RECENZE: HP Pavilon dv6-6030ec - multimediální všeuměl

16. 6. 2011 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

HP na trh uvedlo nové modely řady Pavilion dv6, tradičně zaměřené na multimediální využití domácích uživatelů. 15,6'' notebook, který si představíme v recenzi, vychází z platformy AMD a nabízí dvoujádrový procesor Turion II společně s přepínatelnou dedikovanou grafikou Radeon HD. Stranou ale nezůstává ani další výbava v podobě USB 3.0 nebo certifikovaných reproduktorů. Ceny testovaného modelu začínají pod 15 000 Kč bez DPH.

HP Pavilon dv6-6030ec - multimediální všeuměl

Základní popis

HP svoji řadu notebooků Pavilion orientuje směrem na domácí uživatele, kteří nevyžadují pokročilé funkce využívané ve firemním prostředí, ale zajímá je spíše atraktivní design a výkon při multimediálním vyžití. Celá řada pokrývá modely s úhlopříčkami od 14" do 17.3", model dv6-6030ec, který si představíme ve dnešní recenzi, zastupuje 15,6" provedení.

Pro modelovou řadu byl vždy typický lehce zaoblený design, a přestože docházelo v průběhu času k výrazným proměnám vzhledu, do určité míry zůstal tento přístup zachován i v případě nejnovějšího modelu. Odlišnosti mezi současnou generací a předchozí jsou ale patrné na první pohled. Designéři notebook v zadní části zatočili mírně směrem nahoru a vytvořili tak charakteristický prvek, který počítač přinejmenším v zavřeném stavu jasně odlišuje od ostatních. Díky tomu je nyní v zadní části i masivnější provedení stříbrného pásu, který lemuje celý notebook po obvodu. Shodné s předchozími modely naopak zůstalo jasně svítící logo v rohu víka displeje.

Další změny se objeví po otevření notebooku, v prostoru mezi klouby displeje se na základně nachází stříbrně lakovaná mřížka, klávesnice je díky numerickému bloku rozšířena až k okrajům a odlišný je i touchpad. Příjemná je broušená úprava kovové slitiny víka a horní základny, na tmavém povrchu z hnědým nádechem sice občas ulpí nějaké stopy po otisku prstů, ale při srovnání s leskle lakovanými plasty jsou skoro neviditelné. Lesklé provedení použil výrobce pouze na rámečku displeje.

Kvalita provedení je na velmi dobré úrovni, základna patří v kategorii multimediálních notebooků mezi ty, které se příliš neprohnou ani při uchopení za roh. Jako velice povedené lez hodnotit i provedení víka, je dostatečně pevné na to aby se ani při silnějším zatlačení s vnější strany nezačalo v obraze objevovat vlnění barev. Zvolené uchycení kloubů displeje jako obvykle vysouvá víko směrem na zadní stranu, příjemný překvapením je ale možnost širokého úhlu otevření přibližně do 170°. Notebooky s podobnými klouby lze většinou vyklopit do podstatně méně širokého úhlu.

Notebook je vybaven obvyklou nabídkou rozhraní, na pravém boku je umístěna za optickou mechanikou dvojice USB portů a vstup pro napájecí zdroj, ostatní konektory výrobce soustředil na levém boku. Jedná se o trojici audiokonektorů (notebook má dva výstupy na sluchátka), dále dva USB porty podporující dokonce poslední standard 3.0, následuje konektor ethernetu, digitální HDMI výstup a analogové VGA. Kompletní výbavu potom doplňuje čtečka SD/MMC karet na přední straně notebooku. Výbava zahrnuje v podstatě současný standard, eSata bylo nahrazeno rychlým USB 3.0 a chybí v podstatě pouze ExpressCard slot který výrobci začínají zejména u „domácích“ notebooků často vypouštět. Netradiční je přítomnost zdvojeného výstupu na sluchátka, ten už se ale u Pavilionů objevoval v minulosti.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Rozměry notebooku 378 x 247 x 31 mm se od předchozí generace prakticky nezměnily. Ty nejsou při přenášení takový problém, méně už potěší hmotnost 2,87 kg, díky které se notebook při častějším přesouvání trochu pronese.

Klávesnice a ovládací prvky

Už předchozí generace se uchýlila k chiclet provedení klávesnice, u současného modelu ale došlo k mírné úpravě. Mezi nejvýraznější patří doplnění numerického bloku, díky kterému klávesnice nyní zabírá celou šířku základny. Další odlišnosti se týkají rozložení kláves, především zmizely multifunkční klávesy z levého okraje, které mohly působit matoucím dojmem, klávesy pro práci s textem se pochopitelně přemístily nad numerický blok a nejradikálnější změna proběhla v případě kurzorových šipek. Ty jsou nejen začleněny do bloku klávesnice, ale navíc výrobce umístil šipky pro pohyb nahoru a dolů k sobě a zúžil je dohromady na výšku jedné klávesy. Klávesy pro pohyb doleva a doprava ovšem zůstaly velké, díky tomu se kurzorové šipky ovládají dost nepohodlně.
Stisk jednotlivých kláves je spíše měkčí a celkově je klávesnice při psaní bezproblémová, pohodlím při rychlejším psaní se řadí někde do průměru.

Atypické je dále provedení řady F-kláves, ty slouží primárně pro ovládání funkcí přehrávače a nastavení jasu nebo hlasitosti. Samotné F klávesy jsou dostupné až jako sekundární funkce při současném stisku klávesy Fn. Naštěstí výrobce myslel i na uživatele používající klávesové zkratky, pokud využívá zkratka stisku více kláves (například Alt+F4) není třeba Fn mačkat. Navíc lze v nastaveních BIOSu přepnout klávesnici na standardní chování, kdy jsou F klávesy dostupné přímo.

Výrobce ustoupil od dřívějšího pokusu se začleněním tlačítek touchpadu do dotykové části a nyní už mají opět klasickou konstrukci. Jejich ovladatelnost se tak výrazně zlepšila a už se uživatel nemusí na jejich nestandardní provedení zvykat. Samotná dotyková část má dostatečně velkou plochu, od zbytku základny je odlišena mírným zapuštěním a bíle podsvětleným lemem. Touchpad lze deaktivovat poklepáním v levém horním rohu, současně se ztlumí i podsvětlený pruh.


pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Notebook byl v testované konfiguraci založen na platformě od AMD. Čipová sada AMD M880G disponuje integrovaným grafickým jádrem a spolupracuje s dvoujádrovým procesorem AMD Turion II P560. CPU pracuje na frekvenci 2,5 Ghz a je vyráběno 45 nm výrobní technologií. Patří mezi ty výkonnější které v současnosti AMD pro segment mobilních počítačů nabízí, nicméně za nejvýkonnějšími platformami konkurence trochu zaostává. Od dřívějších Turionů se odlišuje osazený model mimo jiné vyšší frekvencí HT a 128-bitovou FPU jednotkou.

CPU-Z

specifikace čipu

V současnosti jsou u většiny notebooků už standardem 4GB, výrobce navíc osadil celé 4 GB jako jediný modul typu DDR3-1333 pracující kvůli omezení řadiče na frekvenci 1066 MHz. Pokud by chtěl náhodou uživatel kvůli nestandardním nárokům paměť ještě více rozšířit, má k dispozici volný druhý paměťový slot. Pro jeho zpřístupnění není nutný šroubovák, stačí zatlačit na pojistku baterie v opačném směru a opatrně sejmout kryt na spodní straně počítače.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 28106
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 37734

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 56206
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 75340

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 2710
  • Rendering (Multiple CPU): 5253
  • Multiprocessor Speedup: 1,94

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 0,72
  • Rendering (Multiple CPU): 1,42
  • Multiprocessor Speedup: 1.96

Windows 7 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 6,1
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 2062 MB/s

Procesor svým výkonem zaostává za konkurencí od Intelu v podobě Core i3/i5 pracující na stejné frekvenci, je to ovšem dáno mimo jiné absencí technologií, které by umožnily zvýšit frekvenci při využívání jednoho jádra nebo zpracovávat více než 2 vlákna současně. Nicméně při běžné práci nebo hraní her s obvyklými nároky na procesor je rozdíl zanedbatelný.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 150,26 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 73,1 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,61 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Pevný disk se standardní velikostí 2,5 " potěší příjemnou kapacitou 640 GB, nicméně v ostatních ohledech nevyčnívá, plotny se otáčí rychlostí 5400 ot./min a výkon odpovídá průměru mezi současnými disky klasické konstrukce.

Nesmí chybět optická mechanika, umožňující zápis a čtení všech běžných typů CD a DVD, navíc podporuje i popisovací technologii Lightscribe.

Moderní komunikační standardy jsou dnes běžné i u domácích notebooků, ethernetový adaptér je proto v gigabitové verzi, bezdrátové WiFi připojení zahrnuje čip od Ralinku podporující standardy b/g/n a nesmí chybět ani Bluetooth v poslední verzi 3.0

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej s úhlopříčkou 15,6 " disponuje HD rozlišením (1366x768) a lesklou povrchovou úpravou. Podsvícení zajišťují LED diody, díky kterým displej nabízí dostatečně vysoký maximální jas. Z pohledu barevného podání nebo pozorovacích úhlů ale LCD panel nevybočuje s obvyklého standardu.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Zobrazování zajišťuje dedikovaná grafická karta AMD Radeon HD 6650M spolupracující s GPU integrovaném v chipsetu. Kvůli úspoře energie se přepínají grafické karty automaticky při odpojení a připojení napájení, v případě potřeby je ovšem lze přepnout pomocí softwaru ovladače GPU i ručně.
Dedikovaná část disponuje 480 stream procesory, a má k dispozici 1 GB vlastní paměti připojené pomocí 128 bitové sběrnice. Nechybí podpora DirectX 11 ani hardwarové akcelerace videa.

GPU-Z

Testy 3D Mark

  • 3DMark 03: 21562
  • 3DMark 05: 13193
  • 3DMark 06: 7614
  • 3DMark 11: P1089 (Graphics 1028, Physics 1637)

Cinebench R10

  • Shading (OpenGL Standard): 4482

Cinebench R11.5

  • Shading (OpenGL Standard): 33.42 fps

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 6,7
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,7

S.T.A.L.K.E.R
Stalker: Call of Pripyat
(1366x768, EFD Light, Medium, 1xAA, 0xAF)

Díky kombinaci grafické karty vyššího mainstreamu a nepříliš náročnému rozlišení displeje lze na notebooku bez problémů hrát současné moderní tituly i s nastavením vyšší úrovně detailů. Kromě testovaného Stalkera, bylo v nativním rozlišení a s vysokou úrovní detailů plynulé i hraní Aliens vs. Predator.

Přepínání grafických karet doprovází probliknutí obrazovky, nicméně funguje bez problémů a integrovaná grafická karta zvládá práci v systému i akceleraci HD videa bez potíží.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia

Multimediální výbavu výrobce rozhodně nepodcenil, notebook se chlubí certifikací „beats audio“ díky spolupráci s výrobcem sluchátek Monster. Notebook je proto vybaven čtyřmi reproduktory a předinstalovaný je i softwarový audio filtr s rozšířeným ekvalizérem. Samotná kvalita podání reproduktorů je mírně nad průměrem, občas je vhodnější audio filtr vypnout, v některých režimech zdůrazňuje basy až příliš a reproduktory je nezvládají. Při používání sluchátek se tento problém neobjevuje a software může zvuk pocitově oživit.

Pro účely testování zapůjčil výrobce k notebooku i sluchátka „beats by dr.dre“, která se prodávají samostatně, ale nabízí vynikající zvuk a zajímavou funkci pro aktivní potlačení vnějšího hluku z okolí posluchače.

Výrobce mírně rozšířil i nabídku audiokonektorů, notebook má výstup na sluchátka zdvojený díky tomu může uživatel sledovat film i ve dvojici aniž by rušil své okolí. Pochopitelně nechybí ani vstup pro mikrofon a možnost digitálního vyvedení zvuku prostřednictvím HDMI.

Mezi další netradiční součást patří DVB-T tuner dodávaný v balení s notebookem. Tuner se připojuje do USB portu v dodávce najdete i dálkový ovladač společně s malou prutovou anténkou doplněnou přísavkou a kolíčkem. Pro příjem vysílání slouží aplikace Media Center, která je součástí operačního systému má intuitivní ovládání a zvládá přehrávat i zaznamenávat pořady bez jakýchkoliv potíží. V oblastech s perfektním signálem může pro příjem stačit dodávaná anténka, nicméně v místech dál od vysílače se většina uživatelů neobejde bez klasické venkovní TV antény.

Poslední součástí multimediální výbavy je webkamerka ve víku displeje s maximálním rozlišením 1 Mpx a integrovaným mikrofonem.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Chlazení nasává vzduch několika mřížkami na spodní straně notebooku, hlavní výdech je potom umístěn na vzadu na levém boku. Větráček se po zapnutí roztočí na maximální otáčky, po chvíli se ale uklidní a ztiší. Chlazení běží pořád i při nenáročné práci nicméně vydává jen slabé šumění a při aktivní integrované grafice nezrychluje ani nárazovitě. Odlišná situace je v zátěži, kdy se větráček roztočí znatelně rychleji a začne být docela hlasitý.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 29,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,2°C
  • klávesnice vlevo = 30,1°C
  • klávesnice vpravo = 28,6°C
  • spodek maximum = 33,8°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 35,3°C
  • napájecí adaptér = 32,0°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 30,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,2°C
  • klávesnice vlevo = 33,4°C
  • klávesnice vpravo = 32,1°C
  • spodek maximum = 43,5°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 44,8°C
  • napájecí adaptér = 48,6°C

teplota okolí při měření: 23°C

Při nízkém vytížení zůstává počítač i po delší době poměrně chladný, v zátěži se teploty o něco zvýší ale díky dostatečnému chlazení jen nepatrně, na horní stranu notebooku tak žádné velké množství tepla neproniká.

Baterie

Počítač je vybaven s výroby šestičlánkovou baterií s kapacitou 55 Wh, v našem standardním redakčním testu na ni vydržel běžet 4 hodiny a 54 minut. Navzdory použití přepínatelné grafiky je patrné, že v úspornosti platforma AMD zatím za konkurenčním Intelem zaostává. Pokud ale není doba provozu na baterii jednou z hlavních priorit, příliš to nevadí, notebook je schopen při běžném surfování s aktivní WiFi pořád vydržet lehce přes 4 hodiny.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 22 W (16 W)
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 68 W (65 W)
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 60 W (50 W)
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 90 W (90 W)
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 48 W

Nabíjení je docela rychlé, baterie se na 90 % své kapacity dostane přibližně za hodinu. Pouze při náročném zatížení notebooku se může doba nabíjení mírně prodloužit.

BIOS a zabezpečení

Kromě obvyklých voleb pro nastavení bootování a hesel toho v možnostech BIOSu příliš nenajdete, je zde možnost vypnutí větráčku při připojeném napájení při nízké zátěži a už dříve zmíněná změna režimu ovládání horní řady F kláves. Dále už najdete jen několik nástrojů pro základní diagnostiku.

Pro zabezpečení v systému lze využít čtečku otisku prstů, připravenost k sejmutí otisku indikuje blikající diodou.

Příslušenství

Kromě samotného notebooku a přídavného DVB-T tuneru s příslušenstvím už najdete v krabici pouze papírové manuály.

Operační systém je předinstalovaný, jedná se o Windows 7 Home Premium v 64 bitové verzi. Součásti systému jsou zkušební verze bezpečnostního software od Nortonu, programy pro práci s DVD a webkamerou od Cyberlinku a Office 2010, který lze bezplatně využívat ve funkčně omezené verzi Starter.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace dv6-6030ec (LQ290EA) se prodává za 13 742 Kč bez DPH (16 490 Kč s DPH). Dále jsou v nabídce následující varianty:

  • dv6-6005ec(LQ308EA) – AMD Athlon II P360,4GB RAM, 500 GB, Radeon HD 6470M, leskle černý - 12 075 Kč bez DPH (14 490 Kč s DPH).
  • dv6-6010ec(LQ288EA) - AMD Athlon II P360,4GB RAM, 640 GB, Radeon HD 6470M, kovová úprava 12 492 Kč bez DPH (14 990 Kč s DPH).
  • dv6-6050ec(LE952EA) - Intel Core™ i5-2410M, 4 GB RAM, 640 GB, Radeon HD 6490M (GDDR5), kovová úprava - 17 325 Kč bez DPH (20 790 Kč s DPH).

Záruční lhůta je dvouletá, typu Collect and Return (přepravu hradí výrobce).

Závěr

Poslední generace notebooků HP Pavilion dv6 se drží zavedeného trendu. Nabízí uživatelům z řad domácností přenosný počítač s atraktivní vzhledem a bohatou multimediální výbavou. Rekreační hráče určitě potěší grafická karta zvládající s přehledem i novější herní tituly, navíc s možností přepnutí kvůli úspoře energie.

Odstraněny byly některé ergonomické prohřešky modelu předchozí generace, nicméně se nově objevilo hůře ovladatelné provedení kláves kurzorových šipek. Jako příjemnou nelze hodnotit ani vyšší hlučnost chlazení po delším zatížení.

Klady a zápory

+ atraktivní vzhled
+ výkon grafické karty
+ bohatá výbava

- hlučnost v zátěži
- provedení kurzorových šipek

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie HP Pavilion dv6-6030

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP Pavilion dv6-6030ec
  • Instalovaný procesor: AMD Turion II P560 (2,50 GHz, 2 MB L2,HT: 1800 Mhz)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1066 (1x 4096)
  • HDD (GB): 640 (TOSHIBA MK6465GSX, SATA-II, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: DVD-RW (HP DVD A DS8A5LH)
  • LCD: 15,6" TFT
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: AMD Radeon HD 6650M (1024 MB) + Radeon HD 4250 (IGP)
  • 3G modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek RTL8168/8111 Gigabit)
  • WiFi: Ralink RT5390 802.11b/g/n (b/g/n)
  • Zvuková karta: IDT 92HD81B1X
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Home Premium (64 bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 50 Wh / 4h 54min
  • Rozhraní: 3x audio IN/OUT, 1x SD/MMC, D-Sub, HDMI, 2x USB 3.0, 2x USB 2.0
  • Rozměry: 378 x 247 x 31 mm
  • Hmotnost (kg): 2,87
Recenze

Diskuse