RECENZE: Lenovo IdeaPad Y560p - Sandy Bridge na multimédia

8. 2. 2011 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

Lenovo není výrobcem zaměřeným pouze na firemní notebooky, ale odjakživa se prosazuje i v segmentu domácností. Dnes si představíme multimediálně zaměřený model IdeaPad Y560p v konfiguraci, která jako jedna z prvních představuje novou architekturu Sandy Bridge od Intelu. Srdcem počítače je čtyřjádrový procesor Core i7 a výkonem nezaostává ani grafická karta střední třídy od AMD. Testovaná verze se bude na českém trhu prodávat za doporučenou koncovou cenu nepříliš přes 20 000 Kč bez DPH.

Lenovo IdeaPad Y560p - Sandy Bridge na multimédia

Základní popis

Lenovo IdeaPad Y560 patří mezi zástupce multimediálních notebooků, které se nesnaží zaujmout jen zajímavým vzhledem, ale mají ambice svým výkonem oslovit i hráče počítačových her. Notebook si zachoval některé společné prvky se svým předchůdcem Y550. Patrné je to především na základně, které opět dominují lesklé plasty a stejná je klávesnice nebo provedení ovládacích prvků. Mezi ten nejvýraznější opět patří dotykový panel s pulzujícím podsvětlením, svítící logo IdeaPad nebo výrazné mřížky reproduktorů. Na druhou stranu model využívá méně výhodné schéma barveného provedení, základna i víko jsou tmavě šedé, což bohužel zvýrazňuje nevýhody lesklých povrchů. Zatímco vnější strana víka má zajímavou strukturu imitující povrch kovové slitiny a při používání se špiní méně, horní část základny je hodně lesklá a už po krátkém používání vypadá notebook velmi upatlaně. Naopak při srovnání s některými konkurenčními modely nejsou tak obtěžující svítivé diody, bílá barva není tak agresivní jako modrá a navíc mají nižší svítivost.

Provedení kloubů displeje umožňuje vyklopení do úhlu okolo 140°, při otevírání kladou tužší odpor, je proto nutné použít obě ruce. V zavřeném stavu víko jistí magnet. Pevnost základny je vzhledem k použitým materiálů dostatečná, pevnější provedení by si ale zasloužilo víko, kryt se po zatlačení mírně prohne a objeví se vlnění barev na displeji.

Konektorová výbava zahrnuje všechna základní rozhraní, která by dnes uživatel očekával. Na levém boku tak najdete vstup pro mikrofon a výstup na sluchátka, dvojici USB portů, konektor Ethernetu, HDMI výstup a VGA pro analogové připojení monitoru. Opačné straně dominuje optická mechanika, výrobce zde ale vměstnal úzký ExpressCard/34 slot, jedno klasické USB a jedno USB kombinované s eSATA portem. V zadní části je pak vstup pro napájecí zdroj. Na přední straně je přítomna pouze čtečka paměťových karet a přepínač bezdrátových sítí, vzadu pak nenajdete nic. Nechybí tedy žádná pro notebooky obvyklá rozhraní, bohužel lehkým zklamáním je absence podpory USB 3.0 ze strany nového čipsetu platformy Sandy Bridge, výrobci notebooků tak jsou stále odkázáni na externí řadiče a tím testované Lenovo vybaveno nebylo.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Poměrně příjemným překvapením je hmotnost počítače, zatímco dříve byly notebooky vybavené čtyřjádrovými procesory díky náročnému chlazení těžší, IdeaPad Y560p váží na kategorii 15,6" notebooků příjemných 2,62 kg. Bohužel se ovšem nezměnily nároky na napájení, k počítači se dodává velký 120W zdroj, který váží docela hodně, téměř 700g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je stejná jako u předchozí generace, rozložení vychází z české verze se zkráceným Shiftem a dvouřádkovým Enterem. Pochvalu si zaslouží kurzorové šipky o stejné velikosti jako ostatní klávesy, naopak jako nepraktické vidím specifikum Lenova v podobě Fn klávesy stále umístěné v rohu (možnost prohodit nastavení její funkce s levým Ctrl není možné). Klávesy mají černou barvu, standardní popisky jsou vyvedeny v bílé, Fn zkratky pak oranžovou. Psaní na klávesnici je dostatečně pohodlné, klávesy mají příjemný stisk a nízkou hlučnost.

Touchpad umístěný ve spodní části základny je odlišen mírným zapuštěním a malými výstupky, jinak má ale stejně lesklý povrch jako zbytek základny. Ovládání je celkem pohodlné, příjemný je přesný stisk tlačítek s dostatečně dlouhou dráhou. Díky lesklému povrchu ale pohodlí ovládání o něco klesne ve chvíli, kdy se vám začnou potit ruce.


pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Nejzajímavější inovace se nachází uvnitř notebooku. Testovaná konfigurace je vybavena nový čtyřjádrovým procesorem Intel Core i7 2630QM, který je založen na nedávno představené architektuře Sandy Bridge. Změny vyplývající z nové platformy jsou poměrně rozsáhlé. Platforma podává na stejné frekvenci lepší výkon a výrazně výkonnější je také nové integrované GPU, přítomné na rozdíl od starší platformy i u čtyřjádrových procesorů. Všechny nové modely CPU už jsou vyráběny 32 nm výrobní technologií, přibyla podpora instrukční sady AVX a inovacemi prošel paměťový řadič nebo technologie Turbo Boost.

Osazeny procesor pracuje na základní frekvenci 2 GHz (až 2,9 GHz při použití Turbo Boostu), nechybí mu ani podpora Hyper Threadingu (možnost zpracovávat až 8 aplikačních vláken současně) nebo hardwarové virtualizace. Velikost cache paměti je 4 x 256 Kb pro L2 a 6 MB pro L3, tedy shodná s obdobnými CPU předchozí generace, na stejné úrovni zůstalo i TDP (45 W).

Poznámku si zaslouží i čipset, ten díky integraci většiny prvků dovnitř CPU už zastává vedlejší roli, bohužel právě vývoj této součásti Intel podcenil. V současné době ještě před začátkem masových prodejů notebooků s novou platformou, vyhlásil Intel svolávací akci kvůli chybě SATA řadiče, která se pravděpodobně dotkne i čipsetu HM65 osazeného v testované konfiguraci. To je důvodem, proč se nástup notebooků s novou platformou opozdí. Lenovo ovšem prodává testovaný notebook i v jiných konfiguracích osazených starší platformou. Ty jsou běžně v prodeji a chyba postihující nové verze čipsetů se u nich nevyskytuje.

CPU-Z

specifikace čipu

Výrobce obsadil oba paměťové sloty, v každém se nachází 2GB modul typu DDR3 pracující na frekvencí 1333 MHz, dohromady jsou tedy k dispozici 4 GB operační paměti.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 48 741
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 15 359

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 197 054
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 96 888

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 693
  • Rendering (Multiple CPU): 2348
  • Multiprocessor Speedup: 3,39

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4435
  • Rendering (Multiple CPU): 16960
  • Multiprocessor Speedup: 3,82

Windows 7 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 7,4
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 7,5
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 9468 MB/s

Výkon procesoru zaznamenal ve srovnání z minulou generací výrazný nárůst. Pokud bychom porovnali výsledky s druhým nejvýkonnějším zástupcem předchozí řady Core i7 Extreme 920XM pracujícím rovněž na základní frekvenci 2 GHz zjistíme, že jej nový model výrazně překonává. U některých vícevláknových úloh má novější CPU výkon vyšší až o 40%, rozdíl pro aplikace využívajících pouze jedno jádro je už menší. Výrazný nárůst je patrný také u propustnosti pamětí, pravděpodobně díky vylepšenému řadiči. Nutné je také zmínit, že testovaný procesor dosáhl vynikajících výsledků, přestože se jedná o nejníže taktovaný model mezi nově uvedenými čtyřjádrovými Core i7. Srovnávané CPU předchozí generace patřilo mezi špičku a zaostává navzdory vyšší maximální frekvenci Turbo Boostu a větší cache paměti.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 107,4 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 75,3 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17.57 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Jako nadstandardní výbavu lze u testované konfigurace označit i pevný disk. Přestože se jedná o klasický 2,5" model, chlubí se nezvykle vysokou kapacitou 750 GB. Protože má pouze 2 plotny, zabírá v notebooku stejně místa jako modely s nižší kapacitou. Ostatní parametry disku už nevybočují, rychlost otáčení je 5400 ot./min, vyrovnávací paměť má velikost 8 MB. Přenosovým výkonem se disk řadí do průměru.

Optická mechanika poskytuje dnes nezbytný standard, zvládne číst a zapisovat na všechna obvyklá CD i DVD média.

Možnosti komunikace zajišťuje gigabitový adaptér od Broadcomu, bezdrátové propojení potom zajišťuje Intel WiFi Link 1000, který na rozdíl od vyšších verzí podporuje pouze standardy b/g/n v pásmu 2,4 GHz. Nechybí samozřejmě ani integrované Bluetooth. Obě bezdrátová zařízení lze současně vypnout přepínačem na přední straně, selektivní vypnutí jednoho z nich je možné prostřednictvím klávesové zkratky.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Osazený displej má úhlopříčku 15,6" a typické HD rozlišení (1366x768). Povrchová úprava displeje se neliší od jiných multimediálních notebooků, je lesklá. Podsvícení zajišťují LED diody s příjemně širokým rozsahem nastavení úrovně jasu. Barevné podání je mírně nadprůměrné ovšem slabší pozorovací úhly obvyklé pro většinu notebooků prozrazují že se jedná o TN panel.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Výrobce zvolil mainstreamovou grafickou kartu Radeon HD 6570M, která po rebrandování už není uváděna s logem ATI, ale nově jako AMD. Samotné GPU vychází z dřívějších modelů 57x0, nejedná se o úplnou novinku, stále ovšem nabízí dostatečný výkon, nechybí podpora DirextX 11 ani plná hardwarová akcelerace videa, která už zvládá dekódovat i HD video náročnější než jsou specifikace Blu-ray. Grafické jádro doplňuje 1 GB vlastní paměti typu GDDR3, která je připojena 128 bitovou sběrnicí.

Přestože nové modely čtyřjádrových procesorů už disponují integrovaným grafickým jádrem, u kterého je navíc očekáván vyšší výkon ve srovnání s předchozími verzemi, nebylo ho možné v tomto případě otestovat. Lenovo se rozhodlo, že zůstane u tohoto notebooku trvale neaktivní a chybí tedy jakákoliv možnost přepínání.

GPU-Z

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 36 079
  • 3DMark 03: 22 585
  • 3DMark 05: 14 832
  • 3DMark 06: 8033
  • 3DMark 11: P1216 (Graphics: 1068)

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 719
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 2290
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 6880
  • OpenGL Speedup: 9,57

Cinebench R10

  • Shading (OpenGL Standard): 7424

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 6,7
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,7

S.T.A.L.K.E.R
Stalker: Call of Pripyat
(1366x768, EFD Light, Medium, 1xAA)

S.T.A.L.K.E.R
Stalker: Call of Pripyat
(1366x768, EFD Light, Ultra, 1xAA)

Výkonem se grafická karta řadí do mainstreamu, nízké nativní rozlišení displeje se ale ukázalo být při hraní určitou výhodou. Díky němu je možné hrát současné hry v naprosté většině případů plynule i po nastavení vysoké úrovně detailů. U některých titulů se navíc projeví také výkonný procesor, v nativním rozlišení displeje jsou bez problémů hratelné náročné i hry jako GTA IV nebo Mafia II a Benchmark S.T.A.L.K.E.R proběhl s výjimkou nejnáročnější části SunShafts plynule i při nastavení Ultra. Pro hraní na interním displejem stáčí výkon s přehledem, ke snížení nastavení detailů by se muselo sáhnout snad jen po připojení monitoru s vysokým rozlišením.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Notebook se pyšní certifikací Dolby a reproduktory od výrobce JBL. Naštěstí se tentokrát nejedná pouze o marketingový tahák, ale kvalita zvukového podání je opravdu nadstandardní. Výšky i středy jsou dostatečně výrazné a mezi multimediálními notebooky vyniká i podání basů, lze tedy sledovat filmy a přehrávat hudbu se slušným zvukem i bez sluchátek nebo přídavných reproduktorů. Ovládání hlasitosti je dokonce zdvojené, lze využít obvyklé Fn zkratky kurzorových šipek, ale napravo od klávesnice je vyhrazena i trojice samostatných tlačítek. Výstup pro sluchátka a vstup pro mikrofon najdete na levém boku, digitálně lze zvuk vyvést pomocí HDMI výstupu.

Podobně jako u předchůdce notebooku se nad klávesnicí nachází dotykový multimediální panel vyznačený pulzujícími diodami. Posuvem prstu od levého okraje k pravému lze zajistit notebook „virtuálním zipem“, který se objeví na obrazovce a pro opětovné používání je nutné opět přejet prstem po panelu. Při pohybu opačným směrem se začnou na pozadí plochy posouvat obrázky z předem definované složky. Asi nejužitečnější funkcí je Spouštění programu, při podržení prstu uprostřed panelu se objeví grafické menu, ze kterého si uživatel posuvem vybere program a uvolněním prstu ho spustí. K dispozici je několik pozic a programy si může uživatel definovat dle svého výběru. Vedle panelu je potom tlačítko aplikace OneKey Theater, kterým lze softwarově „oživit“ zobrazení barev například při sledování filmů.

Další nezbytnou výbavou je 1,3 Mpx webkamera ve víku nad displejem, po jejích stranách se nachází dvojice směrových mikrofonů.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Chlazení a provozní hluk

Promyšlené chlazení je u výkonných notebooků důležité, výrobce proto umístil po spodní straně docela hodně průduchů, o vyhánění vzduchu ven se pak stará jeden velký větráček s výdechem na levém boku.

Při nenáročné práci je většinu času notebook prakticky neslyšný, jediný slabý hluk vydávají plotny pevného disku. Větráček se spouští jen občas nárazově, je ovšem velice tichý a délka intervalu spínání je přiměřeně dlouhá, aby to nebylo obtěžující. Při hraní her nebo jiné dlouhodobé zátěži se už větráček pochopitelně točí trvale, vydává ale jen aerodynamický hluk, a i ten je vzhledem k výkonu notebooku přiměřený.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 26,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 24,6°C
  • klávesnice vlevo = 25,8°C
  • klávesnice vpravo = 24,0°C
  • spodek maximum = 30,6°C (vedle výdechu chlazení)
  • výdech chlazení = 35,1°C
  • napájecí adaptér = 28,5°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 28,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,5°C
  • klávesnice vlevo = 32,1°C
  • klávesnice vpravo = 29,6°C
  • spodek maximum = 49,6°C (vedle výdechu chlazení)
  • výdech chlazení = 67,0°C
  • napájecí adaptér = 41,3°C

teplota okolí při měření: 20°C

Teploty při nenáročné práci zůstávají na velice příjemné úrovni, notebook se navzdory tichému chlazení příliš nezahřívá. Ve vysoké zátěži, zejména pokud je výrazně zatížen procesor, se už teploty počítače zvýší, především na levé polovině. Chlazení je ale poměrně efektivní, na spodní straně se dost zahřívá především oblast nad větráčkem, ale zbývající části notebooku si udržují přijatelnou teplotu. Při extrémní zátěži se může teplota procesoru blížit téměř k 90°C a velmi horký je i vyfukovaný vzduch. Potěší proto relativně malé přenášení tepla na horní stranu základny. Pro dostatečné chlazení v zátěži je ovšem klíčové, aby notebook podobně jako všechny výkonné modely ležel na pevné podložce.

Nenáročnou činnost lze provozovat i s notebookem položeným v klíně, ovšem přes léto už může být teplejší levá strana nepohodlná.

Baterie

Výrobce osadil počítač šestičlánkovou baterií s kapacitou 56 Wh, nepřipojil se tedy k trendu úspor za cenu snížení kapacity. V našem standardním redakčním testu* dosáhl počítač výdrže 4 hodiny a 4 minuty, tedy výrazně delší, než bylo obvyklé pro čtyřjádrové procesory předchozí generace. Navzdory stejné hodnotě TDP byly u nového procesoru vylepšeny úsporné technologie. Přesto se nabízí otázka, zda by možnost přepnutí na integrované grafické jádro výdrž ještě nezvýšila. Za zmínku stojí utility správy napájení, která kromě přehledného nastavení úsporných možností systému umožňuje zapnout omezení nabíjení na 80% kapacity baterie pro zvýšení její životnosti.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 19 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 66 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 100 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 110 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 48 W

Při nabíjení se baterie dostane na 90% své kapacity přibližně po hodině a půl.

BIOS a zabezpečení

Možnosti nastavení BIOSu jsou dostupné v rozsahu typickém pro většinu domácích notebooků, kromě nastavení bootování a hesel pro uživatele či správce a disk zde najdete jen základní volby. Nastavit jde kompatibilní režim SATA řadiče, vypnout bezdrátové adaptér nebo pípnutí při startu nebo zakázat virtualizaci. Kromě zabezpečení v BIOSu lze dále využít aplikaci Lenovo VeriFace pro přihlášení uživatele do systému pomocí webkamery.

Příslušenství

Notebook se dodává s přeinstalovaným operačním systémem Windows 7 Home Premium v 64-bitové verzi. Mezi obvyklou součást systému patří utility výrobce, především pro správu napájení, sítí nebo sdílení, mezi další užitečný software pak patří MS Office 2010 ve verzi Starter. Naopak už klasicky nelze než doporučit odinstalaci přebujelého bezpečnostního software a jeho nahrazení vlastním řešením.

Ceny a záruka

Doporučená koncová cena Ideapad Y560p má doporučenou koncovou cenu 21 666 Kč bez DPH (26 000 Kč s DPH) a vstahje se na něj dvouletá záruční doba.

Závěr

Lenovo IdeaPad Y560p se řadí mezi multimediální notebooky, vhodné nejen pro nenáročné domácí uživatele, ale i pro hráče, kteří si chtějí zahrát plynule moderní hry na mobilním přístroji. Současné tituly notebook zvládá i s vyššími detaily, ovšem za cenu nižšího maximálního rozlišení displeje. Výkon nové procesorové platformy je ve srovnání s předcházející znatelně vyšší a vývoj pokročil i v oblasti úsporných technologií, čtyřjádrové procesory se tak budou objevovat u přenosných počítačů častěji. Kromě her lze samozřejmě vysoký výkon CPU zužitkovat pro zpracování videa nebo při obdobných náročných výpočtech, které umí využít výhod vícevláknového zpracování. Některé uživatele navíc určitě potěší disk s nadstandardní kapacitou.

Mezi nepříliš oslnivé vlastnosti počítače patří praktická stránka lesklého provedení, na víko se otisky sice příliš nechytají, ale prostor pod klávesnici vypadá už po krátkém používání neskutečně upatlaně a navíc mi příliš nevyhovovalo ani lesklé provedení tlačítek touchpadu.

Klady a zápory

+ vysoký výkon CPU a GPU
+ tiché chlazení při nízké zátěži

- lesklá základna a tlačítka touchpadu

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Lenovo IdeaPad Y560p

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Lenovo IdeaPad Y560p VAIO VPCEB3L1E/T
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7 2630QM (2,0 GHz, 6 MB L3, 2,4 Ghz QPI)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 (2x 2048)
  • HDD (GB): 750 (WDC WD7500BPVT-24HXZT1, SATA-II, 5400 rpm, 8 MB cache)
  • DVD: Supermulti DVD
  • LCD: 15,6" TFT
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: AMD Radeon HD 6570 (1 GB GDDR3)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Broadcom NetLink)
  • WiFi: Intel WiFi Link 1000 BGN (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek ALC272
  • Polohovací zařízení: Touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Home Premium (64 bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 56 Wh / 4h 4min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, 1x SD/MMC, d-Sub, HDMI, 3x USB, 1x USB/eSata, ExpressCard/34
  • Rozměry: 385 x 255 x 33 mm
  • Hmotnost (kg): 2,62
Recenze

Diskuse