RECENZE: Lenovo ThinkPad Edge E120 - nejmenší z řady

8. 11. 2011 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Notebooky ThinkPad Edge jsou na hraně mezi pracovními a multimediálními modely. E120 je z nich nejmenší a nejlehčí a jeho úhlopříčka činí pouhých 11". Do vínku dostal úsporný procesor Core i3, 4GB RAM a rychlý pevný disk, takže je dostatečně rychlý pro všechny běžné činnosti.

Lenovo ThinkPad Edge E120 - nejmenší z řady

Základní popis

V rámci portfolia notebooků společnosti Lenovo představují ThinkPady Edge produkty určené pro segment SMB/SOHO (tedy pro malé firmy a drobné živnostníky). Tuto řady asi nemá cenu příliš představovat. Před několika lety přišla, aby vytvořila alternativu ke klasickým ThinkPadům (které z nižších cenových příček prakticky vytlačila). Oproti nim se snaží být líbivější svým vzhledem a přívětivější k uživatelům začátečníkům (například značně redukovanou klávesnicí) – nabízí lepší poměr výkon/cena výměnou za vypuštění pokročilých korporátních technologií a lepších možností zabezpečení.

ThinkPad Edge E120 je v současné době nejmenší notebook z řady a vlastně i ze všech ThinkPadů. Jde o levný a jednoduchý pracovní nástroj na cesty, a na to je připraven nízkou hmotností, malými rozměry i dlouhou výdrží na baterie.

Vzhled nevybočuje ze standardu řady. Je téměř celý černý a výraznými prvky jsou pouze stříbrný lem víka a červený trackpoint. Pěknou a netradiční designovou vychytávkou je zasazení diody signalizující zapnutí počítače do nápisu ThinkPad v rozích víka i základny. Pokud je počítač zapnutý, svítí v nápisu červená tečka (a pulzuje, pokud je uspaný).

Počítač sice nevypadá draze, ale má pěkný decentní vzhled, kterému ubírají snad jen větší prostory za klávesnicí a pod displejem - ačkoli vypadají zbytečně, jsou ve skutečnosti daní za umístění větší baterie do těla přístroje.

Primárním stavebním prvkem šasi i víka jsou plasty. Přestože víko je na tom relativně dobře, v případě základny je znát určité kroucení, pokud uchopíte otevřený notebook za její roh. Při silnějším zatlačení se také prohýbá, a to jak v procesoru klávesnice, tak i opěrek rukou. Tuhost základny je v dané ceně jen průměrná - rozhodně se dají najít i odolnější počítače.

Klouby víka jsou na rozdíl od 14 a 15“ modelů zapuštěné do základny, což omezuje maximální úhel otevření na 135°. V zavřeném stavu je víko drženo magnetem a při otevírání budete potřebovat obě ruce, protože v Lenovu nějak pozapomněli na výřez pro snadné uchopení víka a klouby udělali příliš tuhé.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Půdorysné rozměry jsou 288 x 210 mm. Kvůli umístění baterie jsou v jednom směru mírně protažené, ale jinak jde o průměr. Tloušťka přístroje v zavřeném stavu je téměř všude 25 mm, pouze u baterie je tělo rozšířeno na 28 mm. Na váze počítač ukázal hmotnost 1,55 kg, což je opět průměr pro běžné levné 11“ notebooky s šestičlánkovou baterií.

Příslušnost k řadě ThinkPad znamená výhodu v použití standardního napájecího konektorů, který ThinkPady používají posledních asi 5 let. V krabici je přibalená malá 65W varianta, která dohromady s kabeláží na hmotnosti přidá dalších 394 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Koncept klávesnice je shodný se všemi modely Edge a k úpravám došlo jen kvůli redukování šířky na možnosti 11“ notebooku. Jde o chiclet provedení a všechny klávesy jsou bez mezer namačkány do jednoho bloku. V rámci rozložení si Lenovo dovolilo vypustit méně používané klávesy a došlo tak daleko, že na ní nenajdete ani Insert, ani klávesu kontextové nabídky (ani jako kombinace s Fn). Tímto dává výrobce jasně najevo, že primární skupinou nejsou profesionálové, ale spíše méně nároční uživatelé a počítačoví začátečníci.

V horní řadě mezi sebou nemají klávesy mezery, což značně ztěžuje hmatovou orientaci. Liší se pouze klávesy Esc a Delete, které jsou širší. Pokud však za tmy hledáte Home a End, kvůli chybějícím mezerám je to po hmatu těžší. Mezery chybí také mezi kurzorovými šipkami do stran a klávesami PgUp a PgDn – opět si nemyslím, že by to bylo nejšťastnější řešení (mé velké prsty měly co dělat, aby nemačkaly dvě klávesy současně). Z méně potřebných kláves nebyl vypuštěn pouze PrintScreen, který má netradičně místo mezi AltGr a pravým Ctrl. Poslední specialitou je Fn v levém dolním rohu, kde běžně bývá Ctrl – funkce těchto kláves jde v BIOSu naštěstí prohodit (klávesy kvůli popiskám ovšem nikoli).

Musím přiznat, že nestandardní rozložení mi dělalo velké problémy a znamenalo pro mě více času na zvykání než v případě jiných notebooků. Pokud však jde o vlastní mechaniku kláves, k té nemám jedinou výhradu. Na klávesnici se píše velmi pohodlně. Stisk kláves je měkký a tichý, ale zároveň nijak neutrpěla jeho jistota. Psaní na tomto notebooku je tedy velmi příjemné. U testovaného kusu zlobila snad jen kurzorová šipka dolů, která často vynechávala, pokud nebyla stisknuta „silněji“.

ThinkPady Edge mají standardně místo F1-F12 multimediální klávesy pro regulaci hlasitosti a jasu displeje, ovládání hudebního přehrávače a několik další funkcí. K vyvolání původní funkce je nutné při stisku držet Fn. Sám patřím mezi příznivce podobného řešení, ale implementace od Lenova není nejlepší – některé klávesové zkratky totiž využívají horní řadu kláves a týká se to i těch nejběžnějších jako Alt+F4 pro zavření okna programu. Přestože je jasné, že funkci pro vypnutí mikrofonu (u F4) zcela jistě není důvod stisknout s Altem, a tudíž je jasné, že uživatel chtěl zavřít program, ThinkPad něco podobného nedokáže rozpoznat, takže zavření programu vyžaduje krkolomnou trojkombinaci Fn+Alt+F4. Kvůli podobným zkratkám jsem byl nucen přepnout v BIOSu klávesy do původního režimu – naštěstí zde je taková možnost.

Přestože jsou hlavní popisky kláves velmi kontrastní (bílá na černé), popisky Fn jsou v červeném provedení téměř nečitelné, kdykoli není okolo dost světla. Na mezerníku sice najdete ikonu lampičky ThinkLight, ale moc se neradujte – model E120 lampičku implementovanou nemá a je to velká škoda.

ThinkPad E120 je stejně jako všechny ostatní ThinkPady posledních generací vybaven kombinací touchpadu i trackpointu. Tím, jak je klávesnice posunutá hodně dopředu kvůli baterii, utrpěl prostor opěrek rukou s touchpadem. Již na první pohled proto překvapí jeho malá dotyková plocha, která sama slouží jako jedno velké tlačítko (resp. její spodní polovina). Tato dotyková plocha je vroubkovaná a v horní části mírně zaoblená, aby nepřekážela tlačítkům trackpointu. Nemá cenu si nic nalhávat. Touchpad zde představuje jen nouzové řešení, nepřidává mu ani určité zpoždění při snímání. Podobný „komfort“ použití bych čekal spíše u něčeho s úhlopříčkou 9“.

Vše ThinkPad dohání tradičním trackpointem, který je stejně výborný jako na dražších modelech. Páčka s červenou čepičkou je doplněna charakteristickou trojicí tlačítek, z nich prostřední v kombinaci s pohybem páčky představuje pohodlný způsob posunu stránek (emulace kolečka myši).

Předpokládám, že touchpad u tohoto notebooku je jen pro snazší přechod nových uživatelů na trackpoint, a nedivil bych se, kdyby po pár týdnech většina uživatelů přešla výhradně na páčkový způsob pohybu kurzoru, který ThinkPady provází již skoro 20 let.

Hlavní HW parametry

Základní deska je postavena na standardní čipové sadě Intel HM65 doplněné energeticky úsporným procesorem Intel Core i3-2357M s výchozí frekvencí 1,3 GHz. Jde o dvoujádrový procesor vybavený funkcí Hyper-Threading, takže se v systému hlásí jako čtyři logická jádra. Na rozdíl od vyšších modelů (Core i5) nepodporuje funkci Turbo Boost, takže na frekvenci 1,3 GHz setrvá i v případě, kdy je využito pouze jediné jádro.

CPU-Z
specifikace čipu

Zespodu jsou na základní desce přístupné dva sloty pro paměťové moduly DDR3. Osazen je pouze jeden, 4GB modulem běžícím na efektivní frekvenci 1333 MHz. Přidáním druhého modulu stejné kapacity lze levně dosáhnout maximálního podporovaného množství operační paměti.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 21 482
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 6989

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 48 057
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 24 207

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 2119 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 3842 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,82

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 1,17 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 4,8
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 5212 MB/s

Data se ukládají na 2,5“ rychlý pevný disk HItachi Travelstar Z7K320 s kapacitou 320 GB. Šachta na disk má tloušťku pouhých 7 mm, což si vyžádalo tenčí disk s pouhou jednou plotnou. Z tohoto důvodu je nižší kapacita. Nijak to ovšem neovlivnilo rychlosti, které jsou stále nadprůměrné, neboť se plotny otáčejí rychlostí 7200 rpm.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 155 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 84,1 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,05 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Připojení do gigabitového Ethernetu kabelem má na starosti čip od Atherosu a beztrátové funkce Bluetooth a Wi-Fi /n (2,4GHz) řeší čip od Intelu. Oproti vyšším řadám ThinkPadů tomuto chybí hardwarový vypínač beztrátového vysílače. Vše se řeší klávesovou zkratkou přes grafickou utilitu (kterou mimochodem nelze ovládat klávesnicí).

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Osazený 11“ displej má poměr stran 16:9 a základní rozlišení HD ready (1366x768). Svou pracovní příslušnost potvrzuje matným povrchem, který je obzvláště vhodný pro práci v prostředí s intenzivními zdroji světla. Jestli něco pokulhává, je to kvalita zobrazení. Displej má velmi studené barvy, které působí jako vyprané (málo saturované). Kontrast také není nijak oslňující, podobně jako vertikální pozorovací úhel. Mezi displeji jde o lehký podprůměr. Abych se dostal k nějakému rozumnému zobrazení, musel jsem v ovladači grafické karty (ovládací aplikace od Intelu) změnit hodnotu gamma na 0,9 a sytost barev na +8.

LED podsvícení je regulovatelné v 15 stupních. Maximální jas je nadprůměrný a plně postačuje i při jízdě vlakem za poledního slunce, případně práci v prosvětlené místnosti. Teď v sychravých podzimních dnech většinou není důvod používat maximální jas. Podsvícení se může pochlubit velkým rozsahem, kdy nejnižší hodnota mi připadala příliš slabá i pro práci v úplné tmě.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Grafické operace řeší integrované grafické jádro Intel HD3000 v procesoru využívající sdílené paměti z RAM. Jde o základní řešení s hardwarovou podporou DirectX 10.1 a SM 4.1, ovšem pouze se základním výkonem - za to však s nízkou spotřebou.

Na těle přístroje jsou připraveny obrazové výstupy VGA a HDMI 1.4. Oba mohou fungovat současně v režimu rozšířené plochy, pokud je interní displej vypnutý. Grafické jádro zvládá bez problému obsloužit i připojený Full HD televizor.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 2778
  • 3DMark Vantage: P1131 (GPU: 925, CPU: 3402)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,7
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,1

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 2472 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 6,49 fps

Sdílená grafika si s přehledem poradí s plynulým vykreslováním 3D rozhraní Windows 7 i akcelerací Full HD videí v moderních formátech. Pokud vás však zajímají hry, moc výkonu neočekávejte. Je to jen malý notebook, jehož grafické jádro má v této úsporné variantě procesoru o třetinu nižší výkon, než mají Intel HD3000 ve velkých noteboocích. V rámci malých notebooků však stále jde o průměr, takže si není na co stěžovat.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Počítač je vybaven dvěma reproduktory, které jsou z prostorových důvodů na spodku základny. Jejich zvuk spadá do průměru. Hloubky chybí a poslech hudby si zde nedovedu představit, ale reprodukci hlasu zvládají dobře. Navíc ji zvládají opravdu nahlas. Maximální hlasitost je překvapivě vysoká a předčí leckterý velký notebook.

Zvukový kodek je od společnosti Conexant a v rozšířeném nastavení nabízí všechny běžné funkce včetně desetistopého ekvalizéru, virtuálního prostorového zvuku a redukcí šumu/přeslechů mikrofonu. Kromě toho je možné rozdělit reproduktory a sluchátka na dvě samostatná zvuková zařízení.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Ve víku nad displejem je integrovaná 0,3Mpix webkamera schopná snímat v rozlišení až 640x480. Vedle ní najdete decentní zelenou diodu informující o její aktivitě. Mikrofon však zde není a výrobce jej umístnil vlevo před klávesnici.

Zabezpečení

V nastavení firmware je možné nastavit, zda se mají hesla zobrazovat při čistém startu a restartu a zda mají mít uživatelsky definovanou minimální délku. Je zde také možné zablokovat firmware update z operačního systému a aktivovat virtualizaci.

Z technologií chránících proti krádeži jsou přítomny Intel Anti-Theft a Computrace.

Chlazení a provozní hluk

Volba úsporného procesoru značně usnadnila návrh chladícího systému. Při standardním výkonovém zatížení se ventilátor spíná nárazově po několika minutách a neběží déle než desítky sekund. Pokud není v místnosti úplné ticho, téměř jistě to ani nepostřehnete. Zvuk ventilátoru je tichý a tvoří jej pouze proudění vzduchu bez dalších ruchů. Pro většinu lidí tak nebude rušivý ani v naprosto tiché místnosti.

V zátěži se ventilátor zrychlí jen mírně. Jedinou součástkou produkující teplo je úsporná varianta Core i3, která tepla příliš nevydá. Počítač se dá označit za tichý i při dlouhodobém výkonovém zatížení, což je u malého notebooku příjemné zjištění.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 32,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,7°C
  • klávesnice vlevo = 31,6°C
  • klávesnice vpravo = 31,5°C
  • spodek maximum = 33,9°C (pravá polovina)
  • výdech chlazení = 33,1°C
  • napájecí adaptér = 32,3°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 33,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,5°C
  • klávesnice vlevo = 37,9°C
  • klávesnice vpravo = 36,4°C
  • spodek maximum = 39,3°C (levá polovina)
  • výdech chlazení = 52,1°C
  • napájecí adaptér = 44,9°C

teplota okolí při měření: 24°C

Při nenáročných činnostech, jako je procházení webových stránek a kancelářská práce, se počítač vůbec nezahřeje. Studený, maximálně vlažný je po celém povrchu. Nijak mu nevadí, ani když jej necháte zapnutý na nerovném povrchu, který z větší části ucpe nasávací otvory (typicky na posteli).

V zátěži je svrchní strana základny vlažná v místech klávesnice, ale ne natolik, aby to bylo nepříjemné. Spodek se zahřeje v okolí chladiče. Teplota se však drží pod úrovní 40°C.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Do těla přístroje se vešla šestičlánková baterie s kapacitou 63 Wh. Ta v našem standardním redakčním testu* stačila na 6 hodin a 11 minut provozu. Při běžném kancelářském zatížení s aktivní Wi-Fi a vyšším jasem LCD počítejte se stabilní výdrží okolo 5 hodin.

Osazená baterie je maximální možnou volbou pro tento notebook. Vzhledem k tomu, že chybí jakýkoli konektor pro připojení druhé baterie, není možné výdrž nijak navýšit.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 10 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 56 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 28 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 68 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 45 W

S přibaleným napájecím adaptérem lze vybitou baterii nabít na 90% za necelé dvě hodiny a tento čas se příliš nemění ani při maximální výkonové zátěži.

BIOS

ThinkPady nabízí rozsáhlé nastavení UEFI firmware (upravený Phoenix), do kterého se dostanete stiskem klávesy F1 po zapnutí notebooku. Možnosti konfigurace jsou následující:

Síť

  • probouzení z LAN (vypnuté, zapnuté, pouze s připojeným napájením)
  • povolení BIOSu síťové karty
  • zakázání bezdrátových funkcí

USB

  • vypnutí podpory USB BIOSem
  • vypnutí stálého napájení USB portů
  • zapnutí napájení USB portů pro nabíjení iPodu, iPhone a BlackBerry

Klávesnice/myš

  • prohození Fn a Ctrl
  • zapnutí funkce „jedním prstem“ pro Fn
  • přepnutí režimu kláves F1-F12

Zobrazení

  • nastavení výchozího výstupu grafické karty

Napájení

  • vypnutí Intel SpeedStep + nastavení jeho režimu pro baterii/AC
  • vypnutí správy napájení CPU a PCI

Zvukové události

  • pípnutí při změně napájení
  • pípnutí při docházející baterii
  • pípnutí, pokud je stisknuto příliš mnoho kláves najednou

SATA

  • nastavení SATA řadiče (AHCI, kompatibilita)

Procesor

  • vypnutí podpory více jáder
  • vypnutí podpory virtualizace

Příslušenství

Součástí balení jsou notebook, 65W napájecí adaptér, přívodní šňůra a velmi základní tištěná dokumentace. Žádná média s operačním systémem Lenovo nepřibalilo, obnovu najdete ve vyhrazené části pevného disku, odkud ji lze spustit nebo vypálit na vlastní sadu DVD (případně prázdný USB disk s dostatečnou kapacitou).

Testovaná konfigurace se prodává s předinstalovaným operačním systémem Windows 7 Professional v 64bit verzi. Tovární instalace je vybavena minimem dalších programů – jsou v ní pouze ovladače hardware a doprovodné utility od Lenova. Z bloatware nám výrobce cpe pouze Bing Bar (v našich končinách si nedovedu představit nikoho, kdo jej využije) a sadu programů Windows Live (o jejichž smyslu bych si dovolil také pochybovat). Na druhou stranu ten nejotravnější bloatware v podobě demoverze antivirového programu je spolu s Adobe Readerem na disku pouze ve formě instalátoru.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je ze zde dostupných nejvyšší a stojí 14 868,- Kč bez DPH (17 842,- Kč s DPH. Levnější konfigurace se liší v operačním systému, osazeném procesoru a povrchové úpravě displeje.

V základu mají všechny konfigurace při nákupu na IČ záruku pouhý jeden rok. Pro spotřebitele (fyzické osoby) však dle občanského zákoníku zůstává standardní dvouletá záruční doba. Záruku lze prodloužit až na 3 roky a rozšířit o opravu v místě bydliště.

Závěr

Lenovo ThinkPad Edge E120 je povedený malý notebook na cesty. Jeho velkou předností je větší baterie, která mu umožňuje dlouhou výdrž na cestách. Z pohledu ergonomie potěší velmi tiché chlazení a pohodlná klávesnice s trackpointem. S ergonomií však souvisí i nedostatky. První se týká rozložení klávesnice, které bude (bohužel) vyžadovat od nového uživatele delší čas na zvyknutí. Druhý souvisí s větší baterií, která odsunula klávesnici blíže k uživateli, čímž zmenšila touchpad pod pohodlně použitelnou velikost a způsobila krátké opěrky rukou.

Malý touchpad naštěstí díky kvalitnímu trackpointu neznamená takový problém a právě na cestách je trackpoint velkou předností. Hledáte-li malý a lehký pracovní notebook a nechcete příliš utrácet, stojí Edge E120 za zvážení. Své místo by si mohl najít jako druhý stroj ke stolnímu počítači nebo jako pomocník do školy pro studenty.

Klady a zápory

+ pohodlná klávesnice s trackpointem
+ tichý provoz
+ dlouhá výdrž na baterie

- miniaturní touchpad
- nezvyklé a redukované rozložení kláves
- krátké opěrky rukou (klávesnice je kvůli baterii posunutá blíže k uživateli)

Vylepšete svůj notebook s Kingston HyperX 240 GB SSD.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Lenovo ThinkPad Edge E120
  • Instalovaný procesor: Intel Core i3 2357M (1.30 GHz, 3 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 (1x4096)
  • HDD (GB): 320 (HITACHI HTS723232A7A364, 7200rpm, 16MB cache)
  • ODD: -
  • LCD: 11" TFT (matný)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel HD3000 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Atheros AR8151 PCI-E Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Intel WiFi Link 1000 BGN (b/g/n)
  • Zvuková karta: Conexant HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad + trackpoint (Synaptics/UltraNAV)
  • Software: Windows 7 Professional (64bit, CZ/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 63 Wh / 6h 11min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD/MMC, 3x USB 2.0, VGA, HDMI
  • Rozměry: 288 x 210 x 25-28 mm
  • Hmotnost (kg): 1,55
Recenze

Diskuse