RECENZE: HP ProBook 5330m - lehký a stylový

15. 12. 2011 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Tentokrát jsme si na test vzali 13'' notebook od HP, který již je nějakou dobu na trhu, ale moc se o něm nemluví. Jde o stylový počítač s tenkým profilem a podsvícenou klávesnicí. Na výkonu se však neubíralo, a uvnitř tedy najdete plnohodnotný procesor Core i5 a rychlé SSD.

HP ProBook 5330m - lehký a stylový

Základní popis

ProBook 5330m je v rámci nabídky malou výjimkou. Je totiž jediným zástupcem řady ProBook M, která je někde na pomezí EliteBooků P a ProBooků B. Vzhledově a konstrukcí se ubírá spíše k vyšší třídě a proti oběma zmíněným řadám je (při stejné úhlopříčce) lehčí. Chybí mu ovšem dokovací konektor, což je možná také hlavní důvod, proč na víku nenajdete nápis EliteBook.

Testovaný ProBook nevybočuje ze vzhledu, který přišel s celou novou generací pracovních počítačů HP. Ostřeji řezané linie jej však dělají nejpodobnější EliteBookům. Svrchní strana základny je celá kovová a spodek tvoří z části pogumované plasty (pravděpodobně vyztužené), které jsou pro položení na klín bezpochyby vhodnější. Víko je řešené podobně – vnější strana je kovová a rám okolo displeje je z plastu lemovaného gumou chránící před odíráním víka o základnu.

Stříbrno-černá kombinace je vkusná a dle mého názoru elegantní. Mezi pracovními počítači jde o jeden z těch stylovějších, který se hodí i jinam než jen na podnikové porady. Kovové části zde nejsou jen na efekt; díky nim je tělo notebooku příkladně pevné a konkrétně k mechanickému zpracování nemohu mít jedinou výhradu. Určitě se nemusíte bát častého přenášení nebo drsnějšího zacházení.

Klouby víka jsou zapuštěné do základny, což omezuje maximální úhel otevření na 135°. V zavřeném stavu je víko drženo magneticky a tento magnet kvůli své síle nedovolí otevřít počítač jednou rukou – při otevírání totiž budete s víkem zvedat i základnu.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Již jsem zmínil, že se nižší váha nepodepsala na výkonu. To samé ovšem nejde říct o výbavě, která je osekaná „na kost“. Levý bok je osazen čtečkou paměťových karet (SD, MMC), výstupy grafické karty (VGA a HDMI) a jedním portem eSATAp (eSATA + USB 2.0). Pravý bok výbavu rozšiřuje o kombinovaný vstup/výstup zvukové karty, dvě USB 2.0, LAN a zdířku napájení.

Kromě toho, že chybí dokovací konektor, který bude scházet hlavně při podnikovém nasazení, vnímám jako nedostatek i absenci USB 3.0. S rychlejším datovým rozhraním by totiž bylo možné nativní dokování částečně nahradit – USB 2.0 je pro podobný účel příliš pomalé. Pro připojení disků s plnou rychlostí je zde náhradou port eSATA. Zbytek výbavy je více méně dnešní základ.

Půdorysné rozměry počítače jsou 327 x 225 mm a tloušťka v zavřeném stavu činí 25 mm. Nejde tedy o nejtenčí 13“ notebook pod sluncem, ale je rozhodně tenčí než běžná produkce. Kovové tělo si vyžádalo daň v podobě vyšší hmotnosti, než by někdo mohl u podobného stroje čekat. Počítač váží 1,87 kg, což je 100 g pod hmotností některých 13“ pracovních strojů s dokovacím konektorem, optickou mechanikou a (taktéž) malou baterií.

Napájecí adaptér s dlouhou přívodní šňůrou a výkonem 65W v brašně při cestování přidá dalších 421 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Ze stříbrného šasi vystupují jednotlivé klávesy černé barvy, oddělené mezerami. Jde tedy o chiclet provedení. Rozložení je stejné jako u jiných 13 a 14“ pracovních notebooků od HP: klávesy pro pohyb v dokumentech jsou po pravém kraji a kurzorové šipky do stran jsou dvojnásobné na výšku proti těm nahoru a dolů, což mnohým nejspíš nebude po chuti, ale lze si na to zvyknout.

Obrovskou výhodou klávesnice je její naprosto minimální hlučnost. Při troše snahy téměř není mechanika slyšet. Pokud pracujete někde, kde nechcete rušit okolí, je tato klávesnice ideální. Stisk je poměrně jistý, avšak klávesy mají mělký chod, což někteří „rychlopísaři“ nejspíš neocení. Přesto je klávesnice stále velmi pohodlná.

Na rozdíl od ostatních ProBooků a EliteBooků, zde HP implementovalo podsvícení klávesnice. To lze zapínat a vypínat klávesovou zkratkou Fn+F9 a má pouze jednu úroveň svícení (dobře zvolenou, takže absenci regulace nevnímám vůbec jako nedostatek). Podsvícení se při nečinnosti automaticky vypíná a dobu tohoto vypínání lze nastavit v BIOSu (vypínání lze také úplně zablokovat). Implementace podsvícení je na špičkové úrovni, neboť na uživatele nikde mezi klávesami nic neprosvítá a svícení celé klávesnice je homogenní. Doufejme, že podobné podsvícení HP brzy integruje i do zbylých modelů.

Nad klávesnicí jsou čtyři podsvícená tlačítka: vlevo podlouhlý hlavní vypínač, vpravo vypínač bezdrátových sítí, ztlumení zvuku a rychlé spuštění webového prohlížeče. Pokud je notebook vypnutý, spustí jej tlačítko webového prohlížeče do speciálního režimu jednoduché linuxové distribuce s upraveným prohlížečem Firefox.


pracovní plocha detail klávesnice

K ovládání kurzoru je připraven touchpad se zapuštěnou hladkou plochou a dvěma pogumovanými tlačítky. Plocha sice není největší, ale k jeho funkci nemám výhrady – snímání je plynulé a bez viditelného zpoždění. Elektronika od Synaptics samozřejmě podporuje snímání více prstů a všemožná gesta. Dobrý dojem nekazí ani vyhrazená tlačítka, která mají lehký, ale přesný stisk bez klapání.

Hlavní HW parametry

Kvůli zaměření na podnikovou klientelu je základní deska postavena na čipové sadě Intel QM67 s podporou Intel vPro. Výpočetní výkon na úrovni klasických notebooků zajišťuje dvoujádrový procesor Intel Core i5-2520M s výchozí frekvencí 2,5 GHz a režimem Turbo Boost až do 3,2 GHz. V rámci prostorových úspor je jen připájen přímo k základní desce.

CPU-Z
specifikace čipu

Snad největší část základní desky tvoří dva sloty pro paměťové moduly DDR3. Osazen je v základu pouze jediný, a to 4GB, běžící na frekvenci 1333 MHz. Na rozdíl od jiných „odlehčených“ počítačů má tento snadný přístup k paměťovým slotům. Stačí pomocí posuvného zámku sundat spodní kryt a následně odšroubovat tři šrouby, aby se naskytl pohled na kompletní vnitřnosti.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 54 721
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 17 164

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 113 695
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 55 855

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 5045 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 10 234 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,03

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 2,87 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 7,1
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 6020 MB/s

Výpočetní výkon stačí na všechny běžné aplikace včetně těch náročnějších. Celkový aplikační výkon je výborný a svou zásluhu na tom má i výkonné 128GB SSD ve standardní 2,5“ pozici. Díky SSD jsou neskutečně rychlé všechny operace od startu systému až po hibernaci a spouštění aplikací. Libovolný notebook s klasickým pevným diskem (případně všemi těmi nepříliš funkčními hybridy) bude vedle tohoto působit jako zabržděný.

ATTO
rychlost v závislosti na velikosti bloku dat

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 248,1 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 158,6 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,18 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 7,5

Vedle do firem nutného gigabitového Ethernetu (Intel) je počítač vybaven také trojicí bezdrátových technologií – kartou Wi-Fi /n (Intel, 2,4 i 5 GHz), modulem Bluetooth (Broadcom) a bezdrátovým 3G modemem (HP) s podporou zde používaných sítí od GPRS až po HSPA+. Ani na cestách tak nemusí být vaše konektivita limitována.

Vypínání bezdrátových funkcí řeší tlačítko vpravo nad klávesnicí a jeho činnost je řízena BIOSem (funguje bez ohledu na operační systém). Následné přepínání jednotlivých technologií má v režii až předinstalovaná grafická utilita.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Osazený širokoúhlý 13“ displej má matnou povrchovou úpravu a matice je připravená pro základní rozlišení HD (1366x768). Kvalitativně jde v rámci třídy o lepší průměr s relativně dobrým kontrastem. Barvy jsou laděné mírně do studena, což s ohledem na kancelářské zaměření počítače nebude ničemu vadit. Naprosto průměrné jsou parametry saturace a barev a vertikálního pozorovacího úhlu. Celkově je obraz dobrý a pro potřeby podobného notebooku plně postačující.

Podsvícení je plynule regulovatelné ve 21 stupních a rozsah je velmi dobrý. Nejnižší jas je použitelný při práci ve tmě bez dalších světelných zdrojů, nejvyšší naopak stačí pro pohodlně čitelný obraz při polední cestě vlakem s přímým dopadem slunečního světla na obrazovku.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Grafické operace jsou v režii integrovaného grafického jádra Intel HD3000, které je součástí procesoru a potřebnou paměť si sdílí z hlavní operační paměti. Technologicky jde o čip s hardwarovou podporou DirectX 10.1, SM 4.1 a akcelerací dvou současně přehrávaných videí v rozlišení 1080p.

Na rozdíl od ostatních pracovních notebooků HP v této ceně má 5330m vedle analogového VGA digitální HDMI (místo DisplayPortu). DisplayPort je sice pokročilejší, ale fakticky pro účel doplňkového cestovního počítače bude HDMI přece jen šikovnější.

Oba výstupy samozřejmě mohou fungovat současně v režimu rozšířené plochy, pokud je vypnutý interní displej.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 3263
  • 3DMark Vantage: P1693 (GPU: 1331, CPU: 9192)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,7
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,1

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 5058 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 8,51 fps

Výkon sdílené grafiky ve 3D odpovídá běžné konkurenci s osazeným jediným paměťovým modulem. Pokud byste rozšířili operační paměť přidáním druhého modulu, získáte díky režimu dual-channel, ze kterého umí právě grafické jádro nejvíc těžit, 30% výkonu navíc.

Výkon stačí pro hraní casual her a méně náročných AAA titulů. Rozhodně nejde říct, že už by na grafice od Intelu nebylo možné nic spustit, ale s hraním nových náročných her nepočítejte.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Na čelní straně jsou pod mřížkou schované dva reproduktory. HP se chlubí, že ProBook 5330m je jeho první pracovní notebook s technologií Beats Audio, kterou dříve měly pouze multimediální modely. Je to tak - v systému je na ovladač zvukové karty navázán ještě program pro vylepšení zvuku.

Standardně je tento program zapnutý a integrovaným repráčkům jinak průměrné kvality značně přidává, neboť vyrovnává frekvenční složky, aby nedominovaly pouze výšky. Nečekejte úchvatný zvukový zážitek, ale pro potřeby pracovního notebooku je reprodukce dobrá. Postačí pro video-hovory i sledování filmů.

Analogové spojení s externími zvukovými zařízeními řeší jediný 3,5mm konektor jack, který v sobě kombinuje stereofonní výstup s monofonním vstupem (bez vhodného headsetu nebo redukce se chová jako sluchátkový výstup). Digitální výstup je samozřejmě součástí HDMI.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Pro kvalitní VoIP hovory je ve víku zabudován duální mikrofon se stereofonním snímáním. Prostor mezi mikrofony vyplňuje 0,3Mpix webkamera schopná nativně snímat v rozlišení 640x480, případně v rozlišení 1280x720 za použití zvětšovacích algoritmů.

Zabezpečení

Možnosti zabezpečení jsou velmi dobré jak po softwarové, tak po hardwarové stránce. Ve Windows se o zabezpečení stará Security Manager integrovaný v balíku HP ProtectTools. Jeho součástí je správa hesel v programech pod jedním heslem nebo otiskem, blokování některých zařízení, přihlašování do systému otiskem (s možností preboot autentizace), Privacy Manager pro správu certifikátů a podpisů a řešení pro kompletní šifrování pevného disku. Mnozí jistě ocení, že celý balík HP ProtectTools je přeložen do češtiny.

Čtečku otisku prstů lze v kombinaci s TPM čipem použít k preboot autentizaci, kdy vás systém vyzve k zadání otisku ihned po startu a podle toho následně přihlásí i správného uživatele ve Windows.

Možnosti zabezpečení završuje systém Intel AntiTheft.

Chlazení a provozní hluk

Výdech chlazení je ukrytý ve zkosené části levého boku. Nasávací otvory jsou na spodku - jeden je v levém zadním rohu přímo pod chladičem s ventilátorem, druhý je u modulů operační paměti.

Standardně je v BIOSu nastaveno, aby se ventilátor točil neustále i při kancelářské práci, pokud je připojený napájecí adaptér. V takovém případě zůstává v nejnižších otáčkách a není hlučnější než běžně pevné disky, takže by neměl být pro uživatele obtěžující. Obtěžující je pouze jeho rozběh - v rámci snahy zapnutí ventilátoru co nejrychleji vynaloží regulační systém tolik energie, že se začne točit ve vyšších otáčkách a během sekundy klesne na požadovanou úroveň.

Na baterii se ventilátor při kancelářské práci netočí (s napájecím adaptérem se může chovat stejně, pokud to přepnete v BIOSu). Zůstává vypnutý, což z ProBooku v kombinaci s SSD dělá naprosto tichý počítač. Pokud se na něm nic nedělá, nezapíná se vůbec. Pokud jej občas nárazově vytížíte, bude se ventilátor roztáčet jednou za několik minut a do 10 sekund se zas vypne.

V zátěži běží ventilátor neustále. Jde-li o zátěž jednoho jádra procesoru, nebo jednoho jádra spolu s grafikou, jede ventilátor na druhém stupni rychlosti. Zvuk je lehce svištivý, ale hlučnost je v normě. Do maximálních otáček se ventilátor dostane pouze v případě, že zatížíte dlouhodobě všechna jádra. Pak hučí jako stíhačka.

U lehkého 13“ počítače se očekává pouze kancelářská práce a výkon procesoru je určen hlavně pro nárazové činnosti, aby se nikde na nic nečekalo. Při běžném používání tedy zůstává chlazení tiché a řekl bych, že mezi pracovními notebooky jde o jeden z tišších.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 28,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 25,9°C
  • klávesnice vlevo = 27,0°C
  • klávesnice vpravo = 26,1°C
  • spodek maximum = 31,0°C
  • výdech chlazení = 29,4°C
  • napájecí adaptér = 33,2°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 36,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 37,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,5°C
  • klávesnice vlevo = 38,7°C
  • klávesnice vpravo = 32,4°C
  • spodek maximum = 44,3°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 46,5°C
  • napájecí adaptér = 50,7°C

teplota okolí při měření: 22°C

Jestliže ponecháte neustálý běh ventilátoru, je s připojeným adaptérem počítač při kancelářské práci pořád studený, maximálně vlažný. Pokud tuto funkci vypnete nebo pracujete na baterii, počítejte s mírným zahříváním levé opěrky ruky, pod kterou jsou hlavní výkonové komponenty. Nejde však o nic rušivého.

V zátěži se zahřívá celá levá polovina, ale opět to ještě nebrání v pohodlné práci. Vyšší teploty jsou patrné jen na spodku.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Běžně se teploty pohybují v rozumných mezích. Ovšem za předpokladu, že zatížíte všechna jádra procesoru a přidáte k tomu 3D grafiku, má systém co dělat, aby se komponenty chladily na hranici 90°C. Vzhledem k tomu, že teplo je od okolních součástek ventilátorem rychle vyháněno a procesor s podobnými teplotami ještě nemá problém, nejde o nedostatek.

Fakticky se takto chovají všechny tenké notebooky s výkonnými procesory.

Baterie

Velkou část prostoru zaplnila tenká Li-Ion baterie s kapacitou 41 Wh. V našem standardním redakčním testu* s ní notebook vydržel přesně 4 hodiny, což dělá průměrnou spotřebu 9,7 Wh. Výdrž lze prodloužit o dalších půlhodinu snížením podsvícení z 50 na 25% (nižší hodnoty běžně přes den nemají smysl).

Při on-line kancelářské práci a procházení webových stránek s Wi-Fi a vyšším jasem jsem se pohyboval v průměru okolo 3 hodin a 30 minut, a to bohužel není moc na cesty. Záleží na použití přístroje, ale pokud vám nejde jen o reprezentativní malý počítač na prezentace u klienta a plánujete s ním také cestovat, bude vás výdrž baterie limitovat. Sám ji považuji za největší nedostatek ProBooku 5330m.

Baterie je sice vestavěná, ale lze ji vyjmout během 10 sekund i bez šroubováku. Stačí posunout západku na spodku a sundat část krytu. Poté uvidíte vlastní baterii drženou dvěma zámky. Jiný typ baterie ovšem HP pro tento model nedělá, takže s prodloužením výdrže jinak než prohazování několika stejných kusů nepočítejte.

Podpora není ani pro sekundární baterie připojitelné na spodek. Chybí zde totiž potřebný konektor.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 13 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 39 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 43 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 64 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 26 W

Notebook baterii nabíjí menšími proudy, takže k nabití úplně vybité na 90% dojde přibližně za dvě hodiny. Rychlost je jen minimálně závislá na zatížení komponent počítače.

BIOS

Firmware, který HP používá, podporuje chod v režimu BIOSu i EFI. Nastavení se skrývá pod klávesou F10 a je kompletně grafické s možností ovládat myší nebo touchpadem. Nabízí následující možnosti:

Boot

  • hlášení chyb během bootu
  • doba zobrazení startovacího menu (standardně 0)
  • zobrazení informace Multiboot Express (standardně 0)
  • vlastní logo při startu
  • výběr zařízení k bootování (diagnostika, CD-ROM, SD karta, disketa, PXE, UEFI boot mód)
  • výběr pořadí jednotlivých zařízení
  • boot v režimu UEFI

Konfigurace zařízení

  • emulace USB zařízení (klávesnice, myš) ve starých OS
  • režim práce paralelního portu
  • rychlost ExpressCard (PCIe 1.0, 2.0)
  • neustálý běh ventilátoru s připojeným napájením
  • zamezení spouštění dat
  • nastavení režimu SATA řadiče (AHCI, IDE, RAID)
  • HP DayStarter
  • rychlé nabíjení druhé baterie
  • povolení HP QuickLook (rychlý start do speciální linuxové distribuce)
  • Preboot ověřování v HP Quicklook
  • povolení HP QuickWeb
  • povolení zápisu skrze HP QuickWeb
  • povolení virtualizace
  • zapnutí technologie „TXT“
  • podpora více jader CPU
  • podpora HT
  • zákaz probouzení kvůli USB zařízením
  • NumLock při startu OS

Nastavení vestavěných zařízení

  • zobrazení stavu bezdrátového vysílače (na tlačítku)
  • zákaz WLAN, Bluetooth, LAN, WWAN, GPS, přepínání LAN/WLAN
  • probouzení ze sítě (vypnuto, pouze pro boot ze sítě, povoleno)
  • čtečky otisku prstů, integrované kamery, „Power Monitor Circuit“, zvukové karty, mikrofonu a interních reproduktorů
  • zákaz čtečky paměťových karet, USB a eSATA
  • změna časovače vypnutí podsvícení klávesnice (5, 15 a 30 sekund, 1 a 5 minut, nikdy)

AMT

  • zapnutí zobrazování hlášení AMT firmware při startu
  • zobrazení možnosti vstoupit do nastavení AMT firmware
  • USB Key Provisioning
  • zrušení konfigurace AMT při dalším startu
  • nastavení typu terminálu (ANSI, VT100)
  • zapnutí podpory Firmware Progress Event
  • Intel CIRA

Nastavení úrovně zabezpečení

  • možnost změnit u každého rozhraní přístupnost

Spouštění

  • výběr, které dny se má počítač spouštět
  • nastavení času spouštění (pro všechny dny stejný)

Nastavení lze měnit také přímo z operačního systému pomocí utilit HP Protect Tools.

Příslušenství

Notebook je dodáván pouze s napájecím adaptérem a tištěnou dokumentací. Záloha tovární instalace systému je uložena pouze na pevném disku, odkud ji lze spustit, avšak ne vypálit na vlastní sadu DVD.

Na disku je předinstalovaný operační systém Windows 7 Professional v 64bit verzi. Do něj jsou od výroby přidány různé HP utility na ovládání hardware a nastavení zabezpečení (všechny v češtině), šikovné programy (čtení PDF, Office 2010 Starter) a trocha bloatware (demoverze antiviru, lišty do webového prohlížeče).

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace má maloobchodní cenu 21 666,- Kč bez DPH (25 999,- Kč s DPH). Na náš trh se dodávají také dvě slabší konfigurace:

  • LG716EA: Intel Core i3-2310M, 4GB RAM, 500GB 7k2 HDD, Windows 7 Home Premium 64 s cenou 14 492 Kč bez DPH (17390,- Kč s DPH)
  • LG719EA: Intel Core i5-2520M, 4GB RAM, 500GB 7k2 HDD, Windows 7 Professional 64 s cenou 17075 Kč bez DPH (20490,- Kč s DPH)

Při nákupu na IČ má základní záruka dobu trvání pouhý rok. Pro spotřebitele však platí zákonem stanovená záruka 2 roky. Záruku je možné dále prodloužit a rozšířit (například o on-site servis) pomocí balíčků CarePack.

Závěr

HP ProBook 5330m je zástupcem kategorie odlehčených stylových pracovních notebooků (nejen) pro firemní nasazení. Kombinuje pěkný design s podporou všech základních technologií pro zabezpečení a vzdálenou správu a sdílí s ostatními pracovními modely stejné možnosti servisování a záruk. Chybí mu však dokovací konektor, což jej v podnikovém nasazení vymezuje jen do role „druhého počítače“ na cesty.

Kromě úhledného provedení počítač překvapí tichou klávesnicí s podsvícením a tichým chlazením, kdy v konfiguraci s SSD při běžné práci nevydává žádný zvuk. Mezi nedostatky lze kromě absence dokovacího konektoru zařadit také chybějící USB 3.0 a výdrž, která běžně nedosahuje ani na hranici 4 hodin. Na dlouhé cestování tedy ProBook bohužel není. Pokud však hledáte něco stylového, kvalitně zpracovaného a s možností snadného zapojení do podnikové infrastruktury, má tento notebook něco do sebe.

Klady a zápory

+ stylový počítač s celou škálou korporátních technologií
+ podsvícená klávesnice
+ při běžné práci tiché chlazení

- chybí dokovací konektor a USB 3.0
- kratší výdrž na baterii

Vylepšete svůj notebook s Kingston HyperX 240 GB SSD.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP ProBook 5330m
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5 2520M (2.50/3.20 GHz, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 (1x4096)
  • SSD (GB): 128 (Crucial RealSSD C300 MTFDBAK128MAG-1G1, MLC, 2,5")
  • ODD: -
  • LCD: 13" TFT (matný)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel HD3000 (IGP)
  • Modem: 3G (HP hs2340 HSPA+)
  • LAN: 10/100/1000 (Intel 82579LM Gigabit Network Connection)
  • WiFi: Intel Centrino Advanced-N 6205 (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: IDT 92HD81B1X HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Professional (64bit, CZ/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 41 Wh / 4h 00min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD/MMC, 2x USB 2.0, eSATAp, VGA, HDMI
  • Rozměry: 327 x 225 x 25 mm
  • Hmotnost (kg): 1,87
Recenze

Diskuse