracováním, vyladěnými komponentami, rozsáhlým příslušenstvím a možností prodloužení a rozšíření záruky. Pro tuto skupinu má HP připraveno řadu EliteBook a konkrétně modely končící písmenem W patří do kategorie pro ty nejnáročnější, neboť jde o mobilní pracovní stanice (mobile workstation).

Výrobce zabalil celý stroj do decentního elegantního provedení z hliníku s lakem grafitové barvy. Víko je až na rám displeje (plast) celé hliníkové. Na jeho vnější straně je kromě kulatého loga HP pouze malý nápis EliteBook. Oba grafické prvky jsou malé, takže si s tímto počítačem nebudete připadat jak chodící reklama. Výrazným prvkem jsou pouze kovové panty stříbrné barvy, které z tvaru víka vykrajují dva obdélníky.

Po otevření se naskýtá pohled na kombinaci hliníkových a plastových povrchů. Klávesnice a prostor kolem ní jsou z černého plastu s na dotyk příjemnou hrubší povrchovou úpravou. Plasty jsou v těchto místech výhodnější kvůli jejich lepším tepelným parametrům (nepřenáší tolik tepla uživateli do rukou). Oproti dřívějším modelům je matná už i lišta svítících (dotykových) ikon nad klávesnicí. Vana (spodek a boky) základny je z praktických důvodů z plastu, který je opět matný a s hrubším vzorkem.

Celkový vzhled je dle mého názoru ideálním kompromisem mezi elegancí a praktičností. Ostře řezané tvary, decentní barevné složení a dokonale lícující jednotlivé části dávají tušit, že tento stroj není žádný levný kousek ze supermarketu, ale zároveň na sebe nepoutá pozornost zbytečnou křiklavostí. Mně osobně se tento vzhled perfektně trefil do vkusu a představuje ten pravý poctivý notebook, kterých už dnes není mnoho.

K odolnosti a zpracování nemohu mít žádné výhrady. Klouby mají optimální tuhost, klávesnice se neprohne ani při silném zatlačení, víko je dokonale pevné, takže chrání displej před velmi intenzivním tlakem zvenčí, a základna se nikde neprohýbá a nekroutí. Zpracováním se tento notebook řadí jednoznačně ke špičce.

Tradiční provedení kloubů umožňuje vyklopení displeje až do úhlu 180°. Tradiční je taktéž mechanické držení víka v zavřeném stavu pomocí dvou zámků, které se odemykají masivním tlačítkem uprostřed čelní hrany základny.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Nabídka konektorů je rozsáhlá a čítá prakticky všechno, co by mohlo být potřeba. Levý bok nese postupně od uživatele dva konektory zvukové karty, slot pro rozšiřující karty ExpressCard 54, FireWire 400, USB, kombinovaný port eSATA/USB, digitální obrazový výstup (DisplayPort) a za výdechem chlazení další dvě USB. Pravý bok má další konektory rozesety za optickou mechanikou a konkrétně jde o dvě USB (tentokrát USB 3.0, tedy super speed), LAN a připojení telefonní linky analogového modemu. Většinu prostoru vzadu obsadila baterie a do zbytku se vtěsnaly pouze analogový obrazový výstup (VGA) a zdířka napájení. Výbavu nakonec završuje čtečka paměťových karet osamocená ve zkosené čelní hraně.

U výbavy stojí za pochvalu množství USB a jejich rozmístění. Z moderních konektorů nic nechybí a kombinace DisplayPortu, eSATA, Firewire a USB 3.0 by měla uspokojit i ty nejnáročnější.

Výkonné součásti a rozsáhlá výbava se podepsaly na hmotnosti. Provozní hmotnost totiž činí 3,22 kg, což je při rozměrech 374 x 250 x 35-38 mm více méně definovaných patnáctipalcovým displejem nadprůměr. Ještě větší rozdíl je od běžných 15“ notebooků patrný u 150W napájecího adaptéru, který váží dohromady s kabeláží celých 869 g. Na druhou jsou rozměry ještě dostatečně kompaktní pro každodenní přenášení.

Klávesnice a ovládací prvky

Úhlopříčka 15,6“ umožňuje osazení kompletní klávesnicí s numerickým blokem. Klávesy mají ostré okraje a okolo o milimetr níž ještě malý rám (tento mechanismus dříve používalo Sony a není příliš vhodný pro ženy s dlouhými nehty), ale jinak jde o standardní konstrukci klávesnice. Stisk kláves je příjemný a klávesy jsou relativně tiché. Tuto klávesnici považuji za velmi dobrou a žádný pracovní notebook by se za ni nemusel stydět.

Výtku mám pouze k hlučnosti klávesnice v levé části, která je pravděpodobně způsobena špatným ukotvením u testovaného kusu (takže o sebe klepou dva kovové kusy uvnitř). Vzhledem k tomu, že jiné notebooky od HP se stejnou klávesnicí tímto problémem netrpěly (a v zahraničních diskuzích se o tomto problému nemluví), půjde patrně o vadu kusu.

Rozložení kláves se příliš neliší od toho, co lze vidět u jiných 15,6“ notebooků. Pochvalu si zaslouží odsazené kurzorové šipky, které nejsou natlačené do ostatních kláves a nezasahují do numerického bloku. Řada funkčních kláves je po vzoru stolních klávesnic pro snadnou hmatovou orientaci rozdělena do bloků po čtyřech. Aby to bylo možné, byly některé málo používané klávesy (PrintScreen, SysRq, Pause, Break a ScrollLock) nahrazeny kombinací Fn a jiných kláves.

Na klávesnici se píše dobře a odezva je jistá. Pouze hlučnost při stisku by mohla být nižší. Přesto hodnotím klávesnici jako jednu z těch lepších v rámci pracovních notebooků.

Klávesnice není podsvícená, ale nad displejem ve víku je tlačítko odznačené symbolem žárovky. Pokud jej zmáčknete, vyklopí se a zapne diodu na své spodní straně. Tato dioda zvládá osvítit prostor klávesnice, a ač nejde o tak efektní řešení jako podsvícené klávesy, pracuje se mi s ním lépe.

Kromě standardních indikačních diod na čelní hraně (bezdrátový vysílač, vypínač, nabíjení a práce disku), jsou svítící prvky také nad klávesnicí. Jde o pro business notebooky od HP typickou lištu s podsvícenými ikonami a dotykovými senzory. Povětšinou bledě modré diody svítí slaběji proti dříve recenzovaným notebookům HP, takže již nepříjemně neoslňují ani při práci za tmy. Také mám subjektivně pocit, že senzory (zejména ovládání hlasitosti) reagují lépe a regulace je s nimi přesnější, než tomu bylo dříve. Jediné opravdové tlačítko v liště je hlavní vypínač.


pracovní plocha detail klávesnice

Touchpad (Synaptics) možná není největší a ve výchozím nastavení nepodporuje multidotyková gesta (stačí tuto featuru zapnout), ale v pohodlí při používání překonává většinu jiných notebooků, které jsme v redakci testovali. Dotyková plocha je zapuštěná a jasně ohraničená. Speciální chválu si zaslouží povrch, po kterém prst zlehka klouže, ať už máte ruce suché nebo zpocené. Na rozdíl od drtivé většiny touchpadů má tento tři tlačítka, což využijí ti, kteří bez připojené myši potřebují něco dodělat v CAD programech.

Kromě touchpadu je k polohování kurzoru přítomen i touchstick, což je obdoba trackpointu z notebooků IBM (dnes Lenovo). Ten je stejně jako touchpad vybaven třemi tlačítky. Toto třetí tlačítko je možné změnit, aby se při jeho držení a pohybu touchsticku emulovalo kolečko myši. Prostřední tlačítka obou zařízení jsou bohužel sdílená, takže tím měníte původní funkci i u touchpadu.

Všechna tlačítka mají gumový povrch a jemný, tichý stisk.

Hlavní HW parametry

Srdcem základní desky je čipová sada Intel QM57 spolu s v patici zasazeným čtyřjádrovým procesorem Intel Core i7-740QM se standardní frekvencí 1,73 GHz. Procesor se umí při nečinnosti podtaktovat na 933 MHz a v případě zátěže jednoho jádra dochází k automatickému přetaktování (TurboBoost) až na 2,93 GHz.

CPU-Z
specifikace čipu

Paměťový řadič použitého procesoru umožňuje osazení čtyř paměťových slotů na základní desce. Notebook této možnosti využívá – dva jsou pod klávesnicí a dva jsou snadno přístupné na spodku základny. Z výroby je obsazena pouze první dvojice, což umožňuje velmi snadný upgrade. Testovaný kus nabídl dohromady 8 GB RAM, které lze přidáním další dvojice 4GB modulů rozšířit až na 16 GB.

Osazené paměťové moduly jsou typu DDR3 a pracují na své plné efektivní frekvenci 1333 MHz.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 33 958
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 18 797

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 122 081
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 84 674

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 3842 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 10 322 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,69

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 2,96 fps

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 7,0
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 7,1
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 5192 MB/s

Procesor nabízí velmi slušný výkon, který je v závislosti na použití přibližně o 25-30% vyšší než u vyššího mainstreamu v podobě Core i5-480M (2,66 GHz). Takový výkon je použitelný i pro výpočetně náročné aplikace, jako jsou práce s videem, simulačním software a CAD.

Jako pevný disk posloužil Seagate Momentus 7200.4 s kapacitou 500 GB a rychlostí otáčení ploten 7200 rpm. Na výkon moderních SSD tento disk sice zdaleka nedosahuje, ale mezi 2,5“ plotnovými disky patří jednoznačně k tomu nejlepšímu.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 87 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 85,6 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,96 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Optická mechanika je vložena do šachty, kde ji lze vyměnit za druhý pevný disk. Výměnu však nelze provádět za chodu a modul je v šachtě držen šroubkem. V této konfiguraci si mechanika poradí s čtením CD, DVD i Blu-ray disků. V případě prvních dvou podporuje i zápis. Jako bonus nechybí funkce popisování disků LightScribe, která je pro notebooky HP typická.

Kabelové připojení do sítě je možné gigabitovým Ethernetem (Intel) i stařičkým analogovým 56kb/s modemem. Bezdrátové technologie představuje Wi-Fi /n karta (Intel) s podporou 2,4 i 5GHz sítí a modul Bluetooth. Bezdrátový vysílač lze vypnout dotykovým senzorem nad klávesnicí a samostatně slouží k vypínání technologií program HP Wireless Assistant.

Ačkoli tato konfigurace není vybavena 3G modemem, anténa i slot pro SIM kartu jsou přítomny. Díky tomu je možné funkcionalitu rozšířit a modem později přikoupit.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Největší chloubou EliteBooku v této konfiguraci je bezpochyby jeho 15,6“ displej s poměrem stran 16:9 a rozlišením Full HD (1920x1080). Oproti všem ostatním nabízeným notebookům v úhlopříčce 15“ tento nemá TN panel. Místo něj používá dražší a kvalitnější IPS panel, u kterého výrobce udává 10bit přesnost na každý barevný kanál, což dohromady dává přibližně miliardu zobrazitelných barev (drtivá většina notebookových panelů používá 6bit přesnost). Konfigurace s IPS displejem HP označuje značkou „DreamColor“.

Klasické postesknutí nad slabým vertikálním pozorovacím úhlem dnes nečekejte. IPS obrazovka tímto problémem netrpí a barvy jsou stabilní ze všech úhlů, nikdy se neinvertují a černá je bez ohledu na úhel stále černou. V pozorovacích úhlech tedy použitý panel překonává konkurenci (i ve třídě pracovních stanic) o obrovský kus.

O podsvícení se stará větší množství v mřížce rozsetých červených, modrých a zelených diod (RGB LED), které zajišťují velký barevný rozsah (wide gamut) dalece převyšující schopnosti běžných LCD. Jediným nedostatkem, který jsem pozoroval (a objevuje se u všech RGB LED podsvícení), jsou barevné „duchy“, pokud pohybujete zrakem po obrazovce. To je pravděpodobně způsobeno posunutou fází regulace jasu pro každou barevnou složku. Po konzultaci s jinými recenzenty jsem došel k závěru, že tuto „vadu“ nevidí každý, nicméně test s pohybující se kamerou ukázal, že existuje.

Barevné duchy
ukázka barevných duchů na 1 cm tlustém svislém bílém pruhu - zachyceno kamerou při jejím rychlém pohybu

Intenzitu podsvícení lze regulovat dokonce ve 24 stupních (3x tolik než je u notebooků běžné) a ve velkém rozpětí, takže si lze najít ten správný jas v každém prostředí. Povrch obrazovky není dokonale matný a jsou v něm vidět slabé a rozmazané odrazy, které ovšem nejsou nijak rušivé a výkonné podsvíscení je nemá problém přesvítit. Podsvícení lze nechat regulovat automaticky pomocí klávesové zkratky Fn+F11, která aktivuje světelný senzor.

Displej celkově předčil má vysoká očekávání. Kvalitou zobrazení si nezadá s profesionálními stolními monitory. LCD panely běžných notebooků a stolní panely ve většině domácností se kvalitou tomuto ani nepřibližují. Jde o řešení, které je po kalibraci sondou plně použitelné na seriózní práci s grafikou na cestách a v dané úhlopříčce nenajdete lepší LCD.

Parametry displeje

  • Typ obrazovky: IPS
  • Počet barev: 1 miliarda (10 bitů na barvu)
  • Světlost: 210 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 178° horizontálně, 178° vertikálně
  • Kontrast: 800:1
  • Pokrytí barevného prostoru NTSC: 109% (CIE1931)
  • Podsvícení: RGB LED

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Grafická karta je optimalizovaná pro běh profesionálních aplikací a pohání ji čip NVIDIA Quadro FX 1800M se 72 unifikovanými shadery (o polovinu více proti FX880M a GeForce GT330M). Vlastní jádro běží na 560 MHz a je k němu 128bit sběrnicí připojen 1 GB rychlé paměti GDDR5 s frekvencí 1100 MHz. Čip si velmi dobře poradí s akcelerací 1080p HD videí v moderních formátech a podporuje také výpočetní rozhraní CUDA. Starší architektura naopak znamená HW podporu pouze DirectX 10.1 a Shader Modelu 4.0 (DirectX 11 u NVIDIA podporují až čipy založené na architektuře Fermi).

GPU-Z
specifikace čipu

Mezi herními grafickými kartami by Quadro FX 1800M šlo přirovnat k GeForce GT335M. Jen značně přetaktované a s lepšími paměťmi.

Přímo k notebooku lze připojit externí monitor prostřednictvím analogového VGA a digitálního DisplayPortu. Oba tyto konektory lze využít současně a v případě digitálního přenosu je rozlišení omezeno na 2560x1600. S pomocí dokovací stanice lze připojit dva externí monitory digitálně, a to buď pomocí dvou DisplayPortů (oba v plném rozlišení), nebo pomocí DVI, která jsou omezena na single-link (1920x1200). DVI výstupy se tedy v dokovací stanici chovají stejně jako redukce (kabely) DisplayPort-DVI, které vyšší rozlišení také nepodporují.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 33 811
  • 3DMark 03: 21 324
  • 3DMark 05: 14 528
  • 3DMark 06: 7488
  • 3DMark Vantage: P3491 (GPU: 2849, CPU: 10 802)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 6,6
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,6

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 4250 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 19,08 fps

SPEC viewperf 10 – Composite / 1280x1024 (fps)

  • 3ds max (3dsmax-04): 44,48
  • CATIA (catia-02): 45,78
  • EnSight (ensight-03): 40,23
  • Maya (maya-02): 60,01
  • Pro/ENGINEER (proe-04): 51,31
  • SolidWorks (sw-01): 60,00
  • UGS Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-01): 28,08
  • UGS NX (ugnx-01): 28,53

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 8,62
  • EnSight (ensight-04): 10,01
  • LightWave 3D (lightwave-01): 7,72
  • Maya (maya-02): 6,31
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 4,49
  • SolidWorks (sw-03): 6,47
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 12,37
  • Siemens NX (snx-01): 14,14

Call of Duty: Modern Warfare 2
game
Call of Duty: Modern Warfare 2, no-AA, střední detaily
1920x1080, FPS: 32 (min), 90 (max), 59 (průměr)
1280x720, FPS: 52 (min), 144 (max), 91 (průměr)

V závislosti na typu aplikace podává Quadro FX 1800M lepší výkon o 15-35% proti FX 880. V klasických CAD aplikacích je nárůst menší proti programům, které dokážou využít o 50% většího množství shaderů (typicky nové hry). Pokud jsou vaší náplní práce především vizualizace a náročné CAD programy, stojí za zmínku, že proti obdobným kartám NVIDIA z řady GeForce bývá výkon karet Quadro FX často dvou až třínásobný.

Ačkoli jde o grafickou kartu pro pracovní nasazení, s hrami si také dobře poradí. Na tomto notebooku si zahrajete prakticky vše, ale počítejte s tím, že ne každou hru si budete moci dopřát v plném rozlišení 1920x1080. Náročné AAA tituly v tomto rozlišení čip jednoduše neutáhne. Ty méně náročné si lze v mnoha případech na střední detaily dopřát v plném rozlišení. Komu však jde čistě o herní výkon, pro toho jsou na trhu jiné notebooky.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

V čelní hraně jsou za mřížkou ukryty dva silné stereofonní reproduktory. Ty nabízí poměrně velkou maximální hlasitost a na poměry notebooků relativně slušné podání zvuku. Proti některým multimediálním modelům s 2.1 reproduktory logicky projev zaostává v hloubkách, ale zejména středy pro reprodukci lidského hlasu jsou dobré.

Ke zvukové kartě můžete připojit externí reproduktory (sluchátka) a mikrofon prostřednictvím analogového vstupu a stereofonního výstupu. Prostorový zvuk je dostupný digitálně jako součást výstupu DisplayPort (který lze vhodným kabelem převést na HDMI).

Nad displejem ve víku završuje výbavu 2,0Mpix webkamera schopná fotit v rozlišení 1600x1200 a duální mikrofon.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

HP nabízí v business segmentu tradičně výborné schopnosti zabezpečení jak po softwarové, tak po hardwarové stránce. Ve Windows se o zabezpečení stará Security Manager integrovaný v balíku HP ProtectTools. Jeho součástí je správa hesel v programech pod jedním heslem nebo otiskem, blokování některých zařízení, přihlašování do systému otiskem (s možností preboot autentizace), Privacy Manager pro správu certifikátů a podpisů a řešení pro kompletní šifrování pevného disku.

Během používání jsem narazil na tři nedostatky. První se týká umístění čtečky otisku prstů (propojené s TPM). Přesně na její místo si pokládám dlaň, což mi dává systém neustále najevo přehráváním zvuku „chybného zadání otisku“. Tento problém mají notebooky od HP už několik generací a zdá se, že s tím nikdo nic nedělá (přitom dle diskusních fór nejsem jediný, kdo si všiml). Druhý problém se týká vyhodnocení otisků – málokdy se mi podařilo zadat otisk hned na první pokus. V některých případech jsem zadávání musel 5x opakovat, než jsem uspěl. Nikde jsem však nenašel, že by šla změnit citlivost senzoru. Poslední problém se týká ověřování v BIOSu. Pokud jej máte zapnutý, bude vás systém doprovázet hlasitým pípnutím po startu a dalšími pípnutími v případě, že otisk nebyl rozpoznán. Zvuk pípnutí nejde ani ztišit, ani vypnout.

Chlazení a provozní hluk

Od procesoru společně s čipovou sadou a od grafické karty vedou dvě pipeline do hlavního chladiče s jedním ventilátorem v levém zadním rohu základny. Tento ventilátor běží v podstatě od zapnutí po celou dobu provozu.

Při kancelářské práci se pohybuje ventilátor v nejnižších otáčkách, a ačkoli zdaleka nejde o nejtišší notebook, drží si konstantní otáčky a jeho zvuk není doprovázen dalšími projevy v podobě vrčení nebo pískání. S ohledem na vysoký výkon součástí, které se bez neustálého chlazení neobejdou, je provozní hluk naprosto v pořádku a v průměru kategorie.

V zátěži běží ventilátor na vyšší otáčky, které v tiché místnosti určitě nepřeslechnete, ale v běžném ruchu se ztratí. Při opravdu intenzivní zátěži se však čas od času aktivují nejvyšší otáčky, ve kterých bude notebook připomínat tlumený zvuk vysavače (možná fénu) – ty už tak příjemné nejsou, ale užijete si jich vždy jen chvíli a pak je zas na nějaký čas klid. Takové chování bylo možné pozorovat jen při hraní náročných počítačových her.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 33,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,1°C
  • klávesnice vlevo = 34,2°C
  • klávesnice vpravo = 33,0°C
  • spodek maximum = 37,2°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 39,5°C
  • napájecí adaptér = 38,4°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 34,4°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,6°C
  • klávesnice vlevo = 40,9°C
  • klávesnice vpravo = 40,3°C
  • spodek maximum = 47,4°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 55,5°C
  • napájecí adaptér = 50,5°C

teplota okolí při měření: 24°C

Při kancelářské práci se na uživatele přes klávesnici a opěrky rukou nepřenáší žádné teplo a spodek základny je vlažný. Není tedy problém ani s prací na klíně. Při intenzivní zátěži záleží, zda je zátěž přerušovaná, nebo dlouhodobá. Při přerušované je více tepla znát pouze v levé polovině spodku základny.

Dlouhodobá zátěž zvýší teploty prakticky všude. Spodek se v některých místech dostává skoro k hranici 50°C, takže je dobré v takovém případě položit notebook na pevnou, rovnou podložku. Přes klávesnici se také přenáší teplo, ale pocitově to přes plastové klávesy ještě není nijak obtěžující.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

S 8článkovou baterií (68 Wh) vydržel EliteBook s IPS displejem v našem standardním redakčním testu* přesně 2 hodiny a 7 minut, čímž se umisťuje téměř na dno dnešní nabídky v rámci úhlopříčky. Čryřjádrový procesor, výkonná grafická karta a IPS displej způsobují, že průměrný odběr z baterie při vypnuté Wi-Fi, třetinovém jasu a poslechu MP3 (ve sluchátkách) je celých 33 W. Při trochu intenzivnější práci a 75% jasu s Wi-Fi se připravte na výdrž, která nepřesáhne půl druhé hodiny. Dle ohlasů v diskusních fórech se výdrž modelů s klasickým TN LCD panelem příliš neliší.

Pokud by někdo opravdu potřeboval vyšší výdrž, nabízí HP sekundární baterie, které se připojují na spodek základny pomocí speciálního konektoru. V nabídce je 6 a 12článková. První zvedne výdrž na dvojnásobek, druhá na skoro trojnásobek.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 27 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 88 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 87 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 145 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 58 W

Pokud nevypnete v BIOSu rychlé nabíjení, bude notebook schopen nabíjet baterii s výkonem 48,3 W. To znamená, že do dvou hodin je baterie z vybitého stavu téměř nabita. Pokud s notebookem cestujete a během dne máte několikrát možnost připojit napájení, dá se s tím vyžít.

BIOS

Firmware, který HP používá, podporuje chod v režimu BIOSu i EFI. Nastavení se skrývá pod klávesou F10 a je kompletně grafické s možností ovládat myší nebo touchpadem. Nabízí následující možnosti:

Boot

  • doba zobrazení startovacího menu (standardně 0)
  • zobrazení informace Multiboot Express (standardně 0)
  • vlastní logo při startu
  • výběr zařízení k bootování (diagnostika, CD-ROM, SD karta, disketa, PXE, UEFI boot mód)
  • výběr pořadí jednotlivých zařízení

Konfigurace zařízení

  • emulace USB zařízení (klávesnice, myš) ve starých OS
  • režim práce paralelního portu
  • neustálý běh ventilátoru s připojeným napájením
  • zamezení spouštění dat
  • nastavení režimu SATA řadiče (AHCI, IDE, RAID)
  • HP DayStarter
  • rychlé nabíjení druhé baterie
  • povolení HP QuickLook (rychlý start do speciální linuxové distribuce)
  • Preboot ověřování v HP Quicklook
  • povolení HP QuickWeb
  • povolení zápisu skrze HP QuickWeb
  • povolení virtualizace
  • zapnutí technologie „TXT“
  • podpora více jader CPU
  • podpora HT
  • zákaz probouzení kvůli USB zařízením
  • NumLock při startu OS

Nastavení vestavěných zařízení

  • zobrazení stavu bezdrátového vysílače (na tlačítku)
  • zákaz WLAN, Bluetooth, LAN, přepínání LAN/WLAN
  • probouzení ze sítě (vypnuto, pouze pro boot ze sítě, povoleno)
  • zákaz snímače světla, čtečky otisku prstů, integrované kamery, „Power Monitor Circuit“, zvukové karty, modemu, optické mechaniky, mikrofonu a interních reproduktorů

AMT (vzdálená správa)

  • zobrazovat výpis firmware při startu
  • povolení nabídky AMT nastavení (Ctrl+P)
  • „USB Key Provisioning Support“
  • vyvolání přenastavení při dalším startu
  • nastavení typu terminálu (ANSI, VT100)
  • „Firmware Progress Event Support“
  • „Initiate Intel CIRA“

Nastavení portů

  • zákaz čtečky paměťových karet, USB, Firewire, ExpressCard, SmartCard a eSATA

Nastavení úrovně zabezpečení

  • možnost změnit u každého rozhraní přístupnost

Spouštění

  • výběr, které dny se má počítač spouštět
  • nastavení času spouštění (pro všechny dny stejný)

Nastavení lze měnit také přímo z operačního systému pomocí utilit HP Protect Tools.

Příslušenství

V krabici spolu s notebookem najdete 150W napájecí zdroj, přívodní šňůru pro náš region, tištěnou dokumentaci a disky DVD s obnovou systému a programem WinDVD 8. Operační systém Windows 7 Professional je v 64bit verzi již z výroby předinstalován na disku a při prvním spuštění nabízí výběr jazyka, ve kterém nechybí čeština, slovenština a angličtina. Tovární instalaci je možné obnovit i bez přiložených DVD stiskem F11 ihned po startu počítače.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace vychází na 48 952,- Kč bez DPH (58 742,- Kč s DPH). Na trhu je i řada dalších konfigurací, cena se drží v této úrovni a odráží úroveň výbavy notebooku.

Pokud by snad žádná z hotových konfigurací nevyhovovala, nabízí HP možnost tvorby vlastní v rámci programu TopConfig.

Všechny hotové konfigurace mají v základu 3letou mezinárodní záruku (carry-in), kterou lze uplatnit v síti autorizovaných servisních center.

Závěr

HP EliteBook 8540w je poctivě zpracovaný notebook pro ty nejnáročnější uživatele, kteří potřebují vše, co by špičková pracovní stanice měla mít - vysoký výpočetní i grafický výkon, certifikaci pro nejpoužívanější vizualizační a CAD aplikace, špičkový displej, odolnost a možnost přidat větší baterie, zapojit do dokovací stanice nebo rozšířit záruku.

Zejména displej patří ke špičce díky IPS technologii a RGB LED podsvícení. S ním je možné si i „v terénu“ dopřát věrné barvy a tvořit finální grafické návrhy bez nutnosti kontrolovat na externím LCD. Kvalitní displej si ovšem dopřává také více energie, což v kombinaci s výkonnými součástmi snižuje výdrž na hranici pouhých dvou hodin, což je prakticky jediný nedostatek.

Konfigurace s displeji DreamColor nemají zrovna lidovou cenu, čímž cílí především na uživatele, kteří vědí, že si jejich mobilní pracovní nástroj na sebe vydělá.

Klady a zápory

+ špičkový IPS displej převyšující jakoukoli konkurenci v rámci úhlopříčky
+ příkladné zpracování a odolnost šasi
+ výkon ve vizualizačních a CAD aplikacích
+ rozsáhlá nabídka příslušenství a záruk

- nízká výdrž baterie
- cena za displej není zrovna lidová

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie HP EliteBook 8540w (DreamColor)

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP EliteBook 8540w (DreamColor)
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7 740QM (1.73 GHz, 6 MB L3, 2400MHz QPI)
  • RAM (MB): 8192 DDR3-1333 (2x4096+2x0)
  • HDD (GB): 500 (Seagate ST9500420AS, 7200rpm, 16MB cache)
  • ODD: BD-ROM / DVD burner (HP BD-ROM BC-5501H)
  • LCD: 15,6" IPS
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1200)
  • Video: NVIDIA Quadro FX1800M (1GB GDDR5, 128bit)
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000 (Intel 82577LM Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Intel Centrino Ultimate-N 6300 AGN (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: IDT 92HD75B3 HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad + touchstyk (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Professional (64bit, CZ/SK/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 68 Wh / 2h 07min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS/xD, 3x USB 2.0, eSATA/USB 2.0, 2x USB 3.0, VGA, DisplayPort, ExpressCard 54, SmartCard, Firewire 400
  • Rozměry: 374 x 250 x 35-38 mm
  • Hmotnost (kg): 3,22
Recenze

Diskuse