RECENZE: HP Mini 100e - malá školní pomůcka

22. 2. 2011 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Klasických 10'' mini notebooků jsme již v redakci měli nespočet. Tentokrát se však podíváme na jeden, který přímo cílí na žáky druhého stupně základních škol (a víceletých gymnázií) jako učební pomůcka. Je lehký, vydrží dlouho na baterie a jeho zesílené tělo by mělo vydržet každodenní náročné nasazení. Uvnitř jde o typický stroj postavený na jednojádrovém procesoru Intel Atom. Doporučená koncová cena činí 7500,- Kč bez DPH.

HP Mini 100e - malá školní pomůcka

Základní popis

Využití informačních technologií při výuce (předmětů jiných než počítačům věnovaných) na základních školách není zas tak neobvyklé již několik let. HP nyní přichází na trh s mini-notebookem, který je zaměřen přímo na žáky druhého stupně základních škol a víceletých gymnázií. Spolu s ním je pro školy nabídka rozšířena i na různé podpůrné příslušenství a tyto notebooky jsou vybaveny elektronickými verzemi učebnic z nakladatelství Fraus. Zdá se tedy, že to HP myslí vážně. Myslet na blaho dětí je ze strany velkých korporací bezpochyby chvályhodné, a tak jsme se rozhodli podívat, jak na tom Mini 100e je - je nám totiž jasné, že u počítače pro děti jsou nároky na ergonomii a odolnost ještě vyšší, než je běžně zvykem.

Už samotným tvarem je Mini 100e mírně netradiční. Jde o bílý (světle šedý) notebook se zaoblenými rohy a úchytem pro přenášení. Tak trochu připomíná kabelku nebo kufřík na svačinu. O běžné nabídky trhu se liší znatelně tlustším profilem a použitím výhradně matných plastů s velmi praktickou hrubší povrchovou úpravou. Výjimkou je pouze spodek základny, jenž je potažen gumou. Zde si HP zaslouží velkou chválu, neboť pochybuji, že by se školou povinným chtělo každý den leštit upatlané lesklé povrchy.

Tlustá základna a velký okraj kolem displeje dávají tušit, že byl notebook navržen pro drsnější zacházení (trochu na úkor vzhledu). Ač byste v šasi moc kovu nenašly, tlusté plasty činí základnu i víko odolnými. Klouby kladou optimální odpor a magnet držící víko v zavřeném stavu není příliš silný, takže lze notebook otevřít jednou rukou. Maximální úhel otevření je však pouze 135°.

Pokud jde o konstrukci a odolnost, nemám žádné výhrady ani s ohledem na zamýšlené použití.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Výbava rozhraní je naprosto typická pro 10“ netbook. Pravý bok nese postupně od uživatele vstup a výstup zvukové karty, čtečku karet SD/MMC, USB (2.0) a konektor pro připojení do počítačové sítě LAN. Levý bok výbavu doplňuje o druhý konektor USB (2.0), analogový modem, analogový výstup pro připojení externího monitoru (VGA) a zdířku napájení.

Rozměry vlastního notebooku jsou v zavřeném stavu 275 x 250 x 35 mm. Pokud se od toho odečte neodjímatelný držák, je to 275 x 205 x 35 mm. Hmotnost je vyšší proti jiným 10“ mini notebookům s 6článkovou baterií (1,6kg), což mají na svědomí pravděpodobně tlustší plasty kvůli zvýšení odolnosti. Adaptér je naopak příjemně malý a včetně kabeláže váží pouhých 373 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je typu chiclet a tmavě šedé klávesy mají bílé popisky. Mělký stisk s minimálním odporem kláves mi ihned připomněl handheldy z poloviny 90. let a kalkulačky, což v tomto případě není myšleno nijak lichotivě. V rámci úhlopříčky jde jednoznačně o jednu z těch slabších klávesnic. To lze považovat za určité zklamání, neboť u jiných modelů již HP několikrát dokázalo, že umí udělat solidní klávesnici i pro 10“ mini notebook. Tato se naopak může pochlubit (dle výrobce) odolností proti polití.

Po určitém čase si člověk zvykne, ale například na psaní všemi deseti raději rovnou zapomeňte. Výrobce s tímto modelem cílí především na žáky základních škol a jejich menší ruce jistě budou mít s klávesnicí méně problémů než „tlapy“ dospělého člověka.

Rozložením se klávesnice příliš neliší od velkých notebooků. Kromě kláves jako Scroll Lock ovšem výrobce pro mě zcela nepochopitelně odstranil i klávesy pro pohyb v dokumentech (Home, End, PgUp, PgDn) a neobtěžoval se je přidat ani jako kombinaci Fn a kurzorových šipek. V redakci jsme se s tímto setkali zatím poprvé a není to podle mě ten správný směr vývoje. Notebook je sice určen pro děti, ale právě děti často umí využívat počítače lépe než dospělí, kteří se k nim dostali až v pokročilém věku.

Ke zbytku rozložení nemám výhrad. Mezerník i Enter jsou dostatečně velké, nechybí klávesa kontextové nabídky a klávesy F1-F12 jsou všechny obsazeny i funkcemi Fn klávesy a v případě F11 (ztlumení zvuku) a F12 (Wi-Fi) jsou dokonce vybaveny indikační diodou. Kromě podsvíceného vypínače nad klávesnicí a malé diody na boku u konektoru napájení (signalizace nabíjení) jde o jediné svítící prvky v základně.

Všechny popisky kláves mají stejnou barvu a značení pokrývá rozložení české, slovenské a anglické klávesnice. Z hlediska logistických úspor jde o pochopitelný krok, ale je otázkou, jestli to nebude pro cílovou skupinu žáků základních škol spíše matoucí.


pracovní plocha detail klávesnice

Jestli klávesnice nedopadla moc dobře, touchpad je přesný opak. Dotyková plocha je proti okolí mírně zapuštěná a má hrubší povrch. Elektronika od Synaptics sice snímá pouze jeden prst, ale je tak akorát citlivá a snímá bez viditelného zpoždění. V kombinaci s relativně velkou plochou jde o pohodlnou možnost ovládání kurzoru bez silného nutkání při každé práci připojit externí myš.

Hlavní HW parametry

Srdcem počítače je v této úhlopříčce zcela standardní Intel Atom. Zde konkrétně novější model N455 s frekvencí 1,66 GHz. Asi největší změnou těchto novějších Atomů je přítomnost grafického čipu GMA 3150 na destičce procesoru. 45nm procesem vyráběné jádro podporuje Hyper Threading, a umožňuje tedy zpracovat dvě vlákna současně.

CPU-Z
specifikace čipu

Na základní desce s pro Atomy standardní čipovou sadou Intel NM10 je ze spodní strany snadno přístupný jediný paměťový slot, který je obsazen 1GB DDR3 modulem běžícím na efektivní frekvenci 666 MHz (což je polovina proti schopnostem tohoto modulu).

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 11 238
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 6104

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 16 035
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 11 188

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 571 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 874 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,53

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 2,4
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 4,5
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 1913 MB/s

Výkonově jsou systémy s jednojádrovými Atomy na chvostu současné nabídky notebooků a tím, že se jejich výkon už roky téměř nikam neposouvá, se rozdíl proti mainstreamovým mobilním procesorům ještě prohlubuje. Přesto však použitý procesor na základní práci ve Windows 7 postačuje a jako limitující (pro současný běh více aplikací) se ukazuje spíše pouhý 1 GB operační paměti.

Pevný disk je klasického formátu 2,5“ se SATA rozhraním. Má kapacitu 160 GB a jeho plotny se otáčí rychlostí 5400 rpm. Přenosovými rychlostmi se řadí do 3 roky starého průměru notebooků. Vzhledem k rychlosti procesoru a velikosti RAM to však nevnímám jako nedostatek.

Pouhý 1 GB paměti a 160GB disk jsou důsledky podmínek pro použití licence Windows 7 Starter Edition.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 137 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 49,9 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,00 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,3

V komunikační výbavě kromě 100Mbit Ethernetu a 2,4GHz Wi-Fi /n figuruje dnes již mírně netradiční analogový modem s rychlostí 56 kb/s. Wi-Fi lze zapínat a vypínat zkratkou Fn+F12 a její zapnutí je signalizováno bílou LED v rohu klávesy.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Širokoúhlý displej má lesklý povrch a úhlopříčku 10,1“. Jak je zvykem v této úhlopříčce, i přes rozlišení s poměrem stran 16:10 má displej fyzický poměr stran 16:9 (tak se s tím výrobci vypořádali, když se lidem nelíbilo nové rozlišení 1024x568). Kvalitativně patří displej k průměru. Barvy a kontrast neurazí, ale ani nenadchnou, světlost je díky LED podsvícení slušná a vertikální pozorovací úhel je tradičně slabý. V této velikosti však není co řešit, neboť jsou na tom prakticky všechny nabízené displeje stejně.

Jas displeje lze nastavit v 11 krocích a minimální hodnota je použitelná při práci za úplné tmy.

Parametry displeje

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 200 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 90° horizontálně, 65° vertikálně
  • Kontrast: 500:1
  • Odezva: 10 ms
  • Podsvícení: LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je CMO N101L6-L0A. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Grafická karta Intel GMA 3150 je integrovaná na destičce procesoru a jde o přejmenovanou GMA 950 vyráběnou lepším výrobním procesem. Paměť je dynamicky přidělována z hlavní paměti RAM podle aktuálních potřeb programů. Technologická podpora zůstala od 5 let starého předchůdce nezměněna, což znamená hardwarové funkce rozhraní DirectX 9.0c a téměř nulovou podporu akcelerace HD videa. Primárním cílem Intelu však byla minimální spotřeba a zde není grafickému čipu co vytknout.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 2401
  • 3DMark 03: 697
  • 3DMark 05: 299
  • 3DMark 06: 147

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 3,0
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 3,0

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 297 CB-GFX

V moderních hrách je 3D výkon grafického řešení 10x nižší proti aktuálnímu integrovanému čipu Intel GMA HD. Na hraní současných AAA her tedy s klidem zapomeňte. Z her lze počítat s nenáročnými hříčkami a hodně starými tituly. Taktéž HD videa si například na YouTube nepřehrajete (i 480p se v některých případech trhá).

Pokud se budeme bavit o přehrávání videí v DVD kvalitě a standardní práci v operačním systému, je výkon grafické karty plně postačující. Windows 7 Starter navíc neobsahuje akcelerované rozhraní Aero, takže se o veškeré vykreslování oken stará pouze procesor. Pro nasazení v podobě čtení digitalizovaných dokumentů, kancelářské práce (textový editor, tabulkový kalkulátor) a prohlížení webových stránek není výkon systému limitující.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Někde v zadní části základny je ukryt jediný reproduktor. Ač podle zvuku bude pravděpodobně někde blízko pravého zadního rohu, hraje pouze zvuk, který zvuková karta vysílá pro levý výstupní kanál. Na rozdíl od jiných monofonních notebooků tedy výstup není směšován, ale pravá polovina se vůbec nepoužívá. Jediný reproduktor je však relativně silný a na poměry malých notebooků nehraje špatně (hloubky však vůbec nečekejte).

Nad displejem jsou ve víku mikrofon a webkamera s bílou indikační LED. Snímač webkamery má 0,3Mpix a zvládá pořizovat fotky v rozlišení maximálně 640x480.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Ventilátor má své místo v levém zadním rohu, kde má i svůj malý výdech vzduchu, a k nasávání slouží perforovaný plast uprostřed spodku základny. Ventilátor se rozjede po několika minutách od zapnutí přístroje a zůstává již aktivní po celou dobu provozu. Hlučností se řadí spíše do průměru.

Je otázkou, zda je jeho chod nutný, neboť zařízení, které spotřebuje při nečinnosti 5-6 W (8-9 W v zátěži), může být dle mého názoru (praktických zkušeností s jinými produkty) chlazeno pasivně, pokud je umístěno v tak tlustém šasi.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 26,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,4°C
  • klávesnice vlevo = 30,9°C
  • klávesnice vpravo = 29,4°C
  • spodek maximum = 30,1°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 32,5°C
  • napájecí adaptér = 38,3°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 27,7°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,7°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,9°C
  • klávesnice vlevo = 35,1°C
  • klávesnice vpravo = 32,4°C
  • spodek maximum = 36,3°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 38,4°C
  • napájecí adaptér = 37,9°C

teplota okolí při měření: 24°C

Teploty přístroje se stále drží na minimu, takže se žádné teplo nepřenáší přes klávesnici ani gumový spodek. Notebook přežije i dlouhodobý provoz na měkkém nerovném povrchu, který ucpe chladící průduchy (typicky peřina).

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Vestavěná 6článková baterie s kapacitou 47 Wh udržela notebook v našem standardním redakčním testu* přesně 8 hodin a 20 minut. Při provozu s Wi-Fi a vyšším jasem LCD lze počítat s výdrží mezi 6-7 hodinami, takže celý pracovní/školní den bez napájecího adaptéru není utopie.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 8 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 32 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 10 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 32 W W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 29 W

Příkon notebooku je omezen na 30 W. Nabití prázdné baterie trvá ve vypnutém stavu přibližně 2 hodiny a v zapnutém se tato doba prodlužuje přibližně o třetinu.

BIOS a zabezpečení

Aptio firmware od AMI obsahuje pouze základní možnosti nastavení:

  • vypnutí podpory USB ve starých operačních systémech
  • vypnutí neustálého běhu ventilátoru při běhu s připojeným napájením
  • vypnutí možnosti probuzení systému z režimu spánku

V rámci utility s nastavením je přítomna také diagnostika pevného disku a operační paměti. Zabezpečení čítá pouze základní možnosti hesel BIOSu (uživatel, správce a primární disk).

Příslušenství

V krabici je společně s notebookem, napájecím adaptérem a tištěnou dokumentací také poukázka na jednu sadu (dva po sobě jdoucí ročníky) učebnic nakladatelství Fraus pro druhý stupeň základní školy.

Na disku je předinstalovaný operační systém Windows 7 Starter Edition (32bit, CZ). Záloha tovární instalace je taktéž na disku a lze ji vyvolat klávesovou zkratkou z BIOSu. Mezi předinstalovanými programy se nachází PDF Complete (čtečka PDF souborů), MS Office 2010 Starter, MS Math 3.0 (jednoduchý matematický software), programy pro obsluhu webkamery ArcSoft a zdrojové soubory učebnic Fraus pro celý druhý stupeň. Místo klasických zkušebních verzí antivirů byl zvolen bezplatný MS Security Essentials. Dalo by se říct, že na disku nebyl žádný otravný bloatware, který většina uživatelů maže hned první den po vybalení notebooku. To se dnes jen tak nevidí.

Výukový software

Pro zajímavost jsem se rozhodl přidat několik postřehů z předinstalovaných výukových programů. Interaktivní elektronické učebnice, které jsem měl možnost vyzkoušet (7. a 8. ročník), příliš interaktivní nebyly. Elektronické varianty odpovídají těm tištěným a prohlíží se v programu podobném Adobe Readeru. Stránky jsou rozdělené do bloků, na které lze kliknout, takže není nutné ani s malým displejem neustále přibližovat a oddalovat lupou. Přidanou hodnotou elektronické verze jsou pouze v některých místech přidané odkazy (na jiné stránky, na internet – např. wikipedii). Odkazů však není mnoho a potenciál v tomto ohledu zdaleka není vyčerpán. Cvičení v předinstalovaných učebnicích navíc nešlo vyplňovat a kontrolovat správnost řešení a ani zvýrazňovat části textu. Výhodou elektronické formy může být nižší hmotnost proti sadě učebnic, které žáci do školy nosí.

Dodávané řešení pro školy by mělo obsahovat navíc programy pro vzdálenou kontrolu počítačů a omezení některých funkcí (například v době písemného testu). Ty jsme však neměli s naším jediným kusem možnost otestovat.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je na našem trhu od tohoto modelu jediná a její doporučená koncová cena je stanovena na 7 492,- Kč bez DPH (8 990,- Kč s DPH). Standardní záruka má dobu trvání 2 roky.

Závěr

HP Mini 100e se bezpochyby vymyká nabídce trhu (v rámci kategorie) svým netradičním vzhledem. Ten by mohl kromě cílených žáků základních škol oslovit i kavárenské povaleče (předpokládám spíše ženského pohlaví). Tlustý profil je vyvážen vyšší odolností a vyšší hmotnost zas přítomností plnohodnotné 6článkové baterie, která zajišťuje až 8 hodin provozu. Za méně zdařilou považuji klávesnici, která patří v kategorii jednoznačně k podprůměru a k dlouhému psaní není nejlepší volbou. Menší výtka pak směřuje k monofonnímu reproduktoru – ten úplně ignoruje zvuky, které by normálně zněly z pravého reproduktoru.

K zamýšlenému použití coby elektronická učební pomůcka je tento notebook adekvátní svým zpracováním, velikostí, výdrží na baterie i odolností.

Klady a zápory

+ odolné provedení
+ dlouhá výdrž na baterie

- klávesnice (nejistý stisk, chybějící klávesy pro pohyb v dokumentech)
- monofonní reproduktor přijímá zvuk pouze z levého kanálu zvukové karty

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie HP Mini 100e

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP Mini 100e
  • Instalovaný procesor: Intel Atom N455 (1.66 GHz, 512 MB L2, 666MHz FSB)
  • RAM (MB): 1024 DDR3-666 (1x1024)
  • HDD (GB): 160 (WDC WD1600BEVT-22A23T0, 5400rpm, 8MB cache)
  • DVD: -
  • LCD: 10,1" TFT
  • LCD rozlišení: WSVGA (1024 x 600)
  • Video: Intel GMA 3150 (IGP)
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100 (Realtek PCIe Fast Ethernet)
  • WiFi: Realtek RTL8191SE (b/g/draft-n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (AALC269)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows Vista 7 Starter (32bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 47 Wh / 8h 20min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC, 2x USB (2.0), VGA
  • Rozměry: 275 x 250 x 35 mm
  • Hmotnost (kg): 1,60
Recenze

Diskuse